hahaha, respectBosnaFanatic wrote:ma nma nisam brate evo me u bosni samo prvi put u zivotu cujem za tu osetiju i te pokrajine ili sta su ,joj sve iskomplicirano tamo nemam pojma odoh pojesti ovu sarmu pa leci spavat.karanana wrote:hahaha. ovo mi zvuci kao kad na tv-u gledam ankete americkih studenata sa raznoraznim pitanjima i smijesnim odgovorima vezanim za svjetsku geografiju i geopolitiku zemalja svijeta. gdje si ti zavrsavo skole? da nisi u americi?BosnaFanatic wrote:tu se nezna ko pije ko placa, za gruziju sam par puta cuo u zivotu nemam pojma sto ratuju i ta osetija i te gluposti treba taj rat brzo zaustavit , opet po civilima, eble ih artilerije,pa rusi ce im za par dana zauzeti cijeli gruziju,zgazise ih sta ces kad su veliki sta mogu gruzijci dabogda im bio rat u kuci.Samo mi je zao civila i ona djece
Hladni rat postaje topao ! Rusija opalila cvoku USA i NATO-
- karanana
#176 Re: Hladni rat postaje topao ! Rusija opalila cvoku USA i NATO-
- pici
- Grijem se na: Ženske gHuzove
- Vozim: Trajvan
- Horoskop: Djevac
#177 Re: Hladni rat postaje topao ! Rusija opalila cvoku USA i NATO-
eve Sakašvili kuka na CNN-u

- karanana
#178 Re: Hladni rat postaje topao ! Rusija opalila cvoku USA i NATO-
ja da sam reporter sad bi ga pito: gospodine shakashvili da se mozete vratiti na petak 8.8., da li bi opet napali juznu osetiju?
- cyprus
#179 Re: Hladni rat postaje topao ! Rusija opalila cvoku USA i NATO-
Meni je vazda fascinantno bilo što ljudi ovakve stvari sa ponosnom izjavljujuBosnaFanatic wrote:tu se nezna ko pije ko placa, za gruziju sam par puta cuo u zivotu nemam pojma sto ratuju i ta osetija i te gluposti treba taj rat brzo zaustavit , opet po civilima, eble ih artilerije,pa rusi ce im za par dana zauzeti cijeli gruziju,zgazise ih sta ces kad su veliki sta mogu gruzijci dabogda im svima bio rat u kuci.Samo mi je zao civila i ona djece po kamijonima
- pici
#180 Re: Hladni rat postaje topao ! Rusija opalila cvoku USA i NATO-
karanana wrote:ja da sam reporter sad bi ga pito: gospodine shakashvili da se mozete vratiti na petak 8.8., da li bi opet napali juznu osetiju?
- pici
#181 Re: Hladni rat postaje topao ! Rusija opalila cvoku USA i NATO-
jaooo Mecceina hrsuza,dao prvi izjavu dok je Obama bio na odmoru na Havajima i igro golfa 
- karanana
#182 Re: Hladni rat postaje topao ! Rusija opalila cvoku USA i NATO-
shashakavilli...shashkavilli,....shashkavilli
obama je pimp. hocu i ja na havaje
obama je pimp. hocu i ja na havaje
- jeza u ledja
#183 Re: Hladni rat postaje topao ! Rusija opalila cvoku USA i NATO-
Kaze 'pricao sam ja sa Shashvilijem'. 
- Brisbane
#184 Re: Hladni rat postaje topao ! Rusija opalila cvoku USA i NATO-
OVi Gruzijci prave p...., onoliko oruzja a svi se razbjezali. 
- Fair Life
#185 Re: Hladni rat postaje topao ! Rusija opalila cvoku USA i NATO-
Koliko li je njih u svijetu istu stvar reklo za BiH u periodu 1992-95...BosnaFanatic wrote:ma nisam brate evo me u bosni samo prvi put u zivotu cujem za tu osetiju i te pokrajine ili sta su ,joj sve iskomplicirano tamo nemam pojma odoh pojesti ovu sarmu pa leci spavat.
- _veleposlanik
#186 Re: Hladni rat postaje topao ! Rusija opalila cvoku USA i NATO-
nakon dva i po sata citanja obje teme o Gruziji bih da dodam nesto. medjutim posto sam "conspiracy" teoreticar, da ne bismo polemisali o tom, citiracu par komentara koje u potpunosti potpisujem i koji zasluzuju malo vecu paznju.
mozemo nagadjati preko TVa i stampe i davati sopstvene zakljucke, sve su to verzije za mase. medjutim, nikako ne mozemo znati ono sto su vec mnogo ranije znali face direktno umijesane u ovo...
kako god, dolaze nam zajebana vremena....
jedino mozda sto se tice ovih slika Gorija sada nema dileme... za ostalo se drugacije nesto i nije ocekivalo...MuaDib wrote:Amerika je postavila Sakašvilija, inače studenta s stipendijom Rokfelerovih, tzv. baršunastom revolucijom. Amerika ga naoruža do zuba i da odriješene ruke Gruziji da se obračuna s proruski orjentisanoj Južnoj Osetiji i Abhaziji. Zašto? Zato što je ugrožen naftovod i američki naftni lobi, koji po svaku cijenu nastoji spriječiti razvoj Rusije, diskriminirajući rusku naftu na tržištu.
Gruzija je jednostrano prekršila primirje uspostavljeno davne 1992. godine, pri čemu je napala Južnu Osetiju i Ruske mirovne posmatraće, tačnije posmatraće ZND (Zajednice nezavisnih država). To jasno govori da Gruzija želi silom riješiti problem Kavkaza, grubo provocirajući jednu svjetsku silu. A i slike iz Gorija su laž, jer su ustvari to slike iz Tskhinvalia glavnog grada Južne Osetije, koje medijski zloupotrebljava gruzijska televizija i zapadni mas mediji. Rusi dakle po međunarodnom pravu imaju pravo zaštititi Južnu Osetiju od uništenja, jer je Gruzija želi zbrisati s lica zemlje.![]()
Iran bi ujedno mogao znaciti i pocetak III Sv. Rata, za koji mnogi tvrde da je vec odavno zapoceo...MuaDib wrote:Dok mi slušamo prozapadne medije, ne vidimo kako se Rusija budi ko feniks iz pepela. A ne znam koliko ovdje forumaša zna za Šangajski pakt Rusije-Kine-Indije-Mongolije i ZND (iz koje su istupili Tadžikistan i Gruzija). Ovdje se čini da se Rusija i Kina nastoje destabilizirati ( problemima u: Južnoj Osetiji, Abhaziji, Tibetu, Sinkjangu, Tajvanu) kako bi se otvorio prostor za napad na Iran. Sve u svemu slijedi period zahlađenih odnosa i svjetske napetosti. Amerika se teško nosi sa neuspjehom u Iraku i Avganistanu, te namjerno produkuje nova žarišta u svijetu, kako bi se skrenula pažnja sa njenog imperijalizma.
ovo bih nazvao majkom svih komentara. bravo VedoniVedoni wrote:Ja mislim...iskreno...da vi blage veze nemate o cemu pricate.Niste u stanju ni jednostavnu domacu politicku scenu analiticki razluciti a kamoli poteze globalnih sila koji se baziraju na hiljade raznoraznih faktora od kojih vise od pola nikad necemo saznati jer niko u medijima ne pise i ne zna o njima. I smijesno je stvarati interpretacije na bazi informacija iz medija i fol diskutirati i dokazivati svoju viziju. Svaka nasa vizija je u startu osudjena da bude pogresna u nedostatku informacija koje realno nikad necemo i ne mozemo dobiti.
mozemo nagadjati preko TVa i stampe i davati sopstvene zakljucke, sve su to verzije za mase. medjutim, nikako ne mozemo znati ono sto su vec mnogo ranije znali face direktno umijesane u ovo...
kako god, dolaze nam zajebana vremena....
-
dallton
#187 Re: Hladni rat postaje topao ! Rusija opalila cvoku USA i NATO-
Evo zadnje vijesti iz Gruzije preko privatnih kanala, izgleda da su rusi zauzeli sve gradove prema turskoj granici, ostavili su samo uski prolaz prema azerbejdzanu, Gruzijci tvrde da je Gruziju prodao ne samo zapad vec i Sakashvili
evo poruke od jutros u 4 sata iz Gruzije, izgleda da je u stanju raspada, ne bih se zacudio da naprave 2 entiteta
I already owe you too many favors, I would not dare to ask you another favor for at least another 100 years:)) Thanks for everything you are doing and for being so supportive. I know you can understand this situation better then anyone else and not because you smarter then other people.
I was stupid not to leave before, now there is no way to get to Turkey because Russians took all the cities on the way, it is hard to get Azerbaijan because everyone is running that way, but I was careful enough to take care of money and connections, so that is all right if I get out of here I will be all right.
Right now my only preocupation is that to prevent my father from coming here and to force my mother to go polish ambassy, she is the citizen they should give her a shelter. But all I know after it is ower I am changing the citizenship and moving out of the country.
You got the point so correctly. the situation here was provoked by georgians thats why they are at most to blame but they did it because west promised the support. Now Georgia was sold, by west and by government.
I am going to be all right. I have lots of motivations to survive that situation and I still have to do something for you at least once for a change:)))
evo poruke od jutros u 4 sata iz Gruzije, izgleda da je u stanju raspada, ne bih se zacudio da naprave 2 entiteta
I already owe you too many favors, I would not dare to ask you another favor for at least another 100 years:)) Thanks for everything you are doing and for being so supportive. I know you can understand this situation better then anyone else and not because you smarter then other people.
I was stupid not to leave before, now there is no way to get to Turkey because Russians took all the cities on the way, it is hard to get Azerbaijan because everyone is running that way, but I was careful enough to take care of money and connections, so that is all right if I get out of here I will be all right.
Right now my only preocupation is that to prevent my father from coming here and to force my mother to go polish ambassy, she is the citizen they should give her a shelter. But all I know after it is ower I am changing the citizenship and moving out of the country.
You got the point so correctly. the situation here was provoked by georgians thats why they are at most to blame but they did it because west promised the support. Now Georgia was sold, by west and by government.
I am going to be all right. I have lots of motivations to survive that situation and I still have to do something for you at least once for a change:)))
- karanana
#188 Re: Hladni rat postaje topao ! Rusija opalila cvoku USA i NATO-
sto te gotivi ta gruzijka, mozes li joj poslati garantno ili nesto?
iako se zna ko su rusi i koji su to krvoloci, ja se slazem da je pakashvilli jos veci krivac. da li je to uradio jer mu je bila garantovana pobjeda, da li uopste nije racunao na intervenciju, da li je ruski agent, da li je cia-in agent, nije bitno...ali je najveci krivac.
iako se zna ko su rusi i koji su to krvoloci, ja se slazem da je pakashvilli jos veci krivac. da li je to uradio jer mu je bila garantovana pobjeda, da li uopste nije racunao na intervenciju, da li je ruski agent, da li je cia-in agent, nije bitno...ali je najveci krivac.
-
dallton
#189 Re: Hladni rat postaje topao ! Rusija opalila cvoku USA i NATO-
ma nasli smo vec vezu da izvucemo bar nekoliko ljudi preko azerbejdzana....a da je sakashvili uprskao jasta je, ali su meni crnji ovi koji su ga gurnuli....idiotizam da valja, sad smo se svi unazadili za 20 godina, natrag u hladni rat, ovaj put bez ideologijekaranana wrote:sto te gotivi ta gruzijka, mozes li joj poslati garantno ili nesto?
a evo nasao se i neki ruski ambasador da kaze da je Gruzija osveta za "hiljade" nevinih srba tokom nato intervencije , vidi kretena
Ruski ambasador u NATO-u Dmitrij Rogozin izjavio je jučer u Bruxellesu da Rusija ne prima lekcije od onih koji su 1999. godine ubijali građane Srbije i uništavali njenu civilnu infrastrukturu.
"NATO je 1999. godine procijenio da Slobodan Milošević vodi lošu politiku prema kosovskim Albancima, ali je odlučio da bombardira ne samo srpske trupe na Kosovu nego čitavu Srbiju, Beograd, televizijske stanice, mostove, državne institucije. Na hiljade građana Srbije je pobijeno u tim napadima", izjavio je Rogozin na konferenciji za štampu posvećenoj vojnim operacijama Rusije u Južnoj Osetiji.
"To je velika razlika između NATO-a i Rusije koja je ograničila svoje akcije isključivo na vojne ciljeve", naglasio je ruski ambasador.
"Zgrožen sam kad čujem da oni koji su šutjeli pred hiljadama srpskih žrtava 1999. godine sada sebi daju za pravo da dijele moralne lekcije. Oni na to nikada neće imati pravo", naglasio je Rogozin
Dobrodosli u 21 stoljece - stoljece ruskih idiotskih izjava
-
El_comadante
#190 Re: Hladni rat postaje topao ! Rusija opalila cvoku USA i NATO-
Abhazija i Južna Osetija su se mogle furati jer su tu oduvijek bile Ruske trupe međutim zaita neznam šta su Gruzijci mislili kad su ih napali. sad su Rusi dobili povod za rat i razbit če ih. ovo je bila za njih katastrofalna odluka. a ovo me podsječa na 92 svak je nesta prico dok je rat bio kod nas e sad isto i gore, sve nesta pričaju a niko da nešta poduzme jer je Turska u NATO-u i preko Turske im mogu pomoći kako kod hoče.
-
dallton
#191 Re: Hladni rat postaje topao ! Rusija opalila cvoku USA i NATO-
Ma nece se niko pomaci, u najgorem slucaju mozda neke blage sankcije rusiji ili tako nesto...ako sad ameri i zapad nesto spektakularno ne poduzmu, ode im i onon malo prestiza sto im je ostalo.
- cogni
#192 Re: Hladni rat postaje topao ! Rusija opalila cvoku USA i NATO-
Ne mogu im pomoci, barem ne vojno, ako bi i poslali neko naoruzanje Rusi bi to razbucali bez poteskoca, samo bi se osramotili. Naravno, ulazak NATO-a u rat protiv Rusije nije opcija. Gruziji je i bolje da ne pruza narocit otpor, samo ce da stradaju vishe, ja bih na njihovom mjestu branio samo Tbilisi, veliki gradovi se najlakse brane.El_comadante wrote:Abhazija i Južna Osetija su se mogle furati jer su tu oduvijek bile Ruske trupe međutim zaita neznam šta su Gruzijci mislili kad su ih napali. sad su Rusi dobili povod za rat i razbit če ih. ovo je bila za njih katastrofalna odluka. a ovo me podsječa na 92 svak je nesta prico dok je rat bio kod nas e sad isto i gore, sve nesta pričaju a niko da nešta poduzme jer je Turska u NATO-u i preko Turske im mogu pomoći kako kod hoče.
- Real Khan
#193 Re: Hladni rat postaje topao ! Rusija opalila cvoku USA i NATO-
cogni wrote:Ne mogu im pomoci, barem ne vojno, ako bi i poslali neko naoruzanje Rusi bi to razbucali bez poteskoca, samo bi se osramotili. Naravno, ulazak NATO-a u rat protiv Rusije nije opcija. Gruziji je i bolje da ne pruza narocit otpor, samo ce da stradaju vishe, ja bih na njihovom mjestu branio samo Tbilisi, veliki gradovi se najlakse brane.El_comadante wrote:Abhazija i Južna Osetija su se mogle furati jer su tu oduvijek bile Ruske trupe međutim zaita neznam šta su Gruzijci mislili kad su ih napali. sad su Rusi dobili povod za rat i razbit če ih. ovo je bila za njih katastrofalna odluka. a ovo me podsječa na 92 svak je nesta prico dok je rat bio kod nas e sad isto i gore, sve nesta pričaju a niko da nešta poduzme jer je Turska u NATO-u i preko Turske im mogu pomoći kako kod hoče.
Pa sad, ako bi USA i NATO poslali odgovarajuće naoružanje, čisto sumnjam da bi to Rusi razbucali bez teškoća. Tu pogotovo mislim na najnovije američke protu-oklopne i protu-avionske rakete kojima se lako rukuje, nisu pretjerano skupe, a efikasne su više nego dovoljno. Potpuno sam siguran da će Gruzija to oružje dobiti (ne iz ljubavi, nego da se to oružje malo isproba u stvarnim okolnostima). Zato, nemojte se začuditi ako se uskoro desi protunapad gruzijske vojske u kojem će Rusi izgubiti dosta aviona i tenkova... Onda će uslijediti diplomatske aktivnosti EU i USA da se sukob privede kraju. Bush je sinoć već dao žestoku izjavu koja skoro da liči na ultimatum Rusima. Kao što rekoh jučer, ovo još nije završena priča.
-
foucault
#194 Re: Hladni rat postaje topao ! Rusija opalila cvoku USA i NATO-
Feniks iz pepela proizvodi naftu, gas i malo šta drugo. Jadan li je taj feniks.Dok mi slušamo prozapadne medije, ne vidimo kako se Rusija budi ko feniks iz pepela.
Ma ja ba, uvijek protiv muslimana.Ovdje se čini da se Rusija i Kina nastoje destabilizirati ( problemima u: Južnoj Osetiji, Abhaziji, Tibetu, Sinkjangu, Tajvanu) kako bi se otvorio prostor za napad na Iran.
Za razliku od dosadasnje situacije.Sve u svemu slijedi period zahlađenih odnosa i svjetske napetosti.
Prije njega, Gruzijom je vladala bivsa komunisticka nomenklatura, korumpirana i nesposobna do srzi. Ali, svako ko ne odgovara Rusima je americki agent. Zanimljivo je da se ista ta logika koristi kada se pravda agresija na Bosnu i Hercegovinu:Alija Izetbegovic podrzan od Amerikanaca, raspisao je refrendum...Amerika je postavila Sakašvilija, inače studenta s stipendijom Rokfelerovih, tzv. baršunastom revolucijom
-
dallton
#195 Re: Hladni rat postaje topao ! Rusija opalila cvoku USA i NATO-
To si foucault 100% u pravu, svi smo mi fola americki agenti....interesantno kako se konspiracije o americkim agentima brzo sire, a o ruskim ne - to se nekako uzima kao prirodno?
- cogni
#196 Re: Hladni rat postaje topao ! Rusija opalila cvoku USA i NATO-
Protu-oklopne i protu-avionske rakete su defanzivno oruzje, sa tim mozes unistiti par tenkova i to samo u defanzivi, kakav crni kontra napad. Ne mozes jurisati sa time. Ako bi Gruzini i mogli da ponegdje zaustave tenkove, bili bi sravnjeni artiljerijom. Ne bi me cudilo da je gruzijska vojska u ovom trenutku vec sasvim dezorganizirana, te da nisu ni imali rezervne planove za slucaj da Rusi krenu, mada to je samo moje neutemeljeno nagadjanje.Real Khan wrote: Pa sad, ako bi USA i NATO poslali odgovarajuće naoružanje, čisto sumnjam da bi to Rusi razbucali bez teškoća. Tu pogotovo mislim na najnovije američke protu-oklopne i protu-avionske rakete kojima se lako rukuje, nisu pretjerano skupe, a efikasne su više nego dovoljno. Potpuno sam siguran da će Gruzija to oružje dobiti (ne iz ljubavi, nego da se to oružje malo isproba u stvarnim okolnostima). Zato, nemojte se začuditi ako se uskoro desi protunapad gruzijske vojske u kojem će Rusi izgubiti dosta aviona i tenkova... Onda će uslijediti diplomatske aktivnosti EU i USA da se sukob privede kraju. Bush je sinoć već dao žestoku izjavu koja skoro da liči na ultimatum Rusima. Kao što rekoh jučer, ovo još nije završena priča.
Mada, mozda Gruzini umarsiraju u Moskvu za koji dan, nikad se ne zna. lopta je okrugla.
-
JohnGotti
#197 Re: Hladni rat postaje topao ! Rusija opalila cvoku USA i NATO-
http://en.wikipedia.org/wiki/Image:NATO_enlargement.svg
Napasti i ubiti oko 2000 ruskih drzavljana za jedan dan, granici sa maloumnoscu. Pogotovo imajuci u vidu da granice s Rusijom. Imati zelju pristupiti NATO paktu, a graniciti s Rusijom granici s imbecilnoscu. Otprilike, to bi bilo kao da neko uzme na ovim prostorima i pobije 2000 americkih drzavljana za dan. Sta bi bilo: sravnila bi ih USA sa zemljom. Kao da su Poljaci pobili 2000 Nijemaca 1939. za jedan dan. Sta bi bilo? Ovi bi vjerovatno streijeljali u odnosu 1:100, jelte... Na onoj slici iznad se jasno vidi ko je sljedeci: Ukrajina. Nijedna pametan nacija ne zeli da se mijesa (Citaj: Finska, Svedska; ne zele u NATO, jer su na samoj granici), a ove male banana republike ce da ginu i budu razrusene u sukobu interesa velikih sila. Situacija identicna bombardovanju Srbije od strane NATO-a, samo sto je sada Srbija Gruzija, a NATO pakt Rusija. Zajednicko je, sto niti Srbiji nije pomogla Rusija, niti ce Gruziji USA. Kako ono ide ona narodna: "lasno je tudjim k*cem gloginje mlatit..."
Kako god, svijet se dijeli na male i velike, gdje su zivoti velikih vazniji od zivota malih... mi smo mali, svi zajeno, da nas jebes, i nikoga briga nije... pa do sledeceg crtanja granica, nekih novih/starih sila, zivili... samo da nas malo postede, recimo koju stotinu godina...
Napasti i ubiti oko 2000 ruskih drzavljana za jedan dan, granici sa maloumnoscu. Pogotovo imajuci u vidu da granice s Rusijom. Imati zelju pristupiti NATO paktu, a graniciti s Rusijom granici s imbecilnoscu. Otprilike, to bi bilo kao da neko uzme na ovim prostorima i pobije 2000 americkih drzavljana za dan. Sta bi bilo: sravnila bi ih USA sa zemljom. Kao da su Poljaci pobili 2000 Nijemaca 1939. za jedan dan. Sta bi bilo? Ovi bi vjerovatno streijeljali u odnosu 1:100, jelte... Na onoj slici iznad se jasno vidi ko je sljedeci: Ukrajina. Nijedna pametan nacija ne zeli da se mijesa (Citaj: Finska, Svedska; ne zele u NATO, jer su na samoj granici), a ove male banana republike ce da ginu i budu razrusene u sukobu interesa velikih sila. Situacija identicna bombardovanju Srbije od strane NATO-a, samo sto je sada Srbija Gruzija, a NATO pakt Rusija. Zajednicko je, sto niti Srbiji nije pomogla Rusija, niti ce Gruziji USA. Kako ono ide ona narodna: "lasno je tudjim k*cem gloginje mlatit..."
Kako god, svijet se dijeli na male i velike, gdje su zivoti velikih vazniji od zivota malih... mi smo mali, svi zajeno, da nas jebes, i nikoga briga nije... pa do sledeceg crtanja granica, nekih novih/starih sila, zivili... samo da nas malo postede, recimo koju stotinu godina...
- Real Khan
#198 Re: Hladni rat postaje topao ! Rusija opalila cvoku USA i NATO-
@cogni, jesi li ti ikada učestvovao u nekoj vojnoj operaciji ili akciji? Ja bih rekao da nisi jer razmišljaš suviše konvencionalno. Moram ti navesti jedan primjer (opet iz našeg rata): Srbi su imali artiljerije koliko im je bilo ćeif, tenkova, transportera, praga i svega i svačega, pa su imali osjećaj da se mogu ušetati u Sarajevo i zauzeti ga za par dana... Međutim, svaki put kada bi ušli sa tenkovima dobili su po ušima upravo zahvaljujući protu-oklopnim sredstvima i malo se tenkista vratilo iz Sarajeva. Čim im spržimo par tenkova i transportera, obavezno bi nastupio haos u njihovim redovima i panika. Da smo imali malo više oružja na raspolaganju, vjeruj mi da bi ih još početkom rata otjerali preko Drine. Moraš imati u vidu taj psihološki momenat kada se napad bazira na "nepobjedivim tenkovima" i onda kada vide da se u tim tenkovima gine dok si rekao "seks", vrlo brzo moral pada i to je realna pretpostavka za silovit kontranapad. Uostalom, šta ja tebi sad objašnjavam koji klinac...Ko je bio u ratu, vrlo dobro zna o čemu govorim.cogni wrote:Protu-oklopne i protu-avionske rakete su defanzivno oruzje, sa tim mozes unistiti par tenkova i to samo u defanzivi, kakav crni kontra napad. Ne mozes jurisati sa time. Ako bi Gruzini i mogli da ponegdje zaustave tenkove, bili bi sravnjeni artiljerijom. Ne bi me cudilo da je gruzijska vojska u ovom trenutku vec sasvim dezorganizirana, te da nisu ni imali rezervne planove za slucaj da Rusi krenu, mada to je samo moje neutemeljeno nagadjanje.Real Khan wrote: Pa sad, ako bi USA i NATO poslali odgovarajuće naoružanje, čisto sumnjam da bi to Rusi razbucali bez teškoća. Tu pogotovo mislim na najnovije američke protu-oklopne i protu-avionske rakete kojima se lako rukuje, nisu pretjerano skupe, a efikasne su više nego dovoljno. Potpuno sam siguran da će Gruzija to oružje dobiti (ne iz ljubavi, nego da se to oružje malo isproba u stvarnim okolnostima). Zato, nemojte se začuditi ako se uskoro desi protunapad gruzijske vojske u kojem će Rusi izgubiti dosta aviona i tenkova... Onda će uslijediti diplomatske aktivnosti EU i USA da se sukob privede kraju. Bush je sinoć već dao žestoku izjavu koja skoro da liči na ultimatum Rusima. Kao što rekoh jučer, ovo još nije završena priča.
Mada, mozda Gruzini umarsiraju u Moskvu za koji dan, nikad se ne zna. lopta je okrugla.
- karanana
#199 Re: Hladni rat postaje topao ! Rusija opalila cvoku USA i NATO-
hahahaha, protunapad gruzijske vojske?! hahaha, sadamova vojska se protiv amerikanaca bolje drzala od gruzijaca a da ne govorim o chechenima iz 90ih. prema onome sto se moze vidjeti gruzijci su na tanjiru rusima i u totalnom rasulu, mogu ih sve poravnati i njih i tenkove koji se povlace cestama prema glavnom gradu. rusi su vec mogli biti u tbilisiju ali vjerovatno nece.
- karanana
#200 Re: Hladni rat postaje topao ! Rusija opalila cvoku USA i NATO-
hmmm, ako je sve tako bajno i krasno i lako ko 1,2,3 zasto onda sarajevo nije deblokirano umjesto da se sve vise i vise stische? naravno da su tenkovi nepobjedivi, to se najbolje vidilo u azicima, otesu i dijelu stupa. ja ne znam gdje si ti ratovao ali tvoje price su drugvije od 99% ljudi koje ja znam i koji su ratovali u sarajevu. ali opet odosmo u offtopic. otvori novu temu, ocigledno nam imas dosta ispricati o ratu u sarajevu.Real Khan wrote:@cogni, jesi li ti ikada učestvovao u nekoj vojnoj operaciji ili akciji? Ja bih rekao da nisi jer razmišljaš suviše konvencionalno. Moram ti navesti jedan primjer (opet iz našeg rata): Srbi su imali artiljerije koliko im je bilo ćeif, tenkova, transportera, praga i svega i svačega, pa su imali osjećaj da se mogu ušetati u Sarajevo i zauzeti ga za par dana... Međutim, svaki put kada bi ušli sa tenkovima dobili su po ušima upravo zahvaljujući protu-oklopnim sredstvima i malo se tenkista vratilo iz Sarajeva. Čim im spržimo par tenkova i transportera, obavezno bi nastupio haos u njihovim redovima i panika. Da smo imali malo više oružja na raspolaganju, vjeruj mi da bi ih još početkom rata otjerali preko Drine. Moraš imati u vidu taj psihološki momenat kada se napad bazira na "nepobjedivim tenkovima" i onda kada vide da se u tim tenkovima gine dok si rekao "seks", vrlo brzo moral pada i to je realna pretpostavka za silovit kontranapad. Uostalom, šta ja tebi sad objašnjavam koji klinac...Ko je bio u ratu, vrlo dobro zna o čemu govorim.cogni wrote:Protu-oklopne i protu-avionske rakete su defanzivno oruzje, sa tim mozes unistiti par tenkova i to samo u defanzivi, kakav crni kontra napad. Ne mozes jurisati sa time. Ako bi Gruzini i mogli da ponegdje zaustave tenkove, bili bi sravnjeni artiljerijom. Ne bi me cudilo da je gruzijska vojska u ovom trenutku vec sasvim dezorganizirana, te da nisu ni imali rezervne planove za slucaj da Rusi krenu, mada to je samo moje neutemeljeno nagadjanje.Real Khan wrote: Pa sad, ako bi USA i NATO poslali odgovarajuće naoružanje, čisto sumnjam da bi to Rusi razbucali bez teškoća. Tu pogotovo mislim na najnovije američke protu-oklopne i protu-avionske rakete kojima se lako rukuje, nisu pretjerano skupe, a efikasne su više nego dovoljno. Potpuno sam siguran da će Gruzija to oružje dobiti (ne iz ljubavi, nego da se to oružje malo isproba u stvarnim okolnostima). Zato, nemojte se začuditi ako se uskoro desi protunapad gruzijske vojske u kojem će Rusi izgubiti dosta aviona i tenkova... Onda će uslijediti diplomatske aktivnosti EU i USA da se sukob privede kraju. Bush je sinoć već dao žestoku izjavu koja skoro da liči na ultimatum Rusima. Kao što rekoh jučer, ovo još nije završena priča.