Radovan Karadžić u Haagu!

Post Reply
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#176 Re: Radovan Karadžić u Haagu!

Post by Chmoljo »

DaysleepeR wrote:mislim da će suđenje biti mučenje za sve, mislim da je tužilaštvo totalno nepripremljeno, čini mi se da su smatrali da ovaj nikad neće biti uhapšen.

Kada je tribunal osnovan, prva postava (tužitelji, sudije) je bila druga klasa po kvalitetu. Kako je broj uhapšenih rastao tribunal je dobio više para te je u tom vremenu u tribunalu radila prva postava, tj. krema međ. krivičnog prava. Nakon odlaska Carle del Ponte i ostalih, sada opet u Haagu imamo drugu postavu.

Ima jedna druga stvar koja mi je zanimljiva. Dodik je, kada je odlučio da dobije izbore, u sebi probudio duh Karadžića i izbore dobio sa istom retorikom. Svo vrijeme je glumio kao Karadžić surogat - u nedostatku originala, a narod na to reagovao više nego pozitivno.

Sada Dodo ima problem. Original je tu, svakodnevno će biti na televiziji i prosipati istu demagogiju. Šta će Dodo sad kada je svjestan da je mala maca za originala i kako će vratiti pažnju na sebe?

Očekujem mnogo bolji rezultat SDS-a na narednim izborima.
a gledajući naslovnu stranu "As" -a (ilitiga Avazovog smeća") izgleda da ovaj put Fahrudin navija za SDA... samo još da mi je naći onu sliku povraćanja što ju je mirci postala.
hadzinicasa

#177 Re: Radovan Karadžić u Haagu!

Post by hadzinicasa »

nažalost, Karadžić nije glup. Vrlo dobro je svjestan uloge u historiji čije oblikovanje može dovršiti svojim performansom u sudnici u Hagu. Zna on - kada bi se ponašao kao Šešelj, brzo bi ga proglasili ludim; kao Milošević, ubrzo bi svima dosadio i postao naporan. Zato nastavlja igrati ulogu srpskog junaka i na kraju mučenika, žrtvovanog vođe. naravno da će povlačiti dogovor sa svjetskim silama, kao što će i isticati da je čitav rat iniciran i vođen od strane upravo njih, svjetskih sila. Ponašaće se dostojanstveno i mirno, čvrsto stojeći iza svoga lika i djela, pravdajući urađeno borbom za "očuvanje vekovnih Srpskih ognjišta" i svoga naroda kome je prijetilo istrebljenje od krvoločnih Muslimana i Hrvata" - u čemu je uspio (vidi pod RS) i ako je cijena toga njegovo žrtvovanje, osuđivanje od strane istih tih svjetskih sila (vidi pod kadija te tuži, kadija ti sudi) so be it. On to prihvaća kao svoju sudbinu. Njemu ne treba niko ni da ga brani, ni da ga objašnjava. On se nije krio. On je poštovao dogovor. On zna za šta se žrtvuje. I ode u istoriju kao heroj. Ne u udžbenicima, već u pričama oko ognjišta, prenošenih s koljena na koljeno, koje se dublje usađuju u svijest djeteta nego bilo koja naučena lekcija. Uskoro imaće Srbi još jedan mit o Bitci na Kosovu u kojem će se veličati junaštvo njihovog naroda i njegovog vođe.

I eto.... Niko nama ne može nadoknaditi ovih 16 godina. Nikome od nas. Svi smo izgubili. Svima nam je neko ili nešto uzeto, uništeno, razoreno. Neke od posljedica tek sad isplivavaju, i Karadžić u Hagu jeste jedna vrsta satisfakcije, ali ništa ne može nadjačati učinjeno zlo, a isto tako njegovo pojavljivanje u suštini ne znači ..... ništa. Ne mijenja ništa.
PipiDugaDevetka
Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#178 Re: Radovan Karadžić u Haagu!

Post by PipiDugaDevetka »

hadzinicasa wrote:...I eto.... Niko nama ne može nadoknaditi ovih 16 godina. Nikome od nas. Svi smo izgubili. Svima nam je neko ili nešto uzeto, uništeno, razoreno. Neke od posljedica tek sad isplivavaju, i Karadžić u Hagu jeste jedna vrsta satisfakcije, ali ništa ne može nadjačati učinjeno zlo, a isto tako njegovo pojavljivanje u suštini ne znači ..... ništa. Ne mijenja ništa.
Satisfakcija za mene su ljudi kao @pesak i kada bi RTV Srbije,....i kada bi Srbija,...Čini mi se sci.fi.,...,za sada.
mIRCerka
Location: Bolje biti frustrirani mjesanac nego cistokrvni idiot.

#179 Re: Radovan Karadžić u Haagu!

Post by mIRCerka »

Chmoljo wrote:
a gledajući naslovnu stranu "As" -a (ilitiga Avazovog smeća") izgleda da ovaj put Fahrudin navija za SDA... samo još da mi je naći onu sliku povraćanja što ju je mirci postala.
Image
Chmoljo

#180 Re: Radovan Karadžić u Haagu!

Post by Chmoljo »

mIRCerka wrote:
Chmoljo wrote:
Image
hvala, sada mi je lakše, sorry na off topic.
DaysleepeR

#181 Re: Radovan Karadžić u Haagu!

Post by DaysleepeR »

meni lično je dooljna satisfakcija to što sam ja nakon jučerašnjeg tv prijenosa mogao da idem i da radim šta god hoću a Radovan nije već je juče morao - a tako će mu biti do kraja života u to nema sumnje - da slijedi zatvorsku proceduru.

I kako god ta ćelija izgledala, ipak je ćelija, nema kratke šetnje gradom, nema kafice sa prijateljima, nema milion drugih stvari koje uzimamo zdravo za gotovo sve dok nam postanu nedostupne.

meni je to zasad dovoljna satisfakcija
Pietje_Bel

#182 Re: Radovan Karadžić u Haagu!

Post by Pietje_Bel »

Vidio sam mu helikopter kad su ga prebacivali iz Rotterdama u Scheveningen. tACNO IZNAD MOGA STANA PRELETIO MALTENE!. Ja mu mahao on meni (Sala!) hahaha... :D

Bas je ruzan radovan, ko muska babaroga. :-)
pustopoljina

#183 Re: Radovan Karadžić u Haagu!

Post by pustopoljina »

mislim da jeste bio nekakav dogovor...ali od strane amerike kao mjenica bez pokrica...od covjeka cija funkcija nije toliko visoka da bi dogovor vrijedio,nigdje nikakvog dokaza,a posluzio je nekoj njihovoj svrsi...njega (RK) nije bilo-nama smaknut s ociju,medju srbima heroj...sad kad karadzic i pomisli pominjati neke tamo amere...samo kaze holbruk-tuzan sam ako vjerujete najvecem ratnom zlocincu na balkanu,a ne USA i klintonu :D :evil:
nadam se da nikad necemo doci u situaciju da se s usa sta dogovaramo. zasluzio je da mu neko sukne,jednakom bezobzirnoscu,kako je on naredjivao genocid,silovanja,progone u ovoj zemlji.
mislim da necu pratiti sudjenje,ionako su mi zivci nategnuti do bola. i nadam se da ona njegova nadmenost nece imati priliku da se razmase u hagu.
e kad onu svoju zalbu/molbu podize da nekome da...a kaze sudija-nije ovaj sud takvo mjesto gdje vi mozete tek tako predati komad papira...sacuvajte kopiju...(they'll come and see you). a nije ti medjunarodni tribunal privatna prcija :lol: :x
dushmanka_sa

#184 Re: Radovan Karadžić u Haagu!

Post by dushmanka_sa »

Ma naučiće on s godinama zatvorsku proceduru da je pjeva ko azbuku. :D
karanana

#185 Re: Radovan Karadžić u Haagu!

Post by karanana »

pustopoljina wrote:mislim da jeste bio nekakav dogovor...ali od strane amerike kao mjenica bez pokrica...od covjeka cija funkcija nije toliko visoka da bi dogovor vrijedio,nigdje nikakvog dokaza,a posluzio je nekoj njihovoj svrsi...njega (RK) nije bilo-nama smaknut s ociju,medju srbima heroj...sad kad karadzic i pomisli pominjati neke tamo amere...samo kaze holbruk-tuzan sam ako vjerujete najvecem ratnom zlocincu na balkanu,a ne USA i klintonu :D :evil:
nadam se da nikad necemo doci u situaciju da se s usa sta dogovaramo. zasluzio je da mu neko sukne,jednakom bezobzirnoscu,kako je on naredjivao genocid,silovanja,progone u ovoj zemlji.
mislim da necu pratiti sudjenje,ionako su mi zivci nategnuti do bola. i nadam se da ona njegova nadmenost nece imati priliku da se razmase u hagu.
e kad onu svoju zalbu/molbu podize da nekome da...a kaze sudija-nije ovaj sud takvo mjesto gdje vi mozete tek tako predati komad papira...sacuvajte kopiju...(they'll come and see you). a nije ti medjunarodni tribunal privatna prcija :lol: :x
ma gleda seselja. on cesto tako neke papire, faxove, e-maile baca po sudnici. ali njemu to pali jer je sudjenje u toku a ovo je bilo tek prvo rociste i izjasnjavanje krivice.

nesto kontam, mjesto da mu bude zahvalan za 13 godina kakve-takve slobode, on sada krivi holbruka. hajmo reci da je karadzic ostao u politickom zivotu. sfor bi onda samo zakucao na pale i priveo ga. ovako i da je taj dil postojao kupio mu je 13 godina, ne znam sta se zali.

na kraju krajeva, kakve veze ima jeli bilo dila ili nije. jedini mi mozemo da jebemo holbruku mater ako je bilo tog dila, nemam pojma sta se on zali.
pustopoljina

#186 Re: Radovan Karadžić u Haagu!

Post by pustopoljina »

a sto se zali..pa sto njega,facu,koji je- je li-mecka veceg kalibra od tog nekog haskog suda, koji ima dogovor sa amerima, sad tu nesto hapse i stavljaju da odgovoara (tamo nekima) za svoje zlocine...maltene kao kad neko sa diplomatskim tablicama napravi sranje,pa se izvuce,jer boze moj-on ima cd tablice. bi on postupio drugacije da je imao druge,ali nije,on ima cd i to je deal.ne dovodi on u pitanje sud,ali taj sud nije za njegov kalibar. tako nekako.
znate sta,jest da nisam sigurna u buducnost eu...ali jucer mi je prvi put bilo drago sto je eu u odnosu na godine kada je kod nas bio rat,postala faktor...sto sudija moze reci-znate,to se nas ne tice,to vi mozete kasnije pokrenuti...recite vi meni,postupaju li sa vama dobro u zatvoru,jesu li sa vama dobro postupali od dolaska u scheveningen?
svasta je na ovom sudjenju moguce,kazem,necu se dodatno zivcirati...ali neka ove eu i njenih institucija.i prikazali su bivseg holandskog vojnika koji je bio u srebrenici,koji je maksuz dosao da vidi da karadzica dovode (koji je rekao da je to za njega veliki dan)...znaju ljudi u eu dobro ko je on i sta je radio.
zastoqsviram

#187 Re: Radovan Karadžić u Haagu!

Post by zastoqsviram »

hadzinicasa wrote:nažalost, Karadžić nije glup. Vrlo dobro je svjestan uloge u historiji čije oblikovanje može dovršiti svojim performansom u sudnici u Hagu. Zna on - kada bi se ponašao kao Šešelj, brzo bi ga proglasili ludim; kao Milošević, ubrzo bi svima dosadio i postao naporan. Zato nastavlja igrati ulogu srpskog junaka i na kraju mučenika, žrtvovanog vođe. naravno da će povlačiti dogovor sa svjetskim silama, kao što će i isticati da je čitav rat iniciran i vođen od strane upravo njih, svjetskih sila. Ponašaće se dostojanstveno i mirno, čvrsto stojeći iza svoga lika i djela, pravdajući urađeno borbom za "očuvanje vekovnih Srpskih ognjišta" i svoga naroda kome je prijetilo istrebljenje od krvoločnih Muslimana i Hrvata" - u čemu je uspio (vidi pod RS) i ako je cijena toga njegovo žrtvovanje, osuđivanje od strane istih tih svjetskih sila (vidi pod kadija te tuži, kadija ti sudi) so be it. On to prihvaća kao svoju sudbinu. Njemu ne treba niko ni da ga brani, ni da ga objašnjava. On se nije krio. On je poštovao dogovor. On zna za šta se žrtvuje. I ode u istoriju kao heroj. Ne u udžbenicima, već u pričama oko ognjišta, prenošenih s koljena na koljeno, koje se dublje usađuju u svijest djeteta nego bilo koja naučena lekcija. Uskoro imaće Srbi još jedan mit o Bitci na Kosovu u kojem će se veličati junaštvo njihovog naroda i njegovog vođe.

I eto.... Niko nama ne može nadoknaditi ovih 16 godina. Nikome od nas. Svi smo izgubili. Svima nam je neko ili nešto uzeto, uništeno, razoreno. Neke od posljedica tek sad isplivavaju, i Karadžić u Hagu jeste jedna vrsta satisfakcije, ali ništa ne može nadjačati učinjeno zlo, a isto tako njegovo pojavljivanje u suštini ne znači ..... ništa. Ne mijenja ništa.

jedan krajnje hladnokrvni i racionalni tekst, u moru strasti, koji pogadja sustinu naslova teme (boldirani dio)...
mIRCerka

#188 Re: Radovan Karadžić u Haagu!

Post by mIRCerka »

mostarac wrote:jos jedna stvar po meni jako bitna a nisam siguran kako pravni sistemi stoje sa tim.
Ukoliko monstrum prezivi do presude da li je moguce da njegov grob kad krepa u zatvoru bude ostao tajna kako se od njegovog groba ne bi napravilo svetiliste za bolesne cetnicke umove? Da li je moguce npr. da ga se sahrani u krugu zatvora gdje je krepao ili da ga se kremira? Da li je moguce da stoji u presudi ako je doceka, obzirom da ce sasvim izvjesno biti proglasen krivim i najodgovornijim za genocid, da mjesto njegovog ukopa bude tajno?
Ja bi ga najradije bacio kerovima, al me strah da ne izazovem ekolosku katastrofu i da cuke ne krepaju ili dobiju bjesnilo.
sta fali da se zna gdje je ukopan, ionako ce velikopacenici napraviti sebi oltar i hram cijeli...bio ne bio on tu...
ko se sjeca onog sto je glogovim kolcem probijao grobnicu u pozarevcu?
cogni

#189 Re: Radovan Karadžić u Haagu!

Post by cogni »

karanana wrote: na kraju krajeva, kakve veze ima jeli bilo dila ili nije. jedini mi mozemo da jebemo holbruku mater ako je bilo tog dila, nemam pojma sta se on zali.
To sto je Karadzic uhapsen ne znaci da nije bilo dila, niti da je dil prekrsen. Holbruk je mogao obecati da ga MZ, odnosno Amerika nece juriti, niti pritiskati Srbiju da ga juri. Uvijek je glavni pritisak bio da Srbi isporuce Mladica, te je bio utisak da Karadzic moze i da ne bude isporucen. Ovo je cist poklon Srbije, koja ili konacno zeli da se distancira od ratnih zlocina(ca) ili mozda zeli da ne isporuci Mladica. Ne bih da nagadjam.

EDIT: typo
Last edited by cogni on 01/08/2008 11:17, edited 2 times in total.
zlatiborka

#190 Re: Radovan Karadžić u Haagu!

Post by zlatiborka »

Meni nije nikako jasno ovo:

- Kaze RK da se htio predati 1997 ili 1998 god
- kaze da je imao dogovor sa Holbrukom (USA) i da je on (RK) taj dogovor ispostovao
- htjeo je da se jos onda preda ali se bojao da ce ga ubiti
- Holbruk nije ispostovao taj dogovor i zato su ga uhapsili i priveli u Hag
- nada se RK da ga Holbrukova ruka nece stici u Hagu

Ovo mi nije logicno, sve same kontradiktornosti. Moze li mi neko poblize objasniti o cemu je ovdje rijec, ja ne kontam nista, ili sam glupa ili ne poznajem prljave politicke igre, ili RK debelo laze i petlja.......
DaysleepeR

#191 Re: Radovan Karadžić u Haagu!

Post by DaysleepeR »

zastoqsviram wrote:
hadzinicasa wrote:nažalost, Karadžić nije glup. Vrlo dobro je svjestan uloge u historiji čije oblikovanje može dovršiti svojim performansom u sudnici u Hagu. Zna on - kada bi se ponašao kao Šešelj, brzo bi ga proglasili ludim; kao Milošević, ubrzo bi svima dosadio i postao naporan. Zato nastavlja igrati ulogu srpskog junaka i na kraju mučenika, žrtvovanog vođe. naravno da će povlačiti dogovor sa svjetskim silama, kao što će i isticati da je čitav rat iniciran i vođen od strane upravo njih, svjetskih sila. Ponašaće se dostojanstveno i mirno, čvrsto stojeći iza svoga lika i djela, pravdajući urađeno borbom za "očuvanje vekovnih Srpskih ognjišta" i svoga naroda kome je prijetilo istrebljenje od krvoločnih Muslimana i Hrvata" - u čemu je uspio (vidi pod RS) i ako je cijena toga njegovo žrtvovanje, osuđivanje od strane istih tih svjetskih sila (vidi pod kadija te tuži, kadija ti sudi) so be it. On to prihvaća kao svoju sudbinu. Njemu ne treba niko ni da ga brani, ni da ga objašnjava. On se nije krio. On je poštovao dogovor. On zna za šta se žrtvuje. I ode u istoriju kao heroj. Ne u udžbenicima, već u pričama oko ognjišta, prenošenih s koljena na koljeno, koje se dublje usađuju u svijest djeteta nego bilo koja naučena lekcija. Uskoro imaće Srbi još jedan mit o Bitci na Kosovu u kojem će se veličati junaštvo njihovog naroda i njegovog vođe.

jedan krajnje hladnokrvni i racionalni tekst, u moru strasti, koji pogadja sustinu naslova teme (boldirani dio)...
i treba biti hladan i svjestan da nijedan suda pa tako ni ovaj ne poznaje emocije već samo procedure i dokaze

prema tome ne treba očekivati dramatiku, nije to hollywoodska serija tipa Praksa i sl. već stvarni svijet i neće tu biti šukanja, spuštanja i neke velike satisfakcije za gledaoca

meni je neizmjerno drago bilo kad je sudija zakazao slijedeće ročište tek za mjesec dana, dosta vremena za Rašu da leži i razmišlja
DaysleepeR

#192 Re: Radovan Karadžić u Haagu!

Post by DaysleepeR »

zlatiborka wrote:Meni nije nikako jasno ovo:

- kaze da je imao dogovor sa Holbrukom (USA) i da je on (RK) taj dogovor ispostovao

Ovo mi nije logicno, sve same kontradiktornosti. Moze li mi neko poblize objasniti o cemu je ovdje rijec, ja ne kontam nista, ili sam glupa ili ne poznajem prljave politicke igre, ili RK debelo laze i petlja.......
RK da laže?

ma daj...
karanana

#193 Re: Radovan Karadžić u Haagu!

Post by karanana »

ni ja ne kontam. zasto bi ga sad holbruk ubio? ili zasto bi ga ubijo kad bi se predao 97. ili 98? nije ni meni to jasno.

i ja sam ocekivao mladica u haagu a za ovog nisam ocekivao da ce ga ikad ikad uhvatiti.
Asana

#194 Re: Radovan Karadžić u Haagu!

Post by Asana »

Ljudi dragi .... :x
Zasto svjesno sudjelujemo u marketingu, pomocu kojeg je ta faca WorldStarNo1 ... i najbitnije stvari ostaju zagusene nepotrebnim informacijama

necu vise da gledam njegov lik

necu da citam i slusam o njegovom tihovanju,mudrovanju i produhovljenom liku
a necu ni da slusam opet sve iznova o njegovom djelu i neslavnoj ulozi u proteklih 20-tak godina ....

sve do izricanja presude!
zastoqsviram

#195 Re: Radovan Karadžić u Haagu!

Post by zastoqsviram »

svjestan je sta znaci zaje..t dogovor sa amerikom... pa imate sacirbeja kao primjer, nije bivsi ambasador pio vode iz kible u americkom zatvoru zato sto je zezno bosnu, vec sto je u toku rata guro prst u oko americi (otkrivao planove sa neformalnih sastanaka), amerikanci nikom ne zaboravljaju, a ponajmanje prashtaju....
Chmoljo

#196 Re: Radovan Karadžić u Haagu!

Post by Chmoljo »

zastoqsviram wrote:

svjestan je sta znaci zaje..t dogovor sa amerikom... pa imate sacirbeja kao primjer, nije bivsi ambasador pio vode iz kible u americkom zatvoru zato sto je zezno bosnu, vec sto je u toku rata guro prst u oko americi (otkrivao planove sa neformalnih sastanaka), amerikanci nikom ne zaboravljaju, a ponajmanje prashtaju....
Sadam Husein je živi primjer... ustvari nije više živ... :roll:

zgadio mi se vala i Holbruk...
tranquil

#197 Re: Radovan Karadžić u Haagu!

Post by tranquil »

Zanimljiva je psihologija našeg naroda.

Kada RK kaže nešto, odmah je naravno reakcija "vidi ga slaže dok zine".

Osim kada govori neke stvari koje slušaocu odgovaraju, npr. dogovor s Amerima. E tada ispada "vidite kako su Ameri pokvareni" i RK-u se vjeruje ko da je ne znam kako pouzdan izvor. To su reakcije koje slušam od jučerašnjeg pojavljivanja u sudu, kako uživo tako i na forumu. I to bez obzira na to koliko mu je ta priča nelogična, kako je primjetila zlatiborka par postova ranije. Bez obzira na to što sada ipak sjedi u tom sudu (što je sam po sebi demant "nećemo te proganjati" priče) i tamo priča šta hoće, i dalje se radije vjeruje onome šta on priča nego zdravom razumu.

Ne volim ni američku politiku niti Holbrooka ali prije ću ipak vjerovati njima nego RK-u.
mIRCerka

#198 Re: Radovan Karadžić u Haagu!

Post by mIRCerka »

Bas me interesuje sta ce biti kad se pocne pricati o dogovorima i trgovinom vogosca za srebrenicu i slicno...
veljaca

#199 Re: Radovan Karadžić u Haagu!

Post by veljaca »

Jadovan je ZAISTA JADAN I IZGLEDA KAO MALI MIS ........Cuj boji se da ga ne ubiju ..... Pa ko je pitao na desetine UBIJENIH ( u BiH ) da li su se oni plasili....

Btw - Drago mi je sto je srusen jos jedan mit srpski ....
zastoqsviram

#200 Re: Radovan Karadžić u Haagu!

Post by zastoqsviram »

mIRCerka wrote:Bas me interesuje sta ce biti kad se pocne pricati o dogovorima i trgovinom vogosca za srebrenicu i slicno...
ih, dok se dodje do '95. ti ces mircerka imat' bradu ko dragan dabic....
Post Reply