SMRTNA KAZNA u ex-Yu
-
marijas
#176 Re: SMRTNA KAZNA u ex-Yu
Postavili smo novu temu na sajtu SPSK
"Smrtna kazna u književnosti"
http://www.smrtnakazna.rs/sr-latn-rs/te ... nosti.aspx
pomozite nam da dopunimo listu pisaca koji su se u svojim delima bavili temom smrtne kazne.
"Smrtna kazna u književnosti"
http://www.smrtnakazna.rs/sr-latn-rs/te ... nosti.aspx
pomozite nam da dopunimo listu pisaca koji su se u svojim delima bavili temom smrtne kazne.
-
idic
#177 Re: SMRTNA KAZNA u ex-Yu
Koliko se ja sjećam u BiH, odnosno u Sarajevu je zadnji na smrt osuđen Kolak koji je zaklao ženu na Alipašinom polju 80-t i neke, više nisam sigurna. Ta smrtna kazna nije izvršena jer je počeo rat i navodno je u ratu pušten iz zatvora i u ratu je poginuo. Znači da je bilo smrtnih kazni i u 80-tim.
-
julisiz es grant
#178 Re: SMRTNA KAZNA u ex-Yu
Znaš li išta detaljnije o Kolaku? Ja sam pisao na temi o ex-Yu ubicama što sam znao, izgleda da se zvao Milan. Osoba istog imena i prezimena nalazi se na stranici prve gimnazije, na spisku maturanata iz sedamdeset i neke. Vjerovatno je isti čovjek u pitanju. Nemoguće da se skoro niko ne sjeća ovoga, ipak se to desilo negdje uoči olimpijade, a koliko znam, u Sarajevu tih godina i nije bilo nekih teških slučajeva ubistva, ili ubistva uopšte.idic wrote:Koliko se ja sjećam u BiH, odnosno u Sarajevu je zadnji na smrt osuđen Kolak koji je zaklao ženu na Alipašinom polju 80-t i neke, više nisam sigurna. Ta smrtna kazna nije izvršena jer je počeo rat i navodno je u ratu pušten iz zatvora i u ratu je poginuo. Znači da je bilo smrtnih kazni i u 80-tim.
- sinuhe
#179 Re: SMRTNA KAZNA u ex-Yu
Citam o ubistvu Melihe Delic pa mi jedna stvar nije jasna.
Pise da ju je neki ljubavnik prodao dvojici makedonskih Albanaca pa da su redovnom voznom linijom otisli do Makedonije.
Kako je moguce preci redovnim putnickim vozom preko Jugoslavije a da 21-godisnja djevojka ne pozove nikoga u pomoc?
Pise da ju je neki ljubavnik prodao dvojici makedonskih Albanaca pa da su redovnom voznom linijom otisli do Makedonije.
Kako je moguce preci redovnim putnickim vozom preko Jugoslavije a da 21-godisnja djevojka ne pozove nikoga u pomoc?
-
julisiz es grant
#180 Re: SMRTNA KAZNA u ex-Yu
Nafi Čegrani danas tvrdi da su mu podvalili i traži obnovu procesa.sinuhe wrote:Citam o ubistvu Melihe Delic pa mi jedna stvar nije jasna.
I njegov je slučaj potvrda da se smrtna kazna u Jugoslaviji nije tako olako izricala kako se to misli, a pogotovo ne u drugostepenom postupku, a ne treba zaboraviti ni instituciju pomilovanja (na što je imao pravo Tito, a kasnije skupština), koja se obilato koristila.
- Andreja Kežman
#181 Re: SMRTNA KAZNA u ex-Yu
Baš ne znam šta da mislim o ovoj temi. Kako god da razmislim, mogu naći argumente za i protiv.
Recimo, Breivik u Norveškoj leži osuđen na 21 godinu, i biće sigurno do kraja života u zatvoru, jer su čak izmijenili zakon zbog njega. Ipak, pitam se zašto bi porezni obveznici finansirali njegov zatvor, koji u Norveškoj košta milione, i koštaće još Boga pitaj koliko. Nedavno sam sa jednim Norvežaninom razgovarao o ovome, i on je isključivo protiv toga da se Breivik ubije, iako zna koliko to košta. Zatim mi kaže da i smrtna kazna košta milione, "zbog birokratskih razloga". Iako mi nije baš bilo najjasnije, pretpostavljam da je to zaista tačno, jer ta zemlja je najskuplja na svijetu. Rekoh mu samo "bullet is very cheap, I don't get it", a čovjek osta u čudu
. Tako je kod nas prije rata bilo, i streljanje je vršila grupa od kojih niko nije znao ko je ustvari ubio čovjeka, a to su radili za normalnu platu.
Da skratim... Ne vidim nijednog razloga da se ta zvijer drži u životu, jer on i iz zatvora ima priliku da nekako djeluje, a ne znamo ko će doći za 20-30 godina na vlast i eventualno ga možda čak i pustiti napolje, tj. pomilovati.
Dakle, kad razgovaramo o ljudima poput njega, ili vehabije koji je pobio komšije u Konjicu, ili ljudi koji pobiju svoju djecu i sl., tu zaista nemam dileme. A opet, onda se zapitam ko sam ja da odlučujem treba li neko živjeti ili ne. Pa se zapitam o svrsi kazne, tj. da li je nekome kazna da ga ubiješ...
Nisam pametan... Opet nekako naginjem prema ovom praktičnom rješenju, da se ne bi slučajno desilo da Breivik i slični nekad izađu na slobodu.
Recimo, Breivik u Norveškoj leži osuđen na 21 godinu, i biće sigurno do kraja života u zatvoru, jer su čak izmijenili zakon zbog njega. Ipak, pitam se zašto bi porezni obveznici finansirali njegov zatvor, koji u Norveškoj košta milione, i koštaće još Boga pitaj koliko. Nedavno sam sa jednim Norvežaninom razgovarao o ovome, i on je isključivo protiv toga da se Breivik ubije, iako zna koliko to košta. Zatim mi kaže da i smrtna kazna košta milione, "zbog birokratskih razloga". Iako mi nije baš bilo najjasnije, pretpostavljam da je to zaista tačno, jer ta zemlja je najskuplja na svijetu. Rekoh mu samo "bullet is very cheap, I don't get it", a čovjek osta u čudu
Da skratim... Ne vidim nijednog razloga da se ta zvijer drži u životu, jer on i iz zatvora ima priliku da nekako djeluje, a ne znamo ko će doći za 20-30 godina na vlast i eventualno ga možda čak i pustiti napolje, tj. pomilovati.
Dakle, kad razgovaramo o ljudima poput njega, ili vehabije koji je pobio komšije u Konjicu, ili ljudi koji pobiju svoju djecu i sl., tu zaista nemam dileme. A opet, onda se zapitam ko sam ja da odlučujem treba li neko živjeti ili ne. Pa se zapitam o svrsi kazne, tj. da li je nekome kazna da ga ubiješ...
Nisam pametan... Opet nekako naginjem prema ovom praktičnom rješenju, da se ne bi slučajno desilo da Breivik i slični nekad izađu na slobodu.
-
julisiz es grant
#182 Re: SMRTNA KAZNA u ex-Yu
Ovo nije tema za i protv smrtne kazne, već osvrt na slučajeve primjene iste u jednoj državi koje više nema.Andreja Kežman wrote:Baš ne znam šta da mislim o ovoj temi. Kako god da razmislim, mogu naći argumente za i protiv.
Recimo, Breivik u Norveškoj leži osuđen na 21 godinu, i biće sigurno do kraja života u zatvoru, jer su čak izmijenili zakon zbog njega. Ipak, pitam se zašto bi porezni obveznici finansirali njegov zatvor, koji u Norveškoj košta milione, i koštaće još Boga pitaj koliko. Nedavno sam sa jednim Norvežaninom razgovarao o ovome, i on je isključivo protiv toga da se Breivik ubije, iako zna koliko to košta. Zatim mi kaže da i smrtna kazna košta milione, "zbog birokratskih razloga". Iako mi nije baš bilo najjasnije, pretpostavljam da je to zaista tačno, jer ta zemlja je najskuplja na svijetu. Rekoh mu samo "bullet is very cheap, I don't get it", a čovjek osta u čudu. Tako je kod nas prije rata bilo, i streljanje je vršila grupa od kojih niko nije znao ko je ustvari ubio čovjeka, a to su radili za normalnu platu.
-
Denox
#183 Re: SMRTNA KAZNA u ex-Yu
Šemso Šiljak je i sad živ,živi u Balkanu(kolektivni centar),čovjek je uvijek u odijelu "upicanjen" ko gospodin covjek.Pera Trta wrote:Sjajno! Za Šemsa Šiljka sam čuo, ali se detalja ne sjećam. Znam da je priča slična Kuduzovoj, tj. Junuza Keče. Šemso je ubio neke ljude (mislim da se radilo o nekakvoj finansijskoj muljaži) i odmetnuo se u brda oko Goražda. Dugo se krio po šumama, dok ga najzad nisu uhvatili. Nisam znao da je bio osuđen na smrt. Koliko znam, živ je i danas i živi u svom selu Ilovači kod Goražda.melbaa wrote:Sjecam se da je zadnja izrecena smrtna kazna u bivsoj Jugoslaviji izrecena negdje krajem 80-tih godina i to liku iz Gorazda -Semso Siljak (slucaja se vrlo dobro sjecam) za dvostuko ubistvo.
Medjutim kazna nije nikad izvrsena jer je u medjuvremenu doslo do ukidanja smrtne kazne.
Možda bi nam BarbaDue mogao pomoći?
Barba, čitaš li ovo?
- insomnia78
#184 Re: SMRTNA KAZNA u ex-Yu
To ono "Šiljak ubo Pleha
Sent from my iPhone using Tapatalk
Sent from my iPhone using Tapatalk
- BarbaDue
#185 Re: SMRTNA KAZNA u ex-Yu
kazat ću vam ono što ja znam, otprilike je ovako, "šiljak je ubio dva pleha"
kako se ja sjećam priča ide ovako. šemso je imao neku kafanu, prodavnicu ili tako nešto. u to vrijeme je kao dobro radio ali jedino što ga je progonilo u životu jesu inspekcije koje su ga za to vrijeme nenormalno puno posjećivale. nisu mu davali mira. priče kažu da ih je slao jedan pleh koji je tada radio u općini. nekoliko godina oni njemu nisu davali mira i al sve do jednom. šemsu jednog dana puče film i ode plehu u kancelariju i uhvati ga za gušu, tada mu je rekao, neću tebe ubiti ali ću ti tako napraviti da ćeš sam crknuti.
tako i bi, ubi šemso dva brata, dva pleha, braću od onog čovjeka iz općine. tada se šemso dade u bjeg koji je kako se ja sjećam trajao tri godine. nebi ga ni tada uhvatili ali ga je neki čovjek izdao. nedugo poslije ubistva i bjega se i ostvarilo ono što je šemso rekao, pleh iz općine je crkao sam od sebe.
mislim da šemso šiljak nije osuđen na smrtnu kaznu nego na doživotnu robiju. pušten ili je pomilovan (ne znam sa sigurnošću) '92 godine.
šemsa šiljka i danas svakodnevno sretćem po gradu, uvjek lijepo dotjeran, nikad bez kravate kako šeta po gradu.
nikad u društvu, uvjek sam....
kako se ja sjećam priča ide ovako. šemso je imao neku kafanu, prodavnicu ili tako nešto. u to vrijeme je kao dobro radio ali jedino što ga je progonilo u životu jesu inspekcije koje su ga za to vrijeme nenormalno puno posjećivale. nisu mu davali mira. priče kažu da ih je slao jedan pleh koji je tada radio u općini. nekoliko godina oni njemu nisu davali mira i al sve do jednom. šemsu jednog dana puče film i ode plehu u kancelariju i uhvati ga za gušu, tada mu je rekao, neću tebe ubiti ali ću ti tako napraviti da ćeš sam crknuti.
tako i bi, ubi šemso dva brata, dva pleha, braću od onog čovjeka iz općine. tada se šemso dade u bjeg koji je kako se ja sjećam trajao tri godine. nebi ga ni tada uhvatili ali ga je neki čovjek izdao. nedugo poslije ubistva i bjega se i ostvarilo ono što je šemso rekao, pleh iz općine je crkao sam od sebe.
mislim da šemso šiljak nije osuđen na smrtnu kaznu nego na doživotnu robiju. pušten ili je pomilovan (ne znam sa sigurnošću) '92 godine.
šemsa šiljka i danas svakodnevno sretćem po gradu, uvjek lijepo dotjeran, nikad bez kravate kako šeta po gradu.
- Miki Haubica
#186 Re: SMRTNA KAZNA u ex-Yu
Zadnja smrtna kazna u Srbiji koliko se sjećam bila je izvršena u CZ-u 1987. Zatvorenik pod imenom Aca milutinović 60-godišnji seljak, pucali su mu u srce sa m-48. A zadnja kazna u jugi je bila izvršena nad Dušanom Kosićem u Karlovcu
Last edited by Miki Haubica on 09/01/2014 19:32, edited 1 time in total.
-
racionalista
#187 Re: SMRTNA KAZNA u ex-Yu
"jedan šiljak probo dva pleha"
tragična priča, ali šta je tu je. čovjek je osobenjak bio i ostao. jedan od primjera kako inat i tvrdoglavost u našem okruženju mogu da unesreće više familija
tragična priča, ali šta je tu je. čovjek je osobenjak bio i ostao. jedan od primjera kako inat i tvrdoglavost u našem okruženju mogu da unesreće više familija
-
julisiz es grant
#188 Re: SMRTNA KAZNA u ex-Yu
Ima u biografiji Fahrije Karkina, koja je izašla prije 2 godine, detaljan opis Šemsovog slučaja. Sve je u glavnim crtama tako. Imao je kafanu na Mravinjcu, upravo gdje je sada Casablanca i dobro je radio, ali su mu se na kosti navalili Plesi, Čelje i druga bratija iz njihovog kraja, zbog nekih starih računa, još iz rata ili neposredno poslije, tako da su problemi oko poreza im došli ko kec na deset da ga upropaste.BarbaDue wrote:kazat ću vam ono što ja znam, otprilike je ovako, "šiljak je ubio dva pleha"
Šemso je bio osuđen prvobitno na smrtnu kaznu, ali mu je kasnije preinačena u 20 godina zatvora (što je bila česta praksa, ni u socijalističkoj Jugoslaviji nisu se lako skidale ljudima glave kako to možda izgleda). Pred sami rat je uspio pobjeći iz zatvora, pa su ga opet uhvatili. Ubrzo je pušten, jer mu je ostatak kazne oprošten.
I ja ga znam sresti u Goraždu...uvijek besprijekorno uredan i čist čičica, živi svoju duboku starost (85 godina mu je), čak je nadživio i jednog od sinova koji su ga napustili (a koji nije baš mlad umro). To su ljudske sudbine.
- Edin H.
#189 Re: SMRTNA KAZNA u ex-Yu
Koristoljublje.idic wrote:Koliko se ja sjećam u BiH, odnosno u Sarajevu je zadnji na smrt osuđen Kolak koji je zaklao ženu na Alipašinom polju 80-t i neke, više nisam sigurna. Ta smrtna kazna nije izvršena jer je počeo rat i navodno je u ratu pušten iz zatvora i u ratu je poginuo. Znači da je bilo smrtnih kazni i u 80-tim.
Po sjecanju.
Milan Kolak - pozvonio na vrata, zena nije odgovorila, usao u stan kroz prozor, vlasnicu zatekao unutra i zaklao je.
Ubio je, pokrao neki nakit, jedno vrijeme se smirio, uhvacen kada je poceo prodavati nakit.
By the way, ima vec slicna tema
http://www.klix.ba/forum/najpoznatije-u ... 4s150.html
-
julisiz es grant
#190 Re: SMRTNA KAZNA u ex-Yu
Je li se ovo zaista desilo na Alipašinom kako ovdje piše, i da li je Kolak strijeljan ili mu je kazna zamijenjena robijom?Edin H. wrote:Koristoljublje.idic wrote:Koliko se ja sjećam u BiH, odnosno u Sarajevu je zadnji na smrt osuđen Kolak koji je zaklao ženu na Alipašinom polju 80-t i neke, više nisam sigurna. Ta smrtna kazna nije izvršena jer je počeo rat i navodno je u ratu pušten iz zatvora i u ratu je poginuo. Znači da je bilo smrtnih kazni i u 80-tim.
Po sjecanju.
Milan Kolak - pozvonio na vrata, zena nije odgovorila, usao u stan kroz prozor, vlasnicu zatekao unutra i zaklao je.
Ubio je, pokrao neki nakit, jedno vrijeme se smirio, uhvacen kada je poceo prodavati nakit.
By the way, ima vec slicna tema![]()
Je li ovo posljednji sličan slučaj prije rata, pitam tebe obzirom da si savremenik tog doba? Na onoj drugoj temi neko je pitao za nekakvo ubistvo u kafiću "Bel Ami", sjećaš li se nečega sličnog?
-
julisiz es grant
#191 Re: SMRTNA KAZNA u ex-Yu
Ovo izgleda zanimljiv slučaj:
http://www.smrtnakazna.rs/sr-latn-rs/Os ... px?id=4191
Žena šofer, osuđena ni manje ni više nego na smrt i pogubljena zbog "prevoženja izdajnika preko granice".
Sama činjenica da se radi o ženi profesionalnom šoferu u ono vrijeme neposredno iza WW2 djeluje intrigantno.
Ima ovaj link iz neke arhive gdje stoji da je dotična zaista dužila vojno vozilo:
http://www.siranet.si/detail.aspx?ID=163723
O osudi je kratko izvijestila i zapadna štampa:
http://www.newspapers.com/newspage/57782465/
I to je otprilike to što se može naći. Koje su bile okolnosti ovog slučaja, vjerovatno se nikada neće saznati, jer je svaki pisani trag ako ga je i bilo davno struhnuo ili izgorio. Ali eto, nekako iz ovih nekoliko podataka djeluje zanimljivo, pa nek ostane zabilježeno.
http://www.smrtnakazna.rs/sr-latn-rs/Os ... px?id=4191
Žena šofer, osuđena ni manje ni više nego na smrt i pogubljena zbog "prevoženja izdajnika preko granice".
Sama činjenica da se radi o ženi profesionalnom šoferu u ono vrijeme neposredno iza WW2 djeluje intrigantno.
Ima ovaj link iz neke arhive gdje stoji da je dotična zaista dužila vojno vozilo:
http://www.siranet.si/detail.aspx?ID=163723
O osudi je kratko izvijestila i zapadna štampa:
http://www.newspapers.com/newspage/57782465/
I to je otprilike to što se može naći. Koje su bile okolnosti ovog slučaja, vjerovatno se nikada neće saznati, jer je svaki pisani trag ako ga je i bilo davno struhnuo ili izgorio. Ali eto, nekako iz ovih nekoliko podataka djeluje zanimljivo, pa nek ostane zabilježeno.
-
Kornjacon47
#192 Re: SMRTNA KAZNA u ex-Yu
Novi sam na ovom forumu i vrlo mi je zanimljiva ova tema. Ne bih htio da se zaključa, mislim da je još puno stvari ostalo nerazjašnjeno.
Imam dva pitanja: da li se smrtna kazna ikad izrekla za zločine koji nisu bili ubojstva ni političke prirode i je li postojala doživotna kazna u ex yu? Čuo sam da su izrekli smrtnu kaznu prvim pljačkašima banke u Beogradu. U jednom članku sam pročitao da je doživitna kazna postojala u Hrvatskoj do 1959.
Zanima me da li je ikada maloljetna osoba bila osuđena na smrtnu kaznu? Netko mi je pričao da se jednom dogodilo u Hrvatskoj krajem 80-ih. Cura je imala malo više od sedamnaest godina kad je ubila a kad joj je prvi put izrečena smrtna kazna skoro osamnaest, dijelili ju je dva tjedna od osamnaestog rođendana mislim. Više puta se žalila i onda joj je bilo preinačeno u petnaest godina zatvora. Ne znam je li urbana legenda ili stvarno. Nema nigdje podataka na internetu ali opet nama ni o Dragi Udovičiću (osim na forumima). Navodno je cura ubila svoje roditelje i brata u surandnji sa svojim dečkom koji je tada imao dvadeset i nešto godina i također je bio osuđen na smrtnu kaznu. Mislim da sam čak negdje našao knjigu koju je valjda napisao njezin odvjetnik gdje se o tome pisalo ali sam više zaboravio kako se zvala i gdje...
Imam dva pitanja: da li se smrtna kazna ikad izrekla za zločine koji nisu bili ubojstva ni političke prirode i je li postojala doživotna kazna u ex yu? Čuo sam da su izrekli smrtnu kaznu prvim pljačkašima banke u Beogradu. U jednom članku sam pročitao da je doživitna kazna postojala u Hrvatskoj do 1959.
Zanima me da li je ikada maloljetna osoba bila osuđena na smrtnu kaznu? Netko mi je pričao da se jednom dogodilo u Hrvatskoj krajem 80-ih. Cura je imala malo više od sedamnaest godina kad je ubila a kad joj je prvi put izrečena smrtna kazna skoro osamnaest, dijelili ju je dva tjedna od osamnaestog rođendana mislim. Više puta se žalila i onda joj je bilo preinačeno u petnaest godina zatvora. Ne znam je li urbana legenda ili stvarno. Nema nigdje podataka na internetu ali opet nama ni o Dragi Udovičiću (osim na forumima). Navodno je cura ubila svoje roditelje i brata u surandnji sa svojim dečkom koji je tada imao dvadeset i nešto godina i također je bio osuđen na smrtnu kaznu. Mislim da sam čak negdje našao knjigu koju je valjda napisao njezin odvjetnik gdje se o tome pisalo ali sam više zaboravio kako se zvala i gdje...
- Edin H.
#193 Re: SMRTNA KAZNA u ex-Yu
Ne sjecam se Bel Amija, a sto se Kolaka tice cini mi se da kradja i ubistvo se desilo na Dobrinji.julisiz es grant wrote:Je li se ovo zaista desilo na Alipašinom kako ovdje piše, i da li je Kolak strijeljan ili mu je kazna zamijenjena robijom?Edin H. wrote:Koristoljublje.idic wrote:Koliko se ja sjećam u BiH, odnosno u Sarajevu je zadnji na smrt osuđen Kolak koji je zaklao ženu na Alipašinom polju 80-t i neke, više nisam sigurna. Ta smrtna kazna nije izvršena jer je počeo rat i navodno je u ratu pušten iz zatvora i u ratu je poginuo. Znači da je bilo smrtnih kazni i u 80-tim.
Po sjecanju.
By the way, ima vec slicna tema![]()
Je li ovo posljednji sličan slučaj prije rata, pitam tebe obzirom da si savremenik tog doba? Na onoj drugoj temi neko je pitao za nekakvo ubistvo u kafiću "Bel Ami", sjećaš li se nečega sličnog?
@Kornjacon47 - maksimalna kazna je bila smrtna ili dvadeset godina.
-
Klitemnestraaa
#194 Re: SMRTNA KAZNA u ex-Yu
Ne slažem se baš, fazon je što niko ne zna šta ga "tamo negdje" čeka, možda je bolji život na "onom" svijetu ili bolje odmah se ubiti, nego da budeš čitav život u zatvoru ili da te muče.Aduu wrote:Smrtna kazna je iz raja izasla
- Edin H.
#195 Re: SMRTNA KAZNA u ex-Yu
Evo sad kazu da ga nije izdao Kalabic, da je poginuo u zasjedijulisiz es grant wrote:Sa Dražom su osuđeni na smrt, a zatim i strijeljani, slijedeći ljudi:mostarac wrote:off. topic
Draza je strijeljan 100% i cini mi se da ih je bilo 17, a ne 7 koji su strijeljani sa njim. ima se skinuti na netu transkript sudjenja. Strijeljan je uvece izmedju 21:30 i 22:00 i moze se naci i ime komandira jedinice koja je izvrsila egzekuciju i to se otprilike zna i gdje al na ipak dovoljno velikom prostoru da ga Vucic, Nikolic, Radeta i sljedbenici ne mogu prekopati da od mjesta naprave svetiliste
1.Major Miloš Glišić, načelnik štaba Požeškog četničkog odreda, kasnije uvrštenog u sastav Nedićeve Srpske državne straže
2.Rade Radić, komandant četničkog odreda "Borje" ( na Kozari )
3.Dragomir-Dragi Jovanović, šef Nedićeve policije i gradonačelnik okupiranog Beograda
4.Tanasije-Tasa Dinić, ministar unutrašnjih poslova u Nedićevoj vladi
5.Prof. Velibor Jonić, Nedićev ministar prosvjete i ideolog Ljotićevog "Zbora"
7.General Đura Dokić, Nedićev ministar saobraćaja
8.General Kosta Mušicki, komandant Srpskog dobrovoljačkog korpusa
9.Boško Pavlović, načelnik štaba Srpske Državne straže
Dakle, obojica smo pogriješili, strijeljano je 9+Draža. Možda tvoja visoka cifra dolazi od toga što je na suđenju zaista bilo mnogo više optuženih ( preko 20 ), ali su svi ostali osuđeni na vremenske kazne.
http://www.vesti-online.com/Vesti/Srbij ... zdao-Drazu
- astrid
#196 Re: SMRTNA KAZNA u ex-Yu
Ubistvo u Bel Amiju je bilo negdje sredinom osamdesetih....ubijen je neki student iz Libije.Edin H. wrote:Ne sjecam se Bel Amija, a sto se Kolaka tice cini mi se da kradja i ubistvo se desilo na Dobrinji.
Što se Kolaka tiče...ubistvo je 100% bilo na Alipašinom.
-
Kornjacon47
#197 Re: SMRTNA KAZNA u ex-Yu
Koristoljublje.
Po sjecanju.
http://www.klix.ba/forum/najpoznatije-u ... 4s150.html[/quote]
Je li se ovo zaista desilo na Alipašinom kako ovdje piše, i da li je Kolak strijeljan ili mu je kazna zamijenjena robijom?
Je li ovo posljednji sličan slučaj prije rata, pitam tebe obzirom da si savremenik tog doba? Na onoj drugoj temi neko je pitao za nekakvo ubistvo u kafiću "Bel Ami", sjećaš li se nečega sličnog?[/quote]
Ne sjecam se Bel Amija, a sto se Kolaka tice cini mi se da kradja i ubistvo se desilo na Dobrinji.
@Kornjacon47 - maksimalna kazna je bila smrtna ili dvadeset godina.[/quote]
Hvala na odgovoru. Našao sam članak u kojem je pisalo o doživotnoj kazni. Sudac Branko Košutić je rekao da je u Hrvatskoj doživotna kazna postojala do 1959.
O onoj maloljetnici što sam spominjao... koju su osudili na smrtnu kaznu...
mislim da se prezivala Horvat... ali to i nje neki trag.
Inače, čitam taj članak u Nacionalu i čudim se da je Vrhovni sud Jugoslavije toliko puno puta preinačio smrtnu kaznu u robiju, nije da podržavam smrtnu kaznu ali u nekim spomenutim slučajevima mi se takvo što činilo nevjerojatno.
Imate na internetu intervjue sa osuđenicima na smrt. Intervjuirao ih je novinar Vladan Tomić, njih petero: Iliju Živkovića, Andriju Artukovića, Đorđa N. Adamovića, Vojislava Rajčića, Miodraga Milojevića i Vučka Manojlovića (premda su svi oni ili umrli prije izvršenja presude ili su im smrtne kazne bile zamjienjene vremenskima). Vrlo je zanimljivo pročitati što i sami osuđenici misle o svojoj kazni, kako to doživljaju. Možete naći i puno podataka o slucajevima.
Po sjecanju.
http://www.klix.ba/forum/najpoznatije-u ... 4s150.html[/quote]
Je li se ovo zaista desilo na Alipašinom kako ovdje piše, i da li je Kolak strijeljan ili mu je kazna zamijenjena robijom?
Je li ovo posljednji sličan slučaj prije rata, pitam tebe obzirom da si savremenik tog doba? Na onoj drugoj temi neko je pitao za nekakvo ubistvo u kafiću "Bel Ami", sjećaš li se nečega sličnog?[/quote]
Ne sjecam se Bel Amija, a sto se Kolaka tice cini mi se da kradja i ubistvo se desilo na Dobrinji.
@Kornjacon47 - maksimalna kazna je bila smrtna ili dvadeset godina.[/quote]
Hvala na odgovoru. Našao sam članak u kojem je pisalo o doživotnoj kazni. Sudac Branko Košutić je rekao da je u Hrvatskoj doživotna kazna postojala do 1959.
O onoj maloljetnici što sam spominjao... koju su osudili na smrtnu kaznu...
mislim da se prezivala Horvat... ali to i nje neki trag.
Inače, čitam taj članak u Nacionalu i čudim se da je Vrhovni sud Jugoslavije toliko puno puta preinačio smrtnu kaznu u robiju, nije da podržavam smrtnu kaznu ali u nekim spomenutim slučajevima mi se takvo što činilo nevjerojatno.
Imate na internetu intervjue sa osuđenicima na smrt. Intervjuirao ih je novinar Vladan Tomić, njih petero: Iliju Živkovića, Andriju Artukovića, Đorđa N. Adamovića, Vojislava Rajčića, Miodraga Milojevića i Vučka Manojlovića (premda su svi oni ili umrli prije izvršenja presude ili su im smrtne kazne bile zamjienjene vremenskima). Vrlo je zanimljivo pročitati što i sami osuđenici misle o svojoj kazni, kako to doživljaju. Možete naći i puno podataka o slucajevima.
- Edin H.
#198 Re: SMRTNA KAZNA u ex-Yu
Imas li link za taj clanak u Nacionalu?
Na ovaj link si mislio za Vladana Tomica?
http://www.znaci.net/00001/304_1.pdf
-
golman
#199 Re: SMRTNA KAZNA u ex-Yu
Pa te 1983.god.kad je Milan Kolak ubio ženu na Alipašinom,o tome je brujalo cijelo Sarajevo,isto kao i onaj slučaj na Aerodromskom naselju,par godina poslije.. kad je momak ubio djevojku,ismasakrirao je nožem i nju i njenog mlađeg brata.Edin H. wrote:
@Kornjacon47 - maksimalna kazna je bila smrtna ili dvadeset godina.
Sjećam se i Kolakove slike iz novina,imao je brkove.To se desilo na Alipašinom u prizemlju nebodera,ušao je kroz prozor da pokrade nakit,jer je mislio da su svi otišli u kino,ali je žena ostala kući,jer ju je navodno bolila glava(kako su novine tada pisale).Kad je upao kroz prozor,naletio je na nju i usmrtio je velikom staklenom pepeljarom,koju je zgrabio sa stola,jer je i sam bio iznenađen,očekujući da je stan prazan.
Osuđen je na smrt i poslije se nije pisalo puno o njemu...
-
Kornjacon47
#200 Re: SMRTNA KAZNA u ex-Yu
Da ali intervjui se mogu naći na zasebnim linkovima. Ovo su linkovi.Edin H. wrote:Imas li link za taj clanak u Nacionalu?
Ilija Živković
http://www.znaci.net/00001/304_6.pdf
Đorđe Adamović
http://www.znaci.net/00001/304_7.pdf
Miodrag Milojević
http://www.znaci.net/00001/304_4.pdf
Andrija Artuković
http://www.znaci.net/00001/304_2.pdf
Vojislav Rajčić
http://www.znaci.net/00001/304_8.pdf
Vučko Manojlović
http://www.znaci.net/00001/304_5.pdf
O svima njima osim Artukovića i Rajčića je Marko Lopušina pisao u svojoj knjizi "Najzagonetnije jugoslavenske ubojice. Možete je čitati na netu, evo linka:
http://ebiblioteka.no-ip.org/KNIGI%20MO ... 0ubice.pdf
Našao sam na internetu i vrlo detaljan članak o Dimitriji Gavriloviću, koji je 1972. u Beogradu ubio dva milicionera i bio osuđen na smrt. Ima dosta detalja i dobro je objašnjeno.
http://web.fmk.edu.rs/files/blogs/2009- ... /Gavra.pdf
Ovo je link za članak iz Nacionala, gdje se spominje da je u Hrvatskoj postojala doživotna kazna
http://www.nacional.hr/clanak/18539/osu ... aest-ljudi
Dakle, ako netko nema ništa bolje za raditi, neka čita