MetallicA- Death Magnetic

Diskusije o bh. i inostranim izvođačima, razmjena pjesama, CD-ova, muzičke oprema...

Moderator: _BataZiv_0809

Post Reply
Benighted

#176 Re: MetallicA- Death Magnetic

Post by Benighted »

sultandzek wrote: Da sumiram DM je najbolje ostvarenje ovog milenijuma u Thrashu, ako ne i ukupno u metalu uopce
haj sve... al ovo -> NEMA GOVORA!

iako nije los album...predaleko od ovoga gore...
Better Man

#177 Re: MetallicA- Death Magnetic

Post by Better Man »

Benighted wrote:
sultandzek wrote: Da sumiram DM je najbolje ostvarenje ovog milenijuma u Thrashu, ako ne i ukupno u metalu uopce

Onda nam ti navedi šta je po tebi najbolje ostaverenje u navedenom žanru u ovom milenijumu!
metal_rules_cura

#178 Re: MetallicA- Death Magnetic

Post by metal_rules_cura »

Mnogo toga... Ako cemo o novim stvarima recimo novi Testament je daaaaleko bolji! Jedan primjer. A milenijum tek... Ima 1000 primjera.
mushan

#179 Re: MetallicA- Death Magnetic

Post by mushan »

BHG wrote:
mushan wrote: ja sam rekao skoro pa njesra, St.anger je za njega progresivan album, a metallica nije isla naprijed sa promjenom nego u nazad, e to je ono sto ne valja.
ma sav si mi progresivan. treba znat nabrbljat a nista ne rec.

album je extra i u potpunosti se slazem sa recenzijom kolege neelixa :D
i da znas da jesam.

ma album je super, ko voli ovakve :lol: :D :D :lol: :thumbup:

:thumbup: :thumbup: :thumbup:
Benighted

#180 Re: MetallicA- Death Magnetic

Post by Benighted »

Better Man wrote:
Benighted wrote:

Onda nam ti navedi šta je po tebi najbolje ostaverenje u navedenom žanru u ovom milenijumu!
haj kad si me povukao za jezik :) ...

npr. Kreator - Enemy of god

evo ko zeli da uporedi :

http://rapidshare.com/files/75241320/En ... d.rar.html

jelde bilo bi lijepo da kirk malo poslusa STVARATELJA! :-D (album je iz vremena st.angera)

ili posto Metallica ne voli nikako da bude "zarobljena samo u thrash metalu" :lol: evo jedan thrash/heavy uradak (iako je i ovo daleko od najboljeg,al mi nako drag :) ):
Iced Earth - Framing Armageddon
http://rapidshare.com/files/55870717/Framing.rar
PW : skystormer

dok preslusas ova dva skontat ces da Metallica uopste nije thrash...
No svejedno Death Magnetic je bas sladak album... ;-)

EDIT :Zaboravi i da je M16 u novom mileniju :) : http://rapidshare.com/files/73676670/So ... unozzy.rar ; Destruction - All hell brake loose ; a i novi Testament odvaljuje http://lix.in/cd08821f
Neelix

#181 Re: MetallicA- Death Magnetic

Post by Neelix »

Benighted wrote:

evo ko zeli da uporedi :

jelde bilo bi lijepo da kirk malo poslusa STVARATELJA! :-D (album je iz vremena st.angera)

ili posto Metallica ne voli nikako da bude "zarobljena samo u thrash metalu" :lol: evo jedan thrash/heavy uradak (iako je i ovo daleko od najboljeg,al mi nako drag :) ):

EDIT :Zaboravi i da je M16 u novom mileniju :) : http://rapidshare.com/files/73676670/So ... unozzy.rar ; Destruction - All hell brake loose ; a i novi Testament odvaljuje http://lix.in/cd08821f
i ti ovo sa metallicom poredish :? :lol:
Benighted

#182 Re: MetallicA- Death Magnetic

Post by Benighted »

Neelix wrote:
Benighted wrote:

evo ko zeli da uporedi :

i ti ovo sa metallicom poredish :? :lol:
Ne ja,vec vi poredite metallicu sa thrash metalom ;-) :lol:
Ja samo govorim da metallica to nije (vec skoro dvije decenije)... :zzzz:
Neelix

#183 Re: MetallicA- Death Magnetic

Post by Neelix »

Metallica = Metal (jel bitno kakav? :-) )

pa tri stepenice

pa sve ostalo :D

a to sto je kul mrziti Metallicu....objesite kulerima (nista protiv tebe Qler :D ) o rep :D
sultandzek

#184 Re: MetallicA- Death Magnetic

Post by sultandzek »

Thrash metal nastao u Bay Area-i cije su pjesme bile inspirisane zajebancijom, drustvenom problematikom i ponekad ratom (osim Slayer i Possessed) nije se nikad mogao porediti sa brutalnoscu teutonic (Blackened) thrasha nastalog u Njemackoj, inace meni vrlo dragog podpravca, ali realno svi od tih bendova i najveci evropski thrasheri Kreator su za ove iz velike cetvorke bili B liga (iako su za mene uvijek bili bolji i od Anthraxa Megadetha pa mozda cak i Slayera) i cinjenica je da Metallica u poredjenju sa njima ne svira takav thrash. Sam pravac iznjedrio je mnoge klasike za koje svi znamo, ali ruku na srce, vremenom je postao dosadan (iako moja prva i najveca muzicka ljubav) i do njegovog skoro potpunog nestanka doslo je pojavom Grunge-a (Seattle sound) 90-ih godina. Samo rijetke grupe iz thrash populacije kao npr. Slayer su donekle egzistirale dok su ostale ili se raspale ili promijenile muzicki pravac ili bile na samoj margini postojanja. Pocetkom ovog milenijuma Thrash se poceo ponovo buditi kao pravac i upravo albumi koji su spomenuti Sodom- M-16 i Destruction-All Hell Breaks Loose su jedni od onih koji su podsjetili na slavne dane ovog pravca i podsjetili me na Persecution Maniu i Realase From Agony najvece albume ova dva benda. Odavno nisam slusao M-16 i All Hell..., ali su mi ostali u lijepom sjecanju mozda radi te nostalgije za vremenima 80-ih. Sto se tice Kreator-a novi gitarista im je na zadnja 2 albuma unio prilicno nove melodicne solaze po uzoru na Geteborsku death metal skolu (At the Gates, Dark Tranquility, In Flames) sto se dosta dobro uklopilo sa njihovom "urodjenom" brutalnoscu i album EOG je jako dobar bas kao i njegov predhodnik. Testament sa Foundation...,hmm?, bez uvrede djeluje krajnje prevazidjeno, zastarjelo i predvidljivo i trebao bi biti kao neki njihov retro u 80-te? Bez imalo inovativnog zvuka!? Hvala ,ali ne bih. Onda cu radije slusati Legacy..., Reign.., Pleasure.., Among... i ostale klasike pravca. Novi album Testamenta uz max. toleranciju moze da dobije ocjenu 3-3,5 od 5. Uz to sad cu biti malo bezobrazno subjektivan pa reci da mi je pored dosta sjajnih riffova ovog benda, Chuckovo pjevanje uvijek zvucalo kao dreka nekog cobana koji doziva svoje ovcice :D . Uz postovanje svih ovih nabrojanih albuma i Vas samih koji ste ih predlozili moram (i sam sviram gitaru skoro pa dvadeset godina) reci da se niti jedan ne moze kompleksnoscu i Kirkovim solazama mjeriti sa DM. Sto se tice Kirka tacno je da nije toliko kreativan i da samo vecinom fura Dichtonic skalu, ali je u njoj neprevazidjen i samo se rijetki po tom pitanju mogu mjeriti sa njim, ali kao i vecina solista u jednom su jako dobri a ostalo kako stignu, osim naravno velikih magova kakvi su Satriani, Petrucci, Clapton itd.
Znam da ne mogu i ne zelim da mijenjam necija misljenja i potpuno sam svjestan da je vlastito uho najbolji pokazatelj sta ko moze i voli slusati pa neko voli Semsu, Halida, neko Floyde,Quinn, neko Slayer, Death, Borgir, ali pogledajte malo misljenja ljudi koji znaju dosta vise o muzici nego mi jer im je to zanimanje, odnosno vodecih svjetskih recenzenata iz Rock i Metal muzike (koji su uzgred receno do temelja sasvim zasluzeno popljuvalji ST Anger) koji rade za npr. Sea of Tranquility, All Music, The Guardian, Guitar World, Metal Hammer, Revolver, The Quietus, Roling Stone itd. Iskreno sumnjam da je i jedan od njih ocijenio bolje pobrojane albume od DM.
DM je Metallicin povratak u thrash svidjelo se to nekome ili ne!
Nadam se da nisam nikoga uvrijedio (osim Chucka naravno :) ) i zivjeli! :D
Benighted

#185 Re: MetallicA- Death Magnetic

Post by Benighted »

Joj sultanovog seminarskog :thumbup:

Al dzaba sve teutonic thrash metal rulez ! :lol:

A i za novi Testament se slazem,na prvo slusanje proradi onaj refleks pa se ucini album za 5,ali onda ocjena pada...

Ali i dalje mislim da je Death Magnetic thrash-ast a ne full-thrash metal,ni po bay-area standardima... zato sam i napisao u prijasnjem postu na ovu temu da se Metallica (na neki nacin) vratila...
berzeker

#186 Re: MetallicA- Death Magnetic

Post by berzeker »

Comrad wrote:Ma album je predobar, kome se ne svidja ima stare pjesme i cao. I sta ako su malo promjenili sa st.angerom (iako i na njemu ima dobrih pjesama), to se ne smije napraviti greska, jel moraju sve pjesme biti hitovi. Vremena se mijenjaju, pa ne mogu oni praviti iste pjesme kao sto su pravili prije 20 godina, koji to izvodjaci uopste rade tako nesto, da im je zvuk potpuno isti u tolikom vremenskom razmaku. :?

:D
Pa i nebi bas rekao da je predobar, jest da ima vise rifova nego Rust in Peace :-D i da je to uz neke iznimke Thrash metal, ali:
Lars Urlich opet nije namjestio jebeni zvuk na bubnjevima, snare iako ne odzvanja ko na St. Shiteru je opet preglasan a bas bubanj je opet jako tih tako da se bas i nemoze razaznati sto to Lars tocno radi , nekad je bio jedan od inovativnijih bubnjara a sad samo udara taj jebeno glasni snare, Jamesov vokal je ispod ocekivanja, ove godine je na koncertima pjevao odlicno, pa sam ocekivao da ce u studiju to jos bolje zvucat, za sada mi se cini da sam bio u krivu, dalje neke pjesme se previse ponavljaju i predugacke su(judas kiss, suicide and redemption) , Cyanide je definitivno najgora pjesma na albumu iako bolja od svega na St. An... , tekstovi veoma nepametni, ee kad se sjetim "One" suza krene, Unforgiven III. iako dobra balada je totalni promasaj u naslovu jer ce je svi gledati kroz prizmu "The Unforgiven" koja je kao balada nenadmasna, cak je i Unforgiven II. bolja od ove zadnje., fali i ona prepoznatljivost pjesama
Dobre tocke mi se neda pisat, sve u svemu album nije maestralan , ali je veoma dobar povratak Metallice svojim klasicnim albumima u modernijem izdanju ima jos po meni nedostataka ali ono sto sam gore napisao je prvo sto mi je palo u uho
za mene ukupna ocjena je 75/100
mushan

#187 Re: MetallicA- Death Magnetic

Post by mushan »

MegadetH - Rust in Peace!!

pa sve ostalo
Jazz_Junkie

#188 Re: MetallicA- Death Magnetic

Post by Jazz_Junkie »

Jazz_Junkie wrote:Waste of time.
Covjek ne slusa samo Jazz nego je kao klinac poceo sa Metalom i malo prosirio svoj muzicki horizont, jer ima i boljih stvari od Metala mada sam Metalu jos lojalan. :wink:

Mozda sam trebao malo opsirniji biti kada sam postao prvi komentar. Naime, album je sto sam i ocekivao: cista dosada sa nekoliko zanimljivih rifova i quasi-solaza. Jest da je najbolje sto su snimili kad krenemo od 2000. godine (sjetite se samo smeca "I Dissapear" za Mission Impossible 2 soundtrack), ali je u kontinuitetu sa stvarima iz 90ih, samo njihova losija prikaza. Priznajem da Metallicu ne slusam cesto, ali kada ih slusam, onda samo prva 4 albuma.
sultandzek

#189 Re: MetallicA- Death Magnetic

Post by sultandzek »

Evo video sa svjetske premijere 12.09. DM u Berlinu.

http://www.roadrunnerrecords.com/blabbe ... mID=104678

Demo DM koji navodno dolazi uz specijalnu ediciju albuma Coffin Box.

torrent link: http://www.mininova.org/tor/1802954

Tracklisting:
1. Hi Guy ["That Was Just Your Life"]
2. Neinteen ["The End Of The Line"]
3. Black Squirrel ["Broken, Beat & Scarred"]
4. Casper ["The Day That Never Comes"]
5. Flamingo ["All Nightmare Long"]
6. German Soup ["Cyanide"]
7. UN3 ["The Unforgiven III"]
8. Gymbag ["The Judas Kiss"]
9. K2lu ["Suicide & Redemption"]
10. Ten ["My Apocolypse"]
Neelix

#190 Re: MetallicA- Death Magnetic

Post by Neelix »

ne kontam ove nazive pjesama ? :-D
Sin_Groma

#191 Re: MetallicA- Death Magnetic

Post by Sin_Groma »

Neelix wrote:ne kontam ove nazive pjesama ? :-D
To su bili radni nazivi pjesama prije nego sta su im dali prave nazive. :)
To je demo snimka, tako da su te pjesme izmijenjene.
Neelix

#192 Re: MetallicA- Death Magnetic

Post by Neelix »

a jebote, naslovi su ko sa albuma backstreet boysa :lol:
mushan

#193 Re: MetallicA- Death Magnetic

Post by mushan »

Neelix wrote:a jebote, naslovi su ko sa albuma backstreet boysa :lol:

pa i album je! :D :D :D :D :D :D :D
Josip

#194 Re: MetallicA- Death Magnetic

Post by Josip »

nešto suprotno svjetonazoru Metallica-e
LongDong

#195 Re: MetallicA- Death Magnetic

Post by LongDong »

Al spota matero mila, dobri vojnici amerikanci patroliraju nekom pustinjom u Iraku, kad odjednom naletiše na Yugu u defektu. Naravno odmah kontaju da nije neka zasjeda, i kad se uvjere da je sve čisto, vade iz svog vozila kleme da probaju upalit preko kablova. To nije uspjelo, pa ga poguraše i upali Yugo 45-ica i ode preko pustinje. Zadovoljan šofer, jer da oni nisu došli u njegovu zemlju i tu naletili na njega, ost'o bi i on i Yugić tu zauvijek.
Meni je od gledanja spota došlo da povraćam, a sama pjesma 'nako.
Neelix

#196 Re: MetallicA- Death Magnetic

Post by Neelix »

eto vidis a meni je spot fenomenalan, a pjesma je fantasticna. i tebi je kul mrzit' metallicu jelde 8)

spot govori o strahu i traumi sa kojom se vojnici tamo suocavaju, tako da se uspanice svaki put kad im neko pridje.
LongDong

#197 Re: MetallicA- Death Magnetic

Post by LongDong »

Što se tiče Metallice, ja ost'o u '80-im, sve posle Crnog albuma ne mogu svarit( moje subjektivno mišljenje). A vala da ti kažem libo-takis me za strahove američkih vojnika u Iraq 8-)
Vaso

#198 Re: MetallicA- Death Magnetic

Post by Vaso »

spot je dobar, mada su mozda mogli malo vise i glavne likove snimat :D ...ali mi se ne svidja poruka:

humanost americkog vojnika :o

bezze..ali hajd bolje i ono, nego slayerov "jihad" :zzzz:

nadam se samo da vise nece ovako veliku pauzu pravit, i da ce nam ubrizgat novu infuziju za jedno bar 3 god. :)
Neelix

#199 Re: MetallicA- Death Magnetic

Post by Neelix »

a vidis, sto to gledas na taj nacin

po meni poruka nema veze sa tom humanosti, nego sa njihovom istraumiranosti i prilikom obicne stvari kao sto je sretanje pokvarenog auta na putu. mozes to gledati i kroz prizmu besmislenosti odrzavanja vojske tamo. mozes to posmatrati i kao - ne nose svi arapi eksploziv oko pasa.
Hodidjed

#200 Re: MetallicA- Death Magnetic

Post by Hodidjed »

Iskreno, nova Metallica me se toliko dojmila da mi je mrsko slusat', ali ipak slusam jer je nesto novo.
Za naziv albuma "Death Magnetic" bi Ismeta Dervoz npr rekla da je to napisao neko ko slabo barata engleskim jezikom (valjda je ona kao urednica zabavnog programa na TVBIH sebi pribavila titulu poznavaoca engleskog jezika, pa bi sve pokusaje lokalnih bendova da pjevaju na engleskom bacala u smece sa komentarom "niko ne zna engleski jezik, niti je gramaticki ispravno niti se pravilno izgovara". Iako je u 70% slucajeva bila upravu, ipak je bacala u smece i ono za sta su ljudi mislili da nije snimljeno u BIH, vec da je neki inostrani bend, jer je engleski bio skoro pa savrsen). I sta cemo s ovim g-djo Dervoz? Valjda se treba reci "Magnetic Death"?

No, naziv albuma na stranu. Cover Art je malo reci pa primitivan. Izgleda kao da ga je crtao neko koga je unistila droga pa je nacin izvlacenja od iste nasao u pribjegavanju kakvoj umjetnosti (u ovom slucaju: slikarskoj).

Koliko primjetih, album ima 10 pjesema u prosjeku po 7 minuta svaka, tako da su sve upakovali u standardnu duzinu trajanja jednog CD-a od 74 minute. Ima tu finih ideja i melodija, ali sve supljikavo i nedovoljno da Metallicu stavi na mjesto gdje je bila daleke 1991-e.

Realno je reci, da od "Nothing Else Matters" pa naovamo nisu napravili nista sto toj pjesmi moze parirati. Ako iskombiniramo sve albume nakon "Metallice-Black" Load, Re-load, St.Anger pa i Death Magnetic. mogli bi eventualno sastaviti jedan dobar, kvalitetan album.

U jednu ruku, Death Magnetic predstavlja povratak starom zvuku i jeste bolji od St.Anger i Load i Re-Load zajedno, ali ipak sam ocekivao nesto bolje.
Npr. Novi Megadeth (United Abominations) mi je bolji od nove Metallice.
Post Reply