Nacionalna svijest kod Bosnjaka.
- xfacktor
#176 Re: Nacionalna svijest kod Bosnjaka.
Nisam bosnjak iz razloga sto je vezanop za jednu religiju. A sta sam onda " bosanac ".. E i to je samo ime. Moze se to zvati bosnaiherrcegovinistvo ali ideja je sljedeca. Gledajuci sa politickog aspekta, dijeljenje po religijama u Bosni na nekakve etno elemente ide u korist samo onima koji je zele podijeliti nekad u buducnosti. Tako da Bosnjacki lideri prave gresku u koracima u startu cim se izjasnjavaju kao bosnjaci muslimani, ili sto se nekad i cini da su zapravo i dusmani Bih i zele svoj pasaluk. Znaci, evo da pitam ljude iz sarajeva : koliko ima u Sarajevu ljudi drugih vjeroispovjesti koji bi rado bili bosanci ili vec nesta sto je vezano za bih i da imaju isti status kao i ostali, neovisno o religiji?
- Pietje_Bel
#177 Re: Nacionalna svijest kod Bosnjaka.
I ja razumijem da Bosnjak ima 1000 puta vise znacaja nego Bosanac. Jer pojam "Bosnjak" ima neku tezinu. Taj pojam ima manje vise kontinuitet od 800 godina.( Jer imali smo Bosnjane koji su se poceli nazivati Bosnjacima.) I ja se u svakodnevnom zivotu volim zvati vise Bosancem jer bojim se da me ljudi ne shvate pogresno. Medutim to Bosanstvo ima isto neku opasnost u sebi a to je Yugoslavensvo, bratstvo i jedinstvo, bezlicnost itd. Jer jedan Bosanki Srbin je po nacionalnosti BosancoHercegovac ili Bosanac a po enickoj pripadnost Srbin a jedan Bosanac je po nacionalnosti Bosanac a po etnickoj pripadnosti nije nista.lala_sa wrote:Nacionalna svijest Bosnjaka je vijekovima ugnjetavana i niko ne moze sada da ocekuje da ce se podici kao fenix. Meni to zvuci cak i utopijski, i mislim da ce zauvijek vecina biti prvo muslimani pa tek onda nekakvi Bosnjaci... Ja licno se izjasnjavam kao Bosnjakinja, iako sam ateista. I mada bih se zbog islamske politike bosnjastva radje izjasnila kao Bosanka, ne zelim da budem manjina u svojoj vlastitoj zemlji. Ne zelim da negiram historiju ovakvog naziva, bez obzira na razne danasnje bosnjacke majAmune...pozz
Uopste nije bito da li ce u narednih 50 godina vecina biti prvo Muslimani pa tek onda Bosnjaci. Nama je valjda bitno da se ime Bosnjak sacuva i da se de-Islamizira? Kada bi svi ljudi koji se izjasnjavaju Bosancima bili svjesni Bosnjaci (u pravom smislu te rijeci) mislim da bi Islamisti i Turkofili imali manje sanse da Bosnjastvo totalno prisvoje sebi. Nije ovo nesto sporedno da bi se "mi" tek tako trebali sloziti i odustati od Bosnjastva. Mi se trebamo suprostaviti Islamizaciji Bosnjastva, gurati ljude u Bosnjacki institut koji ce zastupati nase interese. Pa i mi se valjda nesto pitamo? Kada Ceric moze dati izjavu kako su Bosnjaic Turci isti narod i sa tom izjavom tjerati jedan veliki dio Bosnjaka u Bosance; onda trebamo i mi valjda imati nekoga Bosnjaka u institutu koji ce se zalagati npr. za davanjem starih Bosnjackih imena djeci i de-Islamizacije Bosnjastva?
Imamo Tvrtka Kulenovica u Bosnjackom institutu ali mislim da je jedini. Takvij ljudi treba biti proporcionalno sa brojem Bosanaca -Bosnjaka! Mozemo osnovati klub Bosanac Bosnjaka ili se prikljuciti ovoj Bosnjackoj desnici koja se vec godinama zalaze za ovo sto sam iznad napisao:
http://bosnjastvo.com/
U svakom slucaju mislim da je slabo ne ciniti nista i to tek samo tako prepustiti kao da nam n ije vazno jer vrlo je vazno!
Last edited by Pietje_Bel on 18/07/2008 05:37, edited 2 times in total.
- Pietje_Bel
#178 Re: Nacionalna svijest kod Bosnjaka.
JA SAM BOSNJAK
(Izdajici Avdi S Karabegovicu)
Ja sam Bosnjak - dican junak:
Vjeran svetom domu svome,
Vjeran slavi svojih djeda
I narodu Bosanskome!
Njegov ponos na mom srcu
Ko amanet sveti stoji;
Ponos koji nigdje ne da,
da se Bosnjak lava boji!...
Majka me je Bosnjakinja
Zaklinjala svojim mlijekom,
Za cast ove casne grude,
Da proljevam krvcu r`jekom;
Da joj sluzim, kosto sluzi
Rob svojega gospodara,
Da je branim od dusmanskih
Bojnih koplja i handzara!
Na tvoj poziv, evo s`macem
Na mejdan ti stupam smjelo:
U poganoj Tvojoj krvi,
Da trijumfa vezem djelo.
S`Tvojom krvi da sapirem
Crnu ljagu s`roda svoga,
Crnu ljagu - sto j`rodio
Izdajicu prokletoga!
Izdajicu uspomeni
Svojih djela slave stare,
Sto se drzn`o blatnom rukom,
Da svetinje njine tare! - -
Al ` sto rekoh o mejdanu?...
Ne, nikada s`hrgjom takom:
Bosnjak junak bojni mejdan
D`jeli samo sa junakom!
A Ti sakri mrsko lice
Ispred sv`jeta cijeloga:
U podzemlje mracno bjezi,
Izdajico roda svoga!
Jer nad Tobom rodnog neba
Zlatnog sunca placu zrake,
Place jasna mjesecina
I treptanje zvjezde svake,
Place svaki zemni atom,
Na kog Tvoja noga stane;
Svaka travka tebi klice:
Izdajica, nak propane!
Sakri lice izdajico,
Nek ne pljuju ljudi na Te,
A znaj I to: Izdajicu
I pod zemljom klevete prate!...
Musa Cazim Catic
Last edited by Pietje_Bel on 18/07/2008 09:48, edited 2 times in total.
- Pietje_Bel
#179 Re: Nacionalna svijest kod Bosnjaka.

Alija Izetbegovic, ubica Bosnjaka i Bosnjackog Nacionalizma i tvorac modernog SDS-a!
Prva Bosnjacka Sura :
Od kada je nastao Bosnjacki narod pa sve do sada , nikada nije vise Bosnjaka pobijeno,etnicki protjerano u svijet i tamo zauvijek asimilirano,muceno,silovano,ekonomski unisteno,podjeljeno,nacionalno zatupljeno itd. kao za vrijeme vlasti SDA i Alije Izetbegovica.
Americki diplomata Richard Holbrooke ponovo je ovih dana kazao kako je Alija Izetbegovic bio taj koji je americku administraciju odgovorio od nakane da odmah nakon rata zabrani Srpsku demokratsku stranku. Tokom susreta u Sjedinjenim Americkim Državama sa delegacijom Tuzle, koja ga je proglasila pocasnim gradaninom ovoga grada, Holbrooke je kazao da je na njegov prijedlog da se SDS-u zabrani izlazak na prve poslijeratne izbore te da se ova ratno- zlocinacka družina sa Pala politicki pokopa, Izetbegovic objasnio zbog cega to nije mudra odluka: "Oni jesu nacisti, ali nemojte ih zabranjivati. Neka oni ubuduce budu naša a ne vaša briga", rekao je prije osam godina Izetbegovic a prepricao ovih dana Holbrooke. Holbrooke je otkrio i da je godinu kasnije posjetio bolesnog Izetbegevica, tada predsjedavajuceg troclanog Predsjedništva BiH u kojem je vec sjedio današnji haški zatvorenik Momcilo Krajišnik. Nakon što su konstatirali da genije opstrukcije Krajišnik u potpunosti paralizira rad troclanog državnog vrha koje se tada sastajalo po birtijama, muzejima, parkovima, Holbrooke je upitao bošnjackog lidera da li mu je sada jasno da bi bilo mnogo pametnije i produktivnije da je Krajišnikovoj stranci zabranjen politicki rad. "Iskren da budem, kad ste mi predložili zabranu djelovanja SDS-a, mislio sam da se šalite, pa je i moj odgovor bio u tom neozbiljno-šaljivom tonu", objasnio je Izetbegovic americkom buldožer-diplomati!?
Ovo Holbrookeovo podsjecanje na Izetbegovicevu državnicku konzistentnost i dalekovidnost neodoljivo je podsjetilo na jedan drugi dogadaj koji se zbio koju godinu kasnije. Tada je Jaques Paul Klein, rogobatni americki diplomata, otkrio da mu je hrvatski predsjednik Franjo Tudjman kazao kako mu je (Tudjmanu) odmah na pocetku rata bošnjacki lider Izetbegovic ponudio da zapadnu Hercegovinu pripoji Hrvatskoj a da je hrvatski poglavar to glatko odbio. Uslijedilo je vrlo hitro Izetbegovicevo objašnjenje u kojem je rekao da je tacno kako je dio teritorije zemlje na cijem je celu bio velikodušno ponudio lideru susjedne Hrvatske, ali da to nije uradio sa iskrenim niti ozbiljnim namjerama nego samo za to, pojasnio je, "da testiram Tudmana i vidim kako ce reagirati na tu moju ponudu koja, ponavljam, nije bila iskrena?!" Naravno, Izetbegovic nije bio ozbiljan ni godinu dana prije rata, kada je na jednom sastanku sa bošnjackim intelektualcima kazao da perspektivu mira u Bosni i Hercegovini vidi u trajnom rješenju prema kojem ce "Srbi u njoj uzmu ono što je srpsko, Hrvati da uzmu šta je hrvatsko, a da muslimanima pripadne ono što smo u stanju prosperitetno kontrolirati". Naravno, i ova vizionarska izjava "tvorca nezavisne i suverene Bosne i Hercegovine" ne bi trebala niti smjela biti definitivna potvrda njegove dubinski i suštinski antibosanske, ili nebosanske politicke i državne filozofije, jer rijeci su rijeci, i ne treba baš uvijek vjerovati kako su izrecene promišljeno, odgovorno i na temelju autenticnih uvjerenja onoga ko ih je izgovorio. Problem nastaje što je od ovlašno izgovorenih rijeci mnogo teži antibosanski scenarij sadržan u Izetbegovicevom prakticnom djelovanju. Nije toliko strašno što je on okolo po susjedstvu dijelio parcele svoje države, zapadnu i istocnu Hercegovinu, užasavajuce je to što ih on nikad, ni prije ni tokom ni nakon rata, nije iskreno i suštinski doživljavao kao dio svoje domovine. Doduše, taj je animozitet bio više nego obostran.
Ali da se malo vratimo proglašenju Richarda Holbrookea za pocasnog gradjanina Tuzle a cime cemo se tek na prvi pogled udaljiti od generalne teme ovog clanka. Ako bi neki bosanskohercegovacki grad imao kapitalni razlog i obavezu da pocasti i nagradi tvorca Dejtonskog sporazuma titulom svog pocasnog gradanina, to bi prije svih trebalo biti Sarajevo koje je u Daytonu americki pregovarac Dick vratio u njegove predratne gabarite i status. No, uprkos tome Holbrooke nije pocasni gradanin, ali je zato tom pocašcu ovjencan Francois Miterrand, predsjednik Francuske, kojem Sarajlije duguju nezaboravnu cinjenicu da su u barbarskoj opsadi od strane Karadžicevih i Mladicevih ubojica proživjele bar tri godine duže nego što im je to svijet bio namijenio.
Zašto, dakle Tuzla slavi Holbrookea, šta americki diplomata ima sa tim gradom, a šta Tuzla duguje robusnom Dicku ?! U svojim memoarima objavljenim tri godina nakon rata Holbrooke navodi da je u oktobru 1995. godine, samo koju nedjelju uoci pocetka pregovora u Daytonu, tokom razgovora u Zagrebu hrvatski predsjednik Franjo Tudman iznio najspektakularniji teritorijalni aranžman koji je americki pregovarac do tada cuo. Cetrnaestog oktobra 1995. godine Tudman, dakle, predlaže Holbrookeu da se izvrši trampa izmedu Federacije BiH i Republike Srpske u okviru koje bi Tuzla ušla u sastav Republike Srpske a Banja Luka pripala Federaciji BiH. Tehnicki bi se to, kako je kazao, hrvatski poglavar (ovih dana i zvanicno od strane Tužilaštva Tribunala u Haagu potvrden kao autor zlocinackog plana za etnicko cišcenje, ubistva i progone Srba u Hrvatskoj) izvelo relativno jednostavno - razmjenom stanovništva, odnosno masovnim dvosmjernim preseljenjem stanovništva iz Banje Luke u Tuzlu. Istog dana kada je Tudman Holbrookeu predstavio svoj demonski plan, Tuzla je obilježavala 51. godišnjicu oslobodenja grada od fašistickih okupatora. Baš se zgodno namjestilo Tuzlacima: 14. oktobar slave kao dan kad je u Tuzli trijumfirao antifašizam i kad je, pola stoljeca kasnije, Richard Holbrooke odbio prijedlog hrvatskog operetnog fašiste da Tuzlake razmjesti po Banjoj Luci!
Kako je dakle predsjednik Hrvatske smogao drskosti, na cemu je temeljio hrabrost, iz cega crpio bezobrazluk kad je pred americkim diplomatom licitirao sa gradanima susjedne zemlje, preseljavao stotine hiljada ljudi, trampio hiljade kvadratnih kilometara teritorija, uzimao u svoje ruke sudbinu susjedne zemlje koja je imala svog predsjednika (Predsjedništva). Nema, naravno, dokaza da je ovaj teritorijalni aranžman, ovo geopoliticko, nacionalisticko, imperijalisticko prekomponiranje BiH Tudman, prije nego što je sa prijedlogom “Tuzla za Banju Luku” šokirao Holbrookea, usuglasio sa bosanskim šefom države iz Sarajeva. Ali je ocigledno da Tudman niceg nelogicnog, politicki skaradnog a diplomatski vandalskog nije pronašao u tome da komada, prepakira, trguje sa zemljom ciji mu je predsjednik nekoliko godina ranije sam ponudio jedan njen dio i cija mu je vlast dala odriješene ruke da u Daytonu odreduje hoce li Miloševicu udijeliti procente bosanske zemlje oko Mrkonjic Grada ili na podrucju Kiseljaka. Tudman je mogao pred Holbrookeom biti relaksiran i otvoren u prekomponiranju Bosne i Hercegovine jer se uvjerio da ta zemlja nema svog domacina, i jer se zacijelo uvjerio da Izetbegovicu ne treba Tuzla ako nad njom on i njegova stranka ne mogu imati “prosperitetnu” vjersko-nacionalnu kontrolu.
Sve ovo i ne mora baš biti tacno, ali opet valja konsultirati i na umu imati Dicka Holbrookea: zašto bi državniku koji se protivi zabrani politickog djelovanja SDS-a, stranke koja mu je uništila državu i narod, politicaru koji 1993. planira preseljenje Srebrenice u Vogošcu, a Bratunca na Ilidžu pa to 1996. realizira trebalo vjerovati da nije nagovorio Tudjmana da “testira” Holbrookea, pa da se sve to skupa kasnije može tumaciti kao "šala.
- Šapat
#180 Re: Nacionalna svijest kod Bosnjaka.
scooter21ba wrote:normalnoIdun wrote:Kao sto ne postoje Srbi i Hrvati - u Bosni.scooter21ba wrote:za mene nema nacionalne svjesti bosnjaka jer za mene ne postoje bosnjaci
mislim da sam dovoljno bio jasan
osim manjinskih srba i hrvata
Al' me sekirate s ovim nebulozama...
Da probamo pojednostaviti...cisto radi lakseg razumijevanja.
Da li u Srbiji postoje Bosanci? Ili Bosanska manjina? Naravno da ne. Trenutno postoji izmisljena kategorija Bosnjaka, koji su velikom vecinom u Sandzaku i oni u stvari predstavljaju Srbijanske muslimane, a Bosnjastvo (sto je u trenutnoj definiciji po Cericu i ostalim islamofilima jednako muslimanstvu) se tu ubacuje cisto zajebavamnja i podjebavanja radi. Pateticno je to, generalno gledano. A da bi se nesto moglo nazvati "Bosanskom manjinom", valjda je logicno da se tada radi o ljudima koji su doselili iz Bosne i naselili se tu gdje jesu. A to nije slucaj jer se ovdje radi o domicilnim Srbijancima islamske vjeroispovijesti.
Da li postoje Bosansci ili Bosanska manjina u Hrvatskoj? Opet - ne. I opet je isti slucaj kao i sa gornjim primjerom, samo sto u Hrvatskoj ne postoji ni jedan dio sa vecinskim muslimanskim zivljem, pa se tu samo sporadicno spominju Bosnjaci. Opet teledirigovano od gore spomenutih prikaza.
Da li postoje Srbi i Hrvati u BiH? I opet - ne. Da bi se neko nazvao tako, trebalo bi da je rodjen na prostoru tih zemalja, ili bar republika u bivsem sistemu. A to ni ovdje u ogromnoj vecini slucajeva nije tako. Svi su oni rodjeni u Bosni. Da li se oni mogu nazvati Hrvatskom dijasporom? Ni pod razno - opet bi trebalo da su doselili iz Hrvatske, a ni to nije slucaj. Da li se mogu nazvati Hrvatskom manjinom? E pa - ni to. I opet iz gore pobrojanih razloga.
Svi rodjeni na teritoriji Bosne su Bosanci (ili, ako cemo po teoriji Pietje_Bela - Bosnjaci), kao sto su svi rodjeni na teritoriji Hrvatske - Hrvati, Srbije - Srbi (Srbijanci), Crne Gore - Crnogorci, Makedonije -Makedonci, Amerike - Amerikanci, Engleske - Englezi, Holandije Holandjani, itd. itd. I to je svima NACIONALNOST, a nacionalnost je NEPROMJENJIVA kategorija ljudi moji...ne mozete imati dvije nacionalnosti, kako to ne mozete da shvatite? Ne moze neko biti po nacionalnosti i Hrvat i Bosanac. Drzavljanstvo je nesto skroz drugo, i to je promjenjivo i moze se imati jedno ili dvojno ili trojno, sve u skladu sa pozitivnim zakonskim propisima svake drzave zasebno.
Religija, ili vjeroispovijest je takodjer promjenjiva kategorija i zavisi iskljucivo od volje svakog pojedinca. To ne dolazi automatizmom po mjestu rodjenja kao sto je slucaj sa nacijom i drzavljanstvom. Pa stvarno...dajte uzmite malo knjige pa raszlanite u glavama sta je sta...ovako se samo vrtite u krug u mixate nesto sto se nikako mixat ne moze...
-
Idun
#181 Re: Nacionalna svijest kod Bosnjaka.
Šapat wrote: Da li u Srbiji postoje Bosanci? Ili Bosanska manjina? Naravno da ne.
Da li postoje Bosansci ili Bosanska manjina u Hrvatskoj? Opet - ne.
Da li postoje Srbi i Hrvati u BiH? I opet - ne. Da bi se neko nazvao tako, trebalo bi da je rodjen na prostoru tih zemalja, ili bar republika u bivsem sistemu.
Svi rodjeni na teritoriji Bosne su Bosanci (ili, ako cemo po teoriji Pietje_Bela - Bosnjaci), kao sto su svi rodjeni na teritoriji Hrvatske - Hrvati, Srbije - Srbi (Srbijanci), Crne Gore - Crnogorci, Makedonije -Makedonci, Amerike - Amerikanci, Engleske - Englezi, Holandije Holandjani, itd. itd. I to je svima NACIONALNOST, a nacionalnost je NEPROMJENJIVA kategorija ljudi moji...ne mozete imati dvije nacionalnosti, kako to ne mozete da shvatite? Nemoze neko biti po nacionalnosti i Hrvat i Bosanac. Drzavljanstvo je nesto skroz drugo, i to je promjenjivo i moze se imati jedno ili dvojno ili trojno, sve u skladu sa pozitivnim zakonskim propisima svake drzave zasebno.
Religija, ili vjeroispovijest je takodjer promjenjiva kategorija i zavisi iskljucivo od volje svakog pojedinca. To ne dolazi automatizmom po mjestu rodjenja kao sto je slucaj sa nacijom i drzavljanstvom. ovako se samo vrtite u krug u mixate nesto sto se nikako mixat ne moze...
Potpuno se slazem sa lala_sa. Kao drugo, ne moze Ceric, odlucivati ko su i sto Bosnjaci. Niti bih obracala paznju na to sto on prica. Kada se radi o vjeri i imenima.....ipak se ne mozemo vracati 500-600 godina unazad.Pietje_Bel wrote:I ja razumijem da Bosnjak ima 1000 puta vise znacaja nego Bosanac. Jer pojam "Bosnjak" ima neku tezinu. Taj pojam ima manje vise kontinuitet od 800 godina.( Jer imali smo Bosnjane koji su se poceli nazivati Bosnjacima.)lala_sa wrote:Nacionalna svijest Bosnjaka je vijekovima ugnjetavana i niko ne moze sada da ocekuje da ce se podici kao fenix. Meni to zvuci cak i utopijski, i mislim da ce zauvijek vecina biti prvo muslimani pa tek onda nekakvi Bosnjaci... Ja licno se izjasnjavam kao Bosnjakinja, iako sam ateista.I mada bih se zbog islamske politike bosnjastva radje izjasnila kao Bosanka, ne zelim da budem manjina u svojoj vlastitoj zemlji. Ne zelim da negiram historiju ovakvog naziva, bez obzira na razne danasnje bosnjacke majAmune...pozz
Medutim to Bosanstvo ima isto neku opasnost u sebi a to je Yugoslavensvo, bratstvo i jedinstvo, bezlicnost itd. Jer jedan Bosanki Srbin je po nacionalnosti BosancoHercegovac ili Bosanac a po enickoj pripadnost Srbin a jedan Bosanac je po nacionalnosti Bosanac a po etnickoj pripadnosti nije nista.
Nama je valjda bitno da se ime Bosnjak sacuva. Kada bi svi ljudi koji se izjasnjavaju Bosancima bili svjesni Bosnjaci (u pravom smislu te rijeci) mislim da bi Islamisti i Turkofili imali manje sanse da Bosnjastvo totalno prisvoje sebi.Nije ovo nesto sporedno da bi se "mi" tek tako trebali sloziti i odustati od Bosnjastva. Mi se trebamo suprostaviti Islamizaciji Bosnjastva, gurati ljude u Bosnjacki institut koji ce zastupati nase interese. Pa i mi se valjda nesto pitamo? Kada Ceric moze dati izjavu kako su Bosnjaic Turci isti narod i sa tom izjavom tjerati jedan veliki dio Bosnjaka u Bosance; onda trebamo i mi valjda imati nekoga Bosnjaka u institutu koji ce se zalagati npr. za davanjem starih Bosnjackih imena djeci i de-Islamizacije Bosnjastva?
- exliberal
#182 Re: Nacionalna svijest kod Bosnjaka.
opet stara prica....kako vam vise nedojadi
da ja kazem ja sam srbin bosanac ili bosanac srbin....koji je tu problem..ja cu j...mater svakom ko mi kaze da nisam bosanac ili srbin....
samo mi nemojte pocet sad sa pricom ako si srbin onda si srbijanac.....ne srbijanci su u srbiji,bosanci su u bosni
srbi su samo pripadnici srpske pravoslavne crkve ...zapamtite to vise.
sa druge strane imate hrvate....to je naziv (koji se odomacio pogotovo u bosni) za rimokatolike ne gradjane hrvatske...pa ako neko kaze bosanac hrvat sto je to problem.....ceric hoce da sve one kojima je islam vjera da nazove bosnjacima....bujrum..zovite se kako god hocete...samo nemojte da podvaljujete kukavicije jaje kao mi smo bosnjaci nasljednici "dobrih bosnjana"...ko su nasljednici dobrih bosnjana neznam niti me neinteresuje
da ja kazem ja sam srbin bosanac ili bosanac srbin....koji je tu problem..ja cu j...mater svakom ko mi kaze da nisam bosanac ili srbin....
samo mi nemojte pocet sad sa pricom ako si srbin onda si srbijanac.....ne srbijanci su u srbiji,bosanci su u bosni
sa druge strane imate hrvate....to je naziv (koji se odomacio pogotovo u bosni) za rimokatolike ne gradjane hrvatske...pa ako neko kaze bosanac hrvat sto je to problem.....ceric hoce da sve one kojima je islam vjera da nazove bosnjacima....bujrum..zovite se kako god hocete...samo nemojte da podvaljujete kukavicije jaje kao mi smo bosnjaci nasljednici "dobrih bosnjana"...ko su nasljednici dobrih bosnjana neznam niti me neinteresuje
- Pietje_Bel
#183 Re: Nacionalna svijest kod Bosnjaka.
Pa ko ti ovdje govori da nisi Srbin? Pripadas Srpskom narodu i etnicitetu ali po nacionalnosti si BosanacoHercegovac (nationaliy) jer zivis u Bosni i rodio si se u Bosni kao i tvoji roditelji itd. Nacija je znaci vezana za drzavu. Isto tako je jedan kurd u Turskoj kurd ali je po nacionalnosti pripada Turskoj naciji jer nema svoju drzavu. Zbog toga taj Kurd u Ujedininim NACIJAMA nema svoju zastavu vec njega predstavlja zastava Turske jer to su ujednene nacije a ne ujedineni narodi. Znaci svi u Turskoj sa Turskim pasosom i ciji su roditelji do 2. koljena stanovnici Turske, svi oni pripadaju Turskoj naciji.exliberal wrote:opet stara prica....kako vam vise nedojadi
Kada ti kao Srbin dobijes svoju Republiku Srpsku koja je suverena i neovisna i Medunarodno priznata, tada ce se tvoja zastava Republike Srpske dignuti pred onom zgradom Ujedinjenih Nacija i ti ces postati po nacionalnosti Srbin.
- osa
#184 Re: Nacionalna svijest kod Bosnjaka.
sad će čovjeku valjda biti jasno tko je i što je, nije znao pa mu ti to objasni.Pietje_Bel wrote:Pa ko ti ovdje govori da nisi Srbin? Pripadas Srpskom narodu i etnicitetu ali po nacionalnosti si BosanacoHercegovac (nationaliy) jer zivis u Bosni i rodio si se u Bosni kao i tvoji roditelji itd. Nacija je znaci vezana za drzavu. Isto tako je jedan kurd u Turskoj kurd ali je po nacionalnosti pripada Turskoj naciji jer nema svoju drzavu. Zbog toga taj Kurd u Ujedininim NACIJAMA nema svoju zastavu vec njega predstavlja zastava Turske jer to su ujednene nacije a ne ujedineni narodi. Znaci svi u Turskoj sa Turskim pasosom i ciji su roditelji do 2. koljena stanovnici Turske, svi oni pripadaju Turskoj naciji.exliberal wrote:opet stara prica....kako vam vise nedojadi
Kada ti kao Srbin dobijes svoju Republiku Srpsku koja je suverena i neovisna i Medunarodno priznata, tada ce se tvoja zastava Republike Srpske dignuti pred onom zgradom Ujedinjenih Nacija i ti ces postati po nacionalnosti Srbin.
- Pietje_Bel
#185 Re: Nacionalna svijest kod Bosnjaka.
O boze...osa wrote:sad će čovjeku valjda biti jasno tko je i što je, nije znao pa mu ti to objasni.Pietje_Bel wrote:Pa ko ti ovdje govori da nisi Srbin? Pripadas Srpskom narodu i etnicitetu ali po nacionalnosti si BosanacoHercegovac (nationaliy) jer zivis u Bosni i rodio si se u Bosni kao i tvoji roditelji itd. Nacija je znaci vezana za drzavu. Isto tako je jedan kurd u Turskoj kurd ali je po nacionalnosti pripada Turskoj naciji jer nema svoju drzavu. Zbog toga taj Kurd u Ujedininim NACIJAMA nema svoju zastavu vec njega predstavlja zastava Turske jer to su ujednene nacije a ne ujedineni narodi. Znaci svi u Turskoj sa Turskim pasosom i ciji su roditelji do 2. koljena stanovnici Turske, svi oni pripadaju Turskoj naciji.exliberal wrote:opet stara prica....kako vam vise nedojadi
Nacija nije narod. Nacija je cisto pravio pojam i nema veze sa osjecajima ili istorijom. U BiH imamo BH naciju i svi ljudi u BiH pripadaju BH naciji. To mozes potraziti u rijecniku ili pitati strucnjaka, to je tako. U BiH imamo isto tako 3 konstitutivna naroda iliti etniciteta. U BiH imamo najvjerovatnije 3 dominantna plemena a to su Slaveni, Iliri i Avari. Nadam se da je sada malo jasni ali bolje stvarno ne mogu.
- Zwanziger
#186 Re: Nacionalna svijest kod Bosnjaka.
evo covjek vam je fino pojasnio, i nema tu nista nejasno.Pietje_Bel wrote:Pa ko ti ovdje govori da nisi Srbin? Pripadas Srpskom narodu i etnicitetu ali po nacionalnosti si BosanacoHercegovac (nationaliy) jer zivis u Bosni i rodio si se u Bosni kao i tvoji roditelji itd. Nacija je znaci vezana za drzavu. Isto tako je jedan kurd u Turskoj kurd ali je po nacionalnosti pripada Turskoj naciji jer nema svoju drzavu. Zbog toga taj Kurd u Ujedininim NACIJAMA nema svoju zastavu vec njega predstavlja zastava Turske jer to su ujednene nacije a ne ujedineni narodi. Znaci svi u Turskoj sa Turskim pasosom i ciji su roditelji do 2. koljena stanovnici Turske, svi oni pripadaju Turskoj naciji.exliberal wrote:opet stara prica....kako vam vise nedojadi
- Pietje_Bel
#187 Re: Nacionalna svijest kod Bosnjaka.
P.S. ja sam se malo zaletio pa sam u temi napisao nacionalna svijest kod Bosnjaka a trebalo je znaci u stvari biti narodna svijest. 
- Tullius Iustinius
#188 Re: Nacionalna svijest kod Bosnjaka.
Dobro, ajde onda da sumiramo sve postove do sada, nacionalnost je Bosanac, Bosanci su: Bosnjaci, Srbi, Hrvati i svi ostali narodi koji zive u drzavi BiH a muslimani su gradjani koji veruju u islam. Ja sam bar tako shvatio...
I interesuje me jos jedna stvar, Pietje_Bel, ko je licnos sa tvog avatara, deluje mi poznato ali ipak ne znam ko je ?
I interesuje me jos jedna stvar, Pietje_Bel, ko je licnos sa tvog avatara, deluje mi poznato ali ipak ne znam ko je ?
-
Idun
#189 Re: Nacionalna svijest kod Bosnjaka.
Da, od ideje Kraljevine Srbe, Hrvata i Slovenaca....do tada ste bili Bosnjani....pa do Deytonskog Sporazuma.exliberal wrote:opet stara prica....kako vam vise nedojadi
srbi su samo pripadnici srpske pravoslavne crkve ...zapamtite to vise.![]()
![]()
![]()
Ispravka: pripadnici Pravoslavne Crkve se nazivaju pravoslavci a ne Srbi. Kao i u Grckoj, pripadnici Pravoslavne Crkve su pravoslavci, Grci a ne Srbi Grci. Ili grijesim, po ovoj tvojoj teoriji?
Nego, Zasto se "Srbi" iz Hrvatske ne vracaju u Hrvatsku? Vjerovatno zato sto hoce da budu Srbi i tamo a ne Hrvati pravoslavci u Hrvatskoj. Kratko i jasno, tako je trebala i BiH da uradi.
Serbia
Demonym: Serbian
Official languages: Serbian
Croatia
Demonym: Croat Croats Croatian/Croatians
Official languages: Croatian
England
Demonym: English
Official languages: English
Demonym: French
Official languages: French
- Tullius Iustinius
#190 Re: Nacionalna svijest kod Bosnjaka.
...evo me samo da pokusam da razjasnim (da budem most izmedju vas dvojice), pravoslavci se zovu pravoslavci bez obzira da li su Srbi, Grci, Makedonci... ali pretpostavljam da je mislio "da kada se u BiH kaze pravoslavac misli se Srbin kao sto se Islamista naziva musliman". Ja to samo prevedoh, nemojte mene da grdite zbog ovoga ako uopste ima razloga za tim...Idun wrote: Da, od ideje Kraljevine Srbe, Hrvata i Slovenaca....do tada ste bili Bosnjani....pa do Deytonskog Sporazuma.![]()
Ispravka: pripadnici Pravoslavne Crkve se nazivaju pravoslavci a ne Srbi. Kao i u Grckoj, pripadnici Pravoslavne Crkve su pravoslavci, Grci a ne Srbi Grci. Ili grijesim, po ovoj tvojoj teoriji?![]()
![]()
![]()
Nego, Zasto se "Srbi" iz Hrvatske ne vracaju u Hrvatsku? Vjerovatno zato sto hoce da budu Srbi i tamo a ne Hrvati pravoslavci u Hrvatskoj. Kratko i jasno, tako je trebala i BiH da uradi.![]()
Serbia
Croatia
England
- zele777
#191 Re: Nacionalna svijest kod Bosnjaka.
zasto ne postoji bosanska pravoslavna crkva?
kako mogu crnogorci formirati u ovih par godina crnogorsku pravoslavnu crkvu,a bosnjacki lideri godinama opstruirati formiranje bosanske pravoslavne crkve..
koji su razlozi?
kako mogu crnogorci formirati u ovih par godina crnogorsku pravoslavnu crkvu,a bosnjacki lideri godinama opstruirati formiranje bosanske pravoslavne crkve..
koji su razlozi?
-
Idun
#192 Re: Nacionalna svijest kod Bosnjaka.
Dvoje.Tullius Iustinius wrote:
...evo me samo da pokusam da razjasnim (da budem most izmedju vas dvojice), pravoslavci se zovu pravoslavci bez obzira da li su Srbi, Grci, Makedonci... ali pretpostavljam da je mislio "da kada se u BiH kaze pravoslavac misli se Srbin kao sto se Islamista naziva musliman". Ja to samo prevedoh, nemojte mene da grdite zbog ovoga ako uopste ima razloga za tim...
Ispravka:
Pravoslavac - pripadnik Pravoslavne Crkve
musliman - je slijedbenik Islama.
Islamist/Islamizam - Islamizam je zajednički naziv za političke ideologije koje drže islam nije samo religija, nego i politički sistem na kome bi se trebali temeljiti zakoni, odnosno društveno-ekonomsko uređenje države utemeljeno na islamskom pravu.
Ne mjesaj babe i zabe.
- Pietje_Bel
#193 Re: Nacionalna svijest kod Bosnjaka.
kraljica Katarina Kosaca Kotromanic, zadnja kraljica Bosne.Tullius Iustinius wrote:Dobro, ajde onda da sumiramo sve postove do sada, nacionalnost je Bosanac, Bosanci su: Bosnjaci, Srbi, Hrvati i svi ostali narodi koji zive u drzavi BiH a muslimani su gradjani koji veruju u islam. Ja sam bar tako shvatio...![]()
- Tullius Iustinius
#194 Re: Nacionalna svijest kod Bosnjaka.
Ups... izvinjavam se, dvojeIdun wrote:Dvoje.Tullius Iustinius wrote:
...evo me samo da pokusam da razjasnim (da budem most izmedju vas dvojice), pravoslavci se zovu pravoslavci bez obzira da li su Srbi, Grci, Makedonci... ali pretpostavljam da je mislio "da kada se u BiH kaze pravoslavac misli se Srbin kao sto se Islamista naziva musliman". Ja to samo prevedoh, nemojte mene da grdite zbog ovoga ako uopste ima razloga za tim...![]()
Ispravka:
Pravoslavac - pripadnik Pravoslavne Crkve
musliman - je slijedbenik Islama.
Islamist/Islamizam - Islamizam je zajednički naziv za političke ideologije koje drže islam nije samo religija, nego i politički sistem na kome bi se trebali temeljiti zakoni, odnosno društveno-ekonomsko uređenje države utemeljeno na islamskom pravu.
Ne mjesaj babe i zabe.
-
Idun
#195 Re: Nacionalna svijest kod Bosnjaka.
Pietje_Bel wrote:kraljica Katarina Kosaca Kotromanic, zadnja kraljica Bosne.Tullius Iustinius wrote:Dobro, ajde onda da sumiramo sve postove do sada, nacionalnost je Bosanac, Bosanci su: Bosnjaci, Srbi, Hrvati i svi ostali narodi koji zive u drzavi BiH a muslimani su gradjani koji veruju u islam. Ja sam bar tako shvatio...![]()
http://www.youtube.com/watch?v=dI21MdyZ ... re=related
- Pietje_Bel
#196 Re: Nacionalna svijest kod Bosnjaka.
Ja sam ovo kupio u Sarajevu. Sa okvirom i ustakljeno sve skupa: 200 maraka. Ali mislim da je vriedno toga.Idun wrote:Pietje_Bel wrote:kraljica Katarina Kosaca Kotromanic, zadnja kraljica Bosne.Tullius Iustinius wrote:Dobro, ajde onda da sumiramo sve postove do sada, nacionalnost je Bosanac, Bosanci su: Bosnjaci, Srbi, Hrvati i svi ostali narodi koji zive u drzavi BiH a muslimani su gradjani koji veruju u islam. Ja sam bar tako shvatio...![]()
http://www.youtube.com/watch?v=dI21MdyZ ... re=related
-
Idun
#197 Re: Nacionalna svijest kod Bosnjaka.
Gdje tacno?Pietje_Bel wrote: Ja sam ovo kupio u Sarajevu. Sa okvirom i ustakljeno sve skupa: 200 maraka. Ali mislim da je vriedno toga.
Thanks
- lala_sa
#198 Re: Nacionalna svijest kod Bosnjaka.
puno ljudi u BiH ne zna kako se izjasniti, a jos vise njih ne zna sta znace pojmovi o kojima se ovdje razglaba. zato ne prigovaraj nekome ko pokusava informisati...osa wrote:sad će čovjeku valjda biti jasno tko je i što je, nije znao pa mu ti to objasni.Pietje_Bel wrote:Pa ko ti ovdje govori da nisi Srbin? Pripadas Srpskom narodu i etnicitetu ali po nacionalnosti si BosanacoHercegovac (nationaliy) jer zivis u Bosni i rodio si se u Bosni kao i tvoji roditelji itd. Nacija je znaci vezana za drzavu. Isto tako je jedan kurd u Turskoj kurd ali je po nacionalnosti pripada Turskoj naciji jer nema svoju drzavu. Zbog toga taj Kurd u Ujedininim NACIJAMA nema svoju zastavu vec njega predstavlja zastava Turske jer to su ujednene nacije a ne ujedineni narodi. Znaci svi u Turskoj sa Turskim pasosom i ciji su roditelji do 2. koljena stanovnici Turske, svi oni pripadaju Turskoj naciji.exliberal wrote:opet stara prica....kako vam vise nedojadi
- lala_sa
#199 Re: Nacionalna svijest kod Bosnjaka.
ja sam vidjela da se prodaje u onoj galeriji kod trase...Idun wrote:Gdje tacno?Pietje_Bel wrote: Ja sam ovo kupio u Sarajevu. Sa okvirom i ustakljeno sve skupa: 200 maraka. Ali mislim da je vriedno toga.
Thanks
- exliberal
#200 Re: Nacionalna svijest kod Bosnjaka.
Idun wrote:Da, od ideje Kraljevine Srbe, Hrvata i Slovenaca....do tada ste bili Bosnjani....pa do Deytonskog Sporazuma.exliberal wrote:opet stara prica....kako vam vise nedojadi
srbi su samo pripadnici srpske pravoslavne crkve ...zapamtite to vise.![]()
![]()
![]()
sa druge strane imate hrvate....to je naziv (koji se odomacio pogotovo u bosni) za rimokatolike ne gradjane hrvatske...pa ako neko kaze bosanac hrvat sto je to problem.....ceric hoce da sve one kojima je islam vjera da nazove bosnjacima....bujrum..zovite se kako god hocete...samo nemojte da podvaljujete kukavicije jaje kao mi smo bosnjaci nasljednici "dobrih bosnjana"...ko su nasljednici dobrih bosnjana neznam niti me neinteresuje![]()
Ispravka: pripadnici Pravoslavne Crkve se nazivaju pravoslavci a ne Srbi. Kao i u Grckoj, pripadnici Pravoslavne Crkve su pravoslavci, Grci a ne Srbi Grci. Ili grijesim, po ovoj tvojoj teoriji?![]()
![]()
![]()
Nego, Zasto se "Srbi" iz Hrvatske ne vracaju u Hrvatsku? Vjerovatno zato sto hoce da budu Srbi i tamo a ne Hrvati pravoslavci u Hrvatskoj. Kratko i jasno, tako je trebala i BiH da uradi.![]()
Serbia
Croatia
England
e ovdje sve istoricari svjetskog renomea
opet ti kazem kako su se zvali neznam nisam istoricar...
tvoje pitanje zasto se srbi nevracaju u hrvatsku je
prvo
van teme
drugo
provokativno
da nebi dobio crveni karton od zoom-a necu te pitat kontra pitanje
i da jos jedno
Pravoslavci su ljudi koji pripadaju pravoslavnoj crkvi= tacno
Pravoslavci koji pripadaju Srpskoj pravoslavnoj crkvi (jednoj pravoslavnih crkava) se nazivaju Srbi....zapamti
Ja te opet pitam u cemu je problem ako kazem da sam Bosanac i Srbin