to je plus, patnja je vaznaradiša wrote:Mene bas zanima cim oni uce tu djecu kad je danas svijet pun mrznje i nasilja.Connaisseur Karlin wrote:
a zasto skole uce djecu vjeronauku, sirom svjetazasto obrazovni sisitem insisitra na dogmatskoj indoktrinaciji djece
Kako se u nasoj sredini gledaju brakovi sa strancima ?
Moderators: _BataZiv_0809, Euridika
- Connaisseur Karlin
#176 Re: Kako se u nasoj sredini gledaju brakovi sa strancima ?
- MarlboroGold
#177 Re: Kako se u nasoj sredini gledaju brakovi sa strancima ?
Ja bih popustio u tom slučaju, jer to što će ići na vjeronauku ne mora značiti da će biti vjernik kasnije, kada bude razvilo inteligenciju. Meni bi to bilo nebitno. Ja sam ateista prvenstveno jer sam ja tako za sebe odabrao. Šta će drugi biti... to je njihov izbor, pa i za moje dijete.Nastasia wrote:Nema ovo veze sa okolinom.MarlboroGold wrote:Naravno da je teško. Ne bi toliko bilo da okolina ne odradi svoje, a ona predstavlja najveći problem. Nemamo mi još tog nivoa tolerancije za ovakve stvari.Nastasia wrote: Pa to je idealno, al' ne baš tako jednostavno postići.
Evo čim se rodi muško dijete, ide problem obrezivanja.
Onda odlazak u mekteb, biranje vjeronauke u osnovnoj i srednjoj, vjerski praznici ...
Ma joj, svašta nešta.
Dino Merlin ima malo pametnih al' ona: "Iz svoje bašte beri cvijeće" mu je zlatna!
Vjernik hoće recimo da mu dijete ide na vjeronauku da se upoznaje sa religijom, ateista ne da da mu dijete "indoktriniraju".
To su totalno dva svijeta, koja je jako jako teško uskladiti, osim ako jedno ne popusti i kaže: e nek' bude po tvom.
U vezi obrezivanja bih morao dobro razmisliti, jer nisam za to.
- Connaisseur Karlin
#178 Re: Kako se u nasoj sredini gledaju brakovi sa strancima ?
kompromisna rijesenja su moguca , brak je privatna zajenica , ali sto ako djete mora uciti vjeroanuku u skoliMarlboroGold wrote:Šta je sa kompromisnim rješenjem - dogovorimo se žena i ja da ne vršimo projekciju svojih stavova i mišljenja na dijete kada su ateizam i religija u pitanju, već ako ga interesuje odgovorimo na njemu i za njegove godine prihvatljiv način. Vremenom ako se samo prepozna u jednom ili drugom treba poštovati - kada stekne odgovarajuću inteligenciju. Djeci ne treba oduzeti djeda mraza, vilu i slično iako ne postoje.Connaisseur Karlin wrote:
veza nije problem, ako ista ne ide u smijeru braka![]()
brak je poseban prica, ipak svaki roditlej ima svoju viziju odgoja djeteta![]()
lakse je osobama skularnim vejrnicima razlicitih religija, folklor vjernicima odgojiti djete u duhu dvije relgije u sklopu tradicije obicaja , bez torture ka vjerskim ucenjima , pa Juga nam je najboji primjer
kako ce roditlej ateista odgajati djete u duhu nevjerovanja u Boga ,a drugi roditelj istovremeno prkticira tradiciju svoje religije ( bez odlazaka u bogomolju i bez vjeronauke) ?
ne postoji drustvena sredina u kojoj ce bilo koje djete biti postedjeno saznanja da drustvo vvjeruje u nesto ili nekoga
lako je bilo u Jugi odrastati bez vjere i religije , jer ista nije bila ni dio politike, ni dio skolovanja, a ni dio obicaja mnogih sekularnih obitelji
djeca od malena u privatnim katolickim skolama moraju ici na vjeronaku, a mnogim drzavama u javnim skolama idu na vjernoanuku
Djeci je nemoguce oduzeti sviejt maste, ni bajke
- Connaisseur Karlin
#179 Re: Kako se u nasoj sredini gledaju brakovi sa strancima ?
ja sma agnostik, i ne bih dozvolila da mi muz kaze da djete ide na vjeronauku , big NEMarlboroGold wrote:Ja bih popustio u tom slučaju, jer to što će ići na vjeronauku ne mora značiti da će biti vjernik kasnije, kada bude razvilo inteligenciju. Meni bi to bilo nebitno. Ja sam ateista prvenstveno jer sam ja tako za sebe odabrao. Šta će drugi biti... to je njihov izbor, pa i za moje dijete.Nastasia wrote:
Nema ovo veze sa okolinom.
Vjernik hoće recimo da mu dijete ide na vjeronauku da se upoznaje sa religijom, ateista ne da da mu dijete "indoktriniraju".
To su totalno dva svijeta, koja je jako jako teško uskladiti, osim ako jedno ne popusti i kaže: e nek' bude po tvom.
- Connaisseur Karlin
#180 Re: Kako se u nasoj sredini gledaju brakovi sa strancima ?
imas neobrezane djece iz mjesanih religijsjkh brakova, u kojem je upravo jedna od roditelja muslimanNastasia wrote:
Pa to je idealno, al' ne baš tako jednostavno postići.
Evo čim se rodi muško dijete, ide problem obrezivanja.
Onda odlazak u mekteb, biranje vjeronauke u osnovnoj i srednjoj, vjerski praznici ...
Ma joj, svašta nešta.
Dino Merlin ima malo pametnih al' ona: "Iz svoje bašte beri cvijeće" mu je zlatna!
u americi refomatori i liberalni jevreji se csto puta ne obrezuju
bolje umjesto odlaska u mekteb odvesti djete na neka adekvatnije aktivnosti , u mektebu samo memorise na jeizku koji ne razumijem i zabrovi do narednog vikenda
- MarlboroGold
#181 Re: Kako se u nasoj sredini gledaju brakovi sa strancima ?
Pa neka idu na vjeronauku ako nema drugih alternativnih predmeta kad se ista već ne može izbaciti iz škola (što li...Connaisseur Karlin wrote: kompromisna rijesenja su moguca , brak je privatna zajenica , ali sto ako djete mora uciti vjeroanuku u skoli![]()
lako je bilo u Jugi odrastati bez vjere i religije , jer ista nije bila ni dio politike, ni dio skolovanja, a ni dio obicaja mnogih sekularnih obiteljicka ni u SFRJ sistemu, mislim da nije bilo ovjeravanja djece da Bog ne postoji, jer Bog nijo jednsotavno bio price u skolama.
djeca od malena u privatnim katolickim skolama moraju ici na vjeronaku, a mnogim drzavama u javnim skolama idu na vjernoanuku![]()
Djeci je nemoguce oduzeti sviejt maste, ni bajketo je dio djetinjstva
Zato ljudi u jugi nisu imali tih problema, jer šta će vjeronauka u školama bez vjerskog predznaka pa čak i kao izborni predmet? Medrese, katolički/pravoslavni centri su ok i ko hoće neka djecu tamo upisuje. Nego da mi ne idemo offtopic u vezi juge...
- MarlboroGold
#182 Re: Kako se u nasoj sredini gledaju brakovi sa strancima ?
Mogao sam i pretpostavitiConnaisseur Karlin wrote:ja sma agnostik, i ne bih dozvolila da mi muz kaze da djete ide na vjeronauku , big NEMarlboroGold wrote:Ja bih popustio u tom slučaju, jer to što će ići na vjeronauku ne mora značiti da će biti vjernik kasnije, kada bude razvilo inteligenciju. Meni bi to bilo nebitno. Ja sam ateista prvenstveno jer sam ja tako za sebe odabrao. Šta će drugi biti... to je njihov izbor, pa i za moje dijete.Nastasia wrote:
- cendlerbing
#183 Re: Kako se u nasoj sredini gledaju brakovi sa strancima ?
Nikako s vjere da se vratimo na strance i brakove s njima 
- supercali
#184 Re: Kako se u nasoj sredini gledaju brakovi sa strancima ?
Sve zavisi i koga uzmes
Hipoteticki ja kao ateista ozenim vjernicu
Mozda ce ruzno zvucati al ove sa manjim obrazovanjrm da ne kazem "seljanke" ce imati manju toleranciju na odgoj djece van svojih okvira nego neka obrazovana iako je i ona vjernik kao i prva
Da se ne lazemo ne mozes ti nekoj frizerki usaditi neke vise vrijednosti nego sto to ima neka sa filozofskog fakulteta i sl
Ipak je ova dolazila u doticaj sa razlicitim misljenjima uticajima dok je ova jedino dolazila u doticaj ili makaza ili masinice
Mozda ce ruzno zvucati al ove sa manjim obrazovanjrm da ne kazem "seljanke" ce imati manju toleranciju na odgoj djece van svojih okvira nego neka obrazovana iako je i ona vjernik kao i prva
Da se ne lazemo ne mozes ti nekoj frizerki usaditi neke vise vrijednosti nego sto to ima neka sa filozofskog fakulteta i sl
Ipak je ova dolazila u doticaj sa razlicitim misljenjima uticajima dok je ova jedino dolazila u doticaj ili makaza ili masinice
- Connaisseur Karlin
#185 Re: Kako se u nasoj sredini gledaju brakovi sa strancima ?
svastasupercali wrote:Sve zavisi i koga uzmes
znatno vise utjecu sredina i karakter licnosti
znam osobe sa srednjom mskolom koje su znatno sirih mentlanih horizonata od osoba sa 4 godne faksa
- Connaisseur Karlin
#186 Re: Kako se u nasoj sredini gledaju brakovi sa strancima ?
u kojem razredu si imao izbor za predmet o religijama ?MarlboroGold wrote:Pa neka idu na vjeronauku ako nema drugih alternativnih predmeta kad se ista već ne može izbaciti iz škola (što li...Connaisseur Karlin wrote: kompromisna rijesenja su moguca , brak je privatna zajenica , ali sto ako djete mora uciti vjeroanuku u skoli![]()
lako je bilo u Jugi odrastati bez vjere i religije , jer ista nije bila ni dio politike, ni dio skolovanja, a ni dio obicaja mnogih sekularnih obiteljicka ni u SFRJ sistemu, mislim da nije bilo ovjeravanja djece da Bog ne postoji, jer Bog nijo jednsotavno bio price u skolama.
djeca od malena u privatnim katolickim skolama moraju ici na vjeronaku, a mnogim drzavama u javnim skolama idu na vjernoanuku![]()
Djeci je nemoguce oduzeti sviejt maste, ni bajketo je dio djetinjstva
), ali neka ima dvicu iz nje
- u biti, svejedno mi je. I ja sam imao izbor između vjeronauke i religije (učenje o svim religijama) - odabrao sam ovo drugo i prolazio peticom. Nije uticalo na mene.
Zato ljudi u jugi nisu imali tih problema, jer šta će vjeronauka u školama bez vjerskog predznaka pa čak i kao izborni predmet? Medrese, katolički/pravoslavni centri su ok i ko hoće neka djecu tamo upisuje. Nego da mi ne idemo offtopic u vezi juge...
predmet o relgijama nije isto sto i vjernauka, to znas
u Njmackoj djeca od malena idu na vjeoranuku, u ameirci u privatnm skolama, od malena vjeronauka
- supercali
#187 Re: Kako se u nasoj sredini gledaju brakovi sa strancima ?
Nisam rekao da nema izuzetaka al generalno je tako
Ja bih prije rekao da su izuzeci ti phd fanatici i ovi sa srednjom koji su sirih pogleda
A okruzenje i karakter licnosti je usko vezano za obrazovanje
Ja bih prije rekao da su izuzeci ti phd fanatici i ovi sa srednjom koji su sirih pogleda
- Nastasia
#188 Re: Kako se u nasoj sredini gledaju brakovi sa strancima ?
Joj kol'ko predrasuda u jednom postu.supercali wrote:Sve zavisi i koga uzmes
Evo ja trenutno radim kao trgovac, i ti sa mnom da sjedeš i da ti ja pričam šta radim, vjerovatno bi kontao da sam neobrazovana seljanka.
Ja bih se odmah kod obrezivanja posvađala, jer nisam za to.MarlboroGold wrote: Ja bih popustio u tom slučaju, jer to što će ići na vjeronauku ne mora značiti da će biti vjernik kasnije, kada bude razvilo inteligenciju. Meni bi to bilo nebitno. Ja sam ateista prvenstveno jer sam ja tako za sebe odabrao. Šta će drugi biti... to je njihov izbor, pa i za moje dijete.
A prema islamu je obaveza. E sad ako nekome vjerniku to nije bitno i popusti, onda mi više ne pričao o braku ateista i vjernika već ateista i nekoga ko je "tradicionalni" vjernik.
- Connaisseur Karlin
#189 Re: Kako se u nasoj sredini gledaju brakovi sa strancima ?
postoje vaznije i korisnije stvari za ucenje djeteta i zabavu u slobodno vrijemeMarlboroGold wrote:Mogao sam i pretpostavitiConnaisseur Karlin wrote:ja sma agnostik, i ne bih dozvolila da mi muz kaze da djete ide na vjeronauku , big NEMarlboroGold wrote: Ja bih popustio u tom slučaju, jer to što će ići na vjeronauku ne mora značiti da će biti vjernik kasnije, kada bude razvilo inteligenciju. Meni bi to bilo nebitno. Ja sam ateista prvenstveno jer sam ja tako za sebe odabrao. Šta će drugi biti... to je njihov izbor, pa i za moje dijete.
- supercali
#190 Re: Kako se u nasoj sredini gledaju brakovi sa strancima ?
Jesi li vjernica?Nastasia wrote:Joj kol'ko predrasuda u jednom postu.supercali wrote:Sve zavisi i koga uzmes
Evo ja trenutno radim kao trgovac, i ti sa mnom da sjedeš i da ti ja pričam šta radim, vjerovatno bi kontao da sam neobrazovana seljanka.
Ja bih se odmah kod obrezivanja posvađala, jer nisam za to.MarlboroGold wrote: Ja bih popustio u tom slučaju, jer to što će ići na vjeronauku ne mora značiti da će biti vjernik kasnije, kada bude razvilo inteligenciju. Meni bi to bilo nebitno. Ja sam ateista prvenstveno jer sam ja tako za sebe odabrao. Šta će drugi biti... to je njihov izbor, pa i za moje dijete.
A prema islamu je obaveza. E sad ako nekome vjerniku to nije bitno i popusti, onda mi više ne pričao o braku ateista i vjernika već ateista i nekoga ko je "tradicionalni" vjernik.
- Connaisseur Karlin
#191 Re: Kako se u nasoj sredini gledaju brakovi sa strancima ?
primjeri brace i sestara su najbolji dokaz, kako i koliko je vazan sklop licnosti i karaktersupercali wrote:Nisam rekao da nema izuzetaka al generalno je tako
- Nastasia
#192 Re: Kako se u nasoj sredini gledaju brakovi sa strancima ?
Ne.supercali wrote:Jesi li vjernica?Nastasia wrote:Joj kol'ko predrasuda u jednom postu.supercali wrote:Sve zavisi i koga uzmes
-
zipoo
#193 Re: Kako se u nasoj sredini gledaju brakovi sa strancima ?
ali si za kompromis...Connaisseur Karlin wrote:ja sma agnostik, i ne bih dozvolila da mi muz kaze da djete ide na vjeronauku , big NEMarlboroGold wrote:Ja bih popustio u tom slučaju, jer to što će ići na vjeronauku ne mora značiti da će biti vjernik kasnije, kada bude razvilo inteligenciju. Meni bi to bilo nebitno. Ja sam ateista prvenstveno jer sam ja tako za sebe odabrao. Šta će drugi biti... to je njihov izbor, pa i za moje dijete.Nastasia wrote:
ti si samo ters i inacija
- supercali
#194 Re: Kako se u nasoj sredini gledaju brakovi sa strancima ?
Zasto si se onda pronasla u postu kad nisi vjernica?Nastasia wrote:
Ne.
- Connaisseur Karlin
#195 Re: Kako se u nasoj sredini gledaju brakovi sa strancima ?
imam masu koelga i kolegica i nekoliko prijatelja koji su u takvim brakovima , sve funkionira , ali to je tako jer su prije ulaska u brak imali temelljen razgovore i analizecendlerbing wrote:Nikako s vjere da se vratimo na strance i brakove s njima
- MarlboroGold
#196 Re: Kako se u nasoj sredini gledaju brakovi sa strancima ?
Razmislio sam. Ne bih dopustio. Bog, ako već postoji, je po religijama savršen i njegove kreacije su savršene, a onda se nešto čačka naknadno... ne bih o tome.Nastasia wrote: Ja bih se odmah kod obrezivanja posvađala, jer nisam za to.
- Connaisseur Karlin
#197 Re: Kako se u nasoj sredini gledaju brakovi sa strancima ?
nisam uvijek za kompromiszipoo wrote:ali si za kompromis...Connaisseur Karlin wrote:ja sma agnostik, i ne bih dozvolila da mi muz kaze da djete ide na vjeronauku , big NEMarlboroGold wrote: Ja bih popustio u tom slučaju, jer to što će ići na vjeronauku ne mora značiti da će biti vjernik kasnije, kada bude razvilo inteligenciju. Meni bi to bilo nebitno. Ja sam ateista prvenstveno jer sam ja tako za sebe odabrao. Šta će drugi biti... to je njihov izbor, pa i za moje dijete.
ti si samo ters i inacija
ja sam tebi ters jer ne mozes manipulirti sa mnom kako hoces , nemas osjecaj kontorle
- supercali
#198 Re: Kako se u nasoj sredini gledaju brakovi sa strancima ?
Sklop licnosti i karakter nije isti kad ga gradis u multikulturalnoj sredini a to su veci gradovi u odnosu na manje sredine a to su uglavnom sela i gradici sa jednonacionalnim jednokulturalnim i sl predznacimaConnaisseur Karlin wrote:primjeri brace i sestara su najbolji dokaz, kako i koliko je vazan sklop licnosti i karaktersupercali wrote:Nisam rekao da nema izuzetaka al generalno je tako
A okruzenje i karakter licnosti je usko vezano za obrazovanjekoliko puta si primjetio da su djeca iz istoga brak i obrazovanja dva razlicita svjeta
Evo najbolji primjer je ante iz mostara koji nije presao u istocni dio dok oni koji su prelazili nemaju problema koje ante ima
I mozes misliti kakav je sklop licnosti kod ante i kakav je karakter kad mu prezentiras nesto nepoznato u odnosu na nekog ko je zivio i sa jednim i sa drugim
- Connaisseur Karlin
#199 Re: Kako se u nasoj sredini gledaju brakovi sa strancima ?
religije izmisljaju i postavljaju svoja pravila od strane ljudi, a ko ja veze namaju sa Bogom, uostalom, svrha relgija sa postavljenajm pravila je konotrla njenih sljedenikaMarlboroGold wrote:Razmislio sam. Ne bih dopustio. Bog, ako već postoji, je po religijama savršen i njegove kreacije su savršene, a onda se nešto čačka naknadno... ne bih o tome.Nastasia wrote: Ja bih se odmah kod obrezivanja posvađala, jer nisam za to.
- Nastasia
#200 Re: Kako se u nasoj sredini gledaju brakovi sa strancima ?
Dobro, ne bi ti. A i ateisti si.MarlboroGold wrote:Razmislio sam. Ne bih dopustio. Bog, ako već postoji, je po religijama savršen i njegove kreacije su savršene, a onda se nešto čačka naknadno... ne bih o tome.Nastasia wrote: Ja bih se odmah kod obrezivanja posvađala, jer nisam za to.
Ali šta da moj muž sutra bude musliman, po mojim predviđanjima, ako je zaista vjernik, treba biti kategoričan u tome.
Respo, "pronašla sam se" zato što si nekoga ko je frizer okarakterisao kao nedovoljno inteligentnog i nedovoljno širokih shvatanja.
Da samo znaš ko danas upisuje i završava filozofiju, ma ne samo filozofiju nego sve fakultete, glava bi te zaboljela od neinteligencije, uskogrudnosti, ograničenosti.
Eno Zahiragić, pravnik ...