Apple Mac - All about

Hardware, software, mobiteli, programiranje, internet...

Moderator: Benq

Post Reply
kirby

#177 Re: Apple MAC all about

Post by kirby »

sta mislite da li se moze umjesto viste ili xp-a staviti preko dual booth-a windows 7 na mac ?
Šeha

#178 Re: Apple MAC all about

Post by Šeha »

harač

#179 Re: Apple MAC all about

Post by harač »

hoće li neko do Amerike da mi uzme par komada? :evil: :-)
Šeha

#180 Re: Apple MAC all about

Post by Šeha »

harač wrote:hoće li neko do Amerike da mi uzme par komada? :evil: :-)
Ja sam u Americi ali necu u SA do ljeta vjerovatno :( Ako hoces da ti posaljem nesto postom javi na PP.
cocochanel

#181 Re: Apple MAC all about

Post by cocochanel »

e vala seha mogao si mi uzeti bateriju za maca..ja ovu cu platiti oko 320 ovdje :-) :)
harač

#182 Re: Apple MAC all about

Post by harač »

a jel' moguće ovdje kod nas naći u prodaji piratske programe mac-a, da ne skidam s interneta :?
bmx

#183 Re: Apple MAC all about

Post by bmx »

ja koristim (na moju veliku zalost) mac na poslu, posto nemam drugog izbora...elem, zanima me kako da napravim image file od nekog diska? cini mi se na onaj Toast nema tu opciju, a ne nadjoh ni Neru za mac...pomagajte, ljudi :D dakle, ako ima neka caka kako da se napravi image file ili da mi preporucite neki program koji to sigurno moze uraditi. hvala!
Šeha

#184 Re: Apple MAC all about

Post by Šeha »

bmx wrote:ja koristim (na moju veliku zalost) mac na poslu, posto nemam drugog izbora...elem, zanima me kako da napravim image file od nekog diska? cini mi se na onaj Toast nema tu opciju, a ne nadjoh ni Neru za mac...pomagajte, ljudi :D dakle, ako ima neka caka kako da se napravi image file ili da mi preporucite neki program koji to sigurno moze uraditi. hvala!
Toast ima tu opciju:

Image
Šeha

#185 Re: Apple MAC all about

Post by Šeha »

cocochanel wrote:e vala seha mogao si mi uzeti bateriju za maca..ja ovu cu platiti oko 320 ovdje :-) :)
Ako hoces da ti je posaljem (i imas Paypal :D) nema problema.
Vedoni

#186 Re: Apple MAC all about

Post by Vedoni »

Microsoft je bolji od Apple-a! :evil:
topcam
Vozim: uzbrdo

#187 Re: Apple MAC all about

Post by topcam »

Apple removes anti-virus advice

The support note recommended that Mac owners install one or more of three anti-virus products.

Advice on the site said: "Apple encourages the widespread use of multiple antivirus utilities so that virus programmers have more than one application to circumvent, thus making the whole virus writing process more difficult."

Apple recommended users try McAfee VirusScan, Symantec Norton Anti-Virus 11, or Intego VirusBarrier X5.

Image

:roll:

http://support.apple.com/kb/HT2550
stabolansviras

#188 Re: Apple MAC all about

Post by stabolansviras »

Šeha wrote:
kirby wrote:e seha gdje da nadjem torent za quicktime pro 7?
Skines obicni Quicktime player i registrujes ga informacijama koje imas u PM :D ;)

sta trebam uraditi da i ja taj PM dobijem? :zoka:
Šeha

#189 Re: Apple MAC all about

Post by Šeha »

Ako koristite Time Maachine i hocete da vam backup-i idu na mrezni drive ukucajte slijedecu komandu u Terminal:

defaults write com.apple.systempreferences TMShowUnsupportedNetworkVolumes 1

Poslije toga mozete otici u Time Machine preferences i izabrati doticni drive. Provjereno radi sa AFS. Za SMB sam cuo da ima nekih problema ali nisam licno probao.

Isprobao sam i sa USB drive-om prikacenim na Airport Extreme.
Šeha

#190 Re: Apple MAC all about

Post by Šeha »

zoom66 wrote:
tja, nikad mi nije trebala ta komanda. ne znam kako ali time machine na bilo kojem mac-u koji imam vidi sve drive-ove na mrezi incl. i usb drive prikopcan na atcapsule.
Meni nije htio bez ove komande.
Šeha

#191 Re: Apple MAC all about

Post by Šeha »

Fin down-loader manager za Mac (i besplatan):

http://mac.eltima.com/download-manager.html
DYD666

#192 Re: Apple MAC all about

Post by DYD666 »

bmx wrote:ljudi :D dakle, ako ima neka caka kako da se napravi image file ili da mi preporucite neki program koji to sigurno moze uraditi. hvala!
Pod applications/utilities ti vec dodje disc utility takodje sa kojim ides na file/new...i tu ce te pitati sta treba.
Dakle, imas to sto trazis vec sa OS-om cak i bez Toasta. I radi i vise nego konkretno.
marimahunar

#193 Re: Apple MAC all about

Post by marimahunar »

Vozdrica,

Pala mi je u sake iBook G4 Mac kanta kojom se igram evo par dana ... i sorry ljoodi al' ja ne konatm dze tu logika ... elem ko me moze uboijediti da je Puppy http://macpup.org/ a i zasto gora solucija od najmanje 5 puta skuplje verzije Mac-a ...

Nije mi namjera da sad boodim duhove koji ce na barkade, nego vi "koji ste na Mac-u" vjerojatno imate svoje razloge za isto ... pa bi mi bilo drago da ih i cujem ... Cinjenicno razglabanje potkovano linkovima bi bilo vise nego dobrodoslo za jednog Mac pocetnika, kao sto sam ja
Giordano

#194 Re: Apple MAC all about

Post by Giordano »

marimahunar wrote:Vozdrica,

Pala mi je u sake iBook G4 Mac kanta kojom se igram evo par dana ... i sorry ljoodi al' ja ne konatm dze tu logika ... elem ko me moze uboijediti da je Puppy http://macpup.org/ a i zasto gora solucija od najmanje 5 puta skuplje verzije Mac-a ...

Nije mi namjera da sad boodim duhove koji ce na barkade, nego vi "koji ste na Mac-u" vjerojatno imate svoje razloge za isto ... pa bi mi bilo drago da ih i cujem ... Cinjenicno razglabanje potkovano linkovima bi bilo vise nego dobrodoslo za jednog Mac pocetnika, kao sto sam ja

Ima hin hipten jarane moj,ne mogu ti sada nabrajati jer moj Mac nije uz mene,ali cu ti reci da je grafica kod Mac_a oduvijek bila iznad ostalih,a i danas je,a posebna atrakcija sad je sto moze da koristi oba OS_a!
Ako ti je ta kanta pala u ruke,drzi je i nedaj nikom! :lol:

marimahunar

#195 Re: Apple MAC all about

Post by marimahunar »

ok ... 'ajd' me onda ubijedi i daj neki razlog ... tanko mi fakat ovo oko grafickih prednosti

http://wiki.osx86project.org/wiki/index.php/Main_Page
Halftime

#196 Re: Apple MAC all about

Post by Halftime »

Pazi onaj kome nema svrhu mac nikad i nece biti nesta posebno. Ja npr volim da imam komp koji ce se uvijek upaliti bez error poruke :) evo vec godina kako sam instalirao OS 10.5. Kako i sta ne znam u detalje al jednostavno puno bolje radi i sve mi je nekako na dohvat ruke, a inace koristim za grafiku i malo vjezbam video montazu tj ucim se :D da je 5x skuplje i nije to sto si uzeo da se poigras sa G4 svaka cast al probaj doci do PPC ili makar G5 pa ces da vidis da i nije bas nesto sukuplji :)
Šeha

#197 Re: Apple MAC all about

Post by Šeha »

marimahunar wrote:ok ... 'ajd' me onda ubijedi i daj neki razlog ... tanko mi fakat ovo oko grafickih prednosti

http://wiki.osx86project.org/wiki/index.php/Main_Page

Cuj, ako je tebi dobar macpup onda se ne brini za Mac i uzivaj u njemu.

Mac ima svojih prednosti ali i mana (kao sve na svijetu.) Konkretno meni se na Macu svidja stabilnost, pouzdanost i jednostavnost. Potpora profesionalne audio i video industrije dolazi odmah zatim. Sta to konkretno znaci? Periferni hardware koji se razvija i u buducnosti ce se razvijati za mac a vjerovatno nikada nece za macpup :) Software takodje.

Uzmi za primjer recimo AJA video karte ili Blackmagic. Driveri za ove karte ne postoje ni za jednu verziju Linuxa.

Onda imas recimo RAID rjesenja koja se prave po specifikacijama za Mac. Da se ingegrisu sa XServe-om i Mac softwareom (za kontrolu i administraciju) Promise raid je jedan primjer.

Dalje, ako govorimo o profesionalnoj video industriji, jesi li ikad cuo za render farme? Znas li koliko ih je jednostavno napraviti na Macu sa Compressor programom bez da ti treba IT strucnjak?

Itd...
marimahunar

#198 Re: Apple MAC all about

Post by marimahunar »

@ Halftime
slazem se, i upravo zbog svrsishodnosti je i meni upitno isto glorifikovanje Steve-ovih istomisljenika ...
@ Sega
Nadji mi ga koji se ne bavi profesionalno muzikom ili video redigovanjem da je spreman platiti za navedeni hardware koje ce rezultirati popravkom (subjektivnom) za nekih Pi polovina Pitanje je vezano za obicne korisnike a ne za specijalizovana rijesenja (kojih imas na sve strane) ... u vezi servera nemoj ni pokusavati navoditi Mac kao soluciju :D pored clustering/mirroring rijesenja koje su prisutne sa Linux/SUN podrskom ... toliko

btw, podsjeca me ova diskusija na odnos sa jednim mojim jaranom, od prije mLogo mLogo godina kada smo poredili Rega Planet gramofone sa Kuzminim proizvodima i trazili dlaku u jajetu :zzzz:

Da li mi netko moze pomoci sa linkovima koji sadrze osnove Mac-a ... htio bih ponovo instalirati OS, no izgleda da CD je nesto suhveli pa me interesira NFS/SMB podrska ... ili koje su pocije vec ostale ...
Šeha

#199 Re: Apple MAC all about

Post by Šeha »

marimahunar wrote: Da li mi netko moze pomoci sa linkovima koji sadrze osnove Mac-a ... htio bih ponovo instalirati OS, no izgleda da CD je nesto suhveli pa me interesira NFS/SMB podrska ... ili koje su pocije vec ostale ...
Ako imas drugi mac:

System Prefs / Sharing / CD / DVD Sharing

Image

Alternativno ovde imas o umrezavanju PC-Mac (za stari OS ali isti je princip) http://www.mac-connect.com/
Šeha

#200 Re: Apple MAC all about

Post by Šeha »

zoom66 wrote:
marimahunar wrote: seha, jelde da su ti ovakvi najdrazi? :D dodju, nakake se na macove i onda traze pomoc oko instalacije..:D jah...:D da mu je bar dosao u sake onaj tvoj 8-okorac :D a ne 6 godina stari g4 penzioner...:D
Moj komsija je uzeo novi Imac nedavno (http://www.clubmac.com/clubmac/families/newimac/) Prije je imao PC sa kojim mu vazda nesto nije radilo. X puta sam mu reinstalirao sistem. Covjek ne zna nista o kompjuterima, ima malu kcerku koja koristi one programcice za djecu, nece i ne zna da se bakce sa virusima, zeli samo da surfa, skypa sa familijom i emailuje. Ponekad Word i to je to.

Za $1000 Imac je predivno rjesenje i za njega i za mene (jer sam mu ja IT podrska :)) Sad ne moze nista zajebat :)

Zasto linux nije rjesenje za njega? Nema programcica za malu, nema MS Office-a... Ovako ima sve sto hoce i sto je najbolje ne zove mene vise svaki cas :) Cak je sam instalirao printer (zvao me da se pohvali)
Post Reply