Hajmo dati krv!

Sve o zdravlju...

Moderator: anex

Post Reply
Ma.Le.Na

#176 Re: Hajmo dati krv!

Post by Ma.Le.Na »

sve je sterilno i higijenski ispravno
nema sanse da se zarazis
pin-up

#177 Re: Hajmo dati krv!

Post by pin-up »

Da me neko podsjeti, ono na pregledu prije davanja krvi, pitaju da li smo konzumirali neke antibiotike?

Ja sam pila početkom godine 7 dana onaj Xiclav, a zaboravila sam šta kažu koliko vremena nakon antibiotika treba da prođe pa da krv bude "valjana"?

Inače sam samo dva puta darivala krv, i to prije više od dvije godine, a sad nekad bih rado svratila opet...
600

#178 Re: Hajmo dati krv!

Post by 600 »

pin-up wrote:Da me neko podsjeti, ono na pregledu prije davanja krvi, pitaju da li smo konzumirali neke antibiotike?

Ja sam pila početkom godine 7 dana onaj Xiclav, a zaboravila sam šta kažu koliko vremena nakon antibiotika treba da prođe pa da krv bude "valjana"?

Inače sam samo dva puta darivala krv, i to prije više od dvije godine, a sad nekad bih rado svratila opet...
Ti si bila to pocetkom godine konzumirala i dosta vremena je proslo mozes normalno darovati krv.Ja sam darovao prije 2 mjeseca zvali me a mjesec i po prije toga sam konzumirao Creatin.Fino im rekao kako sta i kazu proslo je par sedmica od toga i mozes darovati krv bez problema i eto tako uglavnom ;-)
pin-up

#179 Re: Hajmo dati krv!

Post by pin-up »

600 wrote: Ti si bila to pocetkom godine konzumirala i dosta vremena je proslo mozes normalno darovati krv.Ja sam darovao prije 2 mjeseca zvali me a mjesec i po prije toga sam konzumirao Creatin.Fino im rekao kako sta i kazu proslo je par sedmica od toga i mozes darovati krv bez problema i eto tako uglavnom ;-)
Čini mi se da su za antibiotike spomenuli neki malo duži period, ali definitvno je prošlo dovoljno vremena...

Hvala :)
majkača

#180 Re: Hajmo dati krv!

Post by majkača »

pin-up wrote:Da me neko podsjeti, ono na pregledu prije davanja krvi, pitaju da li smo konzumirali neke antibiotike?

sve ovisi o vrsti antibiotika koji uzimas.....najcesce je to period od mjesec dana nakon popijene terapije...al u svakom slucaju naglasi dr. i on/a ce procijeniti dal se moze darivati krv :)
DennyCrane

#181 Re: Hajmo dati krv!

Post by DennyCrane »

Lijepo je dati krvi i znati da si time nekome spasio život :) A i kako procitah "Dobrovoljno davanje krvi poboljšava cirkulaciju i rad srca i koštana srž davaoca se stimuliše da proizvodi nove krvne ćelije." :-D
Rosebud_

#182 Re: Hajmo dati krv!

Post by Rosebud_ »

A jel ima nekih posebih uslova za davanje krvi? Tipa, kilaza, "oni dani u mjesecu" itd?
Kod mene je 0, rh -, pa bih stvarno voljela dati krv.
Mr. Brightside

#183 Re: Hajmo dati krv!

Post by Mr. Brightside »

Rosebud_ wrote:A jel ima nekih posebih uslova za davanje krvi? Tipa, kilaza, "oni dani u mjesecu" itd?
prethodna stranica, sve sto te zanima :)
Rosebud_

#184 Re: Hajmo dati krv!

Post by Rosebud_ »

armin.i.am wrote:
Rosebud_ wrote:A jel ima nekih posebih uslova za davanje krvi? Tipa, kilaza, "oni dani u mjesecu" itd?
Ccc. Kampanjac :-)
Procitala sam i prema ovome, mislim da mogu, nit sam bila bolesna vec duze vrijeme, nemam problema sa pritiskom, i ne koristim opojne supstance :D

I kako to sad ide, posto ce mi ovo bit prvi put :) Od cega se sastoji taj pregled prije darivanja krvi, koliko dugo traje... ?

:bih:
Mr. Brightside

#185 Re: Hajmo dati krv!

Post by Mr. Brightside »

Rosebud_ wrote:
armin.i.am wrote:
Procitala sam i prema ovome, mislim da mogu, nit sam bila bolesna vec duze vrijeme, nemam problema sa pritiskom, i ne koristim opojne supstance :D

I kako to sad ide, posto ce mi ovo bit prvi put :) Od cega se sastoji taj pregled prije darivanja krvi, koliko dugo traje... ?

Svako davanje krvi uključuje provjeru zdravstvenog stanja darivatelja:
• Provjera količine željeza u krvi: brzom metodom iz kapljice krvi dobivenom laganim ubodom u jagodicu trećeg prsta.
• Kratki razgovor s liječnikom: provjera Vašeg dosadašnjeg i sadašnjeg zdravstvenog stanja.
• Liječnički pregled: uključuje provjeru krvnog tlaka i provjeru rada srca.
trajanje, pa zavisi je li med. sestra ili brat :)
majkača

#186 Re: Hajmo dati krv!

Post by majkača »

Rosebud_ wrote:
armin.i.am wrote:

cijeli proces traje od 4-8 min..al i to ovisi o pritisku, polozaju vene i sl.
Ma najbtinije je prebroditi onaj strah od nepoznatog..a ostalo nista nije strasno :)
Rosebud_

#187 Re: Hajmo dati krv!

Post by Rosebud_ »

@armin.i.am
Ma vise sam mislila na vasa iskustva s tim pregledima, cesto se razlikuju od "propisa". :)

@majkača
Hvala :-D
MA sve je uredu, dok god se moze nekome pomoci :wink:
Mr. Brightside

#188 Re: Hajmo dati krv!

Post by Mr. Brightside »

Rosebud_ wrote:@armin.i.am
Ma vise sam mislila na vasa iskustva s tim pregledima, cesto se razlikuju od "propisa". :)
nema odstupanja od propisa :)
duspi

#189 Re: Hajmo dati krv!

Post by duspi »

Rosebud_ wrote: Ma vise sam mislila na vasa iskustva s tim pregledima, cesto se razlikuju od "propisa". :)

rosebud, pregled prije davanja krvi se sastoji od mjerenja pritiska / pulsa,informativnog razgovora da se vidi da li uzimaš neke lijekove, da li si nedavno bila bolesna, da li si jela prije dolaska bla bla, zatim bocanje u prst (donedavno je to bio najgori dio davanja krvi, sad imaju nove predobre iglice koje ni ne osjetiš :D), određivanje hemoglobina (i krvne krupe, ako je neko ne zna), pitaju te i visinu / težinu i onda se odlučuje da li si podobna za davanje (ako to sve zadovoljiš možeš, ako ijedan od faktora odstupa, ne)

onda te proslijede u sobu za davanje gdje legneš na krevet, pronađu ti venu, ubodu..trajanje zavisi od toga kakav ti je pritisak, jel ide brzo, sporo, da li ti uzimaju punu dozu ili pola itd...nakon toga te zamotaju, ostaneš sjediti još nekoliko minuta, proslijede te na sokić i čokoladu i poslije toga si slobodna...

cijela procedura od ulaska na jedna vrata do izlaska na druga obično traje manje od 20 minuta

što se tiče 'odstupanja' od propisa, ja vala u dosadašnjih 18 puta nisam primijetio značajnije razlike :)
Rosebud_

#190 Re: Hajmo dati krv!

Post by Rosebud_ »

duspi wrote:
Rosebud_ wrote: Ma vise sam mislila na vasa iskustva s tim pregledima, cesto se razlikuju od "propisa". :)

rosebud, pregled prije davanja krvi se sastoji od mjerenja pritiska / pulsa,informativnog razgovora da se vidi da li uzimaš neke lijekove, da li si nedavno bila bolesna, da li si jela prije dolaska bla bla, zatim bocanje u prst (donedavno je to bio najgori dio davanja krvi, sad imaju nove predobre iglice koje ni ne osjetiš :D), određivanje hemoglobina (i krvne krupe, ako je neko ne zna), pitaju te i visinu / težinu i onda se odlučuje da li si podobna za davanje (ako to sve zadovoljiš možeš, ako ijedan od faktora odstupa, ne)

onda te proslijede u sobu za davanje gdje legneš na krevet, pronađu ti venu, ubodu..trajanje zavisi od toga kakav ti je pritisak, jel ide brzo, sporo, da li ti uzimaju punu dozu ili pola itd...nakon toga te zamotaju, ostaneš sjediti još nekoliko minuta, proslijede te na sokić i čokoladu i poslije toga si slobodna...

cijela procedura od ulaska na jedna vrata do izlaska na druga obično traje manje od 20 minuta

što se tiče 'odstupanja' od propisa, ja vala u dosadašnjih 18 puta nisam primijetio značajnije razlike :)
E, isla sam jutros. Nazalost, nije otislo dalje od tog pregleda, jer mi nivo hemoglobina nije dovoljno visok. Nije nizak, ali nije dovoljno dobar. Pa eto, vracam se opet kad popravim krvnu sliku aBd :)
holowey

#191 Re: Hajmo dati krv!

Post by holowey »

svakih koliko je ok davati krv? imam 0-, za mene peh za druge blagoslov, nije mi mrsko otici kad god zatreba, ali me interesuje koji minimalno period treba proci izmedju dva davanja
Mr. Brightside

#192 Re: Hajmo dati krv!

Post by Mr. Brightside »

holowey wrote:svakih koliko je ok davati krv? imam 0-, za mene peh za druge blagoslov, nije mi mrsko otici kad god zatreba, ali me interesuje koji minimalno period treba proci izmedju dva davanja
3 mjeseca :)
holowey

#193 Re: Hajmo dati krv!

Post by holowey »

armin.i.am wrote:
holowey wrote:svakih koliko je ok davati krv? imam 0-, za mene peh za druge blagoslov, nije mi mrsko otici kad god zatreba, ali me interesuje koji minimalno period treba proci izmedju dva davanja
tako sam i ja cuo ali nedavno su me zvali da dodjem dati krv a proslo je manje od dva mjeseca pa me kopka jeli sad trebam cekati opet tri mjeseca ili duze? kakve posljedice cesce davanje moze imati? ja licno nisam osjetio nikakve nakon ovog posljednjeg davanja iako je proteklo krace od tri mjeseca...
Mr. Brightside

#194 Re: Hajmo dati krv!

Post by Mr. Brightside »

holowey wrote:
armin.i.am wrote:
tako sam i ja cuo ali nedavno su me zvali da dodjem dati krv a proslo je manje od dva mjeseca pa me kopka jeli sad trebam cekati opet tri mjeseca ili duze? kakve posljedice cesce davanje moze imati? ja licno nisam osjetio nikakve nakon ovog posljednjeg davanja iako je proteklo krace od tri mjeseca...
zasto si im dao krv :roll:
nisi bio duzan, zna se koji je rok oporavka :)

imamo isti peh :mrgreen:
holowey

#195 Re: Hajmo dati krv!

Post by holowey »

armin.i.am wrote:
holowey wrote:
armin.i.am wrote: 3 mjeseca :)
zasto si im dao krv :roll:
nisi bio duzan, zna se koji je rok oporavka :)

imamo isti peh :mrgreen:
znam da nisam bio duzan, pa zove se dobrovoljno davanje, ali kontam nekome je frka dok zovu, grizla bi me savjest da nisam otisao
Mr. Brightside

#196 Re: Hajmo dati krv!

Post by Mr. Brightside »

nikad nije frka ;-)
malo oni manipulisu sa tim :)
moj ti je savjet da odes kad budes spreman, a ne kad se njima cefne :)
holowey

#197 Re: Hajmo dati krv!

Post by holowey »

armin.i.am wrote:nikad nije frka ;-)
malo oni manipulisu sa tim :)
moj ti je savjet da odes kad budes spreman, a ne kad se njima cefne :)
ok...tnx...sad sam pritefterio datum...
duspi

#198 Re: Hajmo dati krv!

Post by duspi »

armin.i.am wrote:

3 mjeseca za muškarce, 4 za žene

al njihova evidencija nije baš najpouzdanija :) mene često zovu i odmah sljedeće sedmice hahah neko zaboravi upisati i et belaja, zapamti datum, ako te zovu reci ja bio tad i tad i nemaš problema
saga

#199 Re: Hajmo dati krv!

Post by saga »

Napokon danas dadoh krv... ovaj put je cijela ona normalna doza bila :) Dosad jedva nakapam onu neku malu.
Zvali me, trebalo im 0+.

Koliko mi je preporucljiva fizicka aktivnost danas?
majkača

#200 Re: Hajmo dati krv!

Post by majkača »

Nakon darivanja krvi nije preporuceno pretjerano izlaganje suncu, veliki fizicki napor, treninzi, radovi koji ukljucuju penjanje na visinu i sl. Potrebno je uzimati malo vise tekucine u toku dana.
Post Reply