Da bi bio stanovnik svijeta i otvorenog uma, moras prvo cuvali, njegovati, i cijeniti svoje. Jer u svijet ides sa svoga praga!!
Cijenimo svoje, da bi nas drugi cijenili!!
Ne ponovimo jugoslovensku gresku, tipa Dzemala Bijedica...
pustopoljina wrote:mislim da me nisi razumio valbon...ja i poznajem bosnjakinju koja se udala za albanca.ona je otisla zivjeti na kosovu. sa svojom porodicom je prekinula skoro svaki kontakt,i oni sa njom.
dalje-znam austrijanku koja se udala za albanca,on je dobio papire,ona se zaljubila u njega-posvadjala sa cijelom porodicom.njen albanac je na kraju njoj rekao-pristala ona na razvod ili ne-oni ide na kosovo-dovesti sebi zenu.pristala je na razvod.
poznajem jos jednu austrijanku koja je slicno dozivjela-s tim sto je njenog muza nazvao otac i rekao mu da ce uskoro umrijeti i da se mora ozeniti.(sin nije rekao da je vec ozenjen austrijankom).momak je otisao na kosovo.austrijanka nece da se razvede od njega.ne znam sta ce biti.
poznajem jos jednu zenu koja je bila udana za albanca-otisla s njim,u prizren ja mislim-roditelji se haman odrekli nje.ona dobila dijete...medjutim,nakon par godina-eto nje roditeljima i to bez djeteta.nije joj muz dao da odvede dijete.ta zena je sad vec stara.prvi put je vidjela svog sina kad je bilo bombardiranje srbije-tada ju je bivsi muz nazvao i rekao da ce joj sin doci,da ga smjesti kod sebe.
ne moras ti meni objasnjavati ko su albanci, niti koliko su muslimani-samo sam ti htjela reci da isti ti koji kcerku ne bi "dali" za srbina jer nije musliman,ne bi je dali ni za albanca iako je musliman (nacelno),a za sandzakliju (da je se ne bi odrekla-ko od tri zla,najmanje) a sandzaklije se jos izjasnjavaju kao bosnjaci
![]()
znam jos jednu austrijanku udanu za alzirca. razvode se (prije nego je on dobio papire) na njegov zahtjev. ona je primila islam i voli ga i kaze da on voli nju,ali on ne moze da izdrzi u austriji.ona ne moze da ode u alzir.on je strogo musliman i jednostavno ga sve u austriji nervira.zena se razvodi nakon cetiri godine braka i place kao malo dijete.
znam jos jednu pricu-marokanac otisao u italiju,upoznao talijanku,ozenio se sa njom. rodjena bracau maroku su saznala i porucili mu da ne izlazi iz eu jer ce ga ubiti dok predje u afriku.covjek nije skoro 20 godina bio kuci,ni kad mu je otac umro.tek kad je najstariji brat umro-zvali ga ostali,da kazu-kako su oni ipak njegova braca,i nema veze ako je presao na katolicanstvo (a nije,samo je ozenio talijanku)-to mi je pricao marokanac,kojem taj dodje stric.
ona sto pita odakle sam ili tako nesto:iz bihaca.i vecina po krajini ce ti reci ako se udas za austrijanca da si se dobro zbrinula.(mi u krajini smo vecinom gastarbeiteri,a ne izbjeglice-mozda je to znacajno za stav?)
nisu to moji licni stavovi,ali oko mene je takvo stanje.
ja ne mogu shvatiti majke,zene,koje svom sinu jedne zene preporucuju za zabavu,a druge za zenidbu,samo jer su ove druge "strankinje"...i one su necije kcerke.
i ja rekoh ne ponosim se ali moja majka tako razmislja,zena tradicionalista,sta ja mogu.To nije ni islamski opravdano,,gledati neku djevojku u oci glumiti da je volis a znati da je samo prolazna faza,,zabava itd.Masu puta sam cula nasih zena da tako kazu muskarcima.To je dzahilijet i nema veze s vjerom.U islamu vaze ista prava za muskarca kao i za zenuja ne mogu shvatiti majke,zene,koje svom sinu jedne zene preporucuju za zabavu,a druge za zenidbu,samo jer su ove druge "strankinje"...i one su necije kcerke
Kako ti kazes.sojka wrote: Na pocetku ove diskusije si rekla nesto drugacije, zato mislim da i nije slucajnost.![]()
Kad otvorim temu u kojoj impliciram da necija vjera nalaze nasilje bilo koje vrste nad bilo kim, slobodno me ostro kritikujte.Tebe niko ne osudjuje, ali ti druge ostro kritikujes.
Neka si.(Zbog ravnoteze medju zvjezdicama sam se javila...)
sapati srca wrote:Ljubav... Nacija...Vjera...Tradicija...
Ako mi je ljubav prema nekome udahnuta u dusu, ako time krsim tradiciju i vjeru koja mi Objava nalaze u cemu je moj grijeh ako volim, ako nisam birao da li cu ili necu voljeti...Ako je ljubav u meni jaca od svega sto znam i razumijevam i ako sam svjestan da krsim sve propise, u cemu je grijeh ako ne mogu bez one koju nisam zavolio sto sam to svjesno cinio, nego mi je ljubav udahuta u srce...Niko ne bira koga ce zavoljeti... Koliko jako, koliko snazno...Covjek je stvoren iz Ljubavi Njegove...naglasavam iz Ljubavi...
Nema jace, snaznije vatre od ljubavi, nema veceg i jaceg, razornijeg i bolnijeg bola nego na silu biti rastavljen od onog koga se voli...Dusa se mrvi, srce svake noci iznova umire i jutrom ozivi da bi nocu moglo umrijeti...Ima li veceg grijeha nego na silu rastaviti dvoje koji se istinski vole...Zbog cega...Imena...Nacije...Vjere...Tradicije...
Nkea svako cini onako kako smatra da treba, ali lahko je kazivati dok se sva silina Ljubavi ne osjeti...Lahko je kazivati kada ne osjecamo kako se mrvi dusa i vristi nam svaki osjecaj....Ili dok ne gledamo sopstveno dijete kako zbog nasih stvavova i zabrana kako vehne, kako se topi, kako neosjetno nestaje i curi sva zivotna radost iz njega...
Ko moze Ljubav usmjeriti, i drugome je uskratiti...I kazati da cini dobro i zeli srecu svom djetetu...Ko zna gjde je i skim je sreca njegovog djeteta...Pur prema paklu poplocan je dobrim namjerama.....I ponovicu...ljudi i sve je stvoreno iz Ljubavi....pa zar joj smijemo na put stati...
Nisam vidio da me pitasredondo72 wrote:@ Šapati Srca
Ti znaš da tvoje postove volim da čita. U načelu se slažem sa tobom ali evo da ti postavim jedno škakljivo pitanje. Npr. imaš sestru i tvoja se sestra zaljubi u Srbina. Posle izvesnog vremena ispostavi se da je taj čovek bio u četnicima i da je ubijao muslimane, eto npr. učestvovao u etničkom čišćenju, ne mora da bude u Srebrenici uzmi koji god grad hoćeš... pucao po Sarajevu. Eto danas je promenio priču. Sada je veliki Bosanac, nacija mu nije bitna, on je sada pravoslavac - Bosanac. Vratio se u Sarajavo. I u takvog se tvoja sestra zaljubi.
Hoćeš li braniti tu ljubav?
Hvala,emra_a wrote:sapati srca wrote:Ljubav... Nacija...Vjera...Tradicija...
Ako mi je ljubav prema nekome udahnuta u dusu, ako time krsim tradiciju i vjeru koja mi Objava nalaze u cemu je moj grijeh ako volim, ako nisam birao da li cu ili necu voljeti...Ako je ljubav u meni jaca od svega sto znam i razumijevam i ako sam svjestan da krsim sve propise, u cemu je grijeh ako ne mogu bez one koju nisam zavolio sto sam to svjesno cinio, nego mi je ljubav udahuta u srce...Niko ne bira koga ce zavoljeti... Koliko jako, koliko snazno...Covjek je stvoren iz Ljubavi Njegove...naglasavam iz Ljubavi...
Nema jace, snaznije vatre od ljubavi, nema veceg i jaceg, razornijeg i bolnijeg bola nego na silu biti rastavljen od onog koga se voli...Dusa se mrvi, srce svake noci iznova umire i jutrom ozivi da bi nocu moglo umrijeti...Ima li veceg grijeha nego na silu rastaviti dvoje koji se istinski vole...Zbog cega...Imena...Nacije...Vjere...Tradicije...
Nkea svako cini onako kako smatra da treba, ali lahko je kazivati dok se sva silina Ljubavi ne osjeti...Lahko je kazivati kada ne osjecamo kako se mrvi dusa i vristi nam svaki osjecaj....Ili dok ne gledamo sopstveno dijete kako zbog nasih stvavova i zabrana kako vehne, kako se topi, kako neosjetno nestaje i curi sva zivotna radost iz njega...
Ko moze Ljubav usmjeriti, i drugome je uskratiti...I kazati da cini dobro i zeli srecu svom djetetu...Ko zna gjde je i skim je sreca njegovog djeteta...Pur prema paklu poplocan je dobrim namjerama.....I ponovicu...ljudi i sve je stvoreno iz Ljubavi....pa zar joj smijemo na put stati...
Lijep tekst ali nema veze s realnoscu
pa eto,svekrva mi je Biscanka prava,pomaze li sta?pustopoljina wrote:ne druzim se ja s posebnim ljudima,neg' je taj tvoj iscazina to je NJesto drugo![]()
![]()
![]()
nije to udaja za papire, ona (neka) se uda sto se zaljubi, a mahala to ocijeni kao pametan potez,posebno zene
![]()
nemoj se ljutiti-stvarno ne ocjenjujem ljude po tome jesu li iz cazina ili iz stijene ili bihaca ili orasca...ili maroka,ili irana,ili engleske...il' si insan,il' si hajvan...meni je ova tema jednostavno zanimljiva,jer mi je zanimljivo koliko ljudi mogu izmisliti razloga da se smatraju boljim od drugih.
U pravu si, i ovo rekoh negdje na pocetku.mofo33 wrote:ima ljubavi "iste vjeroispovjesti" i onih koje nisu...
kad nije ok, najlakse je reci da je problem bio na toj bazi
sva samo pusto preseravanje
bla bla bla i bla bla bla
Znam i ja Nigerijca koji je ozenio Svedjanku i presretni su. Njoj je to prvi brak, njemu drugi. U prvom je bio ozenjen svojom Nigerijkom. Brak im je ono - sto vecini koji se rode, prozive zivot i umru - ostane samo utopija.emra_a wrote:
Znam jednu koja se udala jos prije rata,i nema kontakta s svojima od tada..i ako je on presao na islam(formalno)
Razumeli smo se.sapati srca wrote: ...Pitanje koje si postavio isuvise je hipoteticko da bi se dogodilo..,
Neka si ispricao...treba pricati, treba pisati o svemu u nama i oko nas...Ne postoji opravdanje za ljudsko zlo...Zlo je uvijek zlo, bilo ono u ratu oslobodeno, ili u miru u ljudskom srcu skriveno...Imao sam priliku sjediti i prijateljovati s nekim ljudima koji su preselili, izvanredne duhovne osobe, pred kojima ostanes postiden snagom duha, cistotom srca, skromnoscu, cak i njihovom poniznoscu...I kad god bi iz mene jed i nakupljeni cemer progovorio na ovo sto si lijepo opisao, i na bezbroj toga sto podvodimo pod pojmove nepravda, licemjerstvo, amoral i slicno, uvijek me docekao odgovor koji je kao nepremostivi zid stajao predamnom..."Bi li ti malo Bogovao, i mijenjao stvari na svoj nacin...Ja sam cutao...I znao sam i sam pitati kako moze neko nakon svega sto se izdesavalo i sto se desava ovoj nasoj majci Bosni, svo ucinjeno zlo pod noge staviti i otici za drugu vjeru...I slusao sam kako se kazuje o Ljubavi da je to najjaca vatra, neukrotiva, neunistava,vatra koja ne kao ova jednom sprzi i vise ne, da je Ljubav najsnaznija vatra koju nista i niko na ovom svijetu sem voljenog ili voljene ne moze ugasiti....I da je Adem sedamdeset godina lutao za Havom, iako je bio svjestan da mu je ona ponudila jabuku...Uporedi gubitak Dženneta ako se to moze nasom percepcijom ikako uporediti...Ali Adem se nije smirio, nije stao dok je nije nasao...I cutao sam...redondo72 wrote:Razumeli smo se.sapati srca wrote: ...Pitanje koje si postavio isuvise je hipoteticko da bi se dogodilo..,![]()
Ovo što ću ti ispričati desilo mi se nekoliko puta. Uvek sam za Beograd putovao sa Autobuske stanice iz Lukavice. Posle par puta, rešio sam da više tom trasom ne idem, nisu mi se svideli putnici i njihove priče. U sećanju su mi ostale dve priče.
Prva se desila pre dve godine. Vraćao sam se busom iz Bg-a. U busu raspojasana atmosfera, gruva neki narodnjak, malo puše sa svih strana, nebitno... uglavnom, kada autobus ide na relaciji Beograd - Lukavica ( tada se zvalo Srpsko Sarajevo ) uvek ide preko Zvornika, tj. na taj granični prelaz. Eh sada... omiljena zanimacija policajaca i carinika ( tj. sada su to pripadnici DGS-a ) je da gledaju imena i prezimena putnika i kada ulove neko nepodobno, tako da mi se x puta dešavalo da policajac uđe u bus, samo prođe i onda kada pročita moje ime i prezime, zaustavi se, uzme ličnu i odnese u onu kućicu na proveru. Naravno, samo moje ( ukoliko sam jedini ).Ali da ne dužim... tog dana se to nije desilo, verovatno jer se pandur negde zapio tako da sam prošao a bez da budem žigosan , pa sam bio oslobođen onog okretanja glava putnika i traženja pogledom.
Elem, u busu upoznam par likova... tada nisam pitao odakle su... priča, zezanje, oni meni brate, tebra, do jaja, bili na tekmi, na Severu... ok... idemo prema Sarajevu i kreće priča. Takva pljuvačina... balije, Turci, ovo -ono... ´ajde, ništa novo, rekoh, sreća pa smo prešli granični prelaz. Eh sad stižemo da tema devojaka, žena... Kreće prvi, ma brate odeš u Sarajevo i onim glupačama samo složiš spiku, nemoj da te pitaju za ime, prvo priča.... Bosna, ja Bosanac, Tito zakon, kontaš... samo to furaš... nije važno ko je šta je, ljudi smo, Bosna... a ovaj drugi se ubacije... ćuti brate, nema ništa slađe nego kad Srbenda karne Turkinju, smeh, odobravanje... ma brate, glupače su to, kontaš. Kad je muvaš ( bariš ), samo opališ priču, ma ko da nešto znači to ko je ko, ko je šta, ljubav... onda ono ... " ko ti bona garantuje da ako si sa muslimanom da će ti bit bolje s´njim " ... i sl.
Uglavnom, kako smo se približavali Sarajevu, stvori se neka gužva, dvojica su izašli u nekim vukojebinama, a jedan ostao... i pita on mene... ej, brate, a koga ti imaš u Sarajevu... ja rekoh... imam stan.... on zaćuta... vidim nešto mu sumnjivo... gledam ga, a on kao da razišlja... kako sad stan, vidi kako priča... provalio je ko sam. I Tu se stvori gužva, na stanici, počela kiša, a on prvi izlete i otrča... ja sam imao dve torbi u prtljažniku... i sačekam ovog konduktera, on mi ih daje, a ovaj baja štrika li trika i to pravo prema federalnom delu ( ona ulica na Dobrinji ). Ja trčim za njim sa one dve torbuljage, on uhvati taksi, i zapali... pravo u Sarajevo. Meni nešto prođe kroz glavu, jbt, vidi ti ovo, ko ovde sve živi a šta priča u busu. Verovatno ga čeka neka muslimanka, zaljubljena, kojoj su glupaci i primitivci oni koji imaju nešto protiv njenog Zoke.
Eto, možda je tendenciozno, razmišljao sam se da li da napišem, ali zašto da ne. Nemam čega da se stidim jer ja npr. nikada ne bih mogao tako nešto reći za svoje devojke, jer sam ih voleo... Oni treba da se stide, i te glupače.
Mada, da ne bude zabune, naravno da nisu svi takvi, ali eto... puno je takvih, jako puno.
I ja mislim da je ovo istina.I znam ja da nikada nijedno zlo ma koliko bilo jako i tesko, ma koliko bilo prikriveno i potisnuto, nije onom ko ga nosi donijelo dobro, a o miru srca i dusu da ne kazujem...Nije Džehennem samo tamo gdje idemo, Džehennem je i stanje duha koji neko nosi sve dok bitise zivi ovdje na zemlji, a poslije kako mu se odredi...
sapati srca wrote:Ljubav... Nacija...Vjera...Tradicija...
Definicija fasizma = Totalitarna filozofija vlasti, koja glorificira drzavu i naciju, i stavlja svaki aspekt nacionalnog zivota pod kontrolu drzave. Naziv fasizam je prvi put iskoristen u partiji koju je pokrenuo Benito Mussolini, koji je vladao Italijom od 1922 do poraza Italije u Drugom Svjetskom ratu. Naziv fasizam je takodje koriscen za slicne ideologije u drugim zemljama npr Nacional-Socijalizam u Njemackoj i Frankov rezim u Spaniji.Pakleni wrote:
cisti fasizam upakovan u lijep papir!!!
Znaci covjek je vazniji od njegove religije i nacije ?kad bi stavio religiju ili naciju iznad covjeka zapalio bi se, nebih mogao podnijeti da sam pao tako nisko i jadno
Hmmm...li ovo sve gore vrijedja ljudski razum...nidje veze
kakvo je ovo pitanje? jes ti dobra?Znaci covjek je vazniji od njegove religije i nacije ?