Biciklom kroz Sarajevo

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
MayaTitan

#176 Re: BICIKLOM KROZ SARAJEVO

Post by MayaTitan »

ja sam 100% u pravu :P, al bilo mi mrsko detaljno pisati za dole:D, nisam sve mogao citat pa sam tako sumirao u jedan post, nemojte zamjerit... ali je definitivno najgore od skenderije do barscarsije(i za aute i za pjesake) uzas u saobracaju...
ako ko zna alternativne rute koje su manje prometne (skenderija do barscarsije) molio bih da se izjasni...

@jaza HZSA i ja sam kontao tamo ici, pa bih i ja volio cuti komentare kuda i kako, ako ima ovdje onih sto su iskusili odlazak bikeom na skakavac
ibrahim_tanovic wrote:... imam prijedlog. Šta mislite o jednoj kolektivnoj ruti od Vrela Bosne pa do Kozije Ćuprije? Pa kolko nas se skupi, naravno, što više to bolje... Samo da prođemo gradom i pokažemo koliko nas ima. Time ćemo ovim "nadležnima" sve reći. A i mislim i da je to sve što mi možemo učiniti. I mislim da to nije malo...
u pravu je, bilo bi dobro kad bi smo organizovali, nekad u nedjelju, nemora cak to biti ni protestni, moglo bi biti ako nista samo okupljanje, samo da nas bude puno...
mogla bi se i posebna tema otvoriti za ovo
d2

#177 Re: BICIKLOM KROZ SARAJEVO

Post by d2 »

ja idem pored akademije, predjem most kod poste i onda idem trotoarom uz miljacku do drvenije - tu je problematicno
dalje nastavljam trotoarom do inat kuce

taj trotoar nije toliko prometan da se ne bi moglo tuda, problem je samo drvenija i to tramvajsko stajaliste i mjesto gdje cekaju semafor da predju ali se to mjesto moze zaobici tako sto malo skrenes na drveniju pa se vratis...

problem je i stajaliste kod vijecnice ali je tu nizak trotoar pa se moze sici na cestu tih par metara kroz raskrsnicu

u povratku sa kozije slicna ruta samo tu kod inat kuce predjem na onu drugu stranu miljacke (kontra od vijecnice) pa vozim cestom sve do mosta kod papagajke posto je cesta jednosmjerna a ne vozi se brzo
Kjajević Majko

#178 Re: BICIKLOM KROZ SARAJEVO

Post by Kjajević Majko »

Od aleje do aleje za početnike. :D (kliknite za veću sliku :) )

Dok nije finale tenisa počelo evo u slikama kuda se može voziti. :)

Vrelo Bosne je tu odma iza parkinga gdje srtelica pokazuje. Prelaz preko semafora i mosta do kružnog toka (pazite se autobusa :D). Može se i cestom i trotoarom. :thumbup:
Image
Od kružnog do izlaza sa Energoinvestovog parkinga. Trotoar cesta (pripaziti na ulazak u "tunel" :D).
Image
Od Energoinvesta pa do Stupa sve se ide trotoarom (svi su spušteni).
Image
Stup preko raskrsnice najbolje pješke, pa pravac do Hecoproma sve je dalje trotoarom i svi su dobri. :)
Image
Pored Hece, preko raskrsnice do Avaza (manja je gužva na ovom semaforu nego u Neđarićima) i onda pravo do Neđarića gdje počinja biciklistička staza. Koja je označena sve do raskrsnice na Otoci. :thumbup:
Image
Na Otoci preko mosta pa pravo pored Merkura stazom do sljedećeg mosta (može se i nastaviti pravo ali kod pumpe nisu spušteni trotoari). :) Možete se spustiti pored onog kafića ili kružiti na onaj manji most pored pa proći ispred da ne uletite unutra ako kočnice nisu dobre. :D
Image
Dalje se ide cestom na kojoj nema prometa do Malte i sljedeće raskrsnice. Nakon toga je široki trotoar ili opet cesta (jednosmjerna) ko šta voli do sljedećeg mosta i Vilsonovog.
Image
Od kraja Vilsonovog cestom uz parking na M.Dvoru, popet se ne trotoar na kraju i pravac trotoarom polako kuda ide tramvaj. (Može se do Drvenije i dalje ulicom kuda ide trola ali ima mahnitih vozača pa je ovaj put sigurniji.)
Image
Od tramvajske okretaljke pravo nastaviti trotoarom sve do bazena, spustiti se dole i eto nove aleje za vožnju. :D
Image

Ovaj pravac je najbolji što se tiće sigurnosti i dobre ceste jer nema previše rupa kao na drugoj strani. :thumbup:
Možda se neko uputi dalje od ovih što kruže samo Vilsonovim. :)
ibrahim_tanovic

#179 Re: BICIKLOM KROZ SARAJEVO

Post by ibrahim_tanovic »

Kjajević Majko wrote:Od aleje do aleje za početnike.
To je ta ruta. Sarajevo-City ili Aleja-Aleja. Ole, oleee... ;-) Svaka čast za trud. Možda samo jedna mala zamjerka u vezi ovog ilidžanskog dijela. Ja vozim preko drvenog mostića, znaci od hoteela, preko drvenog mostića, pa pored hotela Hollywood do kružnice. A ostalo vozim baš kao i ti. ;-)
tataratira

#180 Re: BICIKLOM KROZ SARAJEVO

Post by tataratira »

u Aleji kod Šerifa lijevo, nema gužve izađeš kod Stojčevca
ima pujdo ;o
MayaTitan

#181 Re: BICIKLOM KROZ SARAJEVO

Post by MayaTitan »

i hocel biti kakve teme za masovni gradski maraton :D
MayaTitan

#183 Re: BICIKLOM KROZ SARAJEVO

Post by MayaTitan »

ne znam za vas, ali znam da ja necu :D
fishtrija

#184 Re: BICIKLOM KROZ SARAJEVO

Post by fishtrija »

d2 wrote:hm vidjam jednog tipa stalno na bajku sa tankim gumama... mislim da ima bijeli volan kao sto su nekada imali petobrzinci, onaj savijeni prema dole... da nisi ti :)
Mislim da ne... Kod mene je crni keper, a bajk je bordo boje, od ove zime. Bio je bijeli pa sam ga restaurirao...

Nego gledam ove slike i kontam da stavim koju od ruta što prijelazim redovito... Obično idem cestom, ali može se lahko i alternativa naći. Nedavno je pukla relacija Alipasino - Kijevo, dio puta kroz kanjon Željeznice... neprocjenjivo.
fishtrija

#185 Re: BICIKLOM KROZ SARAJEVO

Post by fishtrija »

Kao npr:

Image
d2

#186 Re: BICIKLOM KROZ SARAJEVO

Post by d2 »

moglo bi se kakvo bajkanje organizovat... meni je vrelo bosne - kozija vec malo dosadilo...
jennisjoplin

#187 Re: BICIKLOM KROZ SARAJEVO

Post by jennisjoplin »

moze jedan sastanak zajednicki sa laganijom turom, da nas ovi iskusni poduce a i nemaju svi iste bajkove. ima jedno malo ALI. treba sacekati jedan mjesec dok zavrsi prvenstvo :P :P :P :P :P :P :P :P :P :P :P :P :P
bavka

#188 Re: BICIKLOM KROZ SARAJEVO

Post by bavka »

nista,znaci tamo nekad u julu kad svi budu na moretu :P biciklisticko-forumaska zajednica organizuje okupljanje :D
Last edited by bavka on 09/06/2008 09:05, edited 1 time in total.
ibrahim_tanovic

#189 Re: BICIKLOM KROZ SARAJEVO

fishtrija wrote:Kao npr:

Image
Koliko ti vremena treba za ovih 20,16 km?
Mogly

#190 Re: BICIKLOM KROZ SARAJEVO

Post by Mogly »

A da se pridružimo onim talijanima što dolaze svake godine.
ibrahim_tanovic

#191 Re: BICIKLOM KROZ SARAJEVO

Mogly wrote:A da se pridružimo onim talijanima što dolaze svake godine.
Dobra ideja. Nek se i u Italiji čuje za nas. ;-) A i da gajimo prijateljstvo sa susjedima...
Mogly

#192 Re: BICIKLOM KROZ SARAJEVO

Post by Mogly »

ibrahim_tanovic wrote:
Dobra ideja. Nek se i u Italiji čuje za nas. ;-) A i da gajimo prijateljstvo sa susjedima...
Obučemo žute majice, oni nose plave. Zajedno tvorimo boje naše zastave plus da se zna ko je gazda :lol:
ibrahim_tanovic

#193 Re: BICIKLOM KROZ SARAJEVO

Mogly wrote:
ibrahim_tanovic wrote:
Obučemo žute majice, oni nose plave. Zajedno tvorimo boje naše zastave plus da se zna ko je gazda :lol:
Ma to je sjajna predstava države u kojoj živimo. Odlično!

A osim toga je žuta (koliko ja znam) boja ovog ljeta, sudeći po nekim modnim časopisima...
nx

#194 Re: BICIKLOM KROZ SARAJEVO

Post by nx »

vesna55 wrote:Dugo vremena nisam otvorila novu temu. Pa evo me.
Ove tropske vrućine, a i cijena goriva, pa zdravstveni razlozi, sve to natjeralo je veliki broj gradjana Sarajeva da češće koriste bicikl kao prevozno sredstvo. I ja sam imala dosta sreće pa sam dobila na poklon pravi pravcati bicikl. Za napumpati gume to sam se snašla, ali gdje kupiti zaštitnu kacigu. I Bez kacige krenem. Ima Sarajevo označenih biciklističkih staza. Ali kakve su.Da li pješaci znaju zašto služe biciklističke staze. Kako preći semafor biciklom. Gdje se možemo educirati kako kad gdje, ma milion pitanja. Ima li u Sarajevu klub biciklista amatera. Gdje popiti sok ili kavu, a da vam ne maznu bicikl. Gdje popraviti bicikl, gdje kupiti pedalu, svjetlo, mačije oko, pumpu, flašu dozer za sok i sve ostalo. Znam da DM n a Alipašinom ima šošku za ostavljanje bicikla Ima li ih još gdje.
Očekujem dobre savjete, kvalitetne komentare, a i lična iskustva. Cjene goriva su sve veće, čini mi se najviše se isplati voziti bicikl ili ići pješice. :bih: :bih: :bih: :bih: :bih: :bih: :bih: :bih: :bih: :bih: :bih: :bih: :bih: :bih:
I ja bi ga vozio da ne moram vecim djelom puta gdje god krenem da pazim kako cu nekog pjesaka pokupiti. Isplatilo bi se da ima vise staza, i da recimo na vecinu odredista u gradu ne moras ici uz brdo :bih:
MayaTitan

#195 Re: BICIKLOM KROZ SARAJEVO

Post by MayaTitan »

d2 wrote:moglo bi se kakvo bajkanje organizovat... meni je vrelo bosne - kozija vec malo dosadilo...
pa mozda jest tebi samom, ali dosta ljudi bi jedva samo od barsarsije do kozije... fazon je okupit sto vise ljudi;)
jennisjoplin

#196 Re: BICIKLOM KROZ SARAJEVO

Post by jennisjoplin »

bavka wrote:nista,znaci tamo nekad u julu kad svi budu na moretu :P biciklisticko-forumaska zajednica organizuje okupljanje :D

dogovoreno bavka, nisi odgovorio ako ima bajk 3 velika zupcanika (ONI GDJE PEDALISEMO) i pet na zadnjem tocku, kakv omjer napravimo recimo za turu prema trebevicu, normalno laksu za pocetak :bih: :bih: :bih: :bih:
jennisjoplin

#197 Re: BICIKLOM KROZ SARAJEVO

Post by jennisjoplin »

nx wrote:
vesna55 wrote:Dugo vremena nisam otvorila novu temu. Pa evo me.
Ove tropske vrućine, a i cijena goriva, pa zdravstveni razlozi, sve to natjeralo je veliki broj gradjana Sarajeva da češće koriste bicikl kao prevozno sredstvo. I ja sam imala dosta sreće pa sam dobila na poklon pravi pravcati bicikl. Za napumpati gume to sam se snašla, ali gdje kupiti zaštitnu kacigu. I Bez kacige krenem. Ima Sarajevo označenih biciklističkih staza. Ali kakve su.Da li pješaci znaju zašto služe biciklističke staze. Kako preći semafor biciklom. Gdje se možemo educirati kako kad gdje, ma milion pitanja. Ima li u Sarajevu klub biciklista amatera. Gdje popiti sok ili kavu, a da vam ne maznu bicikl. Gdje popraviti bicikl, gdje kupiti pedalu, svjetlo, mačije oko, pumpu, flašu dozer za sok i sve ostalo. Znam da DM n a Alipašinom ima šošku za ostavljanje bicikla Ima li ih još gdje.
Očekujem dobre savjete, kvalitetne komentare, a i lična iskustva. Cjene goriva su sve veće, čini mi se najviše se isplati voziti bicikl ili ići pješice. :bih: :bih: :bih: :bih: :bih: :bih: :bih: :bih: :bih: :bih: :bih: :bih: :bih: :bih:
I ja bi ga vozio da ne moram vecim djelom puta gdje god krenem da pazim kako cu nekog pjesaka pokupiti. Isplatilo bi se da ima vise staza, i da recimo na vecinu odredista u gradu ne moras ici uz brdo :bih:
pa bas i ne moras, ok vrbanje do stupa mozes ih preletiti, meraja koliko ti srce zeli, e ali od vrbanje do bas carsije, tu si u pravu ;-) ;-) ;-) ;-)
MayaTitan

#198 Re: BICIKLOM KROZ SARAJEVO

Post by MayaTitan »

jennisjoplin wrote: ... ako ima bajk 3 velika zupcanika (ONI GDJE PEDALISEMO) i pet na zadnjem tocku, kakv omjer napravimo recimo za turu prema trebevicu, normalno laksu za pocetak :bih: :bih: :bih: :bih:
sve zavisi od vozaca ;)
ali svako ko hoce da ide na izazovnije relacije, TREBA poznavat osnovne vjestine ;), medju kojima je i prebacivanje brzina (TREBA = ne mora ali ce mu puuuno olaksat)

http://www.ciklocentar.com/?jezik=bos&x=10
Mjenjanje brzina
Nikad ne možete imati toliko snage koliko možete izgubiti rasipajući je koristeći pogrešan stepen prenosa!...
bavka

#199 Re: BICIKLOM KROZ SARAJEVO

Post by bavka »

MayaTitan wrote:
jennisjoplin wrote: ... ako ima bajk 3 velika zupcanika (ONI GDJE PEDALISEMO) i pet na zadnjem tocku, kakv omjer napravimo recimo za turu prema trebevicu, normalno laksu za pocetak :bih: :bih: :bih: :bih:
sve zavisi od vozaca ;)
ali svako ko hoce da ide na izazovnije relacije, TREBA poznavat osnovne vjestine ;), medju kojima je i prebacivanje brzina (TREBA = ne mora ali ce mu puuuno olaksat)

http://www.ciklocentar.com/?jezik=bos&x=10
Mjenjanje brzina
Nikad ne možete imati toliko snage koliko možete izgubiti rasipajući je koristeći pogrešan stepen prenosa!...
@janis...upravo ovako kako pise iznad.sve zavisi od tvoje fizicke (ne)spremnosti :D
ako ces uz Trebevic,prednji nek ti je na najmanjem a zadnji na najvecem zupcaniku :D ili stepen nize na zadnjem :D
jest' da ce lanac biti zategnut,al...prece su noge :D
to je ujedno i najlaksa kombinacija,mada,u principu,nije precizirano kada i gdje treba biti koji prenos...to osjetis...i prilagodjavas svojim mogucnostima :thumbup:
Post Reply