Albanci otjerali hodžu i Bošnjake iz džamije u Skopju

Post Reply
Loreley

#176 Re: Albanci otjerali hodžu i Bošnjake iz džamije u Skopju

Post by Loreley »

fa84 wrote:
Loreley wrote:
Alfa159 wrote:Samo tjeraj bagru!!!
U Sarajevu slave shiptarske "uspjehe" kao svoje a na Kosovu ne smijes progovoriti Bosanski odmah noz pod grlo kao i srbinu.
Znaci svaka cast shiptari a Vi-Mi BosanskoHercegovacki muslimani pamet u glavu!!!
Je li ovo pišeš iz vlastitog iskustva? Onda molim da navedeš kada i gdje se to desilo, odnosno gdje na Kosovu si imao neugodnosti zbog bilo čega vezanog za bosanski jezik odnosno upotrebu navedenog. Ukoliko nemaš nikakav argument već pišeš iz "glave" o nečemu o čemu nemaš direktnog uvida molila bih moderatore da pobrišu tvoj post jer podstiče albanofobiju.
moj prijatelj je bosnjak sa kosova,tj tako se izjasnjava... napustili su kosovo on i sestre roditelji su dole ostali
sam je rekao da su imali problema sa albancima sto se tice svega pa tako i jezika.. ne razumijem radi cega
sada zivi ovdje u sarajevu dok su mu roditelji jos uvijek dole

sto se tice mene ja stvarno nemam nista protiv albanaca
redovno idem u pekare koji oni drze ebiga kada ljudi prave dobre pekarske proizvode heheh
samo mi nije jasno ako si vec dugii niz godina u bosni kako da vecina njih tako slabo prica bosanski hehe
ali sve u svemu pravo su ljubazni i usluzni ;)
pozdrav
Zašto ne napišeš kakvih su problema imali, gdje i s kim? Ova priča o "nekome negdje" zaista nije nikakav argument. I nije Priština isto što i Suva Reka, Prizren što i Mitrovica. Situacija tvog prijatelja je identična onoj kosovskih Albanaca, roditelji žive na Kosovu, djeca u inostranstvu iz razloga koje sam navela u prethodnom postu. Nezaposlenost 80%, bezizglednost, korumpiranost ... pogađa jednako i Albance i Bošnjake i sve ostale. Djeca koja rade vani izdržavaju roditelje i na taj način se preživljava. Ja govorim samo basics, ali uvijek pozdravim na albanskom i onaj neki small talk a kad se pojavi prva nepoznata riječ prelazim na bosanski. Ne mogu izvlačiti induktivni zaključak i reći svi Kosovari Albanci su takvi, svugdje i uvijek, ali moje iskustvo je pozitivno. Jedino mi se nije dopalo da idem u Jašarijev muzej u Drenicu jer ne volim ratne priče, ali sam to učinila zbog svojih prijatelja, jer mislim da bi mi zamjerili da nisam tamo išla. Kompromis je stvar bez koje život u multi-kulti društvu nije moguć.

Što se tiče pekarskih proizvoda, u Sarajevu je sve soft verzija, na Kosovu imaju bolji okus ;-)
Maraschino

#177 Re: Albanci otjerali hodžu i Bošnjake iz džamije u Skopju

Post by Maraschino »

Albanci kao pojedinci su izuzetni ljudi ali ako su u vecem okruzenju Albanaca, jako su opasni, drski, bezobrazni... Nemam nista protiv Albanaca ali stoji cinjenica da su po povratku iz Albanije ( egzodus 1999 god.) uradili mozda i gore stvari nego Srbi. Protjerali su sve i svakoga ko nije Albanac a ako je neko i ostao, bio je svakodnevno maltretiran i ucjenjivan tako da su rijetki nealbanci ostali na kosovu.
sarlo

#178 Re: Albanci otjerali hodžu i Bošnjake iz džamije u Skopju

Post by sarlo »

Branislav Nusic je Srbin. Porijeklom od Cincara iz Moskopolja sa juga Albanije. Cincarsko ime mu je Albikijad, prezime zaboravio.
Kemal-pasa je rodjen u okolini Soluna. Turcin. Prvi put cujem da je Albanac.
Meni su najpoznatije Ana Hoxha i Zana Nimani.
Bosanac sa dna kace

#179 Re: Albanci otjerali hodžu i Bošnjake iz džamije u Skopju

Post by Bosanac sa dna kace »

Valbon_1 wrote:
komi wrote:imaju li ti ljudi nobelovaca?
naučnika
kakvih pisaca?
ili je za moje nepoznavanje njih kriv obrazovni sustav :D:D:D

u svijetu poznati Albanci

1. Majka Tereza (Gonxe Bojagiu) - Nobel Price 1979

samo u Turskoj poznati Albanci:

- vezirska obitelj Köprülü
- Ahmet Pristina
- Enver Pascha
- Hakan Sükür
- Metin Oktay
- Ali Sen
- Sibel Can
- Kenan Evren, i
- Kemal Ataturk - Osnivac moderne Turske
uh šta ti je reć mitlologija...
1.Gondža Bojadžiu je prema dokazima a prema kazivanju same nje bila Vlahinja odnosno Cincarka
dalje:
vezirska porodica Koprulu odnosno Ćuprilići kako se to kod nas kaže bili su prema nekim izvorima Bošnjaci je jer je Mehmed paša osnivač te dinastije prema nekim izvorima rođen u porodici koja se doselila u Berat, neki opet kažu da je i on vlaškog porijekla...opet to važi samo za njega jer posle njega njegovi potomci znali su samo turski :wink:
-Ahmet Priština je valjda bio Turčin čija je porodica došla iz Prištine kao muhadžiri u Izmir
-Enver paši su čini mi se i dohakali Albanci, najviše je njima vjerovo i na kraju su ga čini mi se oni i ubili, al nešto se ne sjećam da je bio Albanac
-za ove ostale nemam blage, i ne vjerujem da im je to uopste važno jer Albanci u Turskoj su gotovo pa skroz asimilirani, više nego Bošnjaci, za Sibel Can i Hakana Šukura sam mislio da su oni odnekle sa jugoistoka Turske, mislio sam da su ili Kurdi ili Arapi
-za Kenana Evrena je 100% tačno da je Albanac samo što to on nikad nije izjavio sam, kažu da je nekad odma posle državnog 1980 otišo u rodno selo negdje u okolini Izmira da posjeti roditelje oni njem pričaju namjerno na albanskom on njima na turskom, kao on ne zna taj jezik i ponosi se što je Turčin i to još kamere snimaju....
-a ovo za Ataturka, pa nadhebo si teoretičare zavjere da je bio Jevrej i masaon
Valbon_1 wrote:- Aleksandar Veliki - postoje teze da vodi ilirsko - albansko porijeklo
- Branislav Nusic - pisac... ali pazite nije srbski nego je albanac :)
-jaoooooooooooooooooooooooo pa šta vam mitomanija učini, majko mila..... :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
-a šta reče materi od Branislava uskako neki Ahmet kroz dimnjak :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: ....i Bora Stankkovic to kasnije zapiso :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
Loreley

#180 Re: Albanci otjerali hodžu i Bošnjake iz džamije u Skopju

Post by Loreley »

sarlo wrote:Branislav Nusic je Srbin. Porijeklom od Cincara iz Moskopolja sa juga Albanije. Cincarsko ime mu je Albikijad, prezime zaboravio.
Nusha. Vrlo balkanska priča, radi se o Ilirima koje su Rimljani "kupili" i koji su ratovali protiv svoje dojučerašnje braće. Neki se danas vraćaju narodu pradjedovskom kao najbolji glas Balkana, nenadmašna diva i predivna osoba Kaliopi ili su se poistovjetili sa narodom sa kojim žive poput Fila. Cincari su ostavili najdublji trag u srpskoj književnosti i politici. Ako i dalje ne kontate srodstvo Albanaca i Cincara pročitajte nešto o Kosovu 19. vijeka, recimo Stankovića, Beleške po staroj Srbiji.
Loreley

#181 Re: Albanci otjerali hodžu i Bošnjake iz džamije u Skopju

Post by Loreley »

Priča o majci Terezi iz posta Bosanca sa dna kace je stvarno "sa dna kace". U kumstvu sam sa poznatom albanskom katoličkom porodicom iz Skopja koja tamo živi već generacijama a kum upravo piše knjigu o skopskim Albancima da bi se izbjeglo da se "sa dna kace" falsificira historija i porijeklo. Majka Tereza je fetiva Albanka, katolkinja. Albanski katolici iz ovog dijela Balkana su izuzetno religiozni, a u jednom od "najtežih" redova, karmelićanskom, je veliki broj Albanki. Cincari nisu katolici niti govore albanski. Po teoriji Bosanca sa dna kace je, znači, jedna Cincarka na hodočašću u Letnici dobila poziv. Čista naučna fantastika.

P.S. Kako je to nene Teresa mogla 1947 reći čuvenu rečenicu "Rođena sam u Skopju, po krvi sam Albanka, indijska sam državljanka" ako je Cincarka? Koji motivi stoje iza osporavanja albanskog porijeka majke Tereze? Zašto Bosancima smeta što je ona Albanka?
sarlo

#182 Re: Albanci otjerali hodžu i Bošnjake iz džamije u Skopju

Post by sarlo »

Loreley wrote:
sarlo wrote:Branislav Nusic je Srbin. Porijeklom od Cincara iz Moskopolja sa juga Albanije. Cincarsko ime mu je Albikijad, prezime zaboravio.
Nusha. Vrlo balkanska priča, radi se o Ilirima koje su Rimljani "kupili" i koji su ratovali protiv svoje dojučerašnje braće. Neki se danas vraćaju narodu pradjedovskom kao najbolji glas Balkana, nenadmašna diva i predivna osoba Kaliopi ili su se poistovjetili sa narodom sa kojim žive poput Fila. Cincari su ostavili najdublji trag u srpskoj književnosti i politici. Ako i dalje ne kontate srodstvo Albanaca i Cincara pročitajte nešto o Kosovu 19. vijeka, recimo Stankovića, Beleške po staroj Srbiji.
Ne radi se o Ilirima nego o romanizovanim Keltima. U Rimskoj vojsci su popunjavali legiju broj 5 pa otud naziv Cincari, Cici (od cinkve, cinci-pet), tako bar kaze Toma Fila, a on je jedan od najpoznatijih zivih cincara koji se i deklarise tako. To je bila najsurovija rimska legija i otud mrznja koju Germanski i Slavenski narodi milenijumima gaje prema njima. Germani su im dali i ime Vlasi.
Albanci su najvjerovatnije porijeklom od Dardanaca. Ilire kao pretke svi svojatuju i svi su u pravu.
Sve je to manje bitno za ovu temu. Cinjenica je da Albanci i Cinacari nisu isto i da ljudi koji su porijeklom Cinacari nisu istovremeno porijeklom i Albanci. Izuzev albaniziranih Cincara kojih ima dosta. Jer su se Cinacara zbog predskazanja raselili iz Moskopolja i okoline i asimilirali u sve pravoslavne narode na Balkanu. Bilo ih je i katolika, za Teresu sam isto negdje procitao da je tog porijekla ali...kad bi sve sto je napisano bila istina.
Branislav Nusic nije porijeklom Albanac.
Bosnjaci na Kosovu i Makedoniji trpe veliki pritisak od Albanaca. Od ubistava na Kosovu, do latentnih pritisaka U Makedoniji i gusenja vjerskih prava. Bosna i Hercegovina kao maticna drzava Bosnjaka (ona je definisana ustavom kao drzava Bosnjaka, to sto se to mnogima ne svidja njihov problem) bi trebala da ucini nesto na zastiti tih ljudi. Mislim da bi lakse njih zastitila nego nas prezivjele u Bosni.
Valbon_1

#183 Re: Albanci otjerali hodžu i Bošnjake iz džamije u Skopju

Post by Valbon_1 »

Bosanac sa dna kace wrote:
Valbon_1 wrote:
komi wrote:imaju li ti ljudi nobelovaca?
naučnika
kakvih pisaca?
ili je za moje nepoznavanje njih kriv obrazovni sustav :D:D:D

u svijetu poznati Albanci

1. Majka Tereza (Gonxe Bojagiu) - Nobel Price 1979

samo u Turskoj poznati Albanci:

- vezirska obitelj Köprülü
- Ahmet Pristina
- Enver Pascha
- Hakan Sükür
- Metin Oktay
- Ali Sen
- Sibel Can
- Kenan Evren, i
- Kemal Ataturk - Osnivac moderne Turske
uh šta ti je reć mitlologija...
1.Gondža Bojadžiu je prema dokazima a prema kazivanju same nje bila Vlahinja odnosno Cincarka
dalje:
vezirska porodica Koprulu odnosno Ćuprilići kako se to kod nas kaže bili su prema nekim izvorima Bošnjaci je jer je Mehmed paša osnivač te dinastije prema nekim izvorima rođen u porodici koja se doselila u Berat, neki opet kažu da je i on vlaškog porijekla...opet to važi samo za njega jer posle njega njegovi potomci znali su samo turski :wink:
-Ahmet Priština je valjda bio Turčin čija je porodica došla iz Prištine kao muhadžiri u Izmir
-Enver paši su čini mi se i dohakali Albanci, najviše je njima vjerovo i na kraju su ga čini mi se oni i ubili, al nešto se ne sjećam da je bio Albanac
-za ove ostale nemam blage, i ne vjerujem da im je to uopste važno jer Albanci u Turskoj su gotovo pa skroz asimilirani, više nego Bošnjaci, za Sibel Can i Hakana Šukura sam mislio da su oni odnekle sa jugoistoka Turske, mislio sam da su ili Kurdi ili Arapi
-za Kenana Evrena je 100% tačno da je Albanac samo što to on nikad nije izjavio sam, kažu da je nekad odma posle državnog 1980 otišo u rodno selo negdje u okolini Izmira da posjeti roditelje oni njem pričaju namjerno na albanskom on njima na turskom, kao on ne zna taj jezik i ponosi se što je Turčin i to još kamere snimaju....
-a ovo za Ataturka, pa nadhebo si teoretičare zavjere da je bio Jevrej i masaon
Valbon_1 wrote:- Aleksandar Veliki - postoje teze da vodi ilirsko - albansko porijeklo
- Branislav Nusic - pisac... ali pazite nije srbski nego je albanac :)
-jaoooooooooooooooooooooooo pa šta vam mitomanija učini, majko mila..... :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
-a šta reče materi od Branislava uskako neki Ahmet kroz dimnjak :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: ....i Bora Stankkovic to kasnije zapiso :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

:shock: :shock: :shock: :? :? :?

Jaooo Bosanac...nisam znao da si toliko out (i to totano)...stvarno...i od danas ako kazes da i Ibrahim Rugova nije bio albanac ..verovacu ti...

hajt zdravo i ziv mi bio :-)
Valbon_1

#184 Re: Albanci otjerali hodžu i Bošnjake iz džamije u Skopju

Post by Valbon_1 »

Loreley wrote:

@Loreley
Samo jedna mala korektura oko "srpskog" pisca Nusica...doke je bio albanac "prica se" da mu je prezime bio Nushi...medjutim moze biti i Nusha...nisam bas siguran (Nusha-Nushi - tipicna albanska rijec...pola Gjakovice ima ovo prezime)
Inace u svemu drugom se slazem u potpunosti s'tobom i drago mi je da si toliko informisana o historiji albanaca... :)
I nisi jedina...Bogu hvala :)

Medjutim ima i drugih... tipa @bosanaca... koji su za mashallah :-) pa i srbi su konacno "prihvatili" fakt da je Nëna Terezë albanka...I sta bi bila drugo kada je ona i sama izjavila to, i btw ona porijeklo vodi iz Prizrena. Iz Prizrena su presli u Skopje. Bojaxhiu ti je pun Prizren ... Sta ne procitah u ovoj temi ...Boze me sacuvaj. :-)
JThomas

#185 Re: Albanci otjerali hodžu i Bošnjake iz džamije u Skopju

Post by JThomas »

a ne reče nam odakle ti to za ataturka?

bez uvrede, ali meni to zvuči kao totalna izmišljotina.

branislav nušić je cincar, rođen kao alkibijad nusha, a otac mu se zvao đorđe.
Loreley

#186 Re: Albanci otjerali hodžu i Bošnjake iz džamije u Skopju

Post by Loreley »

Preuzeto sa http://www.pcnen.com/detail.php?module=2&news_id=19717
Nove tvrdnje o poreklu Karađorđevića

Deda po ocu Karađorđa Petrovića, vođe Prvog srpskog ustanka, bio je Albanac i zvao se Đin Maraš Klimenta, navodi se u knjizi "Karađorđevići - sakrivena istorija".

Piše: Beta

Knjiga je objavljena prošle sedmice, a autori su Milorad Bošnjak, novinar, i Slobodan Jakovljević, mašinski inženjer, koji je direktni potomak Jakova Obrenovića, polubrata srpskog kneza Miloša Obrenovića.

Izdavač knjige je "Lio" iz Gornjeg Milanovca, a autori su objavili i dokumenta, rukopise i razne prepiske, kojima se, kako oni tvrde, dokazuje da Karađorđevići vode poreklo od "pokatoličenog albanskog plemena" iz okoline Skadra.

Međutim, istoričar Radoš Ljušić rekao je danas agencija Beta da ne postoje pouzdani podaci o Karađorđevim precima, niti o tome kada su oni došli u Srbiju.

"Za to nemamo pouzdanih istorijskih izvora, dokumenata, sve je u narodnom predanju", rekao je Ljušić.

Prema njegovim rečima, postoje razne verzije o Karađorđevim precima - da su iz Francuske, Hercegovine, Crne Gore ili Albanije, ali nijedna teorija još nije dokazana.

Autori knjige "Karađorđevići - sakrivena istorija" pozivaju se na "Glasnik Zemaljskog muzeja Bosne i Hercegovine" iz 1910. godine, broj 22, u kome se navodi da je deo plemena Klimenta stigao oko 1737. godine u okolinu Rudnika, za vreme povlačenja austrijske vojske iz Novog Pazara.

Dodaje se da je tada stiglo oko 500 albanskih porodica koji su "bili niska rasta, pritom zle i surove naravi", da su jedva govorili srpski, a voleli su stočarstvo i bili postojanog karaktera.

Bošnjak i Jakovljević se posebno pozivaju na dela Andrije Luburića, koja su štampana 1937. godine, i navode da je pravoslavno pleme Klimenta slavilo Svetog Klimenta Rimskog, što su navodno slavili i Krađorđevići.

Autori tvrde da je tu slavu slavio Karađorđe, njegov sin Aleksandar i unuk Petar, koji se "iznenada, na Cetinju odriče svoje krsne slave i počinje da slavi Svetog Andreju Prvozvanog".

Oni tvrde da je kralj Petar znao za poreklo svojih predaka, kao i da je pleme Klimenta štitilo kralja Petra, kao svog potomka, tokom povlačenja srpske vojske preko Albanije na početku Prvog svetskog rata.
Loreley

#187 Re: Albanci otjerali hodžu i Bošnjake iz džamije u Skopju

Post by Loreley »

sarlo wrote: Ne radi se o Ilirima nego o romanizovanim Keltima. U Rimskoj vojsci su popunjavali legiju broj 5 pa otud naziv Cincari, Cici (od cinkve, cinci-pet), tako bar kaze Toma Fila, a on je jedan od najpoznatijih zivih cincara koji se i deklarise tako. To je bila najsurovija rimska legija i otud mrznja koju Germanski i Slavenski narodi milenijumima gaje prema njima. Germani su im dali i ime Vlasi.
Albanci su najvjerovatnije porijeklom od Dardanaca. Ilire kao pretke svi svojatuju i svi su u pravu.
Sve je to manje bitno za ovu temu. Cinjenica je da Albanci i Cinacari nisu isto i da ljudi koji su porijeklom Cinacari nisu istovremeno porijeklom i Albanci. Izuzev albaniziranih Cincara kojih ima dosta. Jer su se Cinacara zbog predskazanja raselili iz Moskopolja i okoline i asimilirali u sve pravoslavne narode na Balkanu. Bilo ih je i katolika, za Teresu sam isto negdje procitao da je tog porijekla ali...kad bi sve sto je napisano bila istina.
Bosnjaci na Kosovu i Makedoniji trpe veliki pritisak od Albanaca. Od ubistava na Kosovu, do latentnih pritisaka U Makedoniji i gusenja vjerskih prava. Bosna i Hercegovina kao maticna drzava Bosnjaka (ona je definisana ustavom kao drzava Bosnjaka, to sto se to mnogima ne svidja njihov problem) bi trebala da ucini nesto na zastiti tih ljudi. Mislim da bi lakse njih zastitila nego nas prezivjele u Bosni.
Poznajem Tomu a još bolje njegovu suprugu Vesnu, profesoricu francuskog jezika, ali Tomi nije historija već pravo struka. Svi ozbiljni izvori navode da Cincari vode porijeklo od Ilira i Tračana što i lingvisti potvrđuju. Priču o Terezinom cincarskom porijeklu je lansirao skopski novinar koji je primjetio sličnost prezimena "sportiste na vekot" Atine i majke Tereze koje nisu ni u kakvom srodstvu. Danas u Skopju još uvijek žive srodnici majke Tereze, ali oni se prezivaju drugačije.

Drugi dio posta nema veze sa zdravom pameću. Republika Makedonija guši Bošnjacima vjerska prava i krivci za to su Albanci? Jas ne razbiram, pa se prashuvam koj e sega vinoven?
Ahmmed

#188 Re: Albanci otjerali hodžu i Bošnjake iz džamije u Skopju

Post by Ahmmed »

Ovo što ću napisati baš je off topic, ali eto, vidim da su se i drugi bavili iznošenjem svojih iskustava, pa rekoh...

Evo još jednog ličnog iskustva sa Albancima Kosova....Boravio sam u Prištini, Mitrovici i Prizrenu, nekih desetak dana,a sve to prije tri godine,službeno.Bosanski sam govorio bez ikakvih problema,i političkih i onih tehničke naravi, čak i sa mladim Albancima( doduše, engleski je pomagao, gdje god bi zapelo u komunikaciji sa mladim naraštajima :) )

Sa mojom bosanskom ekipom, navečer sam u kafanama, najnormalnije, u sva tri ova grada govorio bosanski,bez iti jedne provokacije, neugodne situacije....Dok smo boravili na Kosovu, bio je Ramazan. I gazdarica hotela u kojem smo boravili, svake je večeri, lično, spremala iftare za musafire iz Sarajeva :) Pošto smo tokom dana imali prično posla, na iftar smo, u skladu sa njenom izričitom željom, dolazili u hotel , nakon iftara i kratkog odmora, odlazili bismo do grada i jednu večer smo upoznali sjajnog momka, Vulneta Sefaju, albanskog pop-pjevača, koji svoj posao radi sjajno, koji nam je bio domaćin na nekim zaista lijepim mjestima u prištini....Ostajali bismo vani do sehura, na koji nas je vodio Vulnet,a onda bismo, po povratku u hotel također bili sačekani sehurom, koji je bilo teško odbiti :)
Sa našim prištinskim prijateljima, Albertom i Lindom, također smo proveli sjajno vrijeme, zboreći isključivo na bosanskom.
Sreli smo se i sa tadašnjim premijerom Kosova, Bajramom Redžepijem, koji nam se ispričavao što ne posti :-)Imao sam čast upoznati i jednu predivnu ženu , Nekibe Keljmendi, uglednu pravnicu i političarku,kojoj su Srbi u jednoj noći, aprila 1999 ubili supruga,uglednog prištinskog advokata i dvojicu sinova, u njihovoj kući u Prištini.
Vrlo razložno je govorila o situaciji na Kosovu, koje tada još nije bilo proglasilo neovisnost. Vrlo razložno je govorila i o razlozima zbog kojih BiH neće moći priznati kosovsku neovisnost,ističući da će Albanci takvu bosanskohercegovačku odluku, morati i trebati ispravno razumjeti.
Također, vrlo ugodan susret i sa Azemom Vlasijem i njegovom suprugom Nadirom, koju neko gore, kao što vidjeh svrsta u Albanke, što ona to dakako nije. Nadira je djevojački Avdić, rođena i odrasla u Bijeljini.
Sa Nadirom smo otišli do Gore, među kosovske Bošnjake. Sjajna priča, sjajni ljudi, simpatični u svojim nastojanjima da govore bosanski jezik što ispravnije, pri čemu su pravili zgodne greške ijekavizirajući recimo, stepenice, koje su postajale stjepenice :) Sjećam se jedne scene u Gori, kad mi je jedna žena ponosno pokazivala dimije koje je imala na sebi, tvrdeći da su i one dokaz da su Goranci Bošnjaci, jer su Goranke uvijek šile dimije od 6 metara platna, kao i Bosanke, po,kako mi je rekla"naškom,po bošnjačkom kroju" :) za razliku od Albanki, koji su trošile ponekad i dvostruko više materijala u taj odjevni predmet, a i kroj im se donekle razlikovao od bosanskog :)
Nakon ove digresije o Bošnjacima, želim reći i da sam slično iskustvo imao u Mitrovici, gdje smo se sreli i sa Srbima u sjevernom dijelu grada, te također imali ugodan susret, koliko god njihova priča jeste bila drugačija od albanske.
U Kosovu Polju, također smo upoznali zanimljivu ženu, Bošnjakinju, rodom iz Novog Pazara,udatu u tursku obitelj Turbedari, koja je imala zadatak da se skrbi o turbetu sultana Murata. Govorila je zanimljivo, skoro potpuno ijekavski, pazarskim akcentom,no bilo mi je veliko iznenađenje što je koristila, iako ne previše, i ikavicu, govoreći o svojoj kćeri nazvavši je "dragim joj ditetom" :) Upitah je otkud to "dite", a ona , jednostavno veli"Pa tako se kaže".... :)
Ih, što se raspisah... :)Ali, moram opisati i moj susret sa katoličkim Albancima, u jednom lijepom selu, gdje sam sa lokalnim župnikom, imao sjajan razgovor. I prizor, koji neću zaboraviti: Nedjelja, vrijeme mise, sve, ali baš sve žene u dimijama, pokrivene keranim jemenijama :) , muškarci u prvim crkvenim redovima, žene i djeca iza :)
I na prvi pogled, ja se zbog ovih žena, katolkinja, u dimijama šarenih boja, šokiram, i onda, naravno, shvatim, koliko smo opterećeni određenim stvarima, koliko nam predrasude izbijaju zdravo razmišljanje.... I koliko je zapravo, sasvim normalno da Albanke, bez obzira koje su vjere, nose nošnju specifičnu za svoj kraj :)

I kad je bio vakat da se krene, vlasnica hotela neće da naplati ama baš ništa. :)
tranquil

#189 Re: Albanci otjerali hodžu i Bošnjake iz džamije u Skopju

Post by tranquil »

Ahmmed wrote:Ovo što ću napisati baš je off topic, ali eto, vidim da su se i drugi bavili iznošenjem svojih iskustava, pa rekoh...

:)

:-)
:) :) :)
:) :)
:) :) :)

Samo sam prebrojio smajlije, čisto da potcrtam koliko su ovakva iskustva pozitivna i dobra za ljude.
emra_a

#190 Re: Albanci otjerali hodžu i Bošnjake iz džamije u Skopju

Post by emra_a »

... :)
Last edited by emra_a on 24/08/2008 00:47, edited 2 times in total.
tranquil

#191 Re: Albanci otjerali hodžu i Bošnjake iz džamije u Skopju

Post by tranquil »

emra_a wrote:blago vama koji ste imali pozitivna iskustva,ja ih nikada nisam imala s tim narodom.
Znači TI si imala negativna iskustva (i to s cijelim "tim narodom")...
emra_a wrote:Koga god znam s Kosova zali se na njih,i srbi i bosnjaci i turci i romi ma svi.
Ili si slušala tuđe priče ? Odluči se.
emra_a wrote:Albanci su posebna vrsta naroda.Cast izuzetcima
Za osobu koja na drugim temama promoviše jednu stranku i pri tome tvrdi kako ta stranka nije nacionalistička (čak štaviše, da uopće nije nacionalna) prilično olako daješ teške uvrede na račun cijelog jednog naroda.
emra_a

#192 Re: Albanci otjerali hodžu i Bošnjake iz džamije u Skopju

Post by emra_a »

jos nisi prebolio temu o SDA?

izbrisala sam gore komentar,,ipak stojim iza svake rijeci,moje iskustvo je negativno..a nisam jedina nazalost
sarlo

#193 Re: Albanci otjerali hodžu i Bošnjake iz džamije u Skopju

Post by sarlo »

Loreley wrote:
sarlo wrote: Ne radi se o Ilirima nego o romanizovanim Keltima. U Rimskoj vojsci su popunjavali legiju broj 5 pa otud naziv Cincari, Cici (od cinkve, cinci-pet), tako bar kaze Toma Fila, a on je jedan od najpoznatijih zivih cincara koji se i deklarise tako. To je bila najsurovija rimska legija i otud mrznja koju Germanski i Slavenski narodi milenijumima gaje prema njima. Germani su im dali i ime Vlasi.
Poznajem Tomu a još bolje njegovu suprugu Vesnu, profesoricu francuskog jezika, ali Tomi nije historija već pravo struka. Njegovu izjavu sam naveo kao povod za pricu o korijenima starih i novih mrznji koje jos uvijek zive. Svi ozbiljni izvori navode da Cincari vode porijeklo od Ilira i Tračana što i lingvisti potvrđuju kako kad je cincarski-arumunjski jezik latinske osnove, sta je sa Walesom i Wallons i oni su porijeklom Iliri?. Priču o Terezinom cincarskom porijeklu je lansirao skopski novinar koji je primjetio sličnost prezimena "sportiste na vekot" Atine i majke Tereze koje nisu ni u kakvom srodstvu. Danas u Skopju još uvijek žive srodnici majke Tereze, ali oni se prezivaju drugačije.

Drugi dio posta nema veze sa zdravom pameću. Republika Makedonija guši Bošnjacima vjerska prava i krivci za to su Albanci? Ova tema je potaknuta istjerivanjem hodze Bosnjaka iz jedne skopske dzamije, istjerali su ga neke Albanske vjerske i politicke vodje. A Republika Makedonija je duzna da Bosnjacima osigura izmedju ostalog vjerska prava i to sto je uradjeno od strane tih ljudi nema veze sa pamecu. Jas ne razbiram, pa se prashuvam koj e sega vinoven?
Gospodjo ili gospodjice, pricamo o tamo-nekim koji su upali u jednu Skopsku dzamiju i istjerali efendiju i vjernike zato sto su Bosnjaci ili zato sto nisu Albanaci. U svemu su ucestvovali politicari i tzv vjerske vodje, a policija je to mirno posmatrala! Ni Majka Tereza ni Karadjordje ne umanjuju ovaj cin. I nije ovo izolovan primjer vec pravilo o odnosu prema Bosnjacima na tim prostorima.
Vi tek-tako kazete da je to glupost i kao kontraargument navodite ime znacajnijih Albanaca!!! Ne razumijem.
Zani i Ani svaka cast, ali o njima na nekom drugom mjestu.
Last edited by sarlo on 24/08/2008 11:24, edited 1 time in total.
Valbon_1

#195 Re: Albanci otjerali hodžu i Bošnjake iz džamije u Skopju

Post by Valbon_1 »

Tungjatjeta vëlla. :)
Valbon_1

#196 Re: Albanci otjerali hodžu i Bošnjake iz džamije u Skopju

Post by Valbon_1 »

tranquil wrote:
emra_a wrote:blago vama koji ste imali pozitivna iskustva,ja ih nikada nisam imala s tim narodom.
Znači TI si imala negativna iskustva (i to s cijelim "tim narodom")...
emra_a wrote:Koga god znam s Kosova zali se na njih,i srbi i bosnjaci i turci i romi ma svi.
Ili si slušala tuđe priče ? Odluči se.
emra_a wrote:Albanci su posebna vrsta naroda.Cast izuzetcima
Za osobu koja na drugim temama promoviše jednu stranku i pri tome tvrdi kako ta stranka nije nacionalistička (čak štaviše, da uopće nije nacionalna) prilično olako daješ teške uvrede na račun cijelog jednog naroda.

:thumbup: :bih:
chinese_water

#197 Re: Albanci otjerali hodžu i Bošnjake iz džamije u Skopju

Post by chinese_water »

Poduzetnik wrote:Incident u džamiji Hatundžik u Skoplju

SKOPLJE - Brojne policijske snage u petak poslije podne su intervenisale da bi spriječile veći incident u džamiji Hatundžik u skopskom naselju Čair. Situacija se usijala otkako je grupa vjernika Albanaca prekinula molitvu i na silu iz džamije otjerala imama, Bošnjaka po nacionalnosti, te na njegovo mjesto dovela drugog - Albanca.

Nakon incidenta, zajedno sa imamom, svi vjernici Bošnjaci napustili su džamiju, tvrdeći da ih je na silu otjerala Demokratska partija Albanaca (DPA). Molitva je kasnije nastavljena sa novim imamom i u prisustvu poglavara Islamske vjerske zajednice reisu-l-uleme hadži Arifa-efendi Eminija i čelnika DPA.

“Žao mi je što je jedna politička partija došla na molitvu i donijela nam stotine policajaca da nas istjeraju iz džamije. Pa, svi smo mi braća muslimani. Ne znam čemu ovo nasilje. Istjerali su hodžu i nas vjernike. Ovo je sramota za našu vjeru“, izjavio je jedan od vjernika Bošnjaka.

Kada su tenzije prestale, molitvu je nastavio novi imam - Albanac. Za to vrijeme, pripadnici specijalnih policijskih snaga Alfe ostali su ispred džamije. Unutra, u prvom redu pored poglavara IVZ sjedili su Ruždi Matoši i Refet Elmazi, visoki funkcioneri DPA. Slučajno ili ne, baš tada su izabrali tu džamiju iz koje je pola sata ranije otjeran imam Bošnjak, koji je nekoliko prethodnih mjeseci služio u džamiji Hatundžik.

Poglavar IVZ-a zna da su na njega ljuti vjernici Bošnjaci, ali je on, ipak, iskoristio svoje pravo da naznači novog imama.

“Ja sam protiv incidenata, međutim ovo je džamija Islamske zajednice i ona je mjesto za sve vjernike. Ja ima legitimno pravo da odlučim koji imam u kojoj džamiji će služiti. To sam i učinio. Ova džamija će ostati otvorena za sve muslimane“, izjavio je hadži Arif-efendi Emini.

Sastav poglavara IVZ-a podržavaju vjernici Albanci. Oni su se molili zajedno sa čelnicima Demokratske partije Albanaca, koji vele da su sasvim slučajno odabrali baš tu džamiju.

Iz rivalske Demokratske unije za integraciju (DUI) optužuju DPA da su njihovi čelnici namjerno izabrali džamiju u naselju Čair gdje DUI ima najviše pristalica.[/img]

Moje jedino pitanje je i volio bih ako ima Albanaca na ovom forumu da mi odgovore : Zašto mrzite Bošnjake ? niđe veze,
Ne vole nas jer smo pic**...a ako usporedis situaciju na kosovu i bih... bice ti jasno sto nas smatraju pic++++...
Fair Life

#198 Re: Albanci otjerali hodžu i Bošnjake iz džamije u Skopju

Post by Fair Life »

Valbon_1 wrote:Tungjatjeta vëlla. :)

Valbon_1

#199 Re: Albanci otjerali hodžu i Bošnjake iz džamije u Skopju

Post by Valbon_1 »

Fair Life wrote:
Valbon_1 wrote:Tungjatjeta vëlla. :)

:-D
:thumbup: :thumbup: :thumbup: :bih: :bih: :bih:
Loreley

#200 Re: Albanci otjerali hodžu i Bošnjake iz džamije u Skopju

Post by Loreley »

sarlo wrote: Gospodjo ili gospodjice, pricamo o tamo-nekim koji su upali u jednu Skopsku dzamiju i istjerali efendiju i vjernike zato sto su Bosnjaci ili zato sto nisu Albanaci. U svemu su ucestvovali politicari i tzv vjerske vodje, a policija je to mirno posmatrala! Ni Majka Tereza ni Karadjordje ne umanjuju ovaj cin. I nije ovo izolovan primjer vec pravilo o odnosu prema Bosnjacima na tim prostorima.
Vi tek-tako kazete da je to glupost i kao kontraargument navodite ime znacajnijih Albanaca!!! Ne razumijem.
Zani i Ani svaka cast, ali o njima na nekom drugom mjestu.
Vi nažalost uopće niste razumjeli o čemu se radilo u ovom incidentu i primjećujem da su vam prilike u Makedoniji i na Kosovu poznate samo iz medija koji zlonamjerno intepretiraju svaki ovakav slučaj i stavljaju ga u kontekst međunacionalnih sukoba što ovaj ovdje de facto nije. Nema potrebe da me diskredirate kao diskutanta ako repliciram na postove drugih, korigiram ih i pokušavam objasniti stvari o kojima ponešto i znam, i iz teorije, i iz prakse. Cincari nisu ni Grci ni Jevreji i sa Albancima imaju zajedničko porijeklo. Ne pozivam se na ono što mi je rekla Kaliopi, najpoznatija europska Cincarka već na historijske izvore i povjeničare. Određene znamenite ličnosti balkanske povijesti jesu albanskog porijekla mada su među nekim drugim narodima djelovale. Ne znam ko su Zana i Ana o kojima govorite i imam dojam da vi uopće ne znate više kome se obraćate i kome odgovarate.

Izuzetno mi se dopao post diskutanta Ahmmeda u kojima je pisao o svojim konkretnim iskustima a ne o nečemu što je pročitao u nekom mediju iza kojeg stoji ko zna koja politička opcija i namjera. Ja sam prošla i Kosovo i Makedoniju uzduž i poprijeko i nisam upoznala gostoljubivije narode od Albanaca, Makedonaca i ostalih koji tamo žive. Trudim se naučiti albanski da bar mogu čitati novine ali tek znam nekoliko osnovnih rečenica da mogu pozdraviti i pitati nekoga kako je i divim se poznatom novinaru Augustinu Palokaju koji je dopisnik i albanskih i hrvatskih medija iz Brisela i perfektno piše i govori nekoliko jezika. Ne poznajem nijednog Bosanca (Bošnjaka, Srbina, Hrvata) koji je imao problem što je govorio bosanski jezik na Kosovu. Kosovarima je Bosna bliska i zbog mentaliteta, multi-kulti sastava i slične novije povijesti. Meni se dopalo kod Albanaca što se sa puno više respekta odnose prema ženama nego Bosanci i što ne dobacuju i ne komentarišu žene na vulgaran način kao u Sarajevu. Inače sam primjetila da me poštuju još više kada bih rekla da sam Bosanka, Hrvatica od djevojaka iz zapadnoeuropskih zemalja. U svakom razgovoru se zanimaju kako je u Bosni. Voljela bih da neko ko je imao negativno iskustvo napiše koju riječ o tome. Blagodaram.

Inače se još dobro sjećam rata na Kosovu, ali pomoći iz BiH nikako ne sjećam. Sjećam se grčke podružnice "Ljekara bez granica" koji su bez odobrenja iz centrale otišli na Kosovo da pomažu Albancima. Sjećam se kako bolesnu kosovarsku djecu nisu željeli primiti u susjednoj državi u bolnice da se ne bi "zarazila" druga djeca. Sjećam se mnogo toga. Bilo bi lijepo da diskutant "Sarlo" napiše čega se on sjeća.
Post Reply