Nekih 5 vecih?sarajevo63 wrote:[Ne znam. Nekoliko...
Koliko ce ih biti posjeceno?/quote]
Kad prebrojiš javim ti broj posječenih
Hajd sad ti...
Nekih 5 vecih?sarajevo63 wrote:[Ne znam. Nekoliko...
Koliko ce ih biti posjeceno?/quote]
Kad prebrojiš javim ti broj posječenih
Nismo na pijaci...Znaš il ne znaš...Imaš vremena, prošetaj prebrojNekih 5 vecih?
Hajd sad ti...
Bas hocu, sad sam na putu, kad dodjem sutrasarajevo63 wrote:Nismo na pijaci...Znaš il ne znaš...Imaš vremena, prošetaj prebrojNekih 5 vecih?
Hajd sad ti...
Mogli su, samo nisu htjeli. I onaj multikulturni je cak mogao ostati, mozda ga malo pomaknuti. A jok, treba sve rusiti, cupati ogromna stabla, betonirati, sve pretumbati!midja wrote:ma ne ide mi u glavu da nisu mogli uklopiti to drveće...
svaka čast spomeniku otpora grada ali u ratu ih nismo posijekli a mogli smo , a sad ovo, sto je previše previše
pa koliko znam naredno drvo je tek kod džamije ferhadija, zatim katedrala pa begova džamija i u tom krugu ih nema više
Htio bih samo reći da bi jedna podzemna garaža ispred Doma Armije dobro došla. Bilo bi dobro i da autobusko stajalište bude pomjereno. Koliko znam, ljudima koji žive na toj mikrolokaciji to stajalište itekako smeta. Ovo su čisto praktična razmišljanja. Ostalo bih komentirao kad bih znao više o arhitekturi i urbanizmu, ali koga bi to uopće i zanimalo. Eto, opletite dalje.zlatiborka wrote:Evo ja sam danas popodne obisla park i odokativno prebrojala stabla. Po mojoj procjeni ih ima oko 30-tak komada, ukljucujuci i ona skroz vanjska, medju njima nekoliko malo mladjih i nekoliko visokih borova. Tu racunam i one ogromne jablanove kod banke. Takodje ima bar 10-tak dosta visokih zbunova.
Prije toga sam u opstini Stari grad pogledala plan za spomenik, moram priznati da ga ne kuzim dobro. Htjela sam ga slikati, ali staklo je bilo izmrljano, pa slika bas ne bi bila dobra. Koliko mogu primjetiti, bice tu nekakve tresnje, sljive, zbunje, svjetleci stubovi, polukruzni spomenik, jorgovan, ruze, poneka klupa itd. Nisam mogla sa slike procijeniti koliko ce ostaviti stabala koji su vec tu, ali slika iz perspektive pokazuje da ce to biti ravan trg, tj nece se stabla isticati, vec ti svjetleci stubovi, spomenik (ne znam koje ce biti visine), zelenilo onako usput, da bas ne bude goli beton.
Jos sam primjetila da je planirana i neka podzemna garaza ispred Doma Armije, a ispod sadasnjeg parkinga. Ne kuzim sta ce biti sa autobuskim stajalistem i dijelom ulice Zlenih beretki.
Sve u svemu, uzas, ako dozvolimo da nam uniste stabla, e neka nam, nek nas jasu i dalje. To sto su naumili, kostace bruku para i oprace se puno love, lopovi ce napuniti opet dzepove na racun patriotizma i na racun gradjana budala koji im ukazase povjerenje i koji ne smiju ni zucnuti protiv njih na vlasti.....
Jadni mi koji još maštamo o podzemnim garažama. Nisam ni ja urbanista a nisam ni arhitekta, al znam da da bi bio arhitekta to ne znači samo da završiš arhitekturu, moraš malo izaći iz sredine u kojoj jesi, moraš nešto vidjeti, trebaš ZNATI VIDJETI, to je problem. Problem je to što su sada moderna onakva rješenja. Ne, nemam ništa protiv modernog al ponuđeno rješenje se ne uklapa na onom mjestu. Nigdje se ne lome stabla. Kaže se posadi drvo, to je kao da imaš dijete, il već kako se kaže, U ovom Sarajevu iole normalnom čovjeku se zgadi život, ukoliko iko više ovdje i može biti normalan.Htio bih samo reći da bi jedna podzemna garaža ispred Doma Armije dobro došla. Bilo bi dobro i da autobusko stajalište bude pomjereno. Koliko znam, ljudima koji žive na toj mikrolokaciji to stajalište itekako smeta. Ovo su čisto praktična razmišljanja. Ostalo bih komentirao kad bih znao više o arhitekturi i urbanizmu, ali koga bi to uopće i zanimalo. Eto, opletite dalje.
sarajevo63 wrote: Mi samo palamudimo a kad treba konkretno nigdje nas. Jadna majko šta Sarajevo trpi. I šuti. Jer je nijemo. I nema veze jesi l il nisi autohton. Ovdje si. Trebaš voljeti ovaj grad. Al to razumiju oni koji razumiju.
Sarajevu ne samo da trebaju podzemne garaže, treba mu metro, a ne idiotski violeta rukoljubi u GRASU sa famoznim: za ONE dane. Za koje ba više?
Park me dotuko.
Kako ne znas? Pa za ONE dane.milivoje wrote:sarajevo63 wrote: Mi samo palamudimo a kad treba konkretno nigdje nas. Jadna majko šta Sarajevo trpi. I šuti. Jer je nijemo. I nema veze jesi l il nisi autohton. Ovdje si. Trebaš voljeti ovaj grad. Al to razumiju oni koji razumiju.
Sarajevu ne samo da trebaju podzemne garaže, treba mu metro, a ne idiotski violeta rukoljubi u GRASU sa famoznim: za ONE dane. Za koje ba više?
Park me dotuko.![]()
Pitala sam, jer me boli sto ih je sve manje i manje u ovom gradu, neke ljude, i neko mi rece da je bila neka odluka (ako su lagali mene, i ja lazem vas) da se sklonjene jer su "otezavale povratak u Sarajevo nametanjem kolektivne krivice"...popajic wrote:Uzgred,gdje su sarajevske Ruze? Hocu ih nazad.Da se pamti!
Isto, gdje god se okrenes. Nase tuzilastvo i inspekcije su samo dekoracija ...zlatiborka wrote: To sto su naumili, kostace bruku para i oprace se puno love, lopovi ce napuniti opet dzepove na racun patriotizma i na racun gradjana budala koji im ukazase povjerenje i koji ne smiju ni zucnuti protiv njih na vlasti.....
Sve ispolitizovano na nakaradan nacin.Ne smijemo se vise ni sjecati tragedije.Ginuti se moglo i to kolektivno,a sad ce te jadne ruze kao nakoga vrijedjati.Majko moja...sve same ublehe...Postao/la mIRCerka dana 22/05/2008 10:11
popajic je napisao/la:Uzgred,gdje su sarajevske Ruze? Hocu ih nazad.Da se pamti!
Pitala sam, jer me boli sto ih je sve manje i manje u ovom gradu, neke ljude, i neko mi rece da je bila neka odluka (ako su lagali mene, i ja lazem vas) da se sklonjene jer su "otezavale povratak u Sarajevo nametanjem kolektivne krivice"...
Pa, valjda postoji glavni urbanistički plan u koji bi se ovakvi detalji o kojima se ovdje priča trebali uklapati, a njega bi trebali napraviti urbanisti i arhitekti. Nije problem otići vani i vidjeti. Lijepo je meni bilo u Central Parku, dobre su nadzemne garaže u Glazgovu, Princess Street Gardens u Edinburghu su prekrasne itd., ali Sarajevo bi trebalo napraviti ono što njemu odgovara, u prostornim uvjetima koje ima. I da, trebaš voljeti ovaj grad, ali i imati potpunu viziju kako on treba izgledati. Ne znam da li je metro ekonomski isplativ u Sarajevu. To bi trebalo analizirati.sarajevo63 wrote:Jadni mi koji još maštamo o podzemnim garažama. Nisam ni ja urbanista a nisam ni arhitekta, al znam da da bi bio arhitekta to ne znači samo da završiš arhitekturu, moraš malo izaći iz sredine u kojoj jesi, moraš nešto vidjeti, trebaš ZNATI VIDJETI, to je problem. Problem je to što su sada moderna onakva rješenja. Ne, nemam ništa protiv modernog al ponuđeno rješenje se ne uklapa na onom mjestu. Nigdje se ne lome stabla. Kaže se posadi drvo, to je kao da imaš dijete, il već kako se kaže, U ovom Sarajevu iole normalnom čovjeku se zgadi život, ukoliko iko više ovdje i može biti normalan.Htio bih samo reći da bi jedna podzemna garaža ispred Doma Armije dobro došla. Bilo bi dobro i da autobusko stajalište bude pomjereno. Koliko znam, ljudima koji žive na toj mikrolokaciji to stajalište itekako smeta. Ovo su čisto praktična razmišljanja. Ostalo bih komentirao kad bih znao više o arhitekturi i urbanizmu, ali koga bi to uopće i zanimalo. Eto, opletite dalje.
Svaka čast istočnobosancima za Drinu koju ne daju dirati. Mi samo palamudimo a kad treba konkretno nigdje nas. Jadna majko šta Sarajevo trpi. I šuti. Jer je nijemo. I nema veze jesi l il nisi autohton. Ovdje si. Trebaš voljeti ovaj grad. Al to razumiju oni koji razumiju.
Park me dotuko.
NE MOGU DA VJERUJEM!!! I sta sada? Onaj ko osjeti krivicu nece je osjetiti bez razloga. Vjerovatno je bio u redovima onih koji su prvobitno napravili te kratere tromblonskih i slicnih granata, koji su ubijali Sarajlije dok su stajali u redu za hljeb.mIRCerka wrote:Pitala sam, jer me boli sto ih je sve manje i manje u ovom gradu, neke ljude, i neko mi rece da je bila neka odluka (ako su lagali mene, i ja lazem vas) da se sklonjene jer su "otezavale povratak u Sarajevo nametanjem kolektivne krivice"...popajic wrote:Uzgred,gdje su sarajevske Ruze? Hocu ih nazad.Da se pamti!
Da, da, nije do metroa,no do glavnog? koje godine plana...I da, Sarajevo bi trebalo izgledati kao Sarajevo.Pa, valjda postoji glavni urbanistički plan u koji bi se ovakvi detalji o kojima se ovdje priča trebali uklapati, a njega bi trebali napraviti urbanisti i arhitekti. Nije problem otići vani i vidjeti. Lijepo je meni bilo u Central Parku, dobre su nadzemne garaže u Glazgovu, Princess Street Gardens u Edinburghu su prekrasne itd., ali Sarajevo bi trebalo napraviti ono što njemu odgovara, u prostornim uvjetima koje ima. I da, trebaš voljeti ovaj grad, ali i imati potpunu viziju kako on treba izgledati. Ne znam da li je metro ekonomski isplativ u Sarajevu. To bi trebalo analizirati.