Unistenje jos jednog gradskog parka

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
zgembo_sa

#176 Re: Unistenje jos jednog gradskog parka

Post by zgembo_sa »

sarajevo63 wrote:
[Ne znam. Nekoliko...
Koliko ce ih biti posjeceno?/quote]

Kad prebrojiš javim ti broj posječenih
Nekih 5 vecih?
Hajd sad ti...
sarajevo63

#177 Re: Unistenje jos jednog gradskog parka

Post by sarajevo63 »

Nekih 5 vecih?
Hajd sad ti...
Nismo na pijaci...Znaš il ne znaš...Imaš vremena, prošetaj prebroj
zgembo_sa

#178 Re: Unistenje jos jednog gradskog parka

Post by zgembo_sa »

sarajevo63 wrote:
Nekih 5 vecih?
Hajd sad ti...
Nismo na pijaci...Znaš il ne znaš...Imaš vremena, prošetaj prebroj
Bas hocu, sad sam na putu, kad dodjem sutra :D
A ti nemoj zaboravit tvoj odgovor :p
zlatiborka

#179 Re: Unistenje jos jednog gradskog parka

Post by zlatiborka »

Evo ja sam danas popodne obisla park i odokativno prebrojala stabla. Po mojoj procjeni ih ima oko 30-tak komada, ukljucujuci i ona skroz vanjska, medju njima nekoliko malo mladjih i nekoliko visokih borova. Tu racunam i one ogromne jablanove kod banke. Takodje ima bar 10-tak dosta visokih zbunova.

Prije toga sam u opstini Stari grad pogledala plan za spomenik, moram priznati da ga ne kuzim dobro. Htjela sam ga slikati, ali staklo je bilo izmrljano, pa slika bas ne bi bila dobra. Koliko mogu primjetiti, bice tu nekakve tresnje, sljive, zbunje, svjetleci stubovi, polukruzni spomenik, jorgovan, ruze, poneka klupa itd. Nisam mogla sa slike procijeniti koliko ce ostaviti stabala koji su vec tu, ali slika iz perspektive pokazuje da ce to biti ravan trg, tj nece se stabla isticati, vec ti svjetleci stubovi, spomenik (ne znam koje ce biti visine), zelenilo onako usput, da bas ne bude goli beton.

Jos sam primjetila da je planirana i neka podzemna garaza ispred Doma Armije, a ispod sadasnjeg parkinga. Ne kuzim sta ce biti sa autobuskim stajalistem i dijelom ulice Zlenih beretki.

Sve u svemu, uzas, ako dozvolimo da nam uniste stabla, e neka nam, nek nas jasu i dalje. To sto su naumili, kostace bruku para i oprace se puno love, lopovi ce napuniti opet dzepove na racun patriotizma i na racun gradjana budala koji im ukazase povjerenje i koji ne smiju ni zucnuti protiv njih na vlasti.....
Last edited by zlatiborka on 21/05/2008 22:07, edited 1 time in total.
shizim

#180 Re: Unistenje jos jednog gradskog parka

Post by shizim »

jebem im sve im jebem, i to malo zelenila trebaju da pretvore u betonska sranja...
:x :x :x :x :x :x :x :x :x :x
zlatiborka

#181 Re: Unistenje jos jednog gradskog parka

Post by zlatiborka »

Jos nesto, zasto do sada nisu izgradili taj spomenik, zasto? Koliko je vec godina proslo od zavrsetka rata i tek se oni sada brinu o spomeniku! Gdje su do sada bili? Moglo se to lijepo i dostojanstveno napraviti na mjestu bivse SARAJKE-robne kuce, i tu posaditi stabla, cvijece, zbunje, klupe i tako nesto.

A ne, tu je trebalo da se napravi banka, poslovni centar, ustvari piljara sa nekakvim poslovnim prostorima! Jeste da se nalazi Veliki park odmah sa druge strane ulice, ali to je sam centar grada, mogao se tu uklopiti i spomenik civilnim zrtvama rata i jos neki drugi korisni sadrzaji gdje bi gradjani u prolazu imali sta da vide, da stanu a cak i kaficu da popiju. To je prostor skoro iste povrsine kao ovaj kod Ekonomije.

Ja predlazem da se gradjani Sarajeva udruze i ne dozvole da se stabla iz parka kod Ekonomije posjeku, ne dozvole da se unisti zelenilo i zbunje. Ako treba da i peticju potpisujemo! Da se nadje rjesenje za spomenik, ali da se ne diraju drveca i ostali zbunovi!
sarajevo63

#182 Re: Unistenje jos jednog gradskog parka

Post by sarajevo63 »

Živi štit da ne bude žive ograde. S peticijama ništa. Samo živi štit. Bez lanaca i katanaca.
midja

#183 Re: Unistenje jos jednog gradskog parka

Post by midja »

ma ne ide mi u glavu da nisu mogli uklopiti to drveće...
svaka čast spomeniku otpora grada ali u ratu ih nismo posijekli a mogli smo , a sad ovo, sto je previše previše
pa koliko znam naredno drvo je tek kod džamije ferhadija, zatim katedrala pa begova džamija i u tom krugu ih nema više
zlatiborka

#184 Re: Unistenje jos jednog gradskog parka

Post by zlatiborka »

midja wrote:ma ne ide mi u glavu da nisu mogli uklopiti to drveće...
svaka čast spomeniku otpora grada ali u ratu ih nismo posijekli a mogli smo , a sad ovo, sto je previše previše
pa koliko znam naredno drvo je tek kod džamije ferhadija, zatim katedrala pa begova džamija i u tom krugu ih nema više
Mogli su, samo nisu htjeli. I onaj multikulturni je cak mogao ostati, mozda ga malo pomaknuti. A jok, treba sve rusiti, cupati ogromna stabla, betonirati, sve pretumbati!

Treba uposliti mnoge njihove firme da urade posao, treba riknuti narodnu lovu, treba namaknuti politicke poene pred izbore, i usput oprati grdne nezakonito stecene pare. Eto to je razlog za sve ovo! Hoce im se, moze im se, ti stoko narodna gradjanska suti i trpi, ko te sljivi!

Jos jednom: HOCE IM SE, MOZE IM SE!
Klodovik

#185 Re: Unistenje jos jednog gradskog parka

Post by Klodovik »

zlatiborka wrote:Evo ja sam danas popodne obisla park i odokativno prebrojala stabla. Po mojoj procjeni ih ima oko 30-tak komada, ukljucujuci i ona skroz vanjska, medju njima nekoliko malo mladjih i nekoliko visokih borova. Tu racunam i one ogromne jablanove kod banke. Takodje ima bar 10-tak dosta visokih zbunova.

Prije toga sam u opstini Stari grad pogledala plan za spomenik, moram priznati da ga ne kuzim dobro. Htjela sam ga slikati, ali staklo je bilo izmrljano, pa slika bas ne bi bila dobra. Koliko mogu primjetiti, bice tu nekakve tresnje, sljive, zbunje, svjetleci stubovi, polukruzni spomenik, jorgovan, ruze, poneka klupa itd. Nisam mogla sa slike procijeniti koliko ce ostaviti stabala koji su vec tu, ali slika iz perspektive pokazuje da ce to biti ravan trg, tj nece se stabla isticati, vec ti svjetleci stubovi, spomenik (ne znam koje ce biti visine), zelenilo onako usput, da bas ne bude goli beton.

Jos sam primjetila da je planirana i neka podzemna garaza ispred Doma Armije, a ispod sadasnjeg parkinga. Ne kuzim sta ce biti sa autobuskim stajalistem i dijelom ulice Zlenih beretki.

Sve u svemu, uzas, ako dozvolimo da nam uniste stabla, e neka nam, nek nas jasu i dalje. To sto su naumili, kostace bruku para i oprace se puno love, lopovi ce napuniti opet dzepove na racun patriotizma i na racun gradjana budala koji im ukazase povjerenje i koji ne smiju ni zucnuti protiv njih na vlasti.....
Htio bih samo reći da bi jedna podzemna garaža ispred Doma Armije dobro došla. Bilo bi dobro i da autobusko stajalište bude pomjereno. Koliko znam, ljudima koji žive na toj mikrolokaciji to stajalište itekako smeta. Ovo su čisto praktična razmišljanja. Ostalo bih komentirao kad bih znao više o arhitekturi i urbanizmu, ali koga bi to uopće i zanimalo. Eto, opletite dalje.
midja

#186 Re: Unistenje jos jednog gradskog parka

Post by midja »

ama ljudi garaze trebaju što jes jes ali ako bude kao ona preko puta tržnice koja se gradi već tri godine ,tj gazda napravio jedan sprat u zemlji i ostavio armaturu da viri na ploči kao nastaviće nekad kad dođe do para, kao dalmatinci na moru kad prave kuće i to ruglo od garaže i dalje stoji u centru grada, jebo ti nass ovakve
sarajevo63

#187 Re: Unistenje jos jednog gradskog parka

Post by sarajevo63 »

Htio bih samo reći da bi jedna podzemna garaža ispred Doma Armije dobro došla. Bilo bi dobro i da autobusko stajalište bude pomjereno. Koliko znam, ljudima koji žive na toj mikrolokaciji to stajalište itekako smeta. Ovo su čisto praktična razmišljanja. Ostalo bih komentirao kad bih znao više o arhitekturi i urbanizmu, ali koga bi to uopće i zanimalo. Eto, opletite dalje.
Jadni mi koji još maštamo o podzemnim garažama. Nisam ni ja urbanista a nisam ni arhitekta, al znam da da bi bio arhitekta to ne znači samo da završiš arhitekturu, moraš malo izaći iz sredine u kojoj jesi, moraš nešto vidjeti, trebaš ZNATI VIDJETI, to je problem. Problem je to što su sada moderna onakva rješenja. Ne, nemam ništa protiv modernog al ponuđeno rješenje se ne uklapa na onom mjestu. Nigdje se ne lome stabla. Kaže se posadi drvo, to je kao da imaš dijete, il već kako se kaže, U ovom Sarajevu iole normalnom čovjeku se zgadi život, ukoliko iko više ovdje i može biti normalan.
Svaka čast istočnobosancima za Drinu koju ne daju dirati. Mi samo palamudimo a kad treba konkretno nigdje nas. Jadna majko šta Sarajevo trpi. I šuti. Jer je nijemo. I nema veze jesi l il nisi autohton. Ovdje si. Trebaš voljeti ovaj grad. Al to razumiju oni koji razumiju.
Sarajevu ne samo da trebaju podzemne garaže, treba mu metro, a ne idiotski violeta rukoljubi u GRASU sa famoznim: za ONE dane. Za koje ba više?
Park me dotuko.
milivoje

#188 Re: Unistenje jos jednog gradskog parka

Post by milivoje »

sarajevo63 wrote: Mi samo palamudimo a kad treba konkretno nigdje nas. Jadna majko šta Sarajevo trpi. I šuti. Jer je nijemo. I nema veze jesi l il nisi autohton. Ovdje si. Trebaš voljeti ovaj grad. Al to razumiju oni koji razumiju.
Sarajevu ne samo da trebaju podzemne garaže, treba mu metro, a ne idiotski violeta rukoljubi u GRASU sa famoznim: za ONE dane. Za koje ba više?
Park me dotuko.
:thumbup: :thumbup:
zgembo_sa

#189 Re: Unistenje jos jednog gradskog parka

Post by zgembo_sa »

Ma nidje veze to sa 30 stabala, nema ih ni upola toliko i to samo dio od toga onih vecih... U ostalom, jel iko ima informaciju koliko ce ih uopste biti posjeceno?
sarajevo63

#190 Re: Unistenje jos jednog gradskog parka

Post by sarajevo63 »

Zgembo zgembo, ne brojiš ti, rekao si da ćes prebrojati i javiti. Pa neka, jutro je pametnije od noći............
popajic

#191 Re: Unistenje jos jednog gradskog parka

Post by popajic »

Sva sreca pa pale ZRTVE ne vide i ne cuju da je gradskim ocima potrebno 15 god. da naprave spomen obiljezje.Gdje god da se napravi i u bilo kojem obliku-neko od nas ce biti nezadovoljan.
Ali NE radi se o nama.Mi,eto,zivotarimo,tu smo...njih nema,a ni bilo kakvog obiljezja da su postojali.

Uzgred,gdje su sarajevske Ruze? Hocu ih nazad.Da se pamti!
dushmanka_sa

#192 Re: Unistenje jos jednog gradskog parka

Post by dushmanka_sa »

milivoje wrote:
sarajevo63 wrote: Mi samo palamudimo a kad treba konkretno nigdje nas. Jadna majko šta Sarajevo trpi. I šuti. Jer je nijemo. I nema veze jesi l il nisi autohton. Ovdje si. Trebaš voljeti ovaj grad. Al to razumiju oni koji razumiju.
Park me dotuko.
:thumbup: :thumbup:
Kako ne znas? Pa za ONE dane. :mrgreen: I meni kao zeni odvratno je uhvatiti se za jednu takvu rucku, odma mi na pameti ulozak. Bljak. :-)
mIRCerka
Location: Bolje biti frustrirani mjesanac nego cistokrvni idiot.

#193 Re: Unistenje jos jednog gradskog parka

Post by mIRCerka »

popajic wrote:Uzgred,gdje su sarajevske Ruze? Hocu ih nazad.Da se pamti!
Pitala sam, jer me boli sto ih je sve manje i manje u ovom gradu, neke ljude, i neko mi rece da je bila neka odluka (ako su lagali mene, i ja lazem vas) da se sklonjene jer su "otezavale povratak u Sarajevo nametanjem kolektivne krivice"...

:(
Asana

#194 Re: Unistenje jos jednog gradskog parka

Post by Asana »

zlatiborka wrote: To sto su naumili, kostace bruku para i oprace se puno love, lopovi ce napuniti opet dzepove na racun patriotizma i na racun gradjana budala koji im ukazase povjerenje i koji ne smiju ni zucnuti protiv njih na vlasti.....
Isto, gdje god se okrenes. Nase tuzilastvo i inspekcije su samo dekoracija ...
popajic

#195 Re: Unistenje jos jednog gradskog parka

Post by popajic »

Postao/la mIRCerka dana 22/05/2008 10:11

popajic je napisao/la:Uzgred,gdje su sarajevske Ruze? Hocu ih nazad.Da se pamti!

Pitala sam, jer me boli sto ih je sve manje i manje u ovom gradu, neke ljude, i neko mi rece da je bila neka odluka (ako su lagali mene, i ja lazem vas) da se sklonjene jer su "otezavale povratak u Sarajevo nametanjem kolektivne krivice"...
Sve ispolitizovano na nakaradan nacin.Ne smijemo se vise ni sjecati tragedije.Ginuti se moglo i to kolektivno,a sad ce te jadne ruze kao nakoga vrijedjati.Majko moja...sve same ublehe...
Tesnim

#196 Re: Unistenje jos jednog gradskog parka

Post by Tesnim »

ma najbolje da podignemo nesto kao kineski zid :).......... i onda cemo se pobiti oko toga kako ce se zvati i ko ce ga graditi :)
ljuta sam :x

nisam iz sarajeva, ali bas volim sarajevo i ovo me nervira :x :x :x :x :x :x :x :x :x :x
Klodovik

#197 Re: Unistenje jos jednog gradskog parka

Post by Klodovik »

sarajevo63 wrote:
Jadni mi koji još maštamo o podzemnim garažama. Nisam ni ja urbanista a nisam ni arhitekta, al znam da da bi bio arhitekta to ne znači samo da završiš arhitekturu, moraš malo izaći iz sredine u kojoj jesi, moraš nešto vidjeti, trebaš ZNATI VIDJETI, to je problem. Problem je to što su sada moderna onakva rješenja. Ne, nemam ništa protiv modernog al ponuđeno rješenje se ne uklapa na onom mjestu. Nigdje se ne lome stabla. Kaže se posadi drvo, to je kao da imaš dijete, il već kako se kaže, U ovom Sarajevu iole normalnom čovjeku se zgadi život, ukoliko iko više ovdje i može biti normalan.
Svaka čast istočnobosancima za Drinu koju ne daju dirati. Mi samo palamudimo a kad treba konkretno nigdje nas. Jadna majko šta Sarajevo trpi. I šuti. Jer je nijemo. I nema veze jesi l il nisi autohton. Ovdje si. Trebaš voljeti ovaj grad. Al to razumiju oni koji razumiju.
Park me dotuko.
Pa, valjda postoji glavni urbanistički plan u koji bi se ovakvi detalji o kojima se ovdje priča trebali uklapati, a njega bi trebali napraviti urbanisti i arhitekti. Nije problem otići vani i vidjeti. Lijepo je meni bilo u Central Parku, dobre su nadzemne garaže u Glazgovu, Princess Street Gardens u Edinburghu su prekrasne itd., ali Sarajevo bi trebalo napraviti ono što njemu odgovara, u prostornim uvjetima koje ima. I da, trebaš voljeti ovaj grad, ali i imati potpunu viziju kako on treba izgledati. Ne znam da li je metro ekonomski isplativ u Sarajevu. To bi trebalo analizirati.
dushmanka_sa

#198 Re: Unistenje jos jednog gradskog parka

Post by dushmanka_sa »

mIRCerka wrote:
popajic wrote:Uzgred,gdje su sarajevske Ruze? Hocu ih nazad.Da se pamti!

:(
NE MOGU DA VJERUJEM!!! I sta sada? Onaj ko osjeti krivicu nece je osjetiti bez razloga. Vjerovatno je bio u redovima onih koji su prvobitno napravili te kratere tromblonskih i slicnih granata, koji su ubijali Sarajlije dok su stajali u redu za hljeb.
A da im mozda kasnije nece naumpasti da ukinu i one spomenike na mjestima gdje se kolektivno ginulo, da se ko kolektivno ne bi osjecao krivim?
sarajevo63

#199 Re: Unistenje jos jednog gradskog parka

Post by sarajevo63 »

Pa, valjda postoji glavni urbanistički plan u koji bi se ovakvi detalji o kojima se ovdje priča trebali uklapati, a njega bi trebali napraviti urbanisti i arhitekti. Nije problem otići vani i vidjeti. Lijepo je meni bilo u Central Parku, dobre su nadzemne garaže u Glazgovu, Princess Street Gardens u Edinburghu su prekrasne itd., ali Sarajevo bi trebalo napraviti ono što njemu odgovara, u prostornim uvjetima koje ima. I da, trebaš voljeti ovaj grad, ali i imati potpunu viziju kako on treba izgledati. Ne znam da li je metro ekonomski isplativ u Sarajevu. To bi trebalo analizirati.
Da, da, nije do metroa,no do glavnog? koje godine plana...I da, Sarajevo bi trebalo izgledati kao Sarajevo.
salihh

#200 Re: Unistenje jos jednog gradskog parka

Post by salihh »

uhhhh, kad procitam ovakve teme, a posebno komentare "velikih" sarajlija smuci mi se...

prije svega, prostor o kojemu se govori nije park nego trg
nisam vidio arhitektonsko rrjesenje, ali cisto sumnjam da ce se sjeci velika stabla, pa nisu ni arhitekti idioti, valjda i oni znaju ponesto o green-u
sarajevu treba spomenik ovakve vrste, a jedino sto mi u ovom trenu djeluje zabrinjavajuce jeste tematika i kolicina iste koja ce biti posvecena liku i djelu a.i.... mislim da bi ovaj dio trebao biti skroman i cisto informativan, ne zato sto to alija mozda ne zasluzuje, nego iz postovanja prema hiljadama nevino stradalih.
Post Reply