Potrošnja benzinaca

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
Lesli Eldridž

#176 Re: Potrošnja benzinaca

Post by Lesli Eldridž »

madner wrote:
Lesli Eldridž wrote:Pa kad se na formuli 1 ugasi motor blokira se sve. Izleti vozački as sa staze ko iz katapulta. Hajde bolan motor se "ugasi" kad nema goriva. Na velikim brzinama ode sve u p.m. Probaj na maloj brzini kad hočeš da staneš ugasiti motor sa mjenjačem u brzini, pa ćeš vidjeti šta će biti...
Ali motor se ne ugasi, samo se mijenja izvor energije.
Ugasi, ugasi, ako ti nije žao auta probaj. Što se onda motor gasi ako naglo otpustiš kuplung kad krečeš?
Citizen-X

#177 Re: Potrošnja benzinaca

Post by Citizen-X »

Lesli Eldridž wrote:Pa kad se na formuli 1 ugasi motor blokira se sve. Izleti vozački as sa staze ko iz katapulta. Hajde bolan motor se "ugasi" kad nema goriva. Na velikim brzinama ode sve u p.m. Probaj na maloj brzini kad hočeš da staneš ugasiti motor sa mjenjačem u brzini, pa ćeš vidjeti šta će biti...
Koja glupost :D

Ne jednom, sam gasio motor i to jos na autocesti bez problema :D

Halal ti vjera na inteligenciji Ni(n)dzo :D
Last edited by Citizen-X on 07/05/2008 14:42, edited 1 time in total.
Lesli Eldridž

#178 Re: Potrošnja benzinaca

Post by Lesli Eldridž »

Citizen-X wrote:Mozda i jesam bistar k'o boza ;) , vidis hvala ti na informaciji, nisam znao da si i doktor :) Ali likvor je bistra tekucina pa moj mozak pliva u bistroj tekucini.
Nego, ciko moj pametni, posto vidim da ti ne znas da citas izmedju redova i (mislis) da si pokupio znanje na svakom forumu i podforumu, ponovo te pitam STA JE HEMIJSKA REAKCIJA i HEMIJSKA ENERGIJA ;), a pusti mi suplje o prelasku jedne energije u drugu.

Veze ti nemas sta je katalizator a sta je reakcija. Nisi ni skapir'o da te valjam.

Da ti dokazem koliko si trajan u svojem "sveumlju" evo ti link pa prvo nauci engleski pa onda bosanski pa onda prvi paragraf lutko moja pametna:

http://www.uvi.edu/Physics/SCI3xxWeb/En ... nergy.html

BTW, me's'cini da je i boza bistrija od tebe - ipak ju je komplikovanije napravit'.
E jesi pametan, ja ti k'o malom duduku iz zajebancije sve napisao, baš kao da si desetogodišnjak, a ti se pališ. Milo mi je da ovako zajebajem "pametne" kao ti. :D PS: A znaš li kako se pravi boza, a kako pivo? :lol:
Last edited by Lesli Eldridž on 07/05/2008 14:46, edited 1 time in total.
Lesli Eldridž

#179 Re: Potrošnja benzinaca

Post by Lesli Eldridž »

Citizen-X wrote:

I ništa ti nije bilo? Hajde mali pitaj taticu šta će biti, da voziš znao bi o čemu se radi. Ja sam te stvari skonto na princu kad smo ga starom od jarana uzimali da se vozamo i bili u drugom osnovne. :D Zaista si ko boza bistar. :lol: :lol: Čuj gasio motor na autoputu u brzini... :lol: :lol: :lol:
Last edited by Lesli Eldridž on 07/05/2008 14:50, edited 1 time in total.
Citizen-X

#180 Re: Potrošnja benzinaca

Post by Citizen-X »

Lesli Eldridž wrote:
Citizen-X wrote:Mozda i jesam bistar k'o boza ;) , vidis hvala ti na informaciji, nisam znao da si i doktor :) Ali likvor je bistra tekucina pa moj mozak pliva u bistroj tekucini.
Nego, ciko moj pametni, posto vidim da ti ne znas da citas izmedju redova i (mislis) da si pokupio znanje na svakom forumu i podforumu, ponovo te pitam STA JE HEMIJSKA REAKCIJA i HEMIJSKA ENERGIJA ;), a pusti mi suplje o prelasku jedne energije u drugu.

Veze ti nemas sta je katalizator a sta je reakcija. Nisi ni skapir'o da te valjam.

Da ti dokazem koliko si trajan u svojem "sveumlju" evo ti link pa prvo nauci engleski pa onda bosanski pa onda prvi paragraf lutko moja pametna:

http://www.uvi.edu/Physics/SCI3xxWeb/En ... nergy.html

BTW, me's'cini da je i boza bistrija od tebe - ipak ju je komplikovanije napravit'.
E jesi pametan, ja ti k'o malom duduku iz zajebancije sve napisao, baš kao da si desetogodišnjak, a ti s pališ. Milo mi je da ovako zajebajem "pametne" kao ti. :D PS: A znaš li kako se pravi boza, a kako pivo? :lol:
A jesi me prosuo rodila te majka :D U nedostatku znanja i odgovora vrijedjas - bas te mama fino ucila :D Ali to je odlika naukom neobdarenih pa hajd... Ne zamjerim uvrede.

Nadam se da si se sa svim komentarima zezao jer su ti mnogi nebulozni.
Lesli Eldridž

#181 Re: Potrošnja benzinaca

Post by Lesli Eldridž »

E hajde pobi ovo argumentima. Prvi si počeo sa "čaščenjem", ja samo benigno odgovaram. Hajde ugasi auto u vožnji a ne izbacuj iz brzine? Smiješ li? Ja ne bih. Rizokovao bih preskok zupčastog remena.
Citizen-X

#182 Re: Potrošnja benzinaca

Post by Citizen-X »

Lesli Eldridž wrote:
Citizen-X wrote:

I ništa ti nije bilo? Hajde mali pitaj taticu šta će biti, da ivoziš znao bi o čemu se radi. Ja sam te stvari skonto na princu kad smo ga starom od jarana uzimali da se vozamo i bili u drugom osnovne. :D Zaista si ko boza bistar. :lol: :lol: Čuj gasio motor na autoputu u brzini... :lol: :lol: :lol:
Posto poprilicno i ustrajno vrijedjas da ti kazem razlog - da provjerim zvukove u voznji decko. A eto da i tebi dokazem - da je - moguce.
Dokazao sam ti da veze nemas a odreda ljude samaras supljim komentarima.
Lesli Eldridž

#183 Re: Potrošnja benzinaca

Post by Lesli Eldridž »

Veze nemaš dečko. Ako si ga gasio izbacivao si iz brzine. Čuj da provjeri zvukove :lol: :lol: :lol: Nisi mogao da čuješ ležajeve od buke dizelaša. :lol: :lol: :lol: Svojim pisanjem si dokazao kao si bezveznjaković i da veze nemaš. Hajde daj argument na tvoju tezu.
Citizen-X

#184 Re: Potrošnja benzinaca

Post by Citizen-X »

Lesli Eldridž wrote:E hajde pobi ovo argumentima. Prvi si počeo sa "čaščenjem", ja samo benigno odgovaram. Hajde ugasi auto u vožnji a ne izbacuj iz brzine? Smiješ li? Ja ne bih. Rizokovao bih preskok zupčastog remena.
Alahimanet.
Lesli Eldridž

#185 Re: Potrošnja benzinaca

Post by Lesli Eldridž »

Citizen-X wrote:
Lesli Eldridž wrote:E hajde pobi ovo argumentima. Prvi si počeo sa "čaščenjem", ja samo benigno odgovaram. Hajde ugasi auto u vožnji a ne izbacuj iz brzine? Smiješ li? Ja ne bih. Rizokovao bih preskok zupčastog remena.
Alahimanet.
Ćao, kad već nemaš argumenata.
Citizen-X

#186 Re: Potrošnja benzinaca

Post by Citizen-X »

Lesli Eldridž wrote:
Citizen-X wrote:
Alahimanet.
Ćao, kad već nemaš argumenata.
Dobro citaj moje postove i dobro procitaj i dobro procitaj. Sve sto sam napisao je argumentovano ali se tebi igra dijete.

Pa-pa i ugodan dan.
Lesli Eldridž

#187 Re: Potrošnja benzinaca

Post by Lesli Eldridž »

Dobro, onda i ti čitaj moje postove, ali vrlo pažljivo, i uključi moždane vijugice da ne zahrđaju. Pa mi onda objasni kako motor radi bez goriva. I dastonja je to jednom nekoga pitao, možda baš tebe, mrsko mi da gledam.Eto ti tvojih "argumenata", samo izbjegavaš da odgovoriš. Objasni mi molim te kako to motor radi bez goriva? :lol: :lol: :lol:
Last edited by Lesli Eldridž on 07/05/2008 15:47, edited 1 time in total.
CLIO

#188 Re: Potrošnja benzinaca

Post by CLIO »

:-) :-) :-) Uuuuuuuuu prokuhali motori. :-) :-) :-)
gumifufna

#189 Re: Potrošnja benzinaca

Post by gumifufna »

E ovo jos nisam cuo za svojih 20 godina kako radim kao automehanicar.Cuj auto radi bez goriva kad ides nizbrdo ili motorom kocis.E svasta u bozijoj basti. :?

Svaka ti cast Lesli kad imas zivaca o ovme raspravljati
Romeo 80
Grijem se na: Džemper
Vozim: Azijsku nakazu

#190 Re: Potrošnja benzinaca

Post by Romeo 80 »

gumifufna wrote:E ovo jos nisam cuo za svojih 20 godina kako radim kao automehanicar.Cuj auto radi bez goriva kad ides nizbrdo ili motorom kocis.E svasta u bozijoj basti. :?

Možda zato što nisi odmakao od Golfa 2! :-)
Jesi li ikad čuo za potisno ubrizgavanje mehaničar? :?:
gumifufna

#191 Re: Potrošnja benzinaca

Post by gumifufna »

Romeo 80 wrote:
gumifufna wrote:E ovo jos nisam cuo za svojih 20 godina kako radim kao automehanicar.Cuj auto radi bez goriva kad ides nizbrdo ili motorom kocis.E svasta u bozijoj basti. :?

Možda zato što nisi odmakao od Golfa 2! :-)
Jesi li ikad čuo za potisno ubrizgavanje mehaničar? :?:
Cega vazduha.Covjek govori da auto ne trosi benzin.
A to koliko sam odmakao nebi o tome komentarisao.
Romeo 80

#192 Re: Potrošnja benzinaca

Post by Romeo 80 »

Naravno, ne vazduha! :-)
Niko ne kaže da motor može raditi bez goriva, ovdje se miješaju kruške i jabuke...
Hoću da kažem da savremeni motori imaju opciju prekida dotoka goriva prilikom vožnje po inerciji (ili nizbrdo, kako ti je god draže).
Dakle, kad ideš konstantnom brzinom u određenom stepenu prenosa i sa oduzetim gasom (po inerciji dakle) ECU prekida dotok goriva u cilindre u cilju smanjenja potrošnje goriva! To nije nikakva novotarija, imaju to motori već 20-ak godina.
Motor se neće ugasiti zbog čvrste mehaničke veze između njega, transmisije i točkova. Automobil se kreće, troši svoju kinetičku energiju, točkovi prenose obrtni moment preko sistema transmisije do motora koji se vrti. Čim brzina spadne ispod neke unaprijed određene granice gorivo se ponovo počne ubrizgavati u cilju sprečavanja gašenja.
To se lako može i provjeriti!
Zaletiš auto do neke brzine i ubaciš u ler. Tako pustiš da se auto kotrlja i kad se brzina dovoljno smanji obrtaji motora se podignu bez obzira što si ubacio u ler... ;-)
madner

#193 Re: Potrošnja benzinaca

Post by madner »

Romeo 80 wrote:Naravno, ne vazduha! :-)
Niko ne kaže da motor može raditi bez goriva, ovdje se miješaju kruške i jabuke...
Hoću da kažem da savremeni motori imaju opciju prekida dotoka goriva prilikom vožnje po inerciji (ili nizbrdo, kako ti je god draže).
Dakle, kad ideš konstantnom brzinom u određenom stepenu prenosa i sa oduzetim gasom (po inerciji dakle) ECU prekida dotok goriva u cilindre u cilju smanjenja potrošnje goriva! To nije nikakva novotarija, imaju to motori već 20-ak godina.
Motor se neće ugasiti zbog čvrste mehaničke veze između njega, transmisije i točkova. Automobil se kreće, troši svoju kinetičku energiju, točkovi prenose obrtni moment preko sistema transmisije do motora koji se vrti. Čim brzina spadne ispod neke unaprijed određene granice gorivo se ponovo počne ubrizgavati u cilju sprečavanja gašenja.
Zaletiš auto do neke brzine i ubaciš u ler. Tako pustiš da se auto kotrlja i kad se brzina dovoljno smanji obrtaji motora se podignu bez obzira što si ubacio u ler... ;-)
Sve je bilo tacno, ali kad ubacis u ler (i prekines vezu) gorivo opet protice, jer ga nema sta pogonit. Sistem radi samo kad si u brzini, imas veću brzinu od X i manji broj obrtaja od Y. A ovaj mehaničar, gluho i daleko bilo, gdje radiš da zaobiđem?
sabanss

#194 Re: Potrošnja benzinaca

Post by sabanss »

Romeo 80 wrote: Motor se neće ugasiti zbog čvrste mehaničke veze između njega, transmisije i točkova. Automobil se kreće, troši svoju kinetičku energiju, točkovi prenose obrtni moment preko sistema transmisije do motora koji se vrti. Čim brzina spadne ispod neke unaprijed određene granice gorivo se ponovo počne ubrizgavati u cilju sprečavanja gašenja.
Koliko realno kinteicka energija moze pogoniti motor drzeci ga iznad 800 obr/min (koliko otprilike treba u leru za miran rad ugrijanog motora) pri brzini 0d 80 km/h po ravnom putu? Taj sistem i ako je primjenjen mislim da je vise marketinski trik, mada po zdravom razumu mi nema previse logike.
madner

#195 Re: Potrošnja benzinaca

Post by madner »

sabanss wrote:
Romeo 80 wrote: Motor se neće ugasiti zbog čvrste mehaničke veze između njega, transmisije i točkova. Automobil se kreće, troši svoju kinetičku energiju, točkovi prenose obrtni moment preko sistema transmisije do motora koji se vrti. Čim brzina spadne ispod neke unaprijed određene granice gorivo se ponovo počne ubrizgavati u cilju sprečavanja gašenja.
Koliko realno kinteicka energija moze pogoniti motor drzeci ga iznad 800 obr/min (koliko otprilike treba u leru za miran rad ugrijanog motora) pri brzini 0d 80 km/h po ravnom putu? Taj sistem i ako je primjenjen mislim da je vise marketinski trik, mada po zdravom razumu mi nema previse logike.
Realno je to blago kočenje.
Nije markentiški trik, imaš neku maluuštedu ako koristiš, potrošnja na leru je 1l-1.5l, i štediš kočnice.
Romeo 80

#196 Re: Potrošnja benzinaca

Post by Romeo 80 »

madner wrote:
Sve je bilo tacno, ali kad ubacis u ler (i prekines vezu) gorivo opet protice, jer ga nema sta pogonit. Sistem radi samo kad si u brzini, imas veću brzinu od X i manji broj obrtaja od Y. A ovaj mehaničar, gluho i daleko bilo, gdje radiš da zaobiđem?
Ma da, u pravu si. No to što sam napisao predstavlja način kako se taj sistem tj. njegovo funkcionisanje može provjeriti. Tačno je da kada ubaciš u ler gorivo se mora ubrizgavati jer bi se u suprotnom motor iste sekunde ugasio. Pogrešno sam se izrazio, mjenjač treba biti u nekom stepenu prenosa, a kvačilo treba pritisnuti! I u toj situaciji gorivo će se ubrizgavati u cilindre, no na taj način se motor menagement tj. ECU "zablesira" pa kada se brzina vozila dovoljno smanji ECU podiže obrtaje kao neku vrstu međugasa. Granica obrtaja na kojoj se to dešava predstavlja i granicu kada ECU u realnoj situaciji u vožnji (npr. prilikom kočenja motorom) ponovo počinje sa ubrizgavanjem goriva. :)
gumifufna

#197 Re: Potrošnja benzinaca

Post by gumifufna »

Romeo 80 wrote:
madner wrote:
Ma da, u pravu si. No to što sam napisao predstavlja način kako se taj sistem tj. njegovo funkcionisanje može provjeriti. Tačno je da kada ubaciš u ler gorivo se mora ubrizgavati jer bi se u suprotnom motor iste sekunde ugasio. Pogrešno sam se izrazio, mjenjač treba biti u nekom stepenu prenosa, a kvačilo treba pritisnuti! I u toj situaciji gorivo će se ubrizgavati u cilindre, no na taj način se motor menagement tj. ECU "zablesira" pa kada se brzina vozila dovoljno smanji ECU podiže obrtaje kao neku vrstu međugasa. Granica obrtaja na kojoj se to dešava predstavlja i granicu kada ECU u realnoj situaciji u vožnji (npr. prilikom kočenja motorom) ponovo počinje sa ubrizgavanjem goriva. :)
Ti motori su bili tako zamisljeni da se urade ali je bilo mnogo komlikacija tako da su od svega napravili kad stojis na semaforu duze od deset sekundi da se motor ugasi,i kad ponovo stisnes gas da se motor sam upali.
Svaki motor je jos opterecen potrosacima (alternator,klima,servo volan)tako da se i malim pritiskom na kvacilo motor automatski staje brze nego sto elektronika ubrizga ponovo gorivo.
Sta je sa motorima koji imaju automatski mjenjac.Jer ovo sto ste opisali je ustvari kad auto guras ili slepas da upali tj.kad dobije inerciju.Zasto nemozes auto sa automatskim mjenjacem upaliti na guranje ili slepanje.
Lesli Eldridž

#198 Re: Potrošnja benzinaca

Post by Lesli Eldridž »

Aaaaa, to je ono kas se motor ušuti kad ideš niz Igman. Ugasi se jer ideš nizbrdo. Kad dođeš do Krupca na ravnicu, on sam zavergla i upali se, ahaaaa, sad mi je jasno... :lol: :lol: :lol:
madner

#199 Re: Potrošnja benzinaca

Post by madner »

Lesli Eldridž wrote:Aaaaa, to je ono kas se motor ušuti kad ideš niz Igman. Ugasi se jer ideš nizbrdo. Kad dođeš do Krupca na ravnicu, on sam zavergla i upali se, ahaaaa, sad mi je jasno... :lol: :lol: :lol:
Haj sto ne znas, ali sto se jos kurcis time...

Zalosno.
Lesli Eldridž

#200 Re: Potrošnja benzinaca

Post by Lesli Eldridž »

madner wrote:
Lesli Eldridž wrote:Aaaaa, to je ono kas se motor ušuti kad ideš niz Igman. Ugasi se jer ideš nizbrdo. Kad dođeš do Krupca na ravnicu, on sam zavergla i upali se, ahaaaa, sad mi je jasno... :lol: :lol: :lol:
Haj sto ne znas, ali sto se jos kurcis time...

Zalosno.
Pa to je vaš zaključak, da motoru ne treba gorivo. :-) I još se kurčite time i ubjeđujete druge ljude da je to moguće. Svašta u bašći Božijoj... :lol: :lol: :lol:
Post Reply