09. 05 - dogovori za protest

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Locked
duplo_golo

#176 Re: Dogovaramo protest 09.05.

Post by duplo_golo »

samo gost wrote:A ako se ne analiziraju njihove aktivnosti, zadaci, propisi, kako će se onda znati jesu li uradili dobar posao? Evo već sad mogu odahnuti jer su donijeli akcioni plan,npr. A valja li to šta? Ko će im reći da ne valja, jer oni misle da je super? Ako se to neće analizirati da li je suštinski dobro, onda smo postigli cilj i sigurni smo, slobodno možemo slati djecu u školu i gdje sve ne, jer evo akcioni plan nas štiti.

Ova vrsta aktivnosti traži puno rada, prikupljanja informacija i analiza, jer u suprotnom se pretvara u diletantizam.

A,zar nema neka organizacija koja to treba da radi?
Jel' treba i njihov posao da obavljamo?

Mnogi su zapostavili privatne obaveze i zadali se u realizaciju ovog 'projekta'.
Zar treba da mi predlažmo amandmane a postoji × ljudi koji su plaćeni da to rade?
Zar treba da mi nađemo rješenje za izlaz iz ove situacije,a imamo ljude koje plaćamo za to?
Zar mi tebamo predlagati i donositi odluke o izmjenama zakona,a imamo ljude koje plaćamo za to?

Daj se malo uozbiljimo,plaćamo ih neka rade i nek' zarade platu

Mi bi trebali biti korektor i pokretač,inicijalna kapisla
samo gost

#177 Re: Dogovaramo protest 09.05.

Post by samo gost »

Aha, sad dolazimo na pravu temu. Naravno da građani u onom općem smislu neće i ne mogu analizirati i istraživati, ali će se 'pokretači' potruditi da privuku experte, odgovarajuće NVO i putem njih osiguraju da imaju sve informacije i analize. A bez toga, 'pokretači' ostaju "bez goriva", mogu galamiti i protestovati, ali ako se ne uvežu na pravi način, organizuju i strukturiraju da se zna 'ko kosi a ko vodu nosi', na duge staze ništa od ovih aktivnosti. Neka zagovaračka pravila su: privući sve one koji mogu na svoj način dati doprinos, znati procese na koje se hoće utjecati, biti informisan i imati kredibilne podatke. A ovo građani u općem smislu ne mogu samo galamom i blokadama, bez obzira koliko im dozlogrdilo.

I nema nikakve organizacije koja je dužna da nekome ovo radi. Ko hoće da zagovara promjene političkih procesa i odnosa, mora se organizovati da takve privuče sebi. Ovo je domaća zadaća koja se mora uraditi ako se hoće utjecati na vlast od koje tražimo odgovornost.
samo gost

#178 Re: Dogovaramo protest 09.05.

Post by samo gost »

duplo_golo wrote:

A,zar nema neka organizacija koja to treba da radi?
Jel' treba i njihov posao da obavljamo?

Mnogi su zapostavili privatne obaveze i zadali se u realizaciju ovog 'projekta'.
Zar treba da mi predlažmo amandmane a postoji × ljudi koji su plaćeni da to rade?
Zar treba da mi nađemo rješenje za izlaz iz ove situacije,a imamo ljude koje plaćamo za to?
Zar mi tebamo predlagati i donositi odluke o izmjenama zakona,a imamo ljude koje plaćamo za to?

Daj se malo uozbiljimo,plaćamo ih neka rade i nek' zarade platu

Mi bi trebali biti korektor i pokretač,inicijalna kapisla
Izgleda da se ne razumijemo najbolje. Ovi o kojima ti govoriš su u vlasti, zakonodavnoj, izvršnoj, svjedno. Oni rade kako misle da treba ili kako im se čini da treba. Da bismo ih pozvali na odgovornost moramo dati svoje argumente o tome zašto to što rade nije dobro. Ko će te argumente pripremiti? Ne misliš da će valjda oni sami pripremiti argumente protiv sebe? To moraju uraditi oni koji ih pozivaju na odgovornost. A kako će to uraditi, ko će im pomoći to je već stvar zagovaračke organizacije.
duplo_golo

#179 Re: Dogovaramo protest 09.05.

Post by duplo_golo »

samo gost wrote:Aha, sad dolazimo na pravu temu. Naravno da građani u onom općem smislu neće i ne mogu analizirati i istraživati, ali će se 'pokretači' potruditi da privuku experte, odgovarajuće NVO i putem njih osiguraju da imaju sve informacije i analize. A bez toga, 'pokretači' ostaju "bez goriva", mogu galamiti i protestovati, ali ako se ne uvežu na pravi način, organizuju i strukturiraju da se zna 'ko kosi a ko vodu nosi', na duge staze ništa od ovih aktivnosti. Neka zagovaračka pravila su: privući sve one koji mogu na svoj način dati doprinos, znati procese na koje se hoće utjecati, biti informisan i imati kredibilne podatke. A ovo građani u općem smislu ne mogu samo galamom i blokadama, bez obzira koliko im dozlogrdilo.

I nema nikakve organizacije koja je dužna da nekome ovo radi. Ko hoće da zagovara promjene političkih procesa i odnosa, mora se organizovati da takve privuče sebi. Ovo je domaća zadaća koja se mora uraditi ako se hoće utjecati na vlast od koje tražimo odgovornost.

A,zar nisu 'privučeni' experti i NVO-i?
Ja koliko znam da se ovim akcijama ponudilo dosta experata i da već duže vrijeme,haman od samog početka, djeuju u ovome svemu.Znam i da se par NVO-a očitovalo kako podržavaju inicijativu i dali su dobar dio doprinosa u aktivnostima,kako materijalno tako i pružanjem stručnih pomoći.

Građani/ke mogu samo da protestuju jer nisu zadovoljni urađenim ili ne uraĐenim poslom vlasti a na osnovu expertiza stručnih ljudi.
Ili da jednostavno ŠUTE I TRPE
duplo_golo

#180 Re: Dogovaramo protest 09.05.

Post by duplo_golo »

Neke od expertiza su uradili 45cens,gđa Sevima... i postoje te expertize i na ovom forumu.Vjeruj mi,ovo dvoje navedeni su veoma stručni i experti su u određenoj oblasti a nisu dio vladajuće strukture.Samo treba pažljivo da pročitaš one duže postove pa ćeš vidjeti da su expertize već odrađene.
vedderedi je postao dosta stvari o ne radu vladajuće oligarhije,isto tako i valterbranisarajevo svakdnevno posta 'aktivnosti vladajuće strukture.
Asana

#181 Re: Dogovaramo protest 09.05.

Post by Asana »

samo gost wrote:Aha, sad dolazimo na pravu temu. Naravno da građani u onom općem smislu neće i ne mogu analizirati i istraživati, ali će se 'pokretači' potruditi da privuku experte, odgovarajuće NVO i putem njih osiguraju da imaju sve informacije i analize. A bez toga, 'pokretači' ostaju "bez goriva", mogu galamiti i protestovati, ali ako se ne uvežu na pravi način, organizuju i strukturiraju da se zna 'ko kosi a ko vodu nosi', na duge staze ništa od ovih aktivnosti. Neka zagovaračka pravila su: privući sve one koji mogu na svoj način dati doprinos, znati procese na koje se hoće utjecati, biti informisan i imati kredibilne podatke. A ovo građani u općem smislu ne mogu samo galamom i blokadama, bez obzira koliko im dozlogrdilo.

Zapazila sam tvoje pojavljivanje od prvog posta. Bilo bi dobro da nisi samo gost :)
palermo

#182 Re: Dogovaramo protest 09.05.

Post by palermo »

Mnogo filozofirate, toliko da meni kao redovnom čitaču ove teme postaje pomalo dosadno.
Ljudi ne izlaze na ulice zato što vlast ne radi dobro, nego izlaze na ulice zbog toga što ih je nešto lično pogodilo i u tome su sebe prepoznali.Zbog toga su ljudi i izašli prvi put na ulice jer su vidjeli da i njihovo dijete sutra može biti žrtva
Uvođenje principa odgovornosti za rad ili nerad kao osnovnog fokusa protesta naprosto ne pali.Suviše je maglovito, nejasno, nije motivirajuče i ljudi zbog toga ne izlaze na ulicu. Naprosto, mislim da je momentum protesta prošao i da se sve ovo sada pomalo pretvara u pokušaj da se na silu nešto produži. A lično smatram da ne postoji potreba za tim, jer , kako god okrenete, neke stvari su urađene, pokazano je da se može izaži na ulice, da ljudi jesu spremni da se bore za svoja prava, neke stvari su i urađene ( recimo gradonačelnica je postala transparetnija u svom radu itd) i imam osjećaj da bi svako daljnje insistiranje na nastavku protesta u ovom obliku bilo i kontraproduktivno i urušilo bi kredibilitet vas samih. Naravno, vi će te odlučiti što će te dalje, ovo je samo moj stav.

Ne zamjerite na ovom upadu...........
duplo_golo

#183 Re: Dogovaramo protest 09.05.

Post by duplo_golo »

@ samo gost

Šta bi ti i kako bi ti radio?
Daj prijedlog,uključi se u aktivnosti.LaHko je tipkati i iznositi svoja mišljenja.Treba nešto uraditi da bi se poboljšalo stanje a ne samo pisati po forumu.Ako imaš konkretan prijedlog (a dai ti učestvuješ u izršavaju) slobodno ga napiši pa će većina odlučiti?!

Ne prozivam ni tebe nti bilo koga drugog samo kažem DIGNITE GUZICE,IZAĐITE NA ULICE
Asana

#184 Re: Dogovaramo protest 09.05.

Post by Asana »

duplo_golo wrote: Treba nešto uraditi da bi se poboljšalo stanje a ne samo pisati po forumu.
Slazem se, ali sami izlasci na ulice nisu dovoljni. Prave promjene u drustvu ce se desiti kada gradjanin bude potpuno individualno reagirao trazeci svoja prava u svakodnevnim situacijama, sudjelujuci u izgradnji drustva, blagovremeno komentirajuci urbanisticke planove... Najlakse je zapravo pridruziti se protestima, sat vremena jednom sedmicno ili mjesecno setati i zvizdati. I to je vazno, ali jadno je ako na tome stane nasa pojedinacna aktivnost!
Puno je vaznije jer je efikasnije - blagovremeno i na pravim adresama postaviti svoje zahtjeve.
A "pisanije" upucuju neupucene gdje i sta mogu postici, zato su i pisanije vazne :)
duplo_golo

#185 Re: Dogovaramo protest 09.05.

Post by duplo_golo »

Asana wrote:
duplo_golo wrote: Treba nešto uraditi da bi se poboljšalo stanje a ne samo pisati po forumu.
Slazem se, ali sami izlasci na ulice nisu dovoljni. Prave promjene u drustvu ce se desiti kada gradjanin bude potpuno individualno reagirao trazeci svoja prava u svakodnevnim situacijama, sudjelujuci u izgradnji drustva, blagovremeno komentirajuci urbanisticke planove... Najlakse je zapravo pridruziti se protestima, sat vremena jednom sedmicno ili mjesecno setati i zvizdati. I to je vazno, ali jadno je ako na tome stane nasa pojedinacna aktivnost!
Puno je vaznije jer je efikasnije - blagovremeno i na pravim adresama postaviti svoje zahtjeve.
A "pisanije" upucuju neupucene gdje i sta mogu postici, zato su i pisanije vazne :)
Draga Asana,zahtjevi su napisani i upućeni davno.Sad se mogu samo dodavati još zahtjeva ali na osnovu expertiza stručnih i iskusnih ljudi koji se svesrdno zalažu na ovome.
Pisanje na ovom forumu nas neće nigdje odvesti ako to nisu konstruktivni prijedlozi koji su izvodljivi.Jasnoje da treb biti i kritike ali ne tipa 'ovo vam ne valja' a nema prijedlog za poboljšanje.O tome ja pišem čitavo vrijeme.Ako imaš kritiku uputi je u pravom obliku a ne samo 'to vam ne valja'.Naravno,ako si dobronamjeran dat ćeš moguće rješenje i prijedlog za poboljšanje i aktivno se uključiti u realizaciji tog prijedloga.

Bitno je da ima i oponenata u ovome,svaki njihov post pokazuje na nove stvari i nove činjenice i razlog više da se ne odustane od ovih zahtjeva.Zato probudimo se radi naše djece a nama je suđeno da se patimo i strahujemo za naše živote i živote naših najmilijih
45cents

#186 Re: Dogovaramo protest 09.05.

Post by 45cents »

Sunčice, (ne kritikujem te, već otvaram polemiku)

Zahtjevi moraju biti precizni. Kako se i na koji način preciziraju, to je druga stvar)

U protivnom, cijela stvar bude dovedena na slijepi kolosijek, kao ovi sadašnji protesti:

a) Niste odgovorni!
b) Odgovorni smo, dede mi i nane, odgovorni smo!
c) Niste poduzeli!
d) Nije u mojoj nadležnosti!
e) Ali vi ste odgovorni!
f) Pa rekli smo da smo odgovorni, u čemu je problem...evo ima Akcioni plan!

A onda, ono famozno "Hodi, vamo da ti čiko nešto da" (čitaj: dodjite da se dogovorimo, pa ljudi smo)

Ovako može godinama....

Dakle, otvaram temu za razmišljanje, ne pomišljam da griješiš, samo navodim mogućnosti daljeg razvoja događaja....
suncica24

#187 Re: Dogovaramo protest 09.05.

Post by suncica24 »

45cents:
Nisam ni mislila ni prihvatila to kao kritiku :D

Po meni, zahtjevi su jasni.
Problem je... mjerljivost ispunjenosti zahtjeva!
Kriteriji za "odlicno" i "uzas"!
Te: Ko je "zaduzen" i ima "pravo" mjeriti i odlucivati sta je ispunjeno i sta nije!

PS: Cetvrta tacka koja bi bila pokretanje "aktivnost" nakon sto se "ucinak" izmjeri jeste iskljucivo pitanje gradjana (zato je nema u gornjem pobrojavanju)
buba

#188 Re: Dogovaramo protest 09.05.

Post by buba »

Ma ne palamudite previse. Jednostavno daj da stampamo transparente, majice, izlazimo na ulicu i lupamo ako nista sa kasikom i serpom..Ne Valja, Dosta je, Hocemo Bolje i to je to.
Kad ne bude reakcija na to, onda dobro usmjereni, organizovani bojkot.
Alhemicarkaa

#189 Re: Dogovaramo protest 09.05.

Post by Alhemicarkaa »

@buba, upravo trazimo usmjerenu reakciju, jer na te serpe i kasike ne reaguju.
Moj prijedlog sam vec rekla, blokiranje kljucne raskrsnice i to je to, tako ce morati nesto preduzeti, jal protiv nas, jal protiv sebe, sta god da urade bice ustvari protiv njih :)
samo gost

#190 Re: Dogovaramo protest 09.05.

Post by samo gost »

Dobro, evo malo konkretnije šta bih ja.

Prvo bih se pozabavila vlastitom organizacijom. Naime, ovo do sada je išlo, ali koliko se meni čini prilično stihijski i zahvaljujući ogromnom entuzijazmu nekoliko ljudi (možda se varam, ispravite me). Dalje se ne može ozbiljno nastaviti ako se ne uspostavi dobra unutrašnja struktura i organizacija. Mora se znati proces odlučivanja, mora se znati ko i kako donosi odluke o važnim pitanjima, mora se uspostaviti sistem odgovornosti za izvršavanje postavljenih zadataka. Sve je to moguće samo ako postoji dobra organizacija. AKo ovo već postoji i funkcioniše, onda super, ako ne onda je to problem.

Sljedeće pitanje je strategija djelovanja. Da, znam imaju zahtjevi, ali strategija podrazumijeva jasno postavljanje zagovaračkih ciljeva: koji su dugoročni ciljevi i koliko ih je? šta su kratkoročni ciljevi? Koje aktivnosti se planiraju za ispunjenje kratkoročnih ciljeva? Jesu li ciljevi dobro definisani? Ko su oni na koje se može računati kao podršku? (Napominjem da su NVO-i koji su dali podršku i istupali u javnosti saopštenjima činili oni isti NVO-i protiv kojih su napisane čitave stranice ovdje kao o organizacijama koje hoće da od ovoga izvuku korist za sebe, umjesto da se već s njima čvrsto uvezalo i vidjelo se kakva se zajednička korist može postići). Dobra strategija znači da unaprijed znamo šta ćemo raditi ako S&S ne podnesu ostavke, hoćemo li to okrenuti u svoju korist ili plakati nad sudbinom.

Kažete ima već expertiza? Dobro, kako se te expertize koriste u daljnjim aktivnostima? Npr. kako se koristi informacija o dispozicionim ovlastima za korištenje budžetskih sredstava? To je kapitalna stvar, ali ne vidim da je maksimalno iskorištena. Danas sam vidjela saopštenje kojim se traži informacija o istrazi o događajima pred KS od premijera, i to je izvrsna stvar. To je potez bolji i od nastavka protesta radi protesta i bilo koje blokade jer se odgovorne bije njihovim oružjem.

Što se tiče ličnog doprinosa, ja sam digla guzicu odavno, a ni dobar savjet nije za baciti, zar ne?
s vetrom uz lice

#191 Re: Dogovaramo protest 09.05.

Post by s vetrom uz lice »

Alhemicarkaa wrote: ... jer na te serpe i kasike ne reaguju.
Moj prijedlog sam vec rekla, blokiranje kljucne raskrsnice i to je to, tako ce morati nesto preduzeti, jal protiv nas, jal protiv sebe, sta god da urade bice ustvari protiv njih :)
joj Alhemicarkoo ljubim te, i ja sam za blokadu, totalnu .. pa da se sve oduzme :x
a sad kol'ko je to izvodljivo, na nama je.. jel? saberimo se ljudi? što nas se više sabere (a neka šerpi kašika i ostalih .. rekvizita ..) .. oduzeti će oni i biti
:-? :angry:
palermo

#192 Re: Dogovaramo protest 09.05.

Post by palermo »

Alhemicarkaa wrote:@buba, upravo trazimo usmjerenu reakciju, jer na te serpe i kasike ne reaguju.
zašto misliš da moraju preduzeti nešto, jednostavno puste i čekaju da ostalim građanima dopizdi i da oni svoju ljutnju usmjere na vas.Čisto kao opcija
sunčan dan

#193 Re: Dogovaramo protest 09.05.

Post by sunčan dan »

Ljudi moji, sinoć poslije 60 minuta, najradije bi sve te idiote skupa sa njihovim foteljama iskipovala u Miljacku. :x Od kada idem na proteste nije me veće beznađe uhvatilo. Dragi moji, kakav mi svijet ostavljamo svojoj djeci. Jedino što me sada drži to su ovi naši protesti, način da bar pokušamo promjeniti nešto.
Mogly

#194 Re: PROTESTI: Usaglašavanje daljnih aktivnosti

Post by Mogly »

amrica wrote:
Corto Maltese wrote:
Mogly wrote:SS i SB nisu smjenjeni ni nakon protesta 06.04. Valjda bi za to neko trebao da snosi odgovornost.
U pravu si! Ja snosim odgovornost zbog tog neuspjeha i dajem ostavku, ne iz moralnih razloga, nego zbog pokazane nesposobnosti.
koje pokazane nesposobnosti?
Mogly te proziva, a ti reagiras? Prezivio si SB uzivo, a sad ovako?
Amrice, stvarno nisam zlonamjeran. :-D

Corto me ostavi bez teksta...
Ustvari ovako, ti si uradio nešto što je mimo nepisanih pravila foruma i objavio svoje ime. I zato naklon do zemlje. Pošto nismo ravnopravni u razgovoru (ja tebi znam ime a ti meni ne znaš) ti si isključen iz mojih "prozivki", a ja bih volio da se sve ovo otvori pa da svi učinimo ono što si učinio ti.
Last edited by Mogly on 15/04/2008 16:32, edited 1 time in total.
Asana

#195 Re: MASOVNI PROTESTI - CHAT

Post by Asana »

Mogly wrote:
Corto wrote:
Mogly wrote:SS i SB nisu smjenjeni ni nakon protesta 06.04. Valjda bi za to neko trebao da snosi odgovornost.
U pravu si! Ja snosim odgovornost zbog tog neuspjeha i dajem ostavku, ne iz moralnih razloga, nego zbog pokazane nesposobnosti.
Corto me ostavi bez teksta...
Pa, valjda je i cilj ovog komentara bio da te ostavi bez teksta... pokazao je paradoksalnost tvog komentara.
Asana

#196 Re: Dogovaramo protest 09.05.

Post by Asana »

Ne znam samo zasto se toliko poigravaju sa strpljenjem ljudi ... :roll:
sunčan dan

#197 Re: MASOVNI PROTESTI - CHAT

Post by sunčan dan »

Corto, tebi i drugima hvala, hvala vam što se trudite, borite, vi ste bolji i moralniji ljudi nego masa njih u kojekakvim vladama, što nam o glavi rade.
Izašla sam iz one apatije i beznađa, idući na proteste ja se ponovo osjećam kao čovjek - koji ako ništa, bar se trudi da nešto promjeni. Hvala vam i na tome.
Mogly

#198 Re: MASOVNI PROTESTI - CHAT

Post by Mogly »

Asana wrote: Pa, valjda je i cilj ovog komentara bio da te ostavi bez teksta... pokazao je paradoksalnost tvog komentara.
Pa to sam i rekao. Meni je OK prhvatiti da nisam u pravu. Prvi put je teško, ali ti je poslije toga život mnogo lakši.
sunčan dan

#199 Re: Dogovaramo protest 09.05.

Post by sunčan dan »

Zato što ih nije briga za te iste ljude. :sad: Svaki od njih (čast izuzecima, jer ako ih nema onda sve postaje ništavilo) se trudi da za svoga mandata obezbjedi sve materijalno, a duše....pustinje.
Mogly

#200 Re: Dogovaramo protest 09.05.

Post by Mogly »

Predlažem da se sljedeći protesti zovu KAPAK. To je narodski "dosta", samo jače, opipljivije. Nekako me asocira na dobroga Bošnju koji je stao nogom i zainatio se - e nema dalje. Vizuelno mi nešto dolazi slika okrugloga poklopca za kanalizaciju sa ugraviranim krupnom slovima KAPAK, Da govna ostanu tamo gdje im je mjesto. Može se raditi sa ovim, KAPAK se naopako čita isto. Recimo KAΠAK sa ovim zadnjim K krenutim unutra (mrsko mi sad tražiti) i tako.

Bilo bi dobro da neko od sarajevskih bendova obradi Braću Moriće na pank fol za naše potrebe. "Skroz" mi dobro zvuči 8)

sunčica i 45c "Dino: Otvaram sastanak, tata ima riječ. Tata: Predlažem da skratimo" :lol: Sorry za svoj 50ti post morao sam malo...
Nego ozbiljno, imali ste jako interesantnu i poučnu polemiku. Mislim (ako se moje mišljenje pika) da je sunčica na vagi jača. Građanski glas mora de se čuje mimo organizacije, a ovo što 45c predlažeš vodi u formalizaciju. Nije da se ne slažem s tim, dapače, ali ne sa ovim i ne ovdje. Građanski glas jeste da ukazuje na probleme i TVRDOGLAVO samo zahtjeva, ništa ne predlaže. A ima potpuno pravo da traži, dokle god je neformalno. I građansko korektivno mora da postoji, nema alternativu.
Locked