Da li ste Yugonostalgičari ?

Locked

Da li ste Yugonostalgičari ?

Jesam i žalim za " Titinom " SFRJ ;
120
58%
Nisam, moja domovina, zavičaj i u mislima država je uvjek bila BiH ;
87
42%

Total votes: 207

Downunda

#176 Re: Da li ste Yugonostalgičari ?

Post by Downunda »

jeza u ledja wrote:
Downunda wrote:"Ježa u leđa"

Očito je da ne kontaš, jer svi na ovom forumu kontaju osim tebe, ali to me raduje pošto time demostriraš našu tipičnu Bosansku tvrdoglavost (možda i našu jedinu autothtonu "ličnu kartu").

Pročitaj tekst Ustava jer si očito totalno neupućen ili neinformisan, ali ne brini....

Već sam ti precizirao: na obrascima za upis u školu, na fakultet, prijavljivanje u biro za nezaposlene ili služenju vojnog roka pod rubrikom nacionalost se sve osim B/S/H svrstava u evidenciji pod ostali. A ti napiši šta god hoćeš (palačinka, krofna i sl).
Izvori:
1. Šef studentske službe sa jednog od fakulteta u Sarajevu (studenti su pisali raznorazne stvari o drubriku nacionalnost, međutim svi su svrstani pod ostale, jer svake godine prilikom obajvljivanja rezultata fino piše da je na tom i tom fakultetu upisano toliko i toliko studenata, a od toga X Bošnjaka, X Srba, X Hrvata i X OSTALIH (znači nema Eskima, Palačinaka, Baska, Kelta, Švalera itd).
2. Šef protokola za izdavanje uvjerenja o državljastvu, matičnoj knjizi rođenih i umrlih u opštini Centar u Sarajevu (ista stvar)
3. Moj kolega je lično pravio spiskove vojnika (tada još uvijek regruta) na služenju vojnog roka u Vojsci Federacije, i njegov nadređeni mu je naglasio da svi osim B/S/H moraju biti evidentirani kao OSTALI, jer je tako precizirano u Statutu Oružanih snaga BiH (trebam li OPET ponavljati da je bilo najmanje 10-15 vojnika koji su, prilikom popunjavanja obrazaca, pod rubriku nacionalnost upisivali BiH, Bosanac ili Bosanac i Hercegovac, a bilo je i onih koji su pisali samo Hercegovac)
4. Ako isliš da se zvanično možeš izjašnjavati i evidentirati kao Bosanac i Hercegovac izvoli kaniduj se na izborima, pa ćeš vidjeti šta će ti reći u CIK-u (i tu imam dokaza koliko hoćeš, jer sam radio na mnogim izborima poslije rata, ali mislim da je ono što sam naveo i dovolno)!

Jedino si tačno iznio da na ličnim karatama i pasošima ne stoji nacionalna pripadost (na moje opšte zadovoljstvo ali i čuđenje)!

Ako neko od ostalih forumaša može bolje objasniti molim vas neka izvoli, jer ja samo mogu ponavljati zvanične podatke Iskustva sam već iznio), koji su (ponavljam) osim forumašu "ježa u leđa" svima poznati.

Pozdrav

Ako mozes upisati Palacinka, onda si ti Palacinka. NARAVNO da nece na svakom jebenom spisku pisati X Srba, X Bosnjaka, X Palacinaka, X Cokoladica... vec ce sve manjine sazeti pod Ostali. Dokument na koji upises sta si i ko si - to je zvanicni dokument u kojem deklarises svoju nacionalnost. Spisak regruta, ili buducih studenata je sazetak. Ti tvrdis da se ne mozes deklarisati kako hoces, ja ti kazem da mozes, a onda i ti sam potvrdjujes. Spisak, popis ili lista u koju si i ti ubrojan nije dokument o kojem ti treba da se brines, jer se ne deklarises kao ovakav ili onakav zato da bi 'svom timu' dao jos koju bobu. Deklarises se u tom dokumentu, a ako ti je u njemu dozvoljeno da pises sta hoces - znaci dozvoljeno ti je da se deklarises kako hoces.
I ne kontam zasto spominjes tekst Ustava, prvo si naveo da se tamo spominju Jevreji, onda si rekao to se podrazumjeva pod Ostali, a ovdje se bunis sto ce tebe upisati pod Ostali.
Kao sto rekoh, htio bi nesto, a ne znas ni ti sta.
1.Itekako znam šta hoću, ali ne znam kako, jer izgleda da SAMO tebi treba crtati!

2.I Kaligula je konja proglasio za senatora, pa je po tvom (možda nicku) konj trebao biti tretiran kao senator, jer ga je Kaligula upisao kao senatora! Očito da konj nije primao paušale i dnevnice, i nije imao šofera i sekretaricu.

3.Fizički možeš upisati šta hoćeš, ali to se NE POŠTUJE, JER TO ŠTO SI NAPISAO NEĆE BITI NAVEDENO niti u:
ZAVODU ZA STATISTIKU,
NITI ĆE SE NA FAKSU REĆI da sam npr. ja ČOKOLADA ILI KROFNA, iako sam se tako deklarisao,
niti će iko reći da Vojsku ovu ili onu služi 1% Mongola ili 7% Palačinki (a ljudi tako popunili obrasce) itd.
(Ja sam živio jedno vrijeme u zemlji u kojoj Bosanci čine možda manje od 1% ukupnog stanovništva, i izjašnjavao se kao Bosanac, pa se na kraju školske godine uvijek fino isticalo da u tu i tu školu ide 0,004% Bosanaca - a ljudi i ne znaju gdje je Bosna, ALI SU NAM SPOMENULI IME, JER POŠTUJU PRAVO ČOVJEKA DA SE IZJASNI KAKO ON/A HOĆE)!

4.Da li bi se Švicarci ili Belgijanci bunili što im ni u jednom ZVANIČNOM dokumentu (rodni list, razni obrasci itd) ne može pisati Švicarac ili Belgijanac, kao što je meni i mnogima ONEMOGUĆENO da se ZVANIČNO IZJASNIMO KAO Bosanci i Hercegovci?

5.Zamisli da se u razvijenim zemljama (recimo Njemačkoj) kaže:"U Njemačkoj živi 90% Njemaca i 5% ostalih"? A svi znamo da se u svim zvaničnim a i nezvaničnim dokumentima stoji da pored 90% Njemaa, tu živi i 3% Čeha, 2% Poljaka, 1% Turaka itd (Oni su manjine, po našem Ustavu su "Ostali" ALI SE NJIHOVO IME NAVODI! (da ne govorim o pravima koje sve manjine u EU imaju: od škole, radija, novina, TV programa itd - znaš li na kojem se radiju kod nas emituje program na romskom, Hebrejskom ili možda albanskom jeziku?)
Kod nas je takav slučaj, samo se precizno navode B/S/H tj. konstitutivni narodi.

U Njemačkoj, Britaniji ili Španiji se navodi da u tim zemljama živi X% Njemaca tj. X%Španaca (kao konstitutivnih ili većinskih grupa), ALI I npr 5% Katalonaca, $% Baska, odnosno, X% Turaka, X%Čeha, X%Danaca - jednom rječju kategorija "Ostali" postoji samo u BiH i nigdje više u Evropi, ili si manjina ili si većina - NE ZNAM ZAŠTO TI JE TEŠKO SHVATITI "JEDINSTVENOST I NAJVEĆU DISKRIMINACIJU USTVA BIH U POGLEDU NA SLOBODU IZJAŠNJAVANJA ?!

Kada Pakistanac ILI Rom kojih je u VB manje od 5% napiše na loto listiću da je Rom ili ti Paki, njemu na svim dokumentima stoji da je Paki odnosno Rom (i on/a kao takav ima zagarantovana prava), a kada kod nas svoje dijete u školi deklarišeš kao Bosanca i Hercegovca u protokolu stoji da u školu idu B/S/H i Ostali (znači (po zakonu) nikog nije briga što si ti upisao svoje dijete kao Bosanca i Hercegovca), a u npr Poljskoj stoji da u toj zemlji pored Poljaka (kojih ima preko 95%) živi i 0.6% Grka.
E pa kad ti neko ne dozvoli da se izjašnjavaš po imenu svoje domovine, onda to više nisu neki "j....i dokumenti" ili ti očito nemaš pojma o osnovnim demokratskim principima slobode izjašnjavanja.

Kao što si i sam potvrdio, teoretski možeš izjašnjavati kako hoćeš, ali ako to nije (i to samo u BiH) Ustavna kategorija (što je tebi očito "Špansko selo") onda je svejedno kako će se ko izjašnjavati, kad su svi osim B/S/H, pripadnici reda "Ostalih"!
Što se Jevreja tiče, provjerit ću što prije da li se oni po Ustavu mogu navoditi kao Jevreji ili kao mi Bossnci i Hercegovci tj. "ostali".

E sad dobro pročitaj šta je napisano jer da si čitao sve polako, ne bih ti morao navoditi jedne te iste stvari nekoliko puta (što je svakako rekord objašnjavanja na ovom forumu)!
Downunda

#177 Re: Da li ste Yugonostalgičari ?

Post by Downunda »

Izvinjavam se ostalim učesnicima teme, što sam "skrenuo" sa teme (Jugonostalgija) , jer kao šte si sami mogli uvidjeti - bilo je potrebno više puta intervenisati da se objasne vrlo jednostavna stvar (da Bosanac i Hercegovac na žalost znači samo "pusto slovo na papiru").

Ta ra
jeza u ledja

#178 Re: Da li ste Yugonostalgičari ?

Post by jeza u ledja »

Downunda, ti govoris o tome kao da je negdje zapisano da se na svakom zvanicnom dokumentu moras upisati kao Ostali (ako nisi B/H/S), kao da je to zakonom predodredjeno?!? Govoris o stvarima tehnicke prirode, to da li ce neka ustanova biti dovoljno azurna da oficijelno izbacuje detaljnu statistiku ovisi od potrebe za tim. Slozices se s tim da ako si ti 1% stanovnistva da ce te mnoge ustanove, raznorazne liste, zvanicne ili ne, jednostavno preskociti. To kako kazem ovisi od njihove profesionalnosti, zakonskih obaveza, a boga mi i para. Ako takvih kao ti ima 20% posto ili vise. To je vec druga stvar, onda nema smisla pisati 'Ostali' bez navodjenja ko si i sta si.
Mi zivimo u zemlji koja kao samostalna nikad nije imala popis stanovnistva, zato ovakve stvari jos nisu uredjene.

Ali ne mozes reci da 'ti nije dozvoljeno da se izjasnjavas kako hoces', jer to jednostavno nije tacno.
saviola

#179 Re: Da li ste Yugonostalgičari ?

Post by saviola »

Rambo-Amadeus wrote:Obzirom da su iskljucivo Bosnjaci razorili Yugu a ja sam Bosnjak onda valjda nisam, za razliku od, recimo Saviole, bosanskog Srbina (koji ima veze sa Srbijom koliko ja sa S Arabijom, ali nejse), koji je je za to da se sav bijes zbog raspada iste iskali na Bosnjacima, naravno ne kazem da je to doticni igdje eksplicitno rekao, ali budimo realni...

nisam znao da si odrastao u s.arabiji, zavrsio tamo srednju skolu i imas njihovo drzavljanstvo :roll: :D
CondoR

#180 Re: Da li ste Yugonostalgičari ?

Post by CondoR »

slusam.ba wrote:nisam...
ne zato sto smatram da je YU bila losa vec iz vrlo jednostavnog razloga koji glasi
VRIJEME JE DA SE KRENE DALJE :run: ...ljudi koji zale za prosloscu nemaju buducnost.... :skoljka:
Nisu sve poslovice istinite :D

Isto, ljudi koji ne uče na iskustvima prošlosti, nemaju budućnosti.
slusam.ba

#181 Re: Da li ste Yugonostalgičari ?

Post by slusam.ba »

CondoR wrote:
slusam.ba wrote:nisam...
ne zato sto smatram da je YU bila losa vec iz vrlo jednostavnog razloga koji glasi
VRIJEME JE DA SE KRENE DALJE :run: ...ljudi koji zale za prosloscu nemaju buducnost.... :skoljka:
Nisu sve poslovice istinite :D

Isto, ljudi koji ne uče na iskustvima prošlosti, nemaju budućnosti.
mozda sve poslovice nisu istinite ali ja ne vidim kako to nostalgija za Yugom nama moze pomoci da se trznemo i svatimo da iz ovih govana u kojima smo sada sami sebe moramo izvuci....
svaki rezim na svijetu ima svoje prednosti i mane a ovaj nas nema nikakvih prednosti stoga je potrebno da se trgnemo sto prije i pocnemo raditi an tome da nam sutra bude bolje...a ne da smo sjedimo i pricamo o tome kako je enkada bilo bolje kako je Yuga bila savrsenstvo ili slicno...
:bih:
bosn.om

#182 Re: Da li ste Yugonostalgičari ?

Post by bosn.om »

Ne, jer nisam nikad bio, kao niko iz mog porodicnog klana. Jugoslavija je nama uvijek bila vecinsko-srpska okupatorska sila, a tako nas je i tretirala.
zavrzlama

#183 Re: Da li ste Yugonostalgičari ?

Post by zavrzlama »

Jugonostalgija je ubijena u Vukovaru,Dubrovniku,Bijeljini,Srebrenici itd...

Da se SFRJ raspala kao recimo Cehoslovacka..danas bi se itekako moglo govoriti o Jugonostalgiji..i 6 republika bi danas bile 6 drzava(sto i jesu) ali bi onaj Jugoslovenski duh ostao kao trajan faktor zblizavanja naroda iz Titine Jugoslavije...medjutim nekima je prvenstven cilj bio teritorija..a znamo gdje su zavrsili...
Last edited by zavrzlama on 08/04/2008 23:47, edited 1 time in total.
edinbug

#184 Re: Da li ste Yugonostalgičari ?

Post by edinbug »

Gledajuci iz ekonomskog, socijalnog, sigurnosnog ugla zal za Jugom jos uvijek postoji, ali sa obzirom na sve sto je se desavalo u periodu 1990- 1995 (pa i dalje), mislim da je to samo SAN, jer i suvise je krvi natopljeno u bivsoj SFRJ da bi se to ponovilo. Ko zna mozda ce neke nove generacije i o tome razmisljati, ali nase sigurno ne. Na kraju ako udemo u EU, eto opet neke veze o kojoj prije deset godina nismo ni u snu zamisljali da ce se desiti.
hik--meta

#185 Re: Da li ste Yugonostalgičari ?

Post by hik--meta »

edinbug wrote:Gledajuci iz ekonomskog, socijalnog, sigurnosnog ugla zal za Jugom jos uvijek postoji, ali sa obzirom na sve sto je se desavalo u periodu 1990- 1995 (pa i dalje), mislim da je to samo SAN, jer i suvise je krvi natopljeno u bivsoj SFRJ da bi se to ponovilo. Ko zna mozda ce neke nove generacije i o tome razmisljati, ali nase sigurno ne. Na kraju ako udemo u EU, eto opet neke veze o kojoj prije deset godina nismo ni u snu zamisljali da ce se desiti.
moguca je opet za generaciju-dvije ako se uopste vrele strasti ikad smire, a eu propadne, ali samo sa glavnim gradom u sarajevu, a ne u beogradu, i sa predsjednikom bosnjakom. ince srbi i hrvati bi se poklali medjusobno oko primata kao cetrdesetih ili devedesetih proslog vijeka.
makedonci bi se pridruzili bez problema da drze balans, a slovenci su bojim se davno izgubljeni(citaj odjurili svjetlosnu godinu ispred).

samo citajuci postove ove djece po forumu sto nisu odrasli u starom sitemu, sumnjam da ce se ikada obnoviti, jer nema dovoljno kontakta medju njima, generacije odrastaju u nacionalno-iskljucivim torovima, pa onaj danasnji omladinac banjalucanin smatra sarajevo dalekim neprijateljskim gradom u koji nije dobrodosao i obratno, da vec ne idem na jos dublje anemozitete tipa zg-bg i slicno.
turban

#186 Re: Da li ste Yugonostalgičari ?

Post by turban »

Kako vas nije sramaota da vise pricate o toj vasaoj Yugoslaviji... :run:
Šole

#187 Re: Da li ste Yugonostalgičari ?

Post by Šole »

Čega sramota?
turban

#188 Re: Da li ste Yugonostalgičari ?

Post by turban »

Šole wrote:Čega sramota?
Sole,
Sve sto je bilo dobro u biso Yugoslaviji palo je u vodu onoga momenta kada je bisa JNA stala na cetnicku stranu.
To je tako prosto,ne treba se crtati.Da krenemo od Vukovara i Ovcare... :roll:
walkabout

#189 Re: Da li ste Yugonostalgičari ?

Post by walkabout »

MoHiKaNaC wrote:Ma nostalgija je uglavnom lijepo sjecanje na mladost. Ljudi su svugdje nostalgicni jer su nekad bili mladi pa im se cini da je sve bilo ljepse. Neke buduce generacije ce osjecati nostalgiju upravo prema ovom vremenu. Nekome ce sjecanje na play station II biti kao nama sjecanje na klikere :)

Naci ce svako ponesto lijepo u ovome sto mi trenutno pljujemo. Mada mi cini da tehnoloski napredak cini da ta nostalgija iz generacije u generaciju biva sve veca jer ljudi sve vise kontaktiraju kao mi sada, tipkajuci. Nazalost tako je...

Dakle ja ne bih pravi preveliku famu od ex Yuge, bilo je tu i dobrih i losih stvar a nostalgija je samo stvar koju vrijeme neminovno nosi sa sobom.
O nostalgiji kao cisto psiholoskoj pojavi...par misli...

Nostalgija - filter za proslost.
Probira samo lijepe stvari a ruzne potische.

Mozhe posjechi ako se ne rukuje kako treba.
Mozhe raspoloziti ako se uzima u pravim kolicinama.
hik--meta

#190 Re: Da li ste Yugonostalgičari ?

Post by hik--meta »

ne pricamo ti o jugoslaviji otkad su se slovenci otcjepili, nego onoj u 70-tim i 80-tim.
turban

#191 Re: Da li ste Yugonostalgičari ?

Post by turban »

hik--meta wrote:ne pricamo ti o jugoslaviji otkad su se slovenci otcjepili, nego onoj u 70-tim i 80-tim.
Pa znas li sta se deseavalo 70-tih.Vec tada je nacionalizam iz Srbije i Hrvatske izbijao na vidjelo.Ako me sjecanje ne vara i Krleza se tada stavio na stranu Hrvatske stvari(ticalo se Hrvatskog jezika)a u Srbiji neki liberali opet za neku njihovu stvar itd.
Nostalgija kad zalis sebe u nekom proslom vremenu.Dali to proslo vrjeme ima veze sa ovom temom, e to bi sociolozi trebali odgovoriti?
Ja se gadim na pomisao da je bila jednom jedna Yugoslavija-Srboslavija sa autonomnom pokrainom Hrvatskom.
hik--meta

#192 Re: Da li ste Yugonostalgičari ?

Post by hik--meta »

turban wrote:
hik--meta wrote:ne pricamo ti o jugoslaviji otkad su se slovenci otcjepili, nego onoj u 70-tim i 80-tim.
Pa znas li sta se deseavalo 70-tih.Vec tada je nacionalizam iz Srbije i Hrvatske izbijao na vidjelo.Ako me sjecanje ne vara i Krleza se tada stavio na stranu Hrvatske stvari(ticalo se Hrvatskog jezika)a u Srbiji neki liberali opet za neku njihovu stvar itd.
Nostalgija kad zalis sebe u nekom proslom vremenu.Dali to proslo vrjeme ima veze sa ovom temom, e to bi sociolozi trebali odgovoriti?
Ja se gadim na pomisao da je bila jednom jedna Yugoslavija-Srboslavija sa autonomnom pokrainom Hrvatskom.
neznam koje si godiste, ali svi mi rodjeni 60-tih nismo osjecali nacionalizam tih godina do kraja 80-tih, barem ne u sarajevu.
nacionalizam je bio ugnjetavan kao stetna stvar protiv koje su se komunisti uspjesno izborili 45, i s pravom, jer je drzava bila konstituirana da zajednistvo nadjaca niske porive. nazalost, nisu uspjeli.
turban

#193 Re: Da li ste Yugonostalgičari ?

Post by turban »

Kad me pitas da ti kazem.
Ja sam maldji od te generacije,ali cu ti napisati par rjeci o nacionalizmu iz tog vremena.Moj rahmetli otac kad se ozenio preselio se iz Srebrenice u Bratunac.
Jednom prilkom ga je neki pravoslavac u nekoj Bratunackoj kafanini upitao.Odakle si ti ....???Moj otac je odgovorio iz Suceske-Srebrenica.Jeli bogati jeli to bjese Mala Azija??Dali je dovoljno?
BanjalučankaX

#194 Re: Da li ste Yugonostalgičari ?

Post by BanjalučankaX »

Naravno da sam Yugonostalgična!Zašto?Zato što sam onda imala sve: državu,porodicu,SLOBODU I MIR,ljudska prava,imala sam sve što sam mogla poželjeti.Nije me niko opterećavao sa nacionalizmom,podjelama i svim ostalim glupostima kojima nam danas pune glavu i polako nas ubijaju.
Sve bih dala da se vrati moja i vaša Jugoslavija i naš jedini predsjednik JOSIP BROZ TITO i ne bih žalila umrijeti, iako sam mlada, kad bih još jednom živjela u Jugoslaviji!
Zašto se Juga raspala?Raspala se zbog naroda koji nije znao što želi i što hoće,nisu znali cijeniti ono što su imali,htjeli su da ostvare ''svoja nacionalna prava'',htjeli su uvesti ''demokratiju'' i htjeli su da žive ''američkim načinom života'' ( sačuvaj nas Bože takvog života )!
Nažalost,raspala se i zbog podrivanja sistema od strane domaćih izdajnika i neprijatelja koji su bili u sprezi sa fašistima i neprijateljima sa zapada na čelu sa Amerikom.
Ali ja se nadam i molim Boga da sve njih stigne zaslužena i Božija i ljudska kazna, da i njima bude kao što je sad nama i da im bude RAT U KUĆI!A biće, ako Bog da, jer ničija nije do zore sijala.
Puno pozdrava i sve najbolje svim Jugoslovenima i Jugonostalgičarima širom svijeta ( a ima ih puno ) od Jugonostalgične BanjalučankeX!
Shoba

#195 Re: Da li ste Yugonostalgičari ?

Post by Shoba »

Ne znam sta da vam kazem. Covjek u principu uvijek zivi tamo gdje mu odgovara. Da vecini stanovnika ovog foruma ne odgovara da su ovde, ne bi dolazili i postirali, zar ne (genijalan zakljucak :-) )
Licno, nisam siguran da bih ponovo volio nazad u Yu isto kao sto nisam siguran da bih se ikada vratio u BiH. Ovde gdje sam sad (NY) niko me ne pita nista, a i kad me pitaju, uvijek im se moj rodni kraj ucini egzoticnim , tako de sve ispadne OK.

Da svi hoce Jugoslaviju, vratili bi je nazad. Ja bih se volio vratiti vremeplovom samo na dan dva, zbog raje i zajebancije, da vidim sebe idiota...

U stvari, trebali bi napraviti veliki referendum u svim Ex Yu zemljamao povratku u YU, pa da vidimo.....(ko bi to platio?)

na kraju , ja sam definitivno sEx Yu nostalgicar :D
Shoba

#196 Re: Da li ste Yugonostalgičari ?

Post by Shoba »

U svakom slucaju, cijela ex yu je relativno mali prostori logicno je da se ljudi zblizavaju uprkos povremenih
"incidenata". Jugoslavija i jeste napravljena sa logikom da je mnogo vise zajednickog nego suprotnog. Kada pogledate na jednu hrvatsku, neki dubrovcanin ima mnogo vise zajednickog sa prosjecnim sarajlijom neko nekim dalekim zagorcem, koji skoro pa govori slovenacki bolje neg hrvatski.Isto kao sto je nekim srbinu sa pala mnogo slicniji bosnjak iz sokolca nego srbin iz beograda. Ima tih varijanata koliko hoces.
U sustini, svi se mi razumijemo odlicno, i to je ono sto nas spaja. Svi od vardara pa do triglava slusaju cirilicu i turbo folk, svi jedu pitu i cevape, svi nose kozne jakne i farmerke,aarrgghhh.......

Sad kad su definitivno svi samostalni, moze samo da bude bolje.... :mrgreen:
El_comadante

#197 Re: Da li ste Yugonostalgičari ?

Post by El_comadante »

Shoba wrote:U svakom slucaju, cijela ex yu je relativno mali prostori logicno je da se ljudi zblizavaju uprkos povremenih
"incidenata". Jugoslavija i jeste napravljena sa logikom da je mnogo vise zajednickog nego suprotnog. Kada pogledate na jednu hrvatsku, neki dubrovcanin ima mnogo vise zajednickog sa prosjecnim sarajlijom neko nekim dalekim zagorcem, koji skoro pa govori slovenacki bolje neg hrvatski.Isto kao sto je nekim srbinu sa pala mnogo slicniji bosnjak iz sokolca nego srbin iz beograda. Ima tih varijanata koliko hoces.
U sustini, svi se mi razumijemo odlicno, i to je ono sto nas spaja. Svi od vardara pa do triglava slusaju cirilicu i turbo folk, svi jedu pitu i cevape, svi nose kozne jakne i farmerke,aarrgghhh.......

Sad kad su definitivno svi samostalni, moze samo da bude bolje.... :mrgreen:
pa kad je to tako što dođe onda do rada da mi je znati?! više su nas u Sarajevu ubijali sa Pala i Sokoca nego ovi iz Beograda itd
El_comadante

#198 Re: Da li ste Yugonostalgičari ?

Post by El_comadante »

BanjalučankaX wrote:Naravno da sam Yugonostalgična!Zašto?Zato što sam onda imala sve: državu,porodicu,SLOBODU I MIR,ljudska prava,imala sam sve što sam mogla poželjeti.Nije me niko opterećavao sa nacionalizmom,podjelama i svim ostalim glupostima kojima nam danas pune glavu i polako nas ubijaju.
Sve bih dala da se vrati moja i vaša Jugoslavija i naš jedini predsjednik JOSIP BROZ TITO i ne bih žalila umrijeti, iako sam mlada, kad bih još jednom živjela u Jugoslaviji!
Zašto se Juga raspala?Raspala se zbog naroda koji nije znao što želi i što hoće,nisu znali cijeniti ono što su imali,htjeli su da ostvare ''svoja nacionalna prava'',htjeli su uvesti ''demokratiju'' i htjeli su da žive ''američkim načinom života'' ( sačuvaj nas Bože takvog života )!
Nažalost,raspala se i zbog podrivanja sistema od strane domaćih izdajnika i neprijatelja koji su bili u sprezi sa fašistima i neprijateljima sa zapada na čelu sa Amerikom.
Ali ja se nadam i molim Boga da sve njih stigne zaslužena i Božija i ljudska kazna, da i njima bude kao što je sad nama i da im bude RAT U KUĆI!A biće, ako Bog da, jer ničija nije do zore sijala.
Puno pozdrava i sve najbolje svim Jugoslovenima i Jugonostalgičarima širom svijeta ( a ima ih puno ) od Jugonostalgične BanjalučankeX!
pa kad je več tako postoji SDP oni su slični komnistima pa glasaj za njih ili ako hočeš skupi potpise koliko treba i traži referendum da se napravi socijalistička rebuplika umjesto ove demokratske
paratrooper

#199 Re: Da li ste Yugonostalgičari ?

Post by paratrooper »

BanjalučankaX wrote:Naravno da sam Yugonostalgična!Zašto?Zato što sam onda imala sve: državu,porodicu,SLOBODU I MIR,ljudska prava,imala sam sve što sam mogla poželjeti.Nije me niko opterećavao sa nacionalizmom,podjelama i svim ostalim glupostima kojima nam danas pune glavu i polako nas ubijaju.
Nikad vise jugoslavije, ima ljudi koji mrze tu propalu tvorevinu kao sto je ti volis. Zato ne treba da se deres i zoves druge izdajnicima, izdajnici su jugoslovenski oficiri koji su razvaljivali jugoslovenske gradove kako njihovo stanovnistvo ne bi moglo zivjet normalno - e to je ta cjela istina.
saibaba

#200 Re: Da li ste Yugonostalgičari ?

Post by saibaba »

paratrooper wrote:
a špijuni Vatikana ? :D
Nikad vise jugoslavije, ima ljudi koji mrze tu propalu tvorevinu kao sto je ti volis. Zato ne treba da se deres i zoves druge izdajnicima, izdajnici su jugoslovenski oficiri koji su razvaljivali jugoslovenske gradove kako njihovo stanovnistvo ne bi moglo zivjet normalno - e to je ta cjela istina.
Locked