Simbol Bošnjačkog naroda

(H)istorija/povijest Bosne i Hercegovine, regiona, itd...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
travnik

#176 Re: Simbol Bošnjačkog naroda

Post by travnik »

nikad_izvini wrote:
travnik wrote:
nikad_izvini wrote:@ travnik

nisam ja rekao da moraju da se izjašnjavaju,samo sam rekao da je nelogično.Albanci i Srbi nisu uopšte isti narod,po bilo čemu.
Meni je ta veza između Srba i Albanaca bila neutemeljena,po svim aspektima,tako se i završila.

S druge strane imaš referendum 92,gdje se većina Hrvata u BIH izjasnila za nezavisnu BIH.Odjednom,ti Hrvati nisu više Bosanci i Hercegovci kako su glasali na referendumu,nego su sad Hrvati.Meni je to čudno :D Opet ti dajem primjer,švajcarci su švajcarci,pa sve drugo po redu. Znači,bitan je redoslijed: svi mi bi trebal biti Bosnaci i Hercegovci,pa tek onda konfesionalna pripadnost.Logično,zar ne?
Hrvati su se 1991. izjasnili kao Hrvati, isto su se izjašnjavali i na ranijim popisima, a to su bili i na referendumu. Odakle ti to da Hrvati prilikom referenduma nisu bili Hrvati već Bosanci i Hercegovci? Odakle ti veza da je glas za neovisnu BiH ujedno i glas za odricanje od vlastite nacije. Zaista glupo povezivanje i zaključivanje. Hrvati su se i tada kao i danas izjašnjavali kao Hrvati, a ne kako ti kažeš da su odjednom postali Hrvati. Uostalom još početkom prošloga stoljeća osnovana su prva društva i stranke u BiH sa hrvatskim predznakom, znači nekih 90 godina prije referenduma. Pa i pitanje na referundumu je bilo otprilike: Da li ste za neovisnu BiH, državu ravnopravnih naroda Muslimana, Srba i Hrvata? Nešto otprilike tako. Znači, tvoj zaključak da su Hrvati referendumu bili nešto drugo je netočan i besmislen.
Nije tačno.Evo ti primjera.Australci su,poznato je,engleski "doseljenici"(sumnjive prošlosti),pričaju engleski,u dobrim su odnosima sa V. Britanijom,ali imaju svoj identitet,australski.
Ovdje se brka,hrvatski identitet sa R. Hrvatskom i to se provlači već dugo vremena.Previše su vremena Hrvati,barem za moj ukus,bili okrenuti prema Hrvatskoj,zar ne? Previše se konfesija stavljala u pravi plan,zar ne?
Ne sporim apsolutno vjersku pripadnost,niti sporim veze koje imaju Hrvati u BIH i Hrvati u Hrvatskoj.Samo,prevelika zavisnost i gledanje u maticu nas je i doveo u situaciju u kakvoj jesmo,zar ne?
Srbi su ti očit primjer.Zapadni Mostar ti je očit primjer.Ne sporim im ja hrvatstvo,sporim im što ne vole državu u kojoj žive.Činjenica.
Upravu si da se brka hrvatski identitet sa Hrvatskom, ali to je greška, a najbolje se njen učinak vidi kroz negaciju izjašnjavanja. Točno je da su Hrvati mnogo okrenuti Hrvatkoj, ali je isto tao treba uzeti niz drugih činjenica obzir koje je Hrvatska uradili za bh Hrvate. Evo na primjer silne donacije ( više stotina milijuna eura ) za mostarsko sveučilište, finanaciranje niza kulturnih, obrazovnih, sportskih i drugih manifestacija, obnova crkvi i samostana, gradanja ceste ( u općini Travnik Vlada RH gradi cestu dugu nekoliko kilometara, gradi Hrvatska, a ne BiH, Travnik ili KSB koji bi to trebali uraditi ), omogućavanje putovnica,gradnja bolnice u Novoj Biloj, pa nema gotovo niti jedan škola koja ide po hrvatskom planu i programu,a koja nije dobila novčanu pomoć od Hrvatske i itd. Ima Hrvatska koristi od svojih postupaka, ali ipak to je velika pomoć, a kada se govori o odnosu bh Hrvati - Hrvatska, uvijek treba imati na umu te stvari.
Ne može se nitko natjerati da voli državu, to je osobni izbor, danas je takvo stanje u BiH, na žalost.
Šta nije to točno što sam napisao u prethodnom postu?
Real Khan

#177 Re: Simbol Bošnjačkog naroda

Post by Real Khan »

Upravu si da se brka hrvatski identitet sa Hrvatskom, ali to je greška, a najbolje se njen učinak vidi kroz negaciju izjašnjavanja. Točno je da su Hrvati mnogo okrenuti Hrvatkoj, ali je isto tao treba uzeti niz drugih činjenica obzir koje je Hrvatska uradili za bh Hrvate. Evo na primjer silne donacije ( više stotina milijuna eura ) za mostarsko sveučilište, finanaciranje niza kulturnih, obrazovnih, sportskih i drugih manifestacija, obnova crkvi i samostana, gradanja ceste ( u općini Travnik Vlada RH gradi cestu dugu nekoliko kilometara, gradi Hrvatska, a ne BiH, Travnik ili KSB koji bi to trebali uraditi ), omogućavanje putovnica,gradnja bolnice u Novoj Biloj, pa nema gotovo niti jedan škola koja ide po hrvatskom planu i programu,a koja nije dobila novčanu pomoć od Hrvatske itd. Ima Hrvatska koristi od svojih postupaka, ali ipak to je velika pomoć, a kada se govori o odnosu bh Hrvati - Hrvatska, uvijek treba imati na umu te stvari.
Ne može se nitko natjerati da voli državu, to je osobni izbor, danas je takvo stanje u BiH, na žalost.
Naravno da se niko ne može natjerati da voli nekoga ili nešto, ali se zato može manipulirati školskom dječicom (čitaj - ispirati im mozgiće). Reci ti meni kako će hrvatska djeca voljeti svoju državu, a istovremeno u školi uče kako je Bosna maltene "bez veze", a susjedna nam je država "cool"?! Još ta susjedna država pred svake izbore donese nešto novaca, a naši građani za uzvrat glasuju u susjednoj državi... Tamo su aktivni sudionici izbora (dakle punopravni), a ovamo se žale kako su neravnopravni jer se sami deklariraju ne ka konstitutivni narod BiH nego puka dijaspora susjedne države... :shock:
travnik

#178 Re: Simbol Bošnjačkog naroda

Post by travnik »

Real Khan wrote:
Upravu si da se brka hrvatski identitet sa Hrvatskom, ali to je greška, a najbolje se njen učinak vidi kroz negaciju izjašnjavanja. Točno je da su Hrvati mnogo okrenuti Hrvatkoj, ali je isto tao treba uzeti niz drugih činjenica obzir koje je Hrvatska uradili za bh Hrvate. Evo na primjer silne donacije ( više stotina milijuna eura ) za mostarsko sveučilište, finanaciranje niza kulturnih, obrazovnih, sportskih i drugih manifestacija, obnova crkvi i samostana, gradanja ceste ( u općini Travnik Vlada RH gradi cestu dugu nekoliko kilometara, gradi Hrvatska, a ne BiH, Travnik ili KSB koji bi to trebali uraditi ), omogućavanje putovnica,gradnja bolnice u Novoj Biloj, pa nema gotovo niti jedan škola koja ide po hrvatskom planu i programu,a koja nije dobila novčanu pomoć od Hrvatske itd. Ima Hrvatska koristi od svojih postupaka, ali ipak to je velika pomoć, a kada se govori o odnosu bh Hrvati - Hrvatska, uvijek treba imati na umu te stvari.
Naravno da se niko ne može natjerati da voli nekoga ili nešto, ali se zato može manipulirati školskom dječicom (čitaj - ispirati im mozgiće). Reci ti meni kako će hrvatska djeca voljeti svoju državu, a istovremeno u školi uče kako je Bosna maltene "bez veze", a susjedna nam je država "cool"?! Još ta susjedna država pred svake izbore donese nešto novaca, a naši građani za uzvrat glasuju u susjednoj državi... Tamo su aktivni sudionici izbora (dakle punopravni), a ovamo se žale kako su neravnopravni jer se sami deklariraju ne ka konstitutivni narod BiH nego puka dijaspora susjedne države... :shock:
Interesantno je tvoje zapažanje na moj post, vidiš nisi pozitivnim ocijenio gradnju sveučilišta, cesta, bolnica, financiranje mnogobrojnih manifestacija, već si se osvrnuo na plan i program i to sa netočnim ocjenama. Nastavni planovi i programi imaju niz slabosti, mislim na ova naša 3, ali da se o BiH uči kao da je to nešto nametnuto, bezveze ili slično je apsolutno pogrešan zaključak. Činjenica je da se uči o Hrvatskoj, kao i o BiH, ali to da se hvali Hrvatska, a BiH napada je čista izmišljotina.
Hrvati BiH nisu dijaspora Hrvatske, to je nepobitna činjenica, uostalom to su više puta ponovili i hrvatski predstavnici i iz BiH i iz Hrvatske, ali je formuliran tako izborni zakon i on će se vjerojatno promijeniti, a osim njega bit će još nekih promjena u Ustavu Hrvatske.
osa

#179 Re: Simbol Bošnjačkog naroda

Post by osa »

travnik wrote:
Real Khan wrote:
Interesantno je tvoje zapažanje na moj post, vidiš nisi pozitivnim ocijenio gradnju sveučilišta, cesta, bolnica, financiranje mnogobrojnih manifestacija, već si se osvrnuo na plan i program i to sa netočnim ocjenama. Nastavni planovi i programi imaju niz slabosti, mislim na ova naša 3, ali da se o BiH uči kao da je to nešto nametnuto, bezveze ili slično je apsolutno pogrešan zaključak. Činjenica je da se uči o Hrvatskoj, kao i o BiH, ali to da se hvali Hrvatska, a BiH napada je čista izmišljotina.
Hrvati BiH nisu dijaspora Hrvatske, to je nepobitna činjenica, uostalom to su više puta ponovili i hrvatski predstavnici i iz BiH i iz Hrvatske, ali je formuliran tako izborni zakon i on će se vjerojatno promijeniti, a osim njega bit će još nekih promjena u Ustavu Hrvatske.
kako će pozitivnim ocijeniti kad hrvatska pomaže uglavnom hrvatima , nije to u redu, treba pomoć uputiti u bih i dati parlamentu da je pravilno podijeli. hrvati bi dobili ?
brdo

#180 Re: Simbol Bošnjačkog naroda

Post by brdo »

grunt wrote:
komentar wrote:Gledam prijedloge grba Federacije i pitam se: koji je simbol Bošnjačkog naroda????
Evo ovo treba staviti na grb :
Image :-D
neka bar gledaju kad nemogu da kupe za platu :D
brdo

#181 Re: Simbol Bošnjačkog naroda

Post by brdo »

signature wrote:Image
ja mislim da ovaj najbolje pristaje na bosnjacku zastavu
koliko si ovdje imao godina kada si se slikao? :lol: :lol: :dance: :dance:signature ili ti je sa licne karte
Hodidjed

#182 Re: Simbol Bošnjačkog naroda

Post by Hodidjed »

travnik wrote:
zgembo_sa wrote:Ne postoji jos. Namece se ljiljan, ali ljiljan je bosanski, a ne bosnjacki simbol. Time se ljiljan degradira na simbol samo jednog od bh naroda, a on predstavlja sve gradjane BiH.
Kako može predstavljati sve građane BiH kada je posve jasno da ga Srbi i Hrvati ne prihvataju? Zaista ne vidim razlog nametanju nečega i besmislenom laganju o tome da je to grba svi građana BiH, kada svi znamo da ljiljan prihvataju samo Bošnjaci, da ga Srbi i Hrvati uopće ne doživljavaju kao svoj. To je istina, sviđalo se to nekom ili ne.
Eh, da. A nije tako trebalo biti..........
Zastava srednjevjekovne Bosne je simbol Bosne, ali posto u njoj vise nema Bosanaca, nego Srba, Hrvata i Bosnjaka, tako je i ta zastava zavrsila u muzeju.
Naravno, nigdje veze sa muslimanima, odnosno Bosnjacima, ljiljan nema. Zelena coha i polumjesec da, ali ljiljan ne.

Izvini Tvrtko, sjebase ti koncepciju ovi okolo.
IBM

#183 Re: Simbol Bošnjačkog naroda

Post by IBM »

Evo sad naleti na ovo: http://en.wikipedia.org/wiki/Bosniaks

Zbog cega su se ljiljani prihavtili kod jednog dijela bosnjackog naroda kao simbol Bosnjaka-muslimana?
Ljiljani nisu simbol Bosnjaka-muslimana, ljiljan je varijacija krsta. Bosanski kraljevi su ih preuzeli od Francuza. Ljiljane i dalje smatram simbolom Bosne i Hercegovine i Bosanaca ali ne Bosnjaka-muslimana.

Simbol Bosnjaka-muslimana je zuti polumjesec na zelenoj podlozi:

http://en.wikipedia.org/wiki/Image:Imag ... scevic.gif
Jazz_Junkie

#184 Re: Simbol Bošnjačkog naroda

Post by Jazz_Junkie »

IBM wrote:Evo sad naleti na ovo: http://en.wikipedia.org/wiki/Bosniaks

Zbog cega su se ljiljani prihavtili kod jednog dijela bosnjackog naroda kao simbol Bosnjaka-muslimana?
Ljiljani nisu simbol Bosnjaka-muslimana, ljiljan je varijacija krsta. Bosanski kraljevi su ih preuzeli od Francuza. Ljiljane i dalje smatram simbolom Bosne i Hercegovine i Bosanaca ali ne Bosnjaka-muslimana.

Znas li ti razlikovati izmedju vjere i naroda? Cak ni Hrvati koji su u 90% vjerni katolici nemaju krstinu kao narodno znakovlje.
paratrooper

#185 Re: Simbol Bošnjačkog naroda

Post by paratrooper »

Iskreno , jesi i ti jedan od onih 'veliko...' kojem smeta emancipacija nacije od vjere ?
ovo_malo_duse

#186 Re: Simbol Bošnjačkog naroda

Post by ovo_malo_duse »

Zuti polumjesec i zvijezda na zelenoj podlozi je simbol Svih Muslimana.

Simbol Bosnjaka ma koje vjeroispovjesti bili oni su bili kroz istoriju /bili u proslom ratu i treba da budu u buducnosti ljiljani.

Kako vas nije stid svih onih sehida i poginulih boraca koji su svoje zivote dali pod ovim bajrakom.

Od pada Bosne pod Tursku vlast Bosnjaci su se borili po bjelosvjetskim bespucima, za tudze drzave i pod tudzim bajracima. Ovaj put nakon toliko godina prvi put pod svojim bajrakom za svoju domovinu. Ginuli su sa ponosom u ocima i srcu i ljiljanima na ramenu.

Bosnjaci jesu najvecim dijelom muslimani ali su prvenstveno Bosnjaci i Bosanci i Hercegovci... Mjesec i zvijezda ili Harfovi na zastavi to su vjerski simboli a ne nacionalni simboli.
Mislim da su Bosnjaci dovoljno vjerski osvijesteni ali im treba jedno jako nacionano osvjescenje jer kad na ulici vidim Bosnjaka u onoj pakistanskoj kosulji i jos sa bradom smuci mi se. Da ide u Bosnjackoj tradicionalnoj odjeci (caksire dugog tura kratkih nogavica, bensilah i jelek ) kapiu bi mu skinuo.

Ako mi ne postujemo sami sebe kako drugi da nas postuju.
Van Halen

#187 Re: Simbol Bošnjačkog naroda

Post by Van Halen »

Ljiljan je simbol Bošnjaka i svih onih koji vole Bosnu. Bosanski zlatni ljiljan ( Lilium Bosniacum ), je biljna vrsta koja je karakteristična za BiH i zbog toga je uzeta za simbol Bosne, a ne kao varijacija krsta. Slažem se da su ljiljani u drugim dijelovima europe korišteni kao vjerski simbol, ali to nije slučaj sa Bosnom. U srednjovjekovnoj Bosni se ljiljan koristio kao narodni simbol svih Bošnjana, bez obzira na vjeru. Prihvatili su ga i pripadnici Crkve bosanske koji su bili zakleti protivnici simbola krsta. Prihvaćen je kao nešto karakteristično Bosanski i ja sam kao Bosanac ponosan na njega, mislim da svaki Bosanac i Hercegovac treba taj znak prihvatit kao nešto što obilježava ovu zemlju. Ko neće ne mora, njegova šteta.
Jazz_Junkie

#188 Re: Simbol Bošnjačkog naroda

Post by Jazz_Junkie »

Van Halen wrote:Ljiljan je simbol Bošnjaka i svih onih koji vole Bosnu. Bosanski zlatni ljiljan ( Lilium Bosniacum ), je biljna vrsta koja je karakteristična za BiH i zbog toga je uzeta za simbol Bosne, a ne kao varijacija krsta. Slažem se da su ljiljani u drugim dijelovima europe korišteni kao vjerski simbol, ali to nije slučaj sa Bosnom. U srednjovjekovnoj Bosni se ljiljan koristio kao narodni simbol svih Bošnjana, bez obzira na vjeru. Prihvatili su ga i pripadnici Crkve bosanske koji su bili zakleti protivnici simbola krsta. Prihvaćen je kao nešto karakteristično Bosanski i ja sam kao Bosanac ponosan na njega, mislim da svaki Bosanac i Hercegovac treba taj znak prihvatit kao nešto što obilježava ovu zemlju. Ko neće ne mora, njegova šteta.
Ne znas o cemu pricas. Sorry.
IBM

#189 Re: Simbol Bošnjačkog naroda

Post by IBM »

smirite hormone, fino procitajte sta sam napisao pa onda reagujte. Kad kazem Bosnjak-musliman onda mislim samo na muslimane-bosnjake kuzis :D a ne na ''bosnjake-sve vjeroispovijesti''. I ne, zuti polumjesec na zelenoj podlozi nije simbol svih muslimana.Brkas stvari, bijeli polumjesec na zelenoj podlozi je zastava Hilafeta. A zuti polumjesec je koristio H.K.Gradascevic, sa razlogom.
Ljiljani (koje ja volim i nosim) su simbol srednjovjekovne BH drzave i kraljeva koji kao sto vi vjerovatno i znate nisu bili muslimani :D i da uzeli su ih od Francuza i da ljiljan nije simbol Bosnjaka-muslimana, pokusava se nametnuti od kraja rata a ovamo od strane novo-komponovani, cesto nedovoljno obrazovanih muslimana-bosnjaka.

p.s.Bosnjak-musliman= bivsi Musliman.....kuzis? :bih:
Jazz_Junkie

#190 Re: Simbol Bošnjačkog naroda

Post by Jazz_Junkie »

IBM wrote:smirite hormone, fino procitajte sta sam napisao pa onda reagujte. Kad kazem Bosnjak-musliman onda mislim samo na muslimane-bosnjake kuzis :D a ne na ''bosnjake-sve vjeroispovijesti''. I ne, zuti polumjesec na zelenoj podlozi nije simbol svih muslimana.Brkas stvari, bijeli polumjesec na zelenoj podlozi je zastava Hilafeta. A zuti polumjesec je koristio H.K.Gradascevic, sa razlogom.
Ljiljani (koje ja volim i nosim) su simbol srednjovjekovne BH drzave i kraljeva koji kao sto vi vjerovatno i znate nisu bili muslimani :D i da uzeli su ih od Francuza i da ljiljan nije simbol Bosnjaka-muslimana, pokusava se nametnuti od kraja rata a ovamo od strane novo-komponovani, cesto nedovoljno obrazovanih muslimana-bosnjaka.

p.s.Bosnjak-musliman= bivsi Musliman.....kuzis? :bih:
Ljiljani su u Bosnu dospjeli preko francuskih Anzujaca, koji su vladali Ugarskom. Kotromanici su ih adaptirali. Posto su ljiljani etablirani kao bosansko znakovlje, oni trebaju biti i znak onog/onih naroda koji BiH smatraju domovinom. Mjesec i zvijezda nikada nece biti znak Bosnjaka, nego simbol jedne vjerske zajednice. Zasto jedan arapski znak smatrati bosnjackim? Razlikuj izmedju vjerske zajednice i naroda. Nisu svi Bosnjaci ili ljudi iz recimo muslimanskih obitelji muslimani. Sto je sa onim Bosnjacima ateistima? Vise mi ti zvucis kao "novo-komponovani" i dokle ce se vise polaziti od toga, ako se netko Salko, da je isti automatski musliman? Proslo je 17. stoljece.
IBM

#191 Re: Simbol Bošnjačkog naroda

Post by IBM »

ccc. nema hajra od vas. ne citati postove nego nasumice odgovarate.

Image

read:
Pokret za Bošnjačku samostalnost i Ilirski pokret

Kad smo već kod Ilira i Ilirskog pokreta, primijetio sam jednu interesantnu podudarnost.

"Husein-beg Gradaščević je bio zakleti neprijatelj sultanovih reformi koje je 1830. godine kanio provesti u Bosni. U Sarajevu 12. septembra 1831. godine Husein-beg Gradaščević je izabran za bosanskog vezira s naslovom paše."

Zvali su ga "Zmajem od Bosne", "Vitezom od Bosne", a on se je u kratkom periodu vladanja potpisivao kao "gospodar Bosne" čekajući obećani Sultanov ferman koji će Bosni dati samostalnost kao Kneževini, a njemu nasljednu kneževsku titulu. Sultan je poslao Nizam - modernizovanu stajaću vojsku po ugledu na evropsku. 4. juna 1832. godine Husein-kapetanova vojska je konačno poražena od Nizama na Stupu. 16. juna 1832. ovaj je posljednji Bosanski vitez, "samuraj", kao ga neki nazivaju, prešao Savu i prebjegao u Slavoniju.

Vrlo je vjerovatno da je inspirisao Hrvatske romantičare svojom borbom za nezavisnost Bosne jer:

"Početkom prosinca 1832. u Hrvatskoj se stvara pokret pod simboličnim ilirskim imenom. Narodni preporod pokrenuli su mlađi obrazovani ljudi koji su težili nacionalnom osvješćenju svih južnih Slavena u Monarhiji. Glavni oblik djelovanja bila je književnost. Takva podloga Ilirskog pokreta, s naglašenom željom za okupljanjem južnoslavenskih naroda u jednu kulturnu cjelinu, naišla je na pozitivan odjek u većini naših najbližih susjeda...

Ilirske su ideje zbog svoje široke zamisli veoma brzo došle pod udar prougarski nastrojenoga plemstva. Godine 1843. zabranjena je uporaba ilirskog imena, (i grba polumjeseca i zvijezde na crvenoj podloz), a borbe u zajedničkom Saboru i skupštinama toliko su se rasplamsale da su prouzročile prave okršaje na gradskim ulicama." (http://vijesti.hrt.hr/arhiv/99/12/01/NDD.html)

Ako je vjerovati da je Fojnički grbovnik nastao krajem 17. vijeka onda se izbor Ilirskog grba i imena čitavog pokreta u Hrvatskoj iz kojeg kasnije nastaje Jugoslovenska ideja 19. vijeka, da slijediti do svog izvora u Bosni i romantičarske percepcije herojske borbe jednog bosanskog viteza, "Zmaja od Bosne", za nezavisnost Bosne.

Ako tome dodamo i Zmajeve uzaludne pozive Knjazu Milošu Obrenoviću da se i on podigne protiv Sultana, da mu se pridruži u borbi, kao i činjenicu da je Zmaju i Njegoš u pismima poručivao da ne ide protiv moderniziranog turskog Nizama jer je to čisto samoubistvo, istovremeno tražeći pomoć u municiji od Zmaja, može se zaključiti da je Zmajev pokret jako odjeknuo na Zapadnom Balkanu i da su mnogi u regionu očekivali mnogo od njegovog pokreta i Bošnjačke pobune. Može se pretpostaviti da su smatrali mladog i hrabrog viteza Gradaščevića svojevrsnim regionalnim liderom u borbi slavenskih (po rasi), ili "Ilirskih" (po regiji) naroda za nacionalno oslobođenje od Osmanlija, a poslije i Habzburgovaca.

Tim više što sam Štrosmajer, zagovornik Jugoslovenske ideje, svjedoči da je kao dijete gledao Zmaja od Bosne u izgnanstvu u Osijeku kako se takmiči u bacanju buzdovana sa svojom pratnjom može se zaključiti ili barem pretpostaviti da je Zmaj u to vrijeme, za Slavonce, tj. Hrvate u Habsburgškom carstvu mogao biti u najmanju ruku neka vrsta Če Gevare tog doba, viteza prema kojem su gajili simpatije, vidjeli kao uzor, i kojeg su željno i sami priželjkivali u svom narodu, kao neku preteču Italijanskog Garibaldija. Zasigurno je bio romantičarska figura jer je do svoje tridesete godine uspio potući Velikog Vezira i Tursku vojsku na Kosovu. Takva ličnost nije mogla proći nezapaženo i izmaći romantičarski raspoloženim pjesnicima i piscima koji su sanjali i sami o nacionalnom oslobođenju i samostalnosti.

Možda su Hrvatski Ilirci uzeli simbol polumjeseca i zvijezde na crvenoj podlozi kako bi podržali ovog Bosanskog Viteza, kao znak solidarnosti s njegovim pokretom, s prirodom njegovog pokreta, sa Bosnom. To treba istražiti uzimajući rani devetnaesti vijek kao kontekst, a ne nacionalizme poznog dvadesetog vijeka. Ovo je teza na kojoj bi vrijedilo poraditi.

Ovdje dalje imam neke zanimljive citate vrijedne čitanja:

Tekst iz jedne novije heraldičke knjige (Marijan Grakalić:'Hrvatski grb', Nakladni Zavod Matice Hrvatske 1990.):

"O najstarijem grbu iz Slavonije zna se malo Još se ne zna kako je izgledao na štitu jer su nam poznati samo njegovi heraldički elementi: polumjesec iznad kojega je šestokraka zvijezda. Ove prastare simbole obilato korištene još u pred-heraldičko doba, nalazimo prisutne kod mnogih naroda, a čini se da je među prvima u našoj literaturi na njih kao na grbovne oznake upozorio Vjekoslav Babukić (1812.-1875.) U časopisu Danicza Ilirska, pod rubrikom "Različitosti" Babukić navodi: "U jednoj njemačkoj knjizi pod naslovom 'Angenehme Beschaftigingen in der Einsamkeit, zweiter Teil, Leibzig, bei Carl Scheidern, 1786. Seite 114, stoji jedan vrlo zanimljivi članak: "Turski carevi nemaju nikakvoga gerba. Polumesec je više znak deržave i naroda nego li Sultana. Ovaj gerb biaše jur vu vreme starega Štambola (Bizanta), za uspomenu, da je ovaj Varoš pokroviteljstvom i zaštitom mesečine, od pobede Filipa, otca Aleksandruševog (Aleksandrovog) koi ga noćju napasti hotiaše, sredno oslobodio."

Kačić piše u knjizi 2. str.11: "Bosanska arma jest jedan štit i pol meseca i jedna zvezda. U Primorju na mnogim starim grobnicama nahodi se rečena arma: sva je prilika, da su takve grobnice načinjene od bosanskih uskokah, za uspomenu od svoga došastja i gospodstva."

Babukić zatim navodi : "Od najstarijiuh vremenah, mnogo prie došastja Turakah vu Europu, nalazi se to znamenje malo ne na svakom gerbu plemićah ugarsko-ilirskih. Kako je gerb nastao nezna se; jer u duboku pada starinu. Mogutje je da je z pesničkog duha našeg naroda još se vu staro doba porodio; jerbo narodna jedna pesma, akoprem novieg vremena, k toj nas misli vodi, koja glasi: "Mesec kaza zviezdu danicu...""

Iz knjige Ante Škobalj: "Obredne gomile, Sveti Križ na Čiovu" 1970:

"Znak polumjeseca nosio se kao nakit - amajlija i kao takovog ga nalazimo u grobovima iz antičkog razdoblja na području Bosne...

...Hrvati su dolaskom u ove krajeve zatekli u njima ovaj kult i poprimili ga.

... Iz svega ovoga proizlazi da slika polumjeseca na bosanskim stećcima nije bila puki ukras, već simbol prastarog vjerovanja."

("Insignia veteri Illirici imperii' ili jednostavno 'Ilirski grb' (polumjesec i danica) je u 19 vijeku nacionalnog romanticizma bio korišten od strane Ilirskog pokreta, čak i zabranjen od strane Habzburgovaca.)

Na Wikipediji po prvi put vidim zastavu, barjak Srpskog ustanka 1975-1978. Predstavljen je sa polumjesecom i šestokrakom zvijezdom, na bijeloj, gornjoj polovini crveno bijele podloge. Nisam nikada do sada vidio ovaj barjak. Ne znam koji je njegov historijski izvor. Možda se radi o falsifikatu.

Poznato mi je da je Sulejman Veličanstveni koristio šestokraku sa polumjesecom kako bi istakao svoju simboličnu vezu sa Solomonom (Sulejman), uz to što je, po nekim izvorima, tvrdio da je po majčinoj strani i u krvnoj vezi sa njim.

Ilirci su imali crvene kape sa kićankom, a na njihovom gornjem dijelu, je bio polumjesec i zvijezda. Evo i Ilirske "surke" koju sam pronašao u jednoj knjizi i fotografisao prije nekoliko godina.

http://niksic.blogger.ba/arhiva/?start=60
IBM

#192 Re: Simbol Bošnjačkog naroda

Post by IBM »

preuzeta iz fojničkog grbovnika (p.s.neces vjerovati, prema ovome sto vidis, samostan u fojnici pravi muslimanski heh?)

Image

Ovog ljeta kada dodjes u BiH, kada budes prolazio pored trznice, pogledaj grb koji se nalazi na njemu.Neces vjerovati(opet):

Image
Van Halen

#193 Re: Simbol Bošnjačkog naroda

Post by Van Halen »

Jazz_Junkie wrote:
Van Halen wrote:Ljiljan je simbol Bošnjaka i svih onih koji vole Bosnu. Bosanski zlatni ljiljan ( Lilium Bosniacum ), je biljna vrsta koja je karakteristična za BiH i zbog toga je uzeta za simbol Bosne, a ne kao varijacija krsta. Slažem se da su ljiljani u drugim dijelovima europe korišteni kao vjerski simbol, ali to nije slučaj sa Bosnom. U srednjovjekovnoj Bosni se ljiljan koristio kao narodni simbol svih Bošnjana, bez obzira na vjeru. Prihvatili su ga i pripadnici Crkve bosanske koji su bili zakleti protivnici simbola krsta. Prihvaćen je kao nešto karakteristično Bosanski i ja sam kao Bosanac ponosan na njega, mislim da svaki Bosanac i Hercegovac treba taj znak prihvatit kao nešto što obilježava ovu zemlju. Ko neće ne mora, njegova šteta.
Ne znas o cemu pricas. Sorry.
Znam vrlo dobro o čemu pričam, a znam i o Anžujcima dosta. Isto tako znam dobro i o Lilium Bosniacum kao našoj autohtonoj vrsti. Sad se može raspravljat o tome koliko hoćeš, ali istina je da u srednjovijekovnoj Bosni katoličanstvo nije bila vladajuća i dominantna religija. Ako su kraljevi i prihvatili znak Ludovika Anžujskog tadašnjeg Ugarskog kralja radi učvršćivanja položaja države, to nije bio slučaj i s narodom. Ljiljan predstavlja simbol čistoće u vjeri, mislim da su ga naši krstjani takvog i shvatali, s obzirom na to da su svoje vjerovanje smatrali ispravnijim od katoličkog.
Jazz_Junkie

#194 Re: Simbol Bošnjačkog naroda

Post by Jazz_Junkie »

Cudna je ta asocijacija koju kreiras, vezajuci sve to uz Ilirski pokret. Sumnjam da si posebno zainteresiran za ilirskom danicom i mjesecom nego da ti se to znakovlje svidja iskljucivo radi slicnosti sa islamskom "heraldikom". Ilirska danica i mjesec su danas sastavni dio hrvatskog grba. Taj grb je postajao mnogo ranije prije dolaska islama na ove prostore.
Osmansko carstvo uopce nije imalo zastavu i grb nego je to izmisljotina nekih francuskih heraldicara koji su kreirali neki katalog sa grbovima. Sluzbeno Osmansko carstvo se nikada nije sluzilo grbovima ili zastavama.
Husein-kapetan Gradascevic je slabo sto imao sa "ilircima". Jedini bosanski ilirac kojeg je vrijedno spomenuti je bio Ivan Frano Jukic, ostalo je sve prdina bara i suplja prica. Ilirski pokret je 1849. godine propao u samoj Hrvatskoj gdje je osnovan, dok u BiH i Srbiji nije naisao na znatan odjek. Strossmayer je bio pionir tzv. ideoloskog jugoslavizma (pojam koji je kreirao njegov bliski suradnik i prijatelj Franjo Racki:"jugoslovjenstvo").
Mnogi muslimani su morali iz Slavonije bjezati za Bosnu nakon povlacenja carstva. Radi se o islamiziranim Slavoncima koji su se bojali od osvete katolickih Slavonaca, pa tako da cistio sumnjam da je Gradascevic bio smatran nekim herojem tamo.
Van Halen

#195 Re: Simbol Bošnjačkog naroda

Post by Van Halen »

Treba pogledat Fojnički grbovnik, u njemu velika većina bosanske vlastele ima grbove na kojima se nalazi ljiljan kao i polumjesec. Ljiljan kao simbol države, a polumjesec kao znak ilirskog porijekla. Sam Mavro Orbin je smatrao da je srce Ilirije u Bosni. Ne mislim da su Bošnjaci upotpunosti ilirskog porijekla, ali stariji pokazatelji i novije analize ukazuju na postojanje ilirskog elementa u mnogo većoj mjeri nego što se prije mislilo. Samo se trebamo vretit korijenima i isticati ljiljane i polumjesec.
Poduzetnik :)

#196 Re: Simbol Bošnjačkog naroda

Post by Poduzetnik :) »

komentar wrote:Gledam prijedloge grba Federacije i pitam se: koji je simbol Bošnjačkog naroda????
ovo jest pravo sporno , jer se još uvijek nije konačno završilo s tom pričom : Jel Bošnjak samo Bosanski musliman ili musliman rođen na teritoriji BiH ili je to svaki čovjek u BiH koji voli ovu zemlju i državu i nema osim nje rezervnu zemlju tako da Bošnjak može biti i katoličke i druge vjere

Ili je Bošnjak po teoriji međunarodne zajednice južno slavenski musliman,

Jednom kada se to i ta teorija konačno i međunarodno prizna eh tek onda možemo preći na pravljenje pravog i jedinom simbola Bošnjaka.,

Ja ovo pisem jer, poznajem ljude katolike i pripadnike manjih vjerskih zajendica koji su se borili u ARBiH i su dokazani patrioti ali nisu muslimani i naravno u svojim kancelarijama ili kućama drže simbol srednjovjekovne kraljevske porodice Kotromanića.Kako god ja smatram da svi Bošnjaci ili oni koji se osjećaju Bošnjacima bili oni muslimani ili pripadnici druge vjeroispovjesti treba da u svome simbolu imaju grb sa ljiljanom ili više
Poduzetnik :)

#197 Re: Simbol Bošnjačkog naroda

Post by Poduzetnik :) »

BSn wrote:
signature wrote:
Jest, ova sadasnja zastava je sasvim O.K., jer ne predstavlja nikog i s njom se ne pistovjecuje gotovo niko.
:bih:

ko kaze?,mozes cesto vidjeti majmune kako s njom masu.
Ma, meni je nekako "prirasla srcu". Ali i dalje stojim pri tome da je bilo mnogo boljih varijanti medju ponudjenim, kada su birali novu zastavu. :bih:
jeste jest,kad je okrenes naopako taj se trokut prikaze kao zuta piramida - :D Bosanska piramida sunca , zakon!
niksic

#198 Re: Simbol Bošnjačkog naroda

Post by niksic »

Simbol Bošnjačkog naroda je ono što sebi Bošnjački narod izabere za simbol. On ne mora biti historijski, on može biti nov-novcat. Zavisi s čim se narod identifikuje. To može biti vjera, a može biti i teritorija. Zgodno je da se i u jednom i u drugom slučaju - radi o mjesecu i zvijezdi Ilirije koju je Bizant preuzeo, a zatim i Osmanlije od kada su ga zauzeli. Ali to ne smeta, pogotovo ako imamo u vidu recimo sve skandinavske zastave na kojima je krst sasvim normalan kao simbol, pa se opet radi o demokratskim i sekularnim narodima i nacijama.

U biti - simboli su paganska plemenska tradicija - totemi i te stvari.

Ali kada se razmišlja o tom simbolu - treba uzeti u obzir sve Bošnjake, odnosno Muslimane/Bošnjake Zapadnog Balkana, ne samo one u Bosni. Taj simbol se ne može usvojiti u Sarajevu bez predstavnika Bošnjaka iz Hrvatske, Srbije, Crne Gore i dr.. Ne može se napraviti bez Svebošnjačkog Sabora, proglašenja Dana Nacije 21.02.1974. ( kada smo prvi put postali prepoznati kao moderna sekularna nacija, kao narod, itd...) i to na jedan svečan način, Svečanom Akademijom, ovaj put u normalnim, mirnodopskim uslovima.

Po meni - šestokraka rozeta sa stećaka (koja liči na "točak" u nekim verzijama) i polumjesec odlično leže. "Točak" i "davidova zvijezda" u kombinaciji sa polumjesecom - odlično pričaju o tradiciji genocida i genocidnim režimima na našim prostorima. Da se ne ponove.

Na svijetlo-plavoj pozadini, naravno.
vox-populi

#199 Re: Simbol Bošnjačkog naroda

Post by vox-populi »

pike wrote:
travnik wrote:
zgembo_sa wrote:Ne postoji jos. Namece se ljiljan, ali ljiljan je bosanski, a ne bosnjacki simbol. Time se ljiljan degradira na simbol samo jednog od bh naroda, a on predstavlja sve gradjane BiH.
Kako može predstavljati sve građane BiH kada je posve jasno da ga Srbi i Hrvati ne prihvataju? Zaista ne vidim razlog nametanju nečega i besmislenom laganju o tome da je to grba svi građana BiH, kada svi znamo da ljiljan prihvataju samo Bošnjaci, da ga Srbi i Hrvati uopće ne doživljavaju kao svoj. To je istina, sviđalo se to nekom ili ne.

Istina je takodje da je ljiljan simbol Bosne, svidjalo se to nekom ili ne. Ti ga ne moras prihvatiti kao svog ali to ne mjenja cinjenice.
Ljiljan je simbol mnogih srednjovjekovnih drzava, ne samo Bosne. Posebno je prisutan u srednjovjekovnih drzavama na prostoru danasnje Francuske. Ne znam odakle nekome ideja da je to autenticni bosanski simbol. Ljiljan bi popularan tamo nekad u 13-14 vijeku pa ga mnogi koristise. Tako i Kotromanici.
vox-populi

#200 Re: Simbol Bošnjačkog naroda

Post by vox-populi »

signature wrote: prvo,ja nevjerujem narucitim istrazivanjima
Valjda narucenim istrazivanjima. Ipak malo pismenosti nije na odmet.
Post Reply