Zivotno osiguranje

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
mrva80

#176 Re: Grawe osiguranje

Post by mrva80 »

Nadam se da mi nećete zamjeriti ali evo da vam se i ja javim koji radi na Odjelu šteta u Grawe-u u Sarajevu.

Čisto da znate kako to kod osiguranja funkcioniše.

Kod prijevremenog raskida se isplaćuje otkupna vrijednost, koja najviše zavisi od trajanja osiguranja. Trajanje kraće isplata veća (manji rizik za osiguranje). Da bi kod prijevremenog raskida ugovora klijent dobio uloženi novac treba da prođe približno 70% ugovora. Zato po mom mišljenju 15 godina životno je najbolje a poslije toga ima raznih mogućnosti manipulacije sa novcem. I na svakoj polici (nebitno da li iz Austrije ili iz BiH) otkupne vrijednosti moraju stajati tabelarno prikazane na polici osiguranja.

Što se tiče isplata po isteku police, one idu u onom iznosu kako je ugovoreno policom. Nemoguće je (zakonski) taj iznos mijenjati. Problem je što kod nas ljudi, ako plaćaju dodatno osiguranje od nezgode uz policu životnog osiguranja, koje se ugovara dobrovoljno i ako plaćaju npr. 100 KM godišnje, recimo za 15 godina uplate 1500 KM koje ne ulaze u osiguranu sumu po životnom osigurannju, tvrde da su dobili manje nego što su uplatili.

Što se tiče smrtnih slučajeva naravno da je veoma bitno šta klijent odgovori na pitanja o zdravstvenom stanju, jer na osnovu tih pitanja se procjenjuje rizik, i ako je on prevelik ponuda se odbija, premija vraća. No ako i dođe do smrtnog slučaja a naknada prema mišljenju osiguranja nije osnovana, barem je to praksa kod nas, da se ponudi isplata matematička rezerva po toj polici. Da ima puno sporova nije tačno, ja sam u 4 godine imao 2.

Međutim nažalost ljudi kod nas jako malo shvataju pojam životnog osiguranja. Tu ljudi naravno obezbjeđuju svoju porodicu a po isteku naravno da mogu ili novac podići ili ponovo uložiti.

Elem ako sam upeglao halalite :D
eques

#177 Re: Grawe osiguranje

Post by eques »

beka_mo wrote: Pitanje-zna li iko nekog cija je porodica dobila tu tzv. 3xosiguranu sumu ako osiguranik nastrada u nekoj nesreci? Ili i tad porodica dobije bijednih 30% od uplata ili nista.
Znam ja.
Gospođa Milica Vukadinović iz Viteza je dobila 3x osiguranu sumu. Muž joj je uplatio policu i nakon 2 mjeseca je poginuo u prometnoj nesreći.
Ona je dobila 3x osiguranu sumu.

A i sadašnji ministar prometa i komunikacija, gospodin Rudo Vidović je dobio lijepe pare kad je ispred pošte u Vitezu pao i slomio obje ruke.
Mi smo poslije zezali kolegu koji mu je pomogao i odveo ga u bolnicu, da je trebao udarit ga još nogom pa bi ga i Rudo dodatno častio jer bi više para dobio.
eques

#178 Re: Grawe osiguranje

Post by eques »

Ima ona stara narodna poslovica: "ako hoću, lako ću, a ako neću kako ću?". Kod nas je mentalitet takav da se teško mijenja mišljenje zbog toga što smo mi najpametniji. Da odmah kažem, ja imam policu životnog osiguranja kod Grawe-a i navest ću primjere što je mene dovelo do toga da uzmem policu.
Kad mi je akviziter firme WVP prezentirao o čemu se radi, mislio sam da mi prodaje maglu. Međutim, baš u to vrijeme, ujak mi je imao nezgodu na poslu u Njemačkoj i od svog osiguranja je dobio lijepe pare. To je prvenstveno mene uvjerilo da trebam imati policu. I kad sam je uzeo, nisam znao što sam uzeo dok nisam otišao na seminar u Graz i tada mi je postalo sve puno jasnije. Bilo je priča o penzijama, nesrećama, smrti itd i u svakom primjeru sam pronašo nekog poznatog. Imam rodbine i prijatelja koji su u penziji i vidim kako teško žive iako su više od 30 godina davali u penziono i sada nemaju tako reći ništa od toga. Isto tako vidio sam neke koji su nastradali u saobraćaju, ostali invalidi i sada jedvo preživljavaju. Sve me je to uvjerilo da ako se sam za sebe ne pobrinem, niko drugi neće.
Predavaču u Grazu sam postavio pitanje što će se desiti ako meni osiguranje ne isplati novac nakon isteka ugovora. Čovjek me je upitao koliko plaćam godišnje. Kad smo sve izračunali, ispalo je da meni Grawe treba dati nekih 20000 DEM. Predavač mi je tada postavio slijedeće pitanje. Što bi se desilo da mi tebi ne isplatimo tih 20 000 DEM? Ti bi vjerojatno otišao novinarima, na sud tužio Grawe itd. Negativni publicitet bi više naštetio Graweu nego da me opljačkaju za tih 20 000 DEM. Druga stvar. Kako u Austriji 80% ljudi ima police životnog osiguranja, država je da bi sebe zaštila uvela tromjesečne kontrole. Naime ako osiguravajuće kuće ne bi platile police svojim klijentima, oni bi postali socijalni slučajevi i pali bi na tered državi. Zbog toga država provjerava jesu li police isplaćene i ukoliko nisu, država oduzima od osiguravatelja novac i osigurava isplatu. Zbog toga se niko ne želi zezati sa jačim od sebe. Tada sam ja upitao šta ja imam sa tim kad sam ja državljanin BiH. Dobio sam odgovor da mene Grawe vodi pod brojem police i kad država provjerava, provjerava po broju police, a ne po imenu i prezimenu. I moja polica je došla iz Graza.
Neko je napisao da osiguravajuće kuće ulažu novac u dionice. To nije točno. To je baš zabranjeno. Smije se ulagati u nekretnine, zlato. Zabranjeno je u kockarnice, dionice, političke stranke itd.
Polica životnog osiguranja u biti nije to. Ne može tebe niko osigurati i reći e sada si osiguran na 10, 15 godina i ti ćeš sigurno to doživjeti i naplatiti. Ovo je bolje rečeno, štednja za crne dane i onda reći što ako prekinem za nekoliko godina je krajnje neozbiljno prema sebi a onda i prema drugima kojima ćeš pasti na teret pod stare dane. Štedi se onda kad se ima, a ne kad ti treba pa nemaš. Prednost štednje u osiguravajućoj kući u odnosu na štednju u banci ili ne dao Bog u čarapi je slijedeća: ukoliko se dogodi ne dao Bog kakva nesreća pa ne možeš više raditi ili još gore smrt, osiguravajuća kuća tu uskače i dalje za tebe uplaćuje ako hoćeš čekati završetak police ili ti odmah isplaćuje uloženi novac + dobit. Ako štediš u banci ili kod kuće i dogodi se nesreća ili smrt, što si uštedio, uštedio si. Druga stvar ako štediš u banci i pokvari ti se auto na primjer, odmah ćeš u banku i dignuti pare da popraviš auto, a za stare ćeš se dane brinuti kasnije. Nakon nekog vremena pokvari se televizor, frižider, krov počne prokišnjavati i hajmo opet u banku. I uvijek je nešto važnije nego starost jer imamo još dosta vremena do toga pa imam vremena. Vrijeme brzo proleti i onda starost pita gdje je bila mladost. Ukoliko neko ima dokaze da je stranka uplaćivala sve rate i svoj dio ugovora odradila, a kad je bilo koja osiguravajuća kuća trebala svoj dio ugovora odraditi i nije ga odradila neka to lijepo iznese na sud ili još bolje novinarima.
Jedan primjer iz života. Bađe mi je na poslu imao nesreću da mu je u oko kapnula kap sredstva za čišćenje. Došlo je do upale i završio je u Sarajevu u bolnici. Obavijestio sam Grawe osiguranje o tome i tražili su da pošalje medicinsku dokumentaciju u toku liječenja. To je bilo u aprilu mjesecu. Hvala Bogu sve je prošlo dobro, nije ostala nikakva invalidnosti i on se nije ni javljao više Graweu. Krajem godine su ga zvali iz Grawe-a da im pošalje medicinsku dokumentaciju ukoliko je liječenje završilo jer moraju zatvoriti slučaj. Ostao je bez riječi. Kad su mu izračunali da treba dobiti oko 300 KM troškova za bolničko ležanje, u znak zahvalnosti što su bili fer, nije htio uzeti te novce. Oni su mu ih prebacili na policu.
Svako za sebe zna što mu je najbolje i svako će za sebe odrediti treba li mu polica životnog osiguranja. Ne bih nikog nagovarao ni na jedno ni na drugo. Samo neka se svako zapita od čega će živjeti pod stare dane? Od čega će živjeti ukoliko ostane invalid pa ne mogne više raditi i prehranjivati sebe i svoju familiju. Od čega će živjeti njegovi bližnji ako on/ona iznenada umre? Ako je na sva ova pitanja odgovor ne znam i nije me briga, onda taj/ta osoba i ne zaslužuje nikakvo sažaljenje ni pomoć kad se bilo što od ovoga dogodi. Znam da su teška vremena i da je teško odvojiti novac za nešto što ću dobiti za 10,15, 20 godina, ali više volim sada misliti na to nego kad ne budem mogao raditi i zarađivati. Prositi je teško bilo kada i ne bih da mi se mlađi smiju te se budu pitali u što sam svoj život potrošio, a ništa nemam. Ja sam čak tražio od mog gazde da mi pola doprinosa plaća u gotovini, a druga polovica neka ide za sadašnje penzionere, ali nažalost ne može to tako. Odmah bi se potpisao da mi daju polovicu da mi ne treba državna penzija. Firma za mene plaća oko 600 KM mjesečno. Da meni daju 300 KM, to je godišnje 3600 KM. Na 30 godina to je cifra od oko 110 000 KM. Od osiguravajuće kuće bi dobio još toliko. Kad odem u penziju sa 220 000 KM mogu doći u bilo koju banku i reći dajte mi 5% kamate godišnje. To je 11 000 KM godišnje ili 900 KM mjesečno, a stalno imam glavnicu od 220 000 KM. Koliko sada ima penzionera sa tolikom penzijom????? Niti sam državi na teretu niti svojim najdražim. Ja tako gledam na policu životnog osiguranja.

Opet napominjem, sigurno se mnogi sa mnom neće složiti i dalje tvrditi da je to laž, prevara itd. Ali da tako jest, ne bi toliko dugo radili. U laži su kratke noge i kad tad takva kula od karata se sruši. Zato neka svako dobro razmisli treba li mu polica osiguranja ili ne. Ukoliko mu treba, taj ima ispravan stave prema sebi i svojoj budućnosti i taj će naći način da je uplaćuje. Ukoliko mu ne treba, neće je ni uplaćivati, ali će sa strepnjom čekati starost.

I kao što sam na početku napisao, smatram da sam sebi najpametniji i da niko bolje od mene ne zna šta je za mene dobro. Zato imam policu i niko me ne može uvjeriti da je to glupost, ali isto tako ne želim nikog uvjeravati da je treba ili mora imati. Neka svako odluči za sebe.
atko

#179 Re: Grawe osiguranje

Post by atko »

eques wrote:
beka_mo wrote: Pitanje-zna li iko nekog cija je porodica dobila tu tzv. 3xosiguranu sumu ako osiguranik nastrada u nekoj nesreci? Ili i tad porodica dobije bijednih 30% od uplata ili nista.
Znam ja.
Gospođa Milica Vukadinović iz Viteza je dobila 3x osiguranu sumu. Muž joj je uplatio policu i nakon 2 mjeseca je poginuo u prometnoj nesreći.
Ona je dobila 3x osiguranu sumu.

A i sadašnji ministar prometa i komunikacija, gospodin Rudo Vidović je dobio lijepe pare kad je ispred pošte u Vitezu pao i slomio obje ruke.
Mi smo poslije zezali kolegu koji mu je pomogao i odveo ga u bolnicu, da je trebao udarit ga još nogom pa bi ga i Rudo dodatno častio jer bi više para dobio.
A zasto se ti slucajevi gdje dodje do isplate toliko naglasavaju ... ako je sve tako sigurno pouzdano i zagarantovano ... zasto se navodi kako ima jedan slucaj na jednom mjestu da mu je isplaceno :-)

Osiguranja u nasim zakonskim okvirima i u nasme mentalitetu su dobrim djelom ubleha i prevara ... to je moje misljenje ja imam pravo da to kazem i nemojte me ubjedjivati u suprotno ;)

Da li cu u zivotu imati potrebu da se odlucim za neko osiguranje gdje/kad/kako to je druga stvar ... ali generalno osigiranja varaju ljude prije svega predstavljajucise da su nesto sto nisu ...
zonbirile

#180 Re: Grawe osiguranje

Post by zonbirile »

kao i na svakoj temi more je onih što pojma nemaju,ali kakaju o svemu,čak daju i ocjene.
nonca

#181 Re: Grawe osiguranje

Post by nonca »

eques wrote:Ima ona stara narodna poslovica: "ako hoću, lako ću, a ako neću kako ću?". Kod nas je mentalitet takav da se teško mijenja mišljenje zbog toga što smo mi najpametniji. Da odmah kažem, ja imam policu životnog osiguranja kod Grawe-a i navest ću primjere što je mene dovelo do toga da uzmem policu.
Kad mi je akviziter firme WVP prezentirao o čemu se radi, mislio sam da mi prodaje maglu. Međutim, baš u to vrijeme, ujak mi je imao nezgodu na poslu u Njemačkoj i od svog osiguranja je dobio lijepe pare. To je prvenstveno mene uvjerilo da trebam imati policu. I kad sam je uzeo, nisam znao što sam uzeo dok nisam otišao na seminar u Graz i tada mi je postalo sve puno jasnije. Bilo je priča o penzijama, nesrećama, smrti itd i u svakom primjeru sam pronašo nekog poznatog. Imam rodbine i prijatelja koji su u penziji i vidim kako teško žive iako su više od 30 godina davali u penziono i sada nemaju tako reći ništa od toga. Isto tako vidio sam neke koji su nastradali u saobraćaju, ostali invalidi i sada jedvo preživljavaju. Sve me je to uvjerilo da ako se sam za sebe ne pobrinem, niko drugi neće.
Predavaču u Grazu sam postavio pitanje što će se desiti ako meni osiguranje ne isplati novac nakon isteka ugovora. Čovjek me je upitao koliko plaćam godišnje. Kad smo sve izračunali, ispalo je da meni Grawe treba dati nekih 20000 DEM. Predavač mi je tada postavio slijedeće pitanje. Što bi se desilo da mi tebi ne isplatimo tih 20 000 DEM? Ti bi vjerojatno otišao novinarima, na sud tužio Grawe itd. Negativni publicitet bi više naštetio Graweu nego da me opljačkaju za tih 20 000 DEM. Druga stvar. Kako u Austriji 80% ljudi ima police životnog osiguranja, država je da bi sebe zaštila uvela tromjesečne kontrole. Naime ako osiguravajuće kuće ne bi platile police svojim klijentima, oni bi postali socijalni slučajevi i pali bi na tered državi. Zbog toga država provjerava jesu li police isplaćene i ukoliko nisu, država oduzima od osiguravatelja novac i osigurava isplatu. Zbog toga se niko ne želi zezati sa jačim od sebe. Tada sam ja upitao šta ja imam sa tim kad sam ja državljanin BiH. Dobio sam odgovor da mene Grawe vodi pod brojem police i kad država provjerava, provjerava po broju police, a ne po imenu i prezimenu. I moja polica je došla iz Graza.
Neko je napisao da osiguravajuće kuće ulažu novac u dionice. To nije točno. To je baš zabranjeno. Smije se ulagati u nekretnine, zlato. Zabranjeno je u kockarnice, dionice, političke stranke itd.
Polica životnog osiguranja u biti nije to. Ne može tebe niko osigurati i reći e sada si osiguran na 10, 15 godina i ti ćeš sigurno to doživjeti i naplatiti. Ovo je bolje rečeno, štednja za crne dane i onda reći što ako prekinem za nekoliko godina je krajnje neozbiljno prema sebi a onda i prema drugima kojima ćeš pasti na teret pod stare dane. Štedi se onda kad se ima, a ne kad ti treba pa nemaš. Prednost štednje u osiguravajućoj kući u odnosu na štednju u banci ili ne dao Bog u čarapi je slijedeća: ukoliko se dogodi ne dao Bog kakva nesreća pa ne možeš više raditi ili još gore smrt, osiguravajuća kuća tu uskače i dalje za tebe uplaćuje ako hoćeš čekati završetak police ili ti odmah isplaćuje uloženi novac + dobit. Ako štediš u banci ili kod kuće i dogodi se nesreća ili smrt, što si uštedio, uštedio si. Druga stvar ako štediš u banci i pokvari ti se auto na primjer, odmah ćeš u banku i dignuti pare da popraviš auto, a za stare ćeš se dane brinuti kasnije. Nakon nekog vremena pokvari se televizor, frižider, krov počne prokišnjavati i hajmo opet u banku. I uvijek je nešto važnije nego starost jer imamo još dosta vremena do toga pa imam vremena. Vrijeme brzo proleti i onda starost pita gdje je bila mladost. Ukoliko neko ima dokaze da je stranka uplaćivala sve rate i svoj dio ugovora odradila, a kad je bilo koja osiguravajuća kuća trebala svoj dio ugovora odraditi i nije ga odradila neka to lijepo iznese na sud ili još bolje novinarima.
Jedan primjer iz života. Bađe mi je na poslu imao nesreću da mu je u oko kapnula kap sredstva za čišćenje. Došlo je do upale i završio je u Sarajevu u bolnici. Obavijestio sam Grawe osiguranje o tome i tražili su da pošalje medicinsku dokumentaciju u toku liječenja. To je bilo u aprilu mjesecu. Hvala Bogu sve je prošlo dobro, nije ostala nikakva invalidnosti i on se nije ni javljao više Graweu. Krajem godine su ga zvali iz Grawe-a da im pošalje medicinsku dokumentaciju ukoliko je liječenje završilo jer moraju zatvoriti slučaj. Ostao je bez riječi. Kad su mu izračunali da treba dobiti oko 300 KM troškova za bolničko ležanje, u znak zahvalnosti što su bili fer, nije htio uzeti te novce. Oni su mu ih prebacili na policu.
Svako za sebe zna što mu je najbolje i svako će za sebe odrediti treba li mu polica životnog osiguranja. Ne bih nikog nagovarao ni na jedno ni na drugo. Samo neka se svako zapita od čega će živjeti pod stare dane? Od čega će živjeti ukoliko ostane invalid pa ne mogne više raditi i prehranjivati sebe i svoju familiju. Od čega će živjeti njegovi bližnji ako on/ona iznenada umre? Ako je na sva ova pitanja odgovor ne znam i nije me briga, onda taj/ta osoba i ne zaslužuje nikakvo sažaljenje ni pomoć kad se bilo što od ovoga dogodi. Znam da su teška vremena i da je teško odvojiti novac za nešto što ću dobiti za 10,15, 20 godina, ali više volim sada misliti na to nego kad ne budem mogao raditi i zarađivati. Prositi je teško bilo kada i ne bih da mi se mlađi smiju te se budu pitali u što sam svoj život potrošio, a ništa nemam. Ja sam čak tražio od mog gazde da mi pola doprinosa plaća u gotovini, a druga polovica neka ide za sadašnje penzionere, ali nažalost ne može to tako. Odmah bi se potpisao da mi daju polovicu da mi ne treba državna penzija. Firma za mene plaća oko 600 KM mjesečno. Da meni daju 300 KM, to je godišnje 3600 KM. Na 30 godina to je cifra od oko 110 000 KM. Od osiguravajuće kuće bi dobio još toliko. Kad odem u penziju sa 220 000 KM mogu doći u bilo koju banku i reći dajte mi 5% kamate godišnje. To je 11 000 KM godišnje ili 900 KM mjesečno, a stalno imam glavnicu od 220 000 KM. Koliko sada ima penzionera sa tolikom penzijom????? Niti sam državi na teretu niti svojim najdražim. Ja tako gledam na policu životnog osiguranja.

Opet napominjem, sigurno se mnogi sa mnom neće složiti i dalje tvrditi da je to laž, prevara itd. Ali da tako jest, ne bi toliko dugo radili. U laži su kratke noge i kad tad takva kula od karata se sruši. Zato neka svako dobro razmisli treba li mu polica osiguranja ili ne. Ukoliko mu treba, taj ima ispravan stave prema sebi i svojoj budućnosti i taj će naći način da je uplaćuje. Ukoliko mu ne treba, neće je ni uplaćivati, ali će sa strepnjom čekati starost.

I kao što sam na početku napisao, smatram da sam sebi najpametniji i da niko bolje od mene ne zna šta je za mene dobro. Zato imam policu i niko me ne može uvjeriti da je to glupost, ali isto tako ne želim nikog uvjeravati da je treba ili mora imati. Neka svako odluči za sebe.
eques, ti si jedan opaki lazov!
osiguranja itekako ULAZU u dionice, i u ovoj krizi su fasovali maksimalno!
grawe osiguranje je ulozilo u hypo banku, i kada je banka pala na koljena, prodali su svoju udio drzavi austriji za 1euro, a taj paket koji su prodali za jedan euro su kupili za 400 mil Eura, sto znaci da su samo na toj transakciji izgubili 400 mil. to ce se itekako na premiju i povrat od police odraziti na korisnike, znaci manji povrat za osiguranika na ulozeni novac.

i prem a tome, nemoj da obmanjujes ljude ovde, i nanosis stetu, izgleda da si ti jedan od onih akvizitera, pravi varalica i lazov!

a sad jedna jednostavna kalkulacija za pametne ljude:

ako stedite u banci po kamatnoj stopi od 4% godisnje, i mjesecno izdvajate 60 KM, tj, 720 KM godisnje nosite na banku, nakon 30godina cete uz kamatnu stopu od 4% imati na racunu 43.000,00 KM. znaci vas ulog je 21.600 KM (720KM x 30god), a kamata je ravno 100%.

a pisljiva osiguranja vam daju max. 25% povrata, sto znaci da bi uz isti godisnji ulog od 720 KM, od osiguranja dobili na kraju tridesete godine samo 27.000 KM.

43.ooo - 27.ooo= 16.ooo KM dobijete vise ako ne uzmete osiguranje, nego se opredijelite za banku i stednju.

osiguranje zivotno je najobicnija pljacka, samo neznalice i naivcine vjeruju da ce se obogatiti prako zivotnog osiguranja! hahah
sretno!
zonbirile

#182 Re: Grawe osiguranje

Post by zonbirile »

@nonca
stvar gledanja,ne može se izvoditi računica na taj način,jer šta kada štediša uloži u banku i umre4-čiča mića gotova priča,sama ostavinska traje 3mjeseca.S druge strane po potpisivanj police u 01 sat,ako umre porodica dobija očekivanu sumu za taj doživljaj,a ako pogine duplo.Stvar je izbora i opredjeljenja ne može se pobijati da je to forma štednje i životnogh osiguranja u svijetu,koja će neminovno mirovinskom reformom saživjeti i kod nas
atko

#183 Re: Grawe osiguranje

Post by atko »

zonbirile wrote:kao i na svakoj temi more je onih što pojma nemaju,ali kakaju o svemu,čak daju i ocjene.
Znaci klijent/kupac usluge je neko ko kaka ... vrlo zanimljiv pristup i respekt klijenata... cestitamo ;)

Kako te nije sramotaaa ... kakva je to "nauka" polisa osiguranja ??? nesto na sta klijent stavlja svoj potpis al eto ne smije reci da je smece ono sto jeste SMECE ;)

Osiguranje angazuje domacice da idu okolo i vrbuju ... tezga obicna ...
drndalo

#184 Re: Grawe osiguranje

Post by drndalo »

nonca wrote:a sad jedna jednostavna kalkulacija za pametne ljude:

ako stedite u banci po kamatnoj stopi od 4% godisnje, i mjesecno izdvajate 60 KM, tj, 720 KM godisnje nosite na banku, nakon 30godina cete uz kamatnu stopu od 4% imati na racunu 43.000,00 KM. znaci vas ulog je 21.600 KM (720KM x 30god), a kamata je ravno 100%.

a pisljiva osiguranja vam daju max. 25% povrata, sto znaci da bi uz isti godisnji ulog od 720 KM, od osiguranja dobili na kraju tridesete godine samo 27.000 KM.
Otkud ti podatak da se na zivotnom osiguranju dobija max. 25% prinosa (ne povrata) na 30 godina ??? Lupas k'o Maxim po diviziji... U najkonzervativnijim procjenama, 25% se dobija oko 14-15 godine osiguranja... Pametni ljudi prvo provjere svasta nesta prije nego napisu, ili ostave ogradu da samo pretpostavljaju...
nonca wrote:osiguranje zivotno je najobicnija pljacka, samo neznalice i naivcine vjeruju da ce se obogatiti prako zivotnog osiguranja! hahah
sretno!
Imas svo pravo da mislis sta hoces, to ti niko ne brani. A i oni koji vjeruju da ce se obogatiti putem ziv. osiguranja grijese, ili su im nalagali svasta... Obogatit' se moze samo pljackom, legalnom ili nelegalnom... Ili da izmislis novi Microsoft, ali u USA...
nonca wrote:grawe osiguranje je ulozilo u hypo banku, i kada je banka pala na koljena, prodali su svoju udio drzavi austriji za 1euro, a taj paket koji su prodali za jedan euro su kupili za 400 mil Eura, sto znaci da su samo na toj transakciji izgubili 400 mil.
I ovdje bi trebao malo bolje provjeravati... Ne znam tacan razvoj situacije, ali kada je Landesbank iz Bavarske kupovao po skupe pare Hypo, kupili su od drzave oko 50% dionica, ostali dio, do mislim 67.08% koliko su na kraju imali kao vecinski dionicar su dokupili bas od Grawe-majke iz Austrije, i mislim Koruske pokrajine, ali ne znam u kojim omjerima... Kako su Nijemci masno iskesirali tu transakciju, vjerujem da je Grawe cak i dobro prosao u svemu tome... Naravno ne moras mi vjerovati, nego malo u istragu...
drndalo

#185 Re: Grawe osiguranje

Post by drndalo »

Kad sam vec pri sutu, potrazio sam podatke na njihovoj strani i evo sta kazu:
Negotiations governing the rescue of Hypo Group Alpe Adria (HGAA) could be concluded: the HGAA will be 100 % nationalized. GRAWE fully supports this solution and provides a participation capital of 30 million euros.

"Our decision not to continue as a shareholder was not an easy one. We did that in order to justify our financial decisions towards the GRAWE Group as our primary obligation, as minority shareholder, is towards our owners and customers", Dr. Othmar Ederer, general manager of the GRAWE Group, emphasizes.

In its 2009 balance sheet, the GRAWE Group will carry out the value adjustment for the participation. This value adjustment does not have any negative effect for our customers. The GRAWE Group's equity capital utilization is not affected by this as the participation in the Hypo Group Alpe Adria was not included in their calculations.

"Of course the required total value adjustment is very painful; however, due to the prudent balancing in the past (adherence to the strict lower of cost or market principle, no revaluations, no valuation relief) we are in a position to absorb everything in 2009", Dr. Othmar Ederer adds.
Dakle njihovo ucesce u saniranju Hypo-a poslije odluke Austrijske vlede je ovoliko... Koliko su tacno uzeli prije godinu-dvije od Bayerische Landesbanka za one dionice koje su im prodali, ne znam...
zonbirile

#186 Re: Grawe osiguranje

Post by zonbirile »

atko wrote:
zonbirile wrote:kao i na svakoj temi more je onih što pojma nemaju,ali kakaju o svemu,čak daju i ocjene.
Znaci klijent/kupac usluge je neko ko kaka ... vrlo zanimljiv pristup i respekt klijenata... cestitamo ;)

Kako te nije sramotaaa ... kakva je to "nauka" polisa osiguranja ??? nesto na sta klijent stavlja svoj potpis al eto ne smije reci da je smece ono sto jeste SMECE ;)

Osiguranje angazuje domacice da idu okolo i vrbuju ... tezga obicna ...
------------------------------------------------------------------------------
ja ti pričam kao licencirani WVP saradnik,e priče poput tvoje su smiješne.
atko

#187 Re: Grawe osiguranje

Post by atko »

Sta se tu ima licencirat ??? uslovi ko sulovi neko ih odredi ti ih nudis klijent ih prihvati ... mozda se uci drskost i nepostovanje prema klijentu u sklopu te licence ???? :roll:
zonbirile

#188 Re: Grawe osiguranje

Post by zonbirile »

atko wrote:Sta se tu ima licencirat ??? uslovi ko sulovi neko ih odredi ti ih nudis klijent ih prihvati ... mozda se uci drskost i nepostovanje prema klijentu u sklopu te licence ???? :roll:
------------------------------------------------------------
pa WVP je firma ovlaštena da zastupa svjetska osiguranja,koja organizuje seminar,napravi test,ima pravila, ZABRANJUJE reklamiranje i javno pozivanje na osiguravanje,što se ovde uveliko radi.Moramo razlučiti pojam životnog osigurabnja i sranja koja se možda čine ovde,ali to ne opravdava generaliziranje o osiguranju,koja je jedna tradicija u razvijenom svijetu.A to što provociraš i inputiraš,pa kao svako ko ne zna o čemu se radi,prvo postane drzak i onda se izgubi.
HAVANA

#189 Re: Grawe osiguranje

Post by HAVANA »

Haj da i ja šta priupitam :D
Plaćam već petu godinu grawe za sebe i sestru a želio bih da prekinem jer nisam zadovoljan i ništa nije onako kako su mi rekli(navodno na uplačenih 31000km za 15 godina trebao bih dobiti 50000km) a evo 5 godina plaćam i na uplačenih 20000 km za sebe i sestru imam 16 eura dobiti :lol: Nebitno,sad je druga priča,uslovi,situacija,dobit,ko vam je to rekao :shock: ,dobit raste sa godinama blablabla...U svakom slučaju kad sam sklapao ugovor nisam ni mislio da ću ostvariti neku dobit a i imam pametnijih načina za to :D ali sam želio obezbijediti sestru radi nekih stvari u vidu isplate na mjesečnoj bazi kada istekne osiguranje.Okolnosti su se promijenile i želio bih prekinuti ugovor.Kako i kada je najbolje?Koliko ću izgubiti zbog prekida ugovora ako je dosadašnja uplaćena suma za nas dvoje oko 21 000km?
Da li je sve onako kako piše u ugovoru ,otkaz na isteku godine,osigurana suma???
Ako bi produžio,da li je moguće da svoje uplaćene premije prebacim na sestru a ja prekinem ugovor?
atko

#190 Re: Grawe osiguranje

Post by atko »

zonbirile wrote:
atko wrote:Sta se tu ima licencirat ??? uslovi ko sulovi neko ih odredi ti ih nudis klijent ih prihvati ... mozda se uci drskost i nepostovanje prema klijentu u sklopu te licence ???? :roll:
------------------------------------------------------------
pa WVP je firma ovlaštena da zastupa svjetska osiguranja,koja organizuje seminar,napravi test,ima pravila, ZABRANJUJE reklamiranje i javno pozivanje na osiguravanje,što se ovde uveliko radi.Moramo razlučiti pojam životnog osigurabnja i sranja koja se možda čine ovde,ali to ne opravdava generaliziranje o osiguranju,koja je jedna tradicija u razvijenom svijetu.A to što provociraš i inputiraš,pa kao svako ko ne zna o čemu se radi,prvo postane drzak i onda se izgubi.
Ne, ja ne provociram ja iznosim svoje misljenje uopste o osiguranju kao pojavi na ovom prostorima ... a ti si se poceo govoriti izraze tipa kakanje, nemati pojma itd ...

Osigurnje je biznis ... dakle potreban je samo i jedino profesionalizam ... a kupac je uvijek u pravu ... bar kod onih koji se bave bizinsom ozbiljno ;)

btw ... evo HAVANA je postavio pitanje , covjek je NEZADOVOLJAN ... evo da vidimo kakve mogucnsti sad ima na raspolaganju .. a sta mu je pricano kad je trebalo sharnuti ugovor ...

@HAVANA druze ... daj boze da to ne bude -16 na kraju...

Kada smo ja i djevojka s vrlo ozbiljno namjerom poceli da se interesujemo za osiguranje ... obavili smo nekoliko razgovora sa jednom tetom u jednom osiguranju (da ne budem 'dusamn' necu pucat antireklamu) i kao to bi bi trebalo biti to ... medjutim nezadovoljan iznsenim ... ja sam trazio jos jedan pa jos jedan sastanak i zapravo sve vise pitanja se nametalo na koja nisam dobijao odgovroe ... onda sam skonto da je to tipicno bombardovanje na foru ... sve je bajno sjajno al do kraja mjeseca je akcija ... de ti sarni poslije mozes mjenjati oduzimati dodavati ... aman zaman ... uglavnom ja to sve zaledim .. raspitam se u nekoliko konkretnih slucajeva ... na pokmen osiguranja ljudi su se hvatali za glavu ... i pricali svoje prevare ... :roll:

Jos cu jednom ponoviti osiguranje kao osiguranje je ok al u pravnoj drzavi ... kod nas je to ublehharenje dok ne zajebes klijenta da sharne :wink:
zonbirile

#191 Re: Grawe osiguranje

Post by zonbirile »

@atko
eto sam kažeš osiguranje OK,ali opet pokazuješ neznanje kod saradnika WVP se možeš osigurati direktno u Austriji i izbjegneš sve slabosti države u tranziciji-kapiš?
Evo ti njihova stranica,tradicija 25g i raspitaj se za ljude koji su u sistemu,znaš uvijek je do onog nerobavještenog.Rekoh ti ovo što domaći rade je strogo zabranjeno-reklamiranje,đingl i sl.Neozbiljno je od svakog onog koji je bio spreman godišnje davati par hiljada KM,tražiti informacije na šalteru i priučenih dilera.

WVP Sarajevo dio je međunarodne grupacije za financijsko savjetovanje WVP Group sa sjedištem u Grazu. WVP Group utemeljena je 1985. godine s idejom stručnog savjetovanja klijenata o financijskim ulaganjim. Danas posluje u 15 zemalja srednjoistočne Europe.

Podaci o WVP Group:

Adresa: WVP Versicherungs-Vermittlungs-GesmbH
Hans-Resel-G. 19
A - 8020 Graz
Telefon: +43/316/716609
Telefax: +43/316/71660919
Email: [email protected]

Podaci o WVP Sarajevo:

Adresa: WVP d.o.o. za zastupanje u osiguranju
Franje Račkog 3
BIH - 71000 Sarajevo
Telefon: +387/33/277-557
Telefax: +387/33/277-555

Osnovana: 1997. godine

Članovi uprave: Rupert Strobl i Sinić Jasna

Matični broj: 20039213

MBS : 1-19660

Žiro račun: kod UniCredit bank 3389002205669624
atko

#192 Re: Grawe osiguranje

Post by atko »

Da, kad se postavi na ok nacin ondaj je ok ... kao naprimjer osigurnaje od auto odgovornosti ... mozda nije bas uporedivo sa zivotnim no ono o cemu ja govorim o zivotnom osiguranju kod nas u konacnici zavrsi ovako

http://dailynewsmn.wordpress.com/2010/05/16/9-95/

nazalost
HORN1

#193 Re:

Post by HORN1 »

amrica wrote:Fakat co'jk svasta pametno nadje na ovom forumu. A ja bas razmisljala o nekoj varijanti osiguranja, sad sam sigurna da necu.
Usput, ima li ko kavu pametnu ideju za stednju ili cuvanje novca? Cula sam od ljudi da postoji zeljeznicko stedna zadruga, da nisu losi uslovi, ali ne znam detalje.
Vjeruj osiguranja su prevare, što se tiče štednje najbolje je kupiti koji komadić zemlje koja je perspektivna.
Pazi prilikom kupovine nemoj srljati već polako ako se odlučiš na takvu štednju starost ti je obezbijeđena kao i sredstva za školovanje djece.
Uvijek ima onih koji hoće da prodaju neki komad zemlje da bi se riješili i nisu spremni da čekaju da postane interesantna i vrijedna.
U svim drugim varijantama izlažeš se riziku da te prevare.
HORN1

#194 Re:

Post by HORN1 »

Mislilac wrote:@Referent: Izvini molim te, ali već su ti dati odgovori na sve... A ako saznaš šta je matematička rezerva u osiguranju i snošenje rizika u osiguranje, te planiranje ulaganja u osiguranju (da naglasim DUGOROČNO), onda će ti sve biti jasnije...

Osiguranje NIJE štednja. Da ponovim. Osiguranje je u krajnjoj instanci DUGOROČNO ulaganje.
Da dugoročno ulaganje u bolji standard zaposlenih u osiguranju i njihovih vlasnika. Ja bih toplo preporučio stanovnicima BiH nedozvolite da vas drugi varaju i uzimaju vam i ovo malo što imate. Ja bi bio sretan da su oni došli da nešto naprave u zajedničkom interesu ali dešavanja su potvrdila sasvim, drugo došli su da nam opljačkaju i ovo malo što imamo.
HORN1

#195 Re: Grawe osiguranje

Post by HORN1 »

zonbirile wrote:@atko
eto sam kažeš osiguranje OK,ali opet pokazuješ neznanje kod saradnika WVP se možeš osigurati direktno u Austriji i izbjegneš sve slabosti države u tranziciji-kapiš?
Evo ti njihova stranica,tradicija 25g i raspitaj se za ljude koji su u sistemu,znaš uvijek je do onog nerobavještenog.Rekoh ti ovo što domaći rade je strogo zabranjeno-reklamiranje,đingl i sl.Neozbiljno je od svakog onog koji je bio spreman godišnje davati par hiljada KM,tražiti informacije na šalteru i priučenih dilera.

WVP Sarajevo dio je međunarodne grupacije za financijsko savjetovanje WVP Group sa sjedištem u Grazu. WVP Group utemeljena je 1985. godine s idejom stručnog savjetovanja klijenata o financijskim ulaganjim. Danas posluje u 15 zemalja srednjoistočne Europe.

Podaci o WVP Group:

Adresa: WVP Versicherungs-Vermittlungs-GesmbH
Hans-Resel-G. 19
A - 8020 Graz
Telefon: +43/316/716609
Telefax: +43/316/71660919

Podaci o WVP Sarajevo:

Adresa: WVP d.o.o. za zastupanje u osiguranju
Franje Račkog 3
BIH - 71000 Sarajevo
Telefon: +387/33/277-557
Telefax: +387/33/277-555

Osnovana: 1997. godine

Članovi uprave: Rupert Strobl i Sinić Jasna

Matični broj: 20039213

MBS : 1-19660

Žiro račun: kod UniCredit bank 3389002205669624
Šta ovi podatci znače kao neće nas prevariti hajde molim te, koliko god mi saznamo za neku njihovu prevaru oni smišljaju neki novi način prevare, kao da po čitave dane leže potrbuške sami iz razloga da mogu smišljati bolje i modernije načine prevara. Oni su prfrganiji i sofisticifaniji i od naših političara.
zonbirile

#196 Re: Grawe osiguranje

Post by zonbirile »

@HORNI 1
tako su vazili dobri Bošnje i kada su im pravili tramvaj i zgradu pošte.Na tvoju žalost to će postati treći stub mirovinskog osiguranja,kao i svugdje u svijetu,za tebe je normalno 35g davati po 300km mjesećno i onda ako sastaviš 10g u penziji .
atko

#197 Re: Grawe osiguranje

Post by atko »

Moj dedo se penizoniso primo penziju 11 godina ... onda nena nastavila jos 21 godinu ... daleko da je to idealan sistem ... ali to je bar sistem pa kakav je da je za razliku od ovih zivotnih tornada sto opustose ljude ...

... ja cu potraziti za sebe neki cetvrti ili peti stub ;)
zonbirile

#198 Re: Grawe osiguranje

Post by zonbirile »

atko wrote:Moj dedo se penizoniso primo penziju 11 godina ... onda nena nastavila jos 21 godinu ... daleko da je to idealan sistem ... ali to je bar sistem pa kakav je da je za razliku od ovih zivotnih tornada sto opustose ljude ...

----------------------------------------------------
e moj ti,pa taj sistem je uveo Bizmark i tada je 7 radnika izdvajalo za jednog penzionera.U odnosu 3:1 sistem pada,kod nas je 1:1 i gotovo je.Zapadne zemlje te su probleme uočile ,ali iz drugih razloga (duži životni vijek,duže školovanje,robotizacija i digitalizacija sa kompjuterizacijom i sl),i prešli po uputama nekog novog "Bizmarka" na novi sistem.To ti naši gastarbajteri na sijelima vaze o državnoj i ličnoj penziji.Očito ne znaš,ali poenta je da u okviru zadanih izdvajanja,dio ide u dobrovoljno izabranu osiguravajuću kuću,plus ako hočeš što nadodati,u toj kući,ili drugoj po izboru.Otvorena društva širokih mogućnosti nude i mnogo mogućnosti.Sada po Jadranu male posjede i kupuju ti penzioneri,sa policamma od 100,200 hiljada eura,dok kod nas dede i nane se udaraju nogom u guzicu sa 300KM i ti to hvališ-nije te stid,tvog neznanja.
atko

#199 Re: Grawe osiguranje

Post by atko »

zonbirile wrote:
atko wrote:Moj dedo se penizoniso primo penziju 11 godina ... onda nena nastavila jos 21 godinu ... daleko da je to idealan sistem ... ali to je bar sistem pa kakav je da je za razliku od ovih zivotnih tornada sto opustose ljude ...

e moj ti,pa taj sistem je uveo Bizmark i tada je 7 radnika izdvajalo za jednog penzionera.U odnosu 3:1 sistem pada,kod nas je 1:1 i gotovo je.Zapadne zemlje te su probleme uočile ,ali iz drugih razloga (duži životni vijek,duže školovanje,robotizacija i digitalizacija sa kompjuterizacijom i sl),i prešli po uputama nekog novog "Bizmarka" na novi sistem.To ti naši gastarbajteri na sijelima vaze o državnoj i ličnoj penziji.Očito ne znaš,ali poenta je da u okviru zadanih izdvajanja,dio ide u dobrovoljno izabranu osiguravajuću kuću,plus ako hočeš što nadodati,u toj kući,ili drugoj po izboru.Otvorena društva širokih mogućnosti nude i mnogo mogućnosti.Sada po Jadranu male posjede i kupuju ti penzioneri,sa policamma od 100,200 hiljada eura,dok kod nas dede i nane se udaraju nogom u guzicu sa 300KM i ti to hvališ-nije te stid,tvog neznanja.
E da se konacno slozimo oko necega :D da to jest tako ... i znam ja to sve ... i jako se nerviram sto izdvajam za penziono bez mogucnosti bar djelimicnog odlucivanja ... o zdravstvu da ne pricam placam zdravstveno ... a kad nesto treba odletim do privatnika jer je kapitalizam ... vrijeme je najdeficitarnija roba ... jer nemam vremena da se 4 dana zajebavam sa uputnicama da bi mi neko pregledo uho i propiso kapi ... i bilo bi dobro kao u svakoj normalnoj drzavi da j i privatniku mogu platiti zdravstvenim osiguranjem ...

... zapadne drzave su to uocile ... ali mi nismo drzava zato kod nas to ne sljaka ... mi smo zaglavljeni izmedju istoka i zapada, izmedju rata i mira, izmedju gluposti i nerada ... itd itd ... kod nas pravni sistem ne funkcionise i onda korov zapocera na sve strane ... znam ja da ti branis osiguranja jer radis sa tim ... ok ti si posten licenvciran i radis ok ... ali cinjenica je da je kriticna masa katastrofalna ... jedina alternativa je neka stednja pa lagano ulaganje u neku nekretninicu ... ili nesto slicno ... pa se tako osigurat za stare dane ;)
zonbirile

#200 Re: Grawe osiguranje

Post by zonbirile »

atko wrote:
zonbirile wrote:

E da se konacno slozimo oko necega :D da to jest tako ... i znam ja to sve ... i jako se nerviram sto izdvajam za penziono bez mogucnosti bar djelimicnog odlucivanja ... o zdravstvu da ne pricam placam zdravstveno ... a kad nesto treba odletim do privatnika jer je kapitalizam ... vrijeme je najdeficitarnija roba ... jer nemam vremena da se 4 dana zajebavam sa uputnicama da bi mi neko pregledo uho i propiso kapi ... i bilo bi dobro kao u svakoj normalnoj drzavi da j i privatniku mogu platiti zdravstvenim osiguranjem ...

... zapadne drzave su to uocile ... ali mi nismo drzava zato kod nas to ne sljaka ... mi smo zaglavljeni izmedju istoka i zapada, izmedju rata i mira, izmedju gluposti i nerada ... itd itd ... kod nas pravni sistem ne funkcionise i onda korov zapocera na sve strane ... znam ja da ti branis osiguranja jer radis sa tim ... ok ti si posten licenvciran i radis ok ... ali cinjenica je da je kriticna masa katastrofalna ... jedina alternativa je neka stednja pa lagano ulaganje u neku nekretninicu ... ili nesto slicno ... pa se tako osigurat za stare dane ;)
---------------------------------------
pa davno smo se mogli složiti,ali ne pratiš moje postove.Znači osiguranje je OK generalno,a preko WVP možeš to završiti direktno u Austriji.Razlika?Pa kao što objasni Muler direktor Raifaisen banke,jer raja do tada nisu vjerovala-navukla ih identična knjižica,logo-naš Raifaisen je samo kćerka i može sve otići u MP3 kao i Ljubljanska.E Grawe ti je tu negdje,ali problem je u onim koji vjeruje velikoj zgradi,svoj u staklu,šminka,a ja mu dođem kući,ili odemo na kafu i završimo posao.Možeš misliti prije su raja morala dati na ruke npr.1000KM,koje je to mrcvarenje bilo u smislu razumljive podozrivosti,sada uplata ide direktno preko banke.Cijelo vrijeme ja sam mu mentor,čak i naplatu eventualno događaj (smrt) moram klijentu/nasljedniku biti na usluzi.
Post Reply