eques wrote:Ima ona stara narodna poslovica: "ako hoću, lako ću, a ako neću kako ću?". Kod nas je mentalitet takav da se teško mijenja mišljenje zbog toga što smo mi najpametniji. Da odmah kažem, ja imam policu životnog osiguranja kod Grawe-a i navest ću primjere što je mene dovelo do toga da uzmem policu.
Kad mi je akviziter firme WVP prezentirao o čemu se radi, mislio sam da mi prodaje maglu. Međutim, baš u to vrijeme, ujak mi je imao nezgodu na poslu u Njemačkoj i od svog osiguranja je dobio lijepe pare. To je prvenstveno mene uvjerilo da trebam imati policu. I kad sam je uzeo, nisam znao što sam uzeo dok nisam otišao na seminar u Graz i tada mi je postalo sve puno jasnije. Bilo je priča o penzijama, nesrećama, smrti itd i u svakom primjeru sam pronašo nekog poznatog. Imam rodbine i prijatelja koji su u penziji i vidim kako teško žive iako su više od 30 godina davali u penziono i sada nemaju tako reći ništa od toga. Isto tako vidio sam neke koji su nastradali u saobraćaju, ostali invalidi i sada jedvo preživljavaju. Sve me je to uvjerilo da ako se sam za sebe ne pobrinem, niko drugi neće.
Predavaču u Grazu sam postavio pitanje što će se desiti ako meni osiguranje ne isplati novac nakon isteka ugovora. Čovjek me je upitao koliko plaćam godišnje. Kad smo sve izračunali, ispalo je da meni Grawe treba dati nekih 20000 DEM. Predavač mi je tada postavio slijedeće pitanje. Što bi se desilo da mi tebi ne isplatimo tih 20 000 DEM? Ti bi vjerojatno otišao novinarima, na sud tužio Grawe itd. Negativni publicitet bi više naštetio Graweu nego da me opljačkaju za tih 20 000 DEM. Druga stvar. Kako u Austriji 80% ljudi ima police životnog osiguranja, država je da bi sebe zaštila uvela tromjesečne kontrole. Naime ako osiguravajuće kuće ne bi platile police svojim klijentima, oni bi postali socijalni slučajevi i pali bi na tered državi. Zbog toga država provjerava jesu li police isplaćene i ukoliko nisu, država oduzima od osiguravatelja novac i osigurava isplatu. Zbog toga se niko ne želi zezati sa jačim od sebe. Tada sam ja upitao šta ja imam sa tim kad sam ja državljanin BiH. Dobio sam odgovor da mene Grawe vodi pod brojem police i kad država provjerava, provjerava po broju police, a ne po imenu i prezimenu. I moja polica je došla iz Graza.
Neko je napisao da osiguravajuće kuće ulažu novac u dionice. To nije točno. To je baš zabranjeno. Smije se ulagati u nekretnine, zlato. Zabranjeno je u kockarnice, dionice, političke stranke itd.
Polica životnog osiguranja u biti nije to. Ne može tebe niko osigurati i reći e sada si osiguran na 10, 15 godina i ti ćeš sigurno to doživjeti i naplatiti. Ovo je bolje rečeno, štednja za crne dane i onda reći što ako prekinem za nekoliko godina je krajnje neozbiljno prema sebi a onda i prema drugima kojima ćeš pasti na teret pod stare dane. Štedi se onda kad se ima, a ne kad ti treba pa nemaš. Prednost štednje u osiguravajućoj kući u odnosu na štednju u banci ili ne dao Bog u čarapi je slijedeća: ukoliko se dogodi ne dao Bog kakva nesreća pa ne možeš više raditi ili još gore smrt, osiguravajuća kuća tu uskače i dalje za tebe uplaćuje ako hoćeš čekati završetak police ili ti odmah isplaćuje uloženi novac + dobit. Ako štediš u banci ili kod kuće i dogodi se nesreća ili smrt, što si uštedio, uštedio si. Druga stvar ako štediš u banci i pokvari ti se auto na primjer, odmah ćeš u banku i dignuti pare da popraviš auto, a za stare ćeš se dane brinuti kasnije. Nakon nekog vremena pokvari se televizor, frižider, krov počne prokišnjavati i hajmo opet u banku. I uvijek je nešto važnije nego starost jer imamo još dosta vremena do toga pa imam vremena. Vrijeme brzo proleti i onda starost pita gdje je bila mladost. Ukoliko neko ima dokaze da je stranka uplaćivala sve rate i svoj dio ugovora odradila, a kad je bilo koja osiguravajuća kuća trebala svoj dio ugovora odraditi i nije ga odradila neka to lijepo iznese na sud ili još bolje novinarima.
Jedan primjer iz života. Bađe mi je na poslu imao nesreću da mu je u oko kapnula kap sredstva za čišćenje. Došlo je do upale i završio je u Sarajevu u bolnici. Obavijestio sam Grawe osiguranje o tome i tražili su da pošalje medicinsku dokumentaciju u toku liječenja. To je bilo u aprilu mjesecu. Hvala Bogu sve je prošlo dobro, nije ostala nikakva invalidnosti i on se nije ni javljao više Graweu. Krajem godine su ga zvali iz Grawe-a da im pošalje medicinsku dokumentaciju ukoliko je liječenje završilo jer moraju zatvoriti slučaj. Ostao je bez riječi. Kad su mu izračunali da treba dobiti oko 300 KM troškova za bolničko ležanje, u znak zahvalnosti što su bili fer, nije htio uzeti te novce. Oni su mu ih prebacili na policu.
Svako za sebe zna što mu je najbolje i svako će za sebe odrediti treba li mu polica životnog osiguranja. Ne bih nikog nagovarao ni na jedno ni na drugo. Samo neka se svako zapita od čega će živjeti pod stare dane? Od čega će živjeti ukoliko ostane invalid pa ne mogne više raditi i prehranjivati sebe i svoju familiju. Od čega će živjeti njegovi bližnji ako on/ona iznenada umre? Ako je na sva ova pitanja odgovor ne znam i nije me briga, onda taj/ta osoba i ne zaslužuje nikakvo sažaljenje ni pomoć kad se bilo što od ovoga dogodi. Znam da su teška vremena i da je teško odvojiti novac za nešto što ću dobiti za 10,15, 20 godina, ali više volim sada misliti na to nego kad ne budem mogao raditi i zarađivati. Prositi je teško bilo kada i ne bih da mi se mlađi smiju te se budu pitali u što sam svoj život potrošio, a ništa nemam. Ja sam čak tražio od mog gazde da mi pola doprinosa plaća u gotovini, a druga polovica neka ide za sadašnje penzionere, ali nažalost ne može to tako. Odmah bi se potpisao da mi daju polovicu da mi ne treba državna penzija. Firma za mene plaća oko 600 KM mjesečno. Da meni daju 300 KM, to je godišnje 3600 KM. Na 30 godina to je cifra od oko 110 000 KM. Od osiguravajuće kuće bi dobio još toliko. Kad odem u penziju sa 220 000 KM mogu doći u bilo koju banku i reći dajte mi 5% kamate godišnje. To je 11 000 KM godišnje ili 900 KM mjesečno, a stalno imam glavnicu od 220 000 KM. Koliko sada ima penzionera sa tolikom penzijom????? Niti sam državi na teretu niti svojim najdražim. Ja tako gledam na policu životnog osiguranja.
Opet napominjem, sigurno se mnogi sa mnom neće složiti i dalje tvrditi da je to laž, prevara itd. Ali da tako jest, ne bi toliko dugo radili. U laži su kratke noge i kad tad takva kula od karata se sruši. Zato neka svako dobro razmisli treba li mu polica osiguranja ili ne. Ukoliko mu treba, taj ima ispravan stave prema sebi i svojoj budućnosti i taj će naći način da je uplaćuje. Ukoliko mu ne treba, neće je ni uplaćivati, ali će sa strepnjom čekati starost.
I kao što sam na početku napisao, smatram da sam sebi najpametniji i da niko bolje od mene ne zna šta je za mene dobro. Zato imam policu i niko me ne može uvjeriti da je to glupost, ali isto tako ne želim nikog uvjeravati da je treba ili mora imati. Neka svako odluči za sebe.
eques, ti si jedan opaki lazov!
osiguranja itekako ULAZU u dionice, i u ovoj krizi su fasovali maksimalno!
grawe osiguranje je ulozilo u hypo banku, i kada je banka pala na koljena, prodali su svoju udio drzavi austriji za 1euro, a taj paket koji su prodali za jedan euro su kupili za 400 mil Eura, sto znaci da su samo na toj transakciji izgubili 400 mil. to ce se itekako na premiju i povrat od police odraziti na korisnike, znaci manji povrat za osiguranika na ulozeni novac.
i prem a tome, nemoj da obmanjujes ljude ovde, i nanosis stetu, izgleda da si ti jedan od onih akvizitera, pravi varalica i lazov!
a sad jedna jednostavna kalkulacija za pametne ljude:
ako stedite u banci po kamatnoj stopi od 4% godisnje, i mjesecno izdvajate 60 KM, tj, 720 KM godisnje nosite na banku, nakon 30godina cete uz kamatnu stopu od 4% imati na racunu 43.000,00 KM. znaci vas ulog je 21.600 KM (720KM x 30god), a kamata je ravno 100%.
a pisljiva osiguranja vam daju max. 25% povrata, sto znaci da bi uz isti godisnji ulog od 720 KM, od osiguranja dobili na kraju tridesete godine samo 27.000 KM.
43.ooo - 27.ooo= 16.ooo KM dobijete vise ako ne uzmete osiguranje, nego se opredijelite za banku i stednju.
osiguranje zivotno je najobicnija pljacka, samo neznalice i naivcine vjeruju da ce se obogatiti prako zivotnog osiguranja! hahah
sretno!