VEGETARIJANSTVO: pokusaj...
Moderator: anex
-
animal lover
Brkas pojmove-vegetarijanci su ljudi koji ne jedu meso a konzumiraju jaja i mlijecne proizvode,a vegani su ljudi koji ne kozumiraju nista zivotinjskog porijekla, ne nose krzno,vunu i kozu!
-
Saraswati
Jako smijesno...JohnnyS wrote:Auuuuuuuuuuuuu, sad kad te se dovežu DS9 i animal lover, odmah će ti reći da i vegetarijanci iako pasu travu unesu dovoljno proteina da drže mišićnu masu spremnu za obračun s "mesarima"callmethebreeeze wrote: ja mislim da mesna industrija ima malo vise love za lobiranje i sl.
![]()
a i jaci bi bili od vegetarijanaca ako bi doslo do marisane.
Jos uvijek nisi pronasao zakon koji se tice vegetarijanskih obitelji? Izvoli, proguglaj.
- JohnnyS
Zato što ne postoji "Zakon koji brani da djeca budu vegetarijanci" nego takoni koji brane ugrožavanje djeteta. S obzirom da je držanje djeteta na vegetarijanskoj prehrani ugrožavanje istoga onda obiteljski sudovu kažnjavaju te idi..., pardon roditelje koji bi ubili svoje dijete da spase tamo neku kravuSaraswati wrote:Jako smijesno...JohnnyS wrote:Auuuuuuuuuuuuu, sad kad te se dovežu DS9 i animal lover, odmah će ti reći da i vegetarijanci iako pasu travu unesu dovoljno proteina da drže mišićnu masu spremnu za obračun s "mesarima"callmethebreeeze wrote: ja mislim da mesna industrija ima malo vise love za lobiranje i sl.
![]()
a i jaci bi bili od vegetarijanaca ako bi doslo do marisane.![]()
Jos uvijek nisi pronasao zakon koji se tice vegetarijanskih obitelji? Izvoli, proguglaj.
Btw, prvi rezultat na guglu
http://www.mrcranky.com/movies/jasonx/126.html
- GandalfSivi
Long live PETA (People Eating Tasty Animals)
-
fantazija
sto se mene tice ,ja vise volim povrce nego meso al mislim da klimatski uslovi u BiH bas i nisu predodredeni za vegetarijenski nacin ishrane ...pogotovo ako ste se recimo 20 godina hranili"normalno" pa onda presli u vegetarijance...organizam se navikne na jedan rezim ishrane i mislim da prelazak na vegetarijanski rezim ishrane moze biti opasan,,,stoga preporucujem konsultaciju sa nutricionistom...isto se desava sa dijetama,koje mogu poremetiti mineralni status organizma ....................
ljeti jedemo laganiju hranu jer je vruce i nije nam potrebno dodatno opterecenje organizma sa nekom teskom hranom...ljeti jedemo vise salatica i povrca a i priroda se pobrinula da nam u tom periodu da povrca u izobilju....a zimi zbog hladnoce potrebno je unositi u oganizam hranu koja ima vise energije koja se nalazi u masnijoj hrani,mesu,....jednostavno to je u tom periodu potrebno organizmu.....
s druge strane ,slazem se da u zadnje vrijeme sve vise mladih ljudi ima holesterol....ja licno poznajem dosta prijatelja koji imaju holesterol i trigliceride...po meni, nacin ishrane tj. kultura ishrane i zivljenja je daleko bitnija od toga da li jedemo meso ili ne...NEZDRAVA HRANA ::hamburgeri,brzi sendvici, majoneza i druga tzv. brza hrana br. su jedan od uzroka nalaza holes. i trigl. i nastanku kardiovaskularnih oboljenja.
NEDOSTATAK KRETANJA je br. dva
preporucujem ishranu koja se sastoji od 5 obroka dnevno...3 glavna obroka i 2 uzine....manji obroci,bez prejedanja u kojima nema milsanja UH sa PROTEINIMA...npr. je jedem meso sa povrcem.....a ne sa krompirom........
kolace jedem izmedu obroka ,kao i voce.....jedem sve al pravilno rasroredeno i zaista uzivam u hrani.............pijem cajeve min. 2 puta dnevo ...mislim da u hrani treba biti umjeren i kupovati kvalitetnu hranu
ljeti jedemo laganiju hranu jer je vruce i nije nam potrebno dodatno opterecenje organizma sa nekom teskom hranom...ljeti jedemo vise salatica i povrca a i priroda se pobrinula da nam u tom periodu da povrca u izobilju....a zimi zbog hladnoce potrebno je unositi u oganizam hranu koja ima vise energije koja se nalazi u masnijoj hrani,mesu,....jednostavno to je u tom periodu potrebno organizmu.....
s druge strane ,slazem se da u zadnje vrijeme sve vise mladih ljudi ima holesterol....ja licno poznajem dosta prijatelja koji imaju holesterol i trigliceride...po meni, nacin ishrane tj. kultura ishrane i zivljenja je daleko bitnija od toga da li jedemo meso ili ne...NEZDRAVA HRANA ::hamburgeri,brzi sendvici, majoneza i druga tzv. brza hrana br. su jedan od uzroka nalaza holes. i trigl. i nastanku kardiovaskularnih oboljenja.
NEDOSTATAK KRETANJA je br. dva
preporucujem ishranu koja se sastoji od 5 obroka dnevno...3 glavna obroka i 2 uzine....manji obroci,bez prejedanja u kojima nema milsanja UH sa PROTEINIMA...npr. je jedem meso sa povrcem.....a ne sa krompirom........
kolace jedem izmedu obroka ,kao i voce.....jedem sve al pravilno rasroredeno i zaista uzivam u hrani.............pijem cajeve min. 2 puta dnevo ...mislim da u hrani treba biti umjeren i kupovati kvalitetnu hranu
-
DS9
Hitler nije bio vegetarijanac, odnosno, izbjegavao je meso iz zdravstvenih razloga, ali je jeo njemacke kobasice. Ali i da je bio vegetarijanac, to nema nikakve veze jer, ako je, na primjer, Hitler je vjerovao u Boga, po tome mi ne bismo trebali, samo zato sto je on vjerovao.kelly lake wrote: znas sta je meni problem samo kod navodjenja ovih poznatih vegetarijanaca? selektivnost i licemjerstvo!! svi rado navode kao poznate vegetarijance neznam Ghandija,da Vincia,Einsteina i sl.ono u fazoni dobri ,pametni,tolerantni i humani ljudi, al' niko jos da navede da je i Adolf Hitler (jest taj adolf hitler!! ) bio VEGETARIJANAC
-
DS9
Iz knjige „Vjecna Treblinka“, Charles Patterson
Iako je Hitler konzumirao zivotinjske proizvode poput sira, maslaca i mlijeka, pokusao je izbjegavati meso da bi umirio svoj „nervozni zeludac“. Patio je od lose probave i povremenih bolova u zelucu koji su ga mucili od maldosti, od pretjerane nadutosti i prekomjernog znojenja. (Redlich, Hitler, str 66, 77)
Hitler se nikada nije sasvim odrekao svojih omiljenih mesnih jela, osobito bavarskih kobasica, jetrenih valjusaka i punjene i pecene divljaci. (Redlich, Hitler, str. 78 )
Jedan od njegovih biografa tvrdi da se Hitlerova mesna prehrana uglavnom ogranicavala na kobasice. (Robert Payne, The life and Death of Adolf Hitler, str. 346)
Unatoc svojim prehrambenim sklonostima, Hitler nije pokazao razumjevanje za vegetarijanstvo u Njemackoj. Kad je 1933 dosao na vlast, zabranio je sva vegetarijanska drustva u Njemackoj, uhitio njihove vodje i ukinuo glavni vegetarijanski casopis koji je izlazio u Frankfurtu. (Spencer, Heretic's Feast, str. 308-309)
Iako je Hitler konzumirao zivotinjske proizvode poput sira, maslaca i mlijeka, pokusao je izbjegavati meso da bi umirio svoj „nervozni zeludac“. Patio je od lose probave i povremenih bolova u zelucu koji su ga mucili od maldosti, od pretjerane nadutosti i prekomjernog znojenja. (Redlich, Hitler, str 66, 77)
Hitler se nikada nije sasvim odrekao svojih omiljenih mesnih jela, osobito bavarskih kobasica, jetrenih valjusaka i punjene i pecene divljaci. (Redlich, Hitler, str. 78 )
Jedan od njegovih biografa tvrdi da se Hitlerova mesna prehrana uglavnom ogranicavala na kobasice. (Robert Payne, The life and Death of Adolf Hitler, str. 346)
Unatoc svojim prehrambenim sklonostima, Hitler nije pokazao razumjevanje za vegetarijanstvo u Njemackoj. Kad je 1933 dosao na vlast, zabranio je sva vegetarijanska drustva u Njemackoj, uhitio njihove vodje i ukinuo glavni vegetarijanski casopis koji je izlazio u Frankfurtu. (Spencer, Heretic's Feast, str. 308-309)
- Tesssa
Na slicnoj temi sam bila veoma aktivna prije nekoliko mjeseci, i tad sam vidjela kako se ljudi mogu osjecati ugrozeni (iako ne razumijem to u ovom konkretnom primjeru) tudjim izborom.
A moj izbor je da budem vegetarijanac. To nema apsolutno nikakve veze ni sa modom ni sa furkom, to je jednostavno moj sopstveni izbor sa kojim ja ne uticem ni na koga.
Vegetarijanac sam vec 5 godina. Ne nosim kozu niti krzno i koliko je to u mojoj moci ne koristim proizvode testirane na zivotinjama. Volim zivotinje i to ne samo u smislu "joj sto je sladak onaj cuko!" nego stvarno volim sve zivotinje (osim zohara eventualno
) Od dana kad sam prestala da jedem meso osjecam se odlicno. prije sam se cesto poslije obroka s mesom osjecala tesko i umorno, sada vise ne, ali valjda je to individualna stvar.
Ljudi cesto reaguju cudno kad im kazem da ne jedem meso, a ja to govorim samo kad me neko pita, ne smatram to necim s cime bih se trebala hvaliti i razglasiti na sva zvona.Opet, to je moja privatna stvar. Isto tako, nikad nisam nikome nametala svoj izbor. Naravno, uvijek imam svoje misljenje o tome, ali ako me neko ne pita onda ni ja ne pricam. Ne volim da peglam ljude
Sta jedem ako ne jedem meso? Ovo pitanje mi non stop postavljaju i to mi je presmijesno
Jedem svasta
Mrsava nisam, nisam ni debela
da nisam prestala jesti meso, vjerovatno ne bih ni otkrila mnogo odlicnih vegetarijanskih jela.
Takodje, prica o tome kako ljudski organizam nije stvoren da jede meso mi je malo nebulozna. Meso je imalo bitnu ulogu u nasoj evoluciji, i to se ne moze osporiti. Klaonice i masovna proizvodnja je ono sto ja ne odobravam.
Eto, iako je ova tema poprilicno stupidno postavljena, ja ipak na nju odgovorih
, takodje bez pretjerane zelje da ucestvujem u daljnjoj raspravi jer sam poprilicno umorna od toga 
A moj izbor je da budem vegetarijanac. To nema apsolutno nikakve veze ni sa modom ni sa furkom, to je jednostavno moj sopstveni izbor sa kojim ja ne uticem ni na koga.
Vegetarijanac sam vec 5 godina. Ne nosim kozu niti krzno i koliko je to u mojoj moci ne koristim proizvode testirane na zivotinjama. Volim zivotinje i to ne samo u smislu "joj sto je sladak onaj cuko!" nego stvarno volim sve zivotinje (osim zohara eventualno
Ljudi cesto reaguju cudno kad im kazem da ne jedem meso, a ja to govorim samo kad me neko pita, ne smatram to necim s cime bih se trebala hvaliti i razglasiti na sva zvona.Opet, to je moja privatna stvar. Isto tako, nikad nisam nikome nametala svoj izbor. Naravno, uvijek imam svoje misljenje o tome, ali ako me neko ne pita onda ni ja ne pricam. Ne volim da peglam ljude
Sta jedem ako ne jedem meso? Ovo pitanje mi non stop postavljaju i to mi je presmijesno
Takodje, prica o tome kako ljudski organizam nije stvoren da jede meso mi je malo nebulozna. Meso je imalo bitnu ulogu u nasoj evoluciji, i to se ne moze osporiti. Klaonice i masovna proizvodnja je ono sto ja ne odobravam.
Eto, iako je ova tema poprilicno stupidno postavljena, ja ipak na nju odgovorih
-
callmethebreeeze
i mene su uvijek, ali bas uvijek ljudi tj bosanci pitali sta jedem ako ne jedem mesoTesssa wrote: Ljudi cesto reaguju cudno kad im kazem da ne jedem meso, a ja to govorim samo kad me neko pita, ne smatram to necim s cime bih se trebala hvaliti i razglasiti na sva zvona.Opet, to je moja privatna stvar. Isto tako, nikad nisam nikome nametala svoj izbor. Naravno, uvijek imam svoje misljenje o tome, ali ako me neko ne pita onda ni ja ne pricam. Ne volim da peglam ljude![]()
Sta jedem ako ne jedem meso? Ovo pitanje mi non stop postavljaju i to mi je presmijesnoJedem svasta
Mrsava nisam, nisam ni debela
da nisam prestala jesti meso, vjerovatno ne bih ni otkrila mnogo odlicnih vegetarijanskih jela.
jebi ga, nije dzaba kod nas ona, "nije rucak ako ga ne mozes za drvo vezati".
a toliko ima fantasticnih vegetarijanskih jela, ko se pozeli moze jesti kobasice od soje. ja sam danas rucao chorizo od soje.
-
callmethebreeeze
imas masu jela iz ovih azijskih kuhinja, indijske, thai, i sl, koji su bez mesa.Tesssa wrote:odresci od soje sa povrcemtu se guuuuuubim!!!!
![]()
![]()
![]()
a to nisam ni probala dok nisam prestala jesti meso
ko hoce moze se super hraniti bez mesa.
- Tesssa
da, ali toga slabo ima ovdje...ili, ako ima ne valja, bar meni
Inace uvijek muku mucim, sta pojesti recimo na nekoj pauzi kad sam u gradu...a cesto mi se desi npr. da udjem negdje i pitam: "Jesu li ovi sendvici s mesom?" a da mi odgovore: "Nisu, samo salama i sir"

Inace uvijek muku mucim, sta pojesti recimo na nekoj pauzi kad sam u gradu...a cesto mi se desi npr. da udjem negdje i pitam: "Jesu li ovi sendvici s mesom?" a da mi odgovore: "Nisu, samo salama i sir"
- kelly lake
prvo da skrsim nekoliko gluposti koje je napisao animal lover:
"Spoj čeljusti je spljošten hrskavičnom pločicom te smješten dosta iznad visine zubiju. Sljepoočni mišić je oslabljen."
-sta ovo znaci?sta spljosten? ova recenica nema kikakvo znacenje apsolutno?
"Ljudska čeljust se može pokretati prema naprijed zahvaljujući sjekutićima "
-ljudska celjust(kao i uostalom svi djelovi djela) se ne pokrese zahvaljujuci sjekuticima,nego zahvaljujuci misicnoj kontrakciji
"Ljudski su zubi također slični onima u biljojeda, osim očnjaka (očnjaci su u nekih čovjekolikih majmuna izduženi te se smatra da služe kao upozorenje i/ili za obranu)"
-normalno,kad ti nesto ne odgovara,pripisi mu neku perifernu ulogu! et' mogu posluziti za upozorenje i odbranu al za trganje i kidanje nema sanse?!!
"Očnjaci nam nisu ni zupčasti ni stožasti već su mali, spljošteni i tupi te funkcioniraju poput sjekutića. "
-i nepismenom covjeku je jasno,dovoljno se pogledati u ogledalo,da su ocnjaci daleko veci i masivniji od sjekutica,posebno donih,i daleko su od "spljostenih i tupih"!! ako su nam ocnjaci tupi kakav je opis za kutnjake?senzacionalno tupi ili tako nesto??!:)
"Jednjak je mali te pogodan za prolazak sitnih, mekanih loptica dobro prožvakane hrane."
-sluznica jednjaka je nabrana u uzduzne nabore,nabori su potrebni da bi se jednjak mogao prilagoditi kada u lumen udje veci zalogaj hrane!!
"Ako jedemo brzo, gutajući velike količine hrane ili gutajući vlaknastu i/ili slabo prožvakanu hranu (kao što je meso) možemo se ugušiti. "
-u trenutku gutanja m.constrictor pharingis ,svojim kosim i uzduznim nitima podize jednjak prema gore ,time se i aditus laryngis(ulaz u grkljan ) podize prema gore,te je na taj nacin olaksano epiglotisu da zatvori ulaz i onemoguci hrani da ide u grkljan vec ona mora skliznuti u jednjak.osim toga da faringealna faza gutanja traje svega 2 sekunde i u toku nje se disanje na trenutak zaustavlja,pod dejstvom centara u produzenoj mozdini,ipravo iz razloga da hrana ne bi otisla u grkljan!!
-a ovdje mi je najjaca ova sugestija "slabo prozvakanu hranu(kao sto je meso)" ,slabo prozvakana hrana moze biti i komad hljeba,pa se mozemo udusiti,nemora samo meso!!!
"Ljudski želudac ima samo jednu komoru te je blago kiselkast (klinički gledano, kad osoba ima pH želuca u kojem se nalazi hrana manji od 4-5, postoji razlog za zabrinutost). "
-pH HCl koja se luci u zeludac je 0,8-znaci izrazito kisela,a kada se pomjesa sa zelucanim sadrzajem i sekretima drugih zelucanih zljezda pH zelucanoh soka ide na 2,0-3,0 sto je opet jako kiselo,a ne "blago kiselkast",i ovaj pH od 2-3 je idealan za djelovanje enzima pepsina,koji su gospoda zaboravila spomenuti,a koji inace cijepa veze medju molekulama bjelancevina razlazici ih na aminokiseline!!
-pa kaze: "kad osoba ima pH zeluca u kojem se nalazi hrana manji od 4-5 postoji razlog za zabrinutost", e sad kod gospode je taj pH razlog za zabrinutost,a kod Guytona,medicinska fiziologija( inace jedna od najrelevantnijih medicinskih knjiga) je taj pH idealan?!!
"Želudac služi za pohranjivanje i miješanje hrane. "
-jeste sluzi,al su usput zaboravili spomenuti,da u zelucu zapocinje i probava,zaboravili su spomenuti HCl,pepsin koji denaturisu i razlazu bjelancevine!
-dalje su zaboravili spomenuti i enzime gusterace,koji djeluju u duodenumu i koji su izrazito jaki?!!
itd...itd...nema zelje ni snage vise o glupostima raspravljat!!
DS9: izvor ti je pristrasan,tu knjigu reklamiraju isti ovi sto pisu i ove gluposti koje prenosi animal lover!!
"Spoj čeljusti je spljošten hrskavičnom pločicom te smješten dosta iznad visine zubiju. Sljepoočni mišić je oslabljen."
-sta ovo znaci?sta spljosten? ova recenica nema kikakvo znacenje apsolutno?
"Ljudska čeljust se može pokretati prema naprijed zahvaljujući sjekutićima "
-ljudska celjust(kao i uostalom svi djelovi djela) se ne pokrese zahvaljujuci sjekuticima,nego zahvaljujuci misicnoj kontrakciji
"Ljudski su zubi također slični onima u biljojeda, osim očnjaka (očnjaci su u nekih čovjekolikih majmuna izduženi te se smatra da služe kao upozorenje i/ili za obranu)"
-normalno,kad ti nesto ne odgovara,pripisi mu neku perifernu ulogu! et' mogu posluziti za upozorenje i odbranu al za trganje i kidanje nema sanse?!!
"Očnjaci nam nisu ni zupčasti ni stožasti već su mali, spljošteni i tupi te funkcioniraju poput sjekutića. "
-i nepismenom covjeku je jasno,dovoljno se pogledati u ogledalo,da su ocnjaci daleko veci i masivniji od sjekutica,posebno donih,i daleko su od "spljostenih i tupih"!! ako su nam ocnjaci tupi kakav je opis za kutnjake?senzacionalno tupi ili tako nesto??!:)
"Jednjak je mali te pogodan za prolazak sitnih, mekanih loptica dobro prožvakane hrane."
-sluznica jednjaka je nabrana u uzduzne nabore,nabori su potrebni da bi se jednjak mogao prilagoditi kada u lumen udje veci zalogaj hrane!!
"Ako jedemo brzo, gutajući velike količine hrane ili gutajući vlaknastu i/ili slabo prožvakanu hranu (kao što je meso) možemo se ugušiti. "
-u trenutku gutanja m.constrictor pharingis ,svojim kosim i uzduznim nitima podize jednjak prema gore ,time se i aditus laryngis(ulaz u grkljan ) podize prema gore,te je na taj nacin olaksano epiglotisu da zatvori ulaz i onemoguci hrani da ide u grkljan vec ona mora skliznuti u jednjak.osim toga da faringealna faza gutanja traje svega 2 sekunde i u toku nje se disanje na trenutak zaustavlja,pod dejstvom centara u produzenoj mozdini,ipravo iz razloga da hrana ne bi otisla u grkljan!!
-a ovdje mi je najjaca ova sugestija "slabo prozvakanu hranu(kao sto je meso)" ,slabo prozvakana hrana moze biti i komad hljeba,pa se mozemo udusiti,nemora samo meso!!!
"Ljudski želudac ima samo jednu komoru te je blago kiselkast (klinički gledano, kad osoba ima pH želuca u kojem se nalazi hrana manji od 4-5, postoji razlog za zabrinutost). "
-pH HCl koja se luci u zeludac je 0,8-znaci izrazito kisela,a kada se pomjesa sa zelucanim sadrzajem i sekretima drugih zelucanih zljezda pH zelucanoh soka ide na 2,0-3,0 sto je opet jako kiselo,a ne "blago kiselkast",i ovaj pH od 2-3 je idealan za djelovanje enzima pepsina,koji su gospoda zaboravila spomenuti,a koji inace cijepa veze medju molekulama bjelancevina razlazici ih na aminokiseline!!
-pa kaze: "kad osoba ima pH zeluca u kojem se nalazi hrana manji od 4-5 postoji razlog za zabrinutost", e sad kod gospode je taj pH razlog za zabrinutost,a kod Guytona,medicinska fiziologija( inace jedna od najrelevantnijih medicinskih knjiga) je taj pH idealan?!!
"Želudac služi za pohranjivanje i miješanje hrane. "
-jeste sluzi,al su usput zaboravili spomenuti,da u zelucu zapocinje i probava,zaboravili su spomenuti HCl,pepsin koji denaturisu i razlazu bjelancevine!
-dalje su zaboravili spomenuti i enzime gusterace,koji djeluju u duodenumu i koji su izrazito jaki?!!
itd...itd...nema zelje ni snage vise o glupostima raspravljat!!
DS9: izvor ti je pristrasan,tu knjigu reklamiraju isti ovi sto pisu i ove gluposti koje prenosi animal lover!!
-
callmethebreeeze
malo je zajebanije kod nasTesssa wrote:da, ali toga slabo ima ovdje...ili, ako ima ne valja, bar meni![]()
Inace uvijek muku mucim, sta pojesti recimo na nekoj pauzi kad sam u gradu...a cesto mi se desi npr. da udjem negdje i pitam: "Jesu li ovi sendvici s mesom?" a da mi odgovore: "Nisu, samo salama i sir"![]()
![]()
![]()
![]()
probaj da nosis sa sobom nesto za gricnuti, tipa orahe razne, suho voce i slicno.
od namaza imas puter od kikirija, tahini od susama, a ako jedes ribu, imas raznih ribljih pasteta.
- Tesssa
ne jedem ni ribucallmethebreeeze wrote:malo je zajebanije kod nasTesssa wrote:da, ali toga slabo ima ovdje...ili, ako ima ne valja, bar meni![]()
Inace uvijek muku mucim, sta pojesti recimo na nekoj pauzi kad sam u gradu...a cesto mi se desi npr. da udjem negdje i pitam: "Jesu li ovi sendvici s mesom?" a da mi odgovore: "Nisu, samo salama i sir"![]()
![]()
![]()
![]()
i to sa sirom znam "hajde, bolan, uzimi ovo je samo salama".
![]()
probaj da nosis sa sobom nesto za gricnuti, tipa orahe razne, suho voce i slicno.
od namaza imas puter od kikirija, tahini od susama, a ako jedes ribu, imas raznih ribljih pasteta.
ma snalazim se ja, obicno molim da mi posebno prave nesto bez mesa
-
callmethebreeeze
cuj ni ribu ne jedesTesssa wrote:ne jedem ni ribucallmethebreeeze wrote:malo je zajebanije kod nasTesssa wrote:da, ali toga slabo ima ovdje...ili, ako ima ne valja, bar meni![]()
![]()
![]()
![]()
i to sa sirom znam "hajde, bolan, uzimi ovo je samo salama".
![]()
![]()
ma snalazim se ja, obicno molim da mi posebno prave nesto bez mesa![]()
al zato mi je margarite pizze na vrh glave jer mi je ona uvijek alternative ako nema nista drugo
![]()
![]()
a mladi sir i domaca jaja?
-
callmethebreeeze
joj, i ja volim med, pa malo cimeta i naribane jabuke i mrvke.Tesssa wrote:jedem jaja i mlijecne proizvode i med![]()
ne jedem nista sto ima oci, tako mi je najlakse objasnit
znaci da te ne zovemo na glavusu?
p.s biftek nema oci koliko sam ja mogao vidjeti proslu subotu.
- Tesssa
opet on o cimetucallmethebreeeze wrote:joj, i ja volim med, pa malo cimeta i naribane jabuke i mrvke.Tesssa wrote:jedem jaja i mlijecne proizvode i med![]()
@animal lover otvori temu pa cemo kacit recepte
-
callmethebreeeze
ja cimet bar jednom dnevno jedem.Tesssa wrote:opet on o cimetucallmethebreeeze wrote:joj, i ja volim med, pa malo cimeta i naribane jabuke i mrvke.Tesssa wrote:jedem jaja i mlijecne proizvode i med![]()
![]()
@animal lover otvori temu pa cemo kacit recepte
animal lover otvori temu pa cemo kaciti recepte.
ja jedva cekam da se pocne prodavati glavusa od soje ili tofu.
- Bosanac sa dna kace
obavezno uporedit:DS9 wrote:Poznati sportaši vegetarijanci
Ridgely Abele - Državni prvak u karateu
BJ Armstrong - Zvijezda američke košarke
Surya Bonaly - Prvak u Olimpijskom umjetničkom klizanju
Peter Burwash - Osvajač Davis kupa
Andreas Cahling - Prvak u Body-buildingu
Chris Campbell - Prvak u Olimpijskom hrvanju
Nicky Cole - Prva žena koja je pješačila do Sjevernog pola
Di Edwards - Trkač, Olimpijski polufinalist
Clare Francis - Nautičar
Ruth Heidrich - 6-puta Ironwoman
Sally Hibberd - Prvakinja Britanskog ženskog brdskog biciklizma
Keith Holmes - Svjetski prvak u boksu srednje kategorije
Desmond Howard - Profesionalni nogometaš
Peter Hussing - Evropski prvak u boksu superteške kategorije
Kathy Johnson - Olimpijski gimnastičar
Debbie Lawrence - Svjetska rekorderka u brzom hodanju (Women's 5K racewalk)
Judy Leden - Britanska, evropska i svjetska prvakinja u ženskom zmajarenju (hanggliding)
Sixto Linares - Držač svjetskog rekorda u 24-satnom triathlonu
Carl Lewis - Osvajač 6 Olimpijskih medalja
Cheryl Marek and Estelle Gray - Držači svjetskog rekorda u Cross-country tandemskom biciklizmu
Ingra Manecki - Svjetski prvak u bacanju diska
Bill Manetti - Prvak u Power-liftingu
Ben Matthews - Prvak US Master's maratona
Robert Millar - Biciklist
Dan Millman - Svjetski prvak gimnastičar
Ed Moses - Dvostruki osvajač olimpijske zlatne medaljeu utrci preko prepona na 400m
Martina Navratilova - Legendarna prvakinja u tenisu sa 166 osvojenih naslova, 9 puta prvakinja Wimbledona
Paavo Nurmi - Trkač dugoprugaš, maratonac, osvajač 9 Olimpijskih medalja i 20 svjetskih rekorda
Bill Pearl - Četiri puta pobjednik - Mr. Universe
Bill Pickering - Držač Svjetskog rekorda u plivanju
Stan Price - Držač Svjetskog rekorda u dizanju utega
Murray Rose - Plivač- osvajač mnogih Olimpijskih zlatnih medalja i svjetskih rekorda
Dave Scott - 6 puta pobjednik na Ironman Triathlon of America.
Judith Oakley - Cross Country trkač i 3 puta prvak uVelškom brdskom biciklizmu i Cyclocrossu
Emmil Watson - Gladijator, pobjednik za Englesku
Jane Welzel - Prvak u US National maratonu
Charlene Wong Williams - Olimpijska prvakinja u umjetničkom klizanju
http://www.sarajevo-x.com/forum/viewtopic.php?t=24437
mislim da je svaka slicnost ove dvije teme slucajna
-
DS9
Nidje veze!Bosanac sa dna kace wrote: obavezno uporedit:
- Bosanac sa dna kace
kako komeDS9 wrote:Nidje veze!Bosanac sa dna kace wrote: obavezno uporedit:
-
DS9
Taj "pristrasni" izvor se poziva na druge, nepristrasne izvore.kelly lake wrote: DS9: izvor ti je pristrasan,tu knjigu reklamiraju isti ovi sto pisu i ove gluposti koje prenosi animal lover!!
Neko je u nekom ranijem postu napisao "vegetarijanski lobi". Malo ste pobrkali - mesna industrija, druga po jacini u svijetu (odmah poslije naftne) ima itekako jake lobije i marketinske kampanje koje skrivaju istinu o proizvodnji mesa, pozivaju se na "vaznosti mesa u ishrani", a sve u cilju zgrtanja sto vise novca.