Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
komentar wrote:Pa kako će biti okupator kad nas toliko ima koji imaju porodične mitove o porijeklu iz Turske.
Samo se pitam kad izgubismo specifičnu fizionomiju i kosooke oči???
Pa *ebi ga! Pa kad bi sabro dobro....i precizno...onaj zadnji sultan je bio vise...rodom Grk...neg pravi kosooki Turcin.
Razmisli dobro....ko je zivio u Anatoliji prije turskih osvajanja! Sta li bide s tim narodima! A kako je postalo...u modi.... biti Turcin.. sad se svi jagme za i taj pedigre!
Jel ne vidis da se Junior Filipovic pojede ziv...sto mu pra-babo bi 'Rvat....i to pravo....iz Zagreba! ..a ono vazda istice kako je NA RELACIJI--Princeton-Istanbul!
Ma znam ja to sve samo me brine kako mitomanija u mog naroda uopće ne kaska za mitomanijom kod druga dva-tri susjedna. A znaš da je mitomanija kada se podaci koji ti plasiraju uopće ne slažu: prvo svi su svojevremeno se izjašnjavali Turcima nakon Hatišerifa od Gilhane, sve su ugledne porodice bile turskog prijekla (sad se pitam što je laž a što istina jer su dokumentirani primjerci nekih "uglednih" iz Livna koji su se zbog nečeg duboko stidili svog porijekla pa su se izdavali za Turke, Perzijance...ko više zna za koga), 2. onda obave haplotipsko istraživanje porijekla populacije na teritoriju BiH i ustanove da smo preko 60% lokalci (sa ovih područja - famozni I haplotip - star nekih 35-30.000 hiljada godina - korelacija sa gravetijanskom kulturom - prezastupljen u Imotskoj krajini) ma i to bi moglo proći samo se pitam uzorka koji su uzimali i problem iste te povezanosti Y-haplotipske i genotipsko-fizionomijske uzročnosti, 3. te floskula koje dođu kao šećer na kraju koje kažu da su Bošnjaci autentični evropski narod - a sva kultura, apsolutno sva do udetalje (ma ne samo vjera već folklor, nošnja, nazivlje, narodna predanja, zamjena posuđa za bakreno-nomadsko, struktura grada i urbanizam, hrana i ko zna šta još već ne) prekopirano iz turskog kulturološkog kruga. Pa onda su Srbi u pravu da su se ovi ovdje Slaveni poturčili a ne samo religiju promijenili. Napravili takav razdor sa prijašnjom tradicijom koji je krajnje neizreciv u mnoštvu aspekata a ne samo u vjerskom te opet to sve uradili kod ih Austrijanci vezaše za evropski kulturološki kod.
Pa i Rusi su Slaveni, vjekovima možda čak i duže od nas bili na vjetrometini pustošenja i osvajanja tursko-mongloskih hordi (horda ne u negativnom smislu) pa opet Orhan ili Tungut ne sjedi kao predstavnik Rusa u Dumi.
Historiju ne treba mijenjati - ona je takva kakva jest.
Ali je ne treba lažirati - jer to već (i mi, naročito mi) radimo dugi niz godina i stoljeća pa svako malo "iz ponova". Sa najizraženijim Slavensko-robovskim mentalitetom.
-Osmanlije su unazadile ovaj prostor koji je trebao biti podrucje Renesanse u 14 i 15 stoljecu, ali zbog osmanlija, Renesansa se desila u Firenci, Genovi, Dubrovniku etc.
Za svojih 500 godina u SA osmanlije nisu bili kadri niti ukorititi Miljacku niti uvesti tramvaj.
Oni su bili maheri za uspostavu rodjacko-dajdicko-amidzickog odnosa i "stela" u svim mogucim segmentima ljudskog bica i djelovanja.
I tako , kadija te tuzit kadija ti sudi, ne mozes zaposlit kcerku sko nemas ljutu stelu... to su nam ostavile osmanlije... daleko im lijepa Turska...
cuj ovog intelektualca molim te lijepo za 500 godina nisu mogli uvesti tramvaj. hahahah dokle ide vasa retorika to je cudo. de poserite se na svu poslost sto imamo de izbrisite nase porijeklo de sto nije uspio onaj sa pala od 92 do 95 to nastavljaju drugi intelektualci . pa ko vam je kriv sto ste repe bez korijena pa neznate odakle su vam preci ko vam je pra pra pra djed odakle je dosla loza i porijeklo vaseg prezimena.ne mogu da vjerujem cime se sve ljudi sluze. to je cudo malo jer za neke sa ovog foruma da su islamofobi sve sto ima makar male veze sa islamom i bosnjackom tradicijom treba odma okaljat.pa eto turci nisu nista dobro ostavili za 500 godina de vi za svoga bijednog zivota napravite nesto ostvarite nesto na finaciskom ili bilo kojem drugom planu.
bhxxl wrote:cuj ovog intelektualca molim te lijepo za 500 godina nisu mogli uvesti tramvaj. hahahah dokle ide vasa retorika to je cudo. de poserite se na svu poslost sto imamo de izbrisite nase porijeklo de sto nije uspio onaj sa pala od 92 do 95 to nastavljaju drugi intelektualci . pa ko vam je kriv sto ste repe bez korijena pa neznate odakle su vam preci ko vam je pra pra pra djed odakle je dosla loza i porijeklo vaseg prezimena.ne mogu da vjerujem cime se sve ljudi sluze. to je cudo malo jer za neke sa ovog foruma da su islamofobi sve sto ima makar male veze sa islamom i bosnjackom tradicijom treba odma okaljat.pa eto turci nisu nista dobro ostavili za 500 godina de vi za svoga bijednog zivota napravite nesto ostvarite nesto na finaciskom ili bilo kojem drugom planu.
Bez obzira koliko se mi promijenili pod Turcima ili koliko su nas Turci promijenili (a promjenili su nas dosta ali smo se opet mi promijenili nakon što su ti isti Turci otišli) nismo pali sa neba 1463 (godina kojom se označava pad Bosanskog kraljevstva i početak turske okupacije). Iz toga se izvodi zaključak da nam i nije tradicija baš 100% samo iz turskog perioda. Primjer je kumovanje i osjecanje kose novorođenom djetetu.
Bosanski srednjovjekovni običaj.
bhxxl wrote:cuj ovog intelektualca molim te lijepo za 500 godina nisu mogli uvesti tramvaj. hahahah dokle ide vasa retorika to je cudo. de poserite se na svu poslost sto imamo de izbrisite nase porijeklo de sto nije uspio onaj sa pala od 92 do 95 to nastavljaju drugi intelektualci . pa ko vam je kriv sto ste repe bez korijena pa neznate odakle su vam preci ko vam je pra pra pra djed odakle je dosla loza i porijeklo vaseg prezimena.ne mogu da vjerujem cime se sve ljudi sluze. to je cudo malo jer za neke sa ovog foruma da su islamofobi sve sto ima makar male veze sa islamom i bosnjackom tradicijom treba odma okaljat.pa eto turci nisu nista dobro ostavili za 500 godina de vi za svoga bijednog zivota napravite nesto ostvarite nesto na finaciskom ili bilo kojem drugom planu.
"Intelektualac" sto se mene tice , imam obiteljski grb iz Fojnickog grbovnika koji kaze da je moja obitelj plemstvo jos od 12 stoljeca (300 godina prije nego ce Turci prismrditi na ove prostore.
Dakle, ako je mjera dolaska Turske i unistavanja Bosanskog kraljevstva mjera npretka, onda svak cast. Jos samo ovo: ja u Njemacku, Austriju, Nizozemsku, Svicarsku idem kao u restoran na rucak, a ti i tvoji "naprednjaci" ste dali tolike pare na vize da se moze komotno jos jedan Stutgart izgraditi.
Prosto mi zao kad vidim kako hudi cekate na Bjelavama da vam Svabe daju vizu, ali i tu ste se pokazali, ima 10 sanera koji dodju ujutro i pokupe brojeve za red pa kasnije prodaju onima sto dolaze iz Tuzle, Zenice,
.....sta ces ..mora sa saner snaci za cenera...
"Intelektualac" sto se mene tice , imam obiteljski grb iz Fojnickog grbovnika koji kaze da je moja obitelj plemstvo jos od 12 stoljeca (300 godina prije nego ce Turci prismrditi na ove prostore.
Dakle, ako je mjera dolaska Turske i unistavanja Bosanskog kraljevstva mjera npretka, onda svak cast. Jos samo ovo: ja u Njemacku, Austriju, Nizozemsku, Svicarsku idem kao u restoran na rucak, a ti i tvoji "naprednjaci" ste dali tolike pare na vize da se moze komotno jos jedan Stutgart izgraditi.
Prosto mi zao kad vidim kako hudi cekate na Bjelavama da vam Svabe daju vizu, ali i tu ste se pokazali, ima 10 sanera koji dodju ujutro i pokupe brojeve za red pa kasnije prodaju onima sto dolaze iz Tuzle, Zenice,
.....sta ces ..mora sa saner snaci za cenera...
Po jedno peti sesti put ja ovo moram na ovom forumu spominjati, ali dobro. Fojnicki Grbovnik je falsifikat. Stampan je negdje na Jadranskoj obali s ciljem podupiranja tvrdnji razno raznih porodica iz tadasnje Hrvatske i Dalmacije da su porijeklom staro Bosansko plemstvo.
Sto mi dizu zivac svi ovi potomci aga, begova, kraljeva, i slicni hableci koji "znaju" svoje porijeklo 15 koljena. [/b]
Pitaju se ljudi -sto su skupe vize..Pa mora se platiti civilizacija, vozanje tramvajem, asfalt, kultura, znanost umjestnost...
Treba pokrenuti aktivnosti sa se ulica gdje je njemacko veleposlanstvo umjesto "dalmatinska" zove "stutgartska"...
Fratris wrote:Po jedno peti sesti put ja ovo moram na ovom forumu spominjati, ali dobro. Fojnicki Grbovnik je falsifikat. Stampan je negdje na Jadranskoj obali s ciljem podupiranja tvrdnji razno raznih porodica iz tadasnje Hrvatske i Dalmacije da su porijeklom staro Bosansko plemstvo.
Sto mi dizu zivac svi ovi potomci aga, begova, kraljeva, i slicni hableci koji "znaju" svoje porijeklo 15 koljena. [/b]
Gdje god da je stampan pa makar i u Diznilendu, jasno je da su odredjene obitelji bile ovdje u 12. stoljecu...
Da imaju Bosnjaci takav kulturni recidiv ne bi se od njih moglo ostati sve do New Yorka, ali na zalost, najstariji predak kadija Suljo iz Skender Vakufa....
Fratris wrote:Po jedno peti sesti put ja ovo moram na ovom forumu spominjati, ali dobro. Fojnicki Grbovnik je falsifikat. Stampan je negdje na Jadranskoj obali s ciljem podupiranja tvrdnji razno raznih porodica iz tadasnje Hrvatske i Dalmacije da su porijeklom staro Bosansko plemstvo.
Gdje god da je stampan pa makar i u Diznilendu, jasno je da su odredjene obitelji bile ovdje u 12. stoljecu...
Da imaju Bosnjaci takav kulturni recidiv ne bi se od njih moglo ostati sve do New Yorka, ali na zalost, najstariji predak kadija Suljo iz Skender Vakufa....
Pa, ninja-san, da nam objasniš gdje se izgubi razlika od 300 godina ili je tvoja "plemićka obitelj" preskočila 14 i 15 stoljeće, čemu su opet doprinijele mrske osmanlije.
-Osmanlije su unazadile ovaj prostor koji je trebao biti podrucje Renesanse u 14 i 15 stoljecu, ali zbog osmanlija, Renesansa se desila u Firenci, Genovi, Dubrovniku etc.
Za svojih 500 godina u SA osmanlije nisu bili kadri niti ukorititi Miljacku niti uvesti tramvaj.
Oni su bili maheri za uspostavu rodjacko-dajdicko-amidzickog odnosa i "stela" u svim mogucim segmentima ljudskog bica i djelovanja.
I tako , kadija te tuzit kadija ti sudi, ne mozes zaposlit kcerku sko nemas ljutu stelu... to su nam ostavile osmanlije... daleko im lijepa Turska...
Ja ne znam mora li covjek biti mlad, neiskusan, neznalica ili samo pun mrznje za cijim objektom jos uvijek traga...?
Uglavnom; premisa je - jesam papak samo treba da nadjem zasto je to tako.
Ja sam medju onima koji misle (ovjeri me u suprotno) da "vrijedim, i dio toga u meni sto vrijedi je u pretcima i historiji i time se ponosim".
Sarajevski tramvaj je prvi takav u Evropi tako da ga ne mozes koristiti kao potvrdu onoga sto ocito zelis reci... mozda upravo kao potvrdu suprotnoga...
Sarajevo kao grad je imao sve sto je trebalo gradu i modernoj urbanoj sredini... odvojen poslovni dio od stambenog, kanalizacija... mnogo ranije nego vecina drugih gradova Evrope cije je stanovnistvo imalo svinjac kraj samog bunara iz kojeg je vodu pilo...
Fratris wrote:I opet pitam, kakve koristi od tog? Ako je cilj stvoriti neki srednjovjekovni emirat, super. I kadije, i hodze, i cate bi bile vazan dio tog sistema. Ali sta kad je kraj XIX. stoljeca a ti imas drzavu sa 60% ne-muslimana? Otomansko Carstvo se raspalo, i kakva je korist od arebice? Na kraju krajeva, 60% stanovnistva je i ne moze nauciti jer se uci samo u mejtefima. Kakva je korist vjerskog obrazovanja u modernom svijetu u kojem se Bosna morala naci prije ili kasnije?
I ne mislim da ti hvalis ovaj sistem, nego objasnjavam da kad statistika kaze da je 95% muslimana u BiH 1910. bili nepismeno, onda je 95% bilo nepismeno. Znalo je u to vrijeme i par starih begovskih porodica bosancicu, a u Dalmaciji su neki znali glagoljicu. Na isto se svodi. Pismenost na pismu koje ima vrlo usku vjersko-kulturnu primjenu ne znaci nista.
Kao sto zavrsena serijatska skola ne znaci nista ako je drzava gradjanska. A kakva druga je mogla biti?
Konfuzija u redovima.
I malo podsjecanje na Baseskijine stihove.
"Znaš Bošnjače, nije davno bilo,
Sveg' mi sv'jeta nema petnaest ljeta,
Kad u našoj Bosni ponositoj,
I junačkoj zemlji Hercegovoj,
Od Trebinja do Brodskijeh vrata,
Nije bilo Srba ni Hrvata.
A danas se kroz svoje hire,
Oba stranca ko u svome šire. [...] "
60% nemuslimanskog stanovnistva. Jesuli ti izvor matica Rvatska ili mozda ovi iz sumske.
Šta bi da ne dođoše austrijanci i ne popisaše nas? Govna smo bili govna i ostali, a ti što se trse grbovima , begovima i ostalima, džaba im, dođoše novi i poklopiše nas sviju
postoji teorija da su genetske Osmanlije oni koji su imali obavezu davanja ius primae noctis agi ili begu ... u prvoj generaciji su 1/2 Osmanlije, u drugoj 3/4 i iz generacije u generaciju je sve vise osmanlijske krvi ... to se moze vidjeti i po primarnim fizickim obiljezjima
Poslednjih desetak godina antropološka genetika na do sada najprecizniji naučan način određuje starost i migracije naroda diljem Planete. Prvi rezultati istraživanja sredinom i krajem 1990-ih godina su potvrdili da su najstarije grupe naroda u Evropi Baski u sjeverozapadnoj Španiji i narodi na tlu današnjeg srednjeg Balkana, odnosno Bosne i Hercegovine.
Ponovo provedena istraživanja tokom 2007. godine nova su potvrda prethodnih rezultata. Više od polovine stanovnika sjeverne BiH („Bosanaca") te više od 70% stanovnika južne BiH („Hercegovaca") vode porijeklo od autohtonog stanovništva koje je starosti između 20-25 hiljada godina, donosno 27 hiljada godina prema ranijim podacima.
U genetici se stoga govori o haplogrupi „I" koja je karakteristična samo za Evropu. Na ovaj način se potvrđuju teze iznesene svojevremeno u knjizi Semira Osmanagića „Bosanska piramida Sunca" da je područje BiH bila „jedna od kulturnih oaza Evrope dok je njen najveći dio bio prekriven debelim naslagama leda". Da li su ovi narodi i graditelji piramida u Visokom to će pokazati daljnja istraživanja.
O HAPLOGRUPAMA
Saradnik Fondacije Mirsad Đulbić iz Zenice pripremio je sažetak nekoliko naučnih studija i analiza o antropološkoj genetici.
„Y-kromozom nalazimo samo kod muškaraca. Haplogrupa je određeni dio kromozoma koji se jako rijetko značajnije mijenja, tek nekih 8.000-10.000 godina. Postoje i haplotipovi koji su stariji i od 40.000 godina.
Prenose se sa oca na sina i stoga muškarci mogu (ako im je poznato koju haplogrupu posjeduju) zaključivati kad i odakle je njihov pra-pra-pra... djeda stigao u Evropu. Haplogrupe koriste genetičari kao mogućnost istraživanja i pojašnjavanja seoba naroda, kao i koliko i gdje su se doseljenici zadržavali u određenim područjima.
Svako slovo označava drugo porijeklo. Što znači da E3b ima drugačije porijeklo (i s time drugo vremensko razdoblje dolaska u Evropu) od I1b ili R1a. Ista slova imaju isto porijeklo. Dakle, R1a i R1b su se odvojili od R1 (putem mutacije i genetičke izolacije). Isti slučaj je sa E3 haplotipovima (npr. E3b*, E3b1, E3b2 itd.)".
HAPLOTIPOVI
J (J2e*, J2e1, J2*, J2f1):
Anatolijsko porijeklo je navjerovatnije sa Osmanlijama došlo u Evropu.
Populacije J2e* + J2e + J2* + J2f1
Hrvati 1,9
Bosanci 0
Hercegovci 1,4
Srbi 8,0
Kosovski Albanci 16,7
Makedonci 12,6
Makedonski Romi 1,8
E (E3b*, E3b1, itd):
Nije sigurno da li je rimskog, grčkog ili ilirskog porijekla (obuhvata sredozemno područje).
Populacije E3b1 + E3b1- + E3b2 + E3b3
Hrvati 5,6
Bosanci 10,14
Hercegovci 8,9
Srbi 21,25
Kosovski Albanci 47,4
Makedonci 24,06
Makedonski Romi 29,82
K*:
Hunsko-turskog porijekla, korijenom iz Mongolije.
Populacije K*
Hrvati 0,9
Bosanci 0
Hercegovci 2,84
Srbi 7,08
Kosovski Albanci 0
Makedonci 1,27
Makedonski Romi
R:
R1a:
Slavensko porijeklo. Srodno sa Rusima, Ukrajincima i Balticima.
Populacije R1a
Hrvati 34,30
Bosanci 24,60
Hercegovci 12,06
Srbi 15,93
Kosovski Albanci 4,42
Makedonci 15,19
Makedonski Romi 1,70
R1b:
Nosioci ovog haplotipusa su većinom u zapadno-evropskom dijelu, sa velikom populacijom u špansko-francuskom području i sa najvećim postotkom u Velikoj Britaniji i Irskoj.
Populacije R1b
Hrvati 15,70
Bosanci 1,40
Hercegovci 3,55
Srbi 10,62
Kosovski Albanci 21,10
Makedonci 5,06
Makedonski Romi 1,75
I:
Ovaj haplotipus nalazimo samo u Evropi. Stoga se smatra da je ovdje i nastao kod prvih Evropljana između dva ledena doba prije 20.000 do 25.000 godina.
I1a:
Maksimum u Skandinaviji i Islandu. Ovaj tipus se naziva i Wiking Marker.
I1b*:
Maksimum je u Bosni i Hercegovini kao i u zemljama s kojima graniči, pri čemu se sa udaljenošću od BiH procenat smanjuje (npr. u Hrvatskoj pri granici ka Sloveniji samo 2%).
Nižu vrstu nalazimo i u Sardiniji. Trenutno se ovo otkriće ne može pojasniti jer se do prije četiri godine smatralo da van područja Skandinavije (Vikinzi) nema potomaka praevropljana. Stoga ih odrediti nekom historijskom narodu nije moguće. Paleonska-genetika će najvjerovatnije u budućnosti to bolje rasvijetliti.
Populacije I* + I1a + I1b* + I1c
Hrvati 37,0
Bosanci 53,65
Hercegovci 70,91
Srbi 36,28
Kosovski Albanci 7,96
Makedonci 34,17
Makedonski Romi 5,26
H:
Ovaj tipus je nastao u Indiji i najvjerovatnije je sa Sintima i Romima stigao i na Balkan, odnosno Evropu.
Populacije H1
Hrvati
Bosanci 0
Hercegovci 0
Srbi 0,9
Kosovski Albanci 0
Makedonci 0
Makedonski Romi 59,6
Zaključci:
- samo 34,3% Hrvata su slavenskog porijekla. (Haplotip: R1a)
- samo 25% Bosanaca i 12% Hercegovaca su slavenskog porijekla.
- samo 15,93% Srba su slavenskog porijekla
.
Ovi podaci se ne razlikuju od podataka ostalih institucija koje su poonasob istraživale haplotipove na Balkanu (studij je iz 2007. godine):
Institute for Anthropological Research, Amrusˇeva 8, 10000 Zagreb, Croatia; Estonian Biocentre, University of Tartu, Tartu, Estonia; ŕSchool of Public Health Andrija Sˇ tampar, University of Zagreb Medical School, Zagreb, Croatia; §University of Edinburgh Medical School, Edinburgh, Scotland; kMedical Faculty, University of Tuzla, Tuzla, Bosnia and Herzegovina; {Clinical Hospital Center ‘‘Bijeli Brijeg,'' Mostar, Bosnia and Herzegovina; #Emergency Unit of Clinical Center of Serbia, Belgrade, Serbia and Montenegro; **Medical Faculty, University of Prishtina, Prishtina, Kosovo; and Medical Faculty, University of Skopje, Skopje, Macedonia
Anatolijsko porijeklo ima
- 1,4%Hercegovaca
- 1,9% Hrvata
- 8,0% Srba
Hunsko-tursko porijeklo ima
- 7,08% Srba (Haplotip K)
- 0,90% Hrvata
- 2,84 Hercegovaca
U BiH nalazimo šest različitih haplotipova, u Hercegovini 11, u Hrvatskoj 12 a u Srbiji 13. U Hrvatskoj i u Srbiji ne dominira nijedan haplotip i stoga je krivo pozivati se na "čistokrvne" Hrvate ili Srbe ili "čisto porijeklo" istih. Dakle, i oni - kao i ostali Evropljani - su samo "mješavina" raznih naroda.
Samo Bosanci i Hercegovci imaju jedan dominirajući haplotip. To je zapravo, začuđujuće s obzirom da su se oni smatrali najviše "izmiješani" s raznim drugim narodima.
Iznimka su i Romi i Sinti. No, oni su dosta "mladi" kao Evropljani (tek nekih 800-1000 godina).
Ovi podaci su naravno (iako identični sa podacima ostalih studija) samo početak određivanja porijekla stanovništva Balkana (tačnije na području ex-Jugoslavije) i vjerovatno će se malčice i promijeniti (pri još većem broju učesnika), ali će procentualni odnos navjerovatnije ostati isti.
ono sto su osmanlije za 500 godina srusili, austrougari su za 150 izgradili...
ono sto su osmanlije za 500 godina srusili, austrougari su za 150 izgradili...
Ja bih i jednim i drugima zamjerio sto nsita nisu uradili na polju digitalizacije Bosne i Hercegovine...