Ulica Ive Andrica!

Locked
basta sljezove boje

Post by basta sljezove boje »

san darius & bosn.om

mojne Mese, nije tema

http://www.srpsko-nasledje.co.yu/sr-l/1 ... le-12.html
Last edited by basta sljezove boje on 20/02/2008 22:52, edited 1 time in total.
water

Post by water »

ovo je dno dna. toliko od mene na ovu temu, odoh na brcko protestuje :D
sarlo

Post by sarlo »

basta sljezove boje wrote:
HiBreeD wrote:Nije da me Andric pretjerano ikad zanimao, necu reci nista sto par ljudi ovdje vec nije reklo, ali gdje je smisao ove peticije???

Ili je ovoj zeni (@Tisina) prilicno dosadno u zivotu ili je zeljna situacija u kojoj frcaju iskre "za" i "protiv" ili joj se osladila reakcija na njenu prethodnu peticiju,( koju sam uzgred receno potpisao, jer je imala smisla i tezila ka normalizaciji u drustvu) pa bi jos malo publiciteta...onaj negativan ce postati pozitivan

Dakle, neko vec rece, sta je to Andric uradio za Travnik da bi mu posthumno bila dodijeljena ulica koja bi nosila njegovo ime...Dosta mi je vise hipokrizije, "presveti" Andric nije rodjen u kuci, za koju se danas misli da je rodna kuca nobelovca...zna se da je rodjen u travnickom naselju Dolac, rodjen je kao dijete bez oca, kojeg je kasnije posvojio neki covjek, za koga se udala njegova majka...cak se mislilo i pisalo (po usmenim i pismenim predannjima) da je Andric sin nekog travnickog bega, kod kojeg je njegova majka radila kao sluzavka, pa se otud smatra da iz te cinjenice proizlazi njegov gnjev i opsesivna mrznja prema cijelom jednom narodu, bosanskim muslimanima (ili bolje rceno, Turcima, kako ih je on nazivao) i kompleks inferiornosti zbog nedostatka oca, kojeg je nosio cijeli zivot....
Mozda stoga, ne treba da cudi da je Andric imao krizu identita, jer do kraja svoje smrti nije znao da li je Hrvat ili je pak vise Srbin, sto ilustruju i primjeri kada je svoje pisanje iz ijekavice u ekavicu najednom izmjenio, ili se do polovine svog zivota ocitovao kao Hrvat, a nekad pred smrt je izjavio da je on Srbin, da spada u plejadu velikih srpskih pisaca i da ga se smatra takvim, ustvari mozda prava istina lezi u tome da je bio samo jos jedan poltron i hipokrit...

Da ne bude zabune, ja savrseno znam i mogu razdvojiti umjetnika, njegova djela od njega kao persone i ideja koje on licno zastupa i propagira, (danas jos uvijek volim Neleta ludjaka iz Nadrealista, jos uvijek cijenim neosporan talenat i sposobnost Emira Kusturice, cijenim njihov rad, a njihove ideje iz novije proslosti neka ostanu njima)
Andricu ne mogu pored sve muke da se divim, ne zato sto mislim da sam subjektivan zbog nacina na koji je predstavio cijeli jedan narod, kojem i sam pripadam...ja nakon sto sam s mukom procitao njegova dva najveca djela, ("Travnicka hronika"...i "Na Drini cuprija") nisam nasao nista inspirativno i vrijedno divljenja, sem dosadnih opisa krajolika i okoline, i piskaranja o tome kako muslimani smrde na loj i stavljenu ovciju kozu, gubavi su, gotovo uvijek opisivani i u prvi plan stavljani kao ljudi sa nekim tjlesnim nedostatkom, sebicni i pogani, ljudi koji mrze sve i ne postuju nikog...pih :zzzz:

sto se mene tice, neka Andric ostaje tamo gdje je sada, meni nikakva sjecanja na Andrica nisu potrebna, njegova djela su i vise nego dovoljna, za sve ostalo, tu je MasterCard 8)
Image

prepis iz Matične knjige rođenih katoličke Crkve sv. Ivana Krstitelja.

U tom zvaničnom dokumentu, pod rednim brojem 70, zapisano je da je 9. oktobra 1892. godine u travničkoj mahali Zenjak rođen Ivan Andrić, kao zakoniti sin Antuna i Katarine Andrić, rođene Pejić.

Kao rimokatolici, Antun i Katarina su istog dana krstili svog sina. Njegov krsni kum bio je Tadija Antunović, radni kolega Antuna Andrića i vlasnik kuće u kojoj je Ivo Andrić rođen. Čin krštenja obavio je travnički župnik Juraj Pušek.
Punim, krsnim imenom Ivan biće potpisana samo jedna njegova knjiga–prvo izdanje prve pripovijetke "Put Alije Đerzeleza", objavljene 1920. u Beogradu, i zbog toga će pisac protestvovati kod uglednog izdavača S.B. Cvijanovića.

U nekoj vrsti autobiografije, predstavljenoj u pismu francuskom piscu Klodu Avlinu, Andrić piše: "Potičem iz zanatlijske porodice koja je sa dolaskom Austro-Ugarske osiromašila i ubrzo izumrla." Prema starim zapisima i usmenim predanjima, Andrićev djed po ocu Antun potiče iz Sarajevskog polja, a po zanimanju je bio zanatlija-pravio je bosanske mlinove za kafu. Oženjen Katarinom Pamuk, imao je 11 djece, koja će , vremenom, poumirati od sušice. Od iste bolesti 1894. umire i otac Ive Andrića, Antun, po zanimanju podvornik kod pravosuđa. Udovica Katarina Andrić, zvana Kata, u svojoj 21 godini bila je bez ikakvih sredstava za život. Stoga se za pomoć obraća rodbini, odnosno sestri umrlog muža. Ana Matkovščik bila je udata za Ivana Matkovščika, porijeklom Poljaka, narednika u Austro-Ugarskoj vojsci i potom vaktmajstora. Živjeli su u Višegradu, u braku bez djece, te odlučuju preuzeti brigu o odgajanju dvogodišnjeg Ive Andrića, koji ravno 80 godina poslije o tome kazuje: "Mene su na rukama odneli u Višegrad"
Interesantne informacije.
Kako sam ja citao on je rodjen u Docu kraj Travnika (u toj zupi je prema tim mojim izvorima krsten). Jos za vrijeme njegovog zivota su se vodile rasprave gdje je rodjen, jer je on sam imao nedoumica-od Travnika i Travnicana se dosta napadno ogradio (a inace je bio jako suzdrzan bez izuzetka). A isto sam negdje citao (davno je to bilo) da se u nekim njegovim dokumentima kao mjesto rodjenja navodilo Sarajevo. U Visegrad je donesen kad je navodno imao samo dva mjeseca. Ja sam cuo (krajnje neformalno) da se najvjerovatnije rodio u Sarajevu.
Kod Tetke je zivio, ali su ga i tu cuvale muslimanske djevojke. U internat u Sarajevo je poslan kad je imao samo jedanaest godina. Zivio je u internatu iako mu je majka takodje zivjela u Sarajevo i radila najjeftinije poslove. Njegovi su zivjeli jako siromasno, ali on je imao placeno skolovanje i dugo je studirao.
Beogradski Srbi su ga zvali "austrougarsko kopile" a oni su veliki mahalasi i ima tu mnogo dima. S tim sto je rodjen 1892. godine pa se iz tog vremena nisu mogle dobiti pouzdanije informacije. On je eto izjavio "poticem iz zanatlijske porodice koja je sa dolaskom Austro-Ugarske ubrzo osiromasila i izumrila"...prakticno nije nista rekao, samo ga na osnovu ovog odgovora nemozes nista pitati...probacu da podacima potkrijepim bar neke svoje tvrdnje.
Neko vrijeme je slovio kao najveci beogradski gospodin.
Izgleda da mu je zivot bio katastrofa i da je on to nosio kao usud.
basta sljezove boje

"O meni se i do sad svašta pisalo, a šta će tek da se piše kad umrem!"

Ivo Andric, 1974, razgovor sa Ljubom Jandricem

ima neke logike u onome sto sarlo pise. U gore postiranom Andricevom pismu postoji jedna zanimljiva recenica: "I ja sam ležao pored otvorenog prozora u sobi u kojoj sam se rodio, napolju je šumela Miljacka naizmenice sa vetrom rane jeseni u još obilnom lišću. "

inace sve diskusije o Andricu imaju isti tok -
http://www.sarajevo-x.com/forum/viewtopic.php?t=20496
san darius

Post by san darius »

bosn.om wrote: Kako vec rekoh, to su njegove izjave, to je njegov stav, to je njegova zena vise puta ponovila poslije njegove smrti. .
odlicno. to su njegove izjave. kada? gdje?
zena njegova rekla. kada? gdje?
vise puta. daj barem jedan put.
dobro da nisi jos rekao kako mu je i daidzinica par puta to isto nacula, pa dometnula prvoj komsinici, odmah tamo, kod ibrine trafike.

sto te vrijedjam? 'ne seri kvake' je kolokvijalna sintagma kad netko nesto tvrdi, a ne moze dokazati, pa onda bjezi u opcenitosti i kao fol, siri kontekst. 'boli me kurac' je kolokvijalna sintagma za bas me briga.

ne ponasaj se k'o seoska mlada, sto pizdi na svaku ostriju rijec, a kurac joj iz ociju viri. ako si se nasao uvrijedjenim, oprosti - nije bila namjera nipodastavanje licnosti, vec neprihvacanje stava. ne slazem se s tim sto tvrdis i kako to (ne)argumentiras. i da, malo ostrije govorim, sto sad treba, po jajima hodat? toliko. ni manje, ni vise.

slazem se. na ovo ne treba trositi vise vremena. tvrdis nesto sto ne mozes potkrijepiti niti jednom konkretnom cinjenicom. zaludno je vise govoriti. sretno ubuduce i malo vise paznje.

san darius
guest916

Post by guest916 »

U Travniku su ratovali Armija BiH ( travnički Bošnjaci ) i HVO ( travnički Hrvati ), pa sad ti meni reci kako netko tko je rođen i živi u Travniku može izvesti agresiju na svoj grad? Ne ulazim u to tko je kriv, ali nitko tko je travničanin ne može izvesti agresiju na Travnik.[/quote]

Je li ti znas sta si sad rekao!?

Travniku treba Andriceva ulica. A treba i jedna 17.krajiske, jer da nije bilo njih danas bi se Bosanska ulica zvala Hrvatskih branitelja.
Bea_Trix
Location: 'Mount Everest: forbidding, aloof, terrifying. The mountain with the biggest tits in the world.'

Post by Bea_Trix »

uopce mi ne bi palo na pamet da ovo komentiram jer sam izuzetno pospana i tipkam napamet - no kad vidjeh da su se krsni listovi poceli potezati, da se oglasim kratko glede peticije, Ive i ulice. i da, Travnika. i nas.

dakle, niste vi Andricu niko i nista da mu krojite identitet kako vi hocete, rovarite po njegovim djelima kao da su fioka sa rubljem, pa da onda - na osnovu nepobitnih DOKAZA zakljucite je li on Srbin ili Hrvat, je li mrzio muslimane, da li mu je bilo stalo do Travnika ili nije. Ivo je imao svoj identitet, za njega se opredijelio, i vi niste niko da ga prekrajate. Mjesto gdje ces se roditi nije stvar izbora i apsurdno je biti ponosan na njega, ili ga se sramiti.
Nece Ivo Andric biti nista manje veliki knjizevnik ako neka ulica u Travniku ne bude nosila njegovo ime. Niti ce biti ogromna sramota za Travnik ako se to ne bude uradilo.

Peticija je besmislena i dokona. Ako ljudi u Travniku misle da je Ivo Andric veliki i bitan pisac, neka ulicu nazovu njegovim imenom. Ako ime daju zbog toga sto je tu rodjen, i samo zbog toga -- misleci valjda tako da ce uvecati svoju bitnost dokazujuci da je grad RODIO nobelovca, onda neka to ne cine.

Jer, nije on nobelovac ni zbog Travnika, ni zbog Bosne, ni zbog Bosanaca, vec zbog svoga rada.

Sve ostalo su prepucavanja, kvazipatriotizam i lokalpatriotizam, kojem smeta samo to sto je Ivo (po defaultu taj kojem to smeta je opci geneticar ili knjizevni kriticar) medju onima koji su ODABRALI da budu ono sto jesu a ne sto bismo MI ZELJELI da on bude.

Dajte mu ulicu, ako je tako. U Bosni ima mnogo ulica nazvanim po ljudima koji sa njom imaju vrlo malo veze. Ima je Ivo mnogo vise.
giga

Post by giga »

napravio sam poseban smajli za moj konacni komentar
(koji je trebao biti prvi i naravno, nakon potpisivanja peticije)

Image - smajli okrenuo ledja
DiplomataSaSela

Post by DiplomataSaSela »

travnik wrote:Sjajna ideja! Najpoznatiji i najveći travničanin nema ulice u svom rodnom gradu! Sramota za naš Travnik!
Nema ni ciro blazevic :D
Sarafcina

Post by Sarafcina »

Malo mi je smijesna cijela rasprava ...cak i potpisivanje peticije... zamislite da u Banjaluci sjednu i pokrenu peticiju da se nekadasnjoj Nemanjinoj dadne Kustino ime ;). U Sarajevu naravno.

A sve one koji uzdizu Andrica kao Nobelovca... evo par pitanja za njih (i nema gledanja na google :).

Koje godine je Herman Hese dobio nagradu i da li bi voljeli zivjeti u ulici koja nosi njegovo ime?

Ko su dobitnici Nobelove nagrade za knjizevnost u sledecim godinama

1960
1961
1962
?

Mislim da je time receno sve o vaznosti i potrebi .... ;)

I gore je neko spomenuo da je Andric spominjao BiH u svom govoru... jel ima negdje taj govor?

Za sve protivnike ulice, mrske tamnice naroda i slicno.... pitanje je znaju li kada je potpisana kapitulacija Jugoslavije WWII.
I ko je potpisao taj dokument ;).

Mozda bi se ipak nasao neki modus za ulicu ;) zar ne :D.
El_comadante

Post by El_comadante »

popajic wrote:
El_comadante wrote:
kekec wrote: De sezame, ne provaljuj se, rahmeta ti Titina.
Pretpostavljam da samo provociras.
Ako dodje do "stani-pani" i taj tvoj karadzic moze, kao pjesnik dobiti ulicu, kao sto je dobio i mile budak. Ali svi znamo ko su oni i sta su oni i niko pametan nece odobriti taj potez.
Imena ulicama se daju, izmedju ostalog, po imenima ljudi koji su nesto uradili, koji su poznati, koji nesto znace. Nedvojbeno je da Ivo Andric nesto znaci, ne samo lokalno, nego mnogo sire.
Insistiranje na "sta je on uradio za BiH" da bi dobio ulicu je plitko i pomalo glupo. Sta znaci "uradio za BiH"? Koju BiH? Sta treba da je uradio? Budi malo konkretniji, ako vec trazis.
Hipoteticki:
Evo moj stari je bio na radnoj akciji "Brcko-Banovici". KONKRETNO je radio za BiH (kako onu tako i ovu danasnju). Znaci li to po tebi, da on i jos hiljade brigadira moraju/trebaju "imati ulicu", jer svi oni su nesto konkretno uradili za BiH. :-)
nisi upravu. u već9ini svojih knjiga je blatio muslimane u zašto bi dobi ulicu? nek je ima u Banja Luci ili RS ionako je njihov
Eh,opet ti @comadante,nesto ne ide danas normalna diskusija.Samo ironisanje.
Znas li ti uopste koje je doba Andric opisivao? U kojem je dobu zivio?
Sta znaci Nobelova nagrada?
Znas li ko je bila Aziza Sacirbegovic? Niko znacajan.A moja ulica se sada tako zove.To ti ne smeta.Samo neka je muslimansko pa makar i nakaradno.
Ne prepadaj se,nisam ja ni Srbin ni Hrvat al bih radje da mi ulica nosi ime Ive Andrica.
tebi i @Sezamu od srca predajem Azizu Sacirbegovic.
Slažem se sa tobom u smislu da treba davati ime ulica onih koji su zaslužili ali Andrić ni u kom slučaju nije zaslužio ime BH
carla del ponte

Post by carla del ponte »

frakson wrote:Posto su agresori na Travnik hrvati i srbi (sto stoji i u turistickoj karti TZ)najbolje je da se zove "čursija"
sta ce on uopste u Travniku.
Netreba biti dvolican,jos i peticija!
Ispada da se uzima sa svih strana sve.
Eto Turci nisu bili agresori, pa zato Travnik ima Vezirsku ulicu i Alwju Konzula :x
SiSaJuMe

Post by SiSaJuMe »

Gdje ce na Ivo Andric u Travnik. Nepase , jednostavno se neuklapa u NACI obojeni stado. Sorry Ivo cekaj vedrije dane.
carla del ponte

Post by carla del ponte »

FFK as Lucy01 wrote:Malo nas je, al' smo govna.
JEDINA I VJEČNA ISTINA :D
revolver amidza

Post by revolver amidza »

travnik wrote:
revolver amidza wrote:
frakson wrote: ajde malo posteno ima li iti jedan Hrvat ili Srbin optuzen za ratni zlocin ili da li ih je cinio na podruciju Travnika
a Hrvati su bili u TO na pocetku samo da znas dok nisu dosli Kojoti Mecetovci i ostali KLOSARI (sirotinja) e sta je tada bilo uuuuuuu pa Mehuric
e jarane to je kardinalna greska da nespominjem Efendiju koji je imao za pasom pistolj i glumio Doka Holidea po gradu.
zaboravih.nema optuzenih ali bi trebalo da ima za paljevinu i ubistva bosnjackih civila u velikoj bukovici i bandolu koji je sravnjen sa zemljom i srusena dzamija,sve je to bilo juna 93,naravno sve te pizdarije je hvo ucinio,ali se stalno prica o bikosima i mehuricu itd,..jer ste ga popusili,a da je hvo 93 zauzeo travnik,prosao bi isto stolac,..ne sumnjam ni malo da bi tada dobio ulicu sa posveto doticnom ali i ne sumnjam isto tako da bi sve sto ima muslimansko obiljezje bilo sravnjeno sa zemljom.
a ne spominjes "vitezove","trvtkovce" is ostalu ekipu koja se sjebala gore navedana sela,.pa sam kalibunar je bio proglasen herceg-bosnom,..dakle da se vratim na temu,..NE TREBA DA DOBIJE ime ulice!!!
Zaboravio si ti još toga, kao što je devastacija samostana u Gučoj gori, spaljivanje većine hrvatskih sela, ubojstvo zapovijednika Ivice Stojak 1992. dok još nije bilo rata između HVO-a i Armije, ubojstva civila u Miletićima,progon 20 000 Hrvata, ubojstvo 4 hrvatska policajca povratnika ( to je uvelike usporilo povratak jer kada policajci povratnici nisu sigurni kako će onda biti običan narod siguran ) i itd. Bikoša je zaseok sela Maljine i ne priča se stalno, još nitko nije osuđen, a 30 civila je streljano. Sva zlodjela koje je HVO uradio i u Travniku i bilo gdje u BiH jednako osuđujem kao i zločine koji su počinjeni nad Hrvatima.
nisam ja zaboravio to sto si napisao,samostan jeste devastiran i opljackan,kao i crkva u gornjem docu i rusenje kapele na bukovici,sto naravno osudjem!ali,tehnicki gledano,nijedna bogomolja nije SRUSENA za razliku od spomenute dzamije koja je sravnjena sa zemljom,e sada imajuci u vidu blizinu bandola i guce gore,mora se priznati da je devastacija ipak manje zlo od rusenja,sto ne mislim reci da ne zasluzuje osudu.
stojak jeste ubijen na punktu,ali je vec tada uveliko bio rat izmedju dvije vojske u novom travniku,ali isto su ubijena i dva pripadnika armije kod hotela kada takodjer nije bilo sukoba,zar ne?
dakle sto se tice rusenja sakralnih objekata,a uzimajuci obzir mjesto i vrijeme,armiji bih se zaista nema sta mnogo prebaciti,ti dobro znas da se mogla srusiti i crkva u ovcarevu,u gradu,u docu,ali nisu i neka nisu jer bi to bila sramota i zlocin!
druga stvar,nije tacno da je vecina hrvatskih sela spaljena,totalna laz,vecina kuca su sacuvane,da je bilo pljacke i to ponekad do samoga dna bilo je,ali masovne paljevine sela nije bilo i ti to jako dobro znas.
a sto es tice andrica,..pa ne znam,neka mu dadnu ime ulici tamo gdje je kuca,a moze i neka u gornjem docu,tamo je svakako djetinstvo i proveo.
krivorijek

Post by krivorijek »

Andric je bio genijalan covjek, izuzetno inteligentan sa rijetko jakom moci opazanja, koju je znao prevesti u knjizevni jezik visokog standarda. Ali je bio i bolestan, bez ikakve sumnje.

Poredenje sa Kusturicom je od velike pomoci za razumjevanje o kakvom se poremecaju radi.

Bas sam nedavno ponovo iscitao Na Drini Cuprija i cudio se nad onom scenom nabijanja na kolac. Nije stvar u tome da se u toj sceni radi o nekakvom ispadu nacionalizma (usput: Ciganin je pocinitelj, i Cigani se sistematicno kroz cijelu knjigu pominju u najcrnjem kontekstu), niti se radi o tome da se s tim falsificira istorija, nego jednostavno nekakvo uzivanje pripovjedaca u opisu brutalnosti cina je ono sto me je fasciniralo. Mislim da se u svjetskoj literaturi tesko moze naci usporediv primjer takve brutalnosti, opisane do zadnjeg onog bolesnog detalja i naslade pri pripovijedanju. Cist sadizam, vrhunski. S druge strane je cijela ta prica u neku ruku (zbog detalja) nekakvo "uputstvo za upotrebu": kako se covjek nabija na kolac. Bolesno. Pitam se kako su nam mogli onda kao djeci dati takvo nesto za lektiru.

Roman je isto tako pun nevjerovatno jasnih i preciznih opazanja, opisa bosanskih ljudi, psihologije i obicaja. Jednostavno se ne da poreci: Andric je imao veliki uvid i znao ga je majstorski prenjeti na papir.

Ali bolest...
Mirošević je svoju zbirku pjesama poslao svome prijatelju Andriću. U pismu, čija se fotokopija čuva u Arhivu A.Z. u Friburgu, Andrić mu se zahvaljuje, pa između ostalog kaže:

''Hvala na poslatim knjigama. Naročito me veseli Tvoja lepa zbirka pesama, u kojoj ima i jedna posvećena meni. Lepo je da se sećaš starog druga i kolege... Mene također ova sredina smrada, loja, lenosti i pokvarenosti poklonika arapskog varalice guši, pa sam više u Beogradu nego u Bosni.

Ivo Andrić''
Ko je arapski varalica, a ko su poklonici, je valjda jasno.
krivorijek

Post by krivorijek »

Nek mu daju raskrsnicu:
nek se jedna ulica zove Genijalni Andric, a druga Bolesni Andric.
U sredini posadit malo cvijeca i zabit kolac sa imenom Ivo.
A sve skupa nek se zove Nobelovo Raskrizje.

Ili brate po mostarski: ulicu dati Jackie Chan-u i kapak.
basta sljezove boje

Sarafcina wrote:Malo mi je smijesna cijela rasprava ...cak i potpisivanje peticije... zamislite da u Banjaluci sjednu i pokrenu peticiju da se nekadasnjoj Nemanjinoj dadne Kustino ime ;). U Sarajevu naravno.

A sve one koji uzdizu Andrica kao Nobelovca... evo par pitanja za njih (i nema gledanja na google :).

Koje godine je Herman Hese dobio nagradu i da li bi voljeli zivjeti u ulici koja nosi njegovo ime?

1960
1961
1962
?

I gore je neko spomenuo da je Andric spominjao BiH u svom govoru... jel ima negdje taj govor?
Za sve protivnike ulice, mrske tamnice naroda i slicno.... pitanje je znaju li kada je potpisana kapitulacija Jugoslavije WWII.

a kompletan govor postiran na istoj ovoj temi samo stranicu ranije :D
Prozor

Post by Prozor »

osa wrote:
Prozor wrote:
osa wrote: nije mi bila namjera potencirati priču o srebrenici, nego istaći da pljuvanje po svome nije ugodno ali po tuđem može biti, što je ljudski, ali nije moralno.
Ne pljujem, nego konstatujem da je knjiga Na Drini cuprija fikcija, a ne dokumentovano svjedocenje.
a koji to roman nije barem djelom fikcija, šta iz tog vremena možeš precizno dokumentirati. šta misliš da li je onda davanje nobelove nagrade takvom mrzitelju muslimana dio svjetske protuislamske urote.
Njemu je data Nobelova nagrada za LITERATURU, ne za historijsko izucavanje, knjiga je stilski pisana kako bi malo ko znao, ali to ne znaci da je istinita niti da je njemu data nagrada za dokumentovanje bilo cega... On je bio PISAC, a ne HISTORICAR, pa je sa time neuko uzmati njegove tekstove, koji su proizvod njegove maste, kao i svi romani, za temelj historijskog izucavanja Bosne kao sto su to mnogi, narucito stranci a pogotovo cetnici, radili, a on je toga(mozda i jeste) trebao biti svjestan, znajuci u kakvom okruzenju pise knjige...
Prozor

Post by Prozor »

feral.tribune wrote:
Prozor wrote:
b@tto wrote: da te pitam ovako,zar pored nobelvca koji je rođen u travniku da ulicu dobije neki drugi književnik
Glavni protu-kanditat za tog Nobela je bio Krleza. Neki Svedjani su i predlagali da se nagrada podijeli, no ipak je data Andricu...
Za ovo prvi put cujem .Nisam ni znao da se ta nagrada moze podijeliti na dva dijela .Krleza je veliki pisac , mislilialc , filozof , covjek , iskreni prijatelj Bosne .Andric je bolji pisac .Barem meni kao Bosancu zbog jezika i nacina pisanja i tema je puno blizi i citljiviji je .Andric treba dobiti ulicu i on ce je dobiti kada prodje vrijeme Cerica i Cengica i slicnih geliptera koji nam prodaju maglu .
Pa vjerovatno zato nije ni dodjeljena, mada je po meni Krleza bio bolji kandidat...

I Krleza i Andric su veliki pisci, svak na svoj nacin, i mozda sam subjektivan, ali ja bih u BiH davao imena ulicama po onima sto su svojim djelima pridonijeli BiH, a tu daleko vodi Krleza, ciji mi se i lik, pored djela, vise dopada...
frakson

Post by frakson »

U Travniku vise nema vise starih Travnicana (i jenih i drugih a bogami i trecih) pa cemu onda ovakve farse, i nazivi neko bi se ponosio sa time i jos neko spomenu Ćiru Blaževića , ima ih jos , ali bolje je ovako 7 muslimanska, neka brtska, pa sada Travnik nije Travnik nit ce ikad vise bit.
Naprjed nasi samo gas ... :D :lol: :lol:
Sarafcina

Post by Sarafcina »

basta sljezove boje wrote:
Sarafcina wrote:Malo mi je smijesna cijela rasprava ...cak i potpisivanje peticije... zamislite da u Banjaluci sjednu i pokrenu peticiju da se nekadasnjoj Nemanjinoj dadne Kustino ime ;). U Sarajevu naravno.

1960
1961
1962
?

a kompletan govor postiran na istoj ovoj temi samo stranicu ranije :D

i gdje on spomenu bosnu u tom govoru? ;)
cojk prica o domovini :), samo... on ih je imao vise ;),
Fratris

Post by Fratris »

Prozor wrote:Pa vjerovatno zato nije ni dodjeljena, mada je po meni Krleza bio bolji kandidat...
A koje si ti to akademije clan da sudis je li Krleza bolji od Antica?
Prozor

Post by Prozor »

Fratris wrote:
Prozor wrote:Pa vjerovatno zato nije ni dodjeljena, mada je po meni Krleza bio bolji kandidat...
cuj njega, akademije...
Fratris

Post by Fratris »

Prozor wrote:
Fratris wrote:
cuj njega, akademije...
Pa ne, cisto me zanima kakvim si ti to obrazovanjem potkovan pa se smatras kompetentnijim of Svedske Akademije kad se prica o knjizevnosti.

A sad, da ne moras odgovarati, odgovorit cu ja za tebe. Problem je naravno, sto je Andric pisao lost stvari o Bosnjacima. Koji su naravno, samo jedan od 3 naroda BiH, a u njegovo vrijeme nisu bili ni najveci. Ali, posto si ti vec obrazlozio da mislis da su Bosnjaci jedini pravi Bosanci, znaci Andric ne moze biti veliki Bosanski pisac, jer je pisao protiv Bosnjaka. Opet, kazem, kao da su u Bosni svi Bosnjaci.

Pa onda, naravno, nakon sto priznas da usprkos svim svojim manama, Andric je bio veliki pisac, i nakon sto priznas da je Nobelova nagrada ipak od svjetskog znacaja, onda osporavas da je trebala biti dodijeljena Andricu. Na osnovu, bezbeli, svog velikog knjizevno-kritickog iskustva. Jer, kako priznati da Andricu niko u ovoj drzavi, pa cak i u cijeloj bivsoj nam drzavi, nije bio do koljena, kad je mrzio Bosnjake?

A u Travniku, kao primjer, postoje slijedece ulice:

Erika Brandisa
M. P. Kukavice
Dervis Efendije Korkuta
Hadzi Ali-Bega Hasanpasica

Eh, sad, jel neko mozda cuo za ove ljude? I moze li mi neko objasniti kako su oni vazniji od Andrica?
Locked