Tvoj LICNI problem sa Husom je poceo onog trenutka kada je on izabran a ne kada je zagadjivanje pocelo!dr.iver wrote:tako je, problem jeste u trenutnoj vlasti jer zarad svoje pisljive dobiti unistavaju buducnost svih nas (nas u zenici)
Protesti u Zenici
Moderators: _BataZiv_0809, anex
-
jefferson
#176 Re: Protesti u Zenici
-
dr.iver
#177 Re: Protesti u Zenici
Takvi zakljucci meni samo govore da se ovdje radi o jednom PR-u sadasnjeg gradonacelnika Zenice, koji pokazuje tipican ogroman strah od svega, a prije svega od bilo kakvih kritika. Dakle PR-čiću SDA-ovski razotkriven si.
Nego,
http://bankwatch.org/documents/mittal_local_impacts.pdf
Nego,
-
Hare_ze
#178 Re: Protesti u Zenici
Nemoj tako, sad ce ti Jefferson pametovati da je to kapitalizamdr.iver wrote:Takvi zakljucci meni samo govore da se ovdje radi o jednom PR-u sadasnjeg gradonacelnika Zenice, koji pokazuje tipican ogroman strah od svega, a prije svega od bilo kakvih kritika. Dakle PR-čiću SDA-ovski razotkriven si.![]()
Nego,
Ma nije mi jasan njegov podanicki mentalitet poput njegovog, da ljubi Husi i ostalim likovima noge...Ko zna mozda ga Huso stipendira pa je tako nas vrli Jeff otisao u SAD.
-
jefferson
#179 Re: Protesti u Zenici
Javit cu ti se dok vidim hocu li dobiti pausal od SDA i Huse za ovaj mjesec, ako ne dobijem mjenjam pricudr.iver wrote:Takvi zakljucci meni samo govore da se ovdje radi o jednom PR-u sadasnjeg gradonacelnika Zenice, koji pokazuje tipican ogroman strah od svega, a prije svega od bilo kakvih kritika. Dakle PR-čiću SDA-ovski razotkriven si.![]()
Nego,
Nego, hajde ti procitaj sve moje postove pa vidi gdje sam ja to rekao da NEMA ili da zagadjenje NIJE problem?
Ako je rok 2012 godina, onda neka to bude rok, a onog dana kada se rok prekoraci ja bi prvi poslao interventni vod policije da obustavi proizvodnju ako nece dobrovoljno.
Ali traziti od investitora da prvo instalira filtere i onda pocne raditi je u krajnju ruku smjesno, pogotovo za zemlju kakva je BiH koja pa eto nezna sta bi od svih tih stranih investicija.
Ja jos nisam ovdje cuo pametan prijedlog od kriticara svega i svacega sta uraditi kada se obustvavi proizvodnja!
Ali onda se opet vracamo na krompir
-
dr.iver
#180 Re: Protesti u Zenici
Zasto je smijesno? Zato sto nas svi smatraju ovcima i indijancima, pa da im potvrdimo misljenje....jefferson wrote:[
Ali traziti od investitora da prvo instalira filtere i onda pocne raditi je u krajnju ruku smjesno, pogotovo za zemlju kakva je BiH koja pa eto nezna sta bi od svih tih stranih investicija.
Ili je Mittal (ili bilo ko drugi) tu samo da vrsi eksploataciju prejeftine i preglupe radne snage, kao i okoline....
-
jefferson
#181 Re: Protesti u Zenici
Iver, opet se vracamo na ono da zbog te radne snage mozemo samo to i dobiti. Vrlo dobro znas kakva nam je obrazovna struktura i da su masinstvo i metalurgija fakulteti s najvise znanja. Goldman Sachs ili HSBC garant nece doci zbog naseg ekonomskog fakulteta, tako da ostajel metalna industrija. Sada, mogli smo mi usloviti i Mittal, koji bi fino samo skoknuo u Rumuniju i pokrenuo jednu od 40 i kusur zeljezara koje stoje prazne i gdje bi radnike placao i nize. . Eto, radnike Krivaje i Sipada niko ne iskoristava, stoga ja ti savjetujem da se preselis u Zavidovice ili Olovo. Tamo nisu dali da se iskoristavaju, doduse skrhali su para u dzamiju u Zavidovicima toliko da su mogli sami pokrenuti Krivaju, ali hej, bolje i to nego udisati plinove iz susara.dr.iver wrote:Zasto je smijesno? Zato sto nas svi smatraju ovcima i indijancima, pa da im potvrdimo misljenje....jefferson wrote:[
Ali traziti od investitora da prvo instalira filtere i onda pocne raditi je u krajnju ruku smjesno, pogotovo za zemlju kakva je BiH koja pa eto nezna sta bi od svih tih stranih investicija.![]()
Ili je Mittal (ili bilo ko drugi) tu samo da vrsi eksploataciju prejeftine i preglupe radne snage, kao i okoline....
-
dr.iver
#182 Re: Protesti u Zenici
tvoj zadnji post mi nije jasan
traze se ljudi koji znaju svoj posao, pa i pravnici i ekonomisti, a da ti ne pricam koliko neznalica ima sa titulom dipl.ing.mas ili met....
a kao drugo zeljezara je tu, radice, ali ce raditi po svjetskim normama. jer ako mi svi zajedno ne drzimo do sebe, nece ni tamo neki indijac. kada se vec mijenjaju zakoni, kada se mijenja sistem obrazovanja da bi se uskladio sa normama eu, zasto onda da se ne usklade i industrijska postrojenja sa normama koje vaze u eu??? zato sto su odgovorne osobe na vlasti potplacene, a i generalno ih boli ona stvar za narod, okolinu, dobrobit cijele sire zajednice, gledaju samo sebe i svoj dzep....
ako ti ne mozes shvatiti sta je ovdje pisem onda imas opasan problem-...mislim da se to kaze "brain washing"....ispravi me ako grijesim...
mislim, nigdje nema i nije idealno...ali pogledaj te slike na http://www.mittalzlo.com ...pa to je bezobrazluk gori nego u zimbabveo medju crncima polumajmunima...
traze se ljudi koji znaju svoj posao, pa i pravnici i ekonomisti, a da ti ne pricam koliko neznalica ima sa titulom dipl.ing.mas ili met....
a kao drugo zeljezara je tu, radice, ali ce raditi po svjetskim normama. jer ako mi svi zajedno ne drzimo do sebe, nece ni tamo neki indijac. kada se vec mijenjaju zakoni, kada se mijenja sistem obrazovanja da bi se uskladio sa normama eu, zasto onda da se ne usklade i industrijska postrojenja sa normama koje vaze u eu??? zato sto su odgovorne osobe na vlasti potplacene, a i generalno ih boli ona stvar za narod, okolinu, dobrobit cijele sire zajednice, gledaju samo sebe i svoj dzep....
ako ti ne mozes shvatiti sta je ovdje pisem onda imas opasan problem-...mislim da se to kaze "brain washing"....ispravi me ako grijesim...
mislim, nigdje nema i nije idealno...ali pogledaj te slike na http://www.mittalzlo.com ...pa to je bezobrazluk gori nego u zimbabveo medju crncima polumajmunima...
-
Hare_ze
#183 Re: Protesti u Zenici
Jucerasnji protesti, malo bolje posjeceni od proslih, ali opet tanko. Losa organizacija opet, ja sam za proteste saznao tek dva sata prije i to preko facebooka??
-
dr.iver
#184 Re: Protesti u Zenici
bijah tamo...slabo jebi ga da se ne lazemo
ali treba to malo bolje izreklamirati, ne vidim razlog zasto da ne
i na facebooku flodaju li flodaju sa porukama....nije to bas toliko efikasno...
-
jefferson
#185 Re: Protesti u Zenici
Iako se ne slazemo oko nekih stavri, dobro je da u Zenici imaljudi koji misle drugacije i koji se hoce pokrenuti iz stolice.dr.iver wrote:bijah tamo...slabo jebi ga da se ne lazemo
Medjutim, taj siromasni odziv samo govori koliko smo kao drustvo dodirnuli dno.
Sutra ce trebati ljudi izaci da zastite nekoga od ugnjetavanja ili sl i opet ce se pricati po kaficim price, a niko prstom nece mrdnuti.
Mene u ovoj prici najvise licemjerje nasih ljudi zivcira. Svi se predstavljaju kao strucnjaci iz ekologije kada pricas s njima, a na taj protest nije doslo 50 ljudi.
Svaka cast!
-
pojilo
#186 Re: Protesti u Zenici
Mittal je zlo i ko tvrdi suprotno ima korist od Mittala......
Last edited by pojilo on 30/07/2012 10:12, edited 1 time in total.
- kozolec
#187 Re: Protesti u Zenici
kao prvo pozdrav svim forumasima! Primjetio sam da su neki i sa drugih foruma ovdje..te i za njih pozdrav! Nadam se da cu svojom prisutnoscu i postovima pridonijeti boljem razumijevanju svega sto se tice Mittala i aerozagadjenja uopste. Moj prvi post nakon procitanih 8 stranica i mogu vam reci, da ste se svi dobro informisali vezano na MIttal. Svaka cast!
dr iver je vec posredovao dokument, i savjetujem svima da ukoliko zelite zaista znati i drugu tamnu stranu mittala procitajte brosuru. Zaista korisno gradivo.
Brošura "U Zaleđu ArcelorMittala"
Primjetio sam odredjenu dozu politiziranja problema sa zagadjenjem sto je posve normalno. Politicari su nas i doveli do ove situacije. Ali nebitno. Barem sada. Mislim, da je svrha ovog foruma da djelujemo kao jedno. Normalno da su suprotna misljenja ok za raspravu,ali u globalu vjerujem, da smo svi za cist zrak. Mittal radi svoj posao kako radi, i mi smo tu. Sta raditi? Puno izjava, koji su neki forumasi dali na ovu temu, a vezane na prijateljstva, price, iskaze...nazalost ne piju vode. Zasto se ne potrudimo traziti na netu dokumente, zakone, iskaze, clanke? Premalo je argumentiranih izjava i odgovora, koje onda posljedicno vode do skretanja teme...Ako je iole neko upucen u trenutnu siituaciju oko Mittala i npr. ne pozna zakone, onda neka malo jos pogleda i pocne odgovarati na pitanja, zasto nemamo stalnog monitoringa, prema kojem dokumentu ili zakonu MIttal ne bi smio raditi, koji je stupanj aerozagadjenja bio prije i kakav je sada? Na netu je ogromno dokumenata, koje treba dati u jedno i na osnovu istih donositi zakljucke, primjedbe, pozitivne kritike, a ne skakati jedan drugom za vrat. Vjerujem, da samo tako mozemo normalno komunicirati....Puno je istine predoceno na ovoj temi ali isto tako mislim, da treba poceti i dokazivati pojedine stvari...Zasto? Pa ako dam pravnomocan dokaz na net, sta mislite sta ce reci u Opstini, ministarstvu, vladi? ....ok. za pocetak pogledajte Zakone, i malo pogledajte, sta vam se to ne sviđa, a sigurni ste, da se ne postuje. ODMAH na temu i sa dokazima na vidjelo!
Za pocetak Zakon o zastiti okolisa
klik
i masa drugih Pravilnika...."kopajte" po njima...siguran sam da cete naci nesto.
klik
pozdrav!
dr iver je vec posredovao dokument, i savjetujem svima da ukoliko zelite zaista znati i drugu tamnu stranu mittala procitajte brosuru. Zaista korisno gradivo.
Brošura "U Zaleđu ArcelorMittala"
Primjetio sam odredjenu dozu politiziranja problema sa zagadjenjem sto je posve normalno. Politicari su nas i doveli do ove situacije. Ali nebitno. Barem sada. Mislim, da je svrha ovog foruma da djelujemo kao jedno. Normalno da su suprotna misljenja ok za raspravu,ali u globalu vjerujem, da smo svi za cist zrak. Mittal radi svoj posao kako radi, i mi smo tu. Sta raditi? Puno izjava, koji su neki forumasi dali na ovu temu, a vezane na prijateljstva, price, iskaze...nazalost ne piju vode. Zasto se ne potrudimo traziti na netu dokumente, zakone, iskaze, clanke? Premalo je argumentiranih izjava i odgovora, koje onda posljedicno vode do skretanja teme...Ako je iole neko upucen u trenutnu siituaciju oko Mittala i npr. ne pozna zakone, onda neka malo jos pogleda i pocne odgovarati na pitanja, zasto nemamo stalnog monitoringa, prema kojem dokumentu ili zakonu MIttal ne bi smio raditi, koji je stupanj aerozagadjenja bio prije i kakav je sada? Na netu je ogromno dokumenata, koje treba dati u jedno i na osnovu istih donositi zakljucke, primjedbe, pozitivne kritike, a ne skakati jedan drugom za vrat. Vjerujem, da samo tako mozemo normalno komunicirati....Puno je istine predoceno na ovoj temi ali isto tako mislim, da treba poceti i dokazivati pojedine stvari...Zasto? Pa ako dam pravnomocan dokaz na net, sta mislite sta ce reci u Opstini, ministarstvu, vladi? ....ok. za pocetak pogledajte Zakone, i malo pogledajte, sta vam se to ne sviđa, a sigurni ste, da se ne postuje. ODMAH na temu i sa dokazima na vidjelo!
Za pocetak Zakon o zastiti okolisa
klik
i masa drugih Pravilnika...."kopajte" po njima...siguran sam da cete naci nesto.
klik
pozdrav!
Last edited by kozolec on 05/12/2008 14:36, edited 2 times in total.
-
pojilo
#188 Sve je teze disati u Zenici
Nakon što je Kantonalni zavod za javno zdravstvo objavio da je prosječna koncentracija sumpora i lebdećih čestica izmjerena u Zenici u avgustu veća nego u julu, Zeničani se sa razlogom brinu o sljedećim sedmicama, pogotovo o periodu nakon 15. oktobra, kad i zvanično počinje sezona grijanja i paljenje kotlova.
Tokom avgusta uređaji Metalurškog instituta su zabilježili od 40 do 114 mikrograma po kubnom metru zraka, s tim da u analizi nisu objavljene ostale, nego samo prosječne i maksimalne vrijednosti. U avgustu prošle godine zabilježene su vrijednosti od 37 do maksimalnih 86 mikrograma. Prema istoj analizi, lebdeće čestice praha i teških metala izmjerene su u avgustu ove godine u rasponu od od 54 do 211 mikrograma, dok je lani u isto vrijeme mjereno od 16 do 94 mikrograma.
Međutim, Zeničani prave probleme sa čistoćom zraka imaju u januaru i februaru, jer je naprimjer u prva dva mjeseca ove godine broj "dozvoljenih prekoračenja zagađenja" uveliko ispunio godišnji bonus. Prekoračenje je izmjereno 79 puta za sumpor, te osam puta za čestice, što uveliko prelazi broj dozvoljenih prekoračenja. S obzirom na geografski oblik zeničke kotline, zagađenje u zimskom periodu veće je pet do deset puta u odnosu na ljeto, pa Zeničani sa zebnjom očekuju "prvu zimu sa Mittalom", odnosno prvi kobni period zagađnja sa aktiviranom visokom peći, aglomeracijom, koksarom i drugim velikim zagađivačima.
Najave da "će se stanje poboljšati za otprilike tri do pet godina", kada se očekuje zaokruženje Mittalovog plana ulaganja u ekologiju, nisu ulile previše optimizma, pogotovo kad ih demantuju rezultati "cno na bijelo". Prije rata, u tadašnjoj Jugoslaviji, granične vrijednosti su bile znatno više od evropskih, pa je granična vrijednost bila 550 miligrama sumpora po kubiku zraka. Ipak, krajem novembra 1985. u Zenici je izmjereno 1.850 mikrograma, pa je spremljena evakuacija grada, koja je zaustavljena Naredbom tadašnjeg SIV-a (Savezno izvršno vijeće) da se smanji proizvodnja i zagađenje iz Željezare.
I bez aktiviranih pogona Mittala, Zenica je imala problem sa zagađenjem. U decembru prošle godine je više od četrnaest dana izmjerena kritična količina, dok je 24. decembra izmjereno čak 903 mikrograma, deset puta više od dozvoljenog. U januaru ove godine su izmjerene vrijednosti od od čak i 530 mikrograma.
Prema Pravilniku o graničnim vrijednostima kvaliteta zraka objavljenom u Službenim novinama FBiH 12/2005, navedeno su granične vrijednosti zagađenosti zraka u urbanim sredinama, prema kojima prosjek izmjerene koncentracije sumpor dioksida dnevno ne smije biti veći od 90 mikrograma po kubnom metru zraka, a sedam dana u godini koncentracija ne smije preći 240 mikrograma. Lebdeće čestice praha, ne bi trebal preći "dozvoljenih" 150 mikrogram
-
dr.iver
#189 Re: Protesti u Zenici
da se razumijemo cisto
hajka na mittal je opravdana
ali ja ili mi kao obicni gradjani ne mozemo nista uciniti, govorim o zakonskim i legalnim metodama. maksimum je organizovanje protesta, potpisivanje peticije i sl.
vlast je ta koja moze i mora uraditi nesto po ovom pitanju
zato pamet u glavu 5-tog....
hajka na mittal je opravdana
ali ja ili mi kao obicni gradjani ne mozemo nista uciniti, govorim o zakonskim i legalnim metodama. maksimum je organizovanje protesta, potpisivanje peticije i sl.
vlast je ta koja moze i mora uraditi nesto po ovom pitanju
zato pamet u glavu 5-tog....
- notsure
#190 Re: Protesti u Zenici
Mene stid
sto nisam bio na protestima, za drugi sam saznao tek nakon sto je odrzan (Kreho, malo poradi na obavjestavanju).
Za sve one koji brane Mittal zato sto je Zeljezara zagadjivala i prije rata:
Ne mogu se porediti Zeljezara do 1990 i Mittal; Profit tadasnje Zeljezare se trosio vecinom na Zenicu (Bulevar, bazeni, Kamberovici, Zenit, pozoriste,...) a profit Mittala se trosi bogznagdje. I zato ga treba pritisnuti da dio profita potrosi i na nas. Ako nas vec truje, treba ga oderat' jer nit' nam je rod nit' pomozi bog.
Ne vrijedi ovo zagadjenje onih 2000 plata koje primaju zaposleni u Mittalu (a nisu cemu, ne mogu im bit' ni za hrane i komunalija). Znaci da bi se zaposlilo 2000 ljudi, treba otrovati 150.000! Bogami ce ono novo odjeljenje u bolnici (onkologija) imati pune ruke posla. Vec sad je stanje alarmantno, imamo epidemiju tumora: karcinoma, limfoma, sarkoma,... pa jel' treba neko u familiji da umre od toga da bi se ljudi probudili. Znate li posto su flasteri morfija? Onih 2000 plata se lako moze namiriti da ljudi zdravi sjede kod kuce i nista ne rade: deseti dio uplata u zdravstveno koje se potrose na ove zlocudne bolesti mogu namiriti 2000 lezecih metalurga.
Mittal napolje!
I jos jedan komentar u prilog 5. oktobru... ako se ne varam, Huso nam je prije 4 godine obecavao da cemo imati jeftinije grijanje kad proradi integralni Mittal. Ja bogme imam 30% skuplje grijanje... ustvari imacu ga... tek 15.10. jer tad pocinje sezona... za razliku od svih drugih gradova u BiH koji se griju kad je napolju hladno, a ne kad na kalendaru otkuca datum! Huso, aferim za ovo!
A za one koji ne znaju: Javno preduzece u vlasnistvu Opcine skuplja pare od gradjana, za te pare kupuje cumur, gas i struju, to sve prosljedjuje Mittalu, koji u svom kotlu (koji je btw dobio na poklon, a ne kupio) napravi paru koju onda prodaje JP Grijanje. Kad je napolju +25, grijanje radi (kazu ne smije se gasiti kotao), a kad je napolju +5, ne radi jer "nije sezona grijanja". Ovdje neko nekog zaje*ava! Al' neka nama gradske arene od 40.000.000 KM iz opcinskog budzeta... na Dzananovicevoj zemlji (takodjer poklonjenoj), valjda cemo se u njoj grijati kad bude gotova.
Za sve one koji brane Mittal zato sto je Zeljezara zagadjivala i prije rata:
Ne mogu se porediti Zeljezara do 1990 i Mittal; Profit tadasnje Zeljezare se trosio vecinom na Zenicu (Bulevar, bazeni, Kamberovici, Zenit, pozoriste,...) a profit Mittala se trosi bogznagdje. I zato ga treba pritisnuti da dio profita potrosi i na nas. Ako nas vec truje, treba ga oderat' jer nit' nam je rod nit' pomozi bog.
Ne vrijedi ovo zagadjenje onih 2000 plata koje primaju zaposleni u Mittalu (a nisu cemu, ne mogu im bit' ni za hrane i komunalija). Znaci da bi se zaposlilo 2000 ljudi, treba otrovati 150.000! Bogami ce ono novo odjeljenje u bolnici (onkologija) imati pune ruke posla. Vec sad je stanje alarmantno, imamo epidemiju tumora: karcinoma, limfoma, sarkoma,... pa jel' treba neko u familiji da umre od toga da bi se ljudi probudili. Znate li posto su flasteri morfija? Onih 2000 plata se lako moze namiriti da ljudi zdravi sjede kod kuce i nista ne rade: deseti dio uplata u zdravstveno koje se potrose na ove zlocudne bolesti mogu namiriti 2000 lezecih metalurga.
Mittal napolje!
I jos jedan komentar u prilog 5. oktobru... ako se ne varam, Huso nam je prije 4 godine obecavao da cemo imati jeftinije grijanje kad proradi integralni Mittal. Ja bogme imam 30% skuplje grijanje... ustvari imacu ga... tek 15.10. jer tad pocinje sezona... za razliku od svih drugih gradova u BiH koji se griju kad je napolju hladno, a ne kad na kalendaru otkuca datum! Huso, aferim za ovo!
A za one koji ne znaju: Javno preduzece u vlasnistvu Opcine skuplja pare od gradjana, za te pare kupuje cumur, gas i struju, to sve prosljedjuje Mittalu, koji u svom kotlu (koji je btw dobio na poklon, a ne kupio) napravi paru koju onda prodaje JP Grijanje. Kad je napolju +25, grijanje radi (kazu ne smije se gasiti kotao), a kad je napolju +5, ne radi jer "nije sezona grijanja". Ovdje neko nekog zaje*ava! Al' neka nama gradske arene od 40.000.000 KM iz opcinskog budzeta... na Dzananovicevoj zemlji (takodjer poklonjenoj), valjda cemo se u njoj grijati kad bude gotova.
- trinaesti
#191 Re: Protesti u Zenici
bulevar napravljen 60-tih, pozoriste 70-tih, bazeni 80-tih,... dakle svakih deset godina imali smo nesto od zeljezare koja je desetorostruko zagadjivala okolinu, ali niko nije smio reci ni A, jer je to bila fabrika od velikog drustvenog znacaja za SFRJ, koja se gradila dok su nas Zenicane trovali, i slali nam kao djecu dvaput godisnje na cist zrak. ne drzi ti vodu ni sekunde ta recenica da se profti vecinom trosio na Zenicu. to su bile mrvice u odnosu na ono sto smo imali: a imali smo enormna zagadjenja. sjeti se samo koliko je djece bolovalo od bronhitisa. i kakva suma dimnjaka je bila u zeljezari u to vrijeme, a svaki je dimio danonocno.notsure wrote: Ne mogu se porediti Zeljezara do 1990 i Mittal; Profit tadasnje Zeljezare se trosio vecinom na Zenicu (Bulevar, bazeni, Kamberovici, Zenit, pozoriste,...) a profit Mittala se trosi bogznagdje. I zato ga treba pritisnuti da dio profita potrosi i na nas. Ako nas vec truje, treba ga oderat' jer nit' nam je rod nit' pomozi bog.
a ovo u vezi jeftinijeg grijanja i nekih drugih obecanja, to je tacno. ima sadasnja vlast itekakvih gresaka, iako s druge strane ima i mnogo pozitivnog, tako da se ove, ne bas sitne greske ne vide.
- kozolec
#192 Re: Protesti u Zenici
trinaesti,trinaesti wrote:bulevar napravljen 60-tih, pozoriste 70-tih, bazeni 80-tih,... dakle svakih deset godina imali smo nesto od zeljezare koja je desetorostruko zagadjivala okolinu, ali niko nije smio reci ni A, jer je to bila fabrika od velikog drustvenog znacaja za SFRJ, koja se gradila dok su nas Zenicane trovali, i slali nam kao djecu dvaput godisnje na cist zrak. ne drzi ti vodu ni sekunde ta recenica da se profti vecinom trosio na Zenicu. to su bile mrvice u odnosu na ono sto smo imali: a imali smo enormna zagadjenja. sjeti se samo koliko je djece bolovalo od bronhitisa. i kakva suma dimnjaka je bila u zeljezari u to vrijeme, a svaki je dimio danonocno.notsure wrote: Ne mogu se porediti Zeljezara do 1990 i Mittal; Profit tadasnje Zeljezare se trosio vecinom na Zenicu (Bulevar, bazeni, Kamberovici, Zenit, pozoriste,...) a profit Mittala se trosi bogznagdje. I zato ga treba pritisnuti da dio profita potrosi i na nas. Ako nas vec truje, treba ga oderat' jer nit' nam je rod nit' pomozi bog.
a ovo u vezi jeftinijeg grijanja i nekih drugih obecanja, to je tacno. ima sadasnja vlast itekakvih gresaka, iako s druge strane ima i mnogo pozitivnog, tako da se ove, ne bas sitne greske ne vide.
pretpostavljam da podrzavas trenutne vladajuce strukture pa te molim, da potvrdis ili negiras sljedece, a vezano na mnogo pozitivnih stvari i "sitne greske":
- vijecnici ne glasaju "ZA" skracen termin prilagodjavanja Mittala sa pet na jednu godinu...Glasa se protiv i bez argumentacije!
- neodlucnost i neozbiljnost vijecnika Zenice za trenutna dogadjanja oko aerozagadjenja i okolisa uopste, kao da se to toboze njima ne dogadja, federalci su potpisali deal i bacaju lopticu jedni drugima
- da li je sitna greska sto Mittal jos uvijek nema Okolinsku dozvolu, i unatoč tome rade normalno?
- da li je pozitivno to sto vlada ZDK ne stane na stranu zenicke javnosti i zastite gradjana i njihovih osnovnih zakonskih prava na čist okoliš?
- da li je sadasnja vlada "skocila u zrak" prilikom zadnje nesrece u Mittalu? Ne! To je ja strateski partner, bitan za drzavnu bilancu i kao takav se ga ne smije degradirati i jos manje stopirati u njihovim operacijama
- pa da li je moguce i to, da tek sada vijecinci uvidjaju, da trebaju napraviti Ekoloski akcioni plan? On je trebao biti gotov prije pokretanja bilo kakve proizvodnje; a da o kantonalnoj strategiji zastite okolisa ZDK i ne govorimo
- pozitivna stvar je takodje i ta, da stranica ZDK je u totalnom rasulu, podaci su stari...mozda od proslih izbora?
- da li je pozitivno to sto su gradjani zenice zapostavljeni u smislu monitoringa i obavjestavanja o trenutnim emisijama? reci cu vam da u gradu u kojem zivim, svaki sat znam koliko udisem SO2, NOx i PM
- da li je infrastruktura, razni objekti, tajkunizacija pojedinih struktura pozitivna stvar? Slozite ce sa mnom da nije!
Da ne duljim, jer je i ovo previše. Moj epilog ovom postu...kao i svaka vlada pa tako je i vlada sarajevskog kantona izradila studiju o kvaliteti zraka i podala preventivne mjere za zastitu svojih gradjana. Ni u kojem slucaju ne razumjeti ovaj post kao amunizitet. Dapace! Hvale vrijedno! Jos pogotovo sto im je zrak ono "mrak" prema nasem zenickom...Savjesnost njihove vlade i brige se isto tako vidi u odnosu do izgradnje upravo infrastrukture o kojoj govoris....MREZNI MONITORING! Ulaze se minimum u tri mjerne stanice, od koji jedna kosta 250.000€, dok je "pozitivna stvar" nasih vijecnika, da ponizno prihvataju pomoc ministarstva od 15.000KM!!! Nase mjerne stanice i tako ne treba spominjati.
isječak dokumenta:

dokument Informacija o kvaliteti zraka u cijelosti:

Sjednica Ze Vijeca 21.08.
klik
Citajte Zakone i trazite "rupe"
Last edited by kozolec on 05/12/2008 14:37, edited 2 times in total.
- trinaesti
#193 Re: Protesti u Zenici
nikog ja ne podrzavam.
samo ne volim kad se velica proslost (titin vakat - sve je bilo ok, A NIJE), koja je sto se tice zagadnjenja bila daleko gora i trajala je godinama.
ali tad se nije moglo, a ni smjelo buniti. znamo svi zasto.
slazem se da je napravljeno mnogo propusta, da se mittalu dalo previse vremena da povede racuna o ekologiji, umjesto da su mu se postavili uslovi.
ako su se uopste mogli postavljat, a vjerujem da jesu.
samo ne volim kad se velica proslost (titin vakat - sve je bilo ok, A NIJE), koja je sto se tice zagadnjenja bila daleko gora i trajala je godinama.
ali tad se nije moglo, a ni smjelo buniti. znamo svi zasto.
slazem se da je napravljeno mnogo propusta, da se mittalu dalo previse vremena da povede racuna o ekologiji, umjesto da su mu se postavili uslovi.
ako su se uopste mogli postavljat, a vjerujem da jesu.
- nokia6170
#194 Re: Protesti u Zenici
Meni samo nikad nece biti jasno kako to da ljudi u Zenici, koje su desetinama godina trovali raznoraznim otpadnim gasovima od Majke Zeljezare, i koji su svakodnevno prali prozore od silne prasine....nakon rata spoznavsi i vidjevis ljepotu cistog zraka i zelenilo rijeke Bosne opet pristadose i sami navaljivase da se pokrene ta ista Majka Zeljezara da ih nanovo truje.
- kozolec
- kozolec
- kozolec
#197 Re: Protesti u Zenici
Kako i na koji način se troši javni novac s kreditiranjem od strane Evropske banke za obnovu i razvoj i IFC-a.
Prevod isječka iz dokumenta "In the wake of ArcelorMittal"
Građenje čeličnog imperija javnim novcem
Kompanija je imala koristi od poreznih olakšica ili njihovim smanjenjem u nekoliko država uključujući Kazahstan i Češku, ali pitanje koje se mora postaviti je: zašto najveća kompanija za proizvodnju čelika u svijetu, ne može sebi priuštiti plaćanje cijelog poreza?
Mittal je također dobio opsežnu pomoć u obliku niskokamatnih kredita od Internacionalne financijske korporacije (IFC) i Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD). Ove javne banke imaju mandat da sudjeluju u razvoju privatnog sektora sa naglaskom na mala i srednja poduzeća, i na podršci onih projekata, koji nisu mogli privući financiranje drugih izvora. Ipak, u posljednjih deset godina Mittal je imao koristi ne manje od deset javnih zajmova od tih banaka.
Kazakhstan 1999 IFC SEFKazkommertsbank SME Credit Line* USD 2.5 million
Romania 2001 EBRD Ispat Sidex/Mittal Steel Galati USD 100
Kazakhstan 2001 IFC Ispat Karmet SME Resource USD 0.13 million
equity and USD
3.27 million quasi
equity
Romania 2002 EBRD Mittal Steel Galati USD 100
Algeria 2003 IFC Ispat/Mittal Steel Annaba USD 23
Romania/ Kazakhstan 2004 IFC LNM Holdings N.V. USD 100
Macedonia 2005 EBRD Mittal Steel Skopje USD 25
Ukraine 2006 EBRD Mittal Steel Kryviy Rih USD 200
BiH 2006 EBRD Mittal Steel Zenica EUR 25(USD 39.2 million)
Kazakhstan 2007 EBRD Mittal Steel Temirtau - Health & Safety USD 100
*Osnovna svrha ovog kredita je u podpori razvoja malih i srednjih poduzeća direktno ili indirektno povezanih sa Ispat Karmet (sada ArcelorMittal Termitau) i/ili za pomoć bivšim uposlenicima kompanije, i/ili omogućivanje rasta privatnog sektora u Karagandi regionu.
Svrha kredita je varirala, ali nekoliko njih je imala za cilj barem djelomično poboljšanje učinkovitosti energije, smanjenje zagađenja, zdravstvenih i sigurnosnih standarda. Od nekoliko, ako ne i od svih projekata, bilo je zahtjevano pripremanje akcijskih planova za zaštitu okoliša.
Sve dok ovi ciljevi nešto vrijede, nema razloga zašto bi se javnim novcem trebala pružati podrška za ono što bi zapravo kompanija trebala uraditi u svakom slučaju. Mittal je mogao sigurno povećati sredstva iz drugih izvora po razumnim stopama, kako bi podigao standarde u svojim tvornicama. Čak i ako IFC i EBRD vjeruju da su ponuđeni niskokamatni razvojni krediti kompaniji, čiji je većinski vlasnik četvrta najbogatija osoba na svijetu, dobro iskorišten javni novac, kontinuiranost problema u željezarama bi dosada trebala biti alarmantna. Studijski primjeri u ovom ispitivanju IFC i EBRD-ovog financiranja željezara – u Rumuniji, Ukrajini, Bosni i Hercegovini, Češkoj i Kazastanu – ukazuju na to da bez obzira na dobre namjere kreditiranja nije došlo do uspješnih poboljšanja kao rezultat javno financiranih projekata. Zagađenje, zdravstveno sigurnosna pitanja i pitanja rada predstavljaju tekuće probleme za neke ili za sve željezare.
Niko ne očekuje, da se željezare i rudnici promjene preko noći, ali nakon nekoliko godina bi se trebala vidjeti poboljšanja. Međutim, grupe civilnog društva u Rumuniji i Ukrajini nisu mogli nabaviti ni akcijske planove za zaštitu okoliša radi utvrđivanja bilo kojeg trajnog napretka. One informacije, koje su bile dostupne, bile su objavljene od strane EBRD, a ne kompanije. Prema EBRD neka poboljšanja su napravljena kroz akcijske planove za zaštitu okoliša u Galati i Temirtau. Međutim, pažnja bi trebala biti usmjerena na slučajni dokaz iz Rumunije i Ukrajine, sa naznakom entuzijazma kompanije, koji se proteže od smanjenja troškova pa do ulaganja u zdravlje, sigurnost na radu i zaštitu okoliša, što je rezultiralo samo nekim poboljšanjima ali na papiru. Bez redovnog pristupa tvornicama, nemoguće je procijeniti koliko često se to dogodi, ali to ipak ukazuje na potrebu za temeljit nadzor tih investicija i zadržavanje u okviru zajmova koji su je već produženi od strane EBRD i IFC.
Prevod isječka iz dokumenta "In the wake of ArcelorMittal"
Građenje čeličnog imperija javnim novcem
Kompanija je imala koristi od poreznih olakšica ili njihovim smanjenjem u nekoliko država uključujući Kazahstan i Češku, ali pitanje koje se mora postaviti je: zašto najveća kompanija za proizvodnju čelika u svijetu, ne može sebi priuštiti plaćanje cijelog poreza?
Mittal je također dobio opsežnu pomoć u obliku niskokamatnih kredita od Internacionalne financijske korporacije (IFC) i Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD). Ove javne banke imaju mandat da sudjeluju u razvoju privatnog sektora sa naglaskom na mala i srednja poduzeća, i na podršci onih projekata, koji nisu mogli privući financiranje drugih izvora. Ipak, u posljednjih deset godina Mittal je imao koristi ne manje od deset javnih zajmova od tih banaka.
Kazakhstan 1999 IFC SEFKazkommertsbank SME Credit Line* USD 2.5 million
Romania 2001 EBRD Ispat Sidex/Mittal Steel Galati USD 100
Kazakhstan 2001 IFC Ispat Karmet SME Resource USD 0.13 million
equity and USD
3.27 million quasi
equity
Romania 2002 EBRD Mittal Steel Galati USD 100
Algeria 2003 IFC Ispat/Mittal Steel Annaba USD 23
Romania/ Kazakhstan 2004 IFC LNM Holdings N.V. USD 100
Macedonia 2005 EBRD Mittal Steel Skopje USD 25
Ukraine 2006 EBRD Mittal Steel Kryviy Rih USD 200
BiH 2006 EBRD Mittal Steel Zenica EUR 25(USD 39.2 million)
Kazakhstan 2007 EBRD Mittal Steel Temirtau - Health & Safety USD 100
*Osnovna svrha ovog kredita je u podpori razvoja malih i srednjih poduzeća direktno ili indirektno povezanih sa Ispat Karmet (sada ArcelorMittal Termitau) i/ili za pomoć bivšim uposlenicima kompanije, i/ili omogućivanje rasta privatnog sektora u Karagandi regionu.
Svrha kredita je varirala, ali nekoliko njih je imala za cilj barem djelomično poboljšanje učinkovitosti energije, smanjenje zagađenja, zdravstvenih i sigurnosnih standarda. Od nekoliko, ako ne i od svih projekata, bilo je zahtjevano pripremanje akcijskih planova za zaštitu okoliša.
Sve dok ovi ciljevi nešto vrijede, nema razloga zašto bi se javnim novcem trebala pružati podrška za ono što bi zapravo kompanija trebala uraditi u svakom slučaju. Mittal je mogao sigurno povećati sredstva iz drugih izvora po razumnim stopama, kako bi podigao standarde u svojim tvornicama. Čak i ako IFC i EBRD vjeruju da su ponuđeni niskokamatni razvojni krediti kompaniji, čiji je većinski vlasnik četvrta najbogatija osoba na svijetu, dobro iskorišten javni novac, kontinuiranost problema u željezarama bi dosada trebala biti alarmantna. Studijski primjeri u ovom ispitivanju IFC i EBRD-ovog financiranja željezara – u Rumuniji, Ukrajini, Bosni i Hercegovini, Češkoj i Kazastanu – ukazuju na to da bez obzira na dobre namjere kreditiranja nije došlo do uspješnih poboljšanja kao rezultat javno financiranih projekata. Zagađenje, zdravstveno sigurnosna pitanja i pitanja rada predstavljaju tekuće probleme za neke ili za sve željezare.
Niko ne očekuje, da se željezare i rudnici promjene preko noći, ali nakon nekoliko godina bi se trebala vidjeti poboljšanja. Međutim, grupe civilnog društva u Rumuniji i Ukrajini nisu mogli nabaviti ni akcijske planove za zaštitu okoliša radi utvrđivanja bilo kojeg trajnog napretka. One informacije, koje su bile dostupne, bile su objavljene od strane EBRD, a ne kompanije. Prema EBRD neka poboljšanja su napravljena kroz akcijske planove za zaštitu okoliša u Galati i Temirtau. Međutim, pažnja bi trebala biti usmjerena na slučajni dokaz iz Rumunije i Ukrajine, sa naznakom entuzijazma kompanije, koji se proteže od smanjenja troškova pa do ulaganja u zdravlje, sigurnost na radu i zaštitu okoliša, što je rezultiralo samo nekim poboljšanjima ali na papiru. Bez redovnog pristupa tvornicama, nemoguće je procijeniti koliko često se to dogodi, ali to ipak ukazuje na potrebu za temeljit nadzor tih investicija i zadržavanje u okviru zajmova koji su je već produženi od strane EBRD i IFC.
- kozolec
#198 Re: Protesti u Zenici
Nadam se forumasi, da me nece ko banati zbog ovoga, ali osjecam duznost da vam ovo posredujem jer svako od vas, kao i ja zasluzujemo mnogo, mnogo više!
U nastavku jos jedan dio prevedenog teksta "In the wake of ArcelorMittal"..da li vam je ovo poznato???
Rusty track record
Zbog nadaljnjeg iskorištavanja kompanije i nebrige njihovih vlada, ljudi se bore za svoja prava protiv ArcelorMittala tako na sjevernoj kao i na južnoj hemisferi, suprostavljanjem problemima kao što su zagađenje, slabi sigurnosni standardi, prisilne deložacije, i stjecanje poljoprivrednog zemljišta. Kao primjer, u Južnoj Africi, ljudi se bore protiv zagađenja, kao i protiv zastrašivanja usmjerenih na obitelji, koji su odbijali prodavati svoja zemljišta u okviru ekspanzijskih planova kompanije.
U septembru 2006, nakon objavljenih naslova o zdravstvenim i sigurnostnim problemima u Mittalovim rudnicima u Kazahstanu, i nakon smrti 41 rudara u rudniku Lenina, radnici su izašli na proteste zahtjevajući povećanje plata i poboljšanje sigurnosti na radu. Sljedeći incident u Mittalovim rudnicima, januara 2008 rezultiran je sa 30 mrtvih, što je povećalo ukupan broj mrtvih samo u Kazahstanu na 191, otkako je kompanija otkupila željezaru Temirtau i ujedinila svoje rudnike 1996 godine. U aprilu 2008, osnovno tužilaštvo je upozorilo da kompanija riskira u svojim aktivnostima ukoliko ne učini više u podizanju sigurnosnih standarda.
Brige oko zdravstva i sigurnosti su isto tako raširene i na ostale Mittalove željezare, npr. u Galati (Rumunija) i Kryviy Rih (Ukrajina) Članovi sindikata Solidarnost u Galati navode da je vodstvo angažirano s širokim rasponom taktika za potiskivanje aktivnosti sindikata.
Mittalovo podcjenjivanje okolinskih normi nije ograničeno samo na zemlje u razvoju. U augustu 2006, Američka agencija za zaštitu okoliša je spomenula i Mittal Steel USAInc. zbog navodnih kršenja ekoloških pravila u tvornici željeza u Indijani, i čeličani u Ohio, koju je MittalSteel preuzeo 2005 godine, zgroženost lokalnih zajednica nad visokim razinama zagađenja kao i srodnost zdravstvenih problema. Mittalov odgovor na optužbe javnosti je isto tako bio slab. U Americi, Mittal neprestano odbija lokalni zajednicu Ohio u njihovim namjerama za sudjelovanjem s javnošću, unatoč poslanom 33,891 pismu i peticijama.
U Češkoj je slična situacija kao i u Ohio-u. Visok nivo zagađenja su kritikovali duže vrijeme i stanovnici u blizini Mitallove željezare. Na kraju 2007 i na početku 2008 godine bila je organizirana peticija protiv neodgovornog ponašanja ArcelorMittala i državnih vlasti, a nekoliko građana je pokrenulo i tužbu protiv ArcelorMittala zbog kontinuirane prijetnje njihovom zdravlju. Istovremeno, legalne akcije dostavile su nadležnim vlastima zahtjeve o ispitivanju izdanih radnih dozvola.
U nastavku jos jedan dio prevedenog teksta "In the wake of ArcelorMittal"..da li vam je ovo poznato???
Rusty track record
Zbog nadaljnjeg iskorištavanja kompanije i nebrige njihovih vlada, ljudi se bore za svoja prava protiv ArcelorMittala tako na sjevernoj kao i na južnoj hemisferi, suprostavljanjem problemima kao što su zagađenje, slabi sigurnosni standardi, prisilne deložacije, i stjecanje poljoprivrednog zemljišta. Kao primjer, u Južnoj Africi, ljudi se bore protiv zagađenja, kao i protiv zastrašivanja usmjerenih na obitelji, koji su odbijali prodavati svoja zemljišta u okviru ekspanzijskih planova kompanije.
U septembru 2006, nakon objavljenih naslova o zdravstvenim i sigurnostnim problemima u Mittalovim rudnicima u Kazahstanu, i nakon smrti 41 rudara u rudniku Lenina, radnici su izašli na proteste zahtjevajući povećanje plata i poboljšanje sigurnosti na radu. Sljedeći incident u Mittalovim rudnicima, januara 2008 rezultiran je sa 30 mrtvih, što je povećalo ukupan broj mrtvih samo u Kazahstanu na 191, otkako je kompanija otkupila željezaru Temirtau i ujedinila svoje rudnike 1996 godine. U aprilu 2008, osnovno tužilaštvo je upozorilo da kompanija riskira u svojim aktivnostima ukoliko ne učini više u podizanju sigurnosnih standarda.
Brige oko zdravstva i sigurnosti su isto tako raširene i na ostale Mittalove željezare, npr. u Galati (Rumunija) i Kryviy Rih (Ukrajina) Članovi sindikata Solidarnost u Galati navode da je vodstvo angažirano s širokim rasponom taktika za potiskivanje aktivnosti sindikata.
Mittalovo podcjenjivanje okolinskih normi nije ograničeno samo na zemlje u razvoju. U augustu 2006, Američka agencija za zaštitu okoliša je spomenula i Mittal Steel USAInc. zbog navodnih kršenja ekoloških pravila u tvornici željeza u Indijani, i čeličani u Ohio, koju je MittalSteel preuzeo 2005 godine, zgroženost lokalnih zajednica nad visokim razinama zagađenja kao i srodnost zdravstvenih problema. Mittalov odgovor na optužbe javnosti je isto tako bio slab. U Americi, Mittal neprestano odbija lokalni zajednicu Ohio u njihovim namjerama za sudjelovanjem s javnošću, unatoč poslanom 33,891 pismu i peticijama.
U Češkoj je slična situacija kao i u Ohio-u. Visok nivo zagađenja su kritikovali duže vrijeme i stanovnici u blizini Mitallove željezare. Na kraju 2007 i na početku 2008 godine bila je organizirana peticija protiv neodgovornog ponašanja ArcelorMittala i državnih vlasti, a nekoliko građana je pokrenulo i tužbu protiv ArcelorMittala zbog kontinuirane prijetnje njihovom zdravlju. Istovremeno, legalne akcije dostavile su nadležnim vlastima zahtjeve o ispitivanju izdanih radnih dozvola.
- Gandalf
#200 Re: Protesti u Zenici
I to je samo ono što su uspjeli pročačkat - mogu zamisliti koliko ima toga još što je zataškano , što se krije i skriva svim sredstvima - al' sve je to za dobrobit gradapojilo wrote: