Skup podrske u Zenici

Locked

Podrzavate li protjerivanje mudzahedina?

da
84
58%
ne
50
35%
ne znam
10
7%

Total votes: 144

mIRCerka
Location: Bolje biti frustrirani mjesanac nego cistokrvni idiot.

Post by mIRCerka »

xon_sa wrote:
Kako si samo licemjerna. Gadis mi se... Protjeraj mu babu pa ga onda kao nesto pomazi. Fuj... I ti se nesto kao bavis humanitarnim radom. Pa ja bi radije umro od gladi i bolesti nego od tebe uzeo marku.

Odoh ja s ove teme. Nema smisla vise pricat... Sramota.
Po cemu rusim temu? Samo odgovaram.
Ja se ne bavim humanitarnim radom. Ja radim svoj posao. Humanitarne akcije su nesto mimo mog posla i trose mi moje SLOBODNO VRIJEME.
Kako ti imas obraza reci da si za zakon, da treba najstroze kazniti maloljetnike sto spalise onu staricu, a ovdje bi da se ne postuje zakon? Koliko znam, drzavljanstva su im uzeta PRAVNIM putem.
E jebi ga xone, ti bi da se zakon primjenjuje samo kad tebi odgovara.
PS Ja opet rekoh, mala djeca nisu kriva za ono sto su im roditelji cinili. Kao sto osudjujem one siromasne koji u nedostatku kablovske TV samo stancaju djecu i onda pricaju o gladnim ustima, isto tako sam uvijek voljna pomoci toj djeci, jer TA DJECA NISU KRIVA.
A meni se licno gade ljudi sa tvojim stavom, daj da kukamo i daj da pricamo o ugrozenosti ali ne daj Boze da ucinimo nesto da spasimo sto se spasiti da.
bogu hvala, ima internet ima forum pa cemo imati gdje da sirimo patriotizam i ideje razne, kad vec nemamo muda uciniti nesto vise.

Ponavljam pitanje:
Zasto se umjesto HALALI NAM HAMZA ne organizuje nesto sto ce biti SPASIMO TU DJECU?
Tvrtko_I

Post by Tvrtko_I »

mostarac wrote:
obuca wrote:
Fair Life wrote:Mislim da je daleko veca briga da ne presusi saudijska novcana pipa iz koje
mnogi u BiH kvase svoje uvijek zedne novcanike nego sto je to briga za
sudbinu Hamze i ostalih.
pa zati ih bezmud(R)ovani iz BiH i ne pretjeruju jer dobiju lovuuuuuuu
mozel se i ceric strpat s njima kad budu isli :D
moze, al samo ako aviJon bude neispravan jer ne bi valjalo da nam uskrsne za desetak godina ko haariiiis sto je uskrsno :D
Ma dobro sad Cerica ne treba protjerivati. Treba ga klepit po usima i pokazati mu gdje mu je mjesto i da se ne mijesa u politiku.
mIRCerka

Post by mIRCerka »

I kad smo vec kod licemjernosti dragi xone, kako tebe nije stid bilo sta reci, kad si jeo humanitarnu sto je slala Amerika, koja nam je uvela embargo na oruzje, kako tebe nije stid bilo sta reci sto si jeo francuske kolace, a francuska procetnicki uvijek bila orijentisana...itd itd..

razmisli prije nego odgovoris
mostarac

Post by mostarac »

i jos nesto. xon_sa na pokusava reci da ne treba da se brine o djeci cijeg je oca drzava zatvorila jer je ubica, a svi smo podrzali da ga zatvore ili vodeci se logikom xon_sa ubice ne treba osudjivati ako imaju djecu, da djeca ne bi rasla bez oca . Tako je i ovdje. Drzava sprovodi zakon, a djeca su nazalost ni kriva ni duzna kolateralna steta gluposti njihovih oceva i bezobrazluka onih koji su im ocevima dali drzavljanstva. Na drzavi je da tu djecu rehabilituje i izvede ih na pravi put.
mIRCerka

Post by mIRCerka »

sam Abu Hamza kaze
Kao što je poznato, Allah dž.š. neće promijeniti stanje jednog naroda dok se on sam ne promijeni. Osim onog što je najvažnije, a što smo već naveli, način na koji možete aktivno sudjelovati u rješenju moje situacije je slijedeće:

- Materijalna pomoć meni i mojoj porodici, kao i svima koji se nađu u istoj situaciji,
- Drugo što bih vas zamolio jeste da upoznate sve koje poznajete i ne poznajete sa ovom situacijom, da šaljete poruke, e-mailove, pisma, apele, peticije, faxove i sl. svima u svijetu i u BiH, a naročito organizacijama koje se bave zaštitom ljudskih prava i drugim institucijama koje mogu pomoći u rješavanju ovog problema (Predsjedništvu, Parlamentu, Vijeću ministara, vjerskim zajednicama i naročito Ministarstvu sigurnosti BiH).
Iako xon ocigledno bolje zna :D
mostarac

Post by mostarac »

xon je potpisao kapitulaciju :D
mIRCerka

Post by mIRCerka »

mostarac wrote:xon je potpisao kapitulaciju :D
Ne volim takve ljude koji se ko misevi povuku kad nemaju sta reci...
Vodenjak

Post by Vodenjak »

mIRCerka wrote:
E ovo nece moci precutati! :D :D :D

Ili...? :-) :-)
mIRCerka

Post by mIRCerka »

Vodenjak wrote:
mIRCerka wrote:
E ovo nece moci precutati! :D :D :D

Ili...? :-) :-)
Pa on se prvi nece pojaviti na tom skupu, a ovdje napada iz artiljerije svakoga ko kaze nesto protiv tog skupa...
venera888

Post by venera888 »

mIRCerka wrote:
xon_sa wrote:
Kako si samo licemjerna. Gadis mi se... Protjeraj mu babu pa ga onda kao nesto pomazi. Fuj... I ti se nesto kao bavis humanitarnim radom. Pa ja bi radije umro od gladi i bolesti nego od tebe uzeo marku.

Ja se ne bavim humanitarnim radom. Ja radim svoj posao. Humanitarne akcije su nesto mimo mog posla i trose mi moje SLOBODNO VRIJEME.
Kako ti imas obraza reci da si za zakon, da treba najstroze kazniti maloljetnike sto spalise onu staricu, a ovdje bi da se ne postuje zakon? Koliko znam, drzavljanstva su im uzeta PRAVNIM putem.
PS Ja opet rekoh, mala djeca nisu kriva za ono sto su im roditelji cinili. Kao sto osudjujem one siromasne koji u nedostatku kablovske TV samo stancaju djecu i onda pricaju o gladnim ustima, isto tako sam uvijek voljna pomoci toj djeci, jer TA DJECA NISU KRIVA.
A meni se licno gade ljudi sa tvojim stavom, daj da kukamo i daj da pricamo o ugrozenosti ali ne daj Boze da ucinimo nesto da spasimo sto se spasiti da.
bogu hvala, ima internet ima forum pa cemo imati gdje da sirimo patriotizam i ideje razne, kad vec nemamo muda uciniti nesto vise.

Ponavljam pitanje:
Zasto se umjesto HALALI NAM HAMZA ne organizuje nesto sto ce biti SPASIMO TU DJECU?
hoces da znas? zivjet ce od sadake...zalosno ali je tako,,i tako ce moci jedno 2-3 mjeseca dok narodu ne dosadi,jer i narod tesko kraj s krajem sastavlja...i sta kad ih se zaboravi? hoce li oni koji su se zalagali za istjerivanje pomagati tada?

ovako se upravo i dogodilo porodicama alzirske grupe,,nije se tad nasao ni Lagumdzija,ni Tihic niti bilo ko drugi cijom su zaslugom ta djeca ostala sirocadi
Prpa.ba

Post by Prpa.ba »

venera888 wrote:ovako se upravo i dogodilo porodicama alzirske grupe,,nije se tad nasao ni Lagumdzija,ni Tihic niti bilo ko drugi cijom su zaslugom ta djeca ostala sirocadi

Venero, jel' to opet crveni boljsevici protjeruju nevine muslimane, ili su pak to.... strah me sad reci.... Haris & Suljo. :shock:

Ma nemoguce... mora da je dodickova zavrzlama (forumskom zavrzlami se izvinjavam zbog dodirivanja njegovog nicka sa dodickovim imenom :D )
chuchumbamayumbe

Post by chuchumbamayumbe »

Posto sam i sam roditelj, zao mi je sto su se ti ljudi nasli u ovakvoj situaciji, a posebno mi je zao njihove djece.
Iskreno, nisam bas previse upucen u njihovu problematiku, koja je, u neku ruku, i nasa problematika.
Valjda postoji zakon koji kaze "tako i tako" i valjda bi se zakon trebao postovati. i od strane drzave, i od strane ljudi o kojima se ovdje konkretno prica. Ali ocito je da se sve ne svodi na zakon, nego da tu ima puno visih interesa, pocevsi od unutrasnje politike u BiH,pa do interesa Amerike i njima slicnih.
Opet ponavljam, zao mi je djece i porodice, zao mi je sto su ti ljudi izgleda dovedeni u zabludu, sto im je lagano, sto su "izdani", ostavljeni na milost i nemilost.
Neka im je Bog na pomomoci!
lady midnight

Post by lady midnight »

ja iz dosadashnje diskusije vidim da se navodi nekoliko razlichitih argumenata ZA deportaciju, pa bih se malo osvrnula na njih (ono po principu da malo rezimiramo dosada recheno, pa cemo dalje :D)

dakle, kao argumenti za deportaciju ovim nelegalno naturaliziranim gradjanima BiH koji su bili mudzhahedini za vrijeme rata, navodi se slijedece:

a) zlochini koje su pochinili
ako je ovo tachno za svakog ili bilo kog od njih - ja mislim da bi protjerivanje bila jedna krajnje neodgovorna mjera. za zlochin se treba odgovarati, sudski a onda i kaznom, ako se dokazhe krivica. a kome ce oni odgovarati, i gdje, ako ih se protjera?? ako se deportuju u zemlje iz kojih su doshli, koja je garancija da ce tamo odgovarati za zlochine koje su pochinili? nikakva. chak mislim da nece nikako. ako su za njima raspisane potjernice - je li ovo ikako dokazano? to mozhe biti iz vishe razloga. mogu biti kriminalci, a mogu biti i politichki nepodobnici u zemljama iz kojih dolaze, a kolike su politichke slobode u tim zemljama - znamo svi.
uglavnom, protjerivanje bi znachilo da ce ovi pojedinci izbjeci odgovornost za zlochine koje su - navodno - pochinili.
rjeshenje? podici optuzhnicu ako ima osnovanih dokaza pa lijepo pred sud.
deportacijom ih amnestiramo od odgovornosti za zlochina za koje se tvrdi da su ih pochinili.

b) deportacija na osnovu toga shto unose "strane elemente" u nashu kulturu
ovo mi je najjache. o ovome necu ni rijechi, osim da ce ovakvu tezu potpisati svaki neonacista od moskve do alabame. i malo ko drugi.

c) deportacija na osnovu drugachijeg svjetonazora
slichno kao pod b).
sumnjam da ce se iko slozhiti kad se ovo ovako apostraktno formulira - a eto, zastupa se na praktichnim primejrima, valjda zato shto neki nisu ni svjesni koji koncept stoji iza ovoga.
mogu ja prezirati nechiji svjetonazor, mogu ga ismijavati, boricu se protiv njega, argumentima i djelom, ali zbog svjetonazora se niko ne shalje u zatvor, osim ako pokushava da ga nasilno nametne drugima. a deportacija na osnovu svjetonazora koji meni ne odgovara - vidi pod b)

imala sam priliku prije nekog vremena slushati xaviera bougarela, koji je mozhda jedan od trenutno najkompetentnijih zapadnih struchnjaka za islam u bosni, politichki analitichar. i chovjek fino kazhe: bosanci moraju nauchiti da je postojanje ekstremnih manjina u jednom drushtvu - odraz demokratije. svako demokratsko drushtvo ima radikalne i ekstremne manjine. nije rjeshenje u nasilnim mjerama protiv njih, nego u tome na koji ih nachin neutralisati da nemaju shireg uticaja.
deportacija na osnovu ideoloshkog ubjedjenja, a u ime demokratije - to je samo po sebi paradoksalno, i ta praksa je zakonski strogo zabranjena u svim demokratijama svijeta, u skladu sa principom: "necu se nikad slozhiti s tvojim misljenjem, ali cu se boriti za tvoje pravo da ga ispoljish."

d) deportacija iz politichki oportunih razloga
ko ovo zagovara, taj zagovara mijeshanje politike u sudstvo.
a sudstvo u demokratskoj i pravnoj drzhavi bi trebalo da funkcionira u sklopu pravnog sistema, koji operishe po vlastitim, od dnevne politike neovisnim kriterijima (kao shto politika recimo nema uticaj na ishod rjeshenja zadatka u matematici, tako ne bi trebala ni ovdje).
pobornici ove opcije zagovaraju rushenje glavne osnove demokratskog drushtva - a to je podjela vlasti.

i konachno, za mene jedini validni argument za deportaciju dosad izrechen na ovoj temi:

e) nelegalno steknuto drzhavljanstvo
koliko vidim, po ovoj osnovi se i donijela odluka.
ja, medjutim, nisam sigurna koliko je ovaj argument sa pravnog aspekta vazheci, jer ne znam koliko chinjenica da su ovdje proveli 15 godina relativira nelegalnost sticanja drzhavljansta time shto su se u medjuvremenu stekli uvjeti za drzhavljanstvo.
kazhem, nisam sigurna, jer u nekim zemljama postoji princip u pravu koji nakon odredjenog vremena kao legalan prihvati status quo.
ako neko mozhe ovo struchno protumachiti sa stanovishta nasheg zakona o imigraciji, ja bih bila jako zahvalna.

odluka suda meni nije dovoljna da ukloni sumnju, jer mi je dovoljno da mi na pamet padne vlado adamovic i na koji je nachin on oslobodjen optuzhbi za napastvovanje da ostanem skeptichna.

i da dodam ovo: skup na kojem se abu hamza moli za bilo kakav halal nema veze sa ljudskim pravima. abu hamza nije nimalo tolerantan prema ljudskim pravima drugih, ne znam zashto bi bilo ko ko se poziva na ljudska prava njemu izrazhavao podrshku.
ovo ipak ne mijenja moje gore iznesene stavove po pitanju deportacije.
and

Post by and »

koji je razlog zbog kojeg se ovi ljudi protjeruju?
ljudi su se borili u regularnoj vojsci drzave bih.za njih bi trebali važiti zakoni kao i za sve sudionike proteklog rata.znači nema generalizovanja krivice,već svako odgovara za ono što je uradio.
u našoj državi su paravojne formacije koje su počinile bezbroj zločina,pa i genocid legalizovane ,čak i danas postoje pod istim imenima.
ako su oni počinili zločine u svojim zemljama,imaju institucije i načini da se isporuče.
da li postoji neki zločin koji su ovi ljudi poslije rata počinili.
ja lično ne podržavam njihov način života, ali sam isto protiv da se ljudima zabranjuje da žive svoj način života ako nije u suprotnosti sa zakonima bih.
meni su ipak zlo nanijeli oni za koje sam mislio da su mi komšije i prijatelji.
DaysleepeR

Post by DaysleepeR »

bezveze palamudimo

ljudi su dosli u ratu ponukani emocijama ili licnim ciljevima (bilo je svega) i ucestvovali u ratu

na osnovu ucesca u ratu opet silnim stelama i pritiscima dobili drzavljanstva (ili pomocu brakova sa domacim zenama mahom onima kojima su muzevi poginuli u odbrani zemlje)

veliku privilegiju stecenog drzavljanstva nisu posmatrali kao takvu vec su bili angazovani u razna krivicna djela od kradja, podmetanja bombi, zastrasivanja kao i organizacije potencijalno agresivnih grupa

usljed pritiska izvana drzava je primorana da razbija pomenute grupe putem deportacije stranih drzavljana koji se pojavlju bilo kao siva ili neka druga eminencija istih a sve u smislu udovoljavanja vanjskim priticima (ko jebe unutrasnje pritiske i vlastiti narod)

mislim da bi mudzahedini puno bolje prosli da su se nakon stecenog drzavljanstva pritajili ili pokusali prilagoditi zemlji kojoj zive umjesto da non stop stvaraju kontraverze sa zajednicama u kojima se zivi po vlastitim pravilima uz ignorisanje zakona drzave u kojoj se zivi (islamske skole, razni protestni skupovi, indoktriniranje mladih, sukobi sa IZ itd.)

od rata je proslo 13 godina i kakav god kredit od ucesca u istom da su imali, toliko je bilo incidenata sa tim ljudima da su isti davno potroseni i reakcija drzave je logicna da ne pominjem pritisak izvana

valjda sam bio jasan
mostarac

Post by mostarac »

venera888 wrote:
mIRCerka wrote:
xon_sa wrote:

Ponavljam pitanje:
hoces da znas? zivjet ce od sadake...zalosno ali je tako,,i tako ce moci jedno 2-3 mjeseca dok narodu ne dosadi,jer i narod tesko kraj s krajem sastavlja...i sta kad ih se zaboravi? hoce li oni koji su se zalagali za istjerivanje pomagati tada?

ovako se upravo i dogodilo porodicama alzirske grupe,,nije se tad nasao ni Lagumdzija,ni Tihic niti bilo ko drugi cijom su zaslugom ta djeca ostala sirocadi
Da rascistimo jedno jednom i zauvijek:
Ta djeca su ostala sirocad zahvaljujuci zaslugama svojih oceva, a ne zaslugama Lagumdzije, Tihica ili bilo koga drugog. To zapamti.
Ti hoces da kazes da dijete nekog ko ode u zatvor ostaje siroce zaslugom drzave koja ga osudi, a ne zaslugom njega samog. Ne ide to tako draga moja, ne ide.
Dakle samo su njihovi ocevi krivi sto ce im djeca ostati sirocad i niko drugi.
obuca

Post by obuca »

@mostarac: moras joj to reci na sveCkom ba :D
obuca

Post by obuca »

begripa :D
venera888

Post by venera888 »

mostarac wrote:
venera888 wrote:
mIRCerka wrote: Po cemu rusim temu? Samo odgovaram.

Ponavljam pitanje:

Ta djeca su ostala sirocad zahvaljujuci zaslugama svojih oceva, a ne zaslugama Lagumdzije, Tihica ili bilo koga drugog. To zapamti.
Ti hoces da kazes da dijete nekog ko ode u zatvor ostaje siroce zaslugom drzave koja ga osudi, a ne zaslugom njega samog. Ne ide to tako draga moja, ne ide.

Koja je krivica alzirske grupe? organizacije sirom svijeta osudjuju BIH radi toga,a ti eto ne,de mi reci koja?

takodjer ebu Hamze? jos nisu naveli nesto konkretno
Vodenjak

Post by Vodenjak »

obuca wrote:@mostarac: moras joj to reci na sveCkom ba :D
Aaaaaaaaa....
Pa je li ona to ´vamooooo?

Pa sto mi ne kazete da joj brijeg potrazim... :D :D
obuca

Post by obuca »

trebal ti Hlupa oliti povecalo :D
vektor68

Post by vektor68 »

Necu govoriti zasto treba da ide jer je duuuuga lista razloga .
Imad al Husini-ja ili AbuHamzu , zalim al samo iz jednog razloga, zalim ga jer je jadan i bijedan kad se krije iza svoje i jednog tudjeg djeteta . Kukajuci sta ce djeca bez babe ,da je babo posten vjernik (kako se predstavlja) i da nema oraha u dzepu sigurno nebi svoju djecu stavljao u zivi stit nego ko pravi vjernik otiso bismilom i suocio se sa onim za sta ga terete bilo gdje na svjetu. A ne imati samo puna usta postenja i govoriti ja sam posten, mene mrze sto sma Musliman itd itd itd......
Skolovic kolonija ce konacno da bude izbrisana sa karti svih svjetskih obavjestajnih sluzbi kao mjesto u kojoj zivi Imad , ostali ce normalno da idu jummu, obavljaju namaze , da rafalaju za bajrame itd i nikome to vise nece smetati.
Nadajmo se da se nastaviti lista koja je hairil zapoceta 6.1 sa Atau Mimun-om , pa evo sa brojem 2 Allahu sucur i Imad ili kako se vec zove.
Da buem u kontextu ZE skupa .... Idi Hamza i halalosum ti sve samo idi.
mostarac

Post by mostarac »

venera888 wrote:
mostarac wrote:
venera888 wrote: hoces da znas? zivjet ce od sadake...zalosno ali je tako,,i tako ce moci jedno 2-3 mjeseca dok narodu ne dosadi,jer i narod tesko kraj s krajem sastavlja...i sta kad ih se zaboravi? hoce li oni koji su se zalagali za istjerivanje pomagati tada?

Koja je krivica alzirske grupe? organizacije sirom svijeta osudjuju BIH radi toga,a ti eto ne,de mi reci koja?

takodjer ebu Hamze? jos nisu naveli nesto konkretno
Ista ona kao i Vojislava Seselja. Seselj nije nikog licno zaklao, ali je stimulisao zlocin i ohrabrivao ga na svaki nacin. Isto tako ljudi iz alzirske grupe su djelovanjem ohrabrivali potencijalne teroriste i pravili organizaciju koja je potencijalno mogla da izvrsi konkretne akcije. Ja sam 4 godine zivio sa vehabijama i znam sta rade i kako djeluju i na koji nacin i apsolutno nemam dileme jesu li sposobni za takvo nesto, a pogotovo likovi poput onih iz alzirske grupe.
Ovi kojima je drzava uzela drzavljanstvo joj nanose stetu i potencijalno su sumnjivi sto je dovoljno makar i da nema dokaza, jer u ovom slucaju drzavi nisu potrebni obzirom da ih ne sudi nego samo oduzima privilegiju, da im se uzme drzavljanstvo Bosne i Hercegovine.
Prozor

Post by Prozor »

Tvrtko_I wrote:
mostarac wrote:
obuca wrote: pa zati ih bezmud(R)ovani iz BiH i ne pretjeruju jer dobiju lovuuuuuuu
mozel se i ceric strpat s njima kad budu isli :D
moze, al samo ako aviJon bude neispravan jer ne bi valjalo da nam uskrsne za desetak godina ko haariiiis sto je uskrsno :D
Ma dobro sad Cerica ne treba protjerivati. Treba ga klepit po usima i pokazati mu gdje mu je mjesto i da se ne mijesa u politiku.
A, kako bi ti klepao po usima? I, gdje mu je mjesto?
black

Post by black »

lady midnight wrote:ja iz dosadashnje diskusije vidim da se navodi nekoliko razlichitih argumenata ZA deportaciju, pa bih se malo osvrnula na njih (ono po principu da malo rezimiramo dosada recheno, pa cemo dalje :D)

dakle, kao argumenti za deportaciju ovim nelegalno naturaliziranim gradjanima BiH koji su bili mudzhahedini za vrijeme rata, navodi se slijedece:

a) zlochini koje su pochinili
ako je ovo tachno za svakog ili bilo kog od njih - ja mislim da bi protjerivanje bila jedna krajnje neodgovorna mjera. za zlochin se treba odgovarati, sudski a onda i kaznom, ako se dokazhe krivica. a kome ce oni odgovarati, i gdje, ako ih se protjera?? ako se deportuju u zemlje iz kojih su doshli, koja je garancija da ce tamo odgovarati za zlochine koje su pochinili? nikakva. chak mislim da nece nikako. ako su za njima raspisane potjernice - je li ovo ikako dokazano? to mozhe biti iz vishe razloga. mogu biti kriminalci, a mogu biti i politichki nepodobnici u zemljama iz kojih dolaze, a kolike su politichke slobode u tim zemljama - znamo svi.
uglavnom, protjerivanje bi znachilo da ce ovi pojedinci izbjeci odgovornost za zlochine koje su - navodno - pochinili.
rjeshenje? podici optuzhnicu ako ima osnovanih dokaza pa lijepo pred sud.
deportacijom ih amnestiramo od odgovornosti za zlochina za koje se tvrdi da su ih pochinili.

b) deportacija na osnovu toga shto unose "strane elemente" u nashu kulturu
ovo mi je najjache. o ovome necu ni rijechi, osim da ce ovakvu tezu potpisati svaki neonacista od moskve do alabame. i malo ko drugi.

c) deportacija na osnovu drugachijeg svjetonazora
slichno kao pod b).
sumnjam da ce se iko slozhiti kad se ovo ovako apostraktno formulira - a eto, zastupa se na praktichnim primejrima, valjda zato shto neki nisu ni svjesni koji koncept stoji iza ovoga.
mogu ja prezirati nechiji svjetonazor, mogu ga ismijavati, boricu se protiv njega, argumentima i djelom, ali zbog svjetonazora se niko ne shalje u zatvor, osim ako pokushava da ga nasilno nametne drugima. a deportacija na osnovu svjetonazora koji meni ne odgovara - vidi pod b)

imala sam priliku prije nekog vremena slushati xaviera bougarela, koji je mozhda jedan od trenutno najkompetentnijih zapadnih struchnjaka za islam u bosni, politichki analitichar. i chovjek fino kazhe: bosanci moraju nauchiti da je postojanje ekstremnih manjina u jednom drushtvu - odraz demokratije. svako demokratsko drushtvo ima radikalne i ekstremne manjine. nije rjeshenje u nasilnim mjerama protiv njih, nego u tome na koji ih nachin neutralisati da nemaju shireg uticaja.
deportacija na osnovu ideoloshkog ubjedjenja, a u ime demokratije - to je samo po sebi paradoksalno, i ta praksa je zakonski strogo zabranjena u svim demokratijama svijeta, u skladu sa principom: "necu se nikad slozhiti s tvojim misljenjem, ali cu se boriti za tvoje pravo da ga ispoljish."

d) deportacija iz politichki oportunih razloga
ko ovo zagovara, taj zagovara mijeshanje politike u sudstvo.
a sudstvo u demokratskoj i pravnoj drzhavi bi trebalo da funkcionira u sklopu pravnog sistema, koji operishe po vlastitim, od dnevne politike neovisnim kriterijima (kao shto politika recimo nema uticaj na ishod rjeshenja zadatka u matematici, tako ne bi trebala ni ovdje).
pobornici ove opcije zagovaraju rushenje glavne osnove demokratskog drushtva - a to je podjela vlasti.

i konachno, za mene jedini validni argument za deportaciju dosad izrechen na ovoj temi:

e) nelegalno steknuto drzhavljanstvo
koliko vidim, po ovoj osnovi se i donijela odluka.
ja, medjutim, nisam sigurna koliko je ovaj argument sa pravnog aspekta vazheci, jer ne znam koliko chinjenica da su ovdje proveli 15 godina relativira nelegalnost sticanja drzhavljansta time shto su se u medjuvremenu stekli uvjeti za drzhavljanstvo.
kazhem, nisam sigurna, jer u nekim zemljama postoji princip u pravu koji nakon odredjenog vremena kao legalan prihvati status quo.
ako neko mozhe ovo struchno protumachiti sa stanovishta nasheg zakona o imigraciji, ja bih bila jako zahvalna.

odluka suda meni nije dovoljna da ukloni sumnju, jer mi je dovoljno da mi na pamet padne vlado adamovic i na koji je nachin on oslobodjen optuzhbi za napastvovanje da ostanem skeptichna.

i da dodam ovo: skup na kojem se abu hamza moli za bilo kakav halal nema veze sa ljudskim pravima. abu hamza nije nimalo tolerantan prema ljudskim pravima drugih, ne znam zashto bi bilo ko ko se poziva na ljudska prava njemu izrazhavao podrshku.
ovo ipak ne mijenja moje gore iznesene stavove po pitanju deportacije.
post vrijedan paznje :thumbup: svaka cast !
Locked