Inteligentan Dizajn - Dokaz da Kreator postoji

Rasprave o vjerskim temama.
Post Reply
univerzalac

#176 Re: Inteligentan Dizajn - Dokaz da Kreator postoji

Post by univerzalac »

jOFLA wrote:
univerzalac wrote:Jarane, mozgaj malo...nemam ja toliko vremena da razglabam po forumima!!!
Izbjegavanje odgovora ukazuje na to da blefiraš, odnosno pominješ reverznu evoluciju tek-toliko da bi se osporila zvanična evolucija. A vremena mnogo provodiš na forumu svakako.
PS. Moj ti je savjet da svačiju priču čuješ...razmotri argumente...pa onda koračaj! ;-)
Priču smo čuli ali nikako da nam se iznesu i argumenti koji bi išli u prilog reverzne evolucije. Čak ni nakon šest upita o pojašnjenju zašto se pozivaš, na osnovu čega se pozivaš na reverznu evoluciju, odgovora ne dobismo.

Evo i sedmi put: molim pojašnjenje.
Pojašnjenje ćeš dobit kad dobijem Nobelovu nagradu ako Bog da!!! 8-)

PS. Mrsko mi da ti pišem...pobijedio si me svojim argumentima. :-)
tranquil

#177 Re: Inteligentan Dizajn - Dokaz da Kreator postoji

Post by tranquil »

univerzalac wrote:Eto taj Bog izaziva ljude da ga opovrgnu...nek stvore život...i gotova priča! :D

PS. Nek naprave jednu živu ćeliju i finito! 8-)
Izvini, ali evo opet pokazuješ nerazumijevanje procesa nastanka života. Popularno vjerovanje je da je nastala slučajno u smjesi različitih jedinjenja, uz odgovarajuće meteorološke uvjete. To nije ni blizu istini.

Za tvoju informaciju, jedinjenja koja su gradivni blokovi svih živih bića, tzv. aminokiseline, su stvorene laboratorijskim putem. Sada zamisli da imamo okean u kojem je sva masa današnjeg života, ali u obliku aminokiselina. One međusobno stupaju u spojeve i grade više ili manje stabilne složenije molekule.

Vjerovatnoća da će doći do nastanka jedne molekule takvih svojstava da za svoje gradivne blokove veže istih takvih osobina, a potom se dijeli kreirajući dvije verzije sebe - samoreplicirajuća molekula - dakle vjerovatnoća da će ona nastati jeste mala. Ali u cijelom okeanu, u nekih milijardu godina, među milijardama takvih molekula i različitih jedinjenja, ovo je sasvim moguć događaj. Mala vjerovatnoća nije isto što i "nemoguće". To je fizički moguće, i živi smo dokaz da se to i desilo.

Nemoguće je da naučnici istu stvar urade u laboratoriji. Tj. - barem za sada je nemoguće. Ali recimo da uspiju u tome za nekih 20 godina. Šta ćeš onda potezati kao argument ?
univerzalac

#178 Re: Inteligentan Dizajn - Dokaz da Kreator postoji

Post by univerzalac »

Tad više neće biti Boga...ali nema šanse nikad!!! 8-)

PS. Ali hajde vrijeme će pokazati... :-)...ako niste znali Bog za sebe kaže: "Ja sam VRIJEME". :D
Risto Kuglarić

#179 Re: Inteligentan Dizajn - Dokaz da Kreator postoji

Post by Risto Kuglarić »

univerzalac wrote:Eto taj Bog izaziva ljude da ga opovrgnu...nek stvore život...i gotova priča! :D

PS. Nek naprave jednu živu ćeliju i finito! 8-)
Ako pažljivo pročitaš postove koji sadrže mišljenja koja se ne slažu sa tvojim, utvrdićeš da niko ne pokušava da opovrgne Boga. Na stranu činjenica što mogućnost ili nemogućnost nekoga da stvori život niti dokazuje niti opovrgava Boga. Al zar je bitno :roll:

Nego sekundicu off-topic, najjače mi je na forumu ovako kad se usljed nesporazuma, sasvim slučajno pokače dvojica koji u principu misle isto :D
sffovac

#180 Re: Inteligentan Dizajn - Dokaz da Kreator postoji

Post by sffovac »

jOFLA wrote:
Da su iskopali lobanje i karlice koje pokazuju razvoj u tom vremenskom smjeru i od čovjeka prema majmunu, onda bi smo imali i na osnovu čega reći da je moguće. A dotle, na osnovu čega pričati o reverznoj evoluciji ? Tek-tako što nam sadašnja teorija evolucije koja govori o zajedničkom pretku nije u skladu sa vjerovanjima, ili nešto drugo ?
potrazi zajednickog pretka svih ljudi
mislim moguca je koincidencija, ali bas u tolikoj mjeri, cisto sumljam
projekat se zvao "genetic adam"
nauka je dokazala da je postojao covjek koji je praotac svih ljudi, tu identicnu mutaciju (mislim da se zove M201 ili je to mesto mladja mutacija) na Y hromosomu imaju svi danasnji muskarci svijeta
sto ce reci da su svi muskarci nastali samo od jednog jedinog covjeka koji je zivio prije nekih 60.000 godina

ako te vise zanima, provjeri na netu, mislim da je istrazivanje popratio national geographic i bbc
zanimljivo je da dzingis kan trenutno ima milion praprapra-unuka

prvo sam pogledao dokumentarac, pa sam onda malo vise citao, ali me je na startu fasciniralo
iako nauka to bas tako i ne kaze, oni kazu da su mozda postojali i drugi muskarci pored 'adama', ali da su njihovi potomci prirodnom selekcijom umrli, ali bas da je citava ljudska rasa potekla od jednog covjeka ?
dodje ti da stanes i da se zapitas ...
jOFLA

Post by jOFLA »

.
Last edited by jOFLA on 08/07/2023 19:30, edited 2 times in total.
jOFLA

Post by jOFLA »

.
Last edited by jOFLA on 08/07/2023 19:34, edited 2 times in total.
sffovac

#183 Re: Inteligentan Dizajn - Dokaz da Kreator postoji

Post by sffovac »

jOFLA wrote:
sffovac wrote:
jOFLA wrote:
Da su iskopali lobanje i karlice koje pokazuju razvoj u tom vremenskom smjeru i od čovjeka prema majmunu, onda bi smo imali i na osnovu čega reći da je moguće. A dotle, na osnovu čega pričati o reverznoj evoluciji ? Tek-tako što nam sadašnja teorija evolucije koja govori o zajedničkom pretku nije u skladu sa vjerovanjima, ili nešto drugo ?
potrazi zajednickog pretka svih ljudi
mislim moguca je koincidencija, ali bas u tolikoj mjeri, cisto sumljam
projekat se zvao "genetic adam"
nauka je dokazala da je postojao covjek koji je praotac svih ljudi, tu identicnu mutaciju (mislim da se zove M201 ili je to mesto mladja mutacija) na Y hromosomu imaju svi danasnji muskarci svijeta
sto ce reci da su svi muskarci nastali samo od jednog jedinog covjeka koji je zivio prije nekih 60.000 godina

ako te vise zanima, provjeri na netu, mislim da je istrazivanje popratio national geographic i bbc
zanimljivo je da dzingis kan trenutno ima milion praprapra-unuka

prvo sam pogledao dokumentarac, pa sam onda malo vise citao, ali me je na startu fasciniralo
iako nauka to bas tako i ne kaze, oni kazu da su mozda postojali i drugi muskarci pored 'adama', ali da su njihovi potomci prirodnom selekcijom umrli, ali bas da je citava ljudska rasa potekla od jednog covjeka ?
dodje ti da stanes i da se zapitas ...
Sve mi je to poznato odavno. Samo nikako da čujemo ono o reverznoj evoluciji...
sto mene pitas, ja je nisam spominjao :D
univerzalac

#184 Re: Inteligentan Dizajn - Dokaz da Kreator postoji

Post by univerzalac »

Eee...knjigu u ruke pa štrebaj! :D
Arminovski

#185 Re: Inteligentan Dizajn - Dokaz da Kreator postoji

Post by Arminovski »

univerzalac wrote:
Vozdra raja wrote:
univerzalac wrote:Čuj neznamo kako je nastao svemir...jesi čuo za teoriju "Big Banga"... :-)
Je li masa iz koje je nastao big bang nastala sama od sebe?
Kosmos je nastao tako reći iz ničega...raspitajte se o teorijii!!!
Mi ne znamo kako je nastao svemir. Teorija velikog praska ne opisuje nastanak svemira vec njegovu evoluciju (Stephen Hawking). Mi imamo samo nagadjanja sta se moglo desavati prije Planckovog vremena tj ispod Planckove duzine tako da je tranquil u pravu. Danasnja fizika/matematika nema odgovor na to pitanje (osim pojedinih indikacija zastivanih na inflaciji i kvantnim varijacijama)

univerzalac, jesi li nasao ista o mome pitanju?
Last edited by Arminovski on 12/05/2008 23:38, edited 1 time in total.
univerzalac

#186 Re: Inteligentan Dizajn - Dokaz da Kreator postoji

Post by univerzalac »

Nisam još...ali biće ako Bog da! ;-)
jOFLA

Post by jOFLA »

.
Last edited by jOFLA on 08/07/2023 19:34, edited 2 times in total.
luciferino

#188 Re: Inteligentan Dizajn - Dokaz da Kreator postoji

Post by luciferino »

jOFLA wrote:
univerzalac wrote:Eee...knjigu u ruke pa štrebaj! :D
Zašto i ne štrebati ako ima odakle; evo, hajde navedi nam sljedeće, gdje si studirao tj, univerzitetska predavanja slušao da se reverzna evolucija dogodila ili barem mogla dogoditi u razvoju od ljudske vrste prema majmunu:

* navesti evidenciju reverzne evolucije u razvoju od čovjeka prema nižim primatima,
* ime i prezime profesora, i naziv fakulteta/univerziteta,
* naziv i autor udžbenika.

Ako jesi upoznat s temom, nema razloga ne navesti ove upitane stvari, par sekundi samo.
Predavanja je slušao u Nedođiji, a predavač je poznati Prof. Blef. :-)
paratrooper

#189 Re: Inteligentan Dizajn - Dokaz da Kreator postoji

Post by paratrooper »

sffovac wrote:zanimljivo je da dzingis kan trenutno ima milion praprapra-unuka .
nisam znao da su otkrili gdje je sahranjen legendarni vodja mongola.

hajde molim te objasni nam s tvoje tacke gledista kako si dosao do tog podatka i na osnovu kojih DNK analiza je da su oni bas njegovi potomci ?

e toliko.
univerzalac

#190 Re: Inteligentan Dizajn - Dokaz da Kreator postoji

Post by univerzalac »

Samo vi blatite...rekao sam ono što mislim...i odmah skačete ko skakavci!!! :D

PS. Nemam namjeru da vam se pravdam moje je da opominjem, pa eto vidim da ovdje ima ljudi koji razmišljaju... ostavljam vas malo da razmišljate!!! ;-)
NIN

#191 Re: Inteligentan Dizajn - Dokaz da Kreator postoji

Post by NIN »

univerzalac wrote:Eee...knjigu u ruke pa štrebaj! :D
:lol: :lol: :lol:

Ovo si pokupio od mene, jelde!? :D :D :D Jos samo da se uhvatis i kakve knjige pa rastabiris tu svoju alternativnu biologiju..., gdje bi ti kraj bio. :D Vidis, u domenu antropologije ovakvi modeli prepisivanja se nazivaju kulturalna trasmisija imitacijom, sto je dobro. Da je posrijedi emulaciona kulturalna transmisija, sto je slucaj kod Pan vrsta, onda i ne bi bas valjalo, jel'. Dakle, reverzibilnost u tvom slucaju ne stoji! :D
omar little

#192 Re: Inteligentan Dizajn - Dokaz da Kreator postoji

Post by omar little »

NIN-e kad si vec tu, da te nesto pitam, sa naucnog gledista. Zandjih godina su taj kreacionizam i ID, i slicne gluposti, preplavili mainstream medije u Sjevernoj Americi, gdje ja zivim. U pocetku sam to pomno pratila, ali sam posle odustala, zbog zivaca. Sjecam se da su nevjerojatno insistirali na "postanku" od majmuna. Zasto su se toliko nakacili na majmune? Sad su se prosirili i razvijaju "teorije", ali se sjecam, da su za siroke i, da ne kazem kakve mase, banalizirali Darwina i bavili se majmunima? Zasto?
NIN

#193 Re: Inteligentan Dizajn - Dokaz da Kreator postoji

Post by NIN »

omar little wrote:NIN-e kad si vec tu, da te nesto pitam, sa naucnog gledista. Zandjih godina su taj kreacionizam i ID, i slicne gluposti, preplavili mainstream medije u Sjevernoj Americi, gdje ja zivim. U pocetku sam to pomno pratila, ali sam posle odustala, zbog zivaca. Sjecam se da su nevjerojatno insistirali na "postanku" od majmuna. Zasto su se toliko nakacili na majmune? Sad su se prosirili i razvijaju "teorije", ali se sjecam, da su za siroke i, da ne kazem kakve mase, banalizirali Darwina i bavili se majmunima? Zasto?
Pa iz jednostavnog razloga jer im je cijeli koncept baziran na dezinformiranju sa jasnim ciljevima. Za ovaj konkretan slucaj karakteristicno je to da oni koji promoviraju ovaj model linearnog nastanka covjeka od majmuna svjesno obmanjuju svoje konzumente da bi postigli negativni afekt (i efekat) jer je poznato da ljudi kada se susretnu sa cimpanzama u zooloskim vrtovima imaju pomjesane emocije pri percipiranju nasih slicnosti sa njima (ovo je narocito izrazeno u otvorenim kolonijama za vrijeme ovulativnog stadija jedne ili vise zenki sa svojim izrazito nabreknutim polnim organima gdje mozemo svjedociti cestim seksualnim interakcijama gdje se raja pocne zgrazavati). Dakle, cilj je obmanuti konzumenta tako sto ces (lazno) u istu liniju staviti predmet srama sa njim samim koji je svoje seksualne interakcije inhibirao prvenstveno tabuom sto cijelom konceptu daje jos jedan dodatni znacaj. Ali, ti isti konzumenti nemaju predstavu da i cimpanze imaju mehanizme koji pospjesuju seksualnu inhibiranost a koji su usko vezani za socijalne modele slicne nasima!

Pozdrav...
univerzalac

#194 Re: Inteligentan Dizajn - Dokaz da Kreator postoji

Post by univerzalac »

Komotno NIN filozofe možeš da oformiš ateističku sektu...dobro ti ide ispiranje mozgova...polupismenih forumaša! :-)

PS. Koristeći terminologiju...nenormalno načitanog čovjeka bodeš oči...ljudima koji u svakom pogledu srljaju i nadaju se da je istina to što pišeš, jer im ne paše da im se savjest nekad ispituje...čime zaslužuješ da im budeš lider! :-? :evil:
NIN

#195 Re: Inteligentan Dizajn - Dokaz da Kreator postoji

Post by NIN »

univerzalac wrote:Biotički sistemi se nalaze u stanje neravnoteže...kod njih vlada visoka entropija...trebalo bi da naučite terodinamiku i njene osnovne zakone!!!
Nisam siguran, druze moj, da li se salis pa ovako lupas ili stvarno lupas jer ne razumijes stvari o kojima bi lupao. Hebiga druze, zvao si me pa moram da te malo korigiram, s vremena na vrijeme, jel'. :D Kad smo vec kod termodinamike, a tu se smatram pismenim, moram ti reci da su ovo totalno obrnuo! Kazes da u biotickim sistemima vlada visok nered iliti visoka entropija i neravnoteza? :shock: Jesi li ti stvarno zavrsio biologiju ili nas ovdje farbas?

Zivi sistemi su sistemi visokog reda, tj. niske entropije! Ravnoteza je primarni faktor sve dok postoji dotok energije - u nasem slucaju energije Sunca.

Vjerovatno si negdje nabasao na one ublehe sto kreacionisti (totalno krivo) koriste u svojim pamfletima negirajuci evoluciju sa aspekta drugog zakona termodinamike pa nisi dobro rastabirio. :D :D :D
univerzalac

#196 Re: Inteligentan Dizajn - Dokaz da Kreator postoji

Post by univerzalac »

NIN wrote:
univerzalac wrote:Biotički sistemi se nalaze u stanje neravnoteže...kod njih vlada visoka entropija...trebalo bi da naučite terodinamiku i njene osnovne zakone!!!
Nisam siguran, druze moj, da li se salis pa ovako lupas ili stvarno lupas jer ne razumijes stvari o kojima bi lupao. Hebiga druze, zvao si me pa moram da te malo korigiram, s vremena na vrijeme, jel'. :D Kad smo vec kod termodinamike, a tu se smatram pismenim, moram ti reci da su ovo totalno obrnuo! Kazes da u biotickim sistemima vlada visok nered iliti visoka entropija i neravnoteza? :shock: Jesi li ti stvarno zavrsio biologiju ili nas ovdje farbas?

Zivi sistemi su sistemi visokog reda, tj. niske entropije! Ravnoteza je primarni faktor sve dok postoji dotok energije - u nasem slucaju energije Sunca.

Vjerovatno si negdje nabasao na one ublehe sto kreacionisti (totalno krivo) koriste u svojim pamfletima negirajuci evoluciju sa aspekta drugog zakona termodinamike pa nisi dobro rastabirio. :D :D :D
Lapsus...ABIOTIČKI sistemi!!!

PS. Izostavio sam slovo A, ne mogu na sve strane, spopali me ko džahovi!!! :D
NIN

#197 Re: Inteligentan Dizajn - Dokaz da Kreator postoji

Post by NIN »

univerzalac wrote:
NIN wrote:

Lapsus...ABIOTIČKI sistemi!!!

PS. Izostavio sam slovo A, ne mogu na sve strane, spopali me ko džahovi!!! :D
Haj' nek' ti bude, mada sumnjam, jer bi onda slovo "b" trebalo biti malo, jel'. :-) Nego, skontaj ti nama jos materijala za sutra, valja meni za obavezama. :D
univerzalac

#198 Re: Inteligentan Dizajn - Dokaz da Kreator postoji

Post by univerzalac »

Vjeruj mi jer mi je babo fizičar i fakat moram termodinamiku znat u po dana i noći...da sam mislio na biotičke sisteme napisao bi da vlada niska entropija! :D

PS. Nemoj mi skakutat sa teme na temu... 8-)
NIN

#199 Re: Inteligentan Dizajn - Dokaz da Kreator postoji

Post by NIN »

univerzalac wrote:Vjeruj mi jer mi je babo fizičar i fakat moram termodinamiku znat u po dana i noći...da sam mislio na biotičke sisteme napisao bi da vlada niska entropija! :D

PS. Nemoj mi skakutat sa teme na temu... 8-)
Ako si mislio na abioticke sisteme onda i njih karakterizira i red i ravnoteza! Vidis, uzmi na primjer bilo koji kristal pa ces se uvjeriti u njegovu savrsenu i redom determiniranu strukturu! :D Druze, nemoj se bakcat stvarima za koje nisi siguran, drugarski savjet. :D
dr.gog
Grijem se na: briketi kanabisa
Horoskop: Vodolija

#200 Re: Inteligentan Dizajn - Dokaz da Kreator postoji

Post by dr.gog »

univerzalac wrote:Komotno NIN filozofe možeš da oformiš ateističku sektu...dobro ti ide ispiranje mozgova...polupismenih forumaša! :-)

PS. Koristeći terminologiju...nenormalno načitanog čovjeka bodeš oči...ljudima koji u svakom pogledu srljaju i nadaju se da je istina to što pišeš, jer im ne paše da im se savjest nekad ispituje...čime zaslužuješ da im budeš lider! :-? :evil:

Opomena pred ban(chatanje i neuljudno obraćanje).
Post Reply