I ja sam skeptik po svim pitanjima! Svodim na upitnik i najprostije spoznaje i zahvaljujem svojim roditeljima na tome. Ono sto ti i ja vidimo NIJE istina! I ti i ja imamo perceptualnih pogresaka, sto je normalno - znajuci iz psihologije. Mene su naucili da budem skeptican i u ono sto su mi gurali pod nos da citam, a meni bilo cudno. Moras shvatiti da je sve relativno pa i taj famozni polozaj zene u islamu!lady midnight wrote:ma NIN, ja dovodim u pitanje sveNIN wrote:Izgleda da moramo terminologiju razraditi, i to definitivno!lady midnight wrote:..........................
Naime, tvoja replika ima ITEKAKO smisla ali gledajuci je sa aspekta mog posta i nije nesto!
Prisustvovao sam krstenju jednog djeteta koje nije navrsilo ni godinu. Sta se ONO pita sa nekoliko mjeseci? Sta se ONO pita kako ce biti odgojeno - u kojem duhu? Prisustvovao sam i cirkumciziji! Djete reve od bolova! Da li mozes pitati dijete od par mjeseci da li zeli biti osuneceno?
Mozes li zamisliti njegov odgovor?
Dovodis u pitanje tradiciju koju ja navedoh kao losu!?
Pozdrav...i tradiciju i inovaciju i fundament.... sve
takva sam, vidish... (a odrasla u tradicionalnoj i tradicionalistichkoj porodici, mo'sh mislit
)
za mene tradicija podrazumijeva puno vishe od vjerske tradicije; mozhemo prichati o tradiciji recimo u odredjenoj umjetnosti, o obichajnom pravu, o intelektualnoj tradiciji, o tradiciji patrijarhalizma, itd.
ali ne volim da barkam pojmove.
za ovo shto si rekao, slazhem se. (sad vec prelazish sa drushtvenog na individualni nivo, ali hajde...)
djete se ne pita nikako - a kako bi se i pitalo?niti se pita kad se odgaja u ateistichkom duhu (a kasnije recimo postane vjernik), niti obrnuto.
medjutim, ne znam ni kako bi bilo drugachije kad su u pitanju djeca, do jednog odredjenog doba su izbori roditelja ti koji im odredjuju zhivot. (imash ovdje na forumu temu "odgoj djece"jako interesantno
)
ali eto, odrastanje podrazumijeva i osamostaljivanje po tom pitanju. nisam ja nikakav psiholog, ali znam da se svi mi prije ili kasnije "pobunimo" protiv roditelja, isto kao shto znam da ja ne zhivim na isti nachin kao moji roditelji, niti oni na isti kao njihovi.
vec i to je dokaz toga da je tradicija ipak samo jedan faktor - razlichiti vidovi socijalizacije utichu na raznolikost nashih izbora u zhivotu.
a kad smo vec doshli do individualiteta odnosno individualnog izbora - na jednoj drugoj temi sam tvrdila, i iza toga josh stojim, da je religija samo jedna od odrednica ljudskog ponashanja i svjetonazora. chak i onda kad je dominantna odrednica (a nije uvijek, niti je uvijek u istoj mjeri odluchujuca), nikako ne mozhe biti jedina. kontradikcije su i ovdje - kao i svugdje - najnormalnija pojava.
eto, toliko od mene, a ja bih sad zamolila da se vratimo temi.
Ne znam sta da ti vise kazem osim da zelim da nas dijalog bude DIJALOG i da oni koji nisu bili dole dobiju kvalitetne informacije iz nasih konverzacija.
Pozdrav...