Borba Zene za polozaj u Islamu- Kur'an i Zena

Rasprave o vjerskim temama.
Post Reply
NIN

Post by NIN »

lady midnight wrote:
NIN wrote:
lady midnight wrote:..........................
Izgleda da moramo terminologiju razraditi, i to definitivno!

Naime, tvoja replika ima ITEKAKO smisla ali gledajuci je sa aspekta mog posta i nije nesto!

Prisustvovao sam krstenju jednog djeteta koje nije navrsilo ni godinu. Sta se ONO pita sa nekoliko mjeseci? Sta se ONO pita kako ce biti odgojeno - u kojem duhu? Prisustvovao sam i cirkumciziji! Djete reve od bolova! Da li mozes pitati dijete od par mjeseci da li zeli biti osuneceno?
Mozes li zamisliti njegov odgovor?
Dovodis u pitanje tradiciju koju ja navedoh kao losu!?

Pozdrav...
ma NIN, ja dovodim u pitanje sve :D i tradiciju i inovaciju i fundament.... sve :D takva sam, vidish... (a odrasla u tradicionalnoj i tradicionalistichkoj porodici, mo'sh mislit :D)

za mene tradicija podrazumijeva puno vishe od vjerske tradicije; mozhemo prichati o tradiciji recimo u odredjenoj umjetnosti, o obichajnom pravu, o intelektualnoj tradiciji, o tradiciji patrijarhalizma, itd.
ali ne volim da barkam pojmove.

za ovo shto si rekao, slazhem se. (sad vec prelazish sa drushtvenog na individualni nivo, ali hajde...)
djete se ne pita nikako - a kako bi se i pitalo? :? niti se pita kad se odgaja u ateistichkom duhu (a kasnije recimo postane vjernik), niti obrnuto.
medjutim, ne znam ni kako bi bilo drugachije kad su u pitanju djeca, do jednog odredjenog doba su izbori roditelja ti koji im odredjuju zhivot. (imash ovdje na forumu temu "odgoj djece" :D jako interesantno :D)
ali eto, odrastanje podrazumijeva i osamostaljivanje po tom pitanju. nisam ja nikakav psiholog, ali znam da se svi mi prije ili kasnije "pobunimo" protiv roditelja, isto kao shto znam da ja ne zhivim na isti nachin kao moji roditelji, niti oni na isti kao njihovi.
vec i to je dokaz toga da je tradicija ipak samo jedan faktor - razlichiti vidovi socijalizacije utichu na raznolikost nashih izbora u zhivotu.

a kad smo vec doshli do individualiteta odnosno individualnog izbora - na jednoj drugoj temi sam tvrdila, i iza toga josh stojim, da je religija samo jedna od odrednica ljudskog ponashanja i svjetonazora. chak i onda kad je dominantna odrednica (a nije uvijek, niti je uvijek u istoj mjeri odluchujuca), nikako ne mozhe biti jedina. kontradikcije su i ovdje - kao i svugdje - najnormalnija pojava.

eto, toliko od mene, a ja bih sad zamolila da se vratimo temi.
I ja sam skeptik po svim pitanjima! Svodim na upitnik i najprostije spoznaje i zahvaljujem svojim roditeljima na tome. Ono sto ti i ja vidimo NIJE istina! I ti i ja imamo perceptualnih pogresaka, sto je normalno - znajuci iz psihologije. Mene su naucili da budem skeptican i u ono sto su mi gurali pod nos da citam, a meni bilo cudno. Moras shvatiti da je sve relativno pa i taj famozni polozaj zene u islamu!

Ne znam sta da ti vise kazem osim da zelim da nas dijalog bude DIJALOG i da oni koji nisu bili dole dobiju kvalitetne informacije iz nasih konverzacija.

Pozdrav...
lady midnight

Post by lady midnight »

NIN wrote:
I ja sam skeptik po svim pitanjima! Svodim na upitnik i najprostije spoznaje i zahvaljujem svojim roditeljima na tome. Ono sto ti i ja vidimo NIJE istina! I ti i ja imamo perceptualnih pogresaka, sto je normalno - znajuci iz psihologije. Mene su naucili da budem skeptican i u ono sto su mi gurali pod nos da citam, a meni bilo cudno. Moras shvatiti da je sve relativno pa i taj famozni polozaj zene u islamu!

Ne znam sta da ti vise kazem osim da zelim da nas dijalog bude DIJALOG i da oni koji nisu bili dole dobiju kvalitetne informacije iz nasih konverzacija.

Pozdrav...
pa ja sam na nekoliko stranica ovog podforuma iscrpno lobirala za relativizam :D niko nije prihvatio osim ovih koji su vec relativisti :D

i slazhem se, naravno.
pogotovo oko ovoga sa dijalogom - ja nisam osjecala potrebu da to naglashavami, jer sam i polazila od toga da se radi o dijalogu. ali neka si rekao, nije naodmet nikada naglasiti. ;)
NIN

Post by NIN »

lady midnight wrote:
NIN wrote:

Pozdrav...
pa ja sam na nekoliko stranica ovog podforuma iscrpno lobirala za relativizam :D niko nije prihvatio osim ovih koji su vec relativisti :D

i slazhem se, naravno.
pogotovo oko ovoga sa dijalogom - ja nisam osjecala potrebu da to naglashavami, jer sam i polazila od toga da se radi o dijalogu. ali neka si rekao, nije naodmet nikada naglasiti. ;)
Evo, da te poljubim :kiss: !

Nikad nikog cyber ne poljubih prije ali uvijek postoji taj prvu put, jel'!

Pozdrav...
Kwaheri

#179 Re: re

Post by Kwaheri »

buba wrote:
zena wrote:
buba wrote:
S obzirom da se vecina tema banalizira, nivo i nacin komunikacije se mora podrediti tome, inace ces ostati :?
Ako imas nesto konstruktivno reci, bujrum..inace bas ''ma hajde'' :D :D
mrzi me...razvlaciti ovakve teme po forumu, gdje je prosjecno poznavanje materije...ispod nivoa za kvalitetnu raspravu... nego, nemam nista konstruktivno reci. Mogu li pitati?

"Ukoliko je tacno da klanja ispred muskaraca, to je direktna negacija Kur'anskih uputa i tu nema nikakve dileme."...

odakle ti materijal za ovu recenicu?
Odgovoricu ti :) Mada mene mrzi tudji nepotreban sarkazam i brzopleto izvedeni zakljuchci. Ne kontam sta to pronalazis neadekvatno i kontradiktorno u mom postu, da moje znanje ocijenis nepodobnim za kvalitetnu raspravu? Mozda lutam.-.a ti si teolog po struci? :roll:

Dakle konto recenog, u pravu si! De fakto nije direktna negacija, ali jeste indirektna. Eh, sad posto je moje prosjecno poznavanje materije nedovoljno za kvalitetan nivo rasprave..ti zasigurno znas zasto je indirektna negacija.

Ne stoji nigdje da zena mora klanjati iza muskarca, ali stoji izricita uputa vjernicima da slijede put, ponasanje i vladanje Bozijeg poslanika s.a.w.s., a ako je njegova uputa bila da muskarci u safovima dodju ispred zena ( i ovo nisu nedoreceni, nejasni, upitni, izmjenjivi iliti sta ja znam kakvi hadisi), sta je onda Aminino klanjanje u safu ispred?!

Da se razumijemo, mnoge stvari koje su ostavile prostora za tumacenje su izmanipulisane od strane muskaraca i trebaju podleci reformi, zasto ne?
Ali sam stava da je njen akt promijene safova, vise diskreditovao, nego sto joj je pomogao u onom sto cini i stoga je ne mogu uzeti za ozbiljno.
Uostalom, zaista nemam ni izbliza dovoljno znanja da se upustam u ozbiljne rasprave, kao ni vecina na ovoj temi, ali za kvalitetan dijalog je dovoljan racio i postivanje tudjeg misljenja i licnosti, sto ti ne pokazujes nazalost.

Finito :)

ne raspravlja mi se o ovim temama, to sam ja rekla ili bolje receno ne razvlace mi se ove teme po forumu, jer njime plove, kako sam vec rekla, likovi koji eto desant ove Amine :D preozbiljno shvacaju...a nista od toga ne razumiju... I sto je taj njen slucaj zaista toliko vazan da bi se uzimao za neki parametar "borbe", "neislamkog", vakog-nakog...ne drzim njeno ponasanje vaznim, nije prva koja je ovako nesto uradila, (samo je prva koja je od toga napravila show) a za polozaj muslimanke u Gvineji Bisao, jednako kao i New Yorku, njen postupak je vazan koliko i razmnozavanje pingvina na sjevernom polu..
To sto mi je simpaticna :D je nesto drugo...
i josh nesto, ne treba instituciju imameta braniti od Amine...i slicnih njoj... posebno ne, tvrditi kategoricki, kakva je bila tvoja tvrdnja, da je to stroooogo protiv islamskih propisa...i josh k tome pozivati se na Kur'an... tja...
Ne vrjeđaj se...btw...moja konstatacija o "raspravi" nije bila usmjerena tebi licno... no pregledaj malo teme po ovom podforumu, vidjet ces, da sam u pravu... i iako volim kad sam u pravu, ovo mi i nije drago...
:oops: :D

uzdrav'je i selam...

p.s.
ni mene ne shvacaj ozbiljno... :D
buba

#180 re

Post by buba »

Pa simpaticna je i meni..pogotovo ono njeno isturanje ispred u safu :D
Ma obazirati se na kvalitetu dijaloga na forumu nema smisla, jer nijedan dijalog nije univerzalan, moze samo imati takve vrijednosti. Ulaziti u raspravu s nekim ko nema ni modikum razumijevanja za tu tematiku, isto nema smisla, dakle moraju postojati odredjene predispozicije, i ja te razumijem o cemu govoris, ali mene to ne nervira previse, preskacem besmislene komentare koji reciprocno svom neznanju sire dijapazon teme u besvijest. I tu si opet u pravu..tada nema smisla razvlaciti temu. :)

Ono sto sam potencirala je njen kredibilitet, koji po meni gubi na tom isturanju, jer za tim fakat nije imala potrebe, a opet tvrdim da je u indirektnoj negaciji Kur'ana glede namaza.
Haj da ne razvlacimo dalje :-D

p.s. Onaj link s pocetka nista ne skontah..imal' kakav link o njoj na engleskom?!
Kneesaa

#181 Fatima Mernissi i knjige o polozaju zena u islamu

Post by Kneesaa »

sorry - ali nije mi se dalo iscitavati sve poruke na ovu temu, ali samo da podvucem jednu autorku kao dobar izvor i opsteg znanja, ali i malo vise informacija o kritici samog tumacenja polozaja zena u islamu.
fatima mernissi iz maroka, profesorica sociologije, je napisala nekoliko knjiga na temu. koliko znam kod nas su prevedene dvije "snovi o zabranjenom vocu" laguna, beograd; "zaboravljene vladarice u svijetu islama" u prevodu zilke siljak, buyfeminabook, sarajevo.
ja trenutno gutam "the veil and the male elite - a feminist interpretation of women's rights in islam".
paratrooper

Post by paratrooper »

El_comadante wrote:ženi u islamu nije dozvoljeno da klanjaju ispred muškarca, niti zajedno sa njima, niti da žena predvodi muškarcima Hudbu. to je odmah degradira u njene iskrene namjere
EL_Arab, zasto se ti ne bi dobrovoljno vratio u palestinu ili saudijsku arabiju :D
Bea_Trix
Location: 'Mount Everest: forbidding, aloof, terrifying. The mountain with the biggest tits in the world.'

Post by Bea_Trix »

paratrooper wrote:
El_comadante wrote:ženi u islamu nije dozvoljeno da klanjaju ispred muškarca, niti zajedno sa njima, niti da žena predvodi muškarcima Hudbu. to je odmah degradira u njene iskrene namjere
EL_Arab, zasto se ti ne bi dobrovoljno vratio u palestinu ili saudijsku arabiju :D
a ako ces ostati, ponovi padeze :D
bogoljub

#184 Re: Borba Zene za polozaj u Islamu- Kur'an i Zena

Post by bogoljub »

ZENA JE, SVE U SVEMU NEVOLJA,
A NAJGORE U NJOJ JEST
DA NIJE MOGUCE BEZ NJE!
Najbolja svojstva zena su najgora svojtva muskaraca:UZNOSITOST, BOJAZLJIVOST I SKRTOST!
ako je uznosita nece dopustiti da joj se pristupi,
ako je skrta-cuvat ce imovinu svoju i imovinu muza svoga i
ako je bojazljiva- plasit ce se svega sto je moze snaci!
neprilagodjena

#185 Re: Borba Zene za polozaj u Islamu- Kur'an i Zena

Post by neprilagodjena »

legionarka wrote:Imala sam priliku upoznati Elli Safari, zenu koja je napravila dokumentarni film o Amini Wadud, borcu za reformu polozaja zena u Islamu.
Amina Wadud je profesor islamskih naukai pisac knjige "Kur'an i Zena".
Ova zena je zapanjila islamski svijet tako sto je klanjala ispred muskaracau dzamiji. Wadud se pokusava izboriti za boljji status zena i Islamu. Ona se bori za zene koje ce biti aktivnije u javnim aktivnostima koje mogu napraviti promjene u drustvu.
Amina, jako tiha i odmjerena zena propovjeda blagu, "feministicku" reformu Islama. Zbog toga na stalnom je udaru kritike islamskog svijeta.

Mene je fascinirala njena knjiga i stav koji zagovara. Zanima me sta cjenjeniu forumasi misle o tome...

U prilogu evo i link za film o ovoj fascinantnoj zeni, koja je istrajna u svojoj vjeri ali i u borbi za bolji polozaj zene u religiji....

http://www.nmo.nl/67-Amina_Wadud.html?aflevering=2696
na dnu ove stranice ima par opcija za gledanje ovog dokumentarnog filma...

pozz

Mene interesuje da li neko zna sta u Kuranu pise o polozaju zene u Islamu????

ako je vec postavljeno a ja sam taj tekst promasila pri brzom pregledu teme onda se izvinjavam :-D
Post Reply