Hormoni stitne zlijezde

Sve o zdravlju...

Moderator: anex

Post Reply
Stilicka

#176 Re: Hormoni stitne zlijezde

Post by Stilicka »

sterilitet moze se izazvat i moze smetat trudnoci i zacecu, kod kronicni bolesti stitnjace jedino, kad su hormoni u totalnom haosu,al se da sredit odgovorajucom terpaijom

Sve sto si simptome navela,su karakteristicne za hiper, nisi mi rekla,dal imas problem sa kilazom, da li si naglo smrsala?

nisu nalazi toliko losi, samo su ti malo presli gornju granicu, uvest ce ti terapiju da ti snize hormone, tabletice :)

od kada ti je to pocelo, koliko ti je godina, jer sam ja vrlo mlada, nasla oci u oci sa bolestima hormana i njihovih poremecaja, tako dda dosta znam :)
amelinaa

#177 Re: Hormoni stitne zlijezde

Post by amelinaa »

imam 25 godina...nisam osjetila jos probleme sa kilama...ipak sa ubacivanjem te terapije vjerovatno cu dobiti kile ko miss piggy...meni ne gine takav scenarij..kazu da moze potrajati samo jedan period?!
ja nemam blage veze o ovome tako hvala na svakoj informaciji...
ja se znojim strasno,bukvalno me nekad stid majke mi...ruke,noge,pazuh da ne pricam...najveci sam potrosac rexone...znaci uzrocnik ovog svega-hormoni:(
amelinaa

#178 Re: Hormoni stitne zlijezde

Post by amelinaa »

sorry, boli me vrat zadnjih 15 dana, malo nesvjestice pa smo zbog toga i radili nalaze..danas su stigli:(
Stilicka

#179 Re: Hormoni stitne zlijezde

Post by Stilicka »

amelinaa wrote:imam 25 godina...nisam osjetila jos probleme sa kilama...ipak sa ubacivanjem te terapije vjerovatno cu dobiti kile ko miss piggy...meni ne gine takav scenarij..kazu da moze potrajati samo jedan period?!
ja se znojim strasno,bukvalno me nekad stid majke mi...ruke,noge,pazuh da ne pricam...najveci sam potrosac rexone...znaci uzrocnik ovog svega-hormoni:(
nisi jedina, i ja se uzasno znojim, ne mogu da spavam, promjene raspolozenja, ja upadam jedan period u hipo-hiper hiper-hipo... katastrofa :oops: borim se nekako terapiju su mi dali, tek mi je 20
LaCici

#180 Re: Hormoni stitne zlijezde

Post by LaCici »

@amelinaa Te vrijednosti nisu toliko strasne, moze se to dotjerati. Ja bih na tvom mjestu provjerila i antitijela, jer ona mogu uzrokovati probleme sa zatrudnjivanjem. I ako mozes sebi priustiti da odes kod dr Zelije, vise sam i dosadna koliko zenu hvalim :D ali zaista je vrijedi posjetiti. U svakom slucaju sto prije poceti lijeciti jer je hipertireoza gora od hipo. Ja se godinama vec borim sa hipotireozom i vjeruj mi kako idem kod dr Zelije preporodila sam se, ide nabolje, ne moze preko noci ali ja imam strpljenja. Zato samo odlucno kreni sa lijecenjem i sretno. ;)
amelinaa

#181 Re: Hormoni stitne zlijezde

Post by amelinaa »

hvala puno..
nisam imala pojma da ovo je tako ucestal problem kod zena,
imate li neki kontakt telefon te doktorice ili informaciju gdje je ordinacija...
naime meni se na desnoj strani nalazi "nesto" velicine 18 mm pa to treba provjeriti takodje...
kazu da je moguca i upala stitne
LaCici

#182 Re: Hormoni stitne zlijezde

Post by LaCici »

Ona privatno radi u Kolodvorskoj, to ti je onaj Zavod za zdravstvenu zastitu radnika u saobracaju, tu joj je ordinacija. Evo i broj 061/206 476
Ninano

#183 Re: Hormoni stitne zlijezde

Post by Ninano »

amelinaa wrote:imam 25 godina...nisam osjetila jos probleme sa kilama...ipak sa ubacivanjem te terapije vjerovatno cu dobiti kile ko miss piggy...meni ne gine takav scenarij..kazu da moze potrajati samo jedan period?!
amelinaa, najbitnije je da ides redovno na kontrolu i naravno, da PORAVNIS!! Ne zamaraj se previse s tim!! Ja sam imala i hipertireozu, i tri cvorica i povecana antitjela sto je islo u prilog autoimunoj tireopatiji, ubrzan rad srca tj. tahikardiju, sto je opet posljedica hormona ... pila sam lijekove, PTU, Corvitol, Propranolol, Metoprolol.. dok jednog dana SAMA nisam prekinula terapiju. Nisam vidjela nikakve promjene, osim, sto sam u svojoj glavi poravnila!! Nestala je nervoza, znojenje, umor.. ali sam REDOVNO isla na kontrolu (to sam prihvatila kao nesto cisto informativno)!! Prvu godinu su se hormoni vratili u normalu, a za 2-3 godine su nestali i dva cvorica. Ove godine je nestao i zadnji. Na koji nacin ne znam, ali znam da se vise ne lozim na gluposti, poravnila sam maximalno, koliko je to moguce.. I dan danas idem na konrolu jednom godisnje i za sada je sve ok. Ubrzan puls je na zalost ostao! Naravno, NE PREPORUCUJEM ti da sama prekidas terapiju, ali bitno je da "slusas" svoje tijelo i intuiciju, da nervozu smanjis na najmanju mogucu mjeru, i naravno redovne kontrole i bice sve OK. Kao sto vidis kod mene je trajalo jedan period, bar za sada :)
serum

#184 Re: Hormoni stitne zlijezde

Post by serum »

Pozdrav svima.
Vidim da vas dosta ima koji se "dobro" razumijete u probleme oko štitnjače.

Brzo ću vam reći moj problem.
Veoma nervozan, imam osjećaj da kad popijem čašu vode, da se udebljam, prhut, česte neke kožne i urino infekcije, čest pad šećera (hipoglikemija),variranje pritiska, neke aritmije srca (bio na pregledu, srce uredu), povišene masnoće, ostali nalazi uredni, promjene raspoloženja.

Otišao drSmajloviću radi ultrazvuka abdomena. Usput mi pogleda štitnu žlijezdu, te nalaz kaže: "štitna žlijezda nije uvećana i mjeri 14,5mk, normala od 10 do 20ml.Obostrano sitniji koloidi promjera do 5mm.Grublja ehomorfološka struktura. Traheja medioponirana."

Pitao me da li se puno sekiram (odgovor je bio da, da), te mi je rekao da u skorije vrijeme uradim MR abdomena, sa osvrtom na gušteraču (uradio sve je uredno) , i hormone štitne žlijezde , koje ću otići danas privatno uraditi.

E sad ima li neko da mi kaže da je imao slične probleme, i dali je ovaj nalaz zabrinjavajući? Da li ove probleme može uzrokovati štitnjača?

Unaprijed hvala.
LaCici

#185 Re: Hormoni stitne zlijezde

Post by LaCici »

Ja sam imala iste zdravstvene probleme i nakon uradjenih pretraga dijagnosticirana mi je hipotireoza. Zato samo uradi hormone, jer su sve to sto si nabrojao tipicni simptomi bolesti stitne zlijezde. Nemoj se previse ni brinuti ako ti ne bude nalaz valjao, sve se to da popraviti uz adekvatnu terapiju. Hajde javi kakvi su ti nalazi, pa ako ne daj Boze bude problema, da ti odmah preporucim doktoricu, da se ne zezas sa raznoraznim doktorima kao ja. Sretno! :wink:
serum

#186 Re: Hormoni stitne zlijezde

Post by serum »

Evo vadio sam krv, nalazi sutra do 12h.
Pošto nemam doktora koji će mi pročitati ove nalaze, osim porodične medicine, molim da mi date savjet kod koga da odem. Naravno, ako nešto nebude uredu, ljekar iz porodične medicine će me poslati vjerovatno u onu gužvu na Koševu.
LaCici

#187 Re: Hormoni stitne zlijezde

Post by LaCici »

Na nalazu ce ti pisati i koje su referentne vrijednosti, a i kakav je tvoj nalaz. Ukoliko tvoji nalazi budu u okviru referentnih, ne trebas ici. Mada bilo bi dobro da ti dr porodicne medicine pogleda. Ako te uputi specijalisti, ja ti preporucujem da ides kod dr Zelije Velije privatno. Broj je 061/206 476 i ona ti je u poliklinici Al Tawil u Importanne centru. Meni je jedino ona uspjela dovesti stitnu u red. A ako procitas cijelu temu, vidjet ces da je svi hvale i preporucuju. Mada, nadam se da ce sa nalazom sve biti ok i da ti ona nece ni trebati. :wink:
serum

#188 Re: Hormoni stitne zlijezde

Post by serum »

Nalazi stigli.
Sve uredno.Znači nije štitna žlijezda.
Možda neke ideje.....od vas....??
LaCici

#189 Re: Hormoni stitne zlijezde

Post by LaCici »

Neuropsihijatar. Ako su ti nalazi uredni, onda je definitivno do stresa i psihe.
wewa

#190 Re: Hormoni stitne zlijezde

Post by wewa »

mozda nije lose otici endokrinologu - provjeriti rad nadbubreznih zlijezda...
Lullaby5

#191 Re: Hormoni stitne zlijezde

Post by Lullaby5 »

radila sam nedavno hormone i nalazi kazu T3 2.94, T4 1.14 a TSH 0.007
sta znaci kad je taj TSH toliko nizak?!!
otici cu naravno doktoru koji me je poslao da vadim nalaze, ali malo sam nestrpljiva da saznam sta je ovo :-)
serum

#192 Re: Hormoni stitne zlijezde

Post by serum »

Evo mene.
Konačno imam dijagnozu, a nadam se i rješavanje dosadašnjih tegoba.
Poslušao sam vas i otišao privatno kod endokrinologa. Dr kod koje sam otišao odmah "s vrata" mi je rekla dijagnozu a i da nije pogledala nalaze koje sam donio. U pitanju je metabolički sindrom x, ili hiperinsulemija ili inzulinska rezistencija, a najprostije pred dijabetesno stanje.
Sve simptome koje imam, sama mi je rekla , a ja samo potvrdio.
Dobio terapiju Siofor 500mg, fizička aktivnost, mršanje, da bi spriječio dijabetes tip II.
Ako koga zanima dr je Belma Aščić Buturović, privatna poliklinika.
Napominjem, sa istim nalazima sam bio kod dr Bosanka Horozovića, koji je rekao da su nalazi ureni i poslao me na MR Pankreasa (pa da ste u toku).

Pozdrav
Stilicka

#193 Re: Hormoni stitne zlijezde

Post by Stilicka »

Serum :)

procitala sam tvoje predhodne postove, kada si naveo simptome gore, odmah sam pomislila boze, evo ga jos jedan sa hiperinzulinemijom ili pak hipom, jer su mi simptomi vrlo poznati :D , pa si napisao da nije stitna, odmah sam skapirala da je secer, odnosno predijabetes, al nisam ti nista htijela pisati, da te ne strasim :D

Imam i ja to sr*nje zajedno sa hipom, isti simptomi, pijem siofor i letrox ... evo vec 1.5 godinu , prije par mjeseci, istjerao me doktor preko vrata , kada sam mu dosla sa posljednjim nalazima na kontrolu.. nalazi katastrofa, kaze isto ko da ti je 80 godina :( razlog, ja sam to shvatila olako, kao kad ustanem bilo to 12, 15, 16 h tad pijem tabletu .. :-)
a tad nemaju efekta..

Najbitnije je da na vrijeme pijes tablete, najbolje u 06:00 jer je tada najveca razina hormona rasta, kortizol, inzulin, estrog, prog, test, hormona s.z T4-T3

to sad prakticiram, nisam nesto puno sredjivala ishranu,sem sto u svakom obroku se trudim jesti proteine, krecem se mnogo sto je najbitnije,nalijevam se kafama, prepolovila sam se kakva sam bila na pocetku bolesti, jos par kilica i tip top.. butine me je*u, tu imam najvise vode :x
serum

#194 Re: Hormoni stitne zlijezde

Post by serum »

Stilicka

Meni je rekla da uzimam 10 dana 250mg poslije glavnog obroka.
Pa onda 10 dana po 500mg, pa poslije ponovo 10 dana 750mg,onda uključiti fizičku aktivnost pa onda na kontrolu.

E sad me zanima...jel ti išta pomogla ova terapija, osječaš li se bolje,da li su se smanjile hipoglikemije...koje su nuspojave Siofor-a...onako iz prve ruke??
Stilicka

#195 Re: Hormoni stitne zlijezde

Post by Stilicka »

Serum

Pa evo ovako, kad sam ga tek pocela piti, znaci 2x500 ujutro i navece, prvu tabletu siofora sto sam popila taj dan, pocela mi se gadit hrana, imala sam proljev svako 15 min, grceve, nagona na povracanje, umor teski, to je trajalo oko 2 sedmice, tako da sam slabo i jela :( pa sam i dodatno smrsala, sto mi je bilo super, kasnije su nestale nuspojave valjda se organizam navikao..to su ti neke nuspojave par dana, dok ti se organizam ne navikne na njih..

Kod mene ti je problem sa visokim inzulinom, al mi je secer normalan, najmanji je bio 3,8 kad nisam pala u nesvijest, a najveci do 7, nikad nije isao preko, to j neko predijabetno stanje i kod mene.. hipoglikemije mi se dese eventualno 2 puta u jednom mjesecu.. mogu reci da mi je siofor pomogao i to dosta, cak sam smrsala od njega, vratili su mi se hormoni fsh i lh u normalu, i dobila sam evo za redom 3 menstruacije, koji nisam imala 1.5 godinu, ten mi se popravio, inzulin i c-peptid je pao znatno kakav je bio u jutarnjim satima na taste, te poslije jela( napisat cu nalaze veceras) da uporedis :mrgreen: ako te jos sta zanima, pitaj :bih:

letrox+siofor mislim da je "dobitna kombinacija", sto se tice mrsanja(za covjeka koji boluje ujedno od hiperinsulinemije i hipotirioze) :thumbup:
serum

#196 Re: Hormoni stitne zlijezde

Post by serum »

E super si, samo nemoj da ti dosadim.
Meni je rekla da uredim nalaze na neka dva antigena štitnječe (pošto sam na poslu nemam uputu da vidim koji su to).
Šta je to odprilike, za šta služe?
Naravno, isti problem imam. Inzulin je konstantno povišen, dok je glukoza uvijek uredu.
Poslije prve tablete (juče) sam osjetio mučninu i gađenje ali me brzo prošlo.

Obavezno mi prepiši te nalaze :)
Stilicka

#197 Re: Hormoni stitne zlijezde

Post by Stilicka »

Serum

heheh nadam se da neces :D

antigeni , su ti ustvari ta anti tijela, ako se ne varam..
izvadit ce ti krv, i izmjerit ce ti Tga i Tpo, da vidi kolika su, ako su visoka, znaci da tvoja vlastita anti- tjela napadaju stitnjacu ti, misle da je strano tijelo, da bi se odbranila.. vremenom, ce je unistit, ili joj poremetit funkciju, ako ne pocne se sa terapijom, to se zove Hashimoto autoimuna bolest, koja se lijeci dozivotno.. izvini sto ovako, al daj Boze da sve uredu kod tebe bude :)

samo mi reci sta si radio od nalaza, ili napisi svoje, pa da znam sta da postavim, jer ih imam hrpu :D Do tada sretno
dinadi

#198 Re: Hormoni stitne zlijezde

Post by dinadi »

E pa ovako, ja sam ovdje sasvim nova, i moram priznati, ljudi svaka vam čast!! Toliko sam korisnih stvari saznala i čula od vas (usput se malo i rasteretila, jer nisam bila sigurna, da li su tegobe koje ja imam od štitne, ili nekog drugog, ne daj Bože, goreg oboljenja). Tako da je panika radila svoje i smo mi činila gore. Naime, meni je u augustu dijagnosticirana hypotireoza. Do tada nisam imala (ili nisam primjećivala) nikakve simptome, već onako rutinski sistematski pregled je pokazao da mi je TSH bio 0,03. Kako sam bila na odmoru, kad su mi javili rezultate, tako nisam odmah počela sa terapijom, ali već početkom oktobra su mi urađeni i ostali hormoni i antitijela, i rezultati su bili vrlo čudni. Sad mi je TSH bio 15,3, T3 i T4 u granicama, ali antitijela su bila povišena. Rađen mi je ultrazvuk štitne, i na njemu nema ništa osobito, nikakvih čvorića, uvećanja, jedino malo tamniji parenhim, što po mišljenju i radiologa i endokrinologa i odgovara ukupnoj slici i autoimunoj tireopatiji koja mi je dijagnosticirana. Znači u mjesec i po TSH (bez terapije) skače sa 0,03 na 15,3 ?!?!? Propisan mi je Letrox 50mg pet dana u sedmici, a vikendom po pola. E tad počinje urnebes. Ja ne mogu nikako da se dozovem niti da funkcionišem normalno. Od aritmije, skakanja krvnog prtiska, osjećaja trnaca (pogotovo desna strana, tj desni taban i šaka), generalno neke slabosti, osjećaja preskakanja u radu srca, čak na momente kao da ću se izgubiti, neki čudan osjećaj koji kao da krene iz stomaka i grudi, pa sve do glave, a sad i kao neki vertigo (da li od ležanja cijeli dan juče, ili možda od lošije cirkulacije, pojma nemam). Ali helem, čista katastrofa!!!! Vidim da su mnogi od Vas imali iste ili slične simptome, pa me to kao malo tješi, ali opet mi razne varijacije na temu padaju na pamet. Ne znam tačno što vam ovo sve napisah, ali valjda je to moj način da kažem "HELP". Ima li ko kakvu pametnu ideju, šta dalje??? Da li je moguće da sve ovo radi štitna ili možda Letrox?
BTW, kako da dođem do dr Velije koju svi hvalite (ja sam išla kod neke Alme Mujačić (čini mi se) u Sunce polikliniku, i ne znam baš šta da vam kažem. zadnji TSH (prije sedam dana, je bio 7,5, i povećala mi je dozu na 50 mg svaki dan, a 75mg vikendom), na šta je moj internista rekao NE! Imam osjećaj da lutam u krug. HELP, please!!
LaCici

#199 Re: Hormoni stitne zlijezde

Post by LaCici »

Sa Letroxom ja nisam nista postigla, cak mi je odmagao, jer mi je svaki put nalaz sve gori i gori bio. Letrox je totalno neucinkovit lijek, vec sam pisala na ovoj temi da je u nekim drzavama zbog neucinkovitosti povucen sa trzista. Ja sam se par godina lijecila njim, ne znajuci kakav je lijek, i nalaz uvijek sve gori i gori. Kada mi je TSH narastao na 12 a antitijela na 1000 odlucila sam da promijenim doktora i sada idem kod dr Zelije. Promijenila mi je lijek i dovela stitnu u red. Sad sam jos i trudna (a kazu da se hormoni u trudnoci pogorsaju) a meni je nalaz odlican, sve zahvaljujuci dr Zeliji koja stvarno vodi racuna o mojoj bolesti. Danas nemam apsolutno nikakvih simptoma hipotireoze, ne pamtim kada sam imala aritmije i preskakanje srca i slicno. Dr Zelija ti radi sada u Poliklinici Al Tawil u Importanne-u. Evo njihov kontakt telefon i zakazi se: http://klinikatawil.com/kontakt.html
Sretno!
dinadi

#200 Re: Hormoni stitne zlijezde

Post by dinadi »

La Cici, hvala ti puno. Moram priznati da su me tvoji postovi najviše i ohrabrili i ponukali da se pridružim forumu. Vidjela sam da je tvoje iskustvo sa Letroxom bilo loše :(
Pokušavala sam da se zakažem, ali su mi u Al Tawilu rekli da ona sama zakazuje svoje pacijente. Jučer sam je pokušala nazvati (naravno bezuspješno, i poslala sam joj sms, nisam dobila odgovor). nadam se da ću imati više sreće danas, ako već nije otišla negdje za praznike.
Da li si ti imala neke od ovih "ozbiljnijih" simptoma koje sam ja spominjala.??
Divne vijesti, za trudnoću :)) Želim ti puno sreće i da sve prođe u najboljem redu. I mi planiramo još jedno (imamo curicu od 9 godina), ali sada nisam baš sigurna da li je to dobra ideja sa obzirom na to koliko se ja loše osjećam :sad: šmrc šmrc
Post Reply