KOLIKA JE PLATA SA EKONOMSKIM FAKULTETOM??

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
Mujo.Hrnjica

#176 Re: KOLIKA JE PLATA SA EKONOMSKIM FAKULTETOM??

Post by Mujo.Hrnjica »

bubavi wrote:Zamolio bi vas ukoliko poznajete osobe koje su zavrsile ekonomski fakultet, da mi kazete koliko im se krece prosjecna plata na podruciju Sarajeva?
u kapitalizmu nema fiksne plate, za isto radno mjesto, u istoj firmi dva razlicita covjeka imaju razlicite plate

ovo sto ti pitas je smijesno
bubavi1

#177 Re: KOLIKA JE PLATA SA EKONOMSKIM FAKULTETOM??

Post by bubavi1 »

Mujo.Hrnjica wrote:
bubavi wrote:Zamolio bi vas ukoliko poznajete osobe koje su zavrsile ekonomski fakultet, da mi kazete koliko im se krece prosjecna plata na podruciju Sarajeva?
u kapitalizmu nema fiksne plate, za isto radno mjesto, u istoj firmi dva razlicita covjeka imaju razlicite plate

Smijesan je tvoj odgovor, odnosno zabrinjavajuci !! Zna se koliko se krecu plate s zavrsenim VII stepenom obrazovanja, ima tabela za takve stvare! Sad posto si vjerovatno neobrazovan, sigurno to i neznas!
Da znas, rekao bi po specijalitetima koliko se krecu, prosjek itd.
Francuska je kapitalisticka zemlja kao svicarska pa se zna kolike su plate kada student polozi, a takodjer se zna koliko su prosjecne posle 5 godina iskustva itd...sve se zna, zato te studente se ne vode lako za nos jer znaju koliko se treba traziti i kome traziti. Dok u BIH malo ko da zna, pa zato i neznakovici traze po 500KM neka samo rade i da imaju za kafu. BIH zemlja kapitalizma?? sad sam se postenski nasmjeao :D :D :D
kenzo

#178 Re: KOLIKA JE PLATA SA EKONOMSKIM FAKULTETOM??

Post by kenzo »

najvise na birou ekonomista, onih sa filozofskog..a sa FPN daleko najvise
Mujo.Hrnjica

#179 Re: KOLIKA JE PLATA SA EKONOMSKIM FAKULTETOM??

Post by Mujo.Hrnjica »

bubavi1 wrote:
Mujo.Hrnjica wrote:

Smijesan je tvoj odgovor, odnosno zabrinjavajuci !! Zna se koliko se krecu plate s zavrsenim VII stepenom obrazovanja, ima tabela za takve stvare! Sad posto si vjerovatno neobrazovan, sigurno to i neznas!
Da znas, rekao bi po specijalitetima koliko se krecu, prosjek itd.
Francuska je kapitalisticka zemlja kao svicarska pa se zna kolike su plate kada student polozi, a takodjer se zna koliko su prosjecne posle 5 godina iskustva itd...sve se zna, zato te studente se ne vode lako za nos jer znaju koliko se treba traziti i kome traziti. Dok u BIH malo ko da zna, pa zato i neznakovici traze po 500KM neka samo rade i da imaju za kafu. BIH zemlja kapitalizma?? sad sam se postenski nasmjeao :D :D :D
djecko, hajde sto nisi smijesan, nego se izvaljujes da nije humano

1. U kapitalizmu se ne zna kolike su plate, a vjeruj ne zna se ni u Bosni, u privatnim firmama ti ne znas unaprijed koliku ces imati platu, zavisi ciji si, ko si, sta si itd.itd.

2. u bilo kojoj zemlji kapitalizma a pogotovo u evropi, ne znas unaprijed plate, NE ZNAS, nemoj lupati dzabe, mozes imati prosjecnu, naci cu ti ja na netu prosjecnu, imas statisticare, institute i ljudi kazu prosjek je 3000 za dipl.ecc a imas likova rade za 2 milje a imas i likova koji rade i za 4-5 milja

3. Nije samo u BiH nego svugdje imas ljudi koji se prodaju ispod cijene, nema to veze s drzavom, imas isto i kretena koji misle da su neko i nesto pa traze nenormalne plate

4. U Bosni jeste kapitalizam, gledaj ti to kako hoces, jeste truho, jeste supalj ali je kapitalizam, nije jos natjerao Bosnju da skvici i da radi ali jos malo, sve dok neko iz Sarajeva ne pocne se javljati na konkurse u Bugojnu ili slicno jos uvijek nij epravi kapitalizam ali doci ce, ne brinem se, doveli su nam najgoru bagru da nas uci kapitalizmu

Ako imas kakvih pitanja, pitaj, nemoj se izvaljivati, neces crci ako pitas, puno mozes dobiti a nista izgubiti, gubis samo kad pokusavas da budes pametan a ispadas supalj!
FantomDOTba

#180 Re: KOLIKA JE PLATA SA EKONOMSKIM FAKULTETOM??

Post by FantomDOTba »

@MujoAhmedinedzad prekini ba ljude vrijedjat nije ti ovo Al Jazeera
bubavi1

#181 Re: KOLIKA JE PLATA SA EKONOMSKIM FAKULTETOM??

Post by bubavi1 »

1. U kapitalizmu se ne zna kolike su plate, a vjeruj ne zna se ni u Bosni, u privatnim firmama ti ne znas unaprijed koliku ces imati platu, zavisi ciji si, ko si, sta si itd.itd.

2. u bilo kojoj zemlji kapitalizma a pogotovo u evropi, ne znas unaprijed plate, NE ZNAS, nemoj lupati dzabe, mozes imati prosjecnu, naci cu ti ja na netu prosjecnu, imas statisticare, institute i ljudi kazu prosjek je 3000 za dipl.ecc a imas likova rade za 2 milje a imas i likova koji rade i za 4-5 milja

3. Nije samo u BiH nego svugdje imas ljudi koji se prodaju ispod cijene, nema to veze s drzavom, imas isto i kretena koji misle da su neko i nesto pa traze nenormalne plate

4. U Bosni jeste kapitalizam, gledaj ti to kako hoces, jeste truho, jeste supalj ali je kapitalizam, nije jos natjerao Bosnju da skvici i da radi ali jos malo, sve dok neko iz Sarajeva ne pocne se javljati na konkurse u Bugojnu ili slicno jos uvijek nij epravi kapitalizam ali doci ce, ne brinem se, doveli su nam najgoru bagru da nas uci kapitalizmu

Ako imas kakvih pitanja, pitaj, nemoj se izvaljivati, neces crci ako pitas, puno mozes dobiti a nista izgubiti, gubis samo kad pokusavas da budes pametan a ispadas supalj!
Redom:
1: U svakom ugovoru stoji fiksna plata, po dogovoru izmedju zaposlenika i radnika, privatna, ili drzavna firma.
2: U Evropskim firmama se pretezno znaju plate ( za firme koje traze osobe za odgovorne poslove), mjesecno ili godisnje, u Francuskoj ima takodjer minimalna plata zagarantovana, po iskustvu i diplomi imas koeficient, zna se, ides firmi kada ti pruzene uslove odgovaraju, firma objavi preko agencija za zaposlavanje ili interneta uslove, kao i ponudjene plate, pored plate dodtane usluge, auto, racunar, telefon, benzin, topli obrok, godisnji odmor itd itd
3: Ljudi koji trazu nenormalne plate ima, kada je plata po dogovoru, tvoje je da dokazes koliko si iskusan, a takodjer imas i oni koji se nude za sitne pare jer nemaju toliko izbora

A za to zadnje, evo ti par primjera o onome sto navodim, ne bubam JA na pamet...

http://www.anpe.fr/espacecandidat/nicol ... ce=314462W ( za trgovca u prehrani)
http://www.anpe.fr/espacecandidat/nicol ... ce=443294Z ( za vodoinstalatera, satnica je tu 9.70€, i radi se 35 sata sedmicno)
http://www.anpe.fr/espacecandidat/nicol ... ce=891272R ( za sofera, plata je tu 1337.73€/mjesecno x12mjeseci)

Treba li jos primjera? Hajd sada reci da to nije tacno da se nezna unaprijed plata itd....Zna se po zakonu koliko su plate po koeficijentima, nivo skole, struke itd itd...samo sto to ti neznas, i sto te neinteresuje da znas, sam si rekao da se neki provaljivaju a drugi se ponizavaju za 400-500KM, ti si izgleda takav jer neznas mi odgovor dati...u tome je fazon!
Mujo.Hrnjica

#182 Re: KOLIKA JE PLATA SA EKONOMSKIM FAKULTETOM??

Post by Mujo.Hrnjica »

bubavi1 wrote:

Redom:
1: U svakom ugovoru stoji fiksna plata, po dogovoru izmedju zaposlenika i radnika, privatna, ili drzavna firma.
2: U Evropskim firmama se pretezno znaju plate ( za firme koje traze osobe za odgovorne poslove), mjesecno ili godisnje, u Francuskoj ima takodjer minimalna plata zagarantovana, po iskustvu i diplomi imas koeficient, zna se, ides firmi kada ti pruzene uslove odgovaraju, firma objavi preko agencija za zaposlavanje ili interneta uslove, kao i ponudjene plate, pored plate dodtane usluge, auto, racunar, telefon, benzin, topli obrok, godisnji odmor itd itd
3: Ljudi koji trazu nenormalne plate ima, kada je plata po dogovoru, tvoje je da dokazes koliko si iskusan, a takodjer imas i oni koji se nude za sitne pare jer nemaju toliko izbora

A za to zadnje, evo ti par primjera o onome sto navodim, ne bubam JA na pamet...

http://www.anpe.fr/espacecandidat/nicol ... ce=443294Z ( za vodoinstalatera, satnica je tu 9.70€, i radi se 35 sata sedmicno)
http://www.anpe.fr/espacecandidat/nicol ... ce=891272R ( za sofera, plata je tu 1337.73€/mjesecno x12mjeseci)

Treba li jos primjera? Hajd sada reci da to nije tacno da se nezna unaprijed plata itd....Zna se po zakonu koliko su plate po koeficijentima, nivo skole, struke itd itd...samo sto to ti neznas, i sto te neinteresuje da znas, sam si rekao da se neki provaljivaju a drugi se ponizavaju za 400-500KM, ti si izgleda takav jer neznas mi odgovor dati...u tome je fazon!
1. U ugovoru naravno da sve stoji, za to i sluzi, no to nije ni bila tema

2.U EU se ne znaju plate, imas prosjek, ali od radnika do radnika je drugacije, pogotovo u pravoj kapitalistickoj EU tipa Njemacka ili Austrija a ne Francuska gdje je neki polu-socijalizam. Mozda sam te pogresno razumio pa da potvrdim da postoje neki koeficijenti i neki prosjeci i neka pravila ali to uopste ne znaci da ces toliko i toliko dobivati

3. Sto se tice ljudi, 100 ljudi, 100 cudi, vazda bilo budala a vazda bilo i pametnih da ih strizu. Budala i krivog drveca nikad nece faliti

ovo sto sam ti napisao je iz mog nekog iskustva i na tom polju ga imam mnogo i ovo sto sam ti pisao je sve real-life, dakle nista internet ovo ono nego iz dodira sa ljudima, iz projekata, kurseva, seminara i rada u mnogim poljima u vise zemalja.
cobankov1

#183 Re: KOLIKA JE PLATA SA EKONOMSKIM FAKULTETOM??

Post by cobankov1 »

Mujo.Hrnjica wrote:
bubavi1 wrote:

Redom:

1. U ugovoru naravno da sve stoji, za to i sluzi, no to nije ni bila tema

2.U EU se ne znaju plate, imas prosjek, ali od radnika do radnika je drugacije, pogotovo u pravoj kapitalistickoj EU tipa Njemacka ili Austrija a ne Francuska gdje je neki polu-socijalizam. Mozda sam te pogresno razumio pa da potvrdim da postoje neki koeficijenti i neki prosjeci i neka pravila ali to uopste ne znaci da ces toliko i toliko dobivati

3. Sto se tice ljudi, 100 ljudi, 100 cudi, vazda bilo budala a vazda bilo i pametnih da ih strizu. Budala i krivog drveca nikad nece faliti

ovo sto sam ti napisao je iz mog nekog iskustva i na tom polju ga imam mnogo i ovo sto sam ti pisao je sve real-life, dakle nista internet ovo ono nego iz dodira sa ljudima, iz projekata, kurseva, seminara i rada u mnogim poljima u vise zemalja.
Mujaga je u pravu.,ali i Ti ne govoriš neistine.

Gledam ugovora u mojoj firmi,jest sve okvirno navedeno,ali "primanje pojedinaca sa istom spremom i kvalifikacijom je različito".
Zašto ,zato što privatnik vrednuje kad koga koliko hoće i na način da izbjegne poreze i transparentnost.
Zna se na kojim pozicijama ima hedije,povlastice(auto,sl.putovanja,hapa,sl.odijelo i....)a oboje omaju ekonomski fakultet(dipl.ecc)
prvi ima primanje 1280 KM,a beg kad sabere cca 8000KM mjesečno.Kad bi išli u penziju imali bi istu,jer im tako stoji u ugovoru.
Ovo je u zemljama bivše SFRJ nasleđena bolest .
stella666

#184 Re:

Post by stella666 »

bubavi wrote:Cim je korupcija u pitanju u BIH, mafiasluk i te ostale stvare, mozeli se i dalje nazivati u bosni i hercegovini, generalni predmet u fakultetu, EKONOMSKE NAUKE??
:roll: :roll: :roll:

Odakle si ti?
stella666

#185 Re: KOLIKA JE PLATA SA EKONOMSKIM FAKULTETOM??

Post by stella666 »

tandrkalo wrote:ja bi samo da kazem da stvarno nije fer da neko ko je zavrsio fakultet u trajanju od 4 ili 5 god. ima isti status kao neko ko je zavrsio to isto za 3...
a svi znamo koji su tu sve propusti i popusti tu ucinjeni..

i da
koliko ja znam 3 god. po bolonji je baČelor a 5 Master...odn. magistar STRUKE
Drugo je magistar NAUKE...sto se dobije po onom starom sistemu.

Ne slazem se s tobom. Moja kolegica je zavrsila 4 g. Ekonomije i imala je 28 ispita, ja sam zavrsila 3g. i imala sam 36 ispita + milion kojekakvih radova, istrazivanja, prezentacija i sl i koje ona nije imala. Naravno da je meni bilo teze.
bubavi1

#186 Re: KOLIKA JE PLATA SA EKONOMSKIM FAKULTETOM??

Post by bubavi1 »

stella666 wrote: Ne slazem se s tobom. Moja kolegica je zavrsila 4 g. Ekonomije i imala je 28 ispita, ja sam zavrsila 3g. i imala sam 36 ispita + milion kojekakvih radova, istrazivanja, prezentacija i sl i koje ona nije imala. Naravno da je meni bilo teze.
Bravo tako i kod mene....Ja sam iz CH... Bachelor of Science Ekonomija i Menadzment
bubavi1

#187 Re: KOLIKA JE PLATA SA EKONOMSKIM FAKULTETOM??

Post by bubavi1 »

tandrkalo wrote:ja bi samo da kazem da stvarno nije fer da neko ko je zavrsio fakultet u trajanju od 4 ili 5 god. ima isti status kao neko ko je zavrsio to isto za 3...

i da
Drugo je magistar NAUKE...sto se dobije po onom starom sistemu
.
To samo moze biti tacno u BIH, u Francuskoj i u Svicarskoj ima samo MSc i MA, odnosno Master of Science i Master of Arts. Dva smijera u svakom, jedan profesionalni i jedan za istrazivanja za one koje namjeravaju ici dalje za Doktorat.
Znaci samo Master Nauka( MSc) i Master of Arts.
Vezano za Ekonomiju i Menadzment, pretezno je Msc, znaci Master of Science( NAUKA) a to sto kod nas se omalovazavaju Master sa Strukom, to je stvar BIH "biznisa"....kada ga ima.
modesti

#188 Re: KOLIKA JE PLATA SA EKONOMSKIM FAKULTETOM??

Post by modesti »

bubavi1 wrote:

i da
.
To samo moze biti tacno u BIH, u Francuskoj i u Svicarskoj ima samo MSc i MA, odnosno Master of Science i Master of Arts. Dva smijera u svakom, jedan profesionalni i jedan za istrazivanja za one koje namjeravaju ici dalje za Doktorat.
Vezano za Ekonomiju i Menadzment, pretezno je Msc, znaci Master of Science( NAUKA) a to sto kod nas se omalovazavaju Master sa Strukom, to je stvar BIH "biznisa"....kada ga ima.
Po ovoj logici je najteže onima koji završe faks u Banja Luci, Travniku ili već gdje, jer ga mogu završiti za godinu dana a polože milion ispita :roll: . Hvala, ja bih uvijek zaposlila onoga sa 4 godine faksa+2 godine postdiplomskog ili kakve specijalizacije nego sa 4+1 ili 3+2. Nema kriterija, ne plaća se, prosto ispadneš glup ako ne završiš one dodatne dvije godine. I šta ćemo postići, vještačko podizanje prosječne spreme :-)
Mene bi lično (opet u slučaju da posjedujem kakvu svoju firmu) interesovalo iskustvo koje imate i šta ste do sada radili u struci (naravno, sa rezultatima).

@Bubavi, ne vidjeh kakvo ti je iskustvo u struci do sada? Staž, funkcije, plata, rezultati? To što znaš francuski jezik je jako dobra stvar ali bih ti ja toplo preporučila da malo usavršiš i bosanski ako se namjeravaš vratiti ovamo.
bubavi1

#189 Re: KOLIKA JE PLATA SA EKONOMSKIM FAKULTETOM??

Post by bubavi1 »

modesti wrote:
bubavi1 wrote:

i da
.
Po ovoj logici je najteže onima koji završe faks u Banja Luci, Travniku ili već gdje, jer ga mogu završiti za godinu dana a polože milion ispita :roll: . Hvala, ja bih uvijek zaposlila onoga sa 4 godine faksa+2 godine postdiplomskog ili kakve specijalizacije nego sa 4+1 ili 3+2. Nema kriterija, ne plaća se, prosto ispadneš glup ako ne završiš one dodatne dvije godine. I šta ćemo postići, vještačko podizanje prosječne spreme :-)
Mene bi lično (opet u slučaju da posjedujem kakvu svoju firmu) interesovalo iskustvo koje imate i šta ste do sada radili u struci (naravno, sa rezultatima).

@Bubavi, ne vidjeh kakvo ti je iskustvo u struci do sada? Staž, funkcije, plata, rezultati? To što znaš francuski jezik je jako dobra stvar ali bih ti ja toplo preporučila da malo usavršiš i bosanski ako se namjeravaš vratiti ovamo.
Staz, funkcija, plata, rezultati, nije inzteresantno za tvoje znanje jer se ne tice BIH trzista, i bilo bi ne primjerno ti opisati moj CV. Sad posto sam rodjen, odrastao van BIH, usavrsavanje jezika bi se moglo samo na licu mjesta u BIH, pisem da mi je interes znati koliko se krecu plate u BIH a ne koja bi me firma primila.
Dolazak u BIH ne dolazi u obzir...osim ako mi jedna strana firma nesto izuzetno ponudi, posto su rijetke, i to ne dolazi u obzir.
A to sto bi ti primila onoga sa 4+2, da je BIH uvela 7+3, isto bi pisala da bi primala onoga sa 7+3 a ne one 3+2....Stvar nije u duzini nego u kvalitetu, a posto nasi fakulteti nisu ni medju onih 500 navrijedniji na svijetu, onda mozemo samo se udarat po prsima i faliti kako smo mi najbolji sa nasim 4+2 jednaki danasnjim 3+2, ups pardon, ne jednaki onim 3+2 u EU!
Nemoj sada reci da nije tacno, nece te niko primiti da radis u EU sa 4+2 ! Moglo je to nekada za vrijeme Jugoslavije, sada NE! Zna svak kakav je BIH skolski sistem, da izmedju dva grada nemaju isti nacin predavanja, jedni sa 3+2( Kanton Sarajevo) a drugi jos sa 4+2. To samo od sebe govori!
Samo za tvoj licni interes, imam 12godina radnog staza, rezultati? Radio za najvece firme u EU, trenutno u Swatch Grupi...Plata? Pa potrazi, plate u Swatch Grupi u CH...Funkcija? Nije bitna, mozes ti biti direktor u BIH i neznati strani jezik, i gulit radnika na uplacivanju penzionog, itd.
Ako toliko stojis do te "Modestie" znala bi da nije sve u titulama, vec u dijelima...BIH je "puna" ( <5% sa VSS) obrazovanih ljudi bez radnog staza...
poisongirl

#190 Re: KOLIKA JE PLATA SA EKONOMSKIM FAKULTETOM??

Post by poisongirl »

Dolazak u BIH ne dolazi u obzir...osim ako mi jedna strana firma nesto izuzetno ponudi, posto su rijetke, i to ne dolazi u obzir.
A to sto bi ti primila onoga sa 4+2, da je BIH uvela 7+3, isto bi pisala da bi primala onoga sa 7+3 a ne one 3+2....Stvar nije u duzini nego u kvalitetu, a posto nasi fakulteti nisu ni medju onih 500 navrijedniji na svijetu a ko to mjeri vrijednost nasih fakulteta?? ja koliko znam ETF inzinjeri su nasi uvijek bili cijenjeni, a i doktori i stomatolozi i gradjevinski inzinjeri pa i arhitekti su dobri.., onda mozemo samo se udarat po prsima i faliti kako smo mi najbolji sa nasim 4+2 jednaki danasnjim 3+2, ups pardon, ne jednaki onim 3+2 u EU!
Nemoj sada reci da nije tacno, nece te niko primiti da radis u EU sa 4+2 ! ja znam i za takve slučajeve , uvijek su nadareni i talentovani ljudi mogli bilo gdje raditi.. Moglo je to nekada za vrijeme Jugoslavije, sada NE! Zna svak kakav je BIH skolski sistem, da izmedju dva grada nemaju isti nacin predavanja, jedni sa 3+2( Kanton Sarajevo) a drugi jos sa 4+2. To samo od sebe govori!
Samo za tvoj licni interes, imam 12godina radnog staza, rezultati? Radio za najvece firme u EU, trenutno u Swatch Grupi...Plata? Pa potrazi, plate u Swatch Grupi u CH...Funkcija? I možeš li ti kupiti stan u glavnom gradu bilo koje EU države??? jer naši mladi čak i uz ovako visoke kamte lahko dolaze do stana čak i u Sarajevu..drugim riječima standard je drugačiji pa je normalno da imamo i manje plate..Nije bitna, mozes ti biti direktor u BIH i neznati strani jezik, i gulit radnika na uplacivanju penzionog, itd.
Ako toliko stojis do te "Modestie" znala bi da nije sve u titulama, vec u dijelima...BIH je "puna" ( <5% sa VSS) obrazovanih ljudi bez radnog staza...[/quote]
modesti

#191 Re: KOLIKA JE PLATA SA EKONOMSKIM FAKULTETOM??

Post by modesti »

@bubavi, što se pališ odmah? Samo iznijela svoje mišljenje. Baš lijepo što imaš vrsan CV, sigurno se ne sekiraš za posao.
Nije mi jasno ko je i šta je "Modestie"??? Vjerovatno nešto na francuskom ali ne kontam, prevedi.

Razlog zašto smatram da bih sada primila nekog sa 4+2 a ne sa 3+2 ili 4+1 je jednostavan i nema veze sa tvojom teorijom zavjere. Prvo, znamo svi da na Zapadu (kao i u BiH) ima ovakvih i onakvih fakulteta. Dakle, prije svega bih te pitala na kom si faksu završio išta. Naši fakulteti su napola prešli na Bolonju, one 2 ili 1 godina prakse ne postoji, i dalje većina buba samo kao što je i do tada bubala. Dakle, na našim fakultetima Bolonja nema nikakve pozitivne promjene. Ja uopšte nisam generalizirala svoj stav o BH Bolonji na sve države, ne znam odakle si izvukao taj zaključak.

I hajde malo se smiri i ne svađaj se bez veze 8-) ne znam što si se tako naljutio? Valjda znaš kakav je BH narod, samo gleda da ti šukne.

P.S. Bogami ima nešto i u dužini :P
bubavi1

#192 Re: KOLIKA JE PLATA SA EKONOMSKIM FAKULTETOM??

Post by bubavi1 »

poisongirl wrote:Dolazak u BIH ne dolazi u obzir...osim ako mi jedna strana firma nesto izuzetno ponudi, posto su rijetke, i to ne dolazi u obzir.
A to sto bi ti primila onoga sa 4+2, da je BIH uvela 7+3, isto bi pisala da bi primala onoga sa 7+3 a ne one 3+2....Stvar nije u duzini nego u kvalitetu, a posto nasi fakulteti nisu ni medju onih 500 navrijedniji na svijetu a ko to mjeri vrijednost nasih fakulteta?? ja koliko znam ETF inzinjeri su nasi uvijek bili cijenjeni, a i doktori i stomatolozi i gradjevinski inzinjeri pa i arhitekti su dobri.., onda mozemo samo se udarat po prsima i faliti kako smo mi najbolji sa nasim 4+2 jednaki danasnjim 3+2, ups pardon, ne jednaki onim 3+2 u EU!
Nemoj sada reci da nije tacno, nece te niko primiti da radis u EU sa 4+2 ! ja znam i za takve slučajeve , uvijek su nadareni i talentovani ljudi mogli bilo gdje raditi.. Moglo je to nekada za vrijeme Jugoslavije, sada NE! Zna svak kakav je BIH skolski sistem, da izmedju dva grada nemaju isti nacin predavanja, jedni sa 3+2( Kanton Sarajevo) a drugi jos sa 4+2. To samo od sebe govori!
Samo za tvoj licni interes, imam 12godina radnog staza, rezultati? Radio za najvece firme u EU, trenutno u Swatch Grupi...Plata? Pa potrazi, plate u Swatch Grupi u CH...Funkcija? I možeš li ti kupiti stan u glavnom gradu bilo koje EU države??? jer naši mladi čak i uz ovako visoke kamte lahko dolaze do stana čak i u Sarajevu..drugim riječima standard je drugačiji pa je normalno da imamo i manje plate..Nije bitna, mozes ti biti direktor u BIH i neznati strani jezik, i gulit radnika na uplacivanju penzionog, itd.
Ako toliko stojis do te "Modestie" znala bi da nije sve u titulama, vec u dijelima...BIH je "puna" ( <5% sa VSS) obrazovanih ljudi bez radnog staza...
[/quote]

- Fakulteti se mjere svijetom, malo se raspitaj, a sto se nasi ne mjere to je tacno, nemaju razloga da budu mjereni. Ti navedeni visoki polozaji su kao sto kazes "uvijek bili cijenjeni" i to sam napisao, za vrijeme Jugoslavije, znas ti samo koliko ima diplomirani 1993, samo od sebe govori. Nemozes naci dobrog zubara, u ortodonciji jos ne koriste aparatice Lingual za popravljenje zuba( ljepe se s unutrasnje strane) itd, hirurga ( salju se pacijenti po Zagrebu, Ljubljani itd, arhitetka( vidi i uporedi samo projekte pa ce ti biti jasno, da ne pricam o novim materijalima koje se koriste vani, uzmi ekoloske kuce na primjer...) da dalje ne nabrajam.
- Nadareni i talentovani, do duse je tacno, a ko ovdje prica o talentovanim, kada nemogu ni posla naci? Onaj koji posla nadje u BIH posebno na dobrim polozajima, malo ko da trazi da ode jer zna da ga nece niko vani cijeniti.
- Za kupovinu stana NEMOZE svak, jer se daju kredite onima koji mogu odplacivati i koji ce odplacivati, u tome ima ODGOVORNOST, pocetkom 80ih u FRancuskoj se davale masovno kredite ljudima, cak se i dokumenti falcifirali, bitno samo da bankar dobije svoje bonuse, bas na nacin kako se doveo americki sistem do Haos sa "subprimes". Pa se ogranicilo. Kod nas daju kredite, pa nakon par mjeseci dizu kamate, dovodeci ljudi do ne mogucnosti odplacivanja.
Pa da je toliko Bitno kupovati stan i dolaziti do para preko kredita, zasto opadaju cijene nekretnina, i zasto firme koje su pocele graditi zgrade, su prestale? Jednostavno sto oni koji su mogli kupovati imovinu, ne kupuju vise, vecina njih s VANA!
NIJE TACNO DA SVAKI MLADIC U BIH MOZE SEBI KUPITI STAN CAK I U SARAJEVU.
ružmarin-a

#193 Re: KOLIKA JE PLATA SA EKONOMSKIM FAKULTETOM??

Post by ružmarin-a »

.
Last edited by ružmarin-a on 15/02/2010 09:52, edited 1 time in total.
bubavi1

#194 Re: KOLIKA JE PLATA SA EKONOMSKIM FAKULTETOM??

Post by bubavi1 »

modesti wrote:@bubavi, što se pališ odmah? Samo iznijela svoje mišljenje. Baš lijepo što imaš vrsan CV, sigurno se ne sekiraš za posao.
Nije mi jasno ko je i šta je "Modestie"??? Vjerovatno nešto na francuskom ali ne kontam, prevedi.

Razlog zašto smatram da bih sada primila nekog sa 4+2 a ne sa 3+2 ili 4+1 je jednostavan i nema veze sa tvojom teorijom zavjere. Prvo, znamo svi da na Zapadu (kao i u BiH) ima ovakvih i onakvih fakulteta. Dakle, prije svega bih te pitala na kom si faksu završio išta. Naši fakulteti su napola prešli na Bolonju, one 2 ili 1 godina prakse ne postoji, i dalje većina buba samo kao što je i do tada bubala. Dakle, na našim fakultetima Bolonja nema nikakve pozitivne promjene. Ja uopšte nisam generalizirala svoj stav o BH Bolonji na sve države, ne znam odakle si izvukao taj zaključak.

I hajde malo se smiri i ne svađaj se bez veze 8-) ne znam što si se tako naljutio? Valjda znaš kakav je BH narod, samo gleda da ti šukne.

P.S. Bogami ima nešto i u dužini :P
Prvo da te pozdravim i da ti se zahvalim na odgovor.
Ne palim se odmah nego sam se vec napalio...Nesto mi seksi zvuci taj tvoj nick Modesti, na francuskom Modestie, skromnost.
Pitas me na kom faksu sam zavrsio ista, ovako UPMF ( Université Pierre Mendes France) poznat u Francuskoj za svoje drustvene nauke posebno za specijalizovane ekonomske smjerove.
Bolonja nema nikakve pozitivne promjene s razlogom da politicarima kao drzavi u sirem smislu nije u interesu komunicirati o Bolonji i provesti reformu obrazovanja do kraja, za kojoj se ulozila do 2012 cini mi se.
Nisi generalizovala tacno je, navikao sam citati kako svak maltretira Bolonju i fali starog sistema, da nam je odlican bio sacuvali bi ga.
Ma nisam ljut, a i znam za nas narod...A za duzinu ko voli nek izvoli ;) niko se dosad nije zalio ove duzine :)
modesti

#195 Re: KOLIKA JE PLATA SA EKONOMSKIM FAKULTETOM??

Post by modesti »

Eto bi ti ja dala posao @bubavi kada bi imala firmu i kada bih trebala tvoju struku ;)

Nick mi je izabran po jednom liku iz stripova koje sam čitala u mladosti, Modesti Blejz 8-)

pozdrav!
bubavi1

#196 Re: KOLIKA JE PLATA SA EKONOMSKIM FAKULTETOM??

Post by bubavi1 »

modesti wrote:Eto bi ti ja dala posao @bubavi kada bi imala firmu i kada bih trebala tvoju struku ;)

Nick mi je izabran po jednom liku iz stripova koje sam čitala u mladosti, Modesti Blejz 8-)

pozdrav!
Simpa si mi, vjerujem da bi mi dala posao kada bi ti trebala moja struka, ali nije sigurno da bi prihvatio ponudu, s obzirom da sam uvijek radio za velike grupe, tako da raditi u BIH ne dolazi u obzir, raditi za privatnika, fujjjj....
modesti

#197 Re: KOLIKA JE PLATA SA EKONOMSKIM FAKULTETOM??

Post by modesti »

bubavi1 wrote:
modesti wrote:Eto bi ti ja dala posao @bubavi kada bi imala firmu i kada bih trebala tvoju struku ;)

pozdrav!
Simpa si mi, vjerujem da bi mi dala posao kada bi ti trebala moja struka, ali nije sigurno da bi prihvatio ponudu, s obzirom da sam uvijek radio za velike grupe, tako da raditi u BIH ne dolazi u obzir, raditi za privatnika, fujjjj....
Sva sreća da je u Švajcarskoj svaka firma državna. Poznati su po socijalizmu. 8-)
bubavi1

#198 Re: KOLIKA JE PLATA SA EKONOMSKIM FAKULTETOM??

Post by bubavi1 »

modesti wrote:
bubavi1 wrote:

pozdrav!
Sva sreća da je u Švajcarskoj svaka firma državna. Poznati su po socijalizmu. 8-)
Modestija i Ironija....hahahaha Ma radim za privatnika, a ne onaj privatnik "made in Bosnia" koji ima par radnika i koji ti obecava platu a ubjedjuje ti da ti je uplatio penziono, a ustvari s tvojim parama odrzaje audija q7....
Svicarska nije poznata za socijalizam ;)
Tomahawk11
Globalni moderator

#199 Re: KOLIKA JE PLATA SA EKONOMSKIM FAKULTETOM??

Post by Tomahawk11 »

8 do 10 stoja... :D eto kolika je, ako nisi neciji sin i ako nisi magistar, u suprotnom je i prva brojka odlicna obzirom da si ''anonimus'' :D
bubavi1

#200 Re: KOLIKA JE PLATA SA EKONOMSKIM FAKULTETOM??

Post by bubavi1 »

Tomahawk11 wrote:8 do 10 stoja... :D eto kolika je, ako nisi neciji sin i ako nisi magistar, u suprotnom je i prva brojka odlicna obzirom da si ''anonimus'' :D
Hvala a spominjes nesto Magistra, imali puno razlike sa diplomiranim?
Post Reply