EU i Turska

Post Reply
adore

Post by adore »

cyprus wrote:
adore wrote: ...Misliti da se Turska ne prima u EU zbog Kipra, Ermenije, Kurda, zbog neravnoteze razvijenosti istoka i zapada, ili zbog nestanka struje u Alanyi je isto kao i misliti da je terorista gavrilo zapoceo prvi svjetski rat ili ubistvo svata na carsiji razlog za nas rat...
Istina da postoje razlozi o kojima se šuti, tj. ne govori naglas u evropskim krugovima, ali se ne bih se baš 100% složio s tobom, kao ni minorizirao probleme koji si naveo.
Dobro slazem se i ja s tobom, ali moze i ovako; ako Turska vrati juzni dio Kipra, prizna genocid u Ermeniji (kojeg po meni i onome sto sam citao nije bilo), da Kurdima da dio svoje zemlje (bilo bi pravo glupo da to urade), premjeste svoje fabrike na istok, i nabave generator u hotelu u Alanyi na koji nam se kolega zalio, da li bi bili primljeni u EU? Ja mislim da ne, jer jos uvijek bi imali 70 miliona nehriscanskog stanovnista koje bi EU jako tesko svarila.
visby

Post by visby »

prizna genocid u Ermeniji (kojeg po meni i onome sto sam citao nije bilo),
I tu prestaje svaka diskusija.
adore

Post by adore »

U pravu si, moj previd, genocid nad Jermenima u Turskoj.

Neko od nas je citao pogresne knige, hebi ga :)
manijak1

Post by manijak1 »

Haj ti meni sa dna kace reci .....zašto ne bi?
Glede i radi i u vezi Jermena ......isto je kao kod nas......ako smeta nekom nešto.....neka se požali :oops: Vladimiru :oops:
manijak1

Post by manijak1 »

Zasto bi Turska trebala bit clan EU? zasto?
Da li Turska pripada E(u)ropi, zasto da, zasto?

znam da je se o ovome vec davno raspravljalo na ovom forumu, al haj da vidimo opet sta mislite, men Bajram prodje raspravljajuci se na ovu temu.....
sta vi kazete na sve to?
Ja kažem ako mogu Ciprani zaštone bi mogli i ostali?
Ali isto tako kažem i tebi ------posveti se sebi :oops: :D
cyprus

Post by cyprus »

adore wrote:Dobro slazem se i ja s tobom, ali moze i ovako; ako Turska vrati juzni dio Kipra, prizna genocid u Ermeniji (kojeg po meni i onome sto sam citao nije bilo), da Kurdima da dio svoje zemlje (bilo bi pravo glupo da to urade), premjeste svoje fabrike na istok, i nabave generator u hotelu u Alanyi na koji nam se kolega zalio, da li bi bili primljeni u EU? Ja mislim da ne, jer jos uvijek bi imali 70 miliona nehriscanskog stanovnista koje bi EU jako tesko svarila.
crveno: Turska drži sjeverni dio Kipra, ne južni, ali mislim da ti se ovdje radi o lapsusu
zeleno: hm, biće da je milion i kusur Armenaca pomrlo od ptičije gripe :roll: :roll: .
plavo: Ako misliš pod ovim da daju Kurdima osnivanje države, i ja sam protiv toga. Ali pod rješenjem pitanja Kurda mislio sam da ti ljudi tamo stknu neka približno jednaka prava koje imaju i sami Turci.

Pa slažem se da i pored ovih stvari bi postojao i dalje otpor prema ulasku Turske u EU. Međutim, da postaim kontra pitanje: da je Turska kršćanska zemlja sa problemom okupacije dobrog dijela teritorije članice EU-a, zatim nepriznavanja genocida koji je za cijeli svijet okarakterisan upravo tako osim za njim, zatim katastrofalnim odnosom prema manjinama, te na kraju krajeva sa tolikim eto nek bude vala i kršćanskim stanovništvom, zatim i sa problemom granice sa najvećim kriznim žarištem na planeti - Irakom, da li misliš da bi Turska bila primljena u EU?
Last edited by cyprus on 27/12/2007 00:48, edited 3 times in total.
elSaik

Post by elSaik »

cyprus wrote:Međutim, da postaim kontra pitanje: da je Turska kršćanska zemlja sa problemom okupacije dobrog dijela teritorije članice EU-a, zatim nepriznavanja genocida koji je za cijeli svijet okarakterisan upravo tako osim za njim, zatim katastrofalnim odnosom prema manjinama, te na kraju krajeva sa tolikim eto nek bude vala i kršćanskim stanovništvom, zatim i sa problemom granice sa najvećim kriznim žarištem na planeti - Irakom, da li misliš da bi Turska bila primljena u EU?
Bi.
cyprus

Post by cyprus »

elSaik wrote:
cyprus wrote:Međutim, da postaim kontra pitanje: da je Turska kršćanska zemlja sa problemom okupacije dobrog dijela teritorije članice EU-a, zatim nepriznavanja genocida koji je za cijeli svijet okarakterisan upravo tako osim za njim, zatim katastrofalnim odnosom prema manjinama, te na kraju krajeva sa tolikim eto nek bude vala i kršćanskim stanovništvom, zatim i sa problemom granice sa najvećim kriznim žarištem na planeti - Irakom, da li misliš da bi Turska bila primljena u EU?
Bi.
Stvarno?
MUNAFIK

Post by MUNAFIK »

cyprus wrote:
elSaik wrote:
Bi.
Stvarno?
ti mislis da ne bi?
ak tako mislis mozes li pojasniti radi cega?
manijak1

Post by manijak1 »

Koji će klinček Grčka u EU?
Da te podsjetim na dnu kace da je 80 posto zemalja u EU imalo vojnu huntu do kraja 70-ih......jebala te tema ...... :D :D i
visby

Post by visby »

manijak1 wrote:Koji će klinček Grčka u EU?
Da te podsjetim na dnu kace da je 80 posto zemalja u EU imalo vojnu huntu do kraja 70-ih......jebala te tema ...... :D :D i
Nije istina.
manijak1

Post by manijak1 »

Lažem :oops: Grčka , Portugal, Španija(oljska) :D ....Poljska s Vojćehom u mom srcu :D , Čehoslovačka (sa i bez ulja od repice :D :D ) Francuska s Charleosuom :D :D :D United Kingdom bez Ireland North i Republic......dajte budite ozbiljni kod ovakovih tema...... :oops: i kako da kažem ......Tita niko ne nadjeba ........ :D
visby

Post by visby »

zasto je Tito nosio svijetlo plavu uniformu?
manijak1

Post by manijak1 »

Tito je nosio lister ......kao neki poslije njega.....dječače..... :D :D
manijak1

Post by manijak1 »

Hoću da kažem još jednu stvar ......koliko god oni budu htjeli Veliku Srbiju toliko ću i ja htjeti Bosnu i Hercegovinu , makar se i Turskom zvala :D :D :D :D :D ( mILE NEMOJ da se spizdiš) :D :D ti voliš Iran :D :D
visby

Post by visby »

Image

:skoljka:
zlata

Post by zlata »

cyprus wrote:
adore wrote:Dobro slazem se i ja s tobom, ali moze i ovako; ako Turska vrati juzni dio Kipra, prizna genocid u Ermeniji (kojeg po meni i onome sto sam citao nije bilo), da Kurdima da dio svoje zemlje (bilo bi pravo glupo da to urade), premjeste svoje fabrike na istok, i nabave generator u hotelu u Alanyi na koji nam se kolega zalio, da li bi bili primljeni u EU? Ja mislim da ne, jer jos uvijek bi imali 70 miliona nehriscanskog stanovnista koje bi EU jako tesko svarila.
crveno: Turska drži sjeverni dio Kipra, ne južni, ali mislim da ti se ovdje radi o lapsusu
zeleno: hm, biće da je milion i kusur Armenaca pomrlo od ptičije gripe :roll: :roll: .
plavo: Ako misliš pod ovim da daju Kurdima osnivanje države, i ja sam protiv toga. Ali pod rješenjem pitanja Kurda mislio sam da ti ljudi tamo stknu neka približno jednaka prava koje imaju i sami Turci.

Pa slažem se da i pored ovih stvari bi postojao i dalje otpor prema ulasku Turske u EU. Međutim, da postaim kontra pitanje: da je Turska kršćanska zemlja sa problemom okupacije dobrog dijela teritorije članice EU-a, zatim nepriznavanja genocida koji je za cijeli svijet okarakterisan upravo tako osim za njim, zatim katastrofalnim odnosom prema manjinama, te na kraju krajeva sa tolikim eto nek bude vala i kršćanskim stanovništvom, zatim i sa problemom granice sa najvećim kriznim žarištem na planeti - Irakom, da li misliš da bi Turska bila primljena u EU?
Dobro....ako Turci nece priznati genocid....sto bar ne priznaju POKOLJ....jer....pokolj je bio. Za TO imamo dokaze...svjedoke....izvjestaje! Etnicko ciscenje Grka i ostalih (cak i iz samog Stambola) takodjer! :( Svjedoci i njihovi potomci su jos zivi! Hrvatska odgovara Hagu za minimalan broj (u odnosu na pokolje u Maloj Aziji) stradalih u Cro i BiH...a Turci su i dalje nevini! :x Pravo me zivcira totalna neobjektivnost ogromnog broja BiH muslimana....(kad se tice Turske i Turaka)! Ovamo pi*de na Srbe....a Turci se nisu ponasali prema svojim manjinama...puno bolje od Srba...nit od Rusa (u Ceceniji)!
Ne poricem Islamofobiju EU....ali ako je granica Europe i Azije na Bosforu....onda....je tu i granica EU. Nije mi jasno....sta se vise ima obecavati...ili zavaravati...osim...ako se EU (planira ubuduce) prekrojit..iz jedne europske zajednice..u jednu Euro-Blisko-Azijsku Uniju!
Trakija ne cini Tursku jednom Euro zemljom...isto kao sto Ceuta i Melilla....ne mogu od Spanjolske napravit jednu africku. Jest...nalaze se u Africi...al se Spanjolska nalazi u Europi. Maroko...takodjer zeli u EU!
manijak1

Post by manijak1 »

:oops: Visby ......gdje su ......oni mali nosači? :D :D
Btw......vilenjaci :oops:
cyprus

Post by cyprus »

MUNAFIK wrote:
cyprus wrote:
elSaik wrote: Bi.
Stvarno?
ti mislis da ne bi?
ak tako mislis mozes li pojasniti radi cega?
Već sam na ranijoj stranici pojasnio. Prvo bi se i Grčka i Kipar bunili protiv toga, a neko bi ih od ostalih članica sigurno podržo, tako da bi to dovelo do rascjepa u EU.

Dalje, misliš li da je Evropskoj Uniji drago izać na granicu sa Irakom?

Zatim, haj ovo što genocid ne priznaju i što su malo načepili Kurde, a i sve ostale, možda bi i moglo proć, ali bi svakako morali ublažit stavove.

Dalje, da se radi o 70 miliona kršćana umjesto muslimana, misliš li da bi ih sa dragošću primili? Ja mislim da ne, jerbo nije Evropa mentalitetski balkanska da se sve gleda kroz prizmu religije. Mislim, da je Evropu strah Turske, tj. njenog potencijala koji bi ih mogao uveliko zasjeniti, a koji bi upotpunosti došao do izražaja uspostavljanjem istih standarda u Evropi i u Turskoj, više nego činjenice da su Turci muslimani.
manijak1

Post by manijak1 »

Baš mi je drago što su nadjebali Vikinge :oops: :D :D :D :D eto .....nepravedan sam svjesno kao što su i drugi slijepi namjerno..... :D :D
manijak1

Post by manijak1 »

:oops: Eki...... :D :D možda u .......Leskovcu? :D :D
mostarac

Post by mostarac »

Ja mislim da je to priznavanje genocida samo dobar izgovor. Recite mi jednu evropsku drzavu, a da je relevantna sila, koja nije izvrsila genocid. Niko od njih ne trazi da to prizna, niko im to i ne spominje kao tamnu mrlju u njihovoj istoriji. Samo je Njemacka (pod prisilom kapitulacije) priznala genocid. Na kraju krajeva od Turske se trazi da prizna nesto sto nije kao termin ni postojalo kad se desilo. Ja ne kazem da Turci to nisu uradili. Iskreno nemam pojma o tome, a vjerovatno jesu, al zelim reci, zasto onda ne bi trazili od svih evropskih drzava da priznaju svoje genocide. Zelim samo reci da se to Turskoj namece samo iz razloga da ih neko tu jebe u zdrav mozak, a ne zato sto je nekom stalo do tih milion armena. Bar iz iskustva, istorije i iz danasnjice znamo da toj Evropi do milion zrtava nikad nije bilo stalo, a niti ce biti. To je znaci samo razlog koji je nadjen da se Turskoj onemoguci ulazak u EU, a zna se i da priznavanje genocida u slucaju Turske nosi strahovite ekonomske posljedice po samu Tursku, koje Turska ne bi mogla izdrzati i Turci to nece uraditi jer jednostavno nemaju para da priznaju taj genocid.
S druge strane kad mi neko navodi razloge o razvijenosti Turske i ispunjenju tih uslova za ulazak u EU, ne mogu a da ne pomislim da je zlonamjeran ili da nikad nije cuo za drzavu po imenu Rumunija. Pa mi smo za Rumuniju jos uvijek 30 godina ispred sve sa Silajdzicem i Dodikom i RS-om i Federacijom. Dakle to bas i nije neki razlog.
I dalje tvrdim da meni apsolutno nije jasno zasto je Turska toliko zapela da udje u EU i sto su se oni toliko toga svezali. Oni svoje zakone mogu prilagoditi EU zakonima i bez primanja u clanstvo i mogu razvijati drzavu, a od EU ne zavise ni najmanje obzirom da granice sa vecinom drzava koje nisu u EU i nece nikad i ne mogu biti, tako da nisu zatvoreni. Isto tako ne mislim da imaju problem trgovanja sa Evropom i izvoza svojih proizvoda, a i ne mislim da ih ceka sreca u EU. Dakle meni su tu Turci od svih najnejasniji jer mi nije jasno sta su toliko zapeli,a da je jedini stvarni razlog njihovom neulasku u EU taj sto su muslimani jasno je i pticama na grani, a imaginarni razlozi se uvijek mogu izmisliti.
A za onoga sto se nexo ili kako vec zove koji spominje evropsku kulturu, tradiciju i ljudska prava u EU, evo link na jedan zanimljiv clanak o svemu tome

http://www.bljesak.info/content/view/2427/159/

Kome bola suplja vise?
Ne mislim da mi bosanci imamo neku vezu sa turcima niti da se sa njima trebamo vezati nesto specijalno, ali sto je istina istina je i sto je pravda pravda je.
visby

Post by visby »

Eto neka dozvole kurdima da govore kurdski. necemmo o genocidu. kada dozvole kurdima da govore kurdski neka oduzmu vlast generalima. mislim sitnica za proevropski orijentirane turke.

ali eto najveci problem to sto su muslimani.
manijak1

Post by manijak1 »

:oops: Ma da .....vazda su drugi krivi za Vaša sranja :D :D
visby

Post by visby »

70% govneta su bakterije, nisi znao, eh moj ti
Post Reply