Auto za 8000 KM ?

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
johntra

Post by johntra »

Ado prijatelju, kolega, haveru, kako god želiš...ja ne volim generalizaciju, prema tome nikad na osnovu dva ili više izolovanih primjera, ne sudim o nekome ili nečemu...ovo smo već raspravili na stranicama prije, tako da se neću ponavljati...
a ovaj puntać je fakat lampa...
mirz@

Post by mirz@ »

Dajte ljudi šta ste digli galamu na Fiat. Imao sam Golfa 3 i nikad više, sad kupio Fiat Stila, avion u poređenju sa Golfom 3 ili 4, za peticu neću ništa reći jer je nisam bio u mogućnosti nešto više voziti, a za ovo ostalo znam sigurno.
Ali opet važi ona dobra stara izreka: koliko para toliko muzike.

Jedino je činjenica da Fiat nije automobil za one koji nisu nikad u svom životu digli haube, a kamo li šta više odradili, Fiat je marka koja traži redovno održavanje svih dijelova, od motora pa do šteka.

Za iznos od nekih 8000 hiljada ne možete sigurno naći ništa bolje. Ja bi lično razmislio o ovom Puntu, fino izgleda, bar na prvi pogled.
scooby_macan

Post by scooby_macan »

Dajte ljudi šta ste digli galamu na Fiat. Imao sam Golfa 3 i nikad više, sad kupio Fiat Stila, avion u poređenju sa Golfom 3 ili 4, za peticu neću ništa reći jer je nisam bio u mogućnosti nešto više voziti, a za ovo ostalo znam sigurno.
Aj ako ti nije mrsko samo malo napisi kojeg si Stila uzeo (motor) i sta imas od opreme...kakav je za dijelove... Planiram i ja sebi sad uzimati Stila pa me interesuju iskustva!
mirz@

Post by mirz@ »

Za scooby_macana:

Fiat Stilo SW 1.9 JTD 115KS
Godina proizvodnje: 2003
Kilometraza: 44 568

Što se tiče opreme, električni podizači stakala, električno podešavanje retrovizora, bord kompjuter, audio cd player (tvornički koji je fenomenalan), manuelna klima, podešavanje sjedišta po visini, podešavanje upravljača po visini i dubini, sistem proklizavanja ASR, zatim ABS i EBD, CITY funkcija servo upravljača (isto pravo dobra stvar). Također u kompjuteru imaš bruku opcija za podešavanje tipa zaključavanje vrata čim pređeš 20 km/h, zatim otključavanje gepeka, bord kompjuter, kao što sam već naveo, prikaz radio stanice ili rednog broja pjesme na zaslonu, upozorenje prekoračenja brzine, itd. Ne može mi sve sad pasti na pamet.

Ma ja sam prezadovoljan sa autom, potrošnja je sasvim ok.
Gradska: 7,5
Kombinovana: 5,6
Otvoreni put: 4,6

Evo ja ga vozim skoro dva mjeseca, pređenih oko 3000 kilometara i prezadovoljan sam. To ti je vozilo koje je komforno, udobno, motor mu je odličan, ima fenomenalnu vuču, potrošnja je isto sasvim ok. Ma eto to ti je ukratko, ako te još nešto interesuje slobodno pitaj.
chuchumbamayumbe

Post by chuchumbamayumbe »

Romeo 80 wrote:
chuchumbamayumbe wrote:
johntra wrote:svi znamo da postoji osigurač koji osigurava disk pločice, koji se često puta drugačijim imenom zove, al koji hepek on ima sa otkazivanjem kočnica...pločica ne može ispasti a da vozač to ne osjeti...i opet se vraćamo na priču o stručnosti naših majstora, koji taj osigurač i nisu dobro stavili nazad...i sad zbog toga fol generalizacija da je Punto loše auto...niđe veze, nismo djeca..jaran je samo trebao biti malo direktniji kad je mislio pojam osigurač...znaš li šta je osigurač ABS-a i kolika mu je cijena?..ista cijena kao i ostalim osiguračima, znači 10 feninga...ti si vjerovatno mislio na senzor ABS na točkovima, al to opet nije osigurač...
@ado, ja ne vidim da ti je iko ovdje šta grubo rekao, čak si ti nama rekao da imaš skoro završen fakultet..ma šta god to značilo, ko eto sad mi svi imamo kompleks manje vrijednosti i još plus vozimo Fiate...
meni nije san ni Punto, Bravu već imam, možda jedino novi Bravo..a ti dok ne prestaneš biti ograničen i provaljivat da Fiatu otpadaju šteke, ja ću na svaki post tvoj odgovoriti, pa da se svi skupa redom ibretimo...pozz
:-)
Taj osigurac upravo drzi plocice da ne ispadnu iz lezista...
Pa jaro moj, kada vozac to osjeti, posebno u brzini ili ako ide nizbrdo, mozda je vec kasno, kontas?
Moja prica nije vezana za Punta nego za osigurac, a vise nastavite prepucavati sta je dobro za sta nije, ja sam samo dao napomenu za osigurac.
Sve stoji, ali kočnice kod savremenih automobila se prave kao dvokružni sistem koji radi po dijagonali i radi praktički odvojeno (prednji lijevi točak i zadnji desni) tako da je nemoguće da ostaneš bez kočnica ako ti je čak i ispala jedna disk pločica! :) Čak i da se desi da iscuri kočioni fluid zbog npr. popuštanja crijeva imao bi na raspolaganju minimalno 2 točka (prednji lijevi i zadnji desni ili obrnuto) sa funkcionalnim kočnicama!
Ne treba ipak miješati pojmove. :)
E sada je pitanje sta smatramo pod savremenim automobilima?
Znam da najnoviji Lexus to svakako jeste, ali da li je Punto dovoljno savremen automobil da bi imao ovakav sistem kocenja to stvarno ne znam?
Plus, da li on ustvari koci na sva cetiri tocka, ili ima kocione diskove samo naprijed?
shown

Post by shown »

care ni slucajno fiata.imadoh punta 94 i kromu 90.to je lim na 4 tocka.elekrtoniku im ne zna niko prije Rima.rasklapaju se,dijelovi tuga .otidji u auto dijelove pa nek ti samo pokazu kuglu od fiata punta da vidis na sta vozis .To je pokusaj auto od papira da se napravi.nemoj fiata molim te,uzmi renola ,pezoa ,korsu samo nemoj fiata pliz
Romeo 80
Grijem se na: Džemper
Vozim: Azijsku nakazu

Post by Romeo 80 »

shown wrote:care ni slucajno fiata.imadoh punta 94 i kromu 90.to je lim na 4 tocka.elekrtoniku im ne zna niko prije Rima.rasklapaju se,dijelovi tuga .otidji u auto dijelove pa nek ti samo pokazu kuglu od fiata punta da vidis na sta vozis .To je pokusaj auto od papira da se napravi.nemoj fiata molim te,uzmi renola ,pezoa ,korsu samo nemoj fiata pliz
De ne lupetaj živ bio! :roll:
Romeo 80

Post by Romeo 80 »

chuchumbamayumbe wrote:
Romeo 80 wrote:
chuchumbamayumbe wrote: Taj osigurac upravo drzi plocice da ne ispadnu iz lezista...
Pa jaro moj, kada vozac to osjeti, posebno u brzini ili ako ide nizbrdo, mozda je vec kasno, kontas?
Moja prica nije vezana za Punta nego za osigurac, a vise nastavite prepucavati sta je dobro za sta nije, ja sam samo dao napomenu za osigurac.
Sve stoji, ali kočnice kod savremenih automobila se prave kao dvokružni sistem koji radi po dijagonali i radi praktički odvojeno (prednji lijevi točak i zadnji desni) tako da je nemoguće da ostaneš bez kočnica ako ti je čak i ispala jedna disk pločica! :) Čak i da se desi da iscuri kočioni fluid zbog npr. popuštanja crijeva imao bi na raspolaganju minimalno 2 točka (prednji lijevi i zadnji desni ili obrnuto) sa funkcionalnim kočnicama!
Ne treba ipak miješati pojmove. :)
E sada je pitanje sta smatramo pod savremenim automobilima?
Znam da najnoviji Lexus to svakako jeste, ali da li je Punto dovoljno savremen automobil da bi imao ovakav sistem kocenja to stvarno ne znam?
Plus, da li on ustvari koci na sva cetiri tocka, ili ima kocione diskove samo naprijed?
Ima to i Punto! :) Ma nije to nikakav posljednji krik mode, već se odavno prave auta sa takvim kočionim sistemima.
A mislim da Punto ima samo naprijed diskove, nazad su doboši ako se ne varam...
ado-šampion

Post by ado-šampion »

Hehe, izgleda ko je jednom na.ebo s Fiatom rekao je "pingvini vozdra" :-)
scooby_macan

Post by scooby_macan »

shown wrote:care ni slucajno fiata.imadoh punta 94 i kromu 90.to je lim na 4 tocka.elekrtoniku im ne zna niko prije Rima.rasklapaju se,dijelovi tuga .otidji u auto dijelove pa nek ti samo pokazu kuglu od fiata punta da vidis na sta vozis .To je pokusaj auto od papira da se napravi.nemoj fiata molim te,uzmi renola ,pezoa ,korsu samo nemoj fiata pliz
Mislim da poprilicno grijesis,ali ok! Dijelovi su puno jeftiniji i od Renola i od Pezoa tako da..... Ja do sada nisam imao bas nikakvih problema,ali naravno zavisi sta kupis! A ako je tako kao sto kazes,zasto je u Sarajevu sve vise Fiatovih auta???????
johntra

Post by johntra »

djesi ado stari poznavaocu Fiatovih vozila :D

ma talijanska vozila su skupa za održavanje, puno troše, stalno se kvare i truhnu :lol: :lol: :lol:

legende ste...
saim_adka

Post by saim_adka »

.
Last edited by saim_adka on 24/01/2017 08:43, edited 1 time in total.
AdnanSA

Post by AdnanSA »

Neznam zašto ste svi udarili po italijanskim automobilima.Tačno je da su po nekim statistikama lošiji od ostalih ali po tim istim statistikama najbolji su na 88% zadovoljnih vlasnika a talijani su na 75-80% ako tako pogledate i nije neka velika razlika. Ako pratite po mjestu na tabeli onda su to mjesta pri dnu tabele. Ja sam vozio "ozloglasenu" Lanciu Y skoro dvije godine i nikada nisam imao nekih kvarova u tih 40 000 kilometara koliko sam presao sa njom većinom gradske vožnje.elektronika nikada nije zakazala a imala je svu dodatnu opremu dakle puni elektrićni paket plus klimu. Uvijek treba više paziti u kakvom je stanju dotićno vozilo koje namjeravate kupiti nego slijepo vjerovati nekoj omiljenoj marci vozila.
Mislim da u ovom momentu talijanska vozila imaju najrealnije cijene(čitaj najniže). Čuj VW Polo 1,4 60 Ks godište 2001 košta 12 000 KM.PRESKUPO. Nikakve opreme i bez klime. Imajte na umu da to auto vuče korijene sa početka devedesetih prošlog vijeka i de se projektovalo možda krajem osamdesetih kada je proizvođaćima trebalo 4-5 godina da projektuju novi model.
Inače cijene polovnih vozila su kod nas bezobrazno velike posebno vozila koja su stara od 10 do 15 godina.
Nažalost to je odraz našeg društva.Da se u BiH proda godišnje 50000 novih vozila što je potencijal ovog tržišta onda bi polovna vozila bila daleko jeftinija.Što je jedno društvo bogatije to su polovna vozila jeftinija.
radijator

Post by radijator »

"Problem" je što se kod nas ne mogu uvozit vozila starija od 7 godina, tako da stara auta još uvijek drže cijenu. Inače ne bi bilo teoretske šanse da nekakva Golf 2 bude neke 4 milje maraka (poput ove http://www.market.ba/oglas/84820), dok na mobile.de takva vozila možeš naći za 200-300 eura. Namjerno sam stavio navodnike, jer je to ustvari jako dobar zakon, inače se ne bi moglo disat (bukvalno) od takvih automobila.

A što se tiče teme, pošto sam bio vlasnik Fiat Punta i to kao treći vlasnik, imam sveukupno pozitivna iskustva, iako mu je za vrijeme moje "vladavine" pucao zupčasti, al nakon 200k pređenih kilometara. To je sasvim solidan auto kojeg jednostavno moraš pazit ako želiš da i on pazi tebe. Cjenovno je sigurno najpovoljniji, za 8-9000 možeš naći odličnog Punta, a isti takav auto, sa sličnim motorom i istom opremom, i koji se zove Polo ili Peugeot će te koštati bar 12-13 milja. Pa ti vidi.
bad.boy_sa

Post by bad.boy_sa »

ma nemoj jarene punta ni pod koje pare ,100 puta ti je bolje uzeti ford fijestu
Romeo 80

Post by Romeo 80 »

A zašto? :?
Qler

Post by Qler »

zato sto je bolja...

i nemoj mi sad ono to su babske price vozao oba auta....
scooby_macan

Post by scooby_macan »

Qler wrote:zato sto je bolja...

Aj daj nam neke argumente za to???????
Romeo 80

Post by Romeo 80 »

Qler wrote:zato sto je bolja...

Maltene na svim uporednim testovima u nižoj klasi Punto je uvijek bio bolji od Fieste, čak i kad su u pitanju njemački novinari!
Generacija Fieste koju ovdje spominjemo vuče porijeklo još od kraja osamdesetih uz sitna unaprijeđenja. Uvijek je bila najskučenija, zastarjelih motora, lošije udobnosti od konkurenije i sl.
Dakle, jesu babske priče! :)
Qler

Post by Qler »

ja sad vozim fiestu 1.25 16v '99 godiste. e vozao sam punta 2001 godiste 1.9 dizel i '98 1.1 benzin... ovaj '98 je kanta samo takva.. to se ne moze porediti sa fiestom. ima vise prostora zato sto je ko' yugo unutra. nema nista. mislim iskreno fiesta od '96 do '99 model je daleko bolja od punta te generacije.

e ovaj 2001 je dosta bolji iako je dok sam ga ja vozao imao kvarova mali milion, medju njima i bosch pumpa je crkla... onako sjedista i nisu losa li je kvalitet plastike unutra losiji nego u fiesti. nisam vozio onu fiestu model '00> mislim do 2003 nisam siguran pa ne znam kakva je ali eto mozemo reci da je ovaj punto konkurencija fiesti do '99 i gle cuda posto su u njemu stavili malo ozbiljniji kokpit i on vise nema prostora. fiesta mi djeluje nekako cvrsca i stabilnija pogotovo od ovog punta '98 godiste. i koliko ja znam fiesti je u seriji 2xairbag i sevo bio a kod punta rezervni tocak.

eto to je onako, na brzinu...
Romeo 80

Post by Romeo 80 »

Qler wrote:ja sad vozim fiestu 1.25 16v '99 godiste. e vozao sam punta 2001 godiste 1.9 dizel i '98 1.1 benzin... ovaj '98 je kanta samo takva.. to se ne moze porediti sa fiestom. ima vise prostora zato sto je ko' yugo unutra. nema nista. mislim iskreno fiesta od '96 do '99 model je daleko bolja od punta te generacije.

e ovaj 2001 je dosta bolji iako je dok sam ga ja vozao imao kvarova mali milion, medju njima i bosch pumpa je crkla... onako sjedista i nisu losa li je kvalitet plastike unutra losiji nego u fiesti. nisam vozio onu fiestu model '00> mislim do 2003 nisam siguran pa ne znam kakva je ali eto mozemo reci da je ovaj punto konkurencija fiesti do '99 i gle cuda posto su u njemu stavili malo ozbiljniji kokpit i on vise nema prostora. fiesta mi djeluje nekako cvrsca i stabilnija pogotovo od ovog punta '98 godiste. i koliko ja znam fiesti je u seriji 2xairbag i sevo bio a kod punta rezervni tocak.

eto to je onako, na brzinu...
Ne kontam te fakat! :-) Kakve veze ima količina opreme s prostorom? I zar ne zavisi od nivoa opreme koliko ćeš "điđa" imati u autu? O kvaliteti plastike u fiesti me poštedi. Sve je samo ne kvalitetna. Punto II je takođe bio među najprostranijim u klasi i ako minijaturnu fiestu po prostranosti stavljaš uz bok puntu nemamo šta onda razgovarati!
Što se tiče voznih osobina, tu je Ford tradicionalno jak pa tako i fiesta.

Dakle, na strani fieste su vozne osobine (iako ni punto po tome nije nimalo loš) i eventualno oprema mada to zavisi od konkretnog primjerka.
Na strani punta su udobnost, prostranost, potrošnja, sigurnost (da iako se tebi čini lohotan punto je bio najsigurniji u svojoj klasi), cijena auta, cijene rezervnih dijelova, dizajn itd.
Sad, koji je bolji?
Qler

Post by Qler »

potrosnja... hmmm 1.1 benzin 9l glat po gradu....

udobnost?! fiesta izmislila udobnost za punta, rekao sam ti puno '98 godina ima vise prostora unutra jer mu je kokpit smijesno mali, kao kod yuge. nema ispred tebe nista. dok je kod fieste dosta masivniji. onda kako je puno '98 najsigurniji u klasi kad fiesti kao sto sam rekao u seriji dodju dva zracna a puntu ni jedan? kad smo kod volana punoto '98 godina ima onaj smijesni tanki volan dok je kod fieste puno deblji, i fiesta model do '96 je imala zracni jastuk u seriji...

meni je za moj motor zupcasti i spaneri 160KM ruke 50. mikro remen 23.5KM s tim da kod mene mikro remen povezuje sve zivo klimu, servo...

hmmm... opet fiesta :D
scooby_macan

Post by scooby_macan »

potrosnja... hmmm 1.1 benzin 9l glat po gradu....
9l?????????? :-) Pa drug ja vozim Bravo 1.6 16v pa trosim 10l po gradu.... Znaci nema sanse da Punto 1.1 i jos laganiji,trosi 9l!
...onda kako je puno '98 najsigurniji u klasi...
Pa pogledaj malo rezultate testova!!!
pashica

Post by pashica »

Teško je naći klia 2000 za te pare, al reno je auto i za fiata i za forda. Vozio sam dva forda, fiestu i ka, a punto 1 je najobičniji jugo, dvojka je druga priča na izgled, a kvalitet 0 bodova znam jer imaju dva u familiji, a HGT-a vozi jaran i taj je ubjedljivo najbolji i najmanje kvarova ima od svih njih. Ova dva, jedan je obični 1.2, a drugi 1.2 16V stalno nekakve lampice gore :shock: sad vozim klia starog 14 godina i garantujem da će poderati svakog punta 4-5 godina mlađeg :P
ado-šampion

Post by ado-šampion »

Ako je Fiesta 1.25 16V Ghia onda je definitivno bolja od Punta. Mana te generacije Fieste u svim testovima jer bila skučena unutrašnjost, loši(ji) motori i malo opreme za visoku cijenu. Ali i kao takva za udobnost je dobivala više bodova nego Punto I i II. Navedeni model ispravalja dvije od te (tri) mane, jer je ovaj 1.25 16V konkurentam motor (i ne samo to), a u opremi Ghia ne fali ni ptičijeg mlijeka! Mana je što taj motor dolazi samo sa (najskupljom) Ghia opremom pa mu je cijena u Njemačkoj krajem stoljeća bila oko 27k maraka, za što se mogao dobiti pristojan kompakt. Međutim, to kod polovnih auta ne igra ulogu.
Pouzdanost je isto na visokom nivou, što svjedoči i Auto Bildov test izdržljivosti, na kojem je upravo ovaj model dobio jako visoke ocjene. A tu su i tradicionalno najbolje vozne osobine u klasi...
Da sumiram, za one koji nisu pretjerano visoki (i krupni) ovaj model Fieste je možda i ponajbolji izbor u toj klasi kada se radi o cijeni od približno 8k KM, ali samo ovaj model...
Post Reply