A odkud ti pomisao da sam ja muslimanskog porijekla i orijentacije?xon_sa wrote:Ma nemoj. Pa sto je onda ratovano? Sto nije podijeljeno odmah ako je Alija bio za podjelu. I bosnjaci nisu religiozna grupa vec narod! Nemoj da nas vrijedjas. Ti ako se ne osjecas bosnjakom onda se barem udostoji da nama ne negiras to pravo. Ako srbi i hrvati imaju pravo na svoje nacionalno odredjenje onda ga imamo i mi! Ako iko ne zeli raspad ove drzave to su bosnjaci i to smo hiljadu puta do sad pokazali, za razliku od ostalih naroda.Fox Mulder wrote:Sa ovakvim narodom se to nikada nece desiti. Nema boljih podanika od bosanskog naroda. Bosnjaci su svojom paorskom politikom doveli Bosnu i sebe u bezizlaznu situaciju. Alija Izetbegovic je radio na podjeli BiH, i kad god je usr'o motiku naprasno bi se razbolio od srca. On je htio fildjan drzavu i njegova politika kao mac nad glavom stoji nad Bosnom i Bosancima, a narocito kako ih on nazva "Bosnjacima" sto je samo oznaka za religioznu opredijeljenost dijela Bosanaca. Sam termin "Bosnjak" je i uveden i forsiran od strane fasista iz SDA da podijele BiH.NKVD wrote:SDP je jedina iole bitnija partija bez nacionalnog prefiksa na teritoriji BiH. I tu, na žalost, njeni trenutni integristički kvaliteti završavaju. U moru nebitnih gedeesova i sličnih karikatura, oni su za svakog od nas koji nije u toru jedina varijanta. Naravno, uz opciju neglasanja i povlačenja u apatiju.
Ali razmislite je li isturanje Komšića ispred stranke i njegov izbor u Predsjedništvo značilo zakucavanje SDP-a na teritorij Federacije?! Zlatkova procjena je da bi njegova/naša stranka sa Dodikom, to jest Mićom kako ga je on netom poslije izbora zvao, mogla biti TA nenacionalistička opcija što će poklopiti cijelu BiH i povesti je ka boljoj budućnosti. Računalo se i na relativno sređivanje političke scene u Hrvatskoj i reflekcije na našu zemlju. Koliko je ta Zlatkova odluka bila valjana, procijenite sami.
E, šta sad raditi? Ništa, poklopiti se ušima, raditi na transformaciji stranke i spremno dočekati neminovan odlazak nacionalista/kriminalaca u pičku lijepu materinu pa onda ponuditi socijalni program za što bezbolniji ulazak u igru sa adžajama i šampionima kapitala u EU. Ako Narcis za to nije sposoban, valja nam tražiti nešto novo. Bošnjacima je, naravno, ta opcija jedini siguran izlaz iz srednjeg vijeka alija i harisa.
Šta, u stvari, Bošnjaci hoće?
-
Fox Mulder
-
Fox Mulder
Da je politicko vodstvo SDA htjelo da ocuva BiH to bi i ucinili. Mislis li da u Kradjodjevu nije bilo predstavnika muslimana Bosanaca ili da budem precizniji nije vec sve sa Alijom dogovoreno ranije?xon_sa wrote:Pa da, nametnut nam je jer nismo htjeli raspad ove drzave. Ali reci da je Alija, koliko god neko od vas ne gajio simpatije prema njemu (da ne kazem nesto vise) nije nikada bio za raspad ove drzave i takve izjave su samo dokaz da sve vise padamo na propagandu koja dolazi od onih koij su izvrsili agresiju na ovu drzavu! I opet kazem, ako je iko htio opstanak ove drzave to su bosnjaci.furlan wrote:Ratovalo se zato sto je rat nametnut, a ne zato sto se htjelo, a sve to nema nikakve veze sa stvarnim zeljama i mogucnostima koje je imala prva stranka u Bosnjaka.Malo se zajebala misleci da ce sa bratskim partijama da gradi Bosnu i Hercegovinu.Frustracija komunizmom, elementarno nepoznavanjem politike, o istoriji da i ne govorimo, je odvelo na taj put i samo pouspjesilo raspad Republike BiH.
- Vodenjak
Jesmo li mi izgubili rat?xon_sa wrote:Pa da, nametnut nam je jer nismo htjeli raspad ove drzave. Ali reci da je Alija, koliko god neko od vas ne gajio simpatije prema njemu (da ne kazem nesto vise) nije nikada bio za raspad ove drzave i takve izjave su samo dokaz da sve vise padamo na propagandu koja dolazi od onih koij su izvrsili agresiju na ovu drzavu! I opet kazem, ako je iko htio opstanak ove drzave to su bosnjaci.furlan wrote:Ratovalo se zato sto je rat nametnut, a ne zato sto se htjelo, a sve to nema nikakve veze sa stvarnim zeljama i mogucnostima koje je imala prva stranka u Bosnjaka.Malo se zajebala misleci da ce sa bratskim partijama da gradi Bosnu i Hercegovinu.Frustracija komunizmom, elementarno nepoznavanjem politike, o istoriji da i ne govorimo, je odvelo na taj put i samo pouspjesilo raspad Republike BiH.
-
xon_sa
A gdje ti to procita?Fox Mulder wrote:A odkud ti pomisao da sam ja muslimanskog porijekla i orijentacije?xon_sa wrote:Ma nemoj. Pa sto je onda ratovano? Sto nije podijeljeno odmah ako je Alija bio za podjelu. I bosnjaci nisu religiozna grupa vec narod! Nemoj da nas vrijedjas. Ti ako se ne osjecas bosnjakom onda se barem udostoji da nama ne negiras to pravo. Ako srbi i hrvati imaju pravo na svoje nacionalno odredjenje onda ga imamo i mi! Ako iko ne zeli raspad ove drzave to su bosnjaci i to smo hiljadu puta do sad pokazali, za razliku od ostalih naroda.Fox Mulder wrote:Sa ovakvim narodom se to nikada nece desiti. Nema boljih podanika od bosanskog naroda. Bosnjaci su svojom paorskom politikom doveli Bosnu i sebe u bezizlaznu situaciju. Alija Izetbegovic je radio na podjeli BiH, i kad god je usr'o motiku naprasno bi se razbolio od srca. On je htio fildjan drzavu i njegova politika kao mac nad glavom stoji nad Bosnom i Bosancima, a narocito kako ih on nazva "Bosnjacima" sto je samo oznaka za religioznu opredijeljenost dijela Bosanaca. Sam termin "Bosnjak" je i uveden i forsiran od strane fasista iz SDA da podijele BiH.
- gospodar kuglastih munja
Fox Mulder wrote:Sa ovakvim narodom se to nikada nece desiti. Nema boljih podanika od bosanskog naroda. Bosnjaci su svojom paorskom politikom doveli Bosnu i sebe u bezizlaznu situaciju. Alija Izetbegovic je radio na podjeli BiH, i kad god je usr'o motiku naprasno bi se razbolio od srca. On je htio fildjan drzavu i njegova politika kao mac nad glavom stoji nad Bosnom i Bosancima, a narocito kako ih on nazva "Bosnjacima" sto je samo oznaka za religioznu opredijeljenost dijela Bosanaca. Sam termin "Bosnjak" je i uveden i forsiran od strane fasista iz SDA da podijele BiH.NKVD wrote:SDP je jedina iole bitnija partija bez nacionalnog prefiksa na teritoriji BiH. I tu, na žalost, njeni trenutni integristički kvaliteti završavaju. U moru nebitnih gedeesova i sličnih karikatura, oni su za svakog od nas koji nije u toru jedina varijanta. Naravno, uz opciju neglasanja i povlačenja u apatiju.
Ali razmislite je li isturanje Komšića ispred stranke i njegov izbor u Predsjedništvo značilo zakucavanje SDP-a na teritorij Federacije?! Zlatkova procjena je da bi njegova/naša stranka sa Dodikom, to jest Mićom kako ga je on netom poslije izbora zvao, mogla biti TA nenacionalistička opcija što će poklopiti cijelu BiH i povesti je ka boljoj budućnosti. Računalo se i na relativno sređivanje političke scene u Hrvatskoj i reflekcije na našu zemlju. Koliko je ta Zlatkova odluka bila valjana, procijenite sami.
E, šta sad raditi? Ništa, poklopiti se ušima, raditi na transformaciji stranke i spremno dočekati neminovan odlazak nacionalista/kriminalaca u pičku lijepu materinu pa onda ponuditi socijalni program za što bezbolniji ulazak u igru sa adžajama i šampionima kapitala u EU. Ako Narcis za to nije sposoban, valja nam tražiti nešto novo. Bošnjacima je, naravno, ta opcija jedini siguran izlaz iz srednjeg vijeka alija i harisa.
Fox Mulder,
Imas priliku u sljedecem javljanju da dokazes i to vrlo argumentovano da su Bosnjaci " samo oznaka za religioznu pripadnost".
Ako to ne ucinis , trazicu od moderatora da te skine, zbog zastite etnickih interesa, odnosno nepriznavanja Bosnjaka kao naroda. To su stvari o kojima se ne moze diskutovati na takav nacin.
-
xon_sa
Zna se dobro ko je bio u Karadjordjevu, ne lupaj bezveze i ne pokusavaj da nam podvaljujes pricu o podjednakoj krivici sve strane, gradjanskom ratu i slicne gluposti. Nije dogovoreno sa Alijom, ako imas dokaz pokazi, ako nemas onda prestani da iznosis lazi i podvale.Fox Mulder wrote:Da je politicko vodstvo SDA htjelo da ocuva BiH to bi i ucinili. Mislis li da u Kradjodjevu nije bilo predstavnika muslimana Bosanaca ili da budem precizniji nije vec sve sa Alijom dogovoreno ranije?xon_sa wrote:Pa da, nametnut nam je jer nismo htjeli raspad ove drzave. Ali reci da je Alija, koliko god neko od vas ne gajio simpatije prema njemu (da ne kazem nesto vise) nije nikada bio za raspad ove drzave i takve izjave su samo dokaz da sve vise padamo na propagandu koja dolazi od onih koij su izvrsili agresiju na ovu drzavu! I opet kazem, ako je iko htio opstanak ove drzave to su bosnjaci.furlan wrote:Ratovalo se zato sto je rat nametnut, a ne zato sto se htjelo, a sve to nema nikakve veze sa stvarnim zeljama i mogucnostima koje je imala prva stranka u Bosnjaka.Malo se zajebala misleci da ce sa bratskim partijama da gradi Bosnu i Hercegovinu.Frustracija komunizmom, elementarno nepoznavanjem politike, o istoriji da i ne govorimo, je odvelo na taj put i samo pouspjesilo raspad Republike BiH.
-
xon_sa
Niti smo ga izgubili niti dobili. Rat je zavrsen bez pravog pobjednika, a zato danas i imamo ovaj status quo, jer destruktivni, secesionisticki i izdajnicki elementi nisu pobijedjeni.Vodenjak wrote:Jesmo li mi izgubili rat?xon_sa wrote:Pa da, nametnut nam je jer nismo htjeli raspad ove drzave. Ali reci da je Alija, koliko god neko od vas ne gajio simpatije prema njemu (da ne kazem nesto vise) nije nikada bio za raspad ove drzave i takve izjave su samo dokaz da sve vise padamo na propagandu koja dolazi od onih koij su izvrsili agresiju na ovu drzavu! I opet kazem, ako je iko htio opstanak ove drzave to su bosnjaci.furlan wrote:Ratovalo se zato sto je rat nametnut, a ne zato sto se htjelo, a sve to nema nikakve veze sa stvarnim zeljama i mogucnostima koje je imala prva stranka u Bosnjaka.Malo se zajebala misleci da ce sa bratskim partijama da gradi Bosnu i Hercegovinu.Frustracija komunizmom, elementarno nepoznavanjem politike, o istoriji da i ne govorimo, je odvelo na taj put i samo pouspjesilo raspad Republike BiH.
-
NKVD
Problem analize onoga što je Izetbegović radio i ostavio nama u amanet bi bio jednostavniji da je taj čovjek, u stvari, znao šta hoće i onda to nama fino rekao. Prije ili poslije podne, nije bitno. Pa da onda mi sudimo o uspjehu njegovih planova i koliko smo mu mi u tome pomogli ili odmogli. Čak i da ih je, a morao je, mjenjao u zavisnosti od situacije, morao je biti jasniji.
E, to nije moglo biti iz barem dva razloga. Jedan je što on u većini slučajeva nije znao šta da radi, nije bio sposoban da vodi narod, nije taj kapacitet, vojtali su ga okolo ko bekana i okorištavali se njegovom nesposobnošću. Od procesa i izdizanja kao lidera muslimana (tu nam je neviđeno nizbrdo krenulo, konačno su našli idealnog neprijatelja) preko predratnih i ratnih do post-dejtonskih marifetluka.
Ovo prvo je nesposobnost, zbog drugog je razloga više kriv. Sve one podle igrarije koje nam je, kroz svoju demagogiju krio, a vodile su ustroju njegovog viđenja budućnosti nacije (desetak jakih familija kao garant opstanka plus vjerska zajednica organizovana kao paralelna vlast plus kriminalci, podobni koji ga opslužuju) su nas neviđeno unazadile. Zato jasan odgovor na pitanje šta, tačno, hoćemo predstavlja jedini pravi početak puta ka ostvarenju ciljeva. Bez toga smo i dalje - donji!
edit: i u a
E, to nije moglo biti iz barem dva razloga. Jedan je što on u većini slučajeva nije znao šta da radi, nije bio sposoban da vodi narod, nije taj kapacitet, vojtali su ga okolo ko bekana i okorištavali se njegovom nesposobnošću. Od procesa i izdizanja kao lidera muslimana (tu nam je neviđeno nizbrdo krenulo, konačno su našli idealnog neprijatelja) preko predratnih i ratnih do post-dejtonskih marifetluka.
Ovo prvo je nesposobnost, zbog drugog je razloga više kriv. Sve one podle igrarije koje nam je, kroz svoju demagogiju krio, a vodile su ustroju njegovog viđenja budućnosti nacije (desetak jakih familija kao garant opstanka plus vjerska zajednica organizovana kao paralelna vlast plus kriminalci, podobni koji ga opslužuju) su nas neviđeno unazadile. Zato jasan odgovor na pitanje šta, tačno, hoćemo predstavlja jedini pravi početak puta ka ostvarenju ciljeva. Bez toga smo i dalje - donji!
edit: i u a
-
xon_sa
A.I. vodio BiH ka ustroju u kojem bi buducnost nacije bila deset jakih familija, paralelna vlast vjerske zajednice, onaj gore kaze da su bosnjaci samo vjerska grupa i da je Alija bio u Karadjordjevu.
Hajd pokusajte se malo uozbiljit prije nego dodjete na ovu temu inace cu pocet pravit top listu iznesenih gluposti
Hajd pokusajte se malo uozbiljit prije nego dodjete na ovu temu inace cu pocet pravit top listu iznesenih gluposti
-
NKVD
xon_sa, jel se to meni obraćaš ili se generalno žališ kako je svijet glup? Molim te, nikada me nemoj gurati u lonac sa nekim drugim pa nas zajedno trpati pod - gluposti. Ne volim torove niti lonce, tamo možda jeste toplije ali, brate, smrdi neviđeno. Fino, mladiću, jedno po jedno me pitaj i ja ću ti sve nacrtati.
-
liberal
Fox Mulder,
Imas priliku u sljedecem javljanju da dokazes i to vrlo argumentovano da su Bosnjaci " samo oznaka za religioznu pripadnost".
Ako to ne ucinis , trazicu od moderatora da te skine, zbog zastite etnickih interesa, odnosno nepriznavanja Bosnjaka kao naroda. To su stvari o kojima se ne moze diskutovati na takav nacin.
da nebi kopirao ove ponajve
Kuglasti zar naziv bosnjak nije naziv za narod iz jedne vjerske grupe ?
Zar taj naziv nije znvanicno uveden 93 na kongresu SDA (kongresu jedne politicke partije)?
Koji narod osim bivsih muslimana koristi ime bosnjak?
Zar taj naziv nije znvanicno uveden 93 na kongresu SDA (kongresu jedne politicke partije)?
- Prozor
Evo, dok kugla ne dodje ja cu ti ponuditi svoje vidjenje.liberal wrote:Fox Mulder,
1. Sta znaci "narod iz jedne vjerske grupe"? (ne boj se, znam na sta mislis, ali u danasnjem stanju ipak ne mozemo reci da u BiH imamo "isti narod - tri vjere" iako je tako nekad bilo, pa bih volio da ovo obrazlozis)
2. Jeste 93´ ali je naziv puno stariji, i zna se na koga se uvijek odnosio...
3. Niko nije "bivsi musliman"(iako ponovo znam na sta mislis), i zasto bi neko drugi morao koristiti?
-
furlan
Nije bio za raspad ali se uvezao sa onima koji su htjeli raspad.Dodatno pitanje.Da li se sa islamizacijom Bosnjaka, htjela graditi Republika BiH ili razgradjivati i stvarati nesto drugo?xon_sa wrote:Pa da, nametnut nam je jer nismo htjeli raspad ove drzave. Ali reci da je Alija, koliko god neko od vas ne gajio simpatije prema njemu (da ne kazem nesto vise) nije nikada bio za raspad ove drzave i takve izjave su samo dokaz da sve vise padamo na propagandu koja dolazi od onih koij su izvrsili agresiju na ovu drzavu! I opet kazem, ako je iko htio opstanak ove drzave to su bosnjaci.furlan wrote:Ratovalo se zato sto je rat nametnut, a ne zato sto se htjelo, a sve to nema nikakve veze sa stvarnim zeljama i mogucnostima koje je imala prva stranka u Bosnjaka.Malo se zajebala misleci da ce sa bratskim partijama da gradi Bosnu i Hercegovinu.Frustracija komunizmom, elementarno nepoznavanjem politike, o istoriji da i ne govorimo, je odvelo na taj put i samo pouspjesilo raspad Republike BiH.
-
furlan
Posto znam ko pita , mogu da kazem, jesmo.Vodenjak wrote:Jesmo li mi izgubili rat?xon_sa wrote:Pa da, nametnut nam je jer nismo htjeli raspad ove drzave. Ali reci da je Alija, koliko god neko od vas ne gajio simpatije prema njemu (da ne kazem nesto vise) nije nikada bio za raspad ove drzave i takve izjave su samo dokaz da sve vise padamo na propagandu koja dolazi od onih koij su izvrsili agresiju na ovu drzavu! I opet kazem, ako je iko htio opstanak ove drzave to su bosnjaci.furlan wrote:Ratovalo se zato sto je rat nametnut, a ne zato sto se htjelo, a sve to nema nikakve veze sa stvarnim zeljama i mogucnostima koje je imala prva stranka u Bosnjaka.Malo se zajebala misleci da ce sa bratskim partijama da gradi Bosnu i Hercegovinu.Frustracija komunizmom, elementarno nepoznavanjem politike, o istoriji da i ne govorimo, je odvelo na taj put i samo pouspjesilo raspad Republike BiH.
-
liberal
Prozor znam sta govoris ali naziv bosnjak je "prisvojen " da se tako izrazim ekskluzivno od SDA i propagiran kao jednini ispravni naziv za sve koji su islamske vjeroispovjesti.Prozor wrote:Evo, dok kugla ne dodje ja cu ti ponuditi svoje vidjenje.liberal wrote:Fox Mulder,
1. Sta znaci "narod iz jedne vjerske grupe"? (ne boj se, znam na sta mislis, ali u danasnjem stanju ipak ne mozemo reci da u BiH imamo "isti narod - tri vjere" iako je tako nekad bilo, pa bih volio da ovo obrazlozis)
3. Niko nije "bivsi musliman"(iako ponovo znam na sta mislis), i zasto bi neko drugi morao koristiti?
Ostali narodi koje su nekad nazivali bosnjacima su tim cinom manje vise "istjerani " iz te grupe. Stvar koja mnoge ovdje nervira je to da je jedna politicka partija dala sebi prava da odredjuje ko ce zvati bosnjak. Nadalje prisvajanjem tog imena automatski se pokusava dati "pravo prvenstva" samo jednom narodu (pod tim pravom prvenstva mislim "mi smo ovdje oduvjek bili svi ostali su dosljaci" sto se moze procitat i na ovom forumu)
Da se nesto razumjemo ni srbi ni hrvati neigraju po pravilima sto znam iz licnog iskustva kad me pitaju sta sam ja kazem Bosanac pa onda srbin....a oni me gledaju poprijeko...ko vam j...mater ja Bosnu nedam nikom
-
nokturno
A sta bi bilo da nije "prisvojen", Srbi i Hrvati bi se izjasnjavali kao Bosnjaci pravoslavci i Bosnjaci katoliciliberal wrote:
Prozor znam sta govoris ali naziv bosnjak je "prisvojen " da se tako izrazim ekskluzivno od SDA i propagiran kao jednini ispravni naziv za sve koji su islamske vjeroispovjesti.
Ostali narodi koje su nekad nazivali bosnjacima su tim cinom manje vise "istjerani " iz te grupe. Stvar koja mnoge ovdje nervira je to da je jedna politicka partija dala sebi prava da odredjuje ko ce zvati bosnjak. Nadalje prisvajanjem tog imena automatski se pokusava dati "pravo prvenstva" samo jednom narodu (pod tim pravom prvenstva mislim "mi smo ovdje oduvjek bili svi ostali su dosljaci" sto se moze procitat i na ovom forumu)
Da se nesto razumjemo ni srbi ni hrvati neigraju po pravilima sto znam iz licnog iskustva kad me pitaju sta sam ja kazem Bosanac pa onda srbin....a oni me gledaju poprijeko...ko vam j...mater ja Bosnu nedam nikom
Sto se tice "prava prvenstva" i "dosljaka" tu supljiras
I da, ima Bosnjaka i ateista, nisu bas svi muslimani
- Prozor
Shvatam i ja sta ti zelis reci. Ali cinjenica ostaje da Muslimani vise nije moglo, a Srbi i Hrvati su se odavno afirmisali svojim identetitetom, tako da je bilo Bosnjaci ili Bosanci, a zamisli kakva bi tek bila reakcija da je "prisvojeno" Bosanci...liberal wrote:Prozor znam sta govoris ali naziv bosnjak je "prisvojen " da se tako izrazim ekskluzivno od SDA i propagiran kao jednini ispravni naziv za sve koji su islamske vjeroispovjesti.Prozor wrote:Evo, dok kugla ne dodje ja cu ti ponuditi svoje vidjenje.liberal wrote:Fox Mulder,
-
xon_sa
A da ti prvo obrazlozis termin "islamizacija bosnjaka"?furlan wrote:Nije bio za raspad ali se uvezao sa onima koji su htjeli raspad.Dodatno pitanje.Da li se sa islamizacijom Bosnjaka, htjela graditi Republika BiH ili razgradjivati i stvarati nesto drugo?xon_sa wrote:Pa da, nametnut nam je jer nismo htjeli raspad ove drzave. Ali reci da je Alija, koliko god neko od vas ne gajio simpatije prema njemu (da ne kazem nesto vise) nije nikada bio za raspad ove drzave i takve izjave su samo dokaz da sve vise padamo na propagandu koja dolazi od onih koij su izvrsili agresiju na ovu drzavu! I opet kazem, ako je iko htio opstanak ove drzave to su bosnjaci.furlan wrote:Ratovalo se zato sto je rat nametnut, a ne zato sto se htjelo, a sve to nema nikakve veze sa stvarnim zeljama i mogucnostima koje je imala prva stranka u Bosnjaka.Malo se zajebala misleci da ce sa bratskim partijama da gradi Bosnu i Hercegovinu.Frustracija komunizmom, elementarno nepoznavanjem politike, o istoriji da i ne govorimo, je odvelo na taj put i samo pouspjesilo raspad Republike BiH.
-
liberal
Zasto supljiram na pravo prvenstva i dosljake?nokturno wrote:A sta bi bilo da nije "prisvojen", Srbi i Hrvati bi se izjasnjavali kao Bosnjaci pravoslavci i Bosnjaci katoliciliberal wrote:
Prozor znam sta govoris ali naziv bosnjak je "prisvojen " da se tako izrazim ekskluzivno od SDA i propagiran kao jednini ispravni naziv za sve koji su islamske vjeroispovjesti.
Da se nesto razumjemo ni srbi ni hrvati neigraju po pravilima sto znam iz licnog iskustva kad me pitaju sta sam ja kazem Bosanac pa onda srbin....a oni me gledaju poprijeko...ko vam j...mater ja Bosnu nedam nikomcisto sumnjam, mada je to u osnovi bila zamisao onog ko je najzasluzniji za vracanje nacionalne odrednice Bosnjak, dakle Adila Zulfikarpasica. Mozda si u pravu da je to brzopleto doneseno 93' ali cisto sumnjam da bi bilo drugacije i da se samoj ideji dalo vremena
Pa zar sama izjava Cerica koji kaze da bosnjaci nemaju rezervnu drzavu kao srbi i hrvati, da su bosnjaci domicilno stanovnistvo neimplicira da su ostali doslje?
Pa procitaj komentare po ovom forumu koji zastupaju tu tezu.
Srbi i Hrvati su se naselili u zemlji dobrih bosnjana a posto su bosnjaci nasljednici istih.....
To sto kazes da ima bosnjaka ateista ...vjerujem da ima ali ih mozes na prste izbojat...da se nesupljiramo
- fantom slobode
To sada bi ti ekskluzivitet ateizma dao svim ostalim narodima, osim Bosnjacima???????(izuzimajuci tih do deset koje pretpostavljas da postoje).liberal wrote:Zasto supljiram na pravo prvenstva i dosljake?nokturno wrote:A sta bi bilo da nije "prisvojen", Srbi i Hrvati bi se izjasnjavali kao Bosnjaci pravoslavci i Bosnjaci katoliciliberal wrote:
Da se nesto razumjemo ni srbi ni hrvati neigraju po pravilima sto znam iz licnog iskustva kad me pitaju sta sam ja kazem Bosanac pa onda srbin....a oni me gledaju poprijeko...ko vam j...mater ja Bosnu nedam nikomcisto sumnjam, mada je to u osnovi bila zamisao onog ko je najzasluzniji za vracanje nacionalne odrednice Bosnjak, dakle Adila Zulfikarpasica. Mozda si u pravu da je to brzopleto doneseno 93' ali cisto sumnjam da bi bilo drugacije i da se samoj ideji dalo vremena
Pa zar sama izjava Cerica koji kaze da bosnjaci nemaju rezervnu drzavu kao srbi i hrvati, da su bosnjaci domicilno stanovnistvo neimplicira da su ostali doslje?
Pa procitaj komentare po ovom forumu koji zastupaju tu tezu.
Srbi i Hrvati su se naselili u zemlji dobrih bosnjana a posto su bosnjaci nasljednici istih.....
To sto kazes da ima bosnjaka ateista ...vjerujem da ima ali ih mozes na prste izbojat...da se nesupljiramo
A rezervna domovina je jos i dobro, zamisli kakvi su oni koji zive u Bosni, a imaju domovinu negdje drugo, ti su valjda stranci,sa prebivalistem u Bosni, zar ne!!!!
-
furlan
Ne znam koliko ima smisla objasnjavati ti odredjene stvari, ako sam ne znas da ih prepoznas.Ne znam ti,ali ja nisam u stanju da procitam arapski natpis na zelenoj podlozi jos prije rata, da ne govorim u toku rata(sto mogu nekako da provarim, aki i to sa gadjenjem).Skup, u Foci, cega se dobro sjecam, ne vidjeh ni jednu zastavu tadasnje Republike BiH, vec su bile sve neke za MENE neprepoznatljive i neprihvatljive.I ocekivalo se da sa SDA, Srbi i Hrvati pod tim zastavama grade republiku.Ja na tim skupovima nisam prepoznao ideju republike nego necega sasvim drugoga.Druga stvar, ako si Bosnjak i musliman, onda vjerujem da znas da Islam je stil zivota, koji nije u stanju da odvoji politiku od njega samoga.Provlaci se kroz sve pore zivota i neminovno je politika.To ti ne kazem samo ja , nego je to govorio i sam ...xon_sa wrote:A da ti prvo obrazlozis termin "islamizacija bosnjaka"?furlan wrote:Nije bio za raspad ali se uvezao sa onima koji su htjeli raspad.Dodatno pitanje.Da li se sa islamizacijom Bosnjaka, htjela graditi Republika BiH ili razgradjivati i stvarati nesto drugo?xon_sa wrote: Pa da, nametnut nam je jer nismo htjeli raspad ove drzave. Ali reci da je Alija, koliko god neko od vas ne gajio simpatije prema njemu (da ne kazem nesto vise) nije nikada bio za raspad ove drzave i takve izjave su samo dokaz da sve vise padamo na propagandu koja dolazi od onih koij su izvrsili agresiju na ovu drzavu! I opet kazem, ako je iko htio opstanak ove drzave to su bosnjaci.
Graditi republiku na principima , na kojima se gradila u tadasnjoj BiH, za moj pojam je bila cista iluzija.Zabluda , ko je prijatelj, a ko je neprijatelj(mozda nije ni bila zabluda, nego namjera-pitanje koje sebi i dan danas postavljam)mogli su samo voditi POLITICKI ,ISTORIjSKi nepismeni ljudi.Druge godine rata, se pocnemo posipati pepelom po glavi, kada smo vidjeli da je vrag odnio salu, nakon spoznaje da nema republike a skoro ni naroda, da bi bilo mnogo bolje da smo svi malo vise Bosanci nego Muslimani, Srbi i Hrvati.Jer garant naroda je drzava, sa svim svojim zakonima a ne vjera, koja i dan danas , ne na mala, nego na velika vrata gura svoje.
-
nokturno
Zar je tako tesko prevaliti Bosnjak preko tastature, mislim brkas pojmovefurlan wrote: da smo svi malo vise Bosanci nego Muslimani, Srbi i Hrvati.
Prije svega bilo bi nidje veze, to je kao kad bi neko govorio da je po nacionalsnosti Srbijanac.....plus, sto ti rece, kako bi se tek tad zapjenilo o prisvajanju BiHtako da je bilo Bosnjaci ili Bosanci, a zamisli kakva bi tek bila reakcija da je "prisvojeno" Bosanci...
Ne kontam cijelu ovu diskusiju, nije valjda da samo ja ne vidim problem u tome sto je neko musliman, Bosnjak, Bosanac (moze i obrnutim
-
furlan
Bez uvrede ali mislim da si mlad .Ustvari i ne moze biti uvreda nego samo kompilment. Mozda da sam stavio pod navodnike, onda bi sigurno prepoznao izjavu najveceg u Bosnjaka.Ne brkam ja nista , nego je neko davno prije mene nesto pobrkao i dan danas to radi.nokturno wrote:Zar je tako tesko prevaliti Bosnjak preko tastature, mislim brkas pojmovefurlan wrote: da smo svi malo vise Bosanci nego Muslimani, Srbi i Hrvati.
Prije svega bilo bi nidje veze, to je kao kad bi neko govorio da je po nacionalsnosti Srbijanac.....plus, sto ti rece, kako bi se tek tad zapjenilo o prisvajanju BiHtako da je bilo Bosnjaci ili Bosanci, a zamisli kakva bi tek bila reakcija da je "prisvojeno" Bosanci...
Ne kontam cijelu ovu diskusiju, nije valjda da samo ja ne vidim problem u tome sto je neko musliman, Bosnjak, Bosanac (moze i obrnutimredoslijedom), pravoslavac, Srbin, Bosanac; katolik, Hrvat, Bosanac ili ateista, B/S/H, Bosanac....mislim, jedno ne iskljucuje drugo i ne vidim da iko prisvaja BIH iskljucivo za sebe. To sto je previse slicnosti izmedju termina Bosnjak i Bosanac...boze moj, tako se zalomilo
A to Bosnjak sam ja davno , davno prevalio preko usta i preko papira, da bi se isto tako davno vratio onome sto me moze definisati, a to je Bosanac, pa kome se svidjelo ,kome ne.
-
xon_sa
Ti ako neces da se osjecas Bosnjakom to je tvoja stvar, ali ovaj narod se vise nece zvati nazivom religijske grupe, jer to nije. Bosnjaci su i Bosanci, ne vidim tu nista sporno. Slicnost naziva apsolutno nema nikakve veze sa svojatanjem. Srbi i Hrvati ako zele neka predjenu imena svojih naroda u Prvi Bosanci i Najbolji Bosanci ili kako god vec hoce, vjerujem da nijedan Bosnjak nece imati nista protiv. Ako oni ne vole ovu drzavu zasto im toliko para usi sto je mi volimo?
- Prozor
Eh trebali bi je valjda "mi" manje voljeti da bi "oni" malo vise...xon_sa wrote:Ti ako neces da se osjecas Bosnjakom to je tvoja stvar, ali ovaj narod se vise nece zvati nazivom religijske grupe, jer to nije. Bosnjaci su i Bosanci, ne vidim tu nista sporno. Slicnost naziva apsolutno nema nikakve veze sa svojatanjem. Srbi i Hrvati ako zele neka predjenu imena svojih naroda u Prvi Bosanci i Najbolji Bosanci ili kako god vec hoce, vjerujem da nijedan Bosnjak nece imati nista protiv. Ako oni ne vole ovu drzavu zasto im toliko para usi sto je mi volimo?