Pčelarstvo
Moderator: anex
-
pčelar
-
pčelar
#177 Re: Pčelarstvo
Ja se nadam da se ne ljutiš ovo malo duše ali te moram ispraviti oprosti.ovo_malo_duse wrote:Da jos dodam useceri med ako je pravi zagrijan na tempersturu oko 50 do 60 stepeni celzijusovih (Zgrijes vodu u serpi i stavis teglu unutra) se ponovo vrati u tecno stanje bez grudvica i bilo cega.pčelar wrote:Prijatelju dragi to i jeste danas veliki problem? Jedini pravi znak i razlika pravog pčelinjeg proizvoda od lažnog i falš meda jeste kristalizacija meda to je ono što narod iz ne znanja kaže da se med "ušećerio" a to i jeste svojstvo samo pravog meda, do duše jednim dijelom se i falš pod određenim uvjetima može ušećeriti ali njegovi kristali su veći i nije baš onako sa sitnim i glatkim kristalima kao kod pravog meda. Pravi kristalisan med je poput margarina i može se bez problema mazati na kruh. Dalje na licu mjesta možeš na kašiku staviti malo meda i tu kašiku podignuti iznad tegle i med ako je pravi on će se cijediti i na kraju se mora uhvatiti tanka nit od kašike do tegle, za razliku od falš meda koji će se jedno vrijeme "cijediti" a onda će se ona nit prekinuti i on će kapati. I naravno ako kupuješ veće količine onda jedino analiza meda u nekoj od laboratorija će ti pokazati ne samo je li pravi nego i koja je vrsta meda, ima li HMF i druge osobine.samson wrote:Imam pitanje kako da pripoznam da li je pravi med ili nije posto sam cuo hoce da prevare kako to mogu da otkrijem hvala unaprijed![]()
Ne znam gdje se nalaziš ali ako si u okolini Sarajeva na Ilidži imaš najbolju laboratoriju koji će sigurno dati najboilje rezultate.
Fals med to nemoze.
Med koji se kristališe (ušećeri) ne smije se zagrijavati na većoj temperaturi od 40 Celzijevih stepeni jer na većim tempereturama gubi ona svoja prirodna svojstva i tad postaje samo običan zaslađivač ovo je jako važno.Ovako kako si ti opisao/la može se raditi ali sa jednom teglom no za dekristalizaciju veće količine npr 20kg za to postoje posebni dekristalizatori a ako te zanima detaljnije mogu pojasniti.
-
MAha
#178 Re: Pčelarstvo
Pozdrav i naravno cestitke i pohvale za pokretanje i odrzavanje teme za Pcelara!
Kako vec neko rece prije sam medoljubac nego pceloljubac (u smislu bavljenja pcelarstvom), ali u jednom periodu sam se i sam malo vise zainteresirao za tu plemeitu aktivnost. E sad, pcelice su me ubole par puta i svaki put se na tom mjest pojavio otok koji bi trajao tr-icetiti dana. Cini mi se da to znaci da sam alergican na pcelinji otrov? Zanima me da li to znaci da je to potecijalno opasno za mene u slucaju vece kolicine otrova (veceg broja uboda) i posljedicno nemogucnost bavljenja ovim zanimanjem/hobijem kako god? Hvala Pcelaru (ili bilo kome drugom) unaprijed na odgovoru/savjetu!
Pozdrav!
Kako vec neko rece prije sam medoljubac nego pceloljubac (u smislu bavljenja pcelarstvom), ali u jednom periodu sam se i sam malo vise zainteresirao za tu plemeitu aktivnost. E sad, pcelice su me ubole par puta i svaki put se na tom mjest pojavio otok koji bi trajao tr-icetiti dana. Cini mi se da to znaci da sam alergican na pcelinji otrov? Zanima me da li to znaci da je to potecijalno opasno za mene u slucaju vece kolicine otrova (veceg broja uboda) i posljedicno nemogucnost bavljenja ovim zanimanjem/hobijem kako god? Hvala Pcelaru (ili bilo kome drugom) unaprijed na odgovoru/savjetu!
Pozdrav!
Last edited by MAha on 11/11/2024 19:44, edited 1 time in total.
-
pčelar
#179 Re: Pčelarstvo
Za MAha.MAha wrote:Pozdrav i naravno cestitke i pohvale za pokretanje i odrzavanje teme za Pcelara!
Kako vec neko rece prije sam medoljubac nego pceloljubac (u smislu bavljenja pcelarstvom), ali u jednom periodu sam se i sam malo vise zainteresirao za tu plemeitu aktivnost uz oca, posto se otac pomalo bavi time na nekom skromnom nivou (5-6 kosnica sa ciljem proizvodnje meda za vlastite potrebe). E sad, pcelice su me ubole par puta i svaki put se na tom mjest pojavio otok koji bi trajao tr-icetiti dana. Cini mi se da to znaci da sam alergican na pcelinji otrov? Zanima me da li to znaci da je to potecijalno opasno za mene u slucaju vece kolicine otrova (veceg broja uboda) i posljedicno nemogucnost bavljenja ovim zanimanjem/hobijem kako god? Hvala Pcelaru (ili bilo kome drugom) unaprijed na odgovoru/savjetu!
Pozdrav!
I tebi iskreni zzzzzzzzzzzzzzzz.
Pčelarstvo je zaista plemenito i nadasve korisno zanimanje jer čovjek posmatrajući pčele u košnici nauči mnogo toga; ekonomiju, ekologiju, rad, red, disciplinu, poštivanje drugog...
To kako si napisao ukazuje na tvoju alergiju na pčelinji ubod ali to nije prepreka da se baviš pčelarstvom jer alergija može nestati isto kao i kod osoba poput mene da se u jednom momentu i pojavi. Dakle uz adekvatnu opremu (bluza, rukavice dimilica...) i oprez možeš se baviti pčelarstvom i posebno čuvati glavu. Uz to uvijek imati neku mast a najbolja je Synopen koju proizvodi Pliva Zagreb, ima je u apotekama ili malo leda koje treba namazati na mjesto uboda da smanji otok. Ako te još nešto zanima pitaj
-
bierkof
#180 Re: Pčelarstvo
Lijep pozdrav za pcelara i sve ucesnike u ovoj diskusiji...
Naime moj Deda a.r. se bavio pcelarstvom, a njegov posao je poslije njega naslijedio moj otac. Pcelarstvo je jako lijep hobi, koji uz malo vise truda moze da postane jako rentabilan. To znam jer je na kraju moj otac shvatio da mu se mnogo vise isplati sacuvati zdravlje i raditi u pcelinjaku nego posao za koji je dobivao platu a sa kojim skupa dolazi stres i ostali problemi.
Pcelarstvo takodjer podrazumjeva mnogo rada tako, zbog toga sam ja proveo mnogo vremena u pcelinjaku, nisam mogao pustiti samog oca da ide ljeti sam da dize sanduke i da radi teze poslove.
Nisam imao vremena da procitam cijelu temu od pocetka, a zelio bih da se nadovezem na zadnji pcelarev post upucen MAha-u.
Ja sam takodjer alergican na pcelinji ubod, ali to me ne sprijecava. Pcelar je fino objasnio na sta treba da obratis paznju, ja bi ti preporucio kada krenes u pcelinjak da sa sobom imas barem jedno pakovanje kalcijevih sumecih tableta, ili barem neke altialergentske tablete, njih mozes u svakoj apoteci naci...
NAPOMENA: Svima koji se priblizavaju pcelinjaku savjetujem da niposto na sebe ne stavljaju bilo kakve kozmeticke preparate, parfeme ili aftershave-ove, pcele to osjete i to im jako smeta, i zbog toga ostro napadaju.
Takodjer moram da ti kazem da se ne brines jer je cest slucaj da nakon nekog vremena pcelarev organizam postane imun na pcelinji otrov, to je bio i moj slucaj. Sjecam se da sam jednom, od jednog jedinog uboda dobio svrab i crvenilo po cijelom tijelu, a sada me ujede i po nekoliko komada pa se nista ne desi.
Takodjer, moram da napomenem da kolicina uboda zavisi najvise od pcelarske spretnosti i znanja, to znam iz iskustva. Kada smo ja i otac tek pocinjali bukvalno nismo znali ni stresti okvir, i cudili smo se kako je nas deda to onako star mogao a mi mladji ne mozemo, i redovno bi se vracali izujedani... Dok je sada situacija totalno drugacija, znamo raditi znojni po cijeli dan i nista.
Ovo ljeto sam odlucio da dadnem svoj doprinos razvoju pcelarstva u Bosni i regiji.
Obzirom da sam student ETF-a u Sarajevu, dosta se bavim elektronikom, i nisam cesto pri ruci ocu koji je jako ozbiljan kada je pcelarstvo u pitanju, odlucili smo da razvijemo neke uredjaje koji ce pcelarenje uciniti prakticnijim. Neke od ovih stvari su vec razvijene i proizvode se u inostranstvu, medjutim svojom cijenom nisu uopste pristupacne malim i srednjim pcelarima.
Vecina pcelara ljeti svoje pcele drzi na planinama daleko od urbanih djelova, a takodjer su zauzeti svakodnevnim obaveznim poslovima tako da obilaze pcelinjake uglavnom vikendom i ne mogu pratiti stanje pcelinjaka tokom sedmice. U te svrhe su ljudi razvili digitalne pcelarske vage koje je moguce ocitati na daljinu medjutim kako rekoh cijene takvih vaga idu i iznad 6000KM a neke svojim radom dokazano smetaju pcelama. Moj plan je ovo ljeto da napravim slicnu takvu vagu koja ce na SMS upit poslati isto putem sms-a trenutno i nekoliko prethodnih mjerenja stanja. Posto smo obojica u inzinjerskim vodama iznasli smo nacin da ovako napravljena vaga bude neuporedivo pristupacnija cijenom, i pogodnija za nadogradnju tako da bi u konacnici imala mnogo vise funkcija. Osim ovoga imamo razlicite ideje za osiguranje od kradje, napada medvjeda jer su ti slucajevi pcelarska svakodnevnica. Jedna kradja te moze vremenski unazaditi i po 2 godine.
Ovo sam odlucio da razvijem za oca i testiram prvenstveno u nasem pcelinjaku i ako se pokazu dobro odlucili smo da bi ih mogli praviti i na zahtjeve drugih ljudi.
Eto, toliko za sada... Cujemo se!
Naime moj Deda a.r. se bavio pcelarstvom, a njegov posao je poslije njega naslijedio moj otac. Pcelarstvo je jako lijep hobi, koji uz malo vise truda moze da postane jako rentabilan. To znam jer je na kraju moj otac shvatio da mu se mnogo vise isplati sacuvati zdravlje i raditi u pcelinjaku nego posao za koji je dobivao platu a sa kojim skupa dolazi stres i ostali problemi.
Pcelarstvo takodjer podrazumjeva mnogo rada tako, zbog toga sam ja proveo mnogo vremena u pcelinjaku, nisam mogao pustiti samog oca da ide ljeti sam da dize sanduke i da radi teze poslove.
Nisam imao vremena da procitam cijelu temu od pocetka, a zelio bih da se nadovezem na zadnji pcelarev post upucen MAha-u.
Ja sam takodjer alergican na pcelinji ubod, ali to me ne sprijecava. Pcelar je fino objasnio na sta treba da obratis paznju, ja bi ti preporucio kada krenes u pcelinjak da sa sobom imas barem jedno pakovanje kalcijevih sumecih tableta, ili barem neke altialergentske tablete, njih mozes u svakoj apoteci naci...
NAPOMENA: Svima koji se priblizavaju pcelinjaku savjetujem da niposto na sebe ne stavljaju bilo kakve kozmeticke preparate, parfeme ili aftershave-ove, pcele to osjete i to im jako smeta, i zbog toga ostro napadaju.
Takodjer moram da ti kazem da se ne brines jer je cest slucaj da nakon nekog vremena pcelarev organizam postane imun na pcelinji otrov, to je bio i moj slucaj. Sjecam se da sam jednom, od jednog jedinog uboda dobio svrab i crvenilo po cijelom tijelu, a sada me ujede i po nekoliko komada pa se nista ne desi.
Takodjer, moram da napomenem da kolicina uboda zavisi najvise od pcelarske spretnosti i znanja, to znam iz iskustva. Kada smo ja i otac tek pocinjali bukvalno nismo znali ni stresti okvir, i cudili smo se kako je nas deda to onako star mogao a mi mladji ne mozemo, i redovno bi se vracali izujedani... Dok je sada situacija totalno drugacija, znamo raditi znojni po cijeli dan i nista.
Ovo ljeto sam odlucio da dadnem svoj doprinos razvoju pcelarstva u Bosni i regiji.
Obzirom da sam student ETF-a u Sarajevu, dosta se bavim elektronikom, i nisam cesto pri ruci ocu koji je jako ozbiljan kada je pcelarstvo u pitanju, odlucili smo da razvijemo neke uredjaje koji ce pcelarenje uciniti prakticnijim. Neke od ovih stvari su vec razvijene i proizvode se u inostranstvu, medjutim svojom cijenom nisu uopste pristupacne malim i srednjim pcelarima.
Vecina pcelara ljeti svoje pcele drzi na planinama daleko od urbanih djelova, a takodjer su zauzeti svakodnevnim obaveznim poslovima tako da obilaze pcelinjake uglavnom vikendom i ne mogu pratiti stanje pcelinjaka tokom sedmice. U te svrhe su ljudi razvili digitalne pcelarske vage koje je moguce ocitati na daljinu medjutim kako rekoh cijene takvih vaga idu i iznad 6000KM a neke svojim radom dokazano smetaju pcelama. Moj plan je ovo ljeto da napravim slicnu takvu vagu koja ce na SMS upit poslati isto putem sms-a trenutno i nekoliko prethodnih mjerenja stanja. Posto smo obojica u inzinjerskim vodama iznasli smo nacin da ovako napravljena vaga bude neuporedivo pristupacnija cijenom, i pogodnija za nadogradnju tako da bi u konacnici imala mnogo vise funkcija. Osim ovoga imamo razlicite ideje za osiguranje od kradje, napada medvjeda jer su ti slucajevi pcelarska svakodnevnica. Jedna kradja te moze vremenski unazaditi i po 2 godine.
Ovo sam odlucio da razvijem za oca i testiram prvenstveno u nasem pcelinjaku i ako se pokazu dobro odlucili smo da bi ih mogli praviti i na zahtjeve drugih ljudi.
-
pčelar
#181 Re: Pčelarstvo
Pozdrav za bierkof zzzzzzzzzzzzzzzbierkof wrote:Lijep pozdrav za pcelara i sve ucesnike u ovoj diskusiji...
Drago mi je čuti da ima još neko da se bavi pčelarstvom jer će svakako ovaj forum biti jači i naravno moćićemo razmjeniti mišljenja. Ako ti je deda živ veliki popzdrav za dedu ali svakako ti moraš mnogo da učiš i čitaš ako budeš želio da se baviš pčelarstvom jer nekad kako se tvoj deda bavio je bilo trnkama a sad kako i sam znaš pčelarstvo je uznapredovalo uostalom kao i elektronika. Svakako me zanima taj tvoj patent i ako uspiješ to napraviti prvo što trebaš uraditi jeste da to patentiraš (zaštitiš) svoj proizvod i naravno obavezno mi javi jer sam svakako zainteresovan za svaku inovaciju u vezi pčelarstva a i sam pokušavam ponešto uraditi na pčelinjaku pa tako svake godine imam sve manje rojeva prirodnih.
Gdje se nalazi tvoj pčelinjak, koliko košnica imaš, kojeg tipa i koje su glavne paše na tvom terenu eto malo o tome pa da damo ljudima što raznovrsniji pregled medonosnih paša u našoj lijepoj BiH.
-
pčelar
-
emir.memisevic
#183 Re:
Postovani pcelar, Cober i ostali posjetoci!pčelar wrote:Cober ne bih komentarisao to što Royal prodaje ali znam sigurno da u BiH niko ama baš niko ne proizvodi matičnu mliječ i to što neko na pijaci kaže ovo je smjesa meda sa matičnom mliječi sigurno LAŽE jer je proizvodnja matične mliječi jako komplikovano i za to treba imati posebnu opremu, sterilizatore, mali frižider i mnoštvo pipeta i epruveta, a to se radi tako što se društvo "prisili" da gradi mnogo matičnjaka a onda kad matica zaleže jaja nakon par dana pčele samo u matičnjake trpaju matičnu mliječ i onda se te "buduće" matice vade a ta matična mliječ se uzima, a pčelari neki to rade na pčelinjaku bez ikakve opreme jednostavno potrgaju matičnjake i iz njih onako prstom vade mliječ i to poturaju kao pravu matičnu mliječ. To ja nekad uradim ali samo za sebe i odmah na pčelinjaku to liznem. Dakle nema još niko ko to radi stručno to je sigurno. Lijep pozdrav i ne nasjedaj na priču.Cober wrote:Pčelaru, izuzetna tema. Volio bih pročitati opširnije o matičnoj mliječi i načinu dobivanja iste. Da li je tačno da je, za dobivanje mliječi koja je prirodno namijenjena za ishranu mladih pčela, potrebno pobiti sve mlade pčele u nekoj fazi ranog razvoja? Piši opširno o tome, o spravljanju, kao i konzumaciji mliječi u ljudskoj prehrani, o čuvanju iste kao i o ljekovitim svojstvima. Kolika je vrijednosti mliječi za ljude, te prokomentariši odnos koji se spravlja za prodaju, mješavina 5 grama mliječi na teglicu meda od 470g, te mliječ u alkoholu koja se pojavila u prodaji u malim kapaljkama i bočicama pod komercijalnim nazivom Royal ili slično. Srdačan pozdrav.
Jako lijepa tema, i dosta lijepih komentara. Na srecu moram da demantujem Vasu izjavu da: "znam sigurno da u BiH niko ama baš niko ne proizvodi matičnu mliječ". Proizvodnjom iskljucivo maticne mlijeci bavimo se vec cetiri godine. Protekle tri godine pčelinjak je bio smješten u Hadžićima, a ove godine vratili smo se u selo Johovača kod Milića, gdje su uslovi puno bolji nego u Hadžićima.
Zahvaljujem se Cober-u koji je pronasao nasu web stranicu i obavjestio ostale posjetioce foruma o tome.
Procitao sam sve postove, i moram priznati da sam se zgrozio kada sam neke stvari procitao, posebno ovo o sakupljanju mlijeci iz pčelinjeg legla.
Nazalost vecina ljudi uopste nezna kako izgleda maticna mlijec i kakvog je okusa, kupci nisu upoznati da postoji pčelinja i matična mliječ, tako da su prepušteni da vjeruju pčelarima. Ovdje je potvrđeno da je dovoljno samo napisati na tegli da je mliječ i da će to ljudi kupovati. Interesantna je pojava da se prodaje matična mliječ pomiješana sa medom u tegli od pola kilograma, a da kompletan sadržaj tegle (onome ko nikada nije vidio pravu, čistu matičnu mliječ) ima bijelu boju koja vizuelno posjeća na izgled matične mliječi. Ja do sada nisam čuo da postoji bijeli med (mislim na boju kao jogurt), a prodaje se mješavina mliječi i meda koja je kompletna bijele boje, iako je "navodno" odnos mliječi i meda 4:496. Naravno da je svima jasno da 4 grama matične mliječi nemože uticati da ostalih 496 grama meda poprimi bijelu boju. Ukoliko se matična mliječ miješa sa medom, s obzirom na specifičnu težinu matične mliječi ona bi se našla na površini, što i nije najbolji način čuvanja, jer količina zraka koja se nađe u tegli reagovao bi sa mliječi na površini i upitno je kakvog bi kvaliteta bila takva mliječ.
Druga stvar je način konzumacije. Matičnu mliječ je preporučljivo držati ispod jezika 5-10 minuta jer se na tom mjestu nalaze žlijezde koje mliječ direktno absorbuju u krv, i zato ima jako dobar efekat na jačanje imuniteta i popravljanje krvne slike. Tek nakon tog vremena guta se pljuvačka, a od mliječi u medu koju odmah progutate, slabo da cete imati ikakve koristi jer ce probavni sistem uraditi svoje. Vjerovatno je razlog miješanja "mliječi" sa medom, da bi se sakrila stvarna količina mliječi.
Cijena matične mliječi je opet posebna priča. Prije svega količina koja se proizvede je jako mala, tako da je cijena vrlo visoka. Prije rata cijena mliječi se mjerila sa polovinom cijene zlata. Dakle 1 gram zlata je 2 grama mliječi. Naravno ta cijena se u BiH tesko moze postici jer ljudi nemaju za hljeba...
Mi matičnu mliječ pakujemo u bočice u koju stane 9 grama matične mliječi. Dakle čiste mliječi, bez dodataka. Na vrh bočice nakapa se 4-5 kapi 45% etanola koji pravi izolacioni sloj izmedju mliječi i zraka, i čuva se u frižideru.Tako čuvanu mliječ testirali smo na Institutu za kontrolu kvalitete namirnica animalnog porijekla pri Veterinarskom fakultetu u Sarajevu i imala je za 1% manje proteina u odnosu na svježu mliječ, što je potvrdilo da se mliječ na ovaj način može čuvati.
Zbog vrlo specifičnog načina čuvanja, mi smo se opredjelili na ličnu dostavu u ručnom frižideru, da bismo bili sigurni da je mliječ do kupca došla onako kako to treba da bude. Meni je smiješno kada vidim da se mliječ čuva umotana u alu-foliju u onim teglama od pola kilograma na suncu, ali sta cemo, bitno je da pise da je maticna mliječ, jer samo rijetki ce biti u prilici da probaju pravu mliječ i da mogu napraviti poređenje.
Od pčelarstva se nemože živjeti (mislim na proizvodnju meda), ali vrijedi se baviti pčelarstvom da čovjek sebi proizvede kvalitetan med. Što se tiče ponude meda na tržištu, mogu slobodno reci da količine koje se nude, u odnosu na broj pčela i vremenskim prilikama potvrđuju da se neradi o pravom medu. Interesantno je da se na etiketama nađe podatak da se u tegli nalazi 900 grama meda, a jedan od načina da se prepozna pravi med je po specifičnoj težini. U teglu od 720 ml (to je ona standardna tegla) mora stati kilogram meda, ako je pravi i sazreo. Međutim naši pčelari nemaju vremena da cekaju pa vrcaju nektar i prodaju, a taj nektar ce i ukisnuti i na kraju samo su dzaba radili. Pored toga ogromna je razlika izmedju meda koji se sakuplja čitavu sezonu, koji u sebi ima sastojke velikog broja različitih biljaka, i jednosortnog meda, koji nije ni blizo ovom prvom. Ali o ukusima se ne raspravlja.
Eto ukratko moje mišljenje, ukoliko nekoga bude interesovala matična mliječ možete naručiti na http://www.mmm.ba
S postovanjem!
Emir Memišević
-
pčelar
-
emir.memisevic
#185 Re: Re:
Alejkumu selam!
Imao sam priliku upoznati se sa Feridom, medjutim nazalost i Ferid prodaje mlijec u medu.
Iskreno da kazem kada neko odluci da se posveti proizvodnji mlijeci, nema vremena nizasta drugo, proces je dugotrajan, traje 3 mjeseca, a rad sa 25 kosnica traje 4-5 sati dnevno (tri osobe), timski rad, neracunajuci pregledanje pcela uz to koje traje cijeli dan. U svakom slučaju to je puno više posla nego kada se proizvodi med.
Istinu ste rekli sto se tice stanja pase, a interesantno je da se opet med na tonama prodaje po prodavnicama. Najgore od svega sto niko ni ne pomislja da tome stane u kraj.
Sto se tice certificiranja, mi zbog svojih kupaca radimo analizu kontrole kvalitete, a sto se tice nekih dodatnih certificiranja nikakve koristi od njih, samo ljudi izmislili sebi posao.
Nazalost nasi ljudi nisu svjesni da je bolje proizvesti nesto kvalitetno u manjim kolicinama, nego lagati i sebe i druge i opet nemati koristi od toga.
Imao sam priliku upoznati se sa Feridom, medjutim nazalost i Ferid prodaje mlijec u medu.
Iskreno da kazem kada neko odluci da se posveti proizvodnji mlijeci, nema vremena nizasta drugo, proces je dugotrajan, traje 3 mjeseca, a rad sa 25 kosnica traje 4-5 sati dnevno (tri osobe), timski rad, neracunajuci pregledanje pcela uz to koje traje cijeli dan. U svakom slučaju to je puno više posla nego kada se proizvodi med.
Istinu ste rekli sto se tice stanja pase, a interesantno je da se opet med na tonama prodaje po prodavnicama. Najgore od svega sto niko ni ne pomislja da tome stane u kraj.
Sto se tice certificiranja, mi zbog svojih kupaca radimo analizu kontrole kvalitete, a sto se tice nekih dodatnih certificiranja nikakve koristi od njih, samo ljudi izmislili sebi posao.
Nazalost nasi ljudi nisu svjesni da je bolje proizvesti nesto kvalitetno u manjim kolicinama, nego lagati i sebe i druge i opet nemati koristi od toga.
-
pčelar
-
emir.memisevic
#187 Re: Pčelarstvo
Moje mišljenje je da ce pravi med probati samo oni koji su spremni kupiti par kosnica i proizvoditi med za svoje potrebe, a za ostale proizvode - kad neznas sta je dobro pitaj sta je skupo.
Kada se gleda rentabilnost pcelarenja, za jednu kosnicu treba oko 200 KM, a iz jedne kosnice ako se izvadi 20 KG meda to je pravo dobra godina (govorim o stacionarnim drustvima). E kako onda moze biti isplatovo med pordavati po 10 KM. Znaci rad džaba, a hoce li pcele prezimiti ili nece, to je uvijek rizik. Normalna je onda pojava da ljudi svasta prodaju, samo nazalost sto nekoga mogu ubiti svojim medom. Pravi med secerasi po pravilu smiju konzumirati, i zamislite sta se desi kada seceras kupi ukuhanu agdu koja se prodaje.
Ako neko tvrdi da ima pravi med, utalite se s nekim, uzmite 50 KG, odnesite jednu kilu na analizu, jeste trosak od 150 KM ali vrijedi.
S druge strane metod sa tezinom je vrlo pouzdan, zajedno sa teglom i poklopcem u tegli mora biti 1350 grama, ako je pravi med, ako je ispod toga to nije med.
Kada se gleda rentabilnost pcelarenja, za jednu kosnicu treba oko 200 KM, a iz jedne kosnice ako se izvadi 20 KG meda to je pravo dobra godina (govorim o stacionarnim drustvima). E kako onda moze biti isplatovo med pordavati po 10 KM. Znaci rad džaba, a hoce li pcele prezimiti ili nece, to je uvijek rizik. Normalna je onda pojava da ljudi svasta prodaju, samo nazalost sto nekoga mogu ubiti svojim medom. Pravi med secerasi po pravilu smiju konzumirati, i zamislite sta se desi kada seceras kupi ukuhanu agdu koja se prodaje.
Ako neko tvrdi da ima pravi med, utalite se s nekim, uzmite 50 KG, odnesite jednu kilu na analizu, jeste trosak od 150 KM ali vrijedi.
S druge strane metod sa tezinom je vrlo pouzdan, zajedno sa teglom i poklopcem u tegli mora biti 1350 grama, ako je pravi med, ako je ispod toga to nije med.
-
pčelar
#188 Re: Pčelarstvo
MašaAllah ovaj forum je bogatiji mnogo tvojim dolaskom aferim Emire.emir.memisevic wrote:Moje mišljenje je da ce pravi med probati samo oni koji su spremni kupiti par kosnica i proizvoditi med za svoje potrebe, a za ostale proizvode - kad neznas sta je dobro pitaj sta je skupo.
-
pčelar
-
Komanc
#190 Re: Pčelarstvo
Odlicna tema buraz...pčelar wrote:Pčelarstvo je jedno plemenito zanimanje koje se bavi raznim aktivnostima oko pčela danas možda najplemenitijeg stvorenja koje je svoje mjesto našlo i u Kur!anu časnom u suri El-Nahl. Ne znam za početak šta bih vam pisao jer ne znam ima li još pčelara na forumu pa za početak samo da kažem da je mnogostruko veća korist pčela kao oprašivača raznih vrsta biljaka cvjetnica nego sami pčelinji proizvodi koji su također dragocjeni (med, vosak, propolis, matična mliječ, pčelinji otrov). Volio bih ukoliko nekog nešto zanima da pita pa ako ja ne budem znao tražićemo nekog ko zna. Vaš pčelar.
Kazu da kad pcela pronadje hranu ona pozove i ostale da zajedno sakupljaju hranu.,
Inace koristim u ishrani polen , propolis i maticnu mlijec, naravno i med ali onaj pravi
madfa ga je tesko prepoznat.
-
pčelar
#191 Re: Pčelarstvo
Pčele zaista zaslužuju svako poštovanje od strane nas ljudi.Komanc wrote:Odlicna tema buraz...pčelar wrote:Pčelarstvo je jedno plemenito zanimanje koje se bavi raznim aktivnostima oko pčela danas možda najplemenitijeg stvorenja koje je svoje mjesto našlo i u Kur!anu časnom u suri El-Nahl. Ne znam za početak šta bih vam pisao jer ne znam ima li još pčelara na forumu pa za početak samo da kažem da je mnogostruko veća korist pčela kao oprašivača raznih vrsta biljaka cvjetnica nego sami pčelinji proizvodi koji su također dragocjeni (med, vosak, propolis, matična mliječ, pčelinji otrov). Volio bih ukoliko nekog nešto zanima da pita pa ako ja ne budem znao tražićemo nekog ko zna. Vaš pčelar.
Kazu da kad pcela pronadje hranu ona pozove i ostale da zajedno sakupljaju hranu.,
Inace koristim u ishrani polen , propolis i maticnu mlijec, naravno i med ali onaj pravi
madfa ga je tesko prepoznat.
Pčele kad pronađu medonosnu biljku u prirodi vraćaju se u košnice i izvode tzv. ples pčela gdje se pčele okreće na malom prostoru lijevo desno i kreće se gore ili dolje a sa čim u odnosu na sunce i košnicu pokazuju u kojem smjeru i na kojoj se udaljenosti nalazi pčelinja paša i istovremeno dodirujući ostale pčele prenosi miris date paše kako bi pčele iz košnice što prije pronašle pašu i bile što ekonomičnije. Zbog ovog otkrića Friš je dobio Nobelovu nagradu. Na internetu možete pronaći koga zanima slajd kako to pčele rade.
Pčele zato i mogu opstati samo u zajednici i stoga mogu biti primjer nama ljudima kako se u zajednici živi.
Svaka čast za korištenje pčelinjih proizvoda i eto gore napisah za tog momka što proizvodi matičnu mliječ pa ga kontaktiraj i po mom mišljenju iako nisam bio kod njega, što ne znači da ti ako kupuješ tako dragocjen proizvod nećeš otići na lice mjesta i provjeriti da li je to po propisima a ja vjerujem da jeste.
Gore je više puta pisano o nekim razlikama između pravog i falš meda pa pročitaj ali svakako pronađi jednog povjerljivog i provjerenog pčelara i kod njega kupuj bez brige.
Jedina garancija jeste analiza meda jer su falsifikatori doveli do toga da je uistinu teško onako "od oka" razlikovati pravi od falš meda.
neka ti je medena ova godina
-
vratnik
#192 Re: Pčelarstvo
Ovo je i dalje najljepsa tema na forumu. Hvala Emiru na posjeti i sve najbolje vasim pcelicama.
-
pčelar
#193 Re: Pčelarstvo
Dragi vratnik mislim da ima još jako dobrih i poučnih tema na forumu. Svakako mi je bila čast što upoznah Emira mladog i budućeg informatičara i nadam se akobogda i pčelara vrhunskih kvaliteta.vratnik wrote:Ovo je i dalje najljepsa tema na forumu. Hvala Emiru na posjeti i sve najbolje vasim pcelicama.
-
Komanc
#194 Re: Pčelarstvo
potpisujem...vratnik wrote:Ovo je i dalje najljepsa tema na forumu. Hvala Emiru na posjeti i sve najbolje vasim pcelicama.
najljepsa i najzdravija tema.
Pozdrav pcelari...
- Epitop
#195 Re: Pčelarstvo
Tema vam je veoma edukativna i korisna za sve laike i profesionalce. Samo me interesuje da li neko od vas poznaje nekog pčelara u Zenici koji prodaje pravi med, ako bi mi mogao preporučiti da ne kupujem od prevaranata? Hvala.
-
pčelar
#196 Re: Pčelarstvo
Vjerovatno ima ljudi pravih pčelara ali ono što ti sa sigurnošću mogu potvrditi da na žalost na Zeničkom pa i Sarajevskom tržištu nalazi se dosta falsifikovanog i jeftinog meda od jedne skupine falsifikatora sa našeg US kantona a poznati su falsifikatori to vam može potvrditi svako u kantonalnom savezu neki momci iz Rošića kod Cazina mislim da se zovu Bašići a čak imaju i etiketu koja je ko biva prošla sve analize a sve detaljnije podatke o njima možete dobiti u federalnom savezu pčelara čiji je predsjednik njihov komšija/susjed Kapić Hasib koji i sam dok je bio predsjednik kantonalnog saveza više puta ukazivao na njih i još neke druge ali na žalost veterinarska inspekcija do danas nije ništa uradila, para vrti gdje burgije ne može. Dakle budite oprezni i svakako kupujte kod provjerenih pčelara koji nisu samo trgovci već i pčelari koji vole pčelice, prirodu i sve što nas okružuje.Epitop wrote:Tema vam je veoma edukativna i korisna za sve laike i profesionalce. Samo me interesuje da li neko od vas poznaje nekog pčelara u Zenici koji prodaje pravi med, ako bi mi mogao preporučiti da ne kupujem od prevaranata? Hvala.
-
xxhavarijaxx
#197 Re: Pčelarstvo
Super i interesantna temapčelar wrote:Vjerovatno ima ljudi pravih pčelara ali ono što ti sa sigurnošću mogu potvrditi da na žalost na Zeničkom pa i Sarajevskom tržištu nalazi se dosta falsifikovanog i jeftinog meda od jedne skupine falsifikatora sa našeg US kantona a poznati su falsifikatori to vam može potvrditi svako u kantonalnom savezu neki momci iz Rošića kod Cazina mislim da se zovu Bašići a čak imaju i etiketu koja je ko biva prošla sve analize a sve detaljnije podatke o njima možete dobiti u federalnom savezu pčelara čiji je predsjednik njihov komšija/susjed Kapić Hasib koji i sam dok je bio predsjednik kantonalnog saveza više puta ukazivao na njih i još neke druge ali na žalost veterinarska inspekcija do danas nije ništa uradila, para vrti gdje burgije ne može. Dakle budite oprezni i svakako kupujte kod provjerenih pčelara koji nisu samo trgovci već i pčelari koji vole pčelice, prirodu i sve što nas okružuje.Epitop wrote:Tema vam je veoma edukativna i korisna za sve laike i profesionalce. Samo me interesuje da li neko od vas poznaje nekog pčelara u Zenici koji prodaje pravi med, ako bi mi mogao preporučiti da ne kupujem od prevaranata? Hvala.
Ja bih za pocetak volio znati par stvari. Recimo volio bih da nam opises tvoj rad u pcelinjaku? Od cega se on sastoji? Recimo da nam kazes kako to izgleda po godisnjim dobima. Da li svake godine povecavas broj drustava/kosnica i kada se to otprilike desava? eto to je za pocetak
Hvala..
-
pčelar
-
pčelar
#199 Re: Pčelarstvo
Havarija ja mislio da tebe baš zanima pčelarstvo, a ono izgleda baš i ne!pčelar wrote:Super i interesantna tema![]()
Ja bih za pocetak volio znati par stvari. Recimo volio bih da nam opises tvoj rad u pcelinjaku? Od cega se on sastoji? Recimo da nam kazes kako to izgleda po godisnjim dobima. Da li svake godine povecavas broj drustava/kosnica i kada se to otprilike desava? eto to je za pocetak![]()
Hvala..
Nema veze ja ti stojim na raspolaganju ako te stvarno zanima i ako bi se možda bavio pčelarstvom slobodno pitaj, ali i provjeri kod nekog to o čemu ja pišem da te možda ne "vagnem"
U gornjem postu sam onako općenito pisao mada je nemoguće napisati kratko godišnji rad na pčelinjaku, al eto ako tebe ili bilo koga konkretno nešto bude zanimalo pitaj.
Uskoro će sajam pčelarstva u Sarajevu pa ćeš imati dosta predavanje ali i dobar izbor raznih medova iz cijele BiH, mada je na žalost i na tom sajmu do sad bilo svega i svačega. Nadam se da će ove godine napokon da se uozbilje i krenu kako treba.
-
xxhavarijaxx
#200 Re: Pčelarstvo
Zanima me prijatelju kako ne zanima, samo sam malo bio zauzet poslom/sastancima pa nisam bio u stanju pisati...
Inace mislim da govorim u ime mnogo nas, jako je zanimljivo procitati opis posla u pcelarstvu i mislim da vecina ljudi bas zeli da procita to "nasiroko", i uopste nemislim da je to dosadno naprotiv mislim da je jako zanimljivo.
Sta to plcelari rade?! i zato je moje pitanje bilo vezano za godisnja doba jer je drugaciji oblik posla naprimjer u rano proljece i kasnu jesen te ljeto i zimu zar ne?
Mozda kada budes bio bolji sa vremenom bilo bi dobro kada bi to podijelio u nekoliko faza u godini ili moze cak i mjesecno. Nesto poput pcelarskog dnevnika
.
Koliko sam mogao da skontam ti se bavis sa tim sad za sad rekreativno iako vec sa 50 drustava to meni izgleda da postaje dosta ozbiljnije i zahtjevnije. Iako kao sto sam rece, kada radis nesta sto volis to uopste ni ne podrazumjevas nekim poslom vec uzivanjem.
Eto toliko za sad drug. Nadam se da ti nisam zadao prezahtjevan zadatak
Inace mislim da govorim u ime mnogo nas, jako je zanimljivo procitati opis posla u pcelarstvu i mislim da vecina ljudi bas zeli da procita to "nasiroko", i uopste nemislim da je to dosadno naprotiv mislim da je jako zanimljivo.
Sta to plcelari rade?! i zato je moje pitanje bilo vezano za godisnja doba jer je drugaciji oblik posla naprimjer u rano proljece i kasnu jesen te ljeto i zimu zar ne?
Mozda kada budes bio bolji sa vremenom bilo bi dobro kada bi to podijelio u nekoliko faza u godini ili moze cak i mjesecno. Nesto poput pcelarskog dnevnika
Koliko sam mogao da skontam ti se bavis sa tim sad za sad rekreativno iako vec sa 50 drustava to meni izgleda da postaje dosta ozbiljnije i zahtjevnije. Iako kao sto sam rece, kada radis nesta sto volis to uopste ni ne podrazumjevas nekim poslom vec uzivanjem.
Eto toliko za sad drug. Nadam se da ti nisam zadao prezahtjevan zadatak