Islam i Isus

Rasprave o vjerskim temama.
Post Reply
dino_sara

#176 Re: Islam i Isus

Post by dino_sara »

Law_and_Order wrote:Dino bila je tema o ne/obrezivanju. Zato ne peglaj nego pogledaj malo forum
Posteno, izvinjavam se trebao sam prvo vidjeti jel ima...
Ponekad s'proljeca

#177 Re: Islam i Isus

Post by Ponekad s'proljeca »

OČE NAŠ (Nepoznati autor)

Čovjek je klekao kraj svog kreveta i poče da moli: "Oče naš, koji si na nebesima..."

Odjednom njegovu molitvu prekide tihi Božji glas: "Evo me, dijete moje. Šta želiš?"

Čovjek pomalo zbunjen, ali i ljut što je Gospod našao baš sad da mu se obraća i da ga time prekida, reče mu: "Budi ljubazan i neprekidaj me, vidiš da sam počeo da molim. 'Oče naš...'"

Bog mu se opet ljubazno obrati: "Evo, opet me zoveš!?"

Čovjek postade veoma nervozan, te poče da objašnjava: "Ne zovem te! Nikako! To se ja samo molim, onako kako si Ti to rekao da treba da radim. 'Oče naš, koji si na nebesima...'"

"Eto, rekao si 'Oče naš, koji si na nebesima', i ja sam tu. Šta želiš da ti učinim?" Reče Gospod.

"Biću iskren s tim: nisam ništa mislio. Samo izričem svoju svakodnevnu molitvu. Redovno molim 'Oče naš'. Poslije nje se osjećam sretno, nekako zadovoljno, to me umiri."

"Dobro, 'hajde onda nastavi. Neću da kvarim tvoju sreću i zadovoljstvo." Reče tužno Gospod.

Čovjek nastavi svoju molitvu: "Da se sveti ime tvoje."

"Stani! Šta ti sad to znači?" Prekide ga Gospod pitanjem.

Čovjek počne da se isčuđava otvorenih ustiju: "Aaa, šta to?"

"Pa, to 'da se sveti ime tvoje.' Šta to zapravo znači?"

Čovjek počne da muca: "To znači... to ti je... kada... Nisam baš siguran, šta to znači. Uostalom to ni nije važno, to je samo dio molitve."

Bog poče da objašnjava: "To znači da se 'veliča, objavljuje' moje Ime."

Čovjek pomisli da će najbolje biti da potvrdi Bogu, ne bi li skratio diskusiju i završio svoju započetu molitvu: "Da znaš ima to nekog smisla. Idemo dalje. 'Da dođe Kraljevstvo tvoje, da bude volja tvoja, kako na nebu, tako i na zemlji.'"

"Stvarno tako misliš?"

Čovjek se opet zbunio: "Naravno, zašto ne bih! pa to bilo sjajno zar ne?"

"I šta konkretno preduzimaš u vezi s tim?", upita Gospod.

Čovjek poče da se komeša i češka po glavi. "Šta preduzimam? Pa, mislim da bi bilo super kada bi ovde na zemlji bilo kao tamo gore, na nebu. Bilo bi divno, kada bi uredio stvari i ovde tako," odgovori Gospodu.

"Pa, da li sam tebe uredio? Da li sam te doveo u MOJ red?", zapita Gospod ljubazno.

Čovjek opet počne da muca: "Ja... idem u crkvu, redovno! Ti to znaš."

"Nisam na to mislio. Već, šta je sa tvojom požudom? I kakva je tvoja narav? Čini mi se da tu ima nekih ozbiljnih problema. Zatim tvoja rasipnost, trošiš novac samo na sebe. Živiš samo za sebe. Pa, tu su knjige i časopisi koje čitaš, filmovi, muzika..."

Čovjek se uspravi i reče glasno, upadajući Gospodu u riječ: "Prestani stalno da me peckaš! Ja sam u redu, ja sam super u poređenju sa drugim ljudima u mojoj crkvi."

"Onda oprosti. Meni se činilo da si molio 'neka bude volja tvoja.'"

"Dobro, imam neke mane, priznajem. Toliko su male da mi treba napor da se nekih sjetim." Odvrati čovjek.

"I Ja ih se sjetim, samo bez napora," reče Gospod.

Poslije trenutka tišine, čovjek ponovo klekne i potišteno reče Gospodu: "Nisam do sada o tome razmišljao, ali ti znaš da bih htio da se oslobodim nekih stvari."

"Dobro." Reče Gospod. "Ovo već nekud vodi. Od sada ćemo raditi zajedno, ti i ja. Zajedno ćemo pobijediti loše navike, loš karakter, grijeh..."

Čovjek pogleda na sat i uznemiri se veoma: "Važi, ali sad moramo da prekinemo, ova molitva se već neplanirano odužila. 'Kruh naš nasušni daj nam svaki dan...'"

"Kruh slobodno onda preskoči a i meso. Ionako imaš višak kilograma."

Čovjek se naljuti: "Vidi ti sad ovo?! Ovo je otvorena kritika." Reče ljuto i nastavi: "A ja se znojim i pokušavam da ispunim svoju religioznu dužnost pred tobom a ti tako, prvo upadaš a sad kritikuješ zbog sitnica."

"Znaj, molitva je opasna stvar, mogla bi da te promijeni. Zvao si me i ja sam se odazvao, tu sam. Ti samo nastavi da moliš, jer me zanima i preostali dio molitve." Završi Gospod.

"Pa, više mi se nemoli, izgubio sam svaku želju. Postaje mi sve više neprijatno..."

"Neprijatno, zbog čega?" Iznenađeno će Gospod." Ne bi trebalo da bude, sam si rekao da si ti super. Hajde nastavi molitvu."

Čovjek nastavi svoju molitvu poluotvorenih očiju i veoma polako, i oprezno: 'I oprosti nam dugove naše, kao što i mi opraštamo dužnicima svojim.'"

"Stani, stani!" Prekide ga Gospod. "Šta je to između tebe i brata Jure?"

Čovjek opet plane: "E, znao da ćeš to pitati! Znao sam. Jure mi i nije neki drug, on stalno priča okolo nešto o meni, a kad se pročuje onda, dolazi da mi se izvini. Samo ga čekam, vratiću mu ja, onako duplo. Ima da se puši. Ja nikome ne ostajem dužan...

Gospod ga ljubazno prekine: "A šta je sa tvojom molitvom? Zar nisi rekao, 'I oprosti nam dugove naše, kao što i mi opraštamo dužnicima svojim.'"

Čovjek počinje da se opravda pred Gospodom: "Ma, Ti znaš da je moja situacija specifična i da se ne uklapa u to. Ne mogu da mu oprostitim, jer nije u pravu.

"Oprostićeš, i te kako oprostiti." Reče kroz uzdah Gospod i nastavi: "Ako ti njemu ne oprostiš, onda ni ja ne mogu ni tebi oprostiti tvoje propuste a ima ih... Recimo, juče šta si rekao majci... Danas, u pošti na koga si se to izderao, vrijeđao... Povrijedio si druge bezobzirno."

Čovjek se ražalosti: "U pravu si. Ti si izgleda uvek u pravu. Treba da oprostim Juri a ti se pobrini za njega, pomozi mu."

"Odlično, to volim da čujem. Zar se ne osećaš sada bolje?" Radosno će Gospod.

"Pa, da nekako... drugačije, lakše." Odvrati sa čuđenjem čovjek. "Čini mi se da bih sada zagrlio Juru, da je ovde."

"Hajde sad, nastavi molitvu."

"Gdje sam ono stao... Ah, da. 'I ne uvedi nas u napast, nego izbavi nas od zla.'

"Dobro hoću. Ali i ti sam moraš da se potrudiš da izbjegavaš mjesta gdje možeš upasti u iskušenje." Opet se javi Gospod.

"Kako to misliš?" Čovjek počinje da se isčuđava.

Gospod počinje da mu objašnjava: "Evo kako: Trebalo bi da otpišeš neke takozvane prijatelje, jer loše utiču na tebe. Nemoj da si naivan, oni su s tobom samo u lice fini a kad im okreneš leđa prave viceve na tvoj račun. Dalje, ne idi na mjesta gdje su ljudi sumnjivog morala, tamo upadaš u nevolje a posle mene zoveš da te vadim."

"Ne razumijem, o čemu ti to?"

"Odlično ti razumiješ. Tu taktiku si primjenio više puta. Upadneš u gužvu, onda, tražiš pomoć od mene i kuneš mi se, ako ti pomognem da više nikad nećeš tako nešto uraditi, da ćeš biti dobar. Zar nije tako?"

Čovek se zastidi i tužno reče: "To je istina, stid me je. Promjeni me.

"Dobro, hoću a sad dovrši svoju molitvu."

"'Jer je tvoje Kraljevstvo i sila i slava, zauvijek. Amen'".

"Znaš šta bi me danas razveselilo i proslavilo?" Reče Gospod.

"Zaista bih to htio, ali i sam sada vidim da je moj život u zbrci. Volio bi, kada bi bio tvoj pravi, iskreni učenik."

"Eto, upravo si sam odgovorio na pitanje šta bi me obradovalo i proslavilo."

"Ozbiljno, samo to?" Čudi se čovjek Božjem odgovoru.

"Da, jer mene mogu da proslave ljudi koji me vole a takav odnos se upravo razvija između tebe i mene. Pošto su ti neki grijesi razotkriveni i oprošteni, pred nama je divno prijateljstvo, ako tako nastavimo."

"Gospode, hajde onda da vidimo šta može da ispadne od mene?"

"Hoću. Budi od sad' blagoslovljen, dijete moje." Reče Gospod ljubazno.
minci

#178 Re:

Post by minci »

sirotanovic wrote: Mislim da ce se svi vjernici sloziti da postoji Bog i da postoji djavo. Zasto postoji toliko knjizevnih djela, muzickih pjesama, filmova.... koji su upravo napravljeni s ciljem blacenja Isusa Krista? Nije li to djelo Antikrista, onoga koji se svim silama bori protiv Boga!?
App. postojanje vise knjizevnih djela!

Za sve ljude ovog svijeta i svemira koje je stvorio Jedan nam i Jedini Bog/Allah evo jedan link http://www.mlivo.com/barnaba/b1.htm na kojem mogu da procitaju jednu od mozda najistinitijih Evandjela po Barnabi a za sve krscane i ostale koji nisu muslimani, neka procitaju mozda ce uspjeti da se otrgnu od nametnute dogme o tome da je Isusbog, bogocovjek ili boziji sin (ne receno od mene da me dragi Allah sacuva od necastivog/Sejtana.) Zasto pisem da procitaju oni koji nisu muslimani? Zato jer muslimani oni koji jesu to; Jednom Jedinom Bogu predani, to vec znaju jer him je dio toga znanja donijet i potvrdjen preko poslanika Muhameda a.s.v.s. i oni vjeruju u sve sto je bilo prije Islama, onako kako him je objavljeno u poslednjoj Bozijoj knjizi Kur'an, mada nije steta ni musliman da procita jer ce tako mozda jos vise biti ucvrscen u svom vjerovanju da su svi poslanici bili Boziji robovi koje je on stvarao i odabirao medju ljudima da ukazuju i opominju od kad je vijeka i svijeta!

A Allah dz.s. zna najbolje! Njemu cemo se svi vratiti! Amin!

Nadam se da ce mnogi izvuci pouku. Pocnite od uvoda!

Es selamu alejkum/ Neka je na vas mir Boziji!
minci

#179 Re: Islam i Isus

Post by minci »

dino_sara wrote:I jos jedna stvar mi pade na um.

Zasto se krscani ne obrzuju (sunete) kad je i sam Isus Krist (Isa .a.s.) obrezan cini mi se sedmi dan nakon rodjenja????
Poznato je da se jevreji obrezuju,poznato je da je Isus jevrej???
Sta je sa sljedbenicima Isusa???? zasto one ne obrezuju svoje "cune" :mrgreen:
Dino je u pravu jer Isus je obrezan ali osmi dan po rodjenju! Tako je bilo zapisano/naredjeno u Mojsijevoj da se svako musko treba obrezati!
Liberalism

#180 Re: Islam i Isus

Post by Liberalism »

minci wrote:

Zasto se krscani ne obrzuju (sunete) kad je i sam Isus Krist (Isa .a.s.) obrezan cini mi se sedmi dan nakon rodjenja????
Dino je u pravu jer Isus je obrezan ali osmi dan po rodjenju! Tako je bilo zapisano/naredjeno u Mojsijevoj da se svako musko treba obrezati!
Mislis, ili je mozda obrezivanje kao neka ''dobra praksa'' preuzeta od egipcana?
Liberalism

#181 Re: Islam i Isus

Post by Liberalism »

...
minci

#182 Re: Islam i Isus

Post by minci »

Liberalism wrote:
minci wrote:

Mislis, ili je mozda obrezivanje kao neka ''dobra praksa'' preuzeta od egipcana?
To nije moje misljenje nego po religijskim knjigama, pocevsi od Abrahama/Ibrahima a.s.v.s. kao zavjet s Bogom, pa do Muhameda a.s.v.s. koji je to u Islamu preporucio/sunet, iako ponekad i sa medincinskog stanovista neki muskarci moraju to da naprave iz zdravstvenih razloga!
Wanted1

#183 Re: Islam i Isus

Post by Wanted1 »

minci wrote: pa do Muhameda a.s.v.s. koji je to u Islamu preporucio/sunet, iako ponekad i sa medincinskog stanovista neki muskarci moraju to da naprave iz zdravstvenih razloga!
Hop hop ,..... samo malo ; jel Muhamed a.s. bio obrezan / osunećen ?
Ako jeste , kad , koliko je star bio ?
Hvala unaprijed :thumbup:
Liberalism

#184 Re: Islam i Isus

Post by Liberalism »

minci wrote:
Liberalism wrote:
minci wrote: Dino je u pravu jer Isus je obrezan ali osmi dan po rodjenju! Tako je bilo zapisano/naredjeno u Mojsijevoj da se svako musko treba obrezati!
To nije moje misljenje nego po religijskim knjigama, pocevsi od Abrahama/Ibrahima a.s.v.s. kao zavjet s Bogom, pa do Muhameda a.s.v.s. koji je to u Islamu preporucio/sunet, iako ponekad i sa medincinskog stanovista neki muskarci moraju to da naprave iz zdravstvenih razloga!
Moguce da u religijskim knjigama to pise, obzirom da su egipatski svestenici prvi propisivali obaveznost sunecenja za bozije sluzbenike sto se kasnije prosirilo na cijelu egipatsku populaciju. Gdje u islamu tacno pise naredba o obrezivanju? Moze li neko dati kuranski ajet da mi pomogne u trazenju?
Bosanac sa dna kace

#185 Re: Islam i Isus

Post by Bosanac sa dna kace »

Wanted1 wrote:
minci wrote: pa do Muhameda a.s.v.s. koji je to u Islamu preporucio/sunet, iako ponekad i sa medincinskog stanovista neki muskarci moraju to da naprave iz zdravstvenih razloga!
Hop hop ,..... samo malo ; jel Muhamed a.s. bio obrezan / osunećen ?
Ako jeste , kad , koliko je star bio ?
Hvala unaprijed :thumbup:
jeste bio obrezan, odma po rodjenju, 7 dan cini mi sei, obrezivanje je bio obicaj poznat Arapima prije pojave islama...
Wanted1

#186 Re: Islam i Isus

Post by Wanted1 »

Bosanac sa dna kace wrote:
jeste bio obrezan, odma po rodjenju, 7 dan cini mi sei, obrezivanje je bio obicaj poznat Arapima prije pojave islama...
Aha, znači on je bio obrezan , nije bio osunećen - nekako tako ja to kontam :dance:
minci

#187 Re: Islam i Isus

Post by minci »

Liberalism wrote: Moguce da u religijskim knjigama to pise, obzirom da su egipatski svestenici prvi propisivali obaveznost sunecenja za bozije sluzbenike sto se kasnije prosirilo na cijelu egipatsku populaciju. Gdje u islamu tacno pise naredba o obrezivanju? Moze li neko dati kuranski ajet da mi pomogne u trazenju?
Barnaba govori u uvodu svojega evanđelja: ''mnogi, postavši prevareni od Satane, pod izgovorom pobožnosti, propovijedaju najbezbožnije dogme, nazivajući Isusa sinom Božijim, odričući se obrezivanja koje je Bog naredio za svagda, i dopuštajući svako nečisto meso ......''.

Vidis u mom komentaru pise preporucio/sunet ali Muhamed a.s.v.s nije nikad nesto preporucio ako nije dobio upute o tome i ako sam to nije slijedio!
Npr. U Kur'anu nigdje ne stoji na koji nacin muslimani trebaju da obavljaju 5 dnevnih namaza/molitvi ali u Hadisima stoji jer kako bi onda muslimani znali na koji nacin da obavljaju molitvu! Tako je isto i sa obrezivanjem/sunecenjem! ali ovo nije tema o Muhamedu a.s nego o Isusu/Isau a.s. ipak cu navesti jedan hadis koji govori o tome a ima ih jos!
Prenosi imam Buhari u “Sahihu” da je Allahov Poslanik saws rekao: “ Sunnet je ( ili od Sunneta je ) 5 stvari : obrezivanje, brijanje stidnih dijelova tijela, uklanjanje dlaka ispod pazuha, sjecenje nokata I potkresivanje brkova”. (Sahihul- Buhari 5889, 5891,2297).

@Wanted obrezati ili osunetiti je jedno te isto za muslimane!
Liberalism

#188 Re: Islam i Isus

Post by Liberalism »

minci wrote:
Liberalism wrote: Moguce da u religijskim knjigama to pise, obzirom da su egipatski svestenici prvi propisivali obaveznost sunecenja za bozije sluzbenike sto se kasnije prosirilo na cijelu egipatsku populaciju. Gdje u islamu tacno pise naredba o obrezivanju? Moze li neko dati kuranski ajet da mi pomogne u trazenju?
Barnaba govori u uvodu svojega evanđelja: ''mnogi, postavši prevareni od Satane, pod izgovorom pobožnosti, propovijedaju najbezbožnije dogme, nazivajući Isusa sinom Božijim, odričući se obrezivanja koje je Bog naredio za svagda, i dopuštajući svako nečisto meso ......''.

Vidis u mom komentaru pise preporucio/sunet ali Muhamed a.s.v.s nije nikad nesto preporucio ako nije dobio upute o tome i ako sam to nije slijedio!
Npr. U Kur'anu nigdje ne stoji na koji nacin muslimani trebaju da obavljaju 5 dnevnih namaza/molitvi ali u Hadisima stoji jer kako bi onda muslimani znali na koji nacin da obavljaju molitvu! Tako je isto i sa obrezivanjem/sunecenjem! ali ovo nije tema o Muhamedu a.s nego o Isusu/Isau a.s. ipak cu navesti jedan hadis koji govori o tome a ima ih jos!
Prenosi imam Buhari u “Sahihu” da je Allahov Poslanik saws rekao: “ Sunnet je ( ili od Sunneta je ) 5 stvari : obrezivanje, brijanje stidnih dijelova tijela, uklanjanje dlaka ispod pazuha, sjecenje nokata I potkresivanje brkova”. (Sahihul- Buhari 5889, 5891,2297).

@Wanted obrezati ili osunetiti je jedno te isto za muslimane!
Znaci nisam preskocio niti zaboravio gdje u Kuranu pise o obavezi obrezivanja. Hvala.
minci

#189 Re: Islam i Isus

Post by minci »

Procitaj Biblijski 1 dio po Barnabi Poglavlje 22 i 23 pa ce ti sve biti jasno! http://www.mlivo.com/barnaba/b1.htm
Liberalism

#190 Re: Islam i Isus

Post by Liberalism »

Neznam kako to reci, ali za mene Biblija nije neka ozbiljna referenca. A mislim da su takav stav prema bibliji imali mnogi njeni suvremenici.
samson

#191 Re: Islam i Isus

Post by samson »

Liberalism wrote:Neznam kako to reci, ali za mene Biblija nije neka ozbiljna referenca. A mislim da su takav stav prema bibliji imali mnogi njeni suvremenici.
leonardo da vinci naprimjer, zbog toga je ta sveta inkvizicija stvorita u ime boga da ubijaju koji su bili opasni za crkvu.
minci

#192 Re: Islam i Isus

Post by minci »

Liberalism wrote:Neznam kako to reci, ali za mene Biblija nije neka ozbiljna referenca. A mislim da su takav stav prema bibliji imali mnogi njeni suvremenici.
To je tvoj stav i misljenje i za mene nije "svaka" Biblija referenca a Kur'an je Bozija Knjiga koja muslimane (mene) upucuje i na knjige prije nje; “On vam propisuje u vjeri isto ono što je propisao Nuhu i ono što objavljujemo tebi, i ono što smo naredili Ibrahimu i Musau i Isau: ”Pravu vjeru ispovijedajte i u tome se ne podvajajte!” (Aš-Šura; 13)
dr.gog
Grijem se na: briketi kanabisa
Horoskop: Vodolija

#193 Re: Islam i Isus

Post by dr.gog »

minci wrote:Procitaj Biblijski 1 dio po Barnabi Poglavlje 22 i 23 pa ce ti sve biti jasno! http://www.mlivo.com/barnaba/b1.htm

Na osnovu čega smatraš Barnabino evanđelje autentičnim tekstom pri tumačenju odnosa islama prema Isusu?
Zašto se navedeni spis od vjeroučitelja -muallima(o njihovim izvorima tipa H.Jahje drugi put) koristio i predstavljao kao autentični, cenzurirani dio Novog zavjeta ?
Koja je logika u komparaciji istinitosti i autentičnosti tekstova Novog zavjeta Evanđelja, ako se sva ostala evanđelja( i veliki dio cijele Biblije) osim Barnabinog-posebno kanonska 4-predstavljaju kao iskrivljena i puna proturječnosti?

..posmatram slične teme,i čitam slične teorije o "pravim" i "iskrivljenim" evanđeljima poznatih polemičara tipa Jahje već duže vrijeme.Počevši od prve literature koju su širili saudijski teološki emisari preko V.Saudijskog komiteta...interesuje me tvoj stav o svrsi izučavanja "evanđelja" koje nije prihvaćeno od strane glavnih kršćanskih zajednica, i šta novo i korisno donosi to štivo?
Bosanac sa dna kace

#194 Re: Islam i Isus

Post by Bosanac sa dna kace »

Wanted1 wrote:
Bosanac sa dna kace wrote:
Aha, znači on je bio obrezan , nije bio osunećen - nekako tako ja to kontam :dance:
obrezati=osunetiti
Liberalism

#195 Re: Islam i Isus

Post by Liberalism »

minci wrote:
To je tvoj stav i misljenje i za mene nije "svaka" Biblija referenca a Kur'an je Bozija Knjiga koja muslimane (mene) upucuje i na knjige prije nje; “On vam propisuje u vjeri isto ono što je propisao Nuhu i ono što objavljujemo tebi, i ono što smo naredili Ibrahimu i Musau i Isau: ”Pravu vjeru ispovijedajte i u tome se ne podvajajte!” (Aš-Šura; 13)
Ovde se ne radi o licnom misljenju. Vec o onome koje je najpribliznije stvarnom stanju. U suprotnom diskusija nema nikakvog smisla. Mislim da je pocetak price bio u obrezivanju i pitanju naredbe o obrezivanju koja se nasla u starom zavjetu. Ja samo kazem da je u predstarozavjetno vrijeme na podrucuju na kojem se referise stari zavjet (egipatska pokrajina Canaan ) vecina stanovnistva, a posebno svecenici su izuzetnu paznju posvecivali cistoci ukljucujući i obrezivanje.
minci

#196 Re: Islam i Isus

Post by minci »

dr.gog wrote:
minci wrote:Procitaj Biblijski 1 dio po Barnabi Poglavlje 22 i 23 pa ce ti sve biti jasno! http://www.mlivo.com/barnaba/b1.htm

Na osnovu čega smatraš Barnabino evanđelje autentičnim tekstom pri tumačenju odnosa islama prema Isusu?
Zašto se navedeni spis od vjeroučitelja -muallima(o njihovim izvorima tipa H.Jahje drugi put) koristio i predstavljao kao autentični, cenzurirani dio Novog zavjeta ?
Koja je logika u komparaciji istinitosti i autentičnosti tekstova Novog zavjeta Evanđelja, ako se sva ostala evanđelja( i veliki dio cijele Biblije) osim Barnabinog-posebno kanonska 4-predstavljaju kao iskrivljena i puna proturječnosti?

..posmatram slične teme,i čitam slične teorije o "pravim" i "iskrivljenim" evanđeljima poznatih polemičara tipa Jahje već duže vrijeme.Počevši od prve literature koju su širili saudijski teološki emisari preko V.Saudijskog komiteta...interesuje me tvoj stav o svrsi izučavanja "evanđelja" koje nije prihvaćeno od strane glavnih kršćanskih zajednica, i šta novo i korisno donosi to štivo?
Es selamu alejkum
Ja nisam nikakav svetac da bi moje komentarisanje i misljenje bilo autenticno ja sam samo jedan od Bozijih robova koji se trudi da nadje pravi put istine trudeci se u svojim mogucnostima da cinim po tome i zasluzim Boziju milost ali dali cu uspjeti u tome ili ne to zavisi od Njegove volje i odredjenja! Svako ljudsko bice ima razum dat mu od Boga i treba to iskoristiti dok je na zivotu na najbolji moguci nacin trazeci istinu u onome sto je objavljeno od pocetka i zakljucno sa poslednjom objavom Muhamedu a.s.v.s. Mnogi ljudi su ponekad toliko tvrdoglavi i inadzije u zastupanju svojih misljenja iako imaju ocite dokaze pred sobom i u sebi samom ne zele odstupiti od necega sto ih vodi izravno u njihovu propast! Citala sam i jos uvijek citam i citat cu mnoge knjige trazeci zajednicke cinjenice svim religijama. Samo onaj kome je Bog i srce i oci zapecatio, jer je svojoj dusi dozvolio da bude zavedena od svima nama zajednickog neprijatelja Satane/Sejtana jedino taj ne moze shvatiti da je u svim tim Knjigama od svih Bozijih odabranih poslanika tvrdjeno/propovijedano da je Jedan Bog za sve religije i sve ljude od stvaranja prvog covjeka pa do sudjneg dana sto je Kur'anom potvrdjeno! (Posmatrajte i razmisljajte o svemu oko sebe o samom sebi.) Zatim da nijedan taj Poslanik nije dosao i poceo o Jednom Bogu propovijedati a da nije bio smatran da je lazac, vrac, madjionicar ili nesto nadprirodno sto nije bilo uobicajeno medju tim narodom u kojem se pojavio! Sto se tice Evandjelja po Barnabi/Josipu mnogi njegovi tadasnji savremenici su vjerovali i stitili kao istinito kao i danas pa i ja u dosta toga sto u njemu stoji zapisano iako nisam toliko teoloski obrazovana niti me je neko tjerao niti nagovarao da vjerujem u ovo ili ono, jednostavno ono sto procitam citam sa dubokim razmisljanjem i usporedjujem nastojeci da spoznam istinu svojim srcem i dusom i tako bi trebalo svako ljudsko bice za sebe da trazi (jer mu je u dusu i srce vec udahnuto da trazi i slijedi istinu) i kad shvati i iskreno povjeruje da je samo Jedan Bog sve ostalo je lakse shvatiti! Sve Bozije Knjige vecim dijelom upucuju covjeka da cini dobro i da ne sprovodi nered i zlo na zemlji, ukazujuci na to sta je dobro a sta zlo zakljucno sa Kur'anom koji to sve potvrdjuje ne govoreci o tome da potvrdjuje i ono sto je vijekovima mijenjano ili dodavato nego da takvo nesto ne uzimamo kao istinu i pripisujemo Bogu da bi zaradili putem toga ovozemaljske ljudske pohvale ili koristi u novcu i bogastvu i time odveli mnoge u zabludu! Svaka izvorna Bozija Knjiga upucuje na onu koja treba doci poslije i na onu koja je bila prije! Rijetko kada je u Bozijim uputama bila propisana
borba izmedju tadasnjih naroda i iskrenih sljedbenika Negove Rijeci osim kada bi oni koji nisu htjeli vjerovati cinili nasilje nad vjernicima i protjerivali ih iz njihovih kuca i gradova! Zar ubijati ljudsko bice samo zato sto kaze Bog je Jedan,cinite dobro a ne zlo?

Sto se tice krscanskih zajednica moje nije da sudim o tome i najveci laik kada uzme i procita vise izdatih Biblija iz razlicitih epoha u koje su sazete vecina Bozijih Knjiga prije Kur'ana moze vidjeti razilazenja i razliku iako ima i istih navoda u svima njima! Kao npr.i Prevodjenje Kur'ana je razlicito i rijetko kada moze biti prevedeno u istom znacenju kao sto je izvorni Kur'an na arapskom jeziku (zato se svi prevodi Kur'ana ne smatraju "potpunom"istinom Bozije Rijeci iako sigurno dosta onih koji citaju i Kur'an na arapskom ne posjeduju dovoljno razuma da shvate uputu te je i Islam vec odavno u fazi razilazenja u misljenjima i stavarnju mnogih grupa koje su i najavljene u Kur'anu! Tako je bilo i u davna vremena kao sto je Isus/Isa a.s i sam propovijedao da na navodim citate da je bilo onih koji nisu njega razumjeli kada su slusali njegove propvijedi!
Neki prevodioci se povode za drustvenim i ovozemaljskim politickim situacijama od onih koji ne donose zakone na zemlji po upustvu Bozijem nego po svom nahodjenju i koristi za sebe na ovome svijetu iz takvih zakona a mala je korist iz toga!

Nego evo par citata od vecih poznavalaca i istrazivaca krscanstva iz objasnjenja koja stoje uz Evandjelje po Barnabi.

"Govori u četiri evanđelja (čak suprotno ranim mesijanskim tvrdnjama) su tako različiti od sinoptičkih, a tako i komentari četvorice evanđelista, da oboje ne mogu biti jednako pouzdani kao zapisi onog šta je Isus rekao: literarna vjerodostojnost u davnim vremenima nije zabranjivala kao što to radi sada, pripisivanje izmišljenih govora istorijskim ličnostima: najbolji drevni istoričari imali su praksu sastavljanja i pripisivanja takvih govora na ovakav način."
(C.J. Cadoux: The life of Jesus, p.16)
SUKOB POSTOJEĆIH CRKAVA
Tako Theodore Zahan, npr. ilustrira gorki sukob unutar crkava. On ističe da rimokatolička crkva optužuje grčo-pravoslavnu crkvu za preoblikovanje teksta svetih spisa dodavanjem ili oduzimanjem sa dobrim i lošim namjerama. Grci sa svoje strane ističu da su sami katolici mjestimice otišli vrlo daleko od orginalnog teksta, i, uprkos njihovim razlikama oni kombiniraju da optuže nekonforniste kršćane za skretanje s "pravog puta" i osude ih kao heretike, a heretici opet optužuju katolike za "falsifikovanje istine". On zaključuje: "Zar činjenice ne potvrđuju ove optužbe?"
(T. Zahn: "Articles of Apostolic Creed.")

Ps. I na kraju najbolje je ako si obdaren razumom da sam procitas i da doneses svoje zakljucke iz svega toga!
Gaia

#197 Re: Islam i Isus

Post by Gaia »

sve price pohranjene u knjigama poput Tore, Biblije, Kurana, Vede, Guru Grant Sahiba i drugih religioznih tekstova daju krajnjost svojim ucenjima. religiozne knjige se smatraju neupitivim tackama duhovnih aluzija i odredjenim autorima istih daje se apsolutni autoritet, a oni su samo prepricali odredjene dogadjaje kojima, vecina njih, nisu ni prisustvovali. a to je sve sto imamo od porijekla nasih vjera, i ta cinjenica, u ocima nekih ljudi, cini 'svete knjige' najvaznijom vezom sa Bozanskim porijeklom.
(jer mu je u dusu i srce vec udahnuto da trazi i slijedi istinu)
ako nam je istina udahnuta u dusu i srce; zasto ju onda trazimo izvan nas, posebice u 'svetim' knjigama?
minci

#198 Re: Islam i Isus

Post by minci »

Gaia wrote:sve price pohranjene u knjigama poput Tore, Biblije, Kurana, Vede, Guru Grant Sahiba i drugih religioznih tekstova daju krajnjost svojim ucenjima. religiozne knjige se smatraju neupitivim tackama duhovnih aluzija i odredjenim autorima istih daje se apsolutni autoritet, a oni su samo prepricali odredjene dogadjaje kojima, vecina njih, nisu ni prisustvovali. a to je sve sto imamo od porijekla nasih vjera, i ta cinjenica, u ocima nekih ljudi, cini 'svete knjige' najvaznijom vezom sa Bozanskim porijeklom.
(jer mu je u dusu i srce vec udahnuto da trazi i slijedi istinu)
ako nam je istina udahnuta u dusu i srce; zasto ju onda trazimo izvan nas, posebice u 'svetim' knjigama?
Pogresno citas ili razumijes moj tekst jer tu ne stoji da je istina udahnuta u dusu i srce nego tako kako pise procitaj jos jednom a to bi znacilo u njemu je vec taj poriv. (Zasto djeca cim pocnu da pricaju postavljaju hiljade pitanja onome ko ih je rodio?)

Meni do sada najbolja i najrazumljiivije napisana knjiga o istini sa navodima iz Kur'ana je od autora Dr. Jusufa El-Qaradawi a original naslov je EN-NASU WEL HAQQ sto bi na bosanskom znacilo Ljudi i istina pa procitaj ako te zanima. Prevedena je na vise jezika.
Gaia

#199 Re: Islam i Isus

Post by Gaia »

ako istina nije udahnuta u nasu dusu i srce, kako ju onda mozemo prepoznati? :?

moramo li prihvatiti svaku rijec drevnih konverzacija u svetim knjigama kao da imaju neograniceno punomocstvo ? religiozni skolari nikada se nece upustiti u takve rasprave, jer znaju da svete knjige kreste kontradikcijama. ali su zato spremni, svakog momenta, upustiti se u bezgranicne intelektualne aregumentacije o znacenju odredjenih tekstova, u nastojanju da zavaraju same sebe i ne zapitaju se odredjena pitanja koja si i djeca postavljaju: "zasto je Bog tako ljut?" radila sam sa djecom dugo godina i mnoga su mi rekla da nikada nisu povjerovali u price o kazni i grijehu, jer znaju da je to samo nacin putem kojeg ih odrasli nastoje kontrolirati. kako su djeca ostroumna i jasno vide! :)
minci

#200 Re: Islam i Isus

Post by minci »

Pitaj jer znanje je riznica, a njeni kljucevi su pitanja. Napisao je Dr. Jusuf El-Qaradawi

Draga gaia prije nego sto si postavila to pitanje vjerujem da ti znas odgovor kako prepoznati istinu misljenja sam da svako cuje neki unutarnji glas koji ga opominje a koji je od Boga ako covjek vjeruje u Njega samo koliko je spreman poslusati ga, a ako ne vjeruje u Boga Stvoritelja onda cuje glas Satane/Sejtana koji mu neko djelo iako je lose predocava lijepim a za djecu ja licno nisam do sada cula ni jedno dijete iz moje okoline da pita zasto je Bog ljut osim mozda predpostavljam u tom slucaju ako roditelji djeci sugeriraju da je onaj Bog ljut u kojeg oni vjeruju ili i oni sami imaju zaista takvo misljenje da je taj njihov Bog ljut i tako pokusavaju djecu preplasiti da ne cine neke stvari sa kojima roditelji nisu zadovoljni. Ali kako bi jedno dijete vjerovalo u takve price o kazni i grijehu kada ni sam taj roditelj ne vjeruje u to, uostalom djeca se ne odgajaju na takav nacin da im se prijeti sa kaznom mnogo bolje je dijete odgajati umjereno sa nekom nagradom a predociti mu za njegovo dobro da je moguca i kazna ali lijepim razgovorom a ne time da je Bog ljut na njega tako malog i jos uvijek bezgrijesnog ako to i to cini ili ne uradi, i Bog Stvoritelj upravo cini tako sa nama sto nam salje kao nagrade, poslanike i Knjige i upucuje nas na pravi put da bi nas tako sacuvao od Njegove kazne a sigurno ce biti kaznjeni oni koji se ohole i cine nered na zamlji i zlo svojim bliznjima. Bog je Milostiv Najmilostiviji, zaista je Njegova milost iznad Njegove srdzbe. On nas upucuje samo na dobra djela i oprasta onima koji se iskreno pokaju i koji se poslije klone zlih djela. Ali ne moze se danas pokajati i moliti za oprost ucinjenog zla a sutra opet nastaviti zlim putem.

Svako bi trebao da saslusa one koji se predstavljaju kao vjerski ucitelji ali onda da sam svojim razumom, svojim srcem izdvoji ono sto smatra da je dobro i uredu jer u poslednjoj Bozijoj objavi stoji da ce biti takvih koji ce uciti Knjige i znati ih napamet i druge poucavati/upucivati na to a sami raditi zlo. Ali ako roditelj sam bude ljut na svoje dijete koje rodi, kada to dijete ucini nesto sto roditelj smatra neispravnim zasto nebi bio i nas Gospodar Stvoritelj na nas kada nam je toliko dobroga stvorio i sve to nama ljudima podcinio a mi mu okrecemo ledja negirajuci Ga iako nam iz svoje mislosti uvijek iznova salje upute i vraca nas na pravi put. Svako ce za sebe odgovarati onda kada za to dodje cas, isto kao sto ce kralj i sluga i kao ucitelj tako i ucenik!

Po Islamu Isus/Isa a.s. a niti jedan drugi poslanik Boziji nisu bili nezahvalni svom Stvoritelju Bogu i stalno su velicali Boga i molili ga za oprost iako nebi nista zgrijesili!

Necu citirati napisat cu svojim rijecima jedan hadis. Prenosi Aisa r.a da je pitala poslanika Muhameda a.s.v.s. kada ga je vidjela da cini molitvu toliko da su mu noge oticale: Boziji poslanice zasto to cinis kada su ti oprosteni svi ucinjeni i neucinjeni grijesi? a Muhamed a.s.v.s. joj je odgovorio: Pa zar da budem rob nezahvalni svome Gospodaru?

Zatim citiram iz Evandjelja po Barnabi:
110
"Pa recite mi, da li vam naš Bog stalno daruje (svoju nagradu)? Da, svakako; jer On vam neprestano daje dah pomoću kog živite. Zaista, zaista, kažem vam, svaki put kad vaše tijelo primi dah, vaše srce treba da kaže: "Bogu hvala!"

Jeste li vidjeli one koji vježbaju gađanje u cilj? Sigurno je da oni mnogo puta uzaludno ciljaju. Ipak, oni nikad ne žele da uzalud gađaju, nego su uvijek u nadi da će pogoditi cilj.
Post Reply