River_isle wrote:tempora wrote:Ja osim danas i Pearl vise nista ne kontam u ovoj tematici koja je poprimila takvu dozu puritanstva da postaje gadljiva.

Puritanci i egocentrici koji svaku argumentaciju pocinju sa JA.
Kompletan koncept seksualnosti kod nas je krajnje tabuiziran i primitivan.Zena je tu da zadovolji i da rodi.Ona koja ne radja i koja nije do 25e udata ona je falinka oko koje se drustvo i okolina saplice kako bi pronaslo sta joj je to potrebno-pa da je lijeci.
RANA ( ma kako se puritanci kacili za ovu rijec kao sodomu i gomoru) seksualna edukacija u skolama itekako je potrebna i korisna! Ne znam sta prisutni uopste podrazumjevaju pod seksualnom edukacijom govoreci kako takva nije potrebna jer u skolama se ista daje kroz razlicite naucne discipline.

Ona je prvenstveno potrebna u skolama jer je manjka u odgoju,pogotovo u ovakvom drustvu koje se taslaci uz tarabe zmireci, jer kad zmiri bit ce da se ne desava.
Ko iole nesto zna o razvoju djeteta,zna i da se seksualnost otkriva u ranim godinama i da djeca seksualno eksperimentisu-htjeli mi to ili ne.

A seksualna edukacija ne podrazumijeva "samo" kako nauciti dijete da se zastiti od nezeljene trudnoce i kojekakvih bolescura, vec da uci i o svome fizickom i psihickom integritetu.Kojeg pogotovo u ovom i ovakvom vremenu itekako manjka.
AKo se ne varam, neko ce me ispraviti, prije dvije ili tri godine, samo u prvoj polovini godine, u BiH bolnicama je ostavljeno 700 beba na usvajanje, po samom rodjenju.Sta to govori? Da se pomolimo Bogu da nam da snage za apstinenciju?

Ili da nam da dovoljan drzavni budzet da se brinemo o nezbrinutima?
Trend masovnih grupnih silovanja medju tinejdzerima u nekim zapadno evropskim zemljama, nudjenje seksa za flasicu brizera u diskoteci i pojave "opcenja" u osnovnim skolama nisu samo puko seksualno izivljavanje i nepoznavanje seksualne edukacije.( koje itekako manjka!)

JA mislim da se dobar dio tvoga teksta odnosi na moje izlaganje. Prema mom poznanstvu rijeci tj vokabulara nikako se ne prepoznajem kao puritanac niti egocentrična osoba. Ispravite me ako su se stvari promjenile, ali do sada je forum bio mjesto gdje svako iznosi sopstveno misljenje, a zapocinjnje recenica sa "ja" i cesta upotreba kroz konverzaciju jeste tzv alogija dobrim dijelom; dakle problem u izrazavanju.
Dakle, ja sam protivnik seksologije, a ne seksuaalne naobrazbe kroz skole (ko je pazljivo citao mogao je zakljuciti da se ne ponavljam). Sex nije i ne treba biti tabu.
Usto molila bih zagovornike uvodjenja ovoga predmeta u skole, konkretno sada tebe tempora, ako mozes negdje da pronadjes opis tj plan i program seksologije, imena strucnih kadrova koji bi ju predavali i literaturu koja bi sluzila kao udzbenik - vjerujem da ti nece biti problem jer ne vjerujem da bi cvrstvo nesto podrzavala da ne znas o cemu se radi. Mozda kada vidim sve to, promijenim misljenje, do tada cvrtvo stojim iza dosadasnjeg sa vec nabrojanim argumentima.
Ne znam kako si se ti nasla dobrim dijelom u mome postu-ali to je tvoje apsolutno pravo,da se nadjes i pronadjes.

Malo sam pazljivije procitala u kojem si se to dijelu mogla pronaci-valjda u onom gdje ja naglasih da neki ovdje nisu za seksualnu edukaciju jer se ona uci kroz druge naucne discipline.
Ja ti licno ne mogu ponuditi literaturu kod nas i strucne kadrove koji bi se bavili ovim pitanjem u skolama jer takve jednostavno ne poznajem.Koliko mi je poznato, u BiH postoji samo JEDAN seksolog, tj postojao je prije par godina.( valjda ce me neko opet ispraviti ako sam pogrijesila) Sto mozda dovoljno govori o tome koliko vodimo racuna o seksualnom zdravlju.A seksualno zdravlje je bitan, izuzetno bitan segment svakog drustva.Ti si spomenula naucne discipline koje se bave seksualnom edukacijom, kao dovoljnom materijom, na sto sam ja licno negodovala iz vise razloga.Lady je izuzetno dobro, iduci u tancine, pojasnile problematiku danasnje seksualne edukacije i stanja u svijetu.
Zaboravljas da konzervativno-religiozne struje danas imaju najveci utjecaj u svijetu ( pa dzaba sve knjige i udzbenici koje si spomenula) te se bore protiv abortusa, zagovarajuci apstinenciju i ukidajuci fondove za seksualnu prevenciju.Sto izaziva kontraefekat-vec dokazano u mnogim drzavama i mnogim podrucjima.
Koliko i na koji nacin se odnosimo prema seksualnoj edukaciji najbolje pokazuje lucidnost tipa jednog africkog predsjednika koji je izmislio lijek protiv AIDS-a, lijecenje bijelim lukom!
E sad, mi mozemo raspravljati o tome u kojem zivotnom dobu bi seksualna edukacija bila potrebna i od koje godine treba poceti.Sobzirom na pomjeranje granica i pokazateljima da nove generacije prva seksualna iskustva imaju puno ranije, nego starije generacije-logika nalaze RANU seksualnu edukaciju.
Sto se tice pograma, ja ti mogu ponuditi i pokazati programe koji je moj nekadasnji projekat radio sa svojim sticenicima i koji se pokazao kao veoma ucinkovit.A koji smo uz pomoc ministarstva zdravlja, koje razvija i posjeduje takve i slicne materijale uspjeli realizovati.Mi smo iste, potom priblizili grupi kojom smo se bavili.Prvenstveno zato, sto se radilo o maloljetnicima bez roditelja-u cijem slucaju kucni odgoj na zalost ne igra ulogu, a kultura iz koje dolaze ne vodi racuna o seksualnom zdravlju vec se vodi prvenstveno tabuima.
JA

se sjecam momenta u osnovnoj skoli ( Pearl ga je takodjer spomenula) gdje smo se ovlas dotakli zenskih i muskih genitalija-u kojem se cio razred kikotao, zbunjeno gledao i sramio.Da li smo nesto naucili? Sumnjam.Stoga,, ne vjerujem da se kroz te i takve naucne disipline i edukaciju moze nesto nauciti.Seksualna edukacija mora biti prilagodjena uzrastu, vremenu i drustvenim zbivanjima-a programa i materijala zaista ima dovoljno! Ako ih kod nas nema, mozemo ih prevesti, zar ne? Na kraju krajeva vecina zemalja uci i preuzima iskustva od drugih?