Oni koji su u "zadnjoj sekundi" birali,nisu imali kad smugnut preko grane,nego su birali slobodnu teritoriju u BIHcHupjahalic@ wrote:ima ih dosta koji su u zadnjoj sekundi mogli birati samo izmedju:
1. zivota (bilo gdje u inostranstvo osim nazad na svoju teritoriju u BiH)
2. smrti
Zasto ste ostali?
-
patrius
- cHupjahalic@
cuj to?patrius wrote:Oni koji su u "zadnjoj sekundi" birali,nisu imali kad smugnut preko grane,nego su birali slobodnu teritoriju u BIHcHupjahalic@ wrote:ima ih dosta koji su u zadnjoj sekundi mogli birati samo izmedju:
2. smrti
znaci i logorasima je tako bilo?
vidis, nisam znala. lagali me moji najmiliji sve ove godine.
- Prpa.ba
Smartex wrote:Za ove koji kukumacu da bi jedva cekali da odu iz Bosne, mogu samo jedno reci: Gdje vam je patriotizam? Treba uzeti stvari u svoje ruke, i stvoriti bolju, napredniju i uredjeniju Bosnu, a ne samo bjezati na zapad? Mislite li sta ce biti sa Bosnom ako nam sva omladina ode?!
Dodji ti pa se bori, hoces se mijenjati za mjesto?
Svoj "dug" prema drzavi koju sam volio odradih. O tome sta ce biti sa Bosnom ako sva omladina ode neka misle oni koji se bore za 100% BiH i slicno, a ustvari pokradose sve sto iole vrijedi marke. Ja ne mislim jesti travu cijeli zivot samo da bih dao "doprinos" ukidanju RS.
-
patrius
Kazem to zato sto sam licno birao u zadnjoj sekundi.A zaista ne znam kakav su izbor imali logorasicHupjahalic@ wrote:cuj to?patrius wrote:Oni koji su u "zadnjoj sekundi" birali,nisu imali kad smugnut preko grane,nego su birali slobodnu teritoriju u BIHcHupjahalic@ wrote:ima ih dosta koji su u zadnjoj sekundi mogli birati samo izmedju:
2. smrti
znaci i logorasima je tako bilo?![]()
vidis, nisam znala. lagali me moji najmiliji sve ove godine.
- cHupjahalic@
pa vidis, tvoj dozivljaj ne znaci da je isti grah pao svima.patrius wrote:Kazem to zato sto sam licno birao u zadnjoj sekundi.A zaista ne znam kakav su izbor imali logorasi
kakav su izbor imali? - procitaj moje prvo javljanje na ovu temu veceras.
- Fratris
Bujrum.Smartex wrote:Za ove koji kukumacu da bi jedva cekali da odu iz Bosne, mogu samo jedno reci: Gdje vam je patriotizam? Treba uzeti stvari u svoje ruke, i stvoriti bolju, napredniju i uredjeniju Bosnu, a ne samo bjezati na zapad? Mislite li sta ce biti sa Bosnom ako nam sva omladina ode?!

- ladyblue18
- Location: You don't have to like me, I'm not a facebook status
U ovim uslovima, pod ovim okolnostima...tesko...mema mo wrote:majke vam gdje ce te svihoce li ostat iko u ovoj BiH
Okrutno i tuzno jest, al istinito
I stoji da je tesko ostaviti roditelje isl...tesko otic u tudjinu...al sam sigurna da gdje god da ode covjek, bice mu bar mrvicu bolje nego ovdje...
Meni kao jednom mladom stanovniku ove drzave, je muka slusat svaki dan o reformi ovog, onog, o tome kako nas Karla D. laze 12 godina, o Haretu, o Dodiku...o ovom i onom...a i ono sto valja odma se omalovazava iako je toga jako malo.
I ne zelim provesti zivot ovdje i da se za 30ak godina pitam sto bar nisam pokusala...Necu da zavrsim fakultet a da radim nesto sto nema veze sa mojom strukom i to za crkavicu...necu da mi mladost i zivot propada u lavirintu...hocu bar da pokusam pa ako uspijem dobro jest, onda imam izbor ostat tamo negdje il vratit se ovdje...ako ovdje kad sunce zasija...
Tuzno je kad ljudi moraju ic iz svog, al cini se da nam nista drugo danas ne preostaje ako hocemo bolje sutra
-
patrius
Da se razumijemo,moj otac i moj stariji brat su bili u logoru,i jedino cemu su se mogli nadati,dakle nikako birati,jeste da budu razmijenjeni,kao sto je,hvala nebesima,i bilo.Da nije bilo tako,zna se kako bi bilo.Evo,da probam po sjecanju:cini mi se da si ti rekla kako je tvoj stari izasao iz logora posredstvom crvenog krsta,pod uslovom da napusti BIH?Takve mogucnosti u ovim logorima gdje su bili moji,nije bilocHupjahalic@ wrote:pa vidis, tvoj dozivljaj ne znaci da je isti grah pao svima.patrius wrote:Kazem to zato sto sam licno birao u zadnjoj sekundi.A zaista ne znam kakav su izbor imali logorasi
kakav su izbor imali? - procitaj moje prvo javljanje na ovu temu veceras.
- Topla voda
malo bi se trebalo popricati o dezerterstvu
znam da je to bolna tema.
al neko je ostao i branio domovinu.
sasvim je drugo pitanje o gastarbajterstvu....o ljudima koji su branili zemlju i nakon toga otisli....njima se ne smije nista zamjeriti...oni su se pokazali kad su trebali i imaju pravo na svoj izbor.
i kad se kaze...to je dijaspora...e to je moja dijaspora!
sasvim je druga stvar za ljude koji su otisli ,citaj-dezertirali,dok im je domovina plivala u krvi....
da li bi mozda ocekivali da budu prihvaceni (a to u bosni jesu).......u nekoj hipotetickoj situaciji,recimo ...napada na njihove nove domovine,i njihove izdaje( koja bi bila sankcionisana zatvorskom kaznom ili dozivotnom nemogucnoscu povratka,u svim normalnim zemljama).
da li bi bilo normalno izdati usa,kao sto se izdala bosna??
ne kontam ...sta ima iko govorit o ovoj zemlji o bilo cemu....ako ju je ostavio kad ga je trebala vise nego ikad?
znam da je to bolna tema.
al neko je ostao i branio domovinu.
sasvim je drugo pitanje o gastarbajterstvu....o ljudima koji su branili zemlju i nakon toga otisli....njima se ne smije nista zamjeriti...oni su se pokazali kad su trebali i imaju pravo na svoj izbor.
i kad se kaze...to je dijaspora...e to je moja dijaspora!
sasvim je druga stvar za ljude koji su otisli ,citaj-dezertirali,dok im je domovina plivala u krvi....
da li bi mozda ocekivali da budu prihvaceni (a to u bosni jesu).......u nekoj hipotetickoj situaciji,recimo ...napada na njihove nove domovine,i njihove izdaje( koja bi bila sankcionisana zatvorskom kaznom ili dozivotnom nemogucnoscu povratka,u svim normalnim zemljama).
da li bi bilo normalno izdati usa,kao sto se izdala bosna??
ne kontam ...sta ima iko govorit o ovoj zemlji o bilo cemu....ako ju je ostavio kad ga je trebala vise nego ikad?
-
pinkzelena
ladyblue18 wrote:U ovim uslovima, pod ovim okolnostima...tesko...mema mo wrote:majke vam gdje ce te svihoce li ostat iko u ovoj BiH
Okrutno i tuzno jest, al istinito![]()
I stoji da je tesko ostaviti roditelje isl...tesko otic u tudjinu...al sam sigurna da gdje god da ode covjek, bice mu bar mrvicu bolje nego ovdje...
Meni kao jednom mladom stanovniku ove drzave, je muka slusat svaki dan o reformi ovog, onog, o tome kako nas Karla D. laze 12 godina, o Haretu, o Dodiku...o ovom i onom...a i ono sto valja odma se omalovazava iako je toga jako malo.
I ne zelim provesti zivot ovdje i da se za 30ak godina pitam sto bar nisam pokusala...Necu da zavrsim fakultet a da radim nesto sto nema veze sa mojom strukom i to za crkavicu...necu da mi mladost i zivot propada u lavirintu...hocu bar da pokusam pa ako uspijem dobro jest, onda imam izbor ostat tamo negdje il vratit se ovdje...ako ovdje kad sunce zasija...
Tuzno je kad ljudi moraju ic iz svog, al cini se da nam nista drugo danas ne preostaje ako hocemo bolje sutra![]()
Dirljivo je ovo što si ti napisala..ali zašto ti kao "mladi stanovnik" moraš da slušaš o reformama,Karli D.,o Haretu,Dodiku..itd???
Nemoj shvatiti okrutno moje pitanje..i drsko nedaj Bože..ali zar nemaš pametnijeg posla?
Kad vidiš vijesti,ili dnevnik na tv-u..ili bilo šta što se tiče politike..a ti lijepo okreni kanal.. ili ugasi tv..upali radio..
Uzmi čitaj neku knjigu.. uči.. izađi s drugaricama..odi u pozorište..u kino...na kolače..vani..na dernek
Pa na fax..biblioteka..ovo ono..raja... pa malo forum..al ne ovako teške teme..
Mislim,ima toliko pametnijih i zdravijih stvari,koje bi mogla raditi i da ti odvuku pažnju od ovog silnog medijskog trovanja.
Onda pričaš o faxu..i kako ne želiš da radiš za crkavicu,a nisi ga još završila jel tako?Nisi još dobila svoju šansu?Nisi još pokušala..uvjerila se..nego si pod uticajem mnogih priča starijih,što apsolutno razumijem.
Mladost i život ti ne mogu propasti tako lako..nije ovo baš lavirint..
šta bi rekla da ti kažem da su 2 mlade djevojke otišle za američkim snom.. i završile ko žrtve serijskog ubice i silovatelja,koji ih je izmasakrirao..a njihovi roditelji i dan danas životare..čekaju dan kad će se rastati sa životom??? Šta ako ti kažem da ovo nije blef..ni šuplja..da su to dvije djevojke koje sam poznavala??Zvuči nevjerovatno..to je nešto što gledamo na filmovima..eh,pa vjeruj mi...nažalost.... postoje ovakve tragedije i u "našem svijetu"
Nikad nemoj biti sigurna da je negdje drugo život bolji.. sve je stvar sreće..a i sudbine..
Zato ti ja savjetujem da se ti posvetiš fakultetu sada i reorganizuješ malo svoj život i svoje slobodno vrijeme,pa ćeš biti pozitivnija..a svijet ti neće pobjeći.. može se otići kad se takva odluka donese.
edit: i nipošto ovo nemoj shvatiti kao neko odgovaranje,ili tome slično
Last edited by pinkzelena on 16/10/2007 00:40, edited 1 time in total.
- Bea_Trix
- Location: 'Mount Everest: forbidding, aloof, terrifying. The mountain with the biggest tits in the world.'
#187 Re: Zasto ste ostali?
ostala sam zato sto sam morala.tempora wrote:Tema nije za dijasporu, jer se nje i ne tice.Znaci pitanje je: zasto ste ostali u BiH i koji su glavni razlozi vaseg ostanka?
-
patrius
#188 Re: Zasto ste ostali?
Nista se ne moradawn_upon_dawn wrote:ostala sam zato sto sam morala.tempora wrote:Tema nije za dijasporu, jer se nje i ne tice.Znaci pitanje je: zasto ste ostali u BiH i koji su glavni razlozi vaseg ostanka?
- Bea_Trix
- Location: 'Mount Everest: forbidding, aloof, terrifying. The mountain with the biggest tits in the world.'
#189 Re: Zasto ste ostali?
hehe, tacno. ali eto, kad je poceo rat nisam bila odrasla dovoljno da donosim odluke, a pitanje je u proslom vermenu (zasto ste ostali a ne zasto ste ovdje) pa sam i u tom smislu odgovorila.patrius wrote:Nista se ne moradawn_upon_dawn wrote:ostala sam zato sto sam morala.tempora wrote:Tema nije za dijasporu, jer se nje i ne tice.Znaci pitanje je: zasto ste ostali u BiH i koji su glavni razlozi vaseg ostanka?
osim...
i platiti porez
-
_BosanaC
U prevodu - neznanje je blazeno.pinkzelena wrote:ladyblue18 wrote:U ovim uslovima, pod ovim okolnostima...tesko...mema mo wrote:majke vam gdje ce te svihoce li ostat iko u ovoj BiH
Okrutno i tuzno jest, al istinito![]()
Tuzno je kad ljudi moraju ic iz svog, al cini se da nam nista drugo danas ne preostaje ako hocemo bolje sutra![]()
Dirljivo je ovo što si ti napisala..ali zašto ti kao "mladi stanovnik" moraš da slušaš o reformama,Karli D.,o Haretu,Dodiku..itd???
Nemoj shvatiti okrutno moje pitanje..i drsko nedaj Bože..ali zar nemaš pametnijeg posla?
Kad vidiš vijesti,ili dnevnik na tv-u..ili bilo šta što se tiče politike..a ti lijepo okreni kanal.. ili ugasi tv..upali radio..
Uzmi čitaj neku knjigu.. uči.. izađi s drugaricama..odi u pozorište..u kino...na kolače..vani..na dernek
Pa na fax..biblioteka..ovo ono..raja... pa malo forum..al ne ovako teške teme..
Mislim,ima toliko pametnijih i zdravijih stvari,koje bi mogla raditi i da ti odvuku pažnju od ovog silnog medijskog trovanja.
Onda pričaš o faxu..i kako ne želiš da radiš za crkavicu,a nisi ga još završila jel tako?Nisi još dobila svoju šansu?Nisi još pokušala..uvjerila se..nego si pod uticajem mnogih priča starijih,što apsolutno razumijem.
Mladost i život ti ne mogu propasti tako lako..nije ovo baš lavirint..
šta bi rekla da ti kažem da su 2 mlade djevojke otišle za američkim snom.. i završile ko žrtve serijskog ubice i silovatelja,koji ih je izmasakrirao..a njihovi roditelji i dan danas životare..čekaju dan kad će se rastati sa životom??? Šta ako ti kažem da ovo nije blef..ni šuplja..da su to dvije djevojke koje sam poznavala??Zvuči nevjerovatno..to je nešto što gledamo na filmovima..eh,pa vjeruj mi...nažalost.... postoje ovakve tragedije i u "našem svijetu"
Nikad nemoj biti sigurna da je negdje drugo život bolji.. sve je stvar sreće..a i sudbine..
Zato ti ja savjetujem da se ti posvetiš fakultetu sada i reorganizuješ malo svoj život i svoje slobodno vrijeme,pa ćeš biti pozitivnija..a svijet ti neće pobjeći.. može se otići kad se takva odluka donese.
edit: i nipošto ovo nemoj shvatiti kao neko odgovaranje,ili tome sličnonek je svakom hairli šta god da odabere..
-
_BosanaC
Aferim.Romeo 80 wrote:Da, i to nam kaže lik iz San Diega!Smartex wrote:Za ove koji kukumacu da bi jedva cekali da odu iz Bosne, mogu samo jedno reci: Gdje vam je patriotizam? Treba uzeti stvari u svoje ruke, i stvoriti bolju, napredniju i uredjeniju Bosnu, a ne samo bjezati na zapad? Mislite li sta ce biti sa Bosnom ako nam sva omladina ode?!![]()
Ili da ponovim po ko zna koji puta - lako je tudjim qrcem gloginje mlatiti.
- Amazonka27
zato sto sam vrcu, eto zato eto zato eto zato ----sto sam vrcu 
-
pinkzelena
Kako misliš?Ajd mi elaboriraj malo ovo.. pošto nisam sigurna,da je tvoj komentar trebao stajati baš ispod mog posta._BosanaC wrote: U prevodu - neznanje je blazeno.
-
_BosanaC
Pa samo 'zavrsih' onaj post... Jerbo i sam pocesto razmisljam o tome - kad bih se mogao natjerati da ne gledam vijesti, ne pratim stampu, da nemam pojma sta se desava oko mene i da nisam svjestan desavanja oko mene - ne bih imao ama bas nikakve brige u zivotu... Medjutim, u nasoj prirodi je da nismo takvi, zato i jeste ona uzrecica koja je, ruku na srce - istinita.pinkzelena wrote:Kako misliš?Ajd mi elaboriraj malo ovo.. pošto nisam sigurna,da je tvoj komentar trebao stajati baš ispod mog posta._BosanaC wrote: U prevodu - neznanje je blazeno.
-
pinkzelena
_BosanaC wrote:Pa samo 'zavrsih' onaj post... Jerbo i sam pocesto razmisljam o tome - kad bih se mogao natjerati da ne gledam vijesti, ne pratim stampu, da nemam pojma sta se desava oko mene i da nisam svjestan desavanja oko mene - ne bih imao ama bas nikakve brige u zivotu... Medjutim, u nasoj prirodi je da nismo takvi, zato i jeste ona uzrecica koja je, ruku na srce - istinita.pinkzelena wrote:Kako misliš?Ajd mi elaboriraj malo ovo.. pošto nisam sigurna,da je tvoj komentar trebao stajati baš ispod mog posta._BosanaC wrote: U prevodu - neznanje je blazeno.
- ja_cura_
s grbavice pobjegla s porodicom (tad bila jos maloljetna), vucarala se po cijelom gradu, malo kod ove familije, pa malo kod ove familije itd.... na kraju ispadne sansa da s mamom napustim rodni grad - mi izadjemo, dvije starije sestre (studenti, punoljetni) i otac - ostanu, nisu smjeli izaci : seke punoljetne, a tata ljekar i vojno obavezan... kako god, 7 dana po nekakvim sumama, putevima raskrcenim prije dva dana bagerima, dodjemo do splita, pa rijeke u izbjeglicki kamp (na stadionu), pa onda vozom u drugi izbjeglicki centar u gasince u djakovo, nekadasnji vojni poligon, nekih 25 km od granice sa srbijom i bih... nakon 2 dana hrvati fino stave bodljikavu zicu od 3 metra, nema izlaska osim u hitnim slucajevima (bolest i smrt), u satorima, zajednicki wc-i, tusevi... mama (pedijatar) morala da radi i zbrinjava nasu bosansku djecicu, jer doktorice iz zagreba nisu imale kad od silnog ispijanja kafa sa gardistima
humanitarna je dolazila, odmah se pretovarala na druge kamione i iznosila van kampa...
nakon nekoliko mjeseci provedenih tu, ispadne sansa organizovano da se ide kao na "odmor" u svicarsku. moja mama se tajno upisala na listu, jer joj uprava kampa nije dala da ide, jer ko ce lijeciti djecu, ako ona ode... mi uspjesmo, stigosmo u svicarsku... provela lijepe godine tamo, ali i groznih, jer u to vrijeme mi je i otac poginuo u ratu, seke same, godinu dana nismo culi nista za njih.. mami skocio secer, aritmija srca... i drugi simptomi prouzrokovani stresom... cim sam zavrsila srednju, mi smo se vratile.... dobrovoljno, iako smo mogle ostati... ali dzabe, bosna je jedna i jedina!
ovdje zavrsila fakultet, radim i sto je najvaznije svi smo na okupu!!!
nakon nekoliko mjeseci provedenih tu, ispadne sansa organizovano da se ide kao na "odmor" u svicarsku. moja mama se tajno upisala na listu, jer joj uprava kampa nije dala da ide, jer ko ce lijeciti djecu, ako ona ode... mi uspjesmo, stigosmo u svicarsku... provela lijepe godine tamo, ali i groznih, jer u to vrijeme mi je i otac poginuo u ratu, seke same, godinu dana nismo culi nista za njih.. mami skocio secer, aritmija srca... i drugi simptomi prouzrokovani stresom... cim sam zavrsila srednju, mi smo se vratile.... dobrovoljno, iako smo mogle ostati... ali dzabe, bosna je jedna i jedina!
-
_BosanaC
Ovo boldirano mi fakat nije jasnoja_cura_ wrote:s grbavice pobjegla s porodicom (tad bila jos maloljetna), vucarala se po cijelom gradu, malo kod ove familije, pa malo kod ove familije itd.... na kraju ispadne sansa da s mamom napustim rodni grad - mi izadjemo, dvije starije sestre (studenti, punoljetni) i otac - ostanu, nisu smjeli izaci : seke punoljetne, a tata ljekar i vojno obavezan... kako god, 7 dana po nekakvim sumama, putevima raskrcenim prije dva dana bagerima, dodjemo do splita, pa rijeke u izbjeglicki kamp (na stadionu), pa onda vozom u drugi izbjeglicki centar u gasince u djakovo, nekadasnji vojni poligon, nekih 25 km od granice sa srbijom i bih... nakon 2 dana hrvati fino stave bodljikavu zicu od 3 metra, nema izlaska osim u hitnim slucajevima (bolest i smrt), u satorima, zajednicki wc-i, tusevi... mama (pedijatar) morala da radi i zbrinjava nasu bosansku djecicu, jer doktorice iz zagreba nisu imale kad od silnog ispijanja kafa sa gardistimahumanitarna je dolazila, odmah se pretovarala na druge kamione i iznosila van kampa...