Deklaracija Hrvata u Kresevu!!!
-
ibro dirka
Marko, ne odgovori zasto bas XIX, kada se vec zalis na ostale 
- fantom slobode
Po sistemu evo vam 30% teritorije(regija 4) pa se odvajajte gdje vam je volja.Koliko udjela u stanovnistvu toliko i veselja za vasu djecu.I ovo je Njofra svojevremeno na maramici crtao.Nesto ne znam da je aktuelno, sta kazes ti na to domacine?Da li si za odvajanje?Tomislav MO wrote:Ovo nije priča o podjeli BiH, nego su regije multietničke i ekonomske. U slučaju podjele, regije 1, 2, 3 i 5 idu Hrvatskoj, o regiji 4 možemo eventualno razgovarati.domacin wrote: Као прво облик регије не да је смијешан.
Као друго ајд мало погледај попис из 2006 па ћеш видјети колико су мултиетничке.
Ово ми изгледа као план о подјели БИХ из рата.
Која је била прича, регије 2 и 5 Хрватској, 1 и 4 Србији, само си заборавио коридор испод регије 5 и регија 3 јединствени остатак Босне ил Бошњакистан.
Томиславе провидан си.
-
ibro dirka
Ovo fakat ne kontam, nema referenci, pa cemo uzeti XIX?Marco-x wrote:Pa zato i jeste najvažnije opredijeljenje i osjećaj zajedništva za određenu skupinu.ibro dirka wrote:@Marko-x
Pa zasto onda bas XiX? Hrvatsko proljece? Gdje je taj popis?
Zato baš, što nema referentnog razdoblja, za koje netko može reći da je najvažnije.
Kojim popisom se XiX odrazio taj osjecaj zajednistva, preko koga, kome itd? Samo molim te ne reci "u stihovima" i sl, jer to bi bilo bas onako SANU.
-
Regnum_Bosnae
Kad ces ici leci spavati da znam dokle cemo?Marco-x wrote:Regnum_Bosnae wrote:
Nema problema volim ja i sa tobom popricati![]()
Nisam govorio o nacijama nego o narodima. O narodnoj pripadnosti. Uzmimo posljednju kraljicu Bosne, Katarinu Kosacu Kotromanic kao primjer. Mislim da je mnogi Hrvati smatraju Hrvaticom, ako grijesim ispravi me, mada mi nije poznato da je to ona za sebe ikada rekla, samo zato sto je bila katolkinja.
Osjećam da bi ovo mogla biti rasprava unedogled. Ni Dubrovčani se nisu izjašnjavali kao Hrvati, ni Istrijani, ni Dalmatinci, ni Slavonci po pojedinim kraćim ili duljim razdobljima, ni BH Hrvati. Opet različiti su hercegovački Hrvati od bosanskih Hrvata, dalmatinski od zagorskih, bliži su hercegovački dalmatinskim, nego ovi zagorskim i slavonskim, ili slavonski posavskim, nego ovi hercegovačkim i sl..
Nemam pojma, što je osjećala Katarina po tom pitanju i zašto je toliko bitno.
Po kontinuitetu ne znam (koji je možda i važniji), tko viši baštini srednjovjekovne vladare i vladarice, ali ponavljam - trenutno postoje Bošnjaci Hrvati, Srbi, jer je povijest od XV stoljeća utjecala na kasnije razilaženje u nacionalnom određenju. Iako su već od IX stoljeća istočna i zapadna južnoslavenska plemena počela osnivati zasebne državice.
Da se svi osjećamo jugoslavenima bili bi sada jugoslaveni, jer zbilja imamo sličnu etnogenezu. Ali osjećaj posebnosti kod pojedinih naroda je prevladao.
Last edited by Regnum_Bosnae on 27/09/2007 01:02, edited 1 time in total.
-
ibro dirka
Aha, nakon proljeca, u hrvatsko ljeto
Mada nek je hrvatsko, pa koje god godisnje doba, zar ne? 
-
Regnum_Bosnae
Ni nezelim da pomjeram tvoje stavove zelim samo cuti kako ti gledas na ove stvari. Ova diskusija i jeste interesantna. Nadam se da cemo je nastaviti. Pozdrav!Marco-x wrote:Nemoj. Otići će unedogled. Nema kraja ovim diskusijama.Regnum_Bosnae wrote:Kad ces ici leci spavati da znam dokle cemo?Marco-x wrote:
Osjećam da bi ovo mogla biti rasprava unedogled. Ni Dubrovčani se nisu izjašnjavali kao Hrvati, ni Istrijani, ni Dalmatinci, ni Slavonci po pojedinim kraćim ili duljim razdobljima, ni BH Hrvati. Opet različiti su hercegovački Hrvati od bosanskih Hrvata, dalmatinski od zagorskih, bliži su hercegovački dalmatinskim, nego ovi zagorskim i slavonskim, ili slavonski posavskim, nego ovi hercegovačkim i sl..
Po kontinuitetu ne znam (koji je možda i važniji), tko viši baštini srednjovjekovne vladare i vladarice, ali ponavljam - trenutno postoje Bošnjaci Hrvati, Srbi, jer je povijest od XV stoljeća utjecala na kasnije razilaženje u nacionalnom određenju. Iako su već od IX stoljeća istočna i zapadna južnoslavenska plemena počela osnivati zasebne državice.
Da se svi osjećamo jugoslavenima bili bi sada jugoslaveni, jer zbilja imamo sličnu etnogenezu. Ali osjećaj posebnosti kod pojedinih naroda je prevladao.![]()
Hajmo makar da ti doguras to svoje 1000te a ja moje 250te poruke
Sad je ovako i treba tražiti rješenja za budućnost. Dugoročnu i održivu. Neću ja vas ni milimetar pomjeriti sa stavova, niti vi mene. Siguran sam.
Diskusija inače nije loša bila.
Sutra na posao ili sutra nastavljamo predveče. Neće nitko pobjeći. Tu smo.
-
domacin
Па ти гори од Туђмана.Tomislav MO wrote:Ovo nije priča o podjeli BiH, nego su regije multietničke i ekonomske. U slučaju podjele, regije 1, 2, 3 i 5 idu Hrvatskoj, o regiji 4 možemo eventualno razgovarati.domacin wrote: Као прво облик регије не да је смијешан.
Као друго ајд мало погледај попис из 2006 па ћеш видјети колико су мултиетничке.
Која је била прича, регије 2 и 5 Хрватској, 1 и 4 Србији, само си заборавио коридор испод регије 5 и регија 3 јединствени остатак Босне ил Бошњакистан.
Томиславе провидан си.
Ма треба Хрватској и регија 4, ипак је то НДХ.
Гријешиш.fantom slobode wrote: Ne bi bilo dobro za Hrvatsku da granici sa Srbijom, bolje ovako tampon zona, a i regija 1 se da vremenom ekonomski progutati, jedino sto ce stanovnistva faliti.Ovo malo da gledamo tvojom prizmom domacine(ako grijesim reci, u pitanju je slobodna procjena).Zato nema koridora.Rekoh ja lijepo da se radi o maksimalistickim zahtjevima pojedinaca iz Hrvatske, cak ni Njofra to ne bi ovako nacrtao.Sto se tice koridora, Raso je imao plan sa vijaduktima i nadvoznjacima, ako se iko sjeca te gluposti.
Ја уопште нисам за одвајање већ за Републику Српску унутар БиХ.fantom slobode wrote:Po sistemu evo vam 30% teritorije(regija 4) pa se odvajajte gdje vam je volja.Koliko udjela u stanovnistvu toliko i veselja za vasu djecu.I ovo je Njofra svojevremeno na maramici crtao.Nesto ne znam da je aktuelno, sta kazes ti na to domacine?Da li si za odvajanje?Tomislav MO wrote:Ovo nije priča o podjeli BiH, nego su regije multietničke i ekonomske. U slučaju podjele, regije 1, 2, 3 i 5 idu Hrvatskoj, o regiji 4 možemo eventualno razgovarati.domacin wrote: Као прво облик регије не да је смијешан.
Томиславе провидан си.
-
ibro dirka
domacine, de ziv bio iskljuci tu cirilicu, skontali smo poentu.
ovako te ne mogu ni quotirat ni podrzat u pojedinim stavovima, a evo nesto bas zaredalo 
- jeza u ledja
Aaaa , evo i Srbin se ukljucio u pricu o Hrvatima.
Joj ludila.
Joj ludila.
- osa
u cijeloj europi do građanskih revolucija u 19 st. i formiranja modernih država vrlo rijetko se može naći nacionalno izjašnjavanje u današnjem obliku, većina država (italija, njemačka i mnoge druge) se sastojala od puno sitnih kraljevstava, kneževina i sl., tako je pretpostavljam bilo i u hrvatskoj tj. kod hrvata.neki narodi su prije neki poslije izgradili svoj nacionalni identitet, a neki ga grade i dan danas, to je proces i tu nije ništa čudno.Marco-x wrote:Osjećam da bi ovo mogla biti rasprava unedogled. Ni Dubrovčani se nisu izjašnjavali kao Hrvati, ni Istrijani, ni Dalmatinci, ni Slavonci po pojedinim kraćim ili duljim razdobljima, ni BH Hrvati. Opet različiti su hercegovački Hrvati od bosanskih Hrvata, dalmatinski od zagorskih, bliži su hercegovački dalmatinskim, nego ovi zagorskim i slavonskim, ili slavonski posavskim, nego ovi hercegovačkim i sl..Regnum_Bosnae wrote:
Nema problema volim ja i sa tobom popricati![]()
Nisam govorio o nacijama nego o narodima. O narodnoj pripadnosti. Uzmimo posljednju kraljicu Bosne, Katarinu Kosacu Kotromanic kao primjer. Mislim da je mnogi Hrvati smatraju Hrvaticom, ako grijesim ispravi me, mada mi nije poznato da je to ona za sebe ikada rekla, samo zato sto je bila katolkinja.
Da se svi osjećamo jugoslavenima bili bi sada jugoslaveni, jer zbilja imamo sličnu etnogenezu. Ali osjećaj posebnosti kod pojedinih naroda je prevladao.
- fantom slobode
Dobri moj domacine, to ti je za svaku pohvalu, pa kazes li ti to svojoj raji po Banjoj Luci.Jos da se slozis da se promjeni naziv iste sa ovim atributom(valjda shvatas da je malo previse odrediv prema drugim narodima i narodnostima, odmah im ne bude dobro, sve im se cini da ne bi trebali tamo da zive) bilo bi to vrlo pozitivan razvoj situacije, mozda bi se moglo i pricati o ekonomiji i lijepim stvarima, a ne stalno kakva ce nam zastava biti.Mozda se ovo i Tomi svidi, pa promjeni ovu kartu sto nam je postavi, da je takvih vise, djaba bi mu je bilo crtati, ne bi nikoga interesovale.domacin wrote:Па ти гори од Туђмана.Tomislav MO wrote:Ovo nije priča o podjeli BiH, nego su regije multietničke i ekonomske. U slučaju podjele, regije 1, 2, 3 i 5 idu Hrvatskoj, o regiji 4 možemo eventualno razgovarati.domacin wrote: Као прво облик регије не да је смијешан.
Томиславе провидан си.
Ма треба Хрватској и регија 4, ипак је то НДХ.
Гријешиш.fantom slobode wrote: Ne bi bilo dobro za Hrvatsku da granici sa Srbijom, bolje ovako tampon zona, a i regija 1 se da vremenom ekonomski progutati, jedino sto ce stanovnistva faliti.Ovo malo da gledamo tvojom prizmom domacine(ako grijesim reci, u pitanju je slobodna procjena).Zato nema koridora.Rekoh ja lijepo da se radi o maksimalistickim zahtjevima pojedinaca iz Hrvatske, cak ni Njofra to ne bi ovako nacrtao.Sto se tice koridora, Raso je imao plan sa vijaduktima i nadvoznjacima, ako se iko sjeca te gluposti.
Ја уопште нисам за одвајање већ за Републику Српску унутар БиХ.fantom slobode wrote:Po sistemu evo vam 30% teritorije(regija 4) pa se odvajajte gdje vam je volja.Koliko udjela u stanovnistvu toliko i veselja za vasu djecu.I ovo je Njofra svojevremeno na maramici crtao.Nesto ne znam da je aktuelno, sta kazes ti na to domacine?Da li si za odvajanje?Tomislav MO wrote: Ovo nije priča o podjeli BiH, nego su regije multietničke i ekonomske. U slučaju podjele, regije 1, 2, 3 i 5 idu Hrvatskoj, o regiji 4 možemo eventualno razgovarati.
-
domacin
То је онда већ до тебе. Не ваља ти претраживач.ibro dirka wrote:domacine, de ziv bio iskljuci tu cirilicu, skontali smo poentu.ovako te ne mogu ni quotirat ni podrzat u pojedinim stavovima, a evo nesto bas zaredalo
Конвертуј у латиницу па онда постирај ако већ мораш.
http://www.crosign.com/hr/cirilica-latinica-konverter
Па ја сам већ једном рекао да бих прихватио и промјену имена РС-а у рецимо Сјеверозападна Босна.fantom slobode wrote: Dobri moj domacine, to ti je za svaku pohvalu, pa kazes li ti to svojoj raji po Banjoj Luci.Jos da se slozis da se promjeni naziv iste sa ovim atributom(valjda shvatas da je malo previse odrediv prema drugim narodima i narodnostima, odmah im ne bude dobro, sve im se cini da ne bi trebali tamo da zive) bilo bi to vrlo pozitivan razvoj situacije, mozda bi se moglo i pricati o ekonomiji i lijepim stvarima, a ne stalno kakva ce nam zastava biti.Mozda se ovo i Tomi svidi, pa promjeni ovu kartu sto nam je postavi, da je takvih vise, djaba bi mu je bilo crtati, ne bi nikoga interesovale.
Ипак ја сам не одлучујем а већи дио становништва није за промјену па шта да се ради.
-
ibro dirka
Jasta cu, ne slazem se bas toliko
Nego ljudi, o cemu mi ovdje jos trtomudimo? Sve je vec receno, ljudi potpisali nekakav minimum minimuma koji im ostavlja maltene sve mogucnosti (trenutno realne) otvorenima, time pokrili i neslaganja u prioritetima (sustina je vrlo slicna, ako ne ista) izmedju stranaka sa hrvatskim predznakom i to je to.
Sada se mozemo diviti i gramatici i izboru rijeci i spisateljskom talntu sastavljaca (ili ne), ali sve se to u sustini lijepo svodi na standardnu suplju.
Nego ljudi, o cemu mi ovdje jos trtomudimo? Sve je vec receno, ljudi potpisali nekakav minimum minimuma koji im ostavlja maltene sve mogucnosti (trenutno realne) otvorenima, time pokrili i neslaganja u prioritetima (sustina je vrlo slicna, ako ne ista) izmedju stranaka sa hrvatskim predznakom i to je to.
Sada se mozemo diviti i gramatici i izboru rijeci i spisateljskom talntu sastavljaca (ili ne), ali sve se to u sustini lijepo svodi na standardnu suplju.
-
Regnum_Bosnae
Pravo si me iznenadio sa svojim stavom, kojeg smatram jako pozitivnim jer bas je rijetkost naci covjeka iz rs sto bi nesto tako mogao da kaze. Nadam se dobrom diskusijom sa tobom sto se nekih stvari tice.domacin wrote:Па ја сам већ једном рекао да бих прихватио и промјену имена РС-а у рецимо Сјеверозападна Босна.fantom slobode wrote: Dobri moj domacine, to ti je za svaku pohvalu, pa kazes li ti to svojoj raji po Banjoj Luci.Jos da se slozis da se promjeni naziv iste sa ovim atributom(valjda shvatas da je malo previse odrediv prema drugim narodima i narodnostima, odmah im ne bude dobro, sve im se cini da ne bi trebali tamo da zive) bilo bi to vrlo pozitivan razvoj situacije, mozda bi se moglo i pricati o ekonomiji i lijepim stvarima, a ne stalno kakva ce nam zastava biti.Mozda se ovo i Tomi svidi, pa promjeni ovu kartu sto nam je postavi, da je takvih vise, djaba bi mu je bilo crtati, ne bi nikoga interesovale.
Ипак ја сам не одлучујем а већи дио становништва није за промјену па шта да се ради.
Mislim i nadam se da vecina Bosnjaka nije protiv Srba i pravoslavaca niti da se Srbi tjeraju bilo gdje, ali se neslazu i nebi se trebali slagati sa ondasnjom velikosrpskom politikom koja je bila predvodjena Karadzicem a rezultirala je sa rs. Ja kao Bosnjak se nikada nebih mogao sloziti sa bilo kojim od "nasih" koji bi htjeo da homogenizira i pravi etnicki ciste teritorije ove nase zemlje i stao bi protiv toga. Isto tako smatram da bi vecina Srba trebala da razmislja. To po meni nebi vodilo nicemu dobrom, znas onu staru "oteto, prokleto". Svi mi imamo svoje korijene ovdje i nema pravo niko nikoga da tjera igdje. Ja nikada nebih pristao na neku homogenu "dzamahiriju". Sada da te pitam par pitanja, sta predstavlja RS tebi, sta mislis sta ona predstavlja vecini Srba, dali bi ti ikada mogao da gledas na BiH a ne RS kao tvoju drzavu i domovinu i ako da, pod kojim uslovima. Pozdrav.
- Šapat
Ovo sam samo izdvojio jer vidim da nbrkas neke stvari.Marco-X
Ugrožen sam stalnom potrebom većine da određuje što je dobar i prihvatljiv Hrvat, a što ne.
Ugrožen sam stalnom pričom o multietničnosti i toleranciji, a prihvatljivo je reći recimo da su Hrvati u biti Bošnjaci katolici i nitko nema preveliku potrebu reagirati, a u obrnutom slučaju si fašist.
Stalni dvostruki aršini, licemjerje, pa recimo kad Bošnjaci traže unitarnu ili recimo državu - jedan čovjek, jedan glas nema puno reakcija, a kad Hrvati traže administrativnu jedinicu (tako prirodno, normalno, legalno, legitimno u svijetu za malobrojnije narode, a da ne govorimo o autohtonom stanovništvu), onda su separatisti, fašisti. Tako je na svim stranama, ovisno, na čijoj si "teritoriji", i naravno ide u korist brojnijim.
Na prvu stvaku ti samo mogu reci - otkud tebi ili bilo kome pravo da odredjujete koliko je Zeljko Komsic dobar ili los Hrvat i da li je to uopste?!
Drugo, niko nikad nije rako da su Hrvati u BiH "Bosnjaci katolici" jer je to nespojivo. Ali Bosanci i/ili Hercegovci - katolici, to da, i to je tacno na kraju krajeva.
Stalno se povlaci pojam 'Unitarna drzava", ali nikako i niko da kaze sta to podrazumijeva. Da li to znaci da ekonomsko uredjenje drzave u kojoj bi vladali strucni kadrovi, a ne stranacki i vjerski podobni, pretstavlja nekakvu unitarnu drzavu? Smijesno...
Hajd mi navedi primjer u svijetu gdje ti manjinski narodi, pa i autohtoni, imaju svoju administrativnu jedinicu? Ali nemoj mi nabrajati slucajeve gdje se nekad davno radilo o odvojenim zemljama, pa ih onda susjedna veca asimilirala, a danas se ta manja vodi kao administrativna jedinica. Navedi mi primjer poput naseg, BH slucaja.
O TV-u stvarno vise nemam sta reci. Tu je sve vise nego jasno i ocito i samo sljepci ne vide da se radi o pokusaju otimanja iz federalnog budzeta. RS (tj. SDS) je pokrenula RTRS bez problema, pa ne vidim zasto i HDZ ne moze uraditi isto. Ali nece, jer bi to onda morali uraditi svojim parama, a ovakvim nebulozama samo pokusavaju izvuci pare za tu namjenu od cijele federacije. E pa - ne moze. HDZ fino moze sutra otici u RAK, podnijeti zahtjev (kao i bilo koji privatnik), dobiti frekvenciju i otvoriti HRTVHB. Ali jok, oni hoce da im i ja i svi ostali platimo tu TV. Sorry, I'm not ready for that.
@Pitt
Svaka cast.
@Ibro dirka
Upravo tako. Sve ista suplja, al' sad u drugoj kesi.
-
xon_sa
Ko nije bio svjedok tih vasih "prirodnih, normalnih. legalnih i legitimnih" teznji prije (a i poslije, samo malo vise hinjski) vasingtonskog sporazuma, mogao bi pomislit da ste stvarno ugrozeni...Stalni dvostruki aršini, licemjerje, pa recimo kad Bošnjaci traže unitarnu ili recimo državu - jedan čovjek, jedan glas nema puno reakcija, a kad Hrvati traže administrativnu jedinicu (tako prirodno, normalno, legalno, legitimno u svijetu za malobrojnije narode, a da ne govorimo o autohtonom stanovništvu), onda su separatisti, fašisti.
Eno na brdu iznad Mostara (i mnogim drugim gradovima) jedan primjer i podsjetnik kako biste vi uredjivali tu svoju "administrativnu jedinicu".
Pricajte sta hocete, al od "administrativne jedinice" nema nista, samo uzalud trosite vrijeme.
-
domacin
Regnum_Bosnae wrote:Pravo si me iznenadio sa svojim stavom, kojeg smatram jako pozitivnim jer bas je rijetkost naci covjeka iz rs sto bi nesto tako mogao da kaze. Nadam se dobrom diskusijom sa tobom sto se nekih stvari tice.domacin wrote:Па ја сам већ једном рекао да бих прихватио и промјену имена РС-а у рецимо Сјеверозападна Босна.fantom slobode wrote: Dobri moj domacine, to ti je za svaku pohvalu, pa kazes li ti to svojoj raji po Banjoj Luci.Jos da se slozis da se promjeni naziv iste sa ovim atributom(valjda shvatas da je malo previse odrediv prema drugim narodima i narodnostima, odmah im ne bude dobro, sve im se cini da ne bi trebali tamo da zive) bilo bi to vrlo pozitivan razvoj situacije, mozda bi se moglo i pricati o ekonomiji i lijepim stvarima, a ne stalno kakva ce nam zastava biti.Mozda se ovo i Tomi svidi, pa promjeni ovu kartu sto nam je postavi, da je takvih vise, djaba bi mu je bilo crtati, ne bi nikoga interesovale.
Mislim i nadam se da vecina Bosnjaka nije protiv Srba i pravoslavaca niti da se Srbi tjeraju bilo gdje, ali se neslazu i nebi se trebali slagati sa ondasnjom velikosrpskom politikom koja je bila predvodjena Karadzicem a rezultirala je sa rs. Ja kao Bosnjak se nikada nebih mogao sloziti sa bilo kojim od "nasih" koji bi htjeo da homogenizira i pravi etnicki ciste teritorije ove nase zemlje i stao bi protiv toga. Isto tako smatram da bi vecina Srba trebala da razmislja. To po meni nebi vodilo nicemu dobrom, znas onu staru "oteto, prokleto". Svi mi imamo svoje korijene ovdje i nema pravo niko nikoga da tjera igdje. Ja nikada nebih pristao na neku homogenu "dzamahiriju". Sada da te pitam par pitanja, sta predstavlja RS tebi, sta mislis sta ona predstavlja vecini Srba, dali bi ti ikada mogao da gledas na BiH a ne RS kao tvoju drzavu i domovinu i ako da, pod kojim uslovima. Pozdrav.
Ово су ме већ једном питали па сам само прекопирао одговор.
За мене РС је ту јер ја не вјерујем Политичарима из Сарајева да би радили у мом најбољем инересу, прво економском а онда и националном, да се само они питају.
То неповјерење је створено кад су 91 прегласали српске политичаре.
До данас се није ни мало поправило.
Економски примјер је рафинерија у броду.
Ту су се питали и сарајевски политичари и они су то одуговлачили само јер је на подручију РС-а и јер је купују Руси.
Због тог кашњења у међувремену дошло је до промјена у руској банци која је требала обавити трансакцију па се посао практично одгодио за пола године.
И ту ето је могу бити на губитку.
Сличан је примјер био и са Телекомом Српске јер је купац била Србија.
Зато ми данас не пристајемо на јединствену државу гдје би већина могла
остале прегласавати и на њихову штету јер им се нешто ето не свиђа.
А знамо да се данас у свијету код новца не гледа од кога је.
Сличан је примјер и ове везе са Србијом.
РС је добила робну позајмицу пшенице а можда се направе и заједничке резерве што иде мени у корист јер у случају кризе Србија има вишка па ће реаговати на нашем тржишту да не дође до поскупљења.
Да се питају сарајевски политичати они би рекли да им то не треба јер је од Србије а они ето њу не воле. Типа радије би били гладни него појели српски хљеб.
Национални интерес је да ме власти не зову Босанцем, и да моја држава каква год била има обиљежија која мене као припадника једног народа представљају.
Да се Харис пита ја би био Босанац а грб БИХ би био као из рата гдје ја не видим своје симболе.
Ово су неки банални примјери ал на крају све се своди на мноштво оваквих примјера.
А сад да додам још нешто.
Кислим да моје мишљење дијели већина Срба.
Ја на БИХ већ сад гледам као на своју државу јер она то и јесте.
Ово је чисто са рационалне стране.
Ипак са емоциналне стране, ако ти под ти смарташ кад се каже домовина, ја је онда не сматрам за своју домовину.
Једноставно не осјећам никакву приврженост према њој за разлику од РС и Србије. А ни не навијам за репрезентацију БИХ.
Ваљда ти је сад јасније кад одвојим емоције од разума.
Ово стање се код мене неће промјенити, мада никад се зна шта сутра носи.
- JohnnyS
E ovako, prva je stvar Željko Komšić. Iako ja osobno mislim da je on najbolji političar u BiH, činjenica je da je on izabran kao predstavnik hrvatskog naroda, iako je možda samo 10% Hrvata za njega glasovalo. To je, složit ćeš se sa mnom, malo nelogično.Šapat wrote:Ovo sam samo izdvojio jer vidim da nbrkas neke stvari.
Na prvu stvaku ti samo mogu reci - otkud tebi ili bilo kome pravo da odredjujete koliko je Zeljko Komsic dobar ili los Hrvat i da li je to uopste?!
Drugo, niko nikad nije rako da su Hrvati u BiH "Bosnjaci katolici" jer je to nespojivo. Ali Bosanci i/ili Hercegovci - katolici, to da, i to je tacno na kraju krajeva.
Stalno se povlaci pojam 'Unitarna drzava", ali nikako i niko da kaze sta to podrazumijeva. Da li to znaci da ekonomsko uredjenje drzave u kojoj bi vladali strucni kadrovi, a ne stranacki i vjerski podobni, pretstavlja nekakvu unitarnu drzavu? Smijesno...
Hajd mi navedi primjer u svijetu gdje ti manjinski narodi, pa i autohtoni, imaju svoju administrativnu jedinicu? Ali nemoj mi nabrajati slucajeve gdje se nekad davno radilo o odvojenim zemljama, pa ih onda susjedna veca asimilirala, a danas se ta manja vodi kao administrativna jedinica. Navedi mi primjer poput naseg, BH slucaja.
O TV-u stvarno vise nemam sta reci. Tu je sve vise nego jasno i ocito i samo sljepci ne vide da se radi o pokusaju otimanja iz federalnog budzeta. RS (tj. SDS) je pokrenula RTRS bez problema, pa ne vidim zasto i HDZ ne moze uraditi isto. Ali nece, jer bi to onda morali uraditi svojim parama, a ovakvim nebulozama samo pokusavaju izvuci pare za tu namjenu od cijele federacije. E pa - ne moze. HDZ fino moze sutra otici u RAK, podnijeti zahtjev (kao i bilo koji privatnik), dobiti frekvenciju i otvoriti HRTVHB. Ali jok, oni hoce da im i ja i svi ostali platimo tu TV. Sorry, I'm not ready for that.
Bosanci i Hercegovci katolici? Vjerovao ili ne, ima onih koji se osjećaju Hrvatima, a da nisu katolici, već su, avaj, agnostici ili ateisti... Moj djed je sebe uvijek prvo smatrao da je Mostarac, pa Hercegovac, pa onda Hrvat. Nikako Bosanac - katolik.
Treći entitet po meni ništa pametno ne donosi, sumnjam da bi počeo med teći umjesto Neretve da se uspostavi taj famozni entitet.
Hrvatski kanal u BiH meni ni najmanje ne treba. Ima kabelska, ima na njoj HRT, meni dosta. Objektivno govoreći, na FTV-u je dosta hrvatskog jezika (a ja multikulturalan kakav jesam
Gdje ja vidim unitarizaciju? U pokušaju da se ujedini mostarsko Sveučilište i Univerzitet. E protiv toga sam protiv. Ionako se Sveučilište dominantno financira iz budžeta Republike Hrvatske, a vjerujte mi da diskriminacije nikakve nema. Barem ne na mom fakultetu (medicina). 20% studenata na mojoj godini su bošnjačke nacionalnosti, jedan od njih je i dobitnik rektorove nagrade, drugi je moj najbolji prijatelj, na ostale nitko i ne gleda kao na "neke tamo", već smo svi kolege, kao što bi to valjda i trebalo bit, ako se itko od njih potuži na tretman i odnos, skočit ću sa Starog mosta...
-
Regnum_Bosnae
domacin wrote:Regnum_Bosnae wrote:Pravo si me iznenadio sa svojim stavom, kojeg smatram jako pozitivnim jer bas je rijetkost naci covjeka iz rs sto bi nesto tako mogao da kaze. Nadam se dobrom diskusijom sa tobom sto se nekih stvari tice.domacin wrote: Па ја сам већ једном рекао да бих прихватио и промјену имена РС-а у рецимо Сјеверозападна Босна.
Ово су ме већ једном питали па сам само прекопирао одговор.
За мене РС је ту јер ја не вјерујем Политичарима из Сарајева да би радили у мом најбољем инересу, прво економском а онда и националном, да се само они питају.
То неповјерење је створено кад су 91 прегласали српске политичаре.
До данас се није ни мало поправило.
Економски примјер је рафинерија у броду.
Ту су се питали и сарајевски политичари и они су то одуговлачили само јер је на подручију РС-а и јер је купују Руси.
Због тог кашњења у међувремену дошло је до промјена у руској банци која је требала обавити трансакцију па се посао практично одгодио за пола године.
И ту ето је могу бити на губитку.
Сличан је примјер био и са Телекомом Српске јер је купац била Србија.
Зато ми данас не пристајемо на јединствену државу гдје би већина могла
остале прегласавати и на њихову штету јер им се нешто ето не свиђа.
А знамо да се данас у свијету код новца не гледа од кога је.
Сличан је примјер и ове везе са Србијом.
РС је добила робну позајмицу пшенице а можда се направе и заједничке резерве што иде мени у корист јер у случају кризе Србија има вишка па ће реаговати на нашем тржишту да не дође до поскупљења.
Да се питају сарајевски политичати они би рекли да им то не треба јер је од Србије а они ето њу не воле. Типа радије би били гладни него појели српски хљеб.
Национални интерес је да ме власти не зову Босанцем, и да моја држава каква год била има обиљежија која мене као припадника једног народа представљају.
Да се Харис пита ја би био Босанац а грб БИХ би био као из рата гдје ја не видим своје симболе.
Ово су неки банални примјери ал на крају све се своди на мноштво оваквих примјера.
А сад да додам још нешто.
Кислим да моје мишљење дијели већина Срба.
Ја на БИХ већ сад гледам као на своју државу јер она то и јесте.
Ово је чисто са рационалне стране.
Ипак са емоциналне стране, ако ти под ти смарташ кад се каже домовина, ја је онда не сматрам за своју домовину.
Једноставно не осјећам никакву приврженост према њој за разлику од РС и Србије. А ни не навијам за репрезентацију БИХ.
Ваљда ти је сад јасније кад одвојим емоције од разума.
Ово стање се код мене неће промјенити, мада никад се зна шта сутра носи.
Sta kazes da nastavimo diskusiju, ali da otvorimo novu temu jer ovo o cemu mi govorimo nema veze sa postojecom temom. Samo otvori temu i ja cu se ukljuciti.
- Šapat
Stani Johnny ba. Nemoj iskrivljavat ono sto sam rekao. Tvoj stari je spolutno u pravu, a ja nigdje ne rekoh da je on Bosanac - katolik. Rekoh Bosanac i/ili Hercegovac.
Za Zeljka si upravo rekao najbolju stvar koju je ijedan forumas Hrvat do sad rekao, citiram te: "...iako je možda samo 10% Hrvata za njega glasovalo". A ako znamo da u BiH zivi ukupno 17% Hrvata, znaci da je za Zeljka glasala - vecina
. Dakle, covjek je sasvim legitimno izabran i od strane BH Hrvata jer je za njega glasalo vise od 50% istih
. Osim ako nisi mislio na 10% od ovih 17%...
Oko skolstva, bilo kojeg nivoa, se moze pricati i reci svasta, to svi znamo, ali u slucaju koji si ti naveo se takodjer moze reci i da se radi o zadiranju druge drzave, u ovom slucaju Hrvatske, u unutrasnje stvari BiH, zar ne? Naravno, sve se to svodi pod donacije i sl, ali svi mi znamo sta je i kako je i nema potrebe da se pravimo ludi. I tacno je to, svi smo mi u ovoj blentavoj zemlji na neki nacin i kolege i drugovi i prijatelji. Jos samo da to shvatimo.
@Domacin
Pa domacine, dosta tvojih je dobro, ali u nekima se ne mogu sloziti. Konkretno, rafinerija u BB, a i u Modrici. U tom dijelu si koristio Dodikovu demagogiju po kojoj je za njegov neuspjeh, zastoje i sve ostale negativnosti krivo - Sarajevo i Federacija BiH. A to je u najmanju ruku i blago receno - netacno. Pitaj Cenicku o tome.
Ali je tacno to da su to razlozi zbog kojih se ne pristaje na jedinstvenu drzavu, mada na to gledamo iz drugih uglova. Tada bi i Dodik i Covic i Tihic i Silajdzic, ai svi ostali oko njih, izgubili pozicije s kojih kontrolisu "etnicke resurse", sto je u slucaju RS bila rafinerija i telekom. Isto je to na sve tri strane moj domacine, samo je stvar narodnog shvatanja ili neshvatanja i moci ubjedjivanja i ispiranja mozgova od strane narodnih i vjerskih vodja. Nista vise. Ko nije opterecen nacionalizmom, vjeruj mi na rijec, na to uopste ne gleda tako kao ti. Ni u RS, ni u FBiH.
Za Zeljka si upravo rekao najbolju stvar koju je ijedan forumas Hrvat do sad rekao, citiram te: "...iako je možda samo 10% Hrvata za njega glasovalo". A ako znamo da u BiH zivi ukupno 17% Hrvata, znaci da je za Zeljka glasala - vecina
Oko skolstva, bilo kojeg nivoa, se moze pricati i reci svasta, to svi znamo, ali u slucaju koji si ti naveo se takodjer moze reci i da se radi o zadiranju druge drzave, u ovom slucaju Hrvatske, u unutrasnje stvari BiH, zar ne? Naravno, sve se to svodi pod donacije i sl, ali svi mi znamo sta je i kako je i nema potrebe da se pravimo ludi. I tacno je to, svi smo mi u ovoj blentavoj zemlji na neki nacin i kolege i drugovi i prijatelji. Jos samo da to shvatimo.
@Domacin
Pa domacine, dosta tvojih je dobro, ali u nekima se ne mogu sloziti. Konkretno, rafinerija u BB, a i u Modrici. U tom dijelu si koristio Dodikovu demagogiju po kojoj je za njegov neuspjeh, zastoje i sve ostale negativnosti krivo - Sarajevo i Federacija BiH. A to je u najmanju ruku i blago receno - netacno. Pitaj Cenicku o tome.
Ali je tacno to da su to razlozi zbog kojih se ne pristaje na jedinstvenu drzavu, mada na to gledamo iz drugih uglova. Tada bi i Dodik i Covic i Tihic i Silajdzic, ai svi ostali oko njih, izgubili pozicije s kojih kontrolisu "etnicke resurse", sto je u slucaju RS bila rafinerija i telekom. Isto je to na sve tri strane moj domacine, samo je stvar narodnog shvatanja ili neshvatanja i moci ubjedjivanja i ispiranja mozgova od strane narodnih i vjerskih vodja. Nista vise. Ko nije opterecen nacionalizmom, vjeruj mi na rijec, na to uopste ne gleda tako kao ti. Ni u RS, ni u FBiH.
-
Tomislav MO
Za Željka nije glasovalo ni 5% od tih 17%.Šapat wrote: Za Zeljka si upravo rekao najbolju stvar koju je ijedan forumas Hrvat do sad rekao, citiram te: "...iako je možda samo 10% Hrvata za njega glasovalo". A ako znamo da u BiH zivi ukupno 17% Hrvata, znaci da je za Zeljka glasala - vecina. Dakle, covjek je sasvim legitimno izabran i od strane BH Hrvata jer je za njega glasalo vise od 50% istih
. Osim ako nisi mislio na 10% od ovih 17%...
Željko Komšić = Sejdo Bajramović
-
Tomislav MO
E tako je nekad i kralj Aleksandar govorio, baš me nešto podsjeti.xon_sa wrote: Pricajte sta hocete, al od "administrativne jedinice" nema nista, samo uzalud trosite vrijeme.
-
Tomislav MO
Ma mogu ja promijeniti, nije problem, nego ne razumijemo što ti se konkretno na ovoj mapi ne sviđa. 5 multietničkih regija, bez nacionalnog predznaka, niti jedna nema izrazitu većinu jednog naroda. Nema ni koridora (što lijepo primjeti domaćin), a i kome trebaju koridori ako se ne misli odvajat. Znači sve je ok, zar ne?fantom slobode wrote:Mozda se ovo i Tomi svidi, pa promjeni ovu kartu sto nam je postavi, da je takvih vise, djaba bi mu je bilo crtati, ne bi nikoga interesovale.
-
ibro dirka
Jedino sto valja na toj mapi je da nema koridora.
Resto, mani nas suplje, svega ti.
-
Tomislav MO
Što bolan bez šuplje? Pa ubište se od priče da nije bitno koliko je koga u "ekonomskoj" regiji, da trebamo gledati na ekonomiju a ne prebrojavati nacije, i kad predložim rješenje, odjednom svi na brzinu ipak prebroje .ibro dirka wrote:Jedino sto valja na toj mapi je da nema koridora.