Novi grb RS
-
harka
Stijepic: Gradjani podrzavaju simbole RS
PRIJEDOR, 15. SEPTEMBRA (SRNA) - U Prijedoru je akcija prikupljanja potpisa gradjana koji podrzavaju ostanak grba Republike Srpske (RS) sa nemanjickim dvoglavim orlom i himne Boze pravde naisla na veliki odjek, rekao je Srni predsjednik Opstinskog odbora Srpske demokratske stranke (SDS) Radenko Stijepic.
Svi gradjani kojima su danas aktivisti ponudili da daju podrsku simbolima ukorijenjenim u tradiciju srpskog naroda, ucinili su to bez razmisljanja, kazao je Stijepic.
On je dodao da ce ova akcija SDS-a trajati duze, te da ce Opstinski odbor SDS-a u ponedjeljak traziti odobrenje opstine za postavljanje punktova u gradu i vecim naseljenim mjestima u Prijedoru.
Tolike zlocine i logore napravili u Prijedoru i ostali isti,
ovo meni samo dokazuje da treba reforma policije
i to policija BiH.Izvinjavam se nije topic o policiji,al et'
morala sam to dodati.
PRIJEDOR, 15. SEPTEMBRA (SRNA) - U Prijedoru je akcija prikupljanja potpisa gradjana koji podrzavaju ostanak grba Republike Srpske (RS) sa nemanjickim dvoglavim orlom i himne Boze pravde naisla na veliki odjek, rekao je Srni predsjednik Opstinskog odbora Srpske demokratske stranke (SDS) Radenko Stijepic.
Svi gradjani kojima su danas aktivisti ponudili da daju podrsku simbolima ukorijenjenim u tradiciju srpskog naroda, ucinili su to bez razmisljanja, kazao je Stijepic.
On je dodao da ce ova akcija SDS-a trajati duze, te da ce Opstinski odbor SDS-a u ponedjeljak traziti odobrenje opstine za postavljanje punktova u gradu i vecim naseljenim mjestima u Prijedoru.
morala sam to dodati.
-
artzy
Naravno da su ostali isti. Svi su ucestvovali.harka wrote:Stijepic: Gradjani podrzavaju simbole RS
morala sam to dodati.
-
artzy
Jel se na ovoj konstataciji moze bazirati i ideja o tome kako treba grb rs da izgleda?domacin wrote:Konacno shvatite sta su srpski simboli.
Zastava crven plavi bijeli.
Dvoglavi bijeli orao sa krunom.
Crveni stit sa krstom i 4C.
Takodje Srbi su prisvojili i pozdrav 3 srpska prsta iz hriscanstava.
Znaci to su SRPSKI simboli.
Svi ovi simboli su stari vise od 500 godina i kod Srba su prisutni vec vijekovima. Oni nemaju nikake veze sa nacizmom i fasizmom.
Pa Srbi su se prvi pobunili protiv nacizma i oni su i najvise stradali.
A poredjenje a kukastim krstom je smijesno.
To je u Njemackoj uvedeno 41 i nestalo 45 a vraceni su njemacki istorijski siomboli dok Srbi imaju svoje simbole vec vijekovima.
Srbi nikad nisu bili fasisti a ako su pojedinci u skorije vrijeme pocinili neke zlocine to ne moze ukaljati srpske simbole.
Ako nekima ovi simboli smetaju to je njihov problem.
Ja znam da se svaki Srbin ponosi svojim i uvijek cemo ih isticati nas vecanostima kojim to prilici.
-
Dado dijasporitus
- Grijem se na: Trčanje oko zgrade
Ova tema iz stranicu u stranicu prerasta u veci I veci cirkus a nevidjeh nigdje objasnjenje o koristenju dvoglavog orla u ove svrhe. Pa zato da probram objasniti.
Dvoglavi orao nije izvorno srpski simbol. Dvoglavi orao kao simbol je nastao raspadom rimskog carstva na istocno I zapadno I prihvacen je od strane istocnog rimskog carstva kao simbol, a dvije glave orla trebaju prezentirati obje strane rimskog carstva sto je bio pokusaj da se Konstantinopolj predstavi kao legitimni zastupnik oba carstva. Dakle radilo se o klasicnoj politiko-teritorijalnoj pretenziji I malverzaciji. Vecina istocno evropskih zemalja I to uglavnom one pod uticajem konstantinopoljske pravoslavne crkve su preuzele ovaj simbol koji je do danas prosao kroz evoluciju znacenja. Recimo Albanski I Srpski orlovi su u sustoj suprotnosti kad je u pitanju njihovo danasnje znacenje iako poticu iz istog istorijskog I kulturno geografskog izvora.
Dalje orao sam po sebi predstavlja pticu grabljivicu, odraz agresivnog skoro darvinistickog odnosa prema slabijem koje pripada mozda imperijalnom periodu od mracnog doba do kraja WWII kada je osvajanje teritorija I tlacenje nize klase bilo opceprihvaceno ali nikako ne pripada 21. vijeku a narocito ne novo-nastalim drzavama ili pak u ovom slucaju entitetima.
Dalje I pored svega ovoga BiH a samim tim I RS kao njen dio nema ama bas nista sa dvoglavim orlom jer je I istorijski I geografski bila izuzeta iz tekovina istocnog rimskog carstva, a dvoglavi orao joj je bio nametnut samo u imperijalno osvajackih pohodima susjedne nam drzave u zadnjih 100 I kusur godina. Tako da nepostoji ni istorijska osnova niti presedan SHS-a da se po njemu moze opravdati nasljedjivanje simbola iz tog perioda. Postojanje dvoglavog orla na ovim prostorima moze se protumaciti samo kao dio okupacije a nikako kao dio izvornog historijskog naslijedja.
Dakle prijedlog je u najmanju ruku smijesan a dublje gledajuci provokativan I opasan, predlozen iz ociglednog razloga da se produbljuje nacionalna mrznja I s jedne I s druge strane.
Stoga me I ne iznenadjuje 8 stranica na ovu temu.
Dvoglavi orao nije izvorno srpski simbol. Dvoglavi orao kao simbol je nastao raspadom rimskog carstva na istocno I zapadno I prihvacen je od strane istocnog rimskog carstva kao simbol, a dvije glave orla trebaju prezentirati obje strane rimskog carstva sto je bio pokusaj da se Konstantinopolj predstavi kao legitimni zastupnik oba carstva. Dakle radilo se o klasicnoj politiko-teritorijalnoj pretenziji I malverzaciji. Vecina istocno evropskih zemalja I to uglavnom one pod uticajem konstantinopoljske pravoslavne crkve su preuzele ovaj simbol koji je do danas prosao kroz evoluciju znacenja. Recimo Albanski I Srpski orlovi su u sustoj suprotnosti kad je u pitanju njihovo danasnje znacenje iako poticu iz istog istorijskog I kulturno geografskog izvora.
Dalje orao sam po sebi predstavlja pticu grabljivicu, odraz agresivnog skoro darvinistickog odnosa prema slabijem koje pripada mozda imperijalnom periodu od mracnog doba do kraja WWII kada je osvajanje teritorija I tlacenje nize klase bilo opceprihvaceno ali nikako ne pripada 21. vijeku a narocito ne novo-nastalim drzavama ili pak u ovom slucaju entitetima.
Dalje I pored svega ovoga BiH a samim tim I RS kao njen dio nema ama bas nista sa dvoglavim orlom jer je I istorijski I geografski bila izuzeta iz tekovina istocnog rimskog carstva, a dvoglavi orao joj je bio nametnut samo u imperijalno osvajackih pohodima susjedne nam drzave u zadnjih 100 I kusur godina. Tako da nepostoji ni istorijska osnova niti presedan SHS-a da se po njemu moze opravdati nasljedjivanje simbola iz tog perioda. Postojanje dvoglavog orla na ovim prostorima moze se protumaciti samo kao dio okupacije a nikako kao dio izvornog historijskog naslijedja.
Dakle prijedlog je u najmanju ruku smijesan a dublje gledajuci provokativan I opasan, predlozen iz ociglednog razloga da se produbljuje nacionalna mrznja I s jedne I s druge strane.
Stoga me I ne iznenadjuje 8 stranica na ovu temu.
- Bea_Trix
- Location: 'Mount Everest: forbidding, aloof, terrifying. The mountain with the biggest tits in the world.'
izvini dado, ali neki ljudi su pokusali da objasne ono sto tvrde, cak su i napisali to sto ti pises, samo ti je mrsko citati. eto nek je to sto ljudi pisu cirkus, a ti si dosao da nas prosvijetlis 
- 68847
Prozor wrote:I jos nesto, tri prsta nisu krscanski simbol. Simbol svetog trojstva su tri sastavljena prsta, ova rastavljena zapravo predstavljaju razjedinjenje Boga, Isusa i Svetoga Duha. . Tako da ne znam sto ga krscanski Srbi prisvajaju, kada jos ima nacisticku proslost. Ne sjecam se da su ga saveznici isticali...

Iz navedenog i prilozenog logicno zakljucujem: jal' je Papa antikrist jal' maskirani pripadnik islamskog dzihada jal' tako nesto
- Bea_Trix
- Location: 'Mount Everest: forbidding, aloof, terrifying. The mountain with the biggest tits in the world.'
nije hitler izmislio svastiku. modificiran je vec postojeci simbol (zna se da je ona nacisticka sa kukicama na drugi stranu). a ti bi da pola svijeta izvrsi na sebi frontalnu lobotomiju pa da ne vidi vise u simbolima da su "koristeni u bolesne svrhe". bjezi ba cyprus.cyprus wrote:Ove zastave nikako ne predstavljaju isto što i hitlerova svastika, jer je hitler osmislio zastavu sa svastikom u bjelom krugu na crvenoj pozadini, isključivo kao simbol njegovog nacističkog pokreta, dok su sve ove ostale zastave postojale mnogo prije nego što su iskorištene u ove bolesne svrhe.
mnogi narodi imaju prljavu proslost, cak i samo ako uzmemo noviju povijest. vidis, nisam dosad naisla ni na jedan narod koji rado sebi nakon samostalnosti uzima simbole iz sramotnoga dijela svoje povijesti. a cetnistvo je sramotni dio povijesti srba, kao sto je ustastvo za hrvate i bosanske muslimane. pod tim su simbolom cinjeni zlocini, ja nikada ne bih pristala da mi na grbu federacije kao simbol bosnjaka bude ruka koja drzi sablju, kao na vec postavljenom grbu handzarke. nikad.
Last edited by Bea_Trix on 17/09/2007 18:43, edited 2 times in total.
-
Dado dijasporitus
Iskreno receno nisam citao svaki post narocito jer nisam mogao vidjeti sve pored onih onolikih ustaskih, fasistickih I drugih slikovitih replika od kojih mi se zagadio monitor. Ako sam propustio postove od nekolicine sa legitimnim replikama ja se izvinjavam. Nikako mi nije stalo da prosvjetljujem ikoga narocito ne nekoga ko u svemu sto sam napisao samo cita izmedju linija.
-
HoFsteady Crew
- 68847
Sve (pa i taj grb) je ovdje zasnovano na tome sto vecina ljudi tvrdi da: "Ako si ti nastao od majmuna, ja nisam."
Svi su bili hriscani jos prije Isusa; u Banja Luci jos prije cara Dusana citali pjesmu Djure Jaksica "Otadzbina" (Djura je, kao sto znamo iz Laktasa); u Posusju prije Trenka nosili kravate i citali Krlezinog "Kevenhilera" (Krleza je, kao sto znamo iz Ljutog Doca). Vjerovatno ni tada nisu mogli smisliti onog izdajnika svoje vjere, iako su i oni, svojevremeno, izdali boga Peruna. Ili mozda nisu? Ma nisu. Dosli su iz Srbije i Hrvatske (Slavonije, Dalmacije) jos prije postanka zivota na zemlji.
Svi su bili hriscani jos prije Isusa; u Banja Luci jos prije cara Dusana citali pjesmu Djure Jaksica "Otadzbina" (Djura je, kao sto znamo iz Laktasa); u Posusju prije Trenka nosili kravate i citali Krlezinog "Kevenhilera" (Krleza je, kao sto znamo iz Ljutog Doca). Vjerovatno ni tada nisu mogli smisliti onog izdajnika svoje vjere, iako su i oni, svojevremeno, izdali boga Peruna. Ili mozda nisu? Ma nisu. Dosli su iz Srbije i Hrvatske (Slavonije, Dalmacije) jos prije postanka zivota na zemlji.
- Bea_Trix
juznoafrikanci su nasli dobre kompromise za sve grbove i zastave, birajuci zajednicka obiljezja svojih naroda i pazeci da oni budu u sto manje negativnim konotacijama.
npr. grb Ustanog suda Juzne Afrike:

odabrali su drvo, simbol sigurnosti i zastite drzave, pod kojim su njeni stanovnici.
The first icon of the Constitutional Court, a plaque depicting its logo, was unveiled by President Nelson Mandela on 14 February 1995 - the day of the Court's inauguration.
It depicts people sheltering under a canopy of branches - a representation of the Constitution's protective role and a reference to a theme that runs though the Court, that of justice under a tree. The idea comes from traditional African societies: this was where people would meet to resolve disputes.
evo im grba, u kojem je kombinirana povijest cijelog podrucja, pa je orao od kolonije Rta Dobre Nade, neki od detalja od Kolonije Natal, a drvo narance iz Orange Free State Republic. Oni imaju tri glavna grada , zakonski je Cape Town, Pretorija administrativni, Bloemfontein je juristicki. moto grba je "ujedinjeni u razlicitosti":

dakle, cini mi se da samo nasi narodi zele mracne, turobne, depresivne simbole po nacelu "kako bolje simbolom da spustim onom drugom i trecem da bih dokazao da sam ovdje ja najstariji". sto vise gledam druge zemlje sto se nekako izvukose iz makar onih glavnih prolema, to mi se vise gadi ovaj nas balkan, kojem totalni debili koje bira narod kroje sliku moderne BiH. ne kazem da je u Juznoj Africi danas sve OK, ali su barem radili simbole sa ljubavlju i postovanjem prema svojoj zemlji i ljudima, barem ovi umjetnici koji su ih osmislili.
npr. grb Ustanog suda Juzne Afrike:

odabrali su drvo, simbol sigurnosti i zastite drzave, pod kojim su njeni stanovnici.
The first icon of the Constitutional Court, a plaque depicting its logo, was unveiled by President Nelson Mandela on 14 February 1995 - the day of the Court's inauguration.
It depicts people sheltering under a canopy of branches - a representation of the Constitution's protective role and a reference to a theme that runs though the Court, that of justice under a tree. The idea comes from traditional African societies: this was where people would meet to resolve disputes.
evo im grba, u kojem je kombinirana povijest cijelog podrucja, pa je orao od kolonije Rta Dobre Nade, neki od detalja od Kolonije Natal, a drvo narance iz Orange Free State Republic. Oni imaju tri glavna grada , zakonski je Cape Town, Pretorija administrativni, Bloemfontein je juristicki. moto grba je "ujedinjeni u razlicitosti":
dakle, cini mi se da samo nasi narodi zele mracne, turobne, depresivne simbole po nacelu "kako bolje simbolom da spustim onom drugom i trecem da bih dokazao da sam ovdje ja najstariji". sto vise gledam druge zemlje sto se nekako izvukose iz makar onih glavnih prolema, to mi se vise gadi ovaj nas balkan, kojem totalni debili koje bira narod kroje sliku moderne BiH. ne kazem da je u Juznoj Africi danas sve OK, ali su barem radili simbole sa ljubavlju i postovanjem prema svojoj zemlji i ljudima, barem ovi umjetnici koji su ih osmislili.
Last edited by Bea_Trix on 17/09/2007 19:21, edited 1 time in total.
- cyprus
Opet ti mlatiš praznu priču.Prozor wrote:Ovaj simbol su cetnici prisvojili, i od 19-og stoljeca pa na ovamo koriste ga samo cetnici! Nazovi me sentimentalnim, ali za mene je simbol pod kojim je pocinjena Srebrenica i koji se vijorio na ulazu u Omarsku, Keraterm, Trnopolje... zauvijek fasisticki a mislim da ja kao demobilisani borac ARBIH imam vise prava govoriti sta ce biti simbol u ovoj zemlji nego Mile Dodik ili neka cetnicka "Skupstina" u Banja Luci.
Ja nemam nista protiv da to bude simbol Srbije, nemari me ni sto Italijani imaju slicnu zastavu Mussolinijevoj niti sta je na zastavi Hrvatske. Isto kao sto Armence vjerovatno boli briga sta je na zastavi Turske ili Izraelce sta neke neo-naci grupacije Nijemaca isticu. Ali prije ce biti smak svijeta prije nego sto ijedna od navedenih drzava/naroda koje su bile zrtve priznaju neki od navedenih simbola koji samo lice na fasizam a kamoli fasisticke. Srbija nek´ kaci do mile volje ali u ovoj zemlji nece biti tog strasila kao sto ga nema ni u Hrvatskoj ni na Kosovu, Srbi mogu isticati svoje simbole, i ovo je definitivno i domovina Srba ali nije cetnika i njihovi simboli nemaju mjesta ovdje. Probaj legitimisati ustasku sahovnicu sa bijelim poljem prvim u Hrvatskoj a kamoli ovdje, znam da je razlika mala ali ipak znatna narucito u simbolici. Da vidim kako bi Srbija reagovala ako bi Bosnjaci Sandzaka usvojili handzarski grb kao svoj i gurali ga na lokalnim obiljezjima.
Ovo crveno ti je glupost. Ovim nazivaš sve državljane Srbije četnicima.
Ostatak teksta, opet pitam zašto meni upućuješ? I ja sam protiv toga da bijeli orao bude simbol nečega u BiH.
Hm, evo vidim raznih zastava na ovoj temi, pa sam odlučio da i ja dam svoj doprinos

- karabaja-x
- Location: mangala mangala (ako ste a big fish in a small pond, morate adoptirat a low key profile)
mene bi bilo stid vako nesto stavit ljudima da gledaju 
- karabaja-x
- Location: mangala mangala (ako ste a big fish in a small pond, morate adoptirat a low key profile)
ubaci jos jednu bananu i bice prava slika nase nam drzavecyprus wrote:Ma štooo? Čim je šareno, ne može nevaljat.karabaja-x wrote:mene bi bilo stid vako nesto stavit ljudima da gledaju![]()
![]()
-
zavrzlama
Pojednostaviti stvari treba...
Politika srpskog rukovodstva ne zeli BIH i nikakvu identifikaciju srba u BIH sa BIH...ovo u vezi promjene grba je samo farsa....i koji god da se prijedlog usvoji to je za njih privremenog karakteera i oni kontaju da ce uskoro se odvojiti od BIH....zato i odugovlace i predlazu nesto sto nije uopste prihvatljivo za ostala dva konstutivna naroda....
Ako srbi istraju na tome da grb lici na "srpski grb sa dodatim malim simbolima ostala dva naroda"..onda u tom slucaju posto svaki narod moze po svojoj volji staviti sta hoce za svoj simbol..nek bosnjaci stave lik covjeka kako pisa po dvoglavom orlu.....a hrvati nek stave covjeka kao se sere po dvoglavom orlu..jer kad velikosrbi nemaju sluha da grb u tom entitetu ima tri simbola iste velicine..nego jasno naznacen veliki srpski simbol sa dodatkom dva minijaturna simbola ostala dva naroda ..ja bih ovako postupio pa nek gledaju u taj grb
...pa bi kasnije sami pristali na kompromis i razumno rjesenje...
Politika srpskog rukovodstva ne zeli BIH i nikakvu identifikaciju srba u BIH sa BIH...ovo u vezi promjene grba je samo farsa....i koji god da se prijedlog usvoji to je za njih privremenog karakteera i oni kontaju da ce uskoro se odvojiti od BIH....zato i odugovlace i predlazu nesto sto nije uopste prihvatljivo za ostala dva konstutivna naroda....
Ako srbi istraju na tome da grb lici na "srpski grb sa dodatim malim simbolima ostala dva naroda"..onda u tom slucaju posto svaki narod moze po svojoj volji staviti sta hoce za svoj simbol..nek bosnjaci stave lik covjeka kako pisa po dvoglavom orlu.....a hrvati nek stave covjeka kao se sere po dvoglavom orlu..jer kad velikosrbi nemaju sluha da grb u tom entitetu ima tri simbola iste velicine..nego jasno naznacen veliki srpski simbol sa dodatkom dva minijaturna simbola ostala dva naroda ..ja bih ovako postupio pa nek gledaju u taj grb
-
Dado dijasporitus
Vidim da si u toku zbivanjamax_power wrote:Joj neznam sto razbijate glavu sa tim, te crtate neke prijedloge... Samo treba kopirati neku tudju, eto na primjer estonsku zastavu
-
saim_adka
saim_adka wrote:Haj kad se vako socno zajebavamo, evo i od mene jedan prijedlog.
Ovo je prijedlog zastave, a ovaj oblik utjerajte i u okvir grba.
Sve je zastupljeno!
-Sahovnica, ljiljan, 4s, trobojnica. Sta jos treba?
a sta fali ovoj zastavi, i na ovaj uzor grbu?
ja ne vidim problem. ja bih rado pristao na tako nesto. simboli sva tri naroda su zastupljena, s tim da sve ostaje u prijasnjem okviru, zar ne. ja bih bio ponosan na ovakve rs oznake
RS-om do odcjepljenja od velikosrpske ideologije!!!
Last edited by saim_adka on 17/09/2007 20:05, edited 1 time in total.
-
drug_clan77
A jeste veseli, geneze ovog, onog , prijedlozi... Ma sve kako dolikuje, ali zaboravilo se da mnogi u BiH ne mjenjaju svoje simbole svakog punog mjeseca
Bez obzira svidjelo se to nekima ili ne...
Bez obzira svidjelo se to nekima ili ne...