Plata, troškovi života, koliko nam treba...?
Moderator: anex
-
enes-s
- Location: Bojmunte - Livanjsko Polje, mercedes SLK Turbo Indžekšn, jambolija na volanu.
Nisi me dobro razumela. A u vezi bosanske dijapore - puca mi ona stvar za istom, ali mi je smešno što ti koja živiš u stranoj zemlji, određuješ nekome ko živi u zemlji koju si napustila, koja će njemu biti strana a koja domaća. Smešno, zar ne.
No u svakom slučaju, ne bih da ti oduzimamo dragoceno vreme. Treba hljeb skuhat.

No u svakom slučaju, ne bih da ti oduzimamo dragoceno vreme. Treba hljeb skuhat.
- cHupjahalic@
enes mi lici na klona od Amora.
bez uvrede i jednom i drugom.

bez uvrede i jednom i drugom.
-
zlatan01
Da bi dobio 1500 KM u Bosni a 3000 € u Svedskoj valja se plaho dobro uvaliti, tj biti otprilike duplo iznad prosjeka. Ali hajde da pretpostavimo da je moguce dobiti toliko i analizirati to sto ti zoves upotrebnom vrijednosti. Sta bi bila referentna vrijednost, kifle, kafa u kaficu, kvadrat stana, auto ili nesto sasvim peto?enes-s wrote:Ne znam ti ja za Srbiju. Živim u mnogo jačoj zemlji, glede ekonomije.![]()
Odgovorno tvrdim, ovde plata od 1500 KM ima veću upotrebnu vrednost od vaših par tisuća evra.( evra - tisuća, kapiraš fol )
Samo ste u prednosti jer možete lakše da dižete kredite.
Kada bi mi dali da li hoću da živim u BiH i da mi je plata tisuću i petsto maraka, ili da živim u Švedskoj i da mi je plata tri tisuće evra ( neto, dakle na ruke kada se odbiju svi fiskalni prihodi ), šta misliš koju bih zemlju izabrao?
-
Amor_dk
Ma ja..........ali nije svu u platama.zlatan01 wrote:Da bi dobio 1500 KM u Bosni a 3000 € u Svedskoj valja se plaho dobro uvaliti, tj biti otprilike duplo iznad prosjeka. Ali hajde da pretpostavimo da je moguce dobiti toliko i analizirati to sto ti zoves upotrebnom vrijednosti. Sta bi bila referentna vrijednost, kifle, kafa u kaficu, kvadrat stana, auto ili nesto sasvim peto?enes-s wrote:Ne znam ti ja za Srbiju. ®ivim u mnogo jaèoj zemlji, glede ekonomije.![]()
Odgovorno tvrdim, ovde plata od 1500 KM ima veæu upotrebnu vrednost od va¹ih par tisuæa evra.( evra - tisuæa, kapira¹ fol )
Samo ste u prednosti jer mo¾ete lak¹e da di¾ete kredite.
Kada bi mi dali da li hoæu da ¾ivim u BiH i da mi je plata tisuæu i petsto maraka, ili da ¾ivim u ©vedskoj i da mi je plata tri tisuæe evra ( neto, dakle na ruke kada se odbiju svi fiskalni prihodi ), ¹ta misli¹ koju bih zemlju izabrao?
Meni da neko da platu u SA 5000 KM i u Svedi 2500 KM opet bi radije zivio u Svedi. Znaci nije sve u lovi i platama!
Kad pomislim da treba viza da odes bilo gdje, da su na vlasti vecinom lopovi, da kriminalci su face, da 5 km od mene je PC itd.itd onda ne znam koju platu da mi daju u BIH, rekao bi im NE FALA (HVALA)
-
zlatan01
Ne moras razbijati glavu, sanse da ti neko ponudi 5000 u Sa su skoro nikakve. A kad bi meni neko ponudio toliko, ja bih vrlo ozbiljno razmotrio ponudu. Kako ti kazes nije sve u parama, pa i ja nesto kontam, zivjeti u svojoj zemlji, slusati svaki dan svoj maternji jezik, smijati se vicevima koje razumijem, ne osjecati se kao stranac na kraju krajeva...Amor_dk wrote:Ma ja..........ali nije svu u platama.zlatan01 wrote:Da bi dobio 1500 KM u Bosni a 3000 € u Svedskoj valja se plaho dobro uvaliti, tj biti otprilike duplo iznad prosjeka. Ali hajde da pretpostavimo da je moguce dobiti toliko i analizirati to sto ti zoves upotrebnom vrijednosti. Sta bi bila referentna vrijednost, kifle, kafa u kaficu, kvadrat stana, auto ili nesto sasvim peto?enes-s wrote:Ne znam ti ja za Srbiju. Živim u mnogo jačoj zemlji, glede ekonomije.![]()
Odgovorno tvrdim, ovde plata od 1500 KM ima veću upotrebnu vrednost od vaših par tisuća evra.( evra - tisuća, kapiraš fol )
Samo ste u prednosti jer možete lakše da dižete kredite.
Kada bi mi dali da li hoću da živim u BiH i da mi je plata tisuću i petsto maraka, ili da živim u Švedskoj i da mi je plata tri tisuće evra ( neto, dakle na ruke kada se odbiju svi fiskalni prihodi ), šta misliš koju bih zemlju izabrao?
Meni da neko da platu u SA 5000 KM i u Svedi 2500 KM opet bi radije zivio u Svedi. Znaci nije sve u lovi i platama!
Kad pomislim da treba viza da odes bilo gdje, da su na vlasti vecinom lopovi, da kriminalci su face, da 5 km od mene je PC itd.itd onda ne znam koju platu da mi daju u BIH, rekao bi im NE FALA (HVALA)
- cHupjahalic@
meni i dalje nije jasno da jedna osoba sa takvim razmisljanjem i takvom drskoscu radi sa pacijentima!Amor_dk wrote:Ma ja..........ali nije svu u platama.
ustvari, da mi tebe testiramo da li si ti svarno zubar, jer ja sam 99 % uvjerena da nisi.
-
callmethebreeeze
ja mislim da amor ili laze ili je strucnjak bez premca jer ima puno vecu platu od vecine danskih zubara. pogledajmo sta dansko ministarstvo obrazovanja kaze za zubare i zubarske plate:Eshek wrote:Daj Bože da ima i sve zube...cHupjahalic@ wrote:meni i dalje nije jasno da jedna osoba sa takvim razmisljanjem i takvom drskoscu radi sa pacijentima!Amor_dk wrote:Ma ja..........ali nije svu u platama.
ustvari, da mi tebe testiramo da li si ti svarno zubar, jer ja sam 99 % uvjerena da nisi.![]()
"For selvst?ndige tandl?ger er der mulighed for en god indt?gt (i gennemsnit kan en tandl?ge behandle ca. 15 patienter om dagen). Antallet af kunder bestemmer, hvor meget du tjener.
Ansatte tandl?ger i privat tandl?gepraksis f?r normalt provision. Den gennemsnitlige fortjeneste er ca. 40.000-45.000 kr. om m?neden.
For tandl?ger ansat i den kommunale tandpleje er begyndelsesl?nnen (ekskl. arbejdsgiverbetalt pension) ca. 25.700 kr., slutl?nnen er ca. 38.000 kr. Hertil kommer till?g."
privatno zaposleni zubari dobijaju proviziju i prosjecna placa je 40-45 hiljada danskih kruna mjesecno ( da se razumijemo, jako dobra plata). broj pacijenata odlucuje kolika je zarada, u prosjeku mogu primiti cirka 15 pacijenata dnevno.
zubari zaposleni u javnom sektoru (opstine) imaju pocetnu platu 25.700 a "zavrsna" plata je 38.000, plus dodaci.
http://www.ug.dk/Erhverv.aspx?article_i ... ndlaege#q4
zivio google i dansko ministarstvo obrazovanja
- Nosferatu
- Location: Give me your tired, your poor, Your huddled masses yearning to breathe free
Evo da ti ja kazem, kao student medicine neke stvari.
Najprljavi posao na svijetu - je biti zubar.
Usta su od guzice prljavija, i ne samo to - usta covjeka su najpoganija, u svijetu zivotinja, dokazano, jedino da kamila ima vise smrada, bakterija i govana u ustima, od insana.
E, sad. Ja znam da je jako potreban zubar, i zubar kao posao je dobro placen jer se bavi kozmetikom, tj. ako hoces na Zapadu da kajes kako si dobrog zdravlja samo pokazi svoje blistave zubice, i to je to, ali zubarstvo je za mene zanat - ko i stavljanje plocica na zidove.
Tako da je i to bitan faktor. Kad te neko pita za platu, prvo mi reci sta radis. Ako neciji smrad iz usta mirises i na to si osudjen do zivotno, mojne mi se bolan praviti nekim intelektualcom, bogati. Jerbo onaj ko s glavom i olovkom, zaradio 10% - od tvog zubarskog - je veci dingospo. Znas sto? Jer je upalio gore sijalicu, a ti - ti i dalje busis, pali Meho, gasi Meho, mirises.
Doduse, ne pretendiram da sam objektivan. Samo rekoh - da kajem u osnovi cim se bavis, da nebi bilo neke zabune.
Usta su od guzice prljavija, i ne samo to - usta covjeka su najpoganija, u svijetu zivotinja, dokazano, jedino da kamila ima vise smrada, bakterija i govana u ustima, od insana.
E, sad. Ja znam da je jako potreban zubar, i zubar kao posao je dobro placen jer se bavi kozmetikom, tj. ako hoces na Zapadu da kajes kako si dobrog zdravlja samo pokazi svoje blistave zubice, i to je to, ali zubarstvo je za mene zanat - ko i stavljanje plocica na zidove.
Tako da je i to bitan faktor. Kad te neko pita za platu, prvo mi reci sta radis. Ako neciji smrad iz usta mirises i na to si osudjen do zivotno, mojne mi se bolan praviti nekim intelektualcom, bogati. Jerbo onaj ko s glavom i olovkom, zaradio 10% - od tvog zubarskog - je veci dingospo. Znas sto? Jer je upalio gore sijalicu, a ti - ti i dalje busis, pali Meho, gasi Meho, mirises.
Doduse, ne pretendiram da sam objektivan. Samo rekoh - da kajem u osnovi cim se bavis, da nebi bilo neke zabune.
-
pjega
Druze, svidjas mi se inace, ali ovdje si malo pretjerao. Postujem misljenje, ali ne vidim razloga za omalovazavanje. I to sa takvim tonom arogantnosti.Nosferatu wrote:Evo da ti ja kazem, kao student medicine neke stvari.
Amor je ocito biljcica posebne vrste, ali ipak...
- Svicko
I ja tako nekako vidim zubarski posao. Teško brate.Nosferatu wrote:Evo da ti ja kazem, kao student medicine neke stvari.
- tetakk
Biti zubar...
Pa to moze svako
Vezano za platu...
Od 24-og proslog mjeseca do danas oko 13 000 legalno i par hiljada "nelegalno".Tako mi se potrefilo, a zna biti poneki mjesec u minusu.
Pa to moze svako
http://www.sarajevo-x.com/clanak/070921086U Doboju vozač vadio i popravljao zube
Centar javne bezbjednosti Doboj podnio je nadležnom tužilaštvu izvještaj protiv S.R. (1946.) iz Doboja, zbog osnova sumnje da je počinio krivično djelo neovlašteno pružanje medicinskih usluga.
Kako je saopćila dobojska policija, S.R., koji je po zanimanju vozač, pružao je stomatološke usluge.
Vršio je popravljanje i vađenje zuba i pravljenje protetičkih pomagala većem broju osoba na području Doboja, što je i naplaćivao.
Vezano za platu...
Od 24-og proslog mjeseca do danas oko 13 000 legalno i par hiljada "nelegalno".Tako mi se potrefilo, a zna biti poneki mjesec u minusu.
- cHupjahalic@
citam dosta tvojih postova u vezi medicine i za to ti skidam kapu, ALI jarane ovdje si dobro dobro pretjeraooooooooo.Nosferatu wrote:Evo da ti ja kazem, kao student medicine neke stvari.
raditi i imati posao kao stomatolog je predivan posao, jer i usta su dio naseg tijela, a naravno da su zubi (kao i ostali dijelovi) jako bitni.
p.s. Smrad iz usta (kako ga ti nazva) se i ne osjeti ako se ti (poznajes medicinu, to valjda znas) zastitis.
zasto postoje higijenske procedure?
i ako cemo tako... imam veze sa medicinom, ja cu je (vec sam pocela) predavati... da li bih ja sada, poznavajuci medicinu, trebala tebi reci da ti je PRLJAV posao jer ti moras cackati oko ljudi dok ja - mrtva, hladna - svoje znanje prenosim na druge gdje nemam nikakvog dodira sa cackanjem a imam veze sa medicinom?
- Bea_Trix
- Location: 'Mount Everest: forbidding, aloof, terrifying. The mountain with the biggest tits in the world.'
kome smetaju zubi, usta, ljudske iznutrice ne treba biti doktor, npr. zubar i sl. nikad nisam cula da doktori ovako pricaju o svom poslu, obicno tako pricaju ljudi sa strane. a sto postoje one maske zastitne, hirurske, zaboga

- Nosferatu
- Location: Give me your tired, your poor, Your huddled masses yearning to breathe free
Ama, ja bih samo da naglasim, ne mozes i pare i jare.
Zubari - nisu intelektualci. Tacka. Njihovog 80% skolovanja je usmjereno u ruke, a 20% u glavu. Tacka.
Zbog toga, mojne mi lazno elitizma i prestiza, "stomatologa". Ja ih znam par i svaki bi bio - ono sto se zna, da je "prava stvar" - a to je medicinar, samo - nije svako mogao, u glavi, iznjeti terete, i psihom. prebaciti da mu je u rukama neciji bubreg, srce, mozak, pa zato - predjimo na zube, i estetiku, bronih lakse se dise.
U jednom vremenu poslje rata, u Sarajevu je najletinija srednja skola bila - Zubotehnicka. Tj. najteze se bilo upisati jer si trebao biti odlikas, i jos uz to imati stelu. Za sta to? Da pravis babama proteze. Ja jebene nauke, bogati.
Helem, u tom periodu gledao sam razno-razne likove kako se kurce, s tim sto ce sutra imati para i imati s cim, a i Stomatos-logos ce zavrsiti "posve lako" - u poredenju s nekim - inzinjerom elektrotehnike, arhitektom ili doktorom medicine. Ko ne vjeruje - neka proba.
Normalno, nista nije lako.
Ali nemoj mi - stomatologa u intelektualca bogati. Intelektualic su, koliko i inzinjeri sumarstva, agro-kulture i diplomirani turisticki radnici i vodici.
Helem, poenta je - za mene je zuba tehnika zanat, u koji ih ide 90% jer je dobro placen, jer je dobar zivot i jer nema se prevelikih nekih stresova i strahova da ces sutra sahraniti nekog na mezarjuku iz svog neznanja. Al' treba i to - nagovjestini - svim lazinm elitama - ko sto neko prije par godina rece za pilota, da je to posve slican zanat kao kamiondzija. Sto i jest, a kod nas - pilot - elita, i sila bolan.
E, sad, ja se izvinjavam svim zubarima, zubnim tehnicarima, dentistima, higjenicarima, i ostalim koji glodjuci oko 32 zuba zaraduju, privreduju i jos misle da su elita, ja bih samo da naglasim, elita ste vi po primanjima, al' tamo gdje ste tanki, drugi su debeli, a debljina u glavi se ne stice s uzivkom - "aha karijes" il' nesto mi je klimatava ova sestica, moracemo navlaku, ili cemo kanalcic, il' cemo vaditi, ili cemo most, ili cemo protezu... bolan - niko ruke drugome u zvalje ne gura - sto voli, vec sto zna da ce na kraju dana - bitte zahlen - i dovidjenja.
Zbog toga - im je najjaca prica - koliko ko zaraduje. To je - vrlo popularno u krugovima stomatologa. Jer o cemu ce - to pricati stomatolog? Ima li jos iko - da je kod stomatologa otisao - i da mu je dzaba - napravio plombu ili protezu? Ima li ijedna - stomatoloskoa organizacija - koje je u ratu dolazila ljudima - besplatno ljeciti - zube? A bili su doktor bez granica. bio je crveni krst, i polumjesec i bile su farmaceutske koroporacje koje su donirale, ljekove i sprave, i svasta nesto. Normalno - tesko je protiv establishmenta - u kojem - zenke misle da je sve u zubima. Moje zenke - ima i zub rok trajanja, ali - glava - glava je kljucna. I zbog toga, kad pricas o zaradijavanju, ja podvucem refu i kazem, ne moze meni neko s borerom, bilo da je 15 cenata ili 5 milimetara, govoriti kako je intelektualac, narucito ne neko za koga je dijagnostika - strana rijec. Jerbo - kod zubara obicno kad odes - i sjednes, busi ono gjde mu ti kajes, cak po nekad ni to - gdje treba ne znaju naci. Cast izuzetcima, ali ovdje govorimo - o 10% ljudi, u sistemu nekom drugom, van BiH.
Zbog toga - neka je na cast svakom zubaru - sto sirotinja je uvijek ona - s krljetcima, bezuba, krezava, smrdljiva. To i jest - vase ogledalo koje pokazuje sto ste, ko ste, gdje ste, zbog cega ste i iskreno najdrazi su mi ljudi - kojima puca kurac, jer im se zuti, jer im ovaj zub preko onog, koji su deficitni i defektni, i felericni i koji nece srokati milje maruna, da nebi imali kompleksic u kojem moraju sponzorirati lokalnog stomatologa koji je manga jer mu dolazi dijaspora, i sakom i kapom, grabi bofl robu koju je nabacio jer ce ih vidjeti 10 dana ove godine, i ako ikad poslje, a plomba nakon 3 godine - zurick brigen, al' on je diplomiro, covjece, shvatas ti to. Ne shvatam. Znas sto? Zato sto sam okruzen ljudima koji umiru, kojima guram sonde i katetre u srce, kojima pluca rezemo na tanke snite, i trebao bi da prihvatim zubara - kao medicinskog radnika? Samo jednog. Maksio-faciologa, koji sa otolaringologom i neuro-hirurgom ljudima face sastavlja, poslje udesa i nesreca. Doduse - ne moze ovo svaka "zubarcina", jerbo jedno je staviti plombu i napraviti kanal, a drugo je od guzice napraviti lice.
Zbog toga, mojne mi samo upiranja u gornje esalone. Kad koji od vas zovne zubara u 2 ujutro i kaje mu - da dodje u ordinaciju da ga rijesi problema, onda cemo imati i o cemu govoriti. Do tada - "pretvarajmo se" s blagim naklonom, koliko cijenimo presvjetlog mjesaoca maltera i drzaca borera, kao i tehnicara koji obicno kad napravi protezu, promjeni facu ljudima u 90% slucajeva toliko da ne mozes uporediti sliku lica necijeg iz vremena kad je imao svoje zube i "novu protezu". To su te, legende. Placene. I neka su, samo opet ponavljam, mojne mi zubara u intelektualca gurati. To je sve sto zelim reci. A sad, bzzzzzzz..i zbbbbbbbbb.
Zubari - nisu intelektualci. Tacka. Njihovog 80% skolovanja je usmjereno u ruke, a 20% u glavu. Tacka.
Zbog toga, mojne mi lazno elitizma i prestiza, "stomatologa". Ja ih znam par i svaki bi bio - ono sto se zna, da je "prava stvar" - a to je medicinar, samo - nije svako mogao, u glavi, iznjeti terete, i psihom. prebaciti da mu je u rukama neciji bubreg, srce, mozak, pa zato - predjimo na zube, i estetiku, bronih lakse se dise.
U jednom vremenu poslje rata, u Sarajevu je najletinija srednja skola bila - Zubotehnicka. Tj. najteze se bilo upisati jer si trebao biti odlikas, i jos uz to imati stelu. Za sta to? Da pravis babama proteze. Ja jebene nauke, bogati.
Helem, u tom periodu gledao sam razno-razne likove kako se kurce, s tim sto ce sutra imati para i imati s cim, a i Stomatos-logos ce zavrsiti "posve lako" - u poredenju s nekim - inzinjerom elektrotehnike, arhitektom ili doktorom medicine. Ko ne vjeruje - neka proba.
Normalno, nista nije lako.
Ali nemoj mi - stomatologa u intelektualca bogati. Intelektualic su, koliko i inzinjeri sumarstva, agro-kulture i diplomirani turisticki radnici i vodici.
Helem, poenta je - za mene je zuba tehnika zanat, u koji ih ide 90% jer je dobro placen, jer je dobar zivot i jer nema se prevelikih nekih stresova i strahova da ces sutra sahraniti nekog na mezarjuku iz svog neznanja. Al' treba i to - nagovjestini - svim lazinm elitama - ko sto neko prije par godina rece za pilota, da je to posve slican zanat kao kamiondzija. Sto i jest, a kod nas - pilot - elita, i sila bolan.
E, sad, ja se izvinjavam svim zubarima, zubnim tehnicarima, dentistima, higjenicarima, i ostalim koji glodjuci oko 32 zuba zaraduju, privreduju i jos misle da su elita, ja bih samo da naglasim, elita ste vi po primanjima, al' tamo gdje ste tanki, drugi su debeli, a debljina u glavi se ne stice s uzivkom - "aha karijes" il' nesto mi je klimatava ova sestica, moracemo navlaku, ili cemo kanalcic, il' cemo vaditi, ili cemo most, ili cemo protezu... bolan - niko ruke drugome u zvalje ne gura - sto voli, vec sto zna da ce na kraju dana - bitte zahlen - i dovidjenja.
Zbog toga - im je najjaca prica - koliko ko zaraduje. To je - vrlo popularno u krugovima stomatologa. Jer o cemu ce - to pricati stomatolog? Ima li jos iko - da je kod stomatologa otisao - i da mu je dzaba - napravio plombu ili protezu? Ima li ijedna - stomatoloskoa organizacija - koje je u ratu dolazila ljudima - besplatno ljeciti - zube? A bili su doktor bez granica. bio je crveni krst, i polumjesec i bile su farmaceutske koroporacje koje su donirale, ljekove i sprave, i svasta nesto. Normalno - tesko je protiv establishmenta - u kojem - zenke misle da je sve u zubima. Moje zenke - ima i zub rok trajanja, ali - glava - glava je kljucna. I zbog toga, kad pricas o zaradijavanju, ja podvucem refu i kazem, ne moze meni neko s borerom, bilo da je 15 cenata ili 5 milimetara, govoriti kako je intelektualac, narucito ne neko za koga je dijagnostika - strana rijec. Jerbo - kod zubara obicno kad odes - i sjednes, busi ono gjde mu ti kajes, cak po nekad ni to - gdje treba ne znaju naci. Cast izuzetcima, ali ovdje govorimo - o 10% ljudi, u sistemu nekom drugom, van BiH.
Zbog toga - neka je na cast svakom zubaru - sto sirotinja je uvijek ona - s krljetcima, bezuba, krezava, smrdljiva. To i jest - vase ogledalo koje pokazuje sto ste, ko ste, gdje ste, zbog cega ste i iskreno najdrazi su mi ljudi - kojima puca kurac, jer im se zuti, jer im ovaj zub preko onog, koji su deficitni i defektni, i felericni i koji nece srokati milje maruna, da nebi imali kompleksic u kojem moraju sponzorirati lokalnog stomatologa koji je manga jer mu dolazi dijaspora, i sakom i kapom, grabi bofl robu koju je nabacio jer ce ih vidjeti 10 dana ove godine, i ako ikad poslje, a plomba nakon 3 godine - zurick brigen, al' on je diplomiro, covjece, shvatas ti to. Ne shvatam. Znas sto? Zato sto sam okruzen ljudima koji umiru, kojima guram sonde i katetre u srce, kojima pluca rezemo na tanke snite, i trebao bi da prihvatim zubara - kao medicinskog radnika? Samo jednog. Maksio-faciologa, koji sa otolaringologom i neuro-hirurgom ljudima face sastavlja, poslje udesa i nesreca. Doduse - ne moze ovo svaka "zubarcina", jerbo jedno je staviti plombu i napraviti kanal, a drugo je od guzice napraviti lice.
Zbog toga, mojne mi samo upiranja u gornje esalone. Kad koji od vas zovne zubara u 2 ujutro i kaje mu - da dodje u ordinaciju da ga rijesi problema, onda cemo imati i o cemu govoriti. Do tada - "pretvarajmo se" s blagim naklonom, koliko cijenimo presvjetlog mjesaoca maltera i drzaca borera, kao i tehnicara koji obicno kad napravi protezu, promjeni facu ljudima u 90% slucajeva toliko da ne mozes uporediti sliku lica necijeg iz vremena kad je imao svoje zube i "novu protezu". To su te, legende. Placene. I neka su, samo opet ponavljam, mojne mi zubara u intelektualca gurati. To je sve sto zelim reci. A sad, bzzzzzzz..i zbbbbbbbbb.
- cHupjahalic@
ti si Nosferatu svoje rekao sa svoja 2-3 posta ovdje (jadna je ta tvoja diploma sto te ceka).
p.s. u istu korpu sa Amorom (dizi se nekom drugom).
p.s. u istu korpu sa Amorom (dizi se nekom drugom).
-
Amor_dk
Nosferatu wrote:Rece pickonja kojem babo placa rezije, komunalije, internet i elektriku a njemu 20 i koja u dupencetu, ni za drvo, ni za kamen, ni za knjigu, ni za lopatu.Majstorinho wrote:Gdje si intelektualac,nisam te prepozno...Nosferatu wrote:Ama, ja bih samo da naglasim, ne mozes i pare i jare.
Sta tebi objasniti sine, osim da se primas kao saucesce dok svanjivas uz Pink i dernek.ba svaku noc.
Gdje poslati zekeat, ti javi, ja halalim... I necu te meziti barem dok je Ramazana, zao mi drugih insana koji moraju to da gledaju...
Koliko ti imas godina, sine? 21? I ja sam mislio da sam najpametniji na svijetu u tvojim godinama....
Razlika izmedju zubara i doktora na zapadu:
Posao zubara je puno tezi od doktorovog
Zubari rade na proviziju. Koliko napravis prometa, toliko i dobijes. Procenat je 35 - 40% od prometa. U BIH zubar je mnogo gori od doktora...sama rijec. Na zapadu ti je zubar = doktor stomatologije.
E sad neko voli da mu je plata fiksna, a neko voli da dobije onoliko koliko "zaradi".
Pa sama socijala ti je 1000 eura u DK.
Ma hajd nije bitno, vazno je da smo mi zivi i zdravi
- Nosferatu
Plata doktora u Americi - specijaliste, je minimalna $150.000 odmah nakon sto zavrsi specijalizaciju, s tim da je plata big dog hirurga od $400.000-500.000 pa do 2 miliona dollara.Amor_dk wrote:Nosferatu wrote:Rece pickonja kojem babo placa rezije, komunalije, internet i elektriku a njemu 20 i koja u dupencetu, ni za drvo, ni za kamen, ni za knjigu, ni za lopatu.Majstorinho wrote: Gdje si intelektualac,nisam te prepozno...
Sta tebi objasniti sine, osim da se primas kao saucesce dok svanjivas uz Pink i dernek.ba svaku noc.
Gdje poslati zekeat, ti javi, ja halalim... I necu te meziti barem dok je Ramazana, zao mi drugih insana koji moraju to da gledaju...
Koliko ti imas godina, sine? 21? I ja sam mislio da sam najpametniji na svijetu u tvojim godinama....
Posao zubara je puno tezi od doktorovog. Zubar ti je neka vrsta "pametnog zanatlije". Doktor na zapadu sjedi za kompjuterom i pise recepte i salje te specijalisti (rijetko). Plata doktora na zapadu je 99% fiksna - 7000 eura brutto.
Zubari rade na proviziju. Koliko napravis prometa, toliko i dobijes. Procenat je 35 - 40% od prometa. U BIH zubar je mnogo gori od doktora...sama rijec. Na zapadu ti je zubar = doktor stomatologije.
E sad neko voli da mu je plata fiksna, a neko voli da dobije onoliko koliko "zaradi".
![]()
![]()
Samo sto eura ne vrijede isto na zapadu kao u BIH...Kao sto to neki nasi misle...
![]()
Ma hajd nije bitno, vazno je da smo mi zivi i zdravi![]()
![]()
To su naravno - pare o kojima - ti mozes samo sanjati u Skandiju, s busilicom u rukama i provizijom od 35% jer nema te krune koju ti mozes napraviti u poredenju s kojom moze biti bajpas na srcu neciji, ili operacija za otklanjanje raka s pluca, maternice i slicno koje kostaju od $50.000 do preko 100.000 dollara.
Na drugu ruku - zubar je trece-razredni doktor. Na stomatologiji imas 50% kadra koji bi zeljeo da je doktor medicine - al' to ne moze jer nema odredjene sposobnosti, prva u nizu od kojih je - intelektualne. Sposobnost koju imaju - su deksterne, tj. rukama. I sposobnost pecenja. Ja poznajem vise veterinara koji su zavrsili medicinu i samo jednog lika - koji je nakon 6 mjeseci stomatologije - upisao medicinu i zavrsio. A koliko je propalih studenata medicine koji su presli na stomatologiju i zavrsili? Sto znaci - da je intelektualno teze biti veterinar, i zahtjeva vece sposobnosti, nego biti zubar.
Naravno, pricaces mi o parama koje pravis, i mozda je takva situacija u Danskoj, ja opet pogledam sta je to sto ti radis, i pogledam koliko zaradis, u ekonomijama u kojima nisu socijalni zdravstveni rezimi i gdje doktori nisu sputani kao u Danskoj ili Svabiji. Tu su zarade manje, ali opet se ne moze porediti - covjek koji nekom busi zube i covjek koji operise neciji rak ili brine o covjeku na intenzivnoj njezi, 1 dan koje kosta $15.000, sad pomnozi to sa 5-6 ljudi - i vidjeces kako jedan internista bruto zaradi do $100.000 dnevno, naravno ukoliko ima resurse i ima sestre uz sebe koje znaju sta rade. Ovo je doduse - tebi ne jasno jer ti i ne znas ni za sta drugo, nego za socijalu u kojoj su kod nas doktori bijednici a zubari gospoda. Zbog toga - mi i idete na zivce, jerbo, mozete pricati onima levatima koji ne znjaju - sta je sta, koje ste mange, ljudima koji se razumiju u stvar, sklanjate se s puta uvijek ponizno, i najveca cast jednom zubaru u zivotu - je da dodje odrzati predavanje studentima medicine. Ovo nisam jednom - cuo, i dozivjeo da mi kazu ljudi, doduse u USA.
- strong69
Sta je to sto odreduje "intelektualca"? Ko "ima pravo" da bude rasporeden u tu kategoriju?Nosferatu wrote:
Imao sam srecu da posjetim Dansku, Finsku, Svedsku i Francusku gdje su ljudi koji upisu i zavrse prehrambeno tehnoloske fakultete izuzetno cijenjeni i postovani, oni kazu cak i vise od ljekara. Tamo sam bio zbog kupovine masina za prehrambenu industriju i imao srecu da upoznam izvanredne ljude i strucnjake (prehrambene tehnologe i masinske inzinjere).
A sta je sa doktorima veterinarskih nauka? Sta li su oni? Nesto izmedu inzinjera sumarstva i agro inzinjera? Neka najcrnja kombinacija?
Stomatologija nije nimalo lak fakultet, agro tehnoloski takoder gdje ljudi pored strucnih ispita imaju ispite imaju i ispite koji su iz oblasti ekonomije, elektrotehnike i masinstva.
Tvoji postovi su zlonamjerni sa ciljem da uvrijede ljude i nije mi jasna kategorizacija ljudi po tvojim kriterijumima. I ne zelim da je shvacam. Jadna je i tvoja diploma i pacijenti. Ti imas milion predrasuda a bices ljekar?
-
Amor_dk
Nosferatu wrote:Plata doktora u Americi - specijaliste, je minimalna $150.000 odmah nakon sto zavrsi specijalizaciju, s tim da je plata big dog hirurga od $400.000-500.000 pa do 2 miliona dollara.Amor_dk wrote:Nosferatu wrote: Rece pickonja kojem babo placa rezije, komunalije, internet i elektriku a njemu 20 i koja u dupencetu, ni za drvo, ni za kamen, ni za knjigu, ni za lopatu.
Posao zubara je puno tezi od doktorovog. Zubar ti je neka vrsta "pametnog zanatlije". Doktor na zapadu sjedi za kompjuterom i pise recepte i salje te specijalisti (rijetko). Plata doktora na zapadu je 99% fiksna - 7000 eura brutto.
![]()
![]()
Samo sto eura ne vrijede isto na zapadu kao u BIH...Kao sto to neki nasi misle...
![]()
Ma hajd nije bitno, vazno je da smo mi zivi i zdravi![]()
![]()
To su naravno - pare o kojima - ti mozes samo sanjati u Skandiju, s busilicom u rukama i provizijom od 35% jer nema te krune koju ti mozes napraviti u poredenju s kojom moze biti bajpas na srcu neciji, ili operacija za otklanjanje raka s pluca, maternice i slicno koje kostaju od $50.000 do preko 100.000 dollara.
Na drugu ruku - zubar je trece-razredni doktor. Na stomatologiji imas 50% kadra koji bi zeljeo da je doktor medicine - al' to ne moze jer nema odredjene sposobnosti, prva u nizu od kojih je - intelektualne. Sposobnost koju imaju - su deksterne, tj. rukama. I sposobnost pecenja. Ja poznajem vise veterinara koji su zavrsili medicinu i samo jednog lika - koji je nakon 6 mjeseci stomatologije - upisao medicinu i zavrsio. A koliko je propalih studenata medicine koji su presli na stomatologiju i zavrsili? Sto znaci - da je intelektualno teze biti veterinar, i zahtjeva vece sposobnosti, nego biti zubar.
Naravno, pricaces mi o parama koje pravis, i mozda je takva situacija u Danskoj, ja opet pogledam sta je to sto ti radis, i pogledam koliko zaradis, u ekonomijama u kojima nisu socijalni zdravstveni rezimi i gdje doktori nisu sputani kao u Danskoj ili Svabiji. Tu su zarade manje, ali opet se ne moze porediti - covjek koji nekom busi zube i covjek koji operise neciji rak ili brine o covjeku na intenzivnoj njezi, 1 dan koje kosta $15.000, sad pomnozi to sa 5-6 ljudi - i vidjeces kako jedan internista bruto zaradi do $100.000 dnevno, naravno ukoliko ima resurse i ima sestre uz sebe koje znaju sta rade. Ovo je doduse - tebi ne jasno jer ti i ne znas ni za sta drugo, nego za socijalu u kojoj su kod nas doktori bijednici a zubari gospoda. Zbog toga - mi i idete na zivce, jerbo, mozete pricati onima levatima koji ne znjaju - sta je sta, koje ste mange, ljudima koji se razumiju u stvar, sklanjate se s puta uvijek ponizno, i najveca cast jednom zubaru u zivotu - je da dodje odrzati predavanje studentima medicine. Ovo nisam jednom - cuo, i dozivjeo da mi kazu ljudi, doduse u USA.
A sto se ti toliko lozis? Ja poredim doktora i zubara koji imaju fax od 5 godina, a ti sada ode na specijaliste i neke sto lijece rak, operisu srce....
Ne odgovori ti nama koliko imas godina?
I trece, sta znaci ovo jerbo?
-
callmethebreeeze
ja bih volio da nam nosferatu objasni kako se mjere necije intelektualne sposobnosti? postoji li neka tabela koju ispunis pa onda mozes vidjeti rezultat 
- danas
nosferatu samo hoce da kaze da je zubar u osnovi zanatlija... ima u tome istine, samo to ne znaci da treba nipodistavati taj posao -- samo jer je zanatski... ako cemo pravo, bilo koji 'medicinar' nije daleko od zanatlije... svi oni 'opravljaju ljudsko tijelo, koje je masina obicna... auto-mehanicar ili hirurg... isto je to skoro, glede intelektualne orijentacije treninga i krajnjeg produkta... samo je jedan mehanicar placen bolje nego drugi -- mada ni to nije uvijek slucajdawn_upon_dawn wrote:kome smetaju zubi, usta, ljudske iznutrice ne treba biti doktor, npr. zubar i sl. nikad nisam cula da doktori ovako pricaju o svom poslu, obicno tako pricaju ljudi sa strane. a sto postoje one maske zastitne, hirurske, zaboga![]()
![]()
i zato, ja ne bih svrstala ni zubara ni doktora medicine u 'intelektualca' (mada se o samom pojmu intelektualac, njegovom znacenju i konotacijama -- moze raspravljati)... to sto treba nastrebati malo vise za hirurga a malo manje za zubara ne znaci da je hirurg "intelektualac" vec samo znaci da je taj zanat tezi i komplikovaniji, te da ga stoga ne moze bas svako zavrsiti... treba imati malo bolju memoriju, a to nekoga ipak ne cini 'intelektualcem'... pa to znaju i sami doktori... jer ukrali su titulu 'doktor' od doktora filozofije, ne bi li svojoj profesiji dali neku 'intelektualnu' tezinu...
-
Stari
Hm...ovdje se spominju neke nove definicije i podjele...nekih starih pojmova..
Intelektualac je dakle onaj koji nista (ili skoro nista) ne zna rukama raditi dakle tu bi onda vjerovatno, mislim ako cemo se rukovoditi tom definicijom, ulazili ...filozofi, politicari, popovi, hodze (htjedoh reci teolozi al me prenese) kriticari raznih sorti, pa donekle i sociolozi, psiholozi, sexolozi, pisci pjesnici...i tako ti i takvi...
A zanatlija je onda ...jelte...onaj koji vecinom rukama radi ...pa pocev od casnih zanimanja kao recimo: brico, bravar, tesar, kotlar, tokar...preko...inzinjera raznih vrsta i profila ...pa sve do neurohirurga, doktora nuklearne fizike i tako tih tipova.
Ma kako cudno bilo ...ja sam spreman prihvatiti ovu podjelu...premda bi mi mozda trebalo malo vremena da se naviknem...samo me muci jedna sitnica ...u sta ubrojati one koji su se obrazovali i tamo i ovamo?...Recimo evo jednog primjera: zarvsio medicinu, specijalizirao neuropsihijatriju, nakon toga se poceo baviti poezijom...da bi onda zaglavio u ratni zlocin pa na kraju krajeva u sumu, bjezeci pred medjunaradnom policijom...a u sumi vjerovatno radi rukama....ili
hajd sad... mozda je ovaj primjer malo previse extreman...Ali na kraju krajeva ..jel ovakav treba biti ubrojan medju intelektualce ...ili zanatlije?
Inace u mene je plata ...pa za ovu drzavu u kojoj zivim skromna ...cirka 20 000 SEK...brutto. Ne znam jesam li intelektualac ili zanatlija...
Intelektualac je dakle onaj koji nista (ili skoro nista) ne zna rukama raditi dakle tu bi onda vjerovatno, mislim ako cemo se rukovoditi tom definicijom, ulazili ...filozofi, politicari, popovi, hodze (htjedoh reci teolozi al me prenese) kriticari raznih sorti, pa donekle i sociolozi, psiholozi, sexolozi, pisci pjesnici...i tako ti i takvi...
A zanatlija je onda ...jelte...onaj koji vecinom rukama radi ...pa pocev od casnih zanimanja kao recimo: brico, bravar, tesar, kotlar, tokar...preko...inzinjera raznih vrsta i profila ...pa sve do neurohirurga, doktora nuklearne fizike i tako tih tipova.
Ma kako cudno bilo ...ja sam spreman prihvatiti ovu podjelu...premda bi mi mozda trebalo malo vremena da se naviknem...samo me muci jedna sitnica ...u sta ubrojati one koji su se obrazovali i tamo i ovamo?...Recimo evo jednog primjera: zarvsio medicinu, specijalizirao neuropsihijatriju, nakon toga se poceo baviti poezijom...da bi onda zaglavio u ratni zlocin pa na kraju krajeva u sumu, bjezeci pred medjunaradnom policijom...a u sumi vjerovatno radi rukama....ili
Inace u mene je plata ...pa za ovu drzavu u kojoj zivim skromna ...cirka 20 000 SEK...brutto. Ne znam jesam li intelektualac ili zanatlija...