Reci mu maccimaccarona wrote:stas, volimo socno i saftalipitt wrote:vi ste vazda mimo svijeta bilimaccarona wrote:topa the buckuris:D ne sjecam se nicemu slicnom kod nas
:D Cuj zaljeveni cevapi......
:D:D
![]()
![]()
![]()
veze vi nematezakofrceni suhoperci
![]()
![]()
Iftari :-) (sa fotografijama)
Moderator: anex
- nebojeplavo
- daduli_sa
Ako se upraznilo jedno rodbinsko mjesto onda se ja ubacujem.... kad vidim ovako dobre kulinarske sposobnosti onda se bratim sa svima redomdanas wrote:eh, nema baklave od dajnice za bajram, a ni bajramluka bogami... nisam te ja tako vaspitala...pitt wrote:isto ko da ti i znas gdje ti je kuhinjadanas wrote: a googlajte same, nisam vam ja ovdje sluskinja![]()
![]()
:D:D
Svecano obecavam da necu davati ovak'e komentare
- Bumbar
hehe...cuj pusti krajinu ccccmamica 31 wrote:ma pusti bona KrajinuMinnela wrote:Bogami nema to ga kod nas u Krajini..Nisam nikad cula za te tatlije
..Hocu i ja
![]()
A htjedoh pitati za ove neke tope..Zasto u Sa svaki iftar s tim pocinju
..Evo gledam na Hayat-u
nema dana da preskoce topu
![]()
..Otkad se to pocelo kod vas jesti..Odvajkada
ili?
![]()
inace, obozavam topu, samo sto je godinama nisam jela
meni tetka pravila...ja je nagovorila da probam...ajmeee...ubila sam se...somun vruc bio
-
juan
Topa:cHupjahalic@ wrote:
jel` topa slana ili slatka![]()
dezert, predjelo, glavno jelo
isto zvana: moća il sir-i-maslo-->sirimaslo
Ramazan bez tope, ko ljeto bez sladoleda il "na kafu" bez kafe il baklava bez oraha itd.
ko ste neko rece: fakat apetizer!
- daduli_sa
Evo neki recepti koje sam nasao na netu:
Potrebno:
mladi sir
masni sir (Travnički)
dimljeni sir
kajmak
pavlaka
so, puter (ca 50 gr)
po želji 1 jaje
Način pripreme:
U tavi istopiti puter te dodati mladi sir, masni sir, dimljeni sir, kajmak i pavlaku. Količinu prilagodite vašoj potrebi i vašem ukusu. Sve dobro izmjesati da se istopi i na kraju dodati malo soli. Po želji na kraju dodati 1 jaje. Služiti uz vruć somun.
Recept br. 2:
Nacin Pripreme:
Topa ili rastop predstavlja cimbur od jaja i kajmaka, a servira se prije corbe (kao prvo jelo) za ramazanskih i drugih vecera. Naziv topa dolazi vjerovatno od topiti (kajmak). 1/4 kg romanijskog (dakle, planinskog, alpskog) slanog kajmaka se rastopi na tavi (bolje sahanu ili tembali) tako da pocne vriti. Onda se na rastopljen kajmak "ubije" 1-3 jaja i skine s vatre. Servira se toplo. (Ako je potrebno, u kajmak se doda malo vode). Uz topu se Servira somun, tako da se moZe viijuSkom namakati u topu
Potrebno:
mladi sir
masni sir (Travnički)
dimljeni sir
kajmak
pavlaka
so, puter (ca 50 gr)
po želji 1 jaje
Način pripreme:
U tavi istopiti puter te dodati mladi sir, masni sir, dimljeni sir, kajmak i pavlaku. Količinu prilagodite vašoj potrebi i vašem ukusu. Sve dobro izmjesati da se istopi i na kraju dodati malo soli. Po želji na kraju dodati 1 jaje. Služiti uz vruć somun.
Recept br. 2:
Nacin Pripreme:
Topa ili rastop predstavlja cimbur od jaja i kajmaka, a servira se prije corbe (kao prvo jelo) za ramazanskih i drugih vecera. Naziv topa dolazi vjerovatno od topiti (kajmak). 1/4 kg romanijskog (dakle, planinskog, alpskog) slanog kajmaka se rastopi na tavi (bolje sahanu ili tembali) tako da pocne vriti. Onda se na rastopljen kajmak "ubije" 1-3 jaja i skine s vatre. Servira se toplo. (Ako je potrebno, u kajmak se doda malo vode). Uz topu se Servira somun, tako da se moZe viijuSkom namakati u topu
- cica maca
Nepisano sarajevsko pravilo je za iftar mora biti topa, a inace se topa prije pravila samo na maslacu i sa sirom, a ko je imao jaja stavljao je i njih u topu, u stvari, stavljalo se sta se imalo. Tada nije bilo hrane kao sad u izobilju, pa je topa bila glavno jelo, a tradicija se odrzala sve do danas, samo sto je topa sad kao neka vrsta predjela.Minnela wrote:treba li i jaje u tu topujuan wrote:Topa:cHupjahalic@ wrote:
Ramazan bez tope, ko ljeto bez sladoleda il "na kafu" bez kafe il baklava bez oraha itd.
ko ste neko rece: fakat apetizer!![]()
chupkice, ma nista bez mesa..ja i ne jedem ako nema mesa
- anais_nin
i ja to tek u sarajevo otkrih....kod nas na jugu se to ne konzumiraSaian wrote:ne znadoh ni ja dok ne dodjoh u Sarajevo, bijashe to omanji clash of the cusines, bash kakav bi i ove tvoje tatlije izazvalemaccarona wrote:sta je sad pa topa ?![]()
- cHupjahalic@
aaaaaaa, pa ja znam sta je sirimaslo.juan wrote:Topa:cHupjahalic@ wrote:
- cHupjahalic@
znaci topa = rastop = sirimaslo
sad se svi razumijemo.

sad se svi razumijemo.
-
Leonid Breznjev
ako je tako onda da probam!
znaci, vecerasnji iftar, brzo i efektivno, kako za oko tako i za paladijum!
daklem! file od prsa perhanove ptice na gnijezdu od ruccole! przeni krompir i sos od mladog sira i safrana!
na tanasne sajbe izrezanu krtolu postavih u tavu, na malo jacu temperaturu i dodatak ulja!
zaprzih, naravno sa obadvije strane!

file od prsa premazah sa senfom, so, biber i eto ga!

przim naravno na ulju od susama! (nemoj da temperatura bude jaca od 180°)
u medjuvremenu pripremih gnijezdo od ruccole i samo sto nije......
uglavnom rezultat nakon 12, 5 minuta je sledeci!
tj.
eto gaaaaa. prijatnoooo!

znaci, vecerasnji iftar, brzo i efektivno, kako za oko tako i za paladijum!
daklem! file od prsa perhanove ptice na gnijezdu od ruccole! przeni krompir i sos od mladog sira i safrana!
na tanasne sajbe izrezanu krtolu postavih u tavu, na malo jacu temperaturu i dodatak ulja!
zaprzih, naravno sa obadvije strane!

file od prsa premazah sa senfom, so, biber i eto ga!

przim naravno na ulju od susama! (nemoj da temperatura bude jaca od 180°)
u medjuvremenu pripremih gnijezdo od ruccole i samo sto nije......
uglavnom rezultat nakon 12, 5 minuta je sledeci!
tj.
eto gaaaaa. prijatnoooo!
-
FFK as Lucy01
Ufatio me sef kako lizem monitor 
-
mamica papucarka
ja mislila sad ce neki ekstra recept

-
zmijaIzmaj