Jesi to matematiku učio kod Ljubića. o muko mojaTomislav MO wrote:I onda znači, recimo da većina Bošnjaka glasuje za Silajdžića, većina Hrvata recimo za Čovića, onda bi predsjednik BiH bio Silajdžić, zar ne?Šapat wrote:Pa i to se mijenja bolan. Nema vise entitetskih nego opstinska/opcinska i opce/opste, tj. drzavno glasanje. I cao. Gotova stvar. Tako bi se dobio mix na svim nivoima, ali bi tu opstine igrale glavne uloge u okviru svoje regije.
''hrvatsko pitanje''???
- kicky
- Šapat
Pa ako nema nacional(istickih)nih stranaka, oni onda mogu biti samo nezavisni kandidati, a i to se Ustavom moze ograniciti.
A sve se i ne moze ostvariti za tri dana. Treba neko vrijeme, par godina, 1-2 mandata, pa da se vidi gdje smo i na cemu smo svi zajedno.
Ovo ovako, kako ti i ja sad pricamo, se svodi na utopiju i natezanje oko tvog misljenja koje je uvijek vezano za neku etnicku vecinu i mog koje uposte etnicke vecine ne uzima u obzir.
Ali jedina stvarna cinjenica je da se ovdje stvari pod hitno moraju mijenjati na neki nacin, i to obavezno na bolje. Ovo, kako sad stvari stoje i pravac u kojem idu, to sigurno nije. A kud ces bolji nacin od ujedinjenja drzave...
A sve se i ne moze ostvariti za tri dana. Treba neko vrijeme, par godina, 1-2 mandata, pa da se vidi gdje smo i na cemu smo svi zajedno.
Ovo ovako, kako ti i ja sad pricamo, se svodi na utopiju i natezanje oko tvog misljenja koje je uvijek vezano za neku etnicku vecinu i mog koje uposte etnicke vecine ne uzima u obzir.
Ali jedina stvarna cinjenica je da se ovdje stvari pod hitno moraju mijenjati na neki nacin, i to obavezno na bolje. Ovo, kako sad stvari stoje i pravac u kojem idu, to sigurno nije. A kud ces bolji nacin od ujedinjenja drzave...
-
Tomislav MO
Ništa ja ne tvrdim, nego samo pitam teoretski, pretpostavljam da takvi budu izborni rezlutati. Tko će onda biti predsjednik? Silajdžić ili Čović?kicky wrote:Jesi to matematiku učio kod Ljubića. o muko mojaTomislav MO wrote:I onda znači, recimo da većina Bošnjaka glasuje za Silajdžića, većina Hrvata recimo za Čovića, onda bi predsjednik BiH bio Silajdžić, zar ne?Šapat wrote:Pa i to se mijenja bolan. Nema vise entitetskih nego opstinska/opcinska i opce/opste, tj. drzavno glasanje. I cao. Gotova stvar. Tako bi se dobio mix na svim nivoima, ali bi tu opstine igrale glavne uloge u okviru svoje regije.
-
basta sljezove boje
to nije samo Komsicev problem, vec svih Hrvata i Hrvatica koji nemaju nikakav dokument u kojem su se izjasnjavali nacionalno, a jedini takvi dokumenti su bili radna i vojna knjizica. Komsic se izjasnjavao Jugoslavenom dok je Jugoslavija postojala, a nakon njene disolucije se nacionalno izjasnio kao i njegovi roditelji. Kod nas u Sarajevu je socijalizacija vise isla na lokalnoj bazi nego na nacionalnoj sto je sasvim normalno. Meni su tek 1996 kad su mi se izbjeglice iz istocne Bosne uvalile u stan i pocele me vrijedjati na nacionalnoj bazi, govoriti nam da se kupimo i idemo u zapadni Mostar postalo jasno da sam uljez u sredini kojoj pripadam. Onda su pocela prepucavanja na poslu, svi su bili "mi", a meni su stalno stavljali u neku grupu "vi", dok nisam skontala da se "vi" odnosi na Hrvate. To me je poprilicno zaboljelo, pogotovu sto je doslo od ljudi sa kojima sa odrasla koje poznajem cijeli zivot. Tako sam shvatila ko sam i sto sam i zasto su mojim komsijama drazi ljudi iz Saudijske Arabije koje nikad u zivotu nisu vidjeli od nas sa kojima su odrasli. Tako sam postala Hrvatica, mada nikad u Hrvatskoj zivjela nisam. Covjek mora negdje pripadatiLiska wrote: Koliko sam ja procitao Komsicev problem je sto nije mogao izvaditi rodni list na kojem pise da je Hrvat po nacionalnosti. To je prvi uvjet a on se izjasnjavao Jugoslovenom?!
- kicky
Takvi smo mi Hrvati, i jeinoj osobi što nam valja (Komšiću) naći ćemo manu. A ja te pitam, ''lisko'' iz mostara, znaš li možda dje tvoj obožavani Dragan Čović bio prije rata u SKOJ-u, kako se potpisivo, ovako: Драгаб Човић, znaš kako se deklariro, ovako: Jugosloven.
-
Liska
Sapat, sve je to u redu ali ostaje ti nerijesena jedna zagonetka. Nisu nacionalno stranke formirane protivno volji naroda i da bi ih ukinuli potrebna je ista takva volja naroda. Ja je ne vidim. Ako je ti vidis, reci mi gdje je vidis?Šapat wrote:Pa i to se mijenja bolan. Nema vise entitetskih nego opstinska/opcinska i opce/opste, tj. drzavno glasanje. I cao. Gotova stvar. Tako bi se dobio mix na svim nivoima, ali bi tu opstine igrale glavne uloge u okviru svoje regije.
@Liska
Zaboravio sam spomenuti i da je "plan" da sve stranke sa nacionalnim predznakom idu u stecaj. To je, valjda, logicno. Umjesto njih dolaze socijaldemokrate, liberali i sl.
-
Tomislav MO
Ne može svejedno. Izborna pravila moraju biti jednoznačna i točno reći kad, što, tko i zašto.Šapat wrote:Pa nek bude bilo koji bolan ne bio![]()
Svejedno je - samo da se konacno POMAKNEMO odavde gdje smo sada...
Inače, pomaknut ćemo se kad se budemo više međusobno uvažavali.
-
basta sljezove boje
u rodnom listu stoji samo nacionalna pripadnost roditelja, a u nekim ne stoji nista. U krsnom listu ne stoji uopce nacionalna pripadnost i krsni list ne zele da prihvate kao dokaz o pripadnosti hrvatskoj nacijiLiska wrote:Ne vjerujem. Evo ti moj primjer, 1972. godiste a u svih rodnim listovima nacionalnost Hrvat. A nisam bio jedini.
-
Liska
.kicky wrote:Takvi smo mi Hrvati, i jeinoj osobi što nam valja (Komšiću) naći ćemo manu. A ja te pitam, ''lisko'' iz mostara, znaš li možda dje tvoj obožavani Dragan Čović bio prije rata u SKOJ-u, kako se potpisivo, ovako: Драгаб Човић, znaš kako se deklariro, ovako: Jugosloven.
Znam, pa sto? Pa to nije tajna nikome u Mostaru a pogotovo ljudima koji su imali nekoga da je radio u Sokolu. Jesam li ja ikada napisao bilo sto afirmativno o Covicu? Ili mislis da ako kazem nesto protiv Komsica to znaci da sam automatski za Covica?
Basta, na mome rodnom listu pise nacionalnost. I u svim dokumentima kada su me pitali nacionalnost pise Hrvat a kao vjeroispovijest rimo-katolicka. Krsni list nije dokaz ali su ga nekima i uvazavali kao dokaz.
-
blah blah
ljudi, dzaba se lozite oko besmislica... predsjednik/predsjednistvo je funkcionalno umalo ikebana za rezanje vrpci, drzanje govora i kafenisanje sa ambasadorima. vise se lozimo mi na to sta/zasto kazu, nego i oni sami.Liska wrote:Ako sam broj nije toliko bitan, zasto smo onda izasli iz BiH? I Srbi su govorili da treba primjeniti vecinsko glasovanje i da onaj sa najvise glasova treba biti glavni u CK SKJ. Na tome pitanju se partija i razbila, doduse ne samo na njemu. Vecinsko glasovanje u zemlji gdje imas tri naroda ce dovesti nije rjesenje. Znaci, trebamo naci rjesenje jer ni ona SR BiH nije bila gradjanska republika i tamo se veoma pazilo na nacionalni kljuc. Bojim se da rjesenja nema citajuci ovaj forum. Opet se rasprava rasplinula oko toga postoje li Hrvati uopce i sto im treba? Nisam za treci entitet ali citajuci neke od ovih rasprava razumijem one koji ga zahtjevaju. Moramo naci neko rjesenje koje ce uzeti u obzir sve razlike koje postoje a Ustavom treba zabraniti bilo kakav raspad drzave. Zar ne bi bilo rjesenje u Ustav uvesti klauzulu da nijedan narod nema pravo na otcjepljenje i da nijedan narod ne moze nadglasati ili naturiti svoju volju drugome? Trebace nam puno vremena, pregovaranja, kompromisa ali sve je to bolje nego jedan sat rata. Jer mi se jos nismo oporavili ni od proslog rata a ovdje neke budale vec prave planove za novi.
evo konkretnog prijedloga za bracu ugrozene hrvate: posto stipe mesic svakako "odlazi u penziju" u hrvatskoj, hajmo ga postaviti za bh predsjednika, jednog i jedinog
-
Liska
De bola, nismo djeca. To su djecje igrice. Evo stavi Stipu na glasanju i vidjeces da nece osvojiti vecinu glasova drzavljana BiH. Zaboravio si da bi se i za predsjednika trebali pitati Srbi, a oni za njega nece dati glas. Ugrozenost Hrvata je mnogo manja od one koju vole spominjati hrvatski polilticari ali i mnogo veca nego sto je vide u Sarajevu, ili sto je ti vidis. Samo se postavi u situaciju da si najmalobrojniji narod u ovakvoj zemlji. Da se nadjes u takvoj situaciji i ti bi drugacije razmisljao. Evo i da su Hrvati bas takvi gresnici reci mi sto su to bosnjacke partije u proteklih 10 godina uradile da se priblize Hrvatima, sem sto su stalno licitirale njihovom lojalnosti. Nije krivica samo na jednoj strani.
-
blah blah
pa znam da ga ne bi izabrali, a poenta je da bi prvo vi hrvati bili "ugrozeni"Liska wrote:De bola, nismo djeca. To su djecje igrice. Evo stavi Stipu na glasanju i vidjeces da nece osvojiti vecinu glasova drzavljana BiH. Zaboravio si da bi se i za predsjednika trebali pitati Srbi, a oni za njega nece dati glas. Ugrozenost Hrvata je mnogo manja od one koju vole spominjati hrvatski polilticari ali i mnogo veca nego sto je vide u Sarajevu, ili sto je ti vidis. Samo se postavi u situaciju da si najmalobrojniji narod u ovakvoj zemlji. Da se nadjes u takvoj situaciji i ti bi drugacije razmisljao. Evo i da su Hrvati bas takvi gresnici reci mi sto su to bosnjacke partije u proteklih 10 godina uradile da se priblize Hrvatima, sem sto su stalno licitirale njihovom lojalnosti. Nije krivica samo na jednoj strani.
niste jedini najmalobrojniji narod u jednoj drzavi, pa ne vidim da iko drugi (sem srba, koji su kao i uvijek prica za sebe, te albanaca koji imaju odlicne razloge i totalno drugaciju pozadinu) sa toliko drcnosti zahtjeva etnicki ciscene i efektivno etnicki-ciste jedinice, i to federalne.
-
Liska
Moras se pomiriti da neki ljudi razmisljaju drugacije nego ti i prihvatati tu cinjenicu. Ne znam sto drugo da ti kazem. Stipe je Hrvat, ni manji ni veci nego neki drugi. Kod Hrvata je veoma razvijen sport gdje se takmice tko je veci ili manji Hrvat i to se samo nas tice. Sto se tice Zeljka, stoji cinjenica da su mu odbili molbu za domovnicu jer nije mogao prikupiti rodni list na kome pise da se izjasnjava kao Hrvat. To je opet njegov problem i njegova bruka jer je lagao i tu se nasao u istome kosu kao i Dragan Covic.
I malo je malobrojnih naroda na svijetu koji ne zahtjevaju etnicki ciste teritorije. To je jednostavno filozofija malih naroda jer misle da im je to jedini spas da se ne utope u moru vecinskog naroda. Trebas pripadati jednom takvom narodu da bi to razumio. Nekada strah nije realan, nekada jeste. Opet ti ponavljam, nadji mi nekog Bosnjaka koji je pokusao razgovarati sa Hrvatima malo drugacije nego ovi dosada. Evo ti foruma kao dokaza, cim se diskusija pokrene krenu price kako Hrvati nisu Hrvati, ovako ili onako. Evo i da nisam Hrvat nego neki hercegovacki katolik, garantiram ti da situacija ne bi bila ni zeru bolja. Onda bi se dijelili jos vise po religiji. Dakle, dok jedni druge ne priznamo kao punopravne na cijeloj teritoriji BiH, kao punopravne i autohtone narode, tesko ce se ista promjeniti. Dok budemo mislili i govorili da su Bosnjaci muslimanski ekstremisti, Hrvati izmisljeni narod a Srbi oni koji samo cekaju priliku da zbrisu ili ubiju nekoga, biti ce nam ovako kako-jeste.
I malo je malobrojnih naroda na svijetu koji ne zahtjevaju etnicki ciste teritorije. To je jednostavno filozofija malih naroda jer misle da im je to jedini spas da se ne utope u moru vecinskog naroda. Trebas pripadati jednom takvom narodu da bi to razumio. Nekada strah nije realan, nekada jeste. Opet ti ponavljam, nadji mi nekog Bosnjaka koji je pokusao razgovarati sa Hrvatima malo drugacije nego ovi dosada. Evo ti foruma kao dokaza, cim se diskusija pokrene krenu price kako Hrvati nisu Hrvati, ovako ili onako. Evo i da nisam Hrvat nego neki hercegovacki katolik, garantiram ti da situacija ne bi bila ni zeru bolja. Onda bi se dijelili jos vise po religiji. Dakle, dok jedni druge ne priznamo kao punopravne na cijeloj teritoriji BiH, kao punopravne i autohtone narode, tesko ce se ista promjeniti. Dok budemo mislili i govorili da su Bosnjaci muslimanski ekstremisti, Hrvati izmisljeni narod a Srbi oni koji samo cekaju priliku da zbrisu ili ubiju nekoga, biti ce nam ovako kako-jeste.
-
blah blah
Odavno prihvaceno. Prihvati i ti da se drugi ne moraju slagati sa tvojim nacinom misljenja, mada mi se cini da si toga vec svjestan.Liska wrote:Moras se pomiriti da neki ljudi razmisljaju drugacije nego ti i prihvatati tu cinjenicu.
Cini mi se da smo vec vidjeli da stvarni problem nije ni Zeljko, ni Dragan ni Stipe, niti lazni kriteriji oko domovnica i putovnica, vec upravo ko se zalaze za tekovine Karadjordjeva, a ko ne. I Zeljko bi postao heroj preko noci, kada bi mogao progutati ono sto ne moze, pa kakav god bio.Liska wrote:Ne znam sto drugo da ti kazem. Stipe je Hrvat, ni manji ni veci nego neki drugi. Kod Hrvata je veoma razvijen sport gdje se takmice tko je veci ili manji Hrvat i to se samo nas tice. Sto se tice Zeljka, stoji cinjenica da su mu odbili molbu za domovnicu jer nije mogao prikupiti rodni list na kome pise da se izjasnjava kao Hrvat. To je opet njegov problem i njegova bruka jer je lagao i tu se nasao u istome kosu kao i Dragan Covic.
Evo, bar za sada zivim ovdje gdje sam kao "mizerna" manjina, radije nego "vecina" dolje. Ne pada mi napamet ni, sve i da me zamole, da od svog stana proglasim regiju, ni sao, ni mao ni hao, a nemam ni "svog tv kanala" (ne daju mi ni satelitsku da postavimLiska wrote:I malo je malobrojnih naroda na svijetu koji ne zahtjevaju etnicki ciste teritorije. To je jednostavno filozofija malih naroda jer misle da im je to jedini spas da se ne utope u moru vecinskog naroda. Trebas pripadati jednom takvom narodu da bi to razumio. Nekada strah nije realan, nekada jeste.
Naravno da ima iskljucivosti, koju bi ti isti, na tvoj nacin, mogli opravdati time sto se njihovo negira. I dokle tako? Sto se tice Bosnjaka, znam ih koliko hoces, bas kao i Hrvata itd. Politicari mi ne podnose referat, bas kao ni tebi.Liska wrote:Opet ti ponavljam, nadji mi nekog Bosnjaka koji je pokusao razgovarati sa Hrvatima malo drugacije nego ovi dosada. Evo ti foruma kao dokaza, cim se diskusija pokrene krenu price kako Hrvati nisu Hrvati, ovako ili onako. Evo i da nisam Hrvat nego neki hercegovacki katolik, garantiram ti da situacija ne bi bila ni zeru bolja.
Ovo vec pise u Ustavu, u cemu je problem? Sprovodjenju? Naravno, ali u svakom slucaju, nacionalne jedinice bi stvari u praksi ucinile samo gorim.Liska wrote:Onda bi se dijelili jos vise po religiji. Dakle, dok jedni druge ne priznamo kao punopravne na cijeloj teritoriji BiH, kao punopravne i autohtone narode, tesko ce se ista promjeniti.
Tu se slazem.Liska wrote:Dok budemo mislili i govorili da su Bosnjaci muslimanski ekstremisti, Hrvati izmisljeni narod a Srbi oni koji samo cekaju priliku da zbrisu ili ubiju nekoga, biti ce nam ovako kako-jeste.
-
dugacki
I to Adidas dimije , da poslije optuze Njemce za sverc oruzjemMIŠICA wrote:Ja koliko znam dimije su davno "izašle"iz Sarajevazavrzlama wrote:Jos ce na kraju ispast da nije "baba"....![]()
Kasnije nasli dimije sakrivene ispod kreveta....sve sa ciljem da se optuzi druga strana....![]()
- and
niko ne moze tebi reci da nisi hrvat ako se osjecas hrvatom,ali problem nije u tome vec je problem sto vam se pokusava reci da vi zivite u bosni i hercegovini a ne u hrvatskoj.iako ste manjinski narod i kao osjecate se nesigurno svoju ste nesigurnost pokazali u ratu kada ste i nama pokusli reci da zivite u hrvatskoj,a kako bi se vi ponasali da ste kojim slucajem vecina pokazuje se na primjeru veleza i mostara i mnogim dr.Liska wrote:Moras se pomiriti da neki ljudi razmisljaju drugacije nego ti i prihvatati tu cinjenicu. Ne znam sto drugo da ti kazem. Stipe je Hrvat, ni manji ni veci nego neki drugi. Kod Hrvata je veoma razvijen sport gdje se takmice tko je veci ili manji Hrvat i to se samo nas tice. Sto se tice Zeljka, stoji cinjenica da su mu odbili molbu za domovnicu jer nije mogao prikupiti rodni list na kome pise da se izjasnjava kao Hrvat. To je opet njegov problem i njegova bruka jer je lagao i tu se nasao u istome kosu kao i Dragan Covic.
znaci kada shvatite da zivite u bosni i hercegovini i da i vi kao njen konstitutivni narod trebate ucestvovati u njenoj izgradnji mnogi ce problemi biti rijeseni.sve dok ucestvujete u njenoj razgradnji nadajuci se da cete tada dijelove bosne pripojiti hrvatskoj nema napretka .
-
blah blah
Slobodna Dalmacija wrote:BH-USTAVNA PRIČA PREMIJER RS RJEŠENJE VIDI U FORMIRANJU
TREĆE FEDERALNE JEDINICE S HRVATIMA U VEĆINI
Tjera li Čović vodu
na Dodikov i Tihićev mlin!?
Dodikov prijedlog objeručke je prihvatio Dragan Čović. On se u posljednje vrijeme očitovao kako je za Hrvate u BiH najbolje rješenje
tri federalne jedinice i distrikt Sarajevo
PIŠE ZDRAVKA SOLDIĆ-ARAR
Najveći zagovornik formiranja treće federalne jedinice je Milorad Dodik! Zašto? On se tobože brine za ravnopravnost Hrvata u BiH i njihovu frustriranost neravnopravnim položajem u toj zemlji. Rješenje, prema Dodiku, jest formiranje treće federalne jedinice, u kojoj bi Hrvati bili većina, ali ta jedinica ne bi dovodila u pitanje aktualnu međuentitetsku crtu. Dakle, Dodik se zalaže za razgraničenje između Hrvata i Bošnjaka u Federaciji. Koji bi se prostori nalazili u toj tzv. trećoj federalnoj jedinici, Dodik, naravno, ne navodi, samo ističe kako će on, eto, pomoći Hrvatima da i oni dobiju svoju federalnu jedinicu.
Ovaj Dodikov prijedlog objeručke je prihvatio Dragan Čović. On se u posljednje vrijeme više puta očitovao kako je za Hrvate u BiH najbolje rješenje ? tri federalne jedinice plus distrikt Sarajevo. U isto vrijeme, već prema potrebi, Čović se zalagao i za travanjski paket ustavnih promjena, kojim se u stvari predviđa formiranje dvaju unitarnih entiteta. Zapravo, uz već postojeću unitarnu RS, trebalo bi napraviti i unitarnu Federaciju, a za što je Čović dao svoj potpis. Predsjednik najjače, dakle, i najodgovornije hrvatske stranke u BiH sada opet zagovara tri federalne jedinice i, naravno, ne govori koje područje bi trebala obuhvatiti ta treća hrvatska jedinica. Bi li se u toj federalnoj jedinici našli Orašje, Derventa, Novi Travnik, Mostar, Bobanovo i Šuškovo Selo... Čović ne navodi u svom konceptu. Kao da je Čović zaboravio da u ovoj bosanskohercegovačkoj ustavnoj priči postoji i treća strana ? Bošnjaci!
Poznato je da bošnjačkim političkim strankama nije prihvatljiv ustroj kroz federalne jedinice jer federalne jedinice imaju pravo na samoopredjeljenje do odcjepljenja prema međunarodnom pravu. Dakle, taj prijedlog bošnjačke stranke neće podržati jer, među ostalim, dovodi u pitanje opstojnost zemlje.
Travanjski paket ustavnih promjena
Poznato je da je predsjedniku SDA Sulejmanu Tihiću prihvatljiv travanjski paket ustavnih promjena. Prihvatljiv je i svim srpskim strankama. Već godinu i pol uz pomoć američkog veleposlanika u BiH Douglasa McElhaneyja nastoje ga realizirati u Parlamentu BiH. Dakle, ako Čović nastavi zagovarati tri federalne jedinice plus distrikt Sarajevo, Stranka demokratske akcije može ponovno donijeti odluku o podršci travanjskom paketu i rezultat će biti ? dva unitarna entiteta. Misli li to Čović da će Dodik voditi računa o ravnopravnosti i frustriranosti Hrvata ako Tihić pristane na travanjski paket. Je li Tihiću prihvatljiviji travanjski paket, kojim dobiva unitarnu Federaciju ili da se u Federaciji razgraničava i s Hrvatima!? Je li sebi to pitanje postavio dubokoumni Čović ili svjesno tjera vodu na Dodikov i Tihićev mlin. To bi trebao pojasniti javnosti, međutim on komunicira s odabranim medijima kojima daje i pitanja i odgovore.
Da hrvatska nedozrelost aktualnom trenutku bude veća, pobrinuo se i Božo Ljubić. Nakon sastanka u Banjoj Luci kazao je kako je jedno od mogućih rješenja ustavnog uređenja BiH formiranje triju federalnih jedinica. Ovaj sastanak je u medijima već okvalificiran kao "malo Karađorđevo", a u SDA se razmišlja o povratku na travanjski paket. Je li to i stvarna namjera priče o tri federalne jedinice koje su neki "zagucali", a neki drugi svjesno i u dogovoru s predstavnicima svjetskih moćnika rade, iz vlastita interesa.
Svakako, dobro upućeni znaju da ovaj prijedlog tri federalne jedinice ? nije provodiv, da zalaganje za ovakav projekt samo može donijeti štetu Hrvatima u BiH, stoga je i krajnje vrijeme da se s tim narodom prestane manipulirati. Jesu li hrvatski politički predstavnici naučili lekciju iz recentne prošlosti? U udžbenicima je nema, ali bi bilo mudro analizirati sjećanja kao i aktualno stanje pozicije Hrvata u BiH.
-
blah blah
Dani wrote:Intervju Dana: Božo Ljubić
Ne obazirem se na Dodikove ponude
Lider HDZ-a 1990 i državni ministar komunikacija i transporta za Dane govori o Lajčakovom prijedlogu sporazuma o reformi policije, Silajdžićevom, Tihićevom i Dodikovom odbijanju tog prijedloga, ponudama za stvaranje trećeg entiteta, političkom angažmanu vjerskih lidera... te o odnosu prema "kosturu Mate Bobana u političkom ormaru" njegove stranke
Dženat Dreković
Božo Ljubić: "Lagumdžija je frustriran jer je već godinama van političke scene"
DANI: Kako ocjenjujete prijedlog o reformi policije koji je iznio visoki predstavnik Lajčak?
LJUBIĆ: Nakon analize nacrta Protokola za reformu policije zajedno sa stručnjacima, uključujući i nadležne županijske ministre, Predsjedništvo HDZ-a 1990 je podržalo Nacrt koji nam je uručio gospodin Lajčak kao dobru osnovu za početak reforme policije u BiH. Ujedno smo uz očitovanje dostavili neke amandmane koji bi ovaj nacrt učinili konzistentnijim. Smatram da ovaj nacrt suštinski ne odstupa od tzv. europskih načela koji su bile osnova iz Izvješća Direkcije za reformu policije iz ožujka ove godine. Jedina bitna razlika u odnosu na navedeno Izvješće što ovaj nacrt ide korak dalje u definiranju lokalnih policijskih oblasti.
DANI: Kako ocjenjujete odbijanje Lajčakovog prijedloga od strane Silajdžića, Tihića i Dodika?
LJUBIĆ: Smatram da su reakcije nekih bošnjačkih i srpskih stranaka bile ishitrene. Naime, imam utisak da su prvi očekivali da se kroz reformu policije zacrtaju pravci reforme Ustava, a drugi u Nacrtu vidjeli negiranje postojećeg ustava... Iluzorno je bilo očekivati da se kroz jednu sektorsku reformu definira tako krucijalno pitanje za BiH kao što je novi Ustav. Analizirajući ovaj dokument u njegovoj široj političkoj dimenziji, ja u njemu ipak prepoznajem relativizaciju entitetskih nadležnosti u mjeri koliko to aktualni Ustav dozvoljava.
DANI: Kako je, u postojećoj situaciji, moguće doći do prihvatanja reforme policije?
LJUBIĆ: Vjerujem da će ovaj nacrt nakon dodatne rasprave od svih biti prihvaćen kao osnova za početak procesa reforme policije jer time ispunjavamo bitan uvjet za potpisivanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju te učinkovitiju i efikasniju policiju. Potpisivanjem ovog sporazuma, BiH po prvi put stupa u ugovorni odnos s EU-om, stupamo na europski kolosijek i tada će biti moguće u jednoj mirnijoj "europskoj" atmosferi razgovarati i o onoj najbitnijoj reformi, a to je reforma Ustava.
DANI: Šta je Vaš odgovor na Dodikovu ponudu o podršci stvaranja trećeg, hrvatskog entiteta u BiH? Da li je formiranje trećeg entiteta, po Vama, rješenje ustavnog položaja hrvatskog naroda u BiH?
LJUBIĆ: Uopće se ne obazirem na Dodikove ponude, kao niti na ponude bilo koga iz Banje Luke, Sarajeva ili Mostara. U političkom djelovanju slijedim vlastiti politički credo, program svoje stranke i interese svoga naroda. Međutim, svaki put kada promišljam ustavnu poziciju hrvatskog naroda, to radim u kontekstu održive i funkcionalne Bosne i Hercegovine, uzimajući u obzir da je dijelimo s dva druga konstitutivna naroda. Uzimajući u obzir činjenicu da u BiH žive tri konstitutivna naroda koji baštine tri različite religije, tri dijelom različita kulturna identiteta, uzimajući u obzir regionalne i zemljopisne kriterije te naše povijesno naslijeđe, uzimajući u obzir da u svijetu ne postoji nijedna funkcionalna višenacionalna država koja nije federacija, a mnoge mononacionalne države su federacije, federalno uređenje s elementima konsocijacijske demokracije je po meni jedino moguće za održivu BiH. Koncept s tri federalne jedinice je također koncept za moguću BiH, ali nije jedini. Stoga me čude pomalo histerične reakcije nekih bošnjačkih intelektualaca i političara kada se spomene koncept s tri entiteta. Izgleda, nekim bošnjačkim političarima je prihvatljivija unitarna država, a ako ne, mnogo manje im smeta dvoentitetska BiH, nego BiH s tri entiteta. Pitanje za milijun (starih jugoslavenskih dinara) - što stoji iza toga?
DANI: Da li biste Vi prihvatili formiranje trećeg entiteta samo na teritoriji današnje Federacije, da li biste se odrekli dijelova današnje Republike Srpske koje je srpska vojska "očistila" od većinskog hrvatskog stanovništva, recimo Posavine?
LJUBIĆ: Mi smo zajedno s još četiri hrvatske stranke usuglasili načela za novi Ustav BiH i smatram da bi ih mogli i trebali prihvatiti i politički predstavnici druga dva konstitutivna načela, jer su to načela za moguću i održivu BiH i ja se i sada želim zadržati na razini načela, iako smo mi kao stranka zadužili Odbor za Ustav i politički sustav da nastave zajedno s ustavnim stručnjacima razradu ovih načela u koncept ustavnog uređenja BiH. Jedno od ovih načela glasi: "Napušta se dvoentitetski ustroj BiH i uspostavlja nova teritorijalno administrativna organizacija zemlje. Kad govorimo o federalizaciji, onda mi apsolutno odbacujemo federalizaciju Daytona i na stolu je čitava BiH. Ja bih vjerojatno preko noći postao daleko najpopularniji hrvatski političar u većinskim hrvatskim područjima kada bi sada izišao s konceptom Hrvatska federalna jedinica s diskontinuitetom teritorije (što jeste jedno od mogućih rješenja). Međutim, ja ne želim jeftine političke poene na ovako krucijalnom pitanju. Naime, postavlja se tada pitanje što je osnova za ovaj koncept federalizacije, demografska slika iz 1991.(koja je sada sasvim drukčija) ili 2007. (koja bi sankcionirala rezultate rata, etničkog čišćenja i zločina). Postavlja se pitanje u kojoj federalnoj jedinici bi se našli npr. Šamac, Brod, Derventa..., ili Drvar, Glamoč, Grahovo... ili Foča, Srebrenica, Zvornik itd. Stoga ovo pitanje zaslužuje ozbiljni konceptualni pristup.
Da budem iskren, uopće nisam optimist da ćemo mi u BiH do ustavnog uređenja moći doći samo dogovorom "strana u BiH" i ovim pitanjem će se morati ozbiljnije pozabaviti i međunarodna zajednica. Konačno, nikada u povijesti rješenje za BiH nije doneseno u BiH. Od Berlinske konferencije, Versaja, Jalte, Washingtona i Daytona, to je uvijek urađeno na nekoj međunarodnoj konferenciji uz blagoslov velikih sila.
DANI: Vi ste bili jedan od lidera koji su odbili aprilski paket ustavnih promjena... Jeste li zažalili?
LJUBIĆ: Apsolutno ne. Naprotiv - smatram da smo odbijanjem onoga paketa ustavnih promjena, mi, ustvari, otvorili mogućnost reforme ustava koja bi ovu zemlju trebala činiti i funkcionalnijom i pravednijom. Naime, onaj paket iz travnja je ustvari cementirao podjelu zemlje na dva entiteta. Ja vam želim reći da dejtonska struktura BiH s dva entiteta zakonomjerno vodi ka podjeli države, čak i kad to ne bi bile strateške odrednice pojedinih aktera u BiH - to je tako. Dakle, ona ima ugrađen taj virus podjele BiH. Jer, uzmimo primjer, recimo, sektora kojim ja rukovodim. Ja sam pripremio Nacrt zakona o cestama. Dao sam ga u proceduru. Stranke iz RS-a su reagirale velikim kritikama. Međutim, ja nisam dobio podršku ni iz Federacije. Ja sumnjam, dakle, da bi, evo sad da kažem, premijer Vlade Federacije gospodin Branković bio sretan s ovakvim zakonom kakav sam ja predložio. Naime, on vidi da je Dodik u RS-u gazda puteva, a, bogami, i stranputica, i vjerojatno razmišlja: "Što je to nisam u Federaciji uradio? Šta će meni sad tamo neki Ljubić, Špirić, Halilović ... kad ja to mogu u Federaciji uraditi?" Međutim, radi se o tome da se uzurpiraju nadležnosti države koje ona mora imati u jednoj tako važnoj oblasti kao što su autoputevi. Prema tome, mi smo u travnju prošle godine otvorili mogućnost da uopće razgovaramo o reformi ustava i funkcioniranju ove države. A, s druge strane, da kažem čisto sa hrvatskog stajališta - taj paket je za nas apsolutno nepravedan i neprihvatljiv i mi nećemo pristati da to rješenje legitimiramo u Parlamentu. Druga stvar, on je još korak nazad, da tako kažem, u jednakopravnosti hrvatskoj, s obzirom da je dokidao u velikoj mjeri nadležnosti Doma naroda, da je ostavljao neprihvatljive procedure u zastupničkom domu, uzimajući u obzir entitetsko glasovanje koje ne mogu samo Hrvati iskoristiti, on blokira donošenje odluka i način konstituiranja Doma naroda, koji je iz temelja promijenjen. Sada, po važećem Ustavu, Dom naroda države je derivat Doma naroda Federacije, a Dom naroda Federacije je derivat izbornih rezultata u županijskim skupštinama. Dakle, u svakom pogledu, bez obzira koja stranka pobijedi, mi možemo jamčiti da je Dom na razini države odraz hrvatske političke volje u BiH. Prijedlog, koji je u travnju ponuđen, predviđao je da se Dom naroda države formira iz ad hoc kluba Zastupničkog doma, sukladno rezultatima izbora. I sasvim realna opcija bi mogla biti da, recimo, većinski srpske i bošnjačke stranke na liste stave "svoje" Hrvate i da onda od njih formiraju hrvatski klub u Domu naroda. Prema tome, bilo je mnogo elemenata zbog kojih smo mi to morali odbiti.
DANI: Od propasti tog ustavnog paketa situacija je sve gora, a čini se da ovih dana kulminira. I u medijima se sve više govori o mogućnostima izbijanja novog rata: šta mislite o tim strahovima?
LJUBIĆ: Samo ću reći na vašu konstataciju da i sad vidimo ko su akteri opstrukcije ili destrukcije - svako to vidi i ja ne želim to govoriti. To svakako nije moja stranka, niti su hrvatske stranke, pa čak ni neke druge. Ako bismo stvari fokusirali na travanjski paket - mi bismo na taj način sve one koji sada rade loše amnestirali, a ja to neću. Što se tiče vašeg pitanja o mogućnostima rata - rat u BiH i 92. nije bio induciran iznutra, za njega su se stvarali širi regionalni konteksti. Prema tome, niko u BIH nije sposoban ratovati u ovom momentu, bez promjene vanjskog, regionalnog i svjetskog konteksta. Međutim, nerješavanje ovih gorućih pitanja, koja se tiču reformi - i u socijalnoj sferi, i u ekonomskoj sferi i u policiji, ustavu ... i njihovo odugovlačenje dovodi u opasnost da nas Europa tretira kao slijepo crijevo. A znate kako se slijepo crijevo tretira - bavimo se njime samo kad se upali. Prema tome, ne bih da budem slijepo crijevo Europe, a druga stvar - nije nemoguće da se u jednom srednjoročnom periodu promijeni i širi regionalni i svjetski kontekst, svijet još uvijek nije stabilna sredina, ni politički, ni finansijski, ni na koji drugi način. Znači, nije isključeno da se promijeni širi kontekst i stvore uvjeti za sukobe i zbog toga je nama u interesu da što prije riješimo te unutarnje odnose u BiH. I međunacionalne i pitanje države, da bismo se u jednom eventualnom pogoršanom širem kontekstu mogli nositi s tim problemima.
DANI: Koliko u tom kontekstu problem Kosova utječe najdirektnije na sva krupna pitanja ustrojstva države BiH?
LJUBIĆ: Utječe. Sigurno utječe. I svatko tko misli drugačije, on ne razumije stvari i baca fraze. Na nekoliko načina. Na principijelnoj razini - naime, na pitanju Kosova se prelamaju dva prava: pravo naroda na samoopredjeljenje i međunarodno pravo nepromjenjivosti granica. Prema tome, kako se principijelno taj problem riješi, on se sigurno može prelijevati i van Kosova i van BIH i šire. To je jedan princip. Drugo pitanje je šta u BiH želi srpski narod, koji je konstitutivni. I bez obzira koliko tko tvrdio da to nije istina, ja tvrdim da je bilo pokušaja kompenziranja tog pretpostavljenog gubitka Kosova u BiH. I treća stvar - to je širi svjetski kontekst, kada govorimo o jačanju Rusije na političkoj svjetskoj sceni.
DANI: Kako Vi doživljavate prijetnje Milorada Dodika referendumom, otcjepljenjem...?
LJUBIĆ: Nema on pravo na referendum. Hrvati su raspisali referendum u vrijeme "samouprave" pa smo vidjeli kako je to tretirano od strane međunarodne zajednice. To je čisto ustavno-pravno stajalište. Sa suštinskog i moralnog stajališta, nema pravo RS na referendum. Ja pitam - tko će glasovati za prognane i pobijene ljude iz Broda, Šamca, Modriče, Prijedora, tko će glasovati za pobijene Srebreničane? Prema tome, te priče mogu buniti javnost, ali nemaju nikakvo pravno, ni moralno uporište. Ja upravo mislim da određeni strahovi u BiH blokiraju neka dobra rješenja. Mi sada, kad netko kaže "tri federalne jedinice", znamo da se to vrlo često poistovjećuje s disolucijom države. Kao da tri federalne jedinice ne mogu biti multietničke, kao da ne možemo u Ustav uvesti klauzulu bez prava na samoopredjeljenje i otcjepljenje? Dakle, mi moramo s puno više hrabrosti i uzajamnog povjerenja ući u taj proces, a ne gledati u svakom potezu druge strane štetu za sebe. Evo, vidite ovaj zadnji sastanak u Banjoj Luci na kojem sam bio s Dodikom, Čovićem i Ivanićem. Ja jamčim da se radilo o potpuno pozitivnoj intenciji. Ivanić je zvao da se svi okupimo tamo, da se družimo, sjednemo, porazgovaramo... Na kraju se ispostavilo da su neki otkazali. Već sam javno rekao: sve dok sam Ivanić ne bi otkazao poziv, ako sam obećao doći, ja bih došao, pa makar bili samo nas dvojica.
DANI: Kako gledate na komentare Zlatka Lagumdžije o tom sastanku kao "novom Karađorđevu"?
LJUBIĆ: Apsolutno neprimjereno. Lagumdžija je frustriran jer je već godinama van političke scene i svaki potez i svaka izjava nastala na bazi frustracije više šteti onome ko je daje nego nekom drugom.
DANI: Gospodine Ljubiću, smeta li Vam to što se u političkom ormaru Vaše stranke još uvijek nalazi "kostur Mate Bobana"?
LJUBIĆ: Ja to apsolutno tretiram kao insinuaciju. Ja se neću okretati nazad i secirati politiku Mate Bobana, niti bilo koga u prošlosti HDZ-a. Ja tada nisam bio u politici, bio sam kirurg, šef Ortopedije u Sarajevu za vrijeme rata, pa ratni kirurg u bolnici u Mostaru, tako da ja ne osjećam nikakvu odgovornost za taj proces. Ja jesam bio među osnivačima stranke 1990. i tvrdim da je ideja bila apsolutno čista - osobna i narodna sloboda i demokracija. Bilo je poslije devijacija. Rekao bih da je politika HDZ-a najviše donijela štete Hrvatima u nekim periodima, ali u konačnici je to bila stranka koja je zastupala većinu hrvatskog naroda, kojoj je i narod, i pored svih kritika koje su se upućivale iznutra, iz same stranke, i iz biračkog tijela, i dalje ostao privržen.
DANI: Kako gledate na praktično dnevno-političko, operativno angažiranje reisa Cerića, kardinala Puljića, vladike Kačavende?
LJUBIĆ: Mislim da nije dobro da se oni upliću izravno u politička pitanja i da to može samo štetiti crkvi ili Islamskoj zajednici. Međutim, oni su itekako pozvani da promišljaju interese naroda kojem pripadaju. A, kao što znamo, te tri religije koincidiraju skoro 100 posto s tri konstitutivna naroda BiH. S druge strane, ne može se povući paralela između ova tri vjerska lidera. Ja bih rekao da se u ovom trenutku najizravnije angažira reis Cerić.
-
Chicha Chvorak
Moze li mi neko od Bosnjaka ili Bih patriota konacno odgovoriti na gore postavljeno pitanje.Po obicaju,puno pisete,i busate se,a kad je rijec o konkretnom zatajite.Ovo je konkretno pitanje i molim odgovor.Chicha Chvorak wrote:Dragi Bosnjaci,sto vise budete pominjali "noz u ledja" od strane Hrvata,to vise ih okrecete protiv sebe,i propadate sve dublje u govna.
I sami znate,da je bilo svacega i s vase strane.
Od pocetka,totalne bezidejnosti,dezorganiziranosti,pa do napada i "oslobadjanja" mnogih hrvatskih naselja koja vas nikako ugozavala nisu niti su mogla.Al valjalo je u tom ratu sta i osvojit i opravdat se pred narodom,kad vec muda niste imali krenuti u pomoc Srebrenici i Gorazdu...
A sto se tice 3 entiteta..Sad ste protiv njega,ali kad vam hercegovacka hrvatska struja ponudi nagodbu da u taj entitet udju samo hercegovacke opcine hocete li onda biti protiv?Ha?Razmislite malo.Hocete tada biti dosljedni?Molim odgovor na ovo pitanje.
Jer hdz kliki iz hercegovine je bitno samo da sacuva grudobran(grude i okolne opcine),a Kiseljak,Vitez,Zepce..svega ce se oni odreci.Naravno,to ce biti na drugi nacin prikazano,i bit ce opet poziva srednjebosanskim Hrvatima da se isele.Jasno ko dan.
Neki biser pomenu Posavinu u okviru Hr.entiteta.Pa ni sami zagovaraci hr.entiteta ne zele posavinu u tom entitetu,jer to ce ima narusiti stabilnost smrdske republike,a niti bi Srbi takvo sto dopustili.Na vrijeme su oni to osigurali naseljavanjem ogromnog broja ljudi u Posavinu.
Odzak je sasvim slucajno vracene Federaciji u raskusurivanju,zbog teritorija oko Sarajeva.Tada u Daytonu hrvatski pregovaraci nisu cak ni njega trazili.
Za razliku od ostalih mjesta u Posavini gdje su Hrvati i Muslimani-Bosnjaci bili u vecini,u Odzackoj opcini ih dosta zivi,sve je obnovljeno,sela super izgledaju.To je ujedno i odgovor onome koji je trvdio da se Hrvati ne bi vratili u Posavinu i da je u Federaciju pripala.
-
zavrzlama
Chicha Chvorak wrote:Moze li mi neko od Bosnjaka ili Bih patriota konacno odgovoriti na gore postavljeno pitanje.Po obicaju,puno pisete,i busate se,a kad je rijec o konkretnom zatajite.Ovo je konkretno pitanje i molim odgovor.Chicha Chvorak wrote:Dragi Bosnjaci,sto vise budete pominjali "noz u ledja" od strane Hrvata,to vise ih okrecete protiv sebe,i propadate sve dublje u govna.
I sami znate,da je bilo svacega i s vase strane.
Od pocetka,totalne bezidejnosti,dezorganiziranosti,pa do napada i "oslobadjanja" mnogih hrvatskih naselja koja vas nikako ugozavala nisu niti su mogla.Al valjalo je u tom ratu sta i osvojit i opravdat se pred narodom,kad vec muda niste imali krenuti u pomoc Srebrenici i Gorazdu...
A sto se tice 3 entiteta..Sad ste protiv njega,ali kad vam hercegovacka hrvatska struja ponudi nagodbu da u taj entitet udju samo hercegovacke opcine hocete li onda biti protiv?Ha?Razmislite malo.Hocete tada biti dosljedni?Molim odgovor na ovo pitanje.Jer hdz kliki iz hercegovine je bitno samo da sacuva grudobran(grude i okolne opcine),a Kiseljak,Vitez,Zepce..svega ce se oni odreci.Naravno,to ce biti na drugi nacin prikazano,i bit ce opet poziva srednjebosanskim Hrvatima da se isele.Jasno ko dan.
Neki biser pomenu Posavinu u okviru Hr.entiteta.Pa ni sami zagovaraci hr.entiteta ne zele posavinu u tom entitetu,jer to ce ima narusiti stabilnost smrdske republike,a niti bi Srbi takvo sto dopustili.Na vrijeme su oni to osigurali naseljavanjem ogromnog broja ljudi u Posavinu.
Odzak je sasvim slucajno vracene Federaciji u raskusurivanju,zbog teritorija oko Sarajeva.Tada u Daytonu hrvatski pregovaraci nisu cak ni njega trazili.
Za razliku od ostalih mjesta u Posavini gdje su Hrvati i Muslimani-Bosnjaci bili u vecini,u Odzackoj opcini ih dosta zivi,sve je obnovljeno,sela super izgledaju.To je ujedno i odgovor onome koji je trvdio da se Hrvati ne bi vratili u Posavinu i da je u Federaciju pripala.
I zaista ste smijesni sa zahtjevima da neko navija ili ne navija za neku sportsku reprezentaciju.Pa jel to vazno?To je samo sport.Zabava.Okrenite se realnom zivotu i pravim pitanjima.Ako je postujem drzavu i njezin Ustav to je bitno,a za kog cu navijati ili necu...
Kao prvo ti ne trazis odgovor...te si sam sebi odgovorio ...ti vec prejudiciras stvari..navodeci kako bi bosnjaci pristali na treci entitet ako bi ga cinila samo zap.hercegovina...
Drugo za navijanje...tebi niko ne brani da navijas za koga hoces..tvoj izbor..ali se prigovara sto neki omalovazavaju BIH tim..i sto ne obezbjedjuju sigurnonosne i civilizacijske uslove da taj BIH tim igra normalno u Capljini,Sirokom Brijegu itd..