Klub domacih plagijatora i preradjivaca!

Diskusije o bh. i inostranim izvođačima, razmjena pjesama, CD-ova, muzičke oprema...

Moderator: _BataZiv_0809

Post Reply
scheph

#176 Re: Klub domacih plagijatora i preradjivaca!

Post by scheph »

ja mislim da su rekorderi po "preradjivanju" muzike i tekstova na ovim prostorima Merlin i Bregovic, sto su se njih dvojica nahapali tudjih pjesmi to nije nijedan drugi niti ce vise ikad, a najgori su mi ovi koji kazu pa sta nema veze njihove su verzije kao i bolje nego i sami originali :cry: ali zar to nije kradja a kradja je valjda kriminalna radnja zar ne? znaci ako napravis bolju verziju od originala oprastati se sto si je ukro jel... :? a Merlin je i naucio kako se "obradjuje" upravo od Bregovica jos na pocetku karijere kad mu je ovaj nesto pomagao na onom drugom albumu, ja prije par godina slusam jedan cd sa orijentalnom muzikom i jedan izvodjac iz neke Arapske zemlje i vidim ja nesto mi poznato zvuci kad tamo ide refren isto kao kod "Kremen"-a "ostalo je jos malo vremena... :-? nevjerovatno na kakav nacin prave hitove jer nisu u stanju sami nista napraviti sto bi bilo dobro.
Fratris

#177 Re: Klub domacih plagijatora i preradjivaca!

Post by Fratris »

nuraH wrote:
Bijelo Dugme - Ne spavaj mala moja = Chuck Berry - Rock'n'Roll Music
Bijelo Dugme - Lažeš = Bad Company - Ready For Love
Bijelo Dugme - Mramor, Kamen I Željezo = Orkestband Drafi Deutscher - Marmor, Stein und Eisen bricht
Bijelo dugme - Meni se ne spava = Yes - Owner of a Lonely Heart
Bijelo Dugme - Padaju Zvijezde = Van Halen - Jump
Bijelo Dugme - Bekrija si, cijelo selo vice = The Sweet - Ballroom Blitz
Bijelo Dugme - Blues za moju bivsu dragu = Led Zeppelin - Since I've Been Loving You
Bijelo Dugme - Izgledala je malo cudno... = Johnny Wakelin - In Zaire
Bijelo dugme - Pljuni i zapjevaj moja Jugoslavijo = Survivor - Eye of the tiger
Bijelo dugme - Sve ce to mila moja... = Steve Harley & Cockney Rebel - Sebastian
Bijelo Dugme - Sta bi dao da si na mom mjestu = Argent - I Am The Dance Of Ages
Bijelo Dugme - Ove cu noci naci bluz = B.B.King - The thrill is gone
Bijelo Dugme - Nocas je k'o lubenica pun mjesec iznad Bosne = Phil Carmen - On my way to LA
Ovo vecinom nigdje veze. Mislim, Pljuni i zapjevaj i Eye of the Tiger mozda zvuce isto ako nisi cuo vise od dvije pjesme iz pop-metal zanra 80ih. Da bi pjesma bila plagijat, treba malo vise da se podudara od stila ili koristenja istih klavijatura. Isto tako sa Sve ce to mila moja. Cockney Rebel i ta pjesma dijele to sto na njima svira pravi orkestar i sto su i jedna i druga eto u molu.

Bregovic se, dakako, nakrao dosta toga, ali treba barem biti posten i reci sto je krao. Za I Am the Dance of Ages naravno stoji da ju je maznuo.

A Owner of a Lonely Heart glavni riff ima vise zajednickog s glavnim riffom iz Ako ima boga nego Meni se ne spava.
nuraH

#178 Re: Klub domacih plagijatora i preradjivaca!

Post by nuraH »

Fratris wrote:
nuraH wrote:
Bijelo Dugme - Mramor, Kamen I Željezo = Orkestband Drafi Deutscher - Marmor, Stein und Eisen bricht
Bijelo Dugme - Blues za moju bivsu dragu = Led Zeppelin - Since I've Been Loving You
Bijelo dugme - Sve ce to mila moja... = Steve Harley & Cockney Rebel - Sebastian
Bijelo Dugme - Nocas je k'o lubenica pun mjesec iznad Bosne = Phil Carmen - On my way to LA
Ovo vecinom nigdje veze. Mislim, Pljuni i zapjevaj i Eye of the Tiger mozda zvuce isto ako nisi cuo vise od dvije pjesme iz pop-metal zanra 80ih. Da bi pjesma bila plagijat, treba malo vise da se podudara od stila ili koristenja istih klavijatura. Isto tako sa Sve ce to mila moja. Cockney Rebel i ta pjesma dijele to sto na njima svira pravi orkestar i sto su i jedna i druga eto u molu.

Bregovic se, dakako, nakrao dosta toga, ali treba barem biti posten i reci sto je krao. Za I Am the Dance of Ages naravno stoji da ju je maznuo.

A Owner of a Lonely Heart glavni riff ima vise zajednickog s glavnim riffom iz Ako ima boga nego Meni se ne spava.

razumijem ja sta ti hoces da kazes ... i donekle si upravu!
ali ipak necu da se tjesim i da govorim da nije sve pokradeno i da neke stvari nisu zapravo plagijati,
ali dovoljno je da su 4 takta odnosno 8 sec. identicni da bi se moglo reci da je nesto kopirano odnosno ukradeno.. tj. da je pjesma ili njen dio plagijat!
Fratris

#179 Re: Klub domacih plagijatora i preradjivaca!

Post by Fratris »

nuraH wrote: razumijem ja sta ti hoces da kazes ... i donekle si upravu!
ali ipak necu da se tjesim i da govorim da nije sve pokradeno i da neke stvari nisu zapravo plagijati,
ali dovoljno je da su 4 takta odnosno 8 sec. identicni da bi se moglo reci da je nesto kopirano odnosno ukradeno.. tj. da je pjesma ili njen dio plagijat!
Dobro, dokazi za vecinu ovih pjesama da su plagijati. 4 takta podrazumijeva iste akorde, istu melodiju(uz mogucnost jedne-dvije ukrasne note razlike). Dionica u Eye of the Tiger ide Fm - Eb - Bb / FM Cm Bb dok "moje srce moja kuco stara" ide samo F C G. Em je jedan u molu, em je drugi u duru, em je F C G kombinacija toliko cesta(Ac/Dc bar pola pjesama ide tako) da je ideja da je neko ukrade od drugoga suluda.

U slucaju Lazes i Ready for Love, valjda mislis na refren. U Ready for Love ide G A a u Lazes C G. Cak i kad prebacimo Lazes u isti kljuc, dobijemo G D. Sad, ako ti je G D i G A slicno, jebi ga.

Da bi se na sudu dokazao plagijat, kao sto kazes, treba 4 takta da se ponavljaju akordi i melodija. Da bi se dokazalo, potrebno je muzicki analizirati a ne samo slusati i reci "slicno je."
tranquil

#180 Re: Klub domacih plagijatora i preradjivaca!

Post by tranquil »

nuraH wrote:Psihomodo Pop - Ramona = The Ramones - Ramones
:?

Ako se ovdje misli na pjesmu R.A.M.O.N.E.S., to je pjesma Motörhead-a koja je "tribute" pjesma, a sami Ramonesi su je izvodili, između ostalog na oproštajnom koncertu:

Pjesma očito nema veze sa "Ramonom" Psihomodo Popa, a osim toga mlađa je - objavljena je na albumu Motörhead-a "1916" koji je izašao 1991, a "Ramona" potiče iz osamdesetih. "Ramona" jeste u stilu ranih balada Ramonesa (očigledno je i to "tribute" pjesma), recimo u stilu "I wanna be your boyfriend", ali teško se može nazvati plagijatom - osim ako ne postoji neka pjesma Ramonesa koju sam previdio.
jedna

#181 Re: Klub domacih plagijatora i preradjivaca!

Post by jedna »

Reciklaža s dvije strane Drine :D

Bandierra Rossa

#182 Re: Klub domacih plagijatora i preradjivaca!

Post by Bandierra Rossa »

nuraH wrote:

Dino Merlin - De facto Fato = Marius Müller Westernhagen - Es Geht Mir Gut

Nije u pitanju "De Facto Fato" nego pjesma sa istog abuma "Fotografija" koja se zove "Ne daj me nikome".

(U suštini nema tu nikakve razlike,jer sve su Dinine pjesme plagijati).
tranquil

#183 Re: Klub domacih plagijatora i preradjivaca!

Post by tranquil »

Evo jedne nove Sejine obrade, friško ispod čekića :D

dezurni_ucenik

#184 Re: Klub domacih plagijatora i preradjivaca!

Post by dezurni_ucenik »

.
Last edited by dezurni_ucenik on 17/03/2016 21:09, edited 1 time in total.
ajz!

#185 Re: Klub domacih plagijatora i preradjivaca!

Post by ajz! »

stochar

#186 Re: Klub domacih plagijatora i preradjivaca!

Post by stochar »

gazda

#187 Re: Klub domacih plagijatora i preradjivaca!

Post by gazda »

Fratris wrote:
nuraH wrote:

mada je malo off topic ali ne mogu da odolim
ovaj spisak pjesama ko fol sto je bijelo dugme pokralo pa to nema veze s vezom

ovo je idiotizam, ove dvije pjesme slusam 20 godina

pa na istom mjestu AZRA
Azra – Zadovoljština = Rolling Stones – Satisfaction.
Azra - Džoni budi dobar = Chuck Berry - Johnny B good itd
jesil ti normalan, pa zar nevidis da su i nazivi pjesama isti, to su svima poznate pjesme, covjek samo prepjevo i svi su znali da ih je prepjevo

citam neki lik kaze rif slabo poznate pjesme Andrea od Regate, eee moj levatu ako je Andrea slabo poznata bolje ti je vise nemoj na ovou temu ista pisati
Fratris

#188 Re: Klub domacih plagijatora i preradjivaca!

Post by Fratris »

Jedna malo manje poznata obrada:

felipe kajetano

#189 Re: Klub domacih plagijatora i preradjivaca!

Post by felipe kajetano »

Ne znam jel bilo...

:-)
janje_

#190 Re: Klub domacih plagijatora i preradjivaca!

Post by janje_ »

slusajuci teke riblje corbe skontah da mi je pjesma nekako u uhu od neki dan.. a neki dan se sluso zz top.. makar je glavni riff isti..

Raton el Perez

#191 Re: Klub domacih plagijatora i preradjivaca!

Post by Raton el Perez »

nisam upratio jel ovo bilo i ne znam da li su na CD-u naveli autora muzike ali su svakako dobro obradili stvar, pogotovo se "osjeti" na akustičnoj verziji

nema drugog spota za ovu pjesmu osim ovoga

emerik

#192 Re: Klub domacih plagijatora i preradjivaca!

Post by emerik »

Sinoc saltam radio stanice i naletih na Radio Kalman. Ide pjesma, mislim da je na arapskom jeziku, neki ciko pjeva, poznata mi melodija pravo... Kad se sjetih da je melodija IDENTICNA, bukvalno, pjesmi "Da sutis" od Dine Merlina. Cak je i aranzman dosta slican... E sad, ne znam da li je taj arap ukrao/posudio od Merlina, ili je obrnuto... Moze li neko naci tu pjesmu na arapskom?

Ako je Merlin ukrao ovu pjesmu, e onda je stvarno najveci plagijator na Balkanu. A bio sam njegov fan, koliko-toliko.
jedna

#193 Re: Klub domacih plagijatora i preradjivaca!

Post by jedna »

emerik wrote:Sinoc saltam radio stanice i naletih na Radio Kalman. Ide pjesma, mislim da je na arapskom jeziku, neki ciko pjeva, poznata mi melodija pravo... Kad se sjetih da je melodija IDENTICNA, bukvalno, pjesmi "Da sutis" od Dine Merlina. Cak je i aranzman dosta slican... E sad, ne znam da li je taj arap ukrao/posudio od Merlina, ili je obrnuto... Moze li neko naci tu pjesmu na arapskom?

Ako je Merlin ukrao ovu pjesmu, e onda je stvarno najveci plagijator na Balkanu. A bio sam njegov fan, koliko-toliko.
pjesma je turska, pjeva mustafa sandal. inače dobio ju je od merlina, tako je bar rekla emina - supruga sandalova, u jednom intervjuu.

inače, merlin džoni, ali ovu nije podžonio :D
mrtva kokoš

#194 Re: Klub domacih plagijatora i preradjivaca!

Post by mrtva kokoš »

pronadjite razliku :shock:
therrarrius

#196 Re: Klub domacih plagijatora i preradjivaca!

Post by therrarrius »

Splinter wrote:

Brega je postao nesposoban da skine samo pjesmu, vec mora skinuti i spot :-) koji smetljar.
semel

#197 Re: Klub domacih plagijatora i preradjivaca!

Post by semel »

Heeej!
Ljudi evo vam malo i ovooga! :)
Evo uspio sam raskrinkati slijedece!

Tina Ivanovic("Mali crni vrag")-Anna Vissi("Stin Pira")
Dokaz: http://www.youtube.com/watch?v=juQ9-GRSAQ4 http://www.youtube.com/watch?v=LQ78TJKVDC8

:run:

Marta Savic("Komlexi")-Funky G=Anabela("Kafana na Balkanu")
Dokaz: http://www.youtube.com/watch?v=JjbkTctD98Y http://www.youtube.com/watch?v=fdf7uCKBtUk
semel

#198 Re: Klub domacih plagijatora i preradjivaca!

Post by semel »

.......
jedna

#199 Re: Klub domacih plagijatora i preradjivaca!

Post by jedna »

therrarrius wrote:
Splinter wrote:

Brega je postao nesposoban da skine samo pjesmu, vec mora skinuti i spot :-) koji smetljar.
emerik

#200 Re: Klub domacih plagijatora i preradjivaca!

Post by emerik »

Al' Bregovic krade, to je nevjerojebovatno.
Post Reply