i ne voli zajedljive_BosanaC wrote:A Allah veliki voli one koji se puno kajuluciferino wrote:Pa odseksa se, onda se pokaje, onda se jopet odseksa, onda se pokaje...Ih, da je katolik morao bi se još i ispovjediti.Neelix wrote:ovo me dovede na jos jedan offtopic
na primjeru cu najbolje reci o cemu mislim...moja dobra prijateljica ima frajera...koji je vjernik, klanja redovno, posti...a seksaju se redovno...
i onda ona kaze "on se pridrzava onoga cega moze"...ne kontam te ljude.. nisam vjernik, ali da jesam, bojao bih se boga i trudio bih se da nicim ne grijesim...a evo on recimo bira pravila kojih ce se pridrzavati, a kojih nece. govorim o njemu sada, a znam veliki broj ljudi koji se slicno ponasaju... neki dan u tramvaju mjesec i zvijezda medju ogromnim sisurinama...
ne znam, il si vjernik il nisi...ovo mi je sve tako licemjerno...![]()
Belaj pravi.
Gdje je granica?
-
zmijaIzmaj
- danas
moram se sloziti... ja da sam vjernik trudila bih se ako nista drugo da obavljam vjerske duznosti (a nisam vjernik, pa opet znam sta koja religija ocekuje i trazi od svojih sljedbenika). niti bih dovodila u pitanje (jer to je dio 'vjere') zasto bog trazi ovo ili ono od mene... ono sto ljudi ne kontaju je da biti religiozan podrazumijeva odredjenu (a ponekad jako veliku) dozu ortopraksije.Neelix wrote:ovo me dovede na jos jedan offtopic
na primjeru cu najbolje reci o cemu mislim...moja dobra prijateljica ima frajera...koji je vjernik, klanja redovno, posti...a seksaju se redovno...
i onda ona kaze "on se pridrzava onoga cega moze"...ne kontam te ljude.. nisam vjernik, ali da jesam, bojao bih se boga i trudio bih se da nicim ne grijesim...a evo on recimo bira pravila kojih ce se pridrzavati, a kojih nece. govorim o njemu sada, a znam veliki broj ljudi koji se slicno ponasaju... neki dan u tramvaju mjesec i zvijezda medju ogromnim sisurinama...
ne znam, il si vjernik il nisi...ovo mi je sve tako licemjerno...
ovi sto 'vjeruju' a nisu religiozni
-
_BosanaC
OoooozmijaIzmaj wrote:i ne voli zajedljive_BosanaC wrote:A Allah veliki voli one koji se puno kajuluciferino wrote: Pa odseksa se, onda se pokaje, onda se jopet odseksa, onda se pokaje...Ih, da je katolik morao bi se još i ispovjediti.![]()
Belaj pravi.![]()
-
zmijaIzmaj
ooooo_BosanaC wrote:OoooozmijaIzmaj wrote:i ne voli zajedljive_BosanaC wrote: A Allah veliki voli one koji se puno kaju![]()
Nisam te prepozno odmah
-
zmijaIzmaj
pa upravo jesi, maloprije...kad vidis boga cak i u meni

-
Svemirski_Jebach
imal belaja? Treba'l zabelajit?

-
Final Cut
Religija je privatna stvar, ali kada se okupi mnogo ljudi oko jedne ideje religija se pretvara u politicku ideologiju.
Razlika je ogromna.
Ako se domen religije prosiri na objektivno ne odgovarjuce mjesto,npr. naucni radovi,skole,politika ,dobije se ono sto trenutno imamo u B i H.
Monoteisticke religije jestu ocuvale civilizaciju kakvu poznajemo,ali nepriznavanjem progresa zadnjeg stoljeca one su na putu da je uniste!
Ignorisanjem otkrica koje filozofski i materijalisticki ponistavaju dobar dio temelja svetih knjiga stvara konzervativne elemente pri svim religijskim skupinama koji svojom nazadnoscu okupljaju najmilitantnije ljude i koriste ih kao sredstvo za barikadu bilo cega sto ce poremetiti njihove dogme!
Slicna situacija je bila u srednjem vijeku kada je Kopernik reko da se zemlja okroce oko sunca.
Mislim da ne pretjerujem sa ovim poredjenjem!
Mjesto religije i njeni aksiomi se pomjeralo kroz cijelu istoriju!
Svaki pomak je bio bolan !
Razlika je ogromna.
Ako se domen religije prosiri na objektivno ne odgovarjuce mjesto,npr. naucni radovi,skole,politika ,dobije se ono sto trenutno imamo u B i H.
Monoteisticke religije jestu ocuvale civilizaciju kakvu poznajemo,ali nepriznavanjem progresa zadnjeg stoljeca one su na putu da je uniste!
Ignorisanjem otkrica koje filozofski i materijalisticki ponistavaju dobar dio temelja svetih knjiga stvara konzervativne elemente pri svim religijskim skupinama koji svojom nazadnoscu okupljaju najmilitantnije ljude i koriste ih kao sredstvo za barikadu bilo cega sto ce poremetiti njihove dogme!
Slicna situacija je bila u srednjem vijeku kada je Kopernik reko da se zemlja okroce oko sunca.
Mislim da ne pretjerujem sa ovim poredjenjem!
Mjesto religije i njeni aksiomi se pomjeralo kroz cijelu istoriju!
Svaki pomak je bio bolan !
-
Leonid Breznjev
u jednoj rijeci stoji pokaz gdje su granice...zoom66 wrote:probaj....Svemirski_Jebach wrote:imal belaja? Treba'l zabelajit?![]()
![]()
![]()
-
kub lajkan
Hocel' nas to na pijaci prodavat' na kilu ili je nesto drugo u pitanju?RIZVA wrote:svi cemo se mi gospodaru vratiti, pa ce se izvagati ko je kakav bio
-
forUMASH
.....men'se cini da bi prvo Zoom mogao stagod izvagat'....RIZVA wrote:glup si koliko si tezak nazalostkub lajkan wrote:Hocel' nas to na pijaci prodavat' na kilu ili je nesto drugo u pitanju?RIZVA wrote:svi cemo se mi gospodaru vratiti, pa ce se izvagati ko je kakav bio
-
kub lajkan
Ma i ja se mislio jel' s kostima il' bez kostiju...danas wrote:jel' zive vageforUMASH wrote:.....men'se cini da bi prvo Zoom mogao stagod izvagat'....RIZVA wrote: glup si koliko si tezak nazalost![]()
- Jara
Ono što su za vjernike vjerske knjige, to su za nevjernike Hesse i Tolstoj???I nevjernici citaju svete knjige i istrazuju religiju, mozda nekad vise i od samih vjernika, a vidi se i po nekim forumasi/ca/ma. Isto tako i vjernici citaju i Hessea, i Tolstoja, i ine druge. Mislim da se sa svakim moze naci nesto zajednicko samo ako svako od nas u startu srusi svoje predrasude.
Pa sad ako ovi citaju one, ima i onih koji citaju ove...
Ma znam šta hoćeš reći