discus herniae

Sve o zdravlju...

Moderator: anex

Post Reply
_aja_

#176 Re: discus herniae

Post by _aja_ »

Big Ang wrote:
_aja_ wrote::lol:

Cuj nadmetanje :lol::lol::lol:
Ja ti samo pokusavam reci da to sto govoris, govoris u svoje ime...

I u ime svih ljudi, koje sam upoznala a koji pate od iste boljke. A ima ih puno. Ima maxuz stranica na ternetu za nas take, beskičmenjake :D

Evo nesto konstruktivno :mrgreen:
Kad me noga boli okrenem se licem prema zidu stopalo naslionim na zid petu drzeci na podu i pritiscem nogu istezuci zivac sve dok mogu izdrzati... valjda se istezuci oslobada pritiska koji je nastao u dijelu ostecenog diska. Meni pomaze, doduse ovo je za one koji imaju problem sa donjim dijelom kicme...
Big Ang

#177 Re: discus herniae

Post by Big Ang »

pif, nije to ništa
ja se rukama objesim za štanglu i visim :lol: ko biva da oslobodim priklješteni živac :-) i pomaže mi :D
divlji vjetar

#178 Re: discus herniae

Post by divlji vjetar »

Diskus H. TABLETE. AMBENE. Jutrom i uvece po jednu 3 mjeseca, pauza 3mjeseca i ponoviti, bude mnogo bolje
Hasharijast

#179 Re: discus herniae

Post by Hasharijast »

divlji vjetar wrote:Diskus H. TABLETE. AMBENE. Jutrom i uvece po jednu 3 mjeseca, pauza 3mjeseca i ponoviti, bude mnogo bolje
Jesu li to kortikostereoidi?

Sent from my GT-I9300 using Tapatalk
divlji vjetar

#180 Re: discus herniae

Post by divlji vjetar »

Ne, to je ciljani medikament za diskus h.
Big Ang

#181 Re: discus herniae

Post by Big Ang »

divlji vjetar wrote:Ne, to je ciljani medikament za diskus h.

čuj to? zar ima i to?
_aja_

#182 Re: discus herniae

Post by _aja_ »

:lol::lol:
Meni je od prve dvije bilo dobro, treca me vratila na pocetak, zapravo kad bolje razmislim poslije trece ambene me zaboljelo kao nikad do tad :lol:
neko_sa_strane

#183 Re: discus herniae

Post by neko_sa_strane »

Nakon 5 mjeseci kod mene su se bolovi počeli smirivati ali i dalje je bol prisutna. Ranije je bol išla od lumbalnog dijela kičme
preko gluteusa, kukova, prepona, prednjeg dijela butine spuštala se do koljena i tu se završavala. Sada iz donjih leđa udara direktno u vanjsku stranu koljena. Ostatak noge me ne boli. Stvarno čudno. Ranije me boljelo nakon pređenih 100-200 metara hoda. Sada me zaboli tek nakon 3-4 kilometra.

Inače kada sam prije mjesec dana prvi put u životu fasovao upalu sinusa bol u nozi je nestala jer je valjda bol donekle i psihosomatska. Fokus sam bio preusmjerio na liječenje sinusa.
Klitemnestraaa

#184 Re: discus herniae

Post by Klitemnestraaa »

Imam 19 godina i discus herniju, kao i lordozu. Glava i vrat su mi previše "izbočeni" naprijed pa sad idem na vježbe da to ispravim.
Može li to biti uzrok d. hernije (po mojoj logici da, po logici mog doktora ne)? Ako ispravim lordozu, odnosno vratim vrat u prirodan položaj (što se valjda može vježbama?), da li će se tada vratiti ta tekućina na mjesto? (d.h. mi je na nivou c-5 ili 6, tako nešto, radila MRI)
Trenirala odbojku, išla na fitnes, nije manjak aktivnosti, ima genetike tu (mama operisala d.h. vratni dio isto), ali ne znam konkretno od čega je, kako da spriječim daljnju štetu, ne mogu da vjerujem da me ovo pogodilo ovako mladu. :shock:
tagomago

#185 Re: discus herniae

Post by tagomago »

o dragi diskopati! :mrgreen:

ja ću reći šta su meni savjetovali od endokrinologa do specijalista; što više vit D i Ca konstantno (prvi put kad sam popila mlijeko nakon deceniju čini mi se da su mi se kosti tresle u fazonu, šta se upravu zbilo), s vremena na vrijeme fizikalne (magnet, struja, uz) + vježbe za jačanje lumbalnog sloja mišića. kažu, lezi, sjedi, odmori - ležanje, sjedenje, dugotrajan rad bez lagane kretnje zaboraviti.
mene na promjenu vremena potkoči desna strana (one "nevidljive hlače koje stežu" :mrgreen:) i bol ide do koljena. tada ustanem i stojim rukama nasloljena na štok od vrata, a noge kao podignem, da oslobodim pritisak. it helps, pa eto... akrobate :mrgreen:

zanima me ima li iko link/pdf za kvalitetan program vježbi za diskopatiju?

@Klitemnestraaa, meni su 24 i evo dvije godine kako s tim imam problema, ove godine nešto intenzivnije. u porodici niko ništa ni slično nema, čak ni oni 70+, očito niko nije premlad za to, nažalost. :)
Dr.medicine

#186 Re: discus herniae

Post by Dr.medicine »

tagomago wrote:o dragi diskopati! :mrgreen:

ja ću reći šta su meni savjetovali od endokrinologa do specijalista; što više vit D i Ca konstantno (prvi put kad sam popila mlijeko nakon deceniju čini mi se da su mi se kosti tresle u fazonu, šta se upravu zbilo), s vremena na vrijeme fizikalne (magnet, struja, uz) + vježbe za jačanje lumbalnog sloja mišića. kažu, lezi, sjedi, odmori - ležanje, sjedenje, dugotrajan rad bez lagane kretnje zaboraviti.
mene na promjenu vremena potkoči desna strana (one "nevidljive hlače koje stežu" :mrgreen:) i bol ide do koljena. tada ustanem i stojim rukama nasloljena na štok od vrata, a noge kao podignem, da oslobodim pritisak. it helps, pa eto... akrobate :mrgreen:

@Klitemnestraaa, meni su 24 i evo dvije godine kako s tim imam problema, ove godine nešto intenzivnije. u porodici niko ništa ni slično nema, čak ni oni 70+, očito niko nije premlad za to, nažalost. :)
endokrinolog je subspecijalista. po tebi ispade neki lijevi dr, cisto toliko (ipak su ti ljudi zavrsili fax od 6g, specijalizaciju od 4 g i subspecijalizaciju od 2g)
tagomago

#187 Re: discus herniae

Post by tagomago »

Dr.medicine wrote:
tagomago wrote:o dragi diskopati! :mrgreen:

endokrinolog je subspecijalista. po tebi ispade neki lijevi dr, cisto toliko (ipak su ti ljudi zavrsili fax od 6g, specijalizaciju od 4 g i subspecijalizaciju od 2g)
gdje to vidiš, da sam neupućena, tita ti? :mrgreen: zar mora biti hijerarhijski rečeno? možda sam išla obratnim redoslijedom? nasumično?
uzgred rečeno, dotični endokrinolog ne samo da je subspec. endokrinologije nego je i doktor (akademska titula).
ali de da budemo površni do kraja :lol:
zeljkob

#188 Re: discus herniae

Post by zeljkob »

Moram priznati da sam bio na mnogim forumina u vezi ovog problema, a danas sam se uključio i na ovaj samo da iznesem svoje iskustvo (jako bolno), možda nekom olakšam stvar.
Mučio sam se 2.5 godine ko Isus na križu od bolova u lijevoj nozi (do koljena). Obišao sam sve doktore u regiji (Hrvatska, Srbija, Crna Gora) jer sam se razočarao u domaće. Kad sam sve to obišao tek onda nisam imao dvije iste dijanoze. Išle su od operacije do našeg doktora koji mi je rekao da foliram i da sam zdrav.
Naravno onda mi je ostao samo Internet te sam se snalazio kako znam i umijem. Prvo, za diskus herniju ili bez (kao kod mene) treba probati razvlačenje. Vidim da se mnogi vješaju na vrata. U pretraživanju Interneta treba koristiti izraz trakcija (traction), ima bezbroj članaka o ovoj terapiji. Ja sam išao u Zenici na ovaj tretman. Kod ovog tretmana nije samo razvlačenje, tu je laser, struje, masaža pa tek onda razvlačenje. Ova tehnika pomaže više ljudima koji imaju diskus herniju nego onima bez.
Drugo, smanjenje tjelesne težine (makar 1 kg) je izuzetno važno. To sam postigao regulisanjem ishrane. Prije sam govorio "alaj sam se najeo" a sada govorim "alaj sam se napaso".
Treće, obavezno vježbati. Vidio sam ljude koji su vježbali na svoju ruku pa su "pokvarili" i ono što su imali. Danas upražnjavam Reganove vježbe.
Na kraju kad sam sve ovo prošao ostala mi je mogućnost da probam sa glupostima u koje ni sam ne vjerujem. Dođete (psihološki) u tu fazu da bi uradili sve samo da bol prođe. Tu glupost sam našao na Internetu a zove se goveđi želatin. Trošio sam ga mjesec dana. Danas normalno hodam (a vjerujem da ću brzo i protračati bez obzira što mi je 60).
Znam da će mnogi reči da je to glupost jer sam i ja to govorio. Možda sve ovo nije zbog želatina nego ima udjela i ono prije što sam radio; zato sam sve ovo i opisao.
Big Ang

#189 Re: discus herniae

Post by Big Ang »

Šta je goveđi želatin? :?
zeljkob

#190 Re: discus herniae

Post by zeljkob »

Žene ga koriste kad prave kolače. U svakoj samoposluzi se može kupiti. Pakovan je kao prašak za pecivo. Piše na njemu želatin. Bitno je da je goveđi.
G.Buffon

#191 Re: discus herniae

Post by G.Buffon »

zeljkob gdje si isao na "razvlacenje" u Zenici i da li se radi o strucnom licu? Nekad sam to probao vani i nisam znao da to rade i kod nas.
Koliko znam poenta je u mashini na koju te zavezu i koja se programira na odredjenu silu.
Deeney

#192 Re: discus herniae

Post by Deeney »

Da se i ja chekiram. D. Hernia na dva nivoa (lumbalno-sakralna regija). Na jednom ruptura diska uz protruziju i obostrana radikulopatija. Na drugom nivou je disk nabubrio i samo cekam kad ce i on puci. Djelimicna stenoza kicmenog kanala. Prosle godine uzasni bolovi niz nogu, bol u koljenu, nisam mogla ispruziti nogu do kraja. Fizikalna, lijekovi za bolove, nema sta nisam probala - Voltaren, Indometacin, Dexamen, injekcije koktela i na kraju infuzije Neodolpasse. Tek nakon sedme infuzije se stanje smirilo. Vertebrolog kaze da jos nije za operaciju. Sva sreca! Vjezbam redovno, kilaza je pod kontrolom, uzimam redovno C vitamin. Uzimala sam i zelatin (kupila u Bademu, govedji), ali nisam primijetila nikakvo poboljsanje. Kupila sam i TENS/EMS aparat i ukljucujem sebi s vremena na vrijeme, kad uhvati. Jos nisam probala trakciju, to je sljedece. Prije par dana su opet krenuli bolovi u koljenu i lumbalnom dijelu, nadam se da nece biti kao prosle godine. Za sada sam na Indometacinu i djeluje. Barem mogu spavati u komadu 3-4 sata. :) Je li iko radio trakciju, koga preporucujete? Cula sam da su to radili u FM poliklinici na Grbavici.
zeljkob

#193 Re: discus herniae

Post by zeljkob »

Razvlačenje je baš kako ste opisali. Dakle stol iz dva dijela sa kompjuterom koji regiliše silu. Pošto sam razvlaćio donji dio (L4/L5) gornji se fiksira tako da se razvlači samo donji dio. Napominjem da se ne ide odmah na stol. Prije toga je priprema: laser, dvije vrste struja, masaža i sl. Dečko je završio medicinu a zatim ovo specijalizirao u Turskoj. Pošto ovdje ne smijem javno iznositi reklame javite mi se na moj mail pa ću vam obezbijediti broj mobitela.
G.Buffon

#194 Re: discus herniae

Post by G.Buffon »

zeljko,
Iz nekog nepoznatog razloga ne uspijevam poslati vam privatnu poruku. Hajte molim vas vi posaljite meni ime terapeuta i broj telefona na PM.
Hvala
Big Ang

#195 Re: discus herniae

Post by Big Ang »

G.Buffon wrote:zeljko,
Iz nekog nepoznatog razloga ne uspijevam poslati vam privatnu poruku. Hajte molim vas vi posaljite meni ime terapeuta i broj telefona na PM.
Hvala
ja sam mu poslala pp, ali očito rijetko dođe na forum :cry:
i ja bih kontakt telefon :D
ja nisam ja

#196 Re: discus herniae

Post by ja nisam ja »

I ja bih
sarajevo_84

#197 Re: discus herniae

Post by sarajevo_84 »

Image

Ima li neko slično iskustvo, čekati "čudo" da bol prestane, koje lijekove ste koristili protiv bolova, ili pod nož?

Ako je operacija u pitanju, kojeg neurohirurga preporučujete?
Kakvo je mišljenje o dr. Sefi?
Pozz
ja nisam ja

#198 Re: discus herniae

Post by ja nisam ja »

Izgleda cekaj cudo da prestane. Ni meni nisu dugo dali tablete samo jedan privatni mi e dao Ibuprofen. Uzmi njega za bolove je odlican
saga

#199 Re: discus herniae

Post by saga »

Dodjo da vidim koliko dugo ljude u prosjeku boli, ne bil se utjesila, a naidjoh na postove koji spominju godinu dana u krevetu. Kako ste izdeverali :sad:

Mene bol prati malo jace od pola godine. Dvije ture fizikalnih. Bol je bila stalna, povremeno jaka, ali izdrzljiva. Mogla sam funkcionisati, tj. ici na posao.
Juce sam pozalila sto sam se probudila. Ne mogu duze od 20sec u nelezedjem polozaju izdrzati. Odlasci u wc donose nesnosne mucnine i nesvjestice od boli. Tako da gledam da ne pijem puno tecnosti, da ne bih morala cesto ici. Pijem neke Rantudil Forte tablete i stavljam Voltaren cepice. Ali osim jos dodatnih zelucanih tegoba od tableta, ne pomaze uopste.
Jest da su ovi nesnosljivi bolovi poceli tek juce, ali ne smanjuju se ni na sekundu, i strah me koliko bi mogli trajati.

Kod doktora idem tek u cetvrtak. Ako 'vako nastavi ne znam ni kako da se odvucem.
ja nisam ja

#200 Re: discus herniae

Post by ja nisam ja »

Tablete lavlje kandze ali direktno iz Amerike. Dobih ih slucajno i preporodjena,ove nase ne valjaju. Ako imate nekog da vam donese probajte meni su super
Post Reply