Koliko smo mi u stvari nepismeni i zašto (zbog koga) ?!?!?!?

Naučna otkrića, edukacija, školstvo, univerziteti, fakulteti...
Post Reply
drug_komesar

Post by drug_komesar »

madner wrote:
drug_komesar wrote:
Fiore wrote:Bas bih volio da te upoznam i da vidim to tvoje idealno studiranje.. bas me interesuje kako si to postigao.. :)
red
rad
i disciplina

:D
Štreber klasični uparen sa dozom elitizma i malo snobizma. :shock:

Kakvo je to razmišljanje, pa ne studira nas previše nego premalo. Treba odvostručit broj studenata.
Selekcija se vrši u stvarnom svijetu, gdje nikog ne zanimaju ocjene nego samo rezultati.

Probaj na Oxfordu održat ispit gdje je prolaznost 2%. Ako je prolaznost 90% u tri roka to je 99.9%!
predvidio sam slican komentar.

kad spominjes oxford, znas li uvjete upisa na oxford?
evo ti uslovi upisa na studij ekonomije:
http://www.admissions.ox.ac.uk/courses/enreq.shtml
obrati paznju na biljeske na dnu stranice
logicno je da ima najvecu prolaznost elitni univerzitet koji za uslov upisa navodi odlicno poznavanje matematike, latinskog ili grckog, savrseno poznavanje engleskog jezika itd.
od podnesenih prijava koje ispunjavaju uslove prihvate 13%.
ja ne znam naseg studenta koji bi ispunio navedene uslove, da aplicira a kamo da bude prihvacen. ti?
madner

Post by madner »

drug_komesar wrote: predvidio sam slican komentar.

kad spominjes oxford, znas li uvjete upisa na oxford?
evo ti uslovi upisa na studij ekonomije:
http://www.admissions.ox.ac.uk/courses/enreq.shtml
obrati paznju na biljeske na dnu stranice
logicno je da ima najvecu prolaznost elitni univerzitet koji za uslov upisa navodi odlicno poznavanje matematike, latinskog ili grckog, savrseno poznavanje engleskog jezika itd.
od podnesenih prijava koje ispunjavaju uslove prihvate 13%.
ja ne znam naseg studenta koji bi ispunio navedene uslove, da aplicira a kamo da bude prihvacen. ti?
Mislim da je ona mala štreberka što je ovdje studirala pa otišla tamo bila najbolja, samo nisam siguran jel Oxford ili Cambridge. Znači da, znam jednu osobu. :D
To se zove klasični univerzitet, koji se u praksi pokazao kao dosta ne praktičan. Ali prestižan jest. Što i jest bila poenta -> snobizam i elitizam.
Meni je puno zanimljiviji recimo TU Minhen.

No nije to klućna tačka, poenta je što tih 87% ima kolko drugih engleskih univerziteta? Mi imamo premal procenat akademsko obrazovanih ljudi i treba povečat tu bazu. Nakon toga možemo razmišljati o selekciji.
profi25

Post by profi25 »

uvjek dobar gost wrote:Lično ja nisam pričao o primanjima... il poredio biznismene i studente...

Postavljao sam pitanje studentima koji ne razmišljaju u naprijed o svojoj sudbini... već se ponašaju kao da studiraju... u Belgiji, Holandiji il već gdje..

posleije studija ih čeka neizvjesna budućnost, a studentski standard da ne spominjem il koliko u stvari košta studij u Sarajevu, koliko u Mostaru... Banjoj Luci.. il gdje već ima Univerziteta.....

Pitanje je retoričko... jesu li studenti najprogresivniji sloj društva, bili trebali biti.., kako ih probuditi i stimulisati.. i zašto nisu...
ti meni nekako djelujes ogorcen i kao sve je lose bla bla... :x
posebno istices neke seljake-studente koji nista ne rade nego setaju sarajevom :roll:
ja ti mogu reci da ti isti najbolje uce i ne razmisljaju ogorceno da nece naci posao, nego uce i trude se ljudi, zavrsavaju i zaposle se :)
i onda ih sarajevski vjeciti studenti preziru i pricaju kako nema posla i kada ga vec nema zasto bi studirali :-) a ne zele biti ni sankisti i cevabdzije onda Sta...spavaju do podne :shock:
drug_komesar

Post by drug_komesar »

madner wrote:Mislim da je ona mala štreberka što je ovdje studirala pa otišla tamo bila najbolja, samo nisam siguran jel Oxford ili Cambridge. Znači da, znam jednu osobu. :D
To se zove klasični univerzitet, koji se u praksi pokazao kao dosta ne praktičan. Ali prestižan jest. Što i jest bila poenta -> snobizam i elitizam.
Meni je puno zanimljiviji recimo TU Minhen.

No nije to klućna tačka, poenta je što tih 87% ima kolko drugih engleskih univerziteta? Mi imamo premal procenat akademsko obrazovanih ljudi i treba povečat tu bazu. Nakon toga možemo razmišljati o selekciji.
:? interesantna tvrdnja

nejse

samo da rezimiram ideju tvog sistema
pustit cemo da se na fakultete upise ko hoce, trositi na njih ogranicene resurse i kopati i rukama i nogama da svi diplomiraju. kada zavrse onda cemo pravit selekciju slabo obrazovanih kadrova kojima smo umanjili i vrijednost diplome i broj radnih mjesta.

alternativa je
poostriti uvjete upisa na fakultet i uvjete prolaznosti i dobiti strucnjake cim zavrse fakultete. vremenom izgraditi prestizan univerzitet i tako olaksati uposlenje i specijalizaciju kadrova i povecati akademski prestiz i vrijednost i kvalitet znanja i diplome.

teska dilema...
tempora

Post by tempora »

nauka tezi istini.ucimo! :)
madner

Post by madner »

drug_komesar wrote: :? interesantna tvrdnja

nejse

samo da rezimiram ideju tvog sistema
pustit cemo da se na fakultete upise ko hoce, trositi na njih ogranicene resurse i kopati i rukama i nogama da svi diplomiraju. kada zavrse onda cemo pravit selekciju slabo obrazovanih kadrova kojima smo umanjili i vrijednost diplome i broj radnih mjesta.
Potpuno zastarjelo razmišljanje. Da nisi bio član SKJ?
Glavni resurs svake zemlje je ljudski potencijal. Dakle proširenjem baze obrazovanih kadrova povečava se šansa da će ti ljudi biti u stanju pokrenuti svoj biznis i pridonjiti društvu u polju za koje su se odlučili.
Ljudi stvaraju mjesta, ne diktira više centralni komitet.
Niko neće praviti selekciju kad završe, tržište će se samo pobrinuti za to. Nikakva diploma ne treba, niti može biti garanacija za lagodan život.

Nije to pitanje smanjivanja kriterija, nego postavljanja apsolutnog kriterija.

Znaći da bi bio primljen moraš imat 30p, a ne moraš biti u x% onih što apliciraju. To nije kriterij, nego čisti zaštitni mehanizam guildova iz srednjeg vijeka.

drug_komesar wrote: alternativa je
poostriti uvjete upisa na fakultet i uvjete prolaznosti i dobiti strucnjake cim zavrse fakultete. vremenom izgraditi prestizan univerzitet i tako olaksati uposlenje i specijalizaciju kadrova i povecati akademski prestiz i vrijednost i kvalitet znanja i diplome.

teska dilema...
Stručnjak poslje bilo kojeg stepena opšteg obrazovanja (a fakultet je upravo to) je oksimoron. Ono što se može postići jeste da se ti ljudi nauče pravilnom načinu razmišljanja i steknu potrebne vještine da sutra mogu u svom fahu postat stručnjaci.
Konkurencija za visoko kvalifikovana radna mjesta će dati bolje rezultate nego veći ulazni prag koji će vršiti prisilnu selekciju, kako ne bi završilo više ljudi nego što je nekom poželjno.
drug_komesar

Post by drug_komesar »

madner wrote:Potpuno zastarjelo razmišljanje. Da nisi bio član SKJ?
Glavni resurs svake zemlje je ljudski potencijal. Dakle proširenjem baze obrazovanih kadrova povečava se šansa da će ti ljudi biti u stanju pokrenuti svoj biznis i pridonjiti društvu u polju za koje su se odlučili.
Ljudi stvaraju mjesta, ne diktira više centralni komitet.
Niko neće praviti selekciju kad završe, tržište će se samo pobrinuti za to. Nikakva diploma ne treba, niti može biti garanacija za lagodan život.

Nije to pitanje smanjivanja kriterija, nego postavljanja apsolutnog kriterija.

Znaći da bi bio primljen moraš imat 30p, a ne moraš biti u x% onih što apliciraju. To nije kriterij, nego čisti zaštitni mehanizam guildova iz srednjeg vijeka.
izgubio sam volju da se prepirem, ima u sociologiji za srednju skolu dio o devalvaciji diploma pa procitaj, mozda shvatis princip. ima statistike, jednostavno je objasnjeno, ima cak i slicica...
madner wrote:Stručnjak poslje bilo kojeg stepena opšteg obrazovanja (a fakultet je upravo to) je oksimoron. Ono što se može postići jeste da se ti ljudi nauče pravilnom načinu razmišljanja i steknu potrebne vještine da sutra mogu u svom fahu postat stručnjaci.
Konkurencija za visoko kvalifikovana radna mjesta će dati bolje rezultate nego veći ulazni prag koji će vršiti prisilnu selekciju, kako ne bi završilo više ljudi nego što je nekom poželjno.

poenta nije u procesu obrazovanja vec u stecenom znanju. ako dobijes dovoljno znanja na fakultetu mozes biti strucnjak kada ga zavrsis. nije fakultet samo teorija, kao u spomenutom minulom vaktu pa da te "opreme" za crno-bijeli svijet.

odjava
jefferson

Post by jefferson »

madner wrote:
drug_komesar wrote:
Fiore wrote:Bas bih volio da te upoznam i da vidim to tvoje idealno studiranje.. bas me interesuje kako si to postigao.. :)
red
rad
i disciplina

Štreber klasični uparen sa dozom elitizma i malo snobizma. :shock:

Kakvo je to razmišljanje, pa ne studira nas previše nego premalo. Treba odvostručit broj studenata.
Selekcija se vrši u stvarnom svijetu, gdje nikog ne zanimaju ocjene nego samo rezultati.

Probaj na Oxfordu održat ispit gdje je prolaznost 2%. Ako je prolaznost 90% u tri roka to je 99.9%!
Nebih se bas slozio. Jer ljudi koji prodju kvalifikaciju za Oxford prolaze i ispite.
Prava selekcija nastaje nakon studiranja u poslovnom svijetu.
Dragi studenti, danas ako hocete vani da nadjete posao bolje da razmisljate o postdiplomskom jer fakultetska diploma danas nije sto je bila prije 20g!
madner

Post by madner »

drug_komesar wrote:
izgubio sam volju da se prepirem, ima u sociologiji za srednju skolu dio o devalvaciji diploma pa procitaj, mozda shvatis princip. ima statistike, jednostavno je objasnjeno, ima cak i slicica...
:lol:
Pa zar vas nas nisu naučili kako se konstruiše argument do druge godine?
Ko je objavio tu tezu, gdje je objavljenja i jel prošla peer review?
Socijologija srednje škole nije vrh te nauke, i sasvim sigurno ne predstavlja naučnu tezu.

drug_komesar wrote: poenta nije u procesu obrazovanja vec u stecenom znanju. ako dobijes dovoljno znanja na fakultetu mozes biti strucnjak kada ga zavrsis. nije fakultet samo teorija, kao u spomenutom minulom vaktu pa da te "opreme" za crno-bijeli svijet.

odjava

Sada samo pokazuješ kolko ne znaš. Kad završiš koji fakultet bit češ stručnjak za šta? Specalizacija se vrši poslje školovanja, to su još temelji.
Last edited by madner on 07/02/2008 08:30, edited 1 time in total.
madner

Post by madner »

jefferson wrote: Nebih se bas slozio. Jer ljudi koji prodju kvalifikaciju za Oxford prolaze i ispite.
Prava selekcija nastaje nakon studiranja u poslovnom svijetu.
Dragi studenti, danas ako hocete vani da nadjete posao bolje da razmisljate o postdiplomskom jer fakultetska diploma danas nije sto je bila prije 20g!
To je moj argument.
Svako može dati ispit koji niko neće položit, i to neće imati nikakve veze sa ljenošću studenata. Kod nas je još ruski način selekcije, tj. postavi kriterij što visočije i proizvoljnije, jel planirani broj radnih mjesta je ograničen, pa nek se bore.
Znači nemam ništa protiv postavljanja kriterija, ali taj kriterij treba biti u skladu sa gradivom i nekim normama.
uvjek dobar gost

Post by uvjek dobar gost »

profi25 wrote:
uvjek dobar gost wrote:Lično ja nisam pričao o primanjima... il poredio biznismene i studente...

Postavljao sam pitanje studentima koji ne razmišljaju u naprijed o svojoj sudbini... već se ponašaju kao da studiraju... u Belgiji, Holandiji il već gdje..

posleije studija ih čeka neizvjesna budućnost, a studentski standard da ne spominjem il koliko u stvari košta studij u Sarajevu, koliko u Mostaru... Banjoj Luci.. il gdje već ima Univerziteta.....

Pitanje je retoričko... jesu li studenti najprogresivniji sloj društva, bili trebali biti.., kako ih probuditi i stimulisati.. i zašto nisu...
ti meni nekako djelujes ogorcen i kao sve je lose bla bla... :x
posebno istices neke seljake-studente koji nista ne rade nego setaju sarajevom :roll:
ja ti mogu reci da ti isti najbolje uce i ne razmisljaju ogorceno da nece naci posao, nego uce i trude se ljudi, zavrsavaju i zaposle se :)
i onda ih sarajevski vjeciti studenti preziru i pricaju kako nema posla i kada ga vec nema zasto bi studirali :-) a ne zele biti ni sankisti i cevabdzije onda Sta...spavaju do podne :shock:
Sad vidjeh nemam mnogo vremena sad pa samo kratko, ne neke nego 98% ljudi su to koji ti ne daju skriptu, koji se istina bore i uče ali pri tome ih za sve ostalo zaboli neka stvar, ja sam završio i zaposlio sam se radim posao koji me ispunjava, ne nosim kravatu jer sam sam to izabrao i kad zbog istog tog posla odem u neki od gradova il sela odakle su stigli ti studenti zapitam se mnoge stvari, nije ova napaćena zemlja Belgija, Holandija, češka il šta već... ovo zemlja je socijalne i svake druge nepravde, nakaradnog sistema vrijednosti, nakaradnoh moralnoh uzusa... nakaradnog zdravstvaenog sistema... mladi i studenti umjesto da to prepoznaju i reaguju kao protuotrov... oni bez razmišljanja prihvataju stanje kao zadato i saginju se pred svim i svačim...

Procenat ljudi koji su visokoobrazovani u BiH je 3%.... a nepismenih imamo sad već skoro 30%.......stereotipe da su sarajlije mrcine i da samo piju, puše, zajebaju se i spavaju.... odavno ne prihvaćam.... u svakom žitu ima kukolja...

A posla ima samo neće više niko LOPATE... brko moj... živimo u sranju a nećemo sebi da priznamo jer vidimo fol svjetla velegrada......
pita_zeljanica

Post by pita_zeljanica »

ja studiram da bi kasnije dobila dobar posao koji bi mi omogucio kupovanje raznih cipela, torbica i istale opreme.. :D
madner

Post by madner »

pita_zeljanica wrote:ja studiram da bi kasnije dobila dobar posao koji bi mi omogucio kupovanje raznih cipela, torbica i istale opreme.. :D
Šminka. :D
pita_zeljanica

Post by pita_zeljanica »

barem imam namjeru sama sebi zaraditi..ne trazim sponzora.. :D
madner

Post by madner »

Pa misli li iko na nas sponzore?

Ja sam studiro da mogu biti sponzor. :D
uvjek dobar gost

pita_zeljanica wrote:ja studiram da bi kasnije dobila dobar posao koji bi mi omogucio kupovanje raznih cipela, torbica i istale opreme.. :D
Barem to neki /e studiraju da bi se udali/e....
ali kad počneš zarađivati tu platu, vidjeti ćeš kako malo para ima za torbice, cipelice... i sličnu dodatnu opremu......
Sit svega

Post by Sit svega »

Imamo i one što studiraju "zbog papira"
pita_zeljanica

Post by pita_zeljanica »

sada ozbiljno.. :D

zasto studiram? ne bi mogla zamisliti da radim jedan te isti posao cijeli zivot. treba mi neki izazov, da se na neki nacin dokazujem...i kada covjek ima zavrsen fakultet posjeduje podlogu da bude sposoban za razlicite poslove..
moram priznati da mi se svidja ovo sto studiram..i da moja perspektiva nije losa..ne radi se samo o zaradjivanju novca..bitno je da se covjek pronadje u necemu..sto ga ispunjava..naravno, vremenom je svaki posao samo "posao"..ali uvijek postoji mogucnost nadogradjivanja znanja...gdje covjek mora opet sve nanovo uciti..i to moze biti interesantno..

a to za papire?.. :D

svaki strani student u njemackoj ima pravo na boravak ukoliko pronadje posao..pa eto..valjda ce uspjeti kada zavrsim.. :D
Lace

Post by Lace »

Sit svega wrote:Imamo i one što studiraju "zbog papira"
ta sam :D ako se misli na papir na kojem pise diploma sto povlaci VSS u radnoj knjizici :D
Fiore

Post by Fiore »

Studiram kako bi upoznao i naucio puno toga.. svako za sebe.. prvo ce me to pitati na sudnjem danu.. :D
Fiore

#196 Re: we

Post by Fiore »

uvjek dobar gost wrote:
Fiore wrote:Prisutni... Idemo studirati i lagati jedni druge... dok se mnogi gaze po fakultetima u Bosni.. guzonje fino skoluju svoje vani.. :x I bas njih briga za omladinu u Bosni... sve prodase... :x
Zar nisi skontao hajvanu bosansko-hercegovački da se sve vrti u krug-... političari lažljivi sa pozicije na poziciju iz vlade u skupštinu iz skupštine u kanton iz kantona u opštinu il obratno dok se njihova djeca treniraju da zauzmu njihove pozicije... i da i oni sami (jer su kvalifikovaniji od nas koji smo se obraztovali ovdje) zauzmu njihove pozicije.....

Začarani krug.., ali nema veze vidi sifona onoj u drugom redu....il vidi mi mobitela !
Koga ti nazivas Hajvanom bosansko-hercegovackim.. :angry:
pita_zeljanica

Post by pita_zeljanica »

Ja sam studiro da mogu biti sponzor
i kako ti ide? :D
madner

Post by madner »

pita_zeljanica wrote:

Ja sam studiro da mogu biti sponzor
i kako ti ide? :D
Trenutno mogu biti sponzor za jufku, jednom do dva puta mjesečno.
uvjek dobar gost

#199 Re: we

Fiore wrote:
uvjek dobar gost wrote:
Fiore wrote:Prisutni... Idemo studirati i lagati jedni druge... dok se mnogi gaze po fakultetima u Bosni.. guzonje fino skoluju svoje vani.. :x I bas njih briga za omladinu u Bosni... sve prodase... :x
Zar nisi skontao hajvanu bosansko-hercegovački da se sve vrti u krug-... političari lažljivi sa pozicije na poziciju iz vlade u skupštinu iz skupštine u kanton iz kantona u opštinu il obratno dok se njihova djeca treniraju da zauzmu njihove pozicije... i da i oni sami (jer su kvalifikovaniji od nas koji smo se obraztovali ovdje) zauzmu njihove pozicije.....

Začarani krug.., ali nema veze vidi sifona onoj u drugom redu....il vidi mi mobitela !
Koga ti nazivas Hajvanom bosansko-hercegovackim.. :angry:

a joooj... ne iz konteksta, mislio sam ja prvo na sebe, pa onda tek na one koji to neće sebi da priznaju... neće da priznaju da preskupo plaćaju / plaćali smo visokoobrazovanje koje nije baš adekvatno i koje nam ne osigurava ... budućnost... bez štela, podmazivanja,čučanja, klečanja i nagu..vanja...

A Fiore ti znaš u stvari kako ja razmišljam.... izvinjenje svima...
Lace

Post by Lace »

ma joj sta se izivinjavas...svi smo mi hajvani :D :D
Post Reply