NOTARI !!!!!???(još jedan oblik krađe od građana)......

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
Citizen-X

Post by Citizen-X »

asenci wrote:
Osim toga, od svake zarade notar izdvaja 75% drzavi, sto advokati nisu imali obavezu raditi ( notar je kombinacija drzavne funkcije i privatnog biznisa), tako da su vas, raja, advokati vise pljackali
Koleginice buduca,

samo da ispravim u II navoda.

I

notar u FBiH, jedino sto drzavi placa jeste 17% PDV-a na uplaceni iznos (u Republici Hrvatskoj to iznosi 70%, a kod nas u FBiH samo PDV - i na taj nacin je budzet FBiH mjesecno ostecen za oko 16 miliona KM ukoliko bi se primjenjivao hrvatski nacin javnog odvjetnistva, te bi se ugovor mogao sastavljati kod odvjetnika a ovjeravati kod notara - gore iznad se nalazi i Zakon i Javnom Biljeznistvu FBiH i Tarifa O nagradama i naknadi za rad Javnih Biljeznika.

II

Nakon zavrsenog pravnog faxa, polozenog pravosudnog i jos 3-5 godina rada u praksi, se moze postati advokat
IIa. al u slucaju da u mjesnoj Advokatskoj Komori imaju upraznjenih mjesta (postoji kvota)
IIb. taksa za upis u adv. ne iznosi 2.000,00 KM nego 10.000,00 KM.
te se jos svaki mjesec placa po 50,00 KM.
Drago mi je da u ovoj drzavi ima pametnih ljudi jos.
Samo naprijed.
Vinja ho's se udat :D
asenci

Post by asenci »

Morao sam na ovo ipak odgovoriti.Djevojka je totalno u pravu sto se tice poreza.Ne ostaje notaru zarada,nego 75% ide drzavu + pdv.

Hahahahhahah :)

Dugo se lijepse nisam nasmijao, od kad je Arkan umro.

Pa jesil ti covjece normalan, evo ti ZAKON i Tarifa

http://www.vladatk.kim.ba/Ministarstva/ ... OTARE_.pdf

http://www.fbihvlada.gov.ba/bosanski/za ... nistvu.htm

U kojim decidno stoji, da NOTAR PLACA JEDINO POREZ NA DODANU VRIJEDNOST.

Ako znas citat otvori pa procitaj bolan; il trazi od nekog da ti procita i pojasni, nema stvarno svrhe treba ti sve crtat, i jos ti nacrtam pa glupost izvalis.
klixober

Post by klixober »

E fakat svakakvih likova na ovom forumu :D
Sta je,nemas musterija danas u advokaturi pa surfas malo?
Ja cu zadnji put ponoviti.Notari placaju porez(ne pdv) od zarade na kraju godine.Moj rodjak ima da plati drzavi 20 000KM.
Ocigledno je da si se ti prijavio na forum da seres samo na notare zbog svoje zarade i ne vidim svrhu zasto bih se s tobom vise prepucavao,ima i ljepsih tema na forumu,a ti nastavi da pokusas nekoga ubijediti da su advokati edukovani da bi radili notarski posao.Ovo mi sve zvuci kao da se ocni ljekar buni sto ne moze da radi kao hirurg i sto hirurg vise zaraduje.Naravno da ne moze jer da bi postao hirurg moras se specijalizirati za to.Mozda bi i ocni ljekar mogao operisati srce kada bi malo jos knjiga procitao,ali on jednostavno nije specijaliziran za to i ne moze raditi dobro taj posao kao neko ko se specijalizirao za hirurga.Tako i advokati ne mogu raditi notarski posao jer nisu specijalizirani za to.
Sada definitivno vozdra,imam ljepsih tema.
asenci

Post by asenci »

komeba wrote:E fakat svakakvih likova na ovom forumu :D
Ja cu zadnji put ponoviti.Notari placaju porez(ne pdv) od zarade na kraju godine.Moj rodjak ima da plati drzavi 20 000KM.
Ocigledno je da si se ti prijavio na forum da seres samo na notare zbog svoje zarade i ne vidim svrhu zasto bih se s tobom vise prepucavao,ima i ljepsih tema na forumu,a ti nastavi da pokusas nekoga ubijediti da su advokati edukovani da bi radili notarski posao.Ovo mi sve zvuci kao da se ocni ljekar buni sto ne moze da radi kao hirurg i sto hirurg vise zaraduje.Naravno da ne moze jer da bi postao hirurg moras se specijalizirati za to.Mozda bi i ocni ljekar mogao operisati srce kada bi malo jos knjiga procitao,ali on jednostavno nije specijaliziran za to i ne moze raditi dobro taj posao kao neko ko se specijalizirao za hirurga.Tako i advokati ne mogu raditi notarski posao jer nisu specijalizirani za to.

Pa svakako da i trebas traziti ljepse teme, ova nije za tebe, kad raspolazes iskljucivo lazima.

Sljedeca stvar, a javnosti nije poznata jeste da notar ne samo da radi ugovore, nego cini i sljedece, sva privredna drustva u BiH sada ne mogu da imaju sjednicu privrednog drustva bez prisustva notara, on otvara i zatvara njihov razgovor, prema sljedecoj tarifi: (cijela tarifa http://www.vladatk.kim.ba/Ministarstva/ ... OTARE_.pdf )

"
Privredna drustva Tarifni broj 7

(1) Za notarsku obradu osnivackih akata privrednih drustava odredit ce se nagrada po tar. Broju 1, uvecana za 100%, ali najmanje 500, a najvise 5.000 bodova. Za potvrdu statuta privrednih drustava odredit ce se nagrada po tar. Broju 1., ali najmanje 350, a najvise 700 bodova
(2) Za saradnju notara kod notarskih poslova za drustva i druga pravna lica odredit ce se nagrada s obzirom na vrijednost osnovnog kapitala drustva i to:
1. za prisustvovanje na skupstini dionickog drustva ili drugog organizacionog oblika, ukljucujuci sastavljanje notarskog zapisnika, nagrada iznosi
VRIJEDNOST KAPITALA DRUSTVA ..........NAGRADA
Vrijednost osnovnog kapitala
10.000 KM............................................ 400,00 KM + PDV
Od 10.000 KM – 50.000 KM.................... 560,00 KM + PDV
50.000-500.000 KM................................1.200,00 KM + PDV
500.000 KM – 2 mil KM............................1.600 KM + PDV
Preko 2 miliona KM.................................2.000 KM + PDV

Ako notar prisustvuje skupstini vise od 3sata pripada mu dodatna naknada za svaki sat po 60 KM.
"

Znaci nijedno privredno drustvu u bih ne moze sjednicu pocet a da ne plati minimalno 400 KM do 2.000 KM sto ce notar tu sjediti 3h, a ako kojim slucajem oni duze budu pricali, morat ce po satu izdvojit na sumu jos 60 KM, a na sve to jos PDV!!!!!!

Znaci i da im totalno oduzmu posao rada ugovora opet bi perfektno zaradjivali.
vinja

Post by vinja »

komeba wrote:
vinja wrote:
komeba wrote:Hajde molim te,registrovao si se na ovaj forum samo da bi diskutovao o notarima i zelis me ubijediti da ti neko u familiji nije advokat ili ti licno :D
Ja sam rekao da su u Hrvatskoj notarske tarife nekoliko puta vece nego kod nas,nesrazmjerno sa razlikom u standardu izmedu Hrvatske i BiH.I tako je svugdje u BiH.Nase tarife su ubjedljivo najmanje u Evropi.
Kazes da znas nekoga cija je mama platila da bi postala notar.U tom slucaju i ti cinis krivicno djelo ako to znas,a ne prijavljujes.
Nemam ni ja namjeru s tobom polemizirati,sasvim mi je jasno zasto si se prijavio na forum.Zao mi je samo sto primitivci koji su zalutali u advokaturu preko stranackih veza i pali su na ispitu za notare vode kampanju protiv postenih ljudi kao sto je moj rodak koji su cijeli zivot ucili,radili,polagali ispite.I sada propalice koje nisu uspjeli to isto iz zavisti traze smanjivanje tarifa,jer gdje ce oni manje zaradivati.
Izvini, ja samo da te ispravim - u advokaturu se ne upada preko politickih veza Sistem je jednostavan - polozis pravosudni, pa advokatski ispit, odes u advokatsku komoru, uplatis 2.000KM i mozes raditi kao advokat. To je dostupno svima koji sve to ispolazu, pa imaju jos 2.000 KM.
Notara, pak, bira kantonalni ministar pravde, uz saglasnost federalnog. Ministri su postavljeni kao pripadnici ove/one stranke. Bira ga covjek iz stranke!!! Pa, ti meni sad reci da tu ne ide preko "stranackih veza"...

Sto se tice rodjaka koji je polagao notarski, ja ti vjerujem da ga je posteno polozio. Samo, za izbor mora biti stranacki nagodan. Osim toga, rodjak je morao imati pravosudni polozen. Pravosudni je mnogo, mnogo tezi i obimniji od notarskog, tako da nije strasan problem taj notarski. Ja sam polozila pravosudni, a kontam, ako Bog da i advokatski i notarski... Ucite, raja, super je ovo zanat...
a meni moja mama govorila - kakvo pravo, nes' nikad maknt' s biroa...Uglavnom imam najvecu platu u uzoj i siroj familiji :-D
Sjecam se dobro da je za advokatski ucio par mjeseci.Za notarski je vise od godinu dana isao po nekim seminarima,ucio non stop itd.Sada ne znam ocijeniti sta je teze,ali siguran sam da ako si vec advokat ili sudija nije lako izdvojiti godinu dana za ucenje i seminare da bi postao notar.
U pravu si sto se tice tezine ispita. Advokatski je bezze za nauciti, malo literature ima, samo sto je niska prolaznost...E, sad to malo sto im za nauciti moras pjevati kao slavuj.
Notarski ispit je "manji" od pravosudnog za krivicno pravo, ustavno i upravu. Oni koji su pravnici razumjece me. Znaci, ostaje ti najobimniji dio pravosudnog ( gradjansko, porodicno, nasljedno, obligacije, privreda, a k tomu jos i svi procesni zakoni vezani za te oblasti...). Jeste obimno gradivo, jeste i tesko, i kazu da pitaju do u detalje, ali kada si to vec 1x polozio ( na pravosudnom), pa jos pride radis kao sudija/advokat, e, sram ga bilo ko bar jednu od ovih oblasti - ne da zna, nego rastura. A, uglavnom su se za notare prijavljivali sudije i advokati. Onda se zapitam kako su ovo do sada radili, kad se toliko obucavaju za nesto za sta su se skolovali na faxu, vec 1x polagali i radili te stvari ko zna koliko godina. Za tog tvog ne znam, mozda je covjek bio krivicar, ali nesto mi krivicari nisu poletili u notare...
Istina je da postoji obavezan seminar, koji kosta 5.000 KM. Vjerovatno je tesko ici i na njega i raditi, ali se isplati na kraju... Ja ne bih ni spavala, ni jela, ni piskila...
vinja

Post by vinja »

komeba wrote:
asenci wrote:
I u RS ce notari naplacivati ovjeravanje.To mozes danas i u federaciji-odnijeti advokatu da sklopi ugovor,a notaru da ovjeri,samo sto ces platiti dva puta.Zato se i bune advokati koji nisu uspjeli poloziti za notara,jer niko nece placati dva puta nego ce direktno kod notara ici.
Opet laz, pa ti lazes non stop covjece, de prestani lagat i iznosit neistine jednu za drugome.

KOD NAS NE MOZES SASTAVIT UGOVOR NI KOD ADVOKATA NI KOD AUTORA OBLIGACIONOG PRAVA DR. ABEDINA BIKICA, NEGO ISKLJUCIVO KOD NOTARA I KOD NIKOG DRUGOG.

prestani lagat svijetu bolan, sta ti je, pa nisu ljudi nepismeni!
Ja ne znam kako tebe nije stid da pises non stop,pozdravio si se sa ove teme vec 10 puta.Ne lazem,advokat moze sastaviti ugovor,ali dzabe kada to notar moze ovjeriti.Tako niko nece dva puta ici da placa,nego ce direkt kod notara.Hajde pozdrav i fakat nema vise smisla da odgovaram provokatoru koji se samo registrovao radi ove teme.
Nije istina da advokat moze sastaviti ugovor. Mislim, moze BUKVALNO, ali pravno - NE.
Zakon o notarima je jasan kada propisuje obim njihovih poslova- (pred)bracni ugovor, svi ugovori vezano za promet nepokretnosti, te sve akte privrednih drustava + ovjere...
Advokat nije bio obavezan odgovarati za stetu koju stranka pretrpi zbog lose sastavljenog ugovora.
Notar jeste. Pa, ako on nesto fula u tom ugovoru, pa ti zbog toga pretrpis stetu, a ti fino mozes tu stetu da naplatis s njegovog debelog racuna. Sto je super.
E, ti sad meni pokazi tu budalu od notara koja bi uzela ugovor sastavljen kod advokata i ovjerila ga!!! Mislim, taj ugovor koji bi, bukvalno sastavio advokat NE VRIJEDI dok ga ne ovjeri notar. Isti taj notar je JEDINI OVLASTEN da ih sastavlja. Zasto bi on uzeo taj ugovor i naplatio samo ovjeru, kada je na istom poslu mogao naplatiti i sastavljanje. E, kada niko od notara ne ovjeri taj ugovor, taj neko moze sa njim dupe obrisati.
Osim toga, kada ga vec ovjeri-odgovara za sadrzinu! Dok ga pregleda, moze ga i sam sastaviti.
I, najvaznije, niko osim notara nije ovlasten za sastavljanje ugovora!!! Pogledaj malo vijesti, to ti je aktuelno, advokati digli toliku frku sto su im oduzeli sastavljanje, a ti tako nonsalantno tvrdis drugacije...
klixober

Post by klixober »

vinja wrote: Nije istina da advokat moze sastaviti ugovor. Mislim, moze BUKVALNO, ali pravno - NE.
Zakon o notarima je jasan kada propisuje obim njihovih poslova- (pred)bracni ugovor, svi ugovori vezano za promet nepokretnosti, te sve akte privrednih drustava + ovjere...
Advokat nije bio obavezan odgovarati za stetu koju stranka pretrpi zbog lose sastavljenog ugovora.
Notar jeste. Pa, ako on nesto fula u tom ugovoru, pa ti zbog toga pretrpis stetu, a ti fino mozes tu stetu da naplatis s njegovog debelog racuna. Sto je super.
E, ti sad meni pokazi tu budalu od notara koja bi uzela ugovor sastavljen kod advokata i ovjerila ga!!! Mislim, taj ugovor koji bi, bukvalno sastavio advokat NE VRIJEDI dok ga ne ovjeri notar. Isti taj notar je JEDINI OVLASTEN da ih sastavlja. Zasto bi on uzeo taj ugovor i naplatio samo ovjeru, kada je na istom poslu mogao naplatiti i sastavljanje. E, kada niko od notara ne ovjeri taj ugovor, taj neko moze sa njim dupe obrisati.
Osim toga, kada ga vec ovjeri-odgovara za sadrzinu! Dok ga pregleda, moze ga i sam sastaviti.
I, najvaznije, niko osim notara nije ovlasten za sastavljanje ugovora!!! Pogledaj malo vijesti, to ti je aktuelno, advokati digli toliku frku sto su im oduzeli sastavljanje, a ti tako nonsalantno tvrdis drugacije...
Nisi me razumjela,govorimo jedno te isto.Ja sam odgovorio covjeku koji je tvrdio da ce neko iz fBiH moci otici kod advokata u RS da mu sastavi ugovor kako ne bi placao notaru u fBiH.Naravno da moze otici,ali mu notar svejedno mora ovjeriti,u fBiH ili RS,a tarife ce biti iste na nivou drzave.Zakonski advokat ima pravo da napise ugovor,ali posto notar mora ovjeriti,ne vrijedi nista da ljudi idu kod advokata.Zato se advokati i bune jer naravno niko nece kod njih ici samo kako bi im sastavio ugovor koji nista ne vrijedi.
Pozdrav
vinja

Post by vinja »

asenci wrote:
Osim toga, od svake zarade notar izdvaja 75% drzavi, sto advokati nisu imali obavezu raditi ( notar je kombinacija drzavne funkcije i privatnog biznisa), tako da su vas, raja, advokati vise pljackali
Koleginice buduca,

I

notar u FBiH, jedino sto drzavi placa jeste 17% PDV-a na uplaceni iznos (u Republici Hrvatskoj to iznosi 70%, a kod nas u FBiH samo PDV - i na taj nacin je budzet FBiH mjesecno ostecen za oko 16 miliona KM ukoliko bi se primjenjivao hrvatski nacin javnog odvjetnistva, te bi se ugovor mogao sastavljati kod odvjetnika a ovjeravati kod notara - gore iznad se nalazi i Zakon i Javnom Biljeznistvu FBiH i Tarifa O nagradama i naknadi za rad Javnih Biljeznika.

II

Nakon zavrsenog pravnog faxa, polozenog pravosudnog i jos 3-5 godina rada u praksi, se moze postati advokat
IIa. al u slucaju da u mjesnoj Advokatskoj Komori imaju upraznjenih mjesta (postoji kvota)

Prvo, nije istina da notari ne odvajaju procenat zarade drzavi. I to je bilo 70%, mozda je bilo izmjena kada su im nedavno smanjili tarifu za 30%, ne znam.

Drugo, prvi put u zivotu cujem za tu "advokatsku kvotu". Necu da kazem da nisi u pravu, ali jednostavno prvi put cujem. U zadnje 3 godine 7 mojih prijatelja su postali advokati/ce i svi pricaju samo o te 2.000 KM, niko se nije brinuo "je li kvota ispunjena". Pa, cula bih, valjda, da je nekom frka, kao polozio sve, ali ga kvota .ebe... ne znam...

Za tu upisninu od 10.000KM - podatak star k'o Biblija. Bilo nekad, ne ponovilo se. Iznjenjeno ti je to, zato sto se sada advokatska kancelarija moze registrovati kao d.o.o., a osnovni kapital za osnivanje d.o.o. prema Zakonu o privrednim drustvima je 2.000 KM, i eto zato ne smije biti vise. Mada trenutno raspravljaju da je povecaju na 5.000 KM...

Samo pitaj, pa ces naci odgovor. Najvaznije ti je citati i biti stalno u toku. Ove stvari se tako brzo mijenjaju, da nije sramota nesto ne znati...ne moze covjek sve "pohvatati"...
Samo ti je bezze iskljucivo tvrditi nesto...barem provjeri prije...

I zasto "kolegice buduca"?
vinja

Post by vinja »

komeba wrote:
asenci wrote:
Koleginice buduca,

I

notar u FBiH, jedino sto drzavi placa jeste 17% PDV-a na uplaceni iznos (u Republici Hrvatskoj to iznosi 70%, a kod nas u FBiH samo PDV) - gore iznad se nalazi i Zakon i Javnom Biljeznistvu FBiH i Tarifa O nagradama i naknadi za rad Javnih Biljeznika.

II

Morao sam na ovo ipak odgovoriti.Djevojka je totalno u pravu sto se tice poreza.Ne ostaje notaru zarada,nego 75% ide drzavu + pdv.
Hvala! :)
vinja

Post by vinja »

komeba wrote:
vinja wrote: Nije istina da advokat moze sastaviti ugovor. Mislim, moze BUKVALNO, ali pravno - NE.
Nisi me razumjela,govorimo jedno te isto.Ja sam odgovorio covjeku koji je tvrdio da ce neko iz fBiH moci otici kod advokata u RS da mu sastavi ugovor kako ne bi placao notaru u fBiH.Naravno da moze otici,ali mu notar svejedno mora ovjeriti,u fBiH ili RS,a tarife ce biti iste na nivou drzave.Zakonski advokat ima pravo da napise ugovor,ali posto notar mora ovjeriti,ne vrijedi nista da ljudi idu kod advokata.Zato se advokati i bune jer naravno niko nece kod njih ici samo kako bi im sastavio ugovor koji nista ne vrijedi.
Pozdrav
Legendo, nema advokat zakonsko pravo da napise ugovor. Ja sam isto mislila kao ti, jer nigdje, nijednim propisom im nisu to "zabranili". Medjutim, nedavno sam bila na jednom savjetovanju i sudije sa gradjanskog odjela, sa Vrhovnog suda FBiH, kazu da ne moze advokat, a pozivaju se na staro pravilo da kasniji zakon derogira raniji. Jednostavno je zakonom o notarima receno da oni to rade i time se smatra da niko drugi to ne radi...

p.s. sta ako ovom nasem u RS-u sastave ugovor cirilicom, a ovjeri mu ga ovamo neki Mujo ili Ante...hehehehehe
vinja

Post by vinja »

Citizen-X wrote:
asenci wrote:
Koleginice buduca,

I

II

Drago mi je da u ovoj drzavi ima pametnih ljudi jos.
Samo naprijed.
Vinja ho's se udat :D
8-)
asenci

Post by asenci »

Postovana buduca koleginice,
(iz razloga sto jos nisam zavrsio pravni fax)
Prvo, nije istina da notari ne odvajaju procenat zarade drzavi. I to je bilo 70%, mozda je bilo izmjena kada su im nedavno smanjili tarifu za 30%, ne znam.
Kao sto samo znas, pravnim licima je dozvoljeno sve ono sto je odredjeno zakonom, a ono sto nije to ne mogu ciniti/propustati, nigdje u Zakonu o Javnom Bileznistvu FBIH niti tarifi o Javnom Biljeznistvu FBiH nije odredjeno nista drugo osim da notar placa jedino i iskljucivo PDV, takodjer ni u jednom sluzbenom glasilu nije izasla dopuna, ili pak uredba ili pak smjernica ili pak bilo sto sto regulise tu normu da drzavi ide nesto, stoga !na zalost! nisi u pravu!

Drugo, prvi put u zivotu cujem za tu "advokatsku kvotu". Necu da kazem da nisi u pravu, ali jednostavno prvi put cujem. U zadnje 3 godine 7 mojih prijatelja su postali advokati/ce i svi pricaju samo o te 2.000 KM, niko se nije brinuo "je li kvota ispunjena". Pa, cula bih, valjda, da je nekom frka, kao polozio sve, ali ga kvota .ebe... ne znam...
Pa ne mozes ici polagati za advokaturu ako je u tom kantonu (gradu) vec broj advokata prevelik, o tome odlucuje Upravni odbor (mjesne) advokatske komore, a to da je taksa smanjena sa 10k KM na 2k KM to je bilo skoro, i taj zakon djeluje manje od 1 godinu, al od 1992 godine pa do skoro je cijena bila 10k KM za ulaz.
Plus 50 KM svaki mjesec sto cini godisnje (600KM), a od advokatske komore ne dobijes nikakvu protuuslugu, osim da obavljas svoju djelatnost.

Za tu upisninu od 10.000KM - podatak star k'o Biblija. Bilo nekad, ne ponovilo se. Iznjenjeno ti je to, zato sto se sada advokatska kancelarija moze registrovati kao d.o.o., a osnovni kapital za osnivanje d.o.o. prema Zakonu o privrednim drustvima je 2.000 KM, i eto zato ne smije biti vise. Mada trenutno raspravljaju da je povecaju na 5.000 KM...

Samo pitaj, pa ces naci odgovor. Najvaznije ti je citati i biti stalno u toku. Ove stvari se tako brzo mijenjaju, da nije sramota nesto ne znati...ne moze covjek sve "pohvatati"...
Samo ti je bezze iskljucivo tvrditi nesto...barem provjeri prije...

I zasto "kolegice buduca"?
klixober

Post by klixober »

vinja wrote: Legendo, nema advokat zakonsko pravo da napise ugovor. Ja sam isto mislila kao ti, jer nigdje, nijednim propisom im nisu to "zabranili". Medjutim, nedavno sam bila na jednom savjetovanju i sudije sa gradjanskog odjela, sa Vrhovnog suda FBiH, kazu da ne moze advokat, a pozivaju se na staro pravilo da kasniji zakon derogira raniji. Jednostavno je zakonom o notarima receno da oni to rade i time se smatra da niko drugi to ne radi...

p.s. sta ako ovom nasem u RS-u sastave ugovor cirilicom, a ovjeri mu ga ovamo neki Mujo ili Ante...hehehehehe
Ok,ja samo znam da zakonom nije zabranjeno da advokat sastavlja ugovor,ali ga notar treba ovjeriti.Dakle nebitno da li ima pravo ili nema jer cak i da ima pravo advokat sastaviti ugovor kao i notar,niko nece kod dva covjeka ici radi jednog ugovora.Tako je svugdje u svijetu,to i jeste posao notara.To sto se kod nas ovako kasno uvode notari pa su advokati naucili da zaraduju na tome i promjena im je dosla iznenada je druga prica.Napokon se i kod nas uvodi red u pravosudni sistem da moras biti skolovan/specijaliziran za posao koji radis.
Ovo sve ostalo sto si napisala si u pravu 100%.Smijesni su ljudi koji se bune da notar mjesecno zaradi puno,jer vecina tog novca ostaje drzavi posto notari nisu privatnici kao advokati.Za sada pojedini notari mozda zarade vise nego obicno,ali to je samo zato sto nije dovoljno ljudi polozilo notarski ispit pa u pojedinim kantonima notara nema uopste i od toga profitiraju notari u susjednim kantonima.
Pozdrav
vinja

Post by vinja »

asenci wrote:

Hahahahhahah :)

Dugo se lijepse nisam nasmijao, od kad je Arkan umro.

Pa jesil ti covjece normalan, evo ti ZAKON i Tarifa

http://www.vladatk.kim.ba/Ministarstva/ ... OTARE_.pdf

http://www.fbihvlada.gov.ba/bosanski/za ... nistvu.htm

U kojim decidno stoji, da NOTAR PLACA JEDINO POREZ NA DODANU VRIJEDNOST.

Ako znas citat otvori pa procitaj bolan; il trazi od nekog da ti procita i pojasni, nema stvarno svrhe treba ti sve crtat, i jos ti nacrtam pa glupost izvalis.
joj, izvini, ispast ce da sam se naklatila na tebe, ali jednostavno moram da ti skrenem paznju da ovaj Zakon o javnom biljeznistvu iz 1999. godine NE VRIJEDI VISE!
Donesen je "novi" Zakon o notarima, iz 2002. godine ("Sl. novine FBiH" broj 45/02) i clanom 134. tog zakona je ovaj iz 1999. stavljen van snage. I da nema tog clana, opet ne bi vrijedio, to znamo...

Ne moze covjek reci da bas ne znas sta pricas, samo da sam sa tobom pricala prije 5-6 god. Tada bi to sto znas bilo aktuelno.
Moja ti je preporuka - pretplati se na "Sl. novine", druge ti nema. Znanje ti je zastarjelo za upotrebu. Sto se tice tarife, placanja drzavi, pdv-a, iskreno - niti sam citala, niti imam namjeru, samo znam sta mi je reklo 5 notara, a jedna od njih mi je najbolja prijateljica.

I ne znam sto zugaju na notare...ljudi zavrsili skolu, pa rade...nisu oni krivi, krivi su zakoni koji omogucavaju monopol u tim stvarima i zakoni koji PROPISUJU njihove tarife, jer nisu ih notari sami sebi propisali. To rade cike i tete za koje glasamo...Treba se boriti za izmjene zakona, a ne linc notara - ot tog nema fajde...
vinja

Post by vinja »

Meni je zao, ali moram reci da ovdje nisi u pravu. Advokati JESU edukovani za posao koji rade notari...u tome i jeste sva frka...zato su advokati popizdili sto od sad, nadalje, pa ubuduce samo notari sastavljaju ugovore, kad su i oni za to obrazovani...
A, sve je u cilju da se te pare sliju u drzavnu kasu, zato je drzava oderala notare onim procentom. Advokatima to nisu mogli, oni su privatnici. Zato su im oduzeli ovlasti sastavljanja ugovora.
vinja

Post by vinja »

komeba wrote:
vinja wrote: Legendo, nema advokat zakonsko pravo da napise ugovor. Ja sam isto mislila kao ti, jer nigdje, nijednim propisom im nisu to "zabranili". Medjutim, nedavno sam bila na jednom savjetovanju i sudije sa gradjanskog odjela, sa Vrhovnog suda FBiH, kazu da ne moze advokat, a pozivaju se na staro pravilo da kasniji zakon derogira raniji. Jednostavno je zakonom o notarima receno da oni to rade i time se smatra da niko drugi to ne radi...

Ok,ja samo znam da zakonom nije zabranjeno da advokat sastavlja ugovor,ali ga notar treba ovjeriti.Dakle nebitno da li ima pravo ili nema jer cak i da ima pravo advokat sastaviti ugovor kao i notar,niko nece kod dva covjeka ici radi jednog ugovora.Tako je svugdje u svijetu,to i jeste posao notara.To sto se kod nas ovako kasno uvode notari pa su advokati naucili da zaraduju na tome i promjena im je dosla iznenada je druga prica.Napokon se i kod nas uvodi red u pravosudni sistem da moras biti skolovan/specijaliziran za posao koji radis.
Ovo sve ostalo sto si napisala si u pravu 100%.Smijesni su ljudi koji se bune da notar mjesecno zaradi puno,jer vecina tog novca ostaje drzavi posto notari nisu privatnici kao advokati.Za sada pojedini notari mozda zarade vise nego obicno,ali to je samo zato sto nije dovoljno ljudi polozilo notarski ispit pa u pojedinim kantonima notara nema uopste i od toga profitiraju notari u susjednim kantonima.
Pozdrav
U potpunosti se slazem sa tobom. Sorry, nisam bas sve prethodno citala, jesi li ti zavrsio pravo ili...? Volim kada imam sa kim diskutovati o pravu, uostalom najvise stvari sam naucila kroz diskusiju...
klixober

Post by klixober »

vinja wrote:
Meni je zao, ali moram reci da ovdje nisi u pravu. Advokati JESU edukovani za posao koji rade notari...u tome i jeste sva frka...zato su advokati popizdili sto od sad, nadalje, pa ubuduce samo notari sastavljaju ugovore, kad su i oni za to obrazovani...
A, sve je u cilju da se te pare sliju u drzavnu kasu, zato je drzava oderala notare onim procentom. Advokatima to nisu mogli, oni su privatnici. Zato su im oduzeli ovlasti sastavljanja ugovora.
Tu ti nisi u pravu(moram intervenisati) :D
Posao advokata i notara je u svakoj drzavi jasno diferenciran.Posto mi kaskamo za ostatkom Evrope godinama,tek sada su uvedeni notari sto je uvelo zabunu.Ovo ti mogu porediti sa medicinom prije 100 godina.Tada su kod nas doktori radili sve i svasta.Jedan doktor je lijecio gripu,operisao,vadio zube,radio sve na poboljsanju zdravlja ljudi.Razvojom medicine pojedini ljudi su se obrazovali samo za jedan vid lijecenja pa su jedni postali hirurzi,drugi pedijatri,treci ortopedi itd.
Ono sto zelim reci je da su advokati uopsteno obrazovani da bi radili notarski posao i shodno tome su ga radili do sada,ali u Evropi su odavno,a sada i kod nas,uvedeni notari koji su specijalizirani za odredene pravne poslove.
asenci

Post by asenci »

komeba wrote:
vinja wrote:
Posao advokata i notara je u svakoj drzavi jasno diferenciran.Posto mi kaskamo za ostatkom Evrope godinama,tek sada su uvedeni notari sto je uvelo zabunu.Ovo ti mogu porediti sa medicinom prije 100 godina.Tada su kod nas doktori radili sve i svasta.Jedan doktor je lijecio gripu,operisao,vadio zube,radio sve na poboljsanju zdravlja ljudi.Razvojom medicine pojedini ljudi su se obrazovali samo za jedan vid lijecenja pa su jedni postali hirurzi,drugi pedijatri,treci ortopedi itd.
Ono sto zelim reci je da su advokati uopsteno obrazovani da bi radili notarski posao i shodno tome su ga radili do sada,ali u Evropi su odavno,a sada i kod nas,uvedeni notari koji su specijalizirani za odredene pravne poslove.

Najgora stvar u svemu ovome je sto su ugovore sastavljali u 95% slucajeva (prije pojave notara u fbih) nadripisari ili pravnici koji su na svojim polozajima u drzavnim sluzbama imali po cijeli dan slobodno i sastavljali ugovore po 50 KM, najmanje ih je sastavljeno od strane advokata.

a za vanju:
Lijepo bih te molio da mi nadjes clan koji odredjuje da notar placa drzavi ista vise od PDV-a, nisam prijavljen na sluzbeni list zato sto sam STUDNET!
klixober

Post by klixober »

vinja wrote:
komeba wrote:

Pozdrav
U potpunosti se slazem sa tobom. Sorry, nisam bas sve prethodno citala, jesi li ti zavrsio pravo ili...? Volim kada imam sa kim diskutovati o pravu, uostalom najvise stvari sam naucila kroz diskusiju...
Nisam zavrsio pravo,ali drago mi je da mozemo konstruktivno diskutovati.Otkako mi je rodak postao notar znam koliko se nasekirao pa me pocelo zanimati u cemu je fazon.Ono znam koliko se covjek trudio i cijeli zivot posteno radio kao advokat,te u 50. godini ponovo krenuo da uci i zagrijao stolicu da polozi za notara.Godinu dana je isao po nekim seminarima itd. I sada je docekao da ljudi koji su doslovno prepisivali od njega na notarskom ispitu izlaze u medijima i blate notarski posao,traze smanjivanje tarifa itd.,sve zbog neispunjenih licnih ambicija.Isto tako znam da posteni advokati koji nisu ni izlazili na notarski ispit vecinom nemaju nista protiv notara i to sastavljanje ugovora njima ne oduzima mnogo musterija.
vinja

Post by vinja »

komeba wrote:
vinja wrote:
:D Svaka intervencija je ok!
Pa, mogu reci da se donekle slazem...donekle...
Naime, i dalje tvrdim da je i advokat obucen za to, zavrsio je skolu za to, ucio je o ugovorima...Ali istina je i da su notari to "specijalizovali" na neki nacin...ne znam kakav je taj njihov seminar, ali izgleda da je ispit respektabilan, jedan sudija je pao cak 3 puta :-D :-D :-D

U svakom slucaju, kontam te i donekle se slazem, ali sam ipak za to da i advokati mogu sastavljati ugovore...moj licni stav...
Maraschino

Post by Maraschino »

komeba wrote:
vinja wrote:
komeba wrote: Ok,ja samo znam da zakonom nije zabranjeno da advokat sastavlja ugovor,ali ga notar treba ovjeriti.Dakle nebitno da li ima pravo ili nema jer cak i da ima pravo advokat sastaviti ugovor kao i notar,niko nece kod dva covjeka ici radi jednog ugovora.Tako je svugdje u svijetu,to i jeste posao notara.To sto se kod nas ovako kasno uvode notari pa su advokati naucili da zaraduju na tome i promjena im je dosla iznenada je druga prica.Napokon se i kod nas uvodi red u pravosudni sistem da moras biti skolovan/specijaliziran za posao koji radis.
Pozdrav
Nisam zavrsio pravo,ali drago mi je da mozemo konstruktivno diskutovati.Otkako mi je rodak postao notar znam koliko se nasekirao pa me pocelo zanimati u cemu je fazon.Ono znam koliko se covjek trudio i cijeli zivot posteno radio kao advokat,te u 50. godini ponovo krenuo da uci i zagrijao stolicu da polozi za notara.Godinu dana je isao po nekim seminarima itd. I sada je docekao da ljudi koji su doslovno prepisivali od njega na notarskom ispitu izlaze u medijima i blate notarski posao,traze smanjivanje tarifa itd.,sve zbog neispunjenih licnih ambicija.Isto tako znam da posteni advokati koji nisu ni izlazili na notarski ispit vecinom nemaju nista protiv notara i to sastavljanje ugovora njima ne oduzima mnogo musterija.
sve ovo znas samo zato sto ti je rodjak notar :? :D
vinja

Post by vinja »

asenci wrote:
komeba wrote:
vinja wrote: Meni je zao, ali moram reci da ovdje nisi u pravu. Advokati JESU edukovani za posao koji rade notari...u tome i jeste sva frka...zato su advokati popizdili sto od sad, nadalje, pa ubuduce samo notari sastavljaju ugovore, kad su i oni za to obrazovani...

Najgora stvar u svemu ovome je sto su ugovore sastavljali u 95% slucajeva (prije pojave notara u fbih) nadripisari ili pravnici koji su na svojim polozajima u drzavnim sluzbama imali po cijeli dan slobodno i sastavljali ugovore po 50 KM, najmanje ih je sastavljeno od strane advokata.

a za vanju:
Lijepo bih te molio da mi nadjes clan koji odredjuje da notar placa drzavi ista vise od PDV-a, nisam prijavljen na sluzbeni list zato sto sam STUDNET!
Ja sam vinja, nisam vanja...
mogu obecati da cu pitati, boga mi ti ja to ne trazila, jer ni sama nisam procitala...kad saznam - javim, ok?
S obzirom da si student, super si sto si izasao iz suhoparnog okvira fakultetske literature...jos se rijesi tog agresivnog stava i mozes svasta nauciti. Meni je malo falilo da ti prestanem sugerisati na greske, a priznaj da si nesto naucio... :)
Znas kako pravnici kazu: 2 pravnika = 3 misljenja. Ne budi iskljuciv, niti tvrdoglav, nemoj se svadjati i pitaj sta te interesuje... :)
klixober

Post by klixober »

Maraschino wrote: sve ovo znas samo zato sto ti je rodjak notar :? :D
Sta je tu cudno,prvi rodak mi je notar.Da sam ja notar sigurno ne bih visio na forumu.Bar sam iskren za razliku od mnogih na ovoj temi koji kazu da im niko nije advokat.
vinja

Post by vinja »

komeba wrote:
vinja wrote:
komeba wrote: Ok,ja samo znam da zakonom nije zabranjeno da advokat sastavlja ugovor,ali ga notar treba ovjeriti.Dakle nebitno da li ima pravo ili nema jer cak i da ima pravo advokat sastaviti ugovor kao i notar,niko nece kod dva covjeka ici radi jednog ugovora.Tako je svugdje u svijetu,to i jeste posao notara.To sto se kod nas ovako kasno uvode notari pa su advokati naucili da zaraduju na tome i promjena im je dosla iznenada je druga prica.Napokon se i kod nas uvodi red u pravosudni sistem da moras biti skolovan/specijaliziran za posao koji radis.
Pozdrav
Znas sta, reci rodjaku da pita nekog od tih advokata zasto se nisu bunili protiv "agencija za promet nepokretnosti" koje su im oduzimale drama mnogo posla. Kada ja postavim to pitanje, ne znaju sta bi rekli. Ne kontam ovu hajku na notare...Mislim, da se ne ponavljam, vec sam o tome pisala. Iako sam za to da i advokati sastavljaju ugovore, ali da svojom imovinom za njih garantuju. Bio je cak prijedlog iz komore iz MO da - pazi sad ovo - advokati sastavljaju, a notari ovjeravaju i odgovaraju za nacin kako je sastavljen :? :? :?
Ja ti rodjaku zelim svaku srecu, ovaj advokatski lobi je prejak... Znam i da su oni u notarijatu imali problema sa Džemom koji je trebao da bude predsjednik notarijata (ili kako se vec zove ta funkcija). Moraju notari biti jedinstveni, ako zele da uspiju. Advokati se drze zajedno, zato jesu tako mocni.
A, ti upisi pravo! Nista pametnije neces uraditi...ovdje su novci, drug moj...
Maraschino

Post by Maraschino »

komeba wrote:
Maraschino wrote: sve ovo znas samo zato sto ti je rodjak notar :? :D
Sta je tu cudno,prvi rodak mi je notar.Da sam ja notar sigurno ne bih visio na forumu.Bar sam iskren za razliku od mnogih na ovoj temi koji kazu da im niko nije advokat.
salim se naravno, :D

nego, poslusaj malo i obicnu raju a ne samo rodju :wink:
Post Reply