"Neko bi ovde mogo biti bjen..."

Zanimljivosti, dešavanja i kulturno-politički život u Bihaću, Buzimu, Cazinu, V. Kladuši, Bos. Petrovcu, Sanskom Mostu, Bos. Krupi...

Moderator: Chloe

Post Reply
Stari

Post by Stari »

Mozda je ovo vec bilo ....nisam citao svih 10 stranica...ali evo mojih priloga ovoj nadasve vrlo zanimljivoj temi.

Glagol : reni.

Znam izgleda vam svima vrlo nepoznato ... ali sacekajte malo ... taj se glagol (izvinjavam se svim jezikoslovcima i ostalim jezickim cistuncima ako cu to sad pogresno formulisati)...upotrebljava uvijek zajedno sa ....valjda se to tako zove glagolskim partikulama ...tj prijedlozima ...na , do , pri , iz ...i tako dalje.

pa onda glasi:

-Nareni ...recimo. "Nareni te krave 'vamo!" (sto bi na "sarajevskom glasilo"....natjeraj te krave ovamo)

-Doreni....recimo..."De doreni ta kola tamo" ...(Dovezi ta kola tamo)

-Prireni...recimo ..."Prireni jos cimenta".....(Donesi jos cementa)

-Izreni....recimo .... "Izreni taj smet iz avlije!" ...(sto bi moglo znaciti ...."Odstrani to smece iz dvorista!"...na "sarajevskom" )

Ne znam dali ste spomenuli ....ozgor (odozgo)....i salaz' ....(silazi).
time se dobija imperativna recenica ....Salaz ozgo' ! ....sto znaci "Silazi odozgo!"....ili tako nekako.

Na utakmicama ...fudbalskim recimo ...u moje vrijeme se moglo cuti.

"Haj NARENIII..." (sto bi moglo znaciti ....hajde natjeraj ....ili hajde potjeraj)

Ili recimo

"Haj HAALVE".....sta bi ovo uistinu moglo znaciti? ...stvarno ne znam...ako nije HAJ (tahan)Halve? ...onda fakat ne znam ....a ako jeste ...onda opet ne znam sta bi to moglo znaciti na fudbalskim utakmicama :? ....Bilo kako bilo ....ovo se deralo ....na stadionima u bihacu, B. Novom, Prijedoru, Cazinu, ...povremeno i S. Mostu....uz moje licno aktivno u cesce u tom deranju ... :D . Trebam li napomenuti da je to bilo ....podavno?

[/b]
KeepItSimplE

Post by KeepItSimplE »

domi wrote:
Sogan wrote: @domi, ova nam se haprtljica drzi dobro, vidi se da joj je mati lipo iz Cazina, i to sreza... pa samim tim i eventualni dajdza i ujna... ma sta eventualni, velika je to familija, imaju i ulice svoje :D naravno, asfaltirane :D :D
Ma cvice je to iz nase basce :D
predivan cvijet nikao u divljem vrtu :D :D ...e nek ste se svi prikljucili..
samo da zakuhavate...
hajde nastavite slobodno...dusa vam je toga zedna..treba jos da se nahrani..
Stari

Post by Stari »

Vjerovatno zbog toga sto , u zelji da sto prije dam svoj skromni doprinos bogacenju ove teme, nisam bas pomno izanalizirao sadrzaj svih 10 prethodnih stranica iste....te...mi je promaklo izgleda nesto krupno...pa stoga ne konatm ...ko je ovdje kome stao na rep ? ...pa neki od komentara izgledaju kao shkemukanje cuke....Dajte budite ljubezni pa me informisite o tako tim stvarima. ...Sta je ba ovo? ....Koga to ovdje boli mandrak ...ko je iz carsije a ko nije ....? Ja sam porijeklom iz kasabe ... i ne vidim u tome ama bas nista vrijedno podsmijeha ili ruganja.
Lace

Post by Lace »

BISCANIN2 wrote:vajik-uvijek
hajemo-hajmo
dvista-200
lingišpir-ringišpil
a ja kontala da samo ne znaju reci...a ono se kaze tako

zanimljivi ovi izrazi iz nekih krajeva BiH :) ...dosta mi ih je i poznatih al eto
mIRCerka
Location: Bolje biti frustrirani mjesanac nego cistokrvni idiot.

Post by mIRCerka »

KeepItSimplE banirana.

Drzite se teme.
Hvala prijatno.
didgeridoo

Post by didgeridoo »

a šo sine hoš da ti ćopam nos za po keca? :D
mIRCerka
Location: Bolje biti frustrirani mjesanac nego cistokrvni idiot.

Post by mIRCerka »

furuna wrote:a šo sine hoš da ti ćopam nos za po keca? :D
trebalo je na samom pocetku postaviti uslov

PRILOZITE I PRIJEVOD RECENOGA.
:D
BISCANIN2

Post by BISCANIN2 »

Haran -nešto kao spreman ili zainterosovan
poreni -to mi je favorite za konobara kad se naručuje piva ,PORENI MAJSTORE PIVE .

ha šo sine što si ti glup -to so ovi novi izrazi od mlađih generacija
ma štaaaaaaaaa ću oni seljaci bez veze ,fakat mislim znaš -ovo ti je odgovor na pitanje šta ima izađeli se u grad važi za teen generaciju i starije .
Bumbar

Post by Bumbar »

BISCANIN2 wrote:Haran -nešto kao spreman ili zainterosovan
poreni -to mi je favorite za konobara kad se naručuje piva ,PORENI MAJSTORE PIVE .

ha šo sine što si ti glup -to so ovi novi izrazi od mlađih generacija
ma štaaaaaaaaa ću oni seljaci bez veze ,fakat mislim znaš -ovo ti je odgovor na pitanje šta ima izađeli se u grad važi za teen generaciju i starije .
zar nije hOran??...

heh...ovo za Sooooo sineeeee...onako sa odugovlacenjem je izraz mladje raje :roll: tuzno...kad ih cujes
amalka

Post by amalka »

Vidim, propustila sam pravi cirkuZ :D

Kaze se HORAN :D I ja sam horna :oops: Za sladoled :D Odoh ja u Harem :D
amalka

Post by amalka »

Minnela wrote:
amalka wrote:Vidim, propustila sam pravi cirkuZ :D

kako mi se cini postoji i rijec haran,a to znaci nesto u smislu vrijedan :roll: :D :D
Kaze se VALJAN :D Ja sam valjaaanaaaa, samo tako :oops: :D
Krhljo

Post by Krhljo »

amalka wrote:
Minnela wrote:

kako mi se cini postoji i rijec haran,a to znaci nesto u smislu vrijedan :roll: :D :D
U pravu si veli se haran :D i horan i valjan :D.
Krhljo

Post by Krhljo »

amalka wrote:
Minnela wrote:

U pravu si veli se haran :D i horan i valjan :D.
_stoKA_

Post by _stoKA_ »

Krhljo wrote:
_stoKA_ wrote:krhljo sto zapocinjes zatvorene teme. "gorikana i dolikana" nije isto sto "gorika i dolika" i "gori i doli"....

ovo zadnje je prvobitni izraz ikavice, ovo u sredini je krajiski izvrnuta ikavica tj. ono sto vi po okolnim cazinskim brdima koristie (cazinska naselja su vazda neka brda) a ovo trece je cisto izrugivanje.. tolko su vam isprali mozak da vise ni sami ne znate sta je vase a sta nije.

i niko nije reko da se mi "vas" koji tako pricate stidimo, samo vas branim od netacnih navoda, a vi po svojim japica ili hajrlahovica brdima pricajte i siptarski ako hocete, pa cak pricajte tako i kad se sredite, operete auto i sidjete u grad na pivo, ali to ne znaci da tako pricaju oni kojima auto stalno mora biti oprano i koji ne dijele odjecu na "za oko kuce" i "za u grad". ccc
Ja sam u takvom komsiluku dje mi odemo u zadrugu svoju i tu pricamo. A ti dole u gradu pokupi nase one kese smeca sto ti redovno doceramo da ti mrise, reci samo pred koju ces zgradu da se parkiramo :D. Eto uvijek sam mrzio ove ko fol gradjane, oni su na pakliće (to su kod naske one baterije) i samo laprdaju sto ne treba. Hajde rodjo zasjeni me majketi tvojim gradjanstvom i reci dje zivis u jednom slogu pa kada ti ja kazem nemoj se sramotiti. Jebote ima svukud ljudi po svijetu koji cijene i cuvaju svoj izvorni govor tj. kada se sretnu sa svojim zemljakom ono srce im se otvori pa kazu koju. Jebote mene nije sram da kazem gorikana ili dolikana jer mi jednostavno to predstavlja neki melos tj. kada to kazem kao da vidim nekog onog starijeg dida pored sebe kako to veli u nekoj recenici koja ima smisla i koja ne pocinje sa gluposcu koja veli nisam ti ja sa Japica brda ili Hairlahovica. Eto ako si ti toliki gradjan reci ti meni odakle si tacno ne moras direktno tacnu adresu govoriti pa cu ja tebe naputiti kako dodjes do mene eto da ti malo sramotacim :D. Eto ti se osjecaj i dalje gradjanom u tom nasem selu :D, jebiga hajde odi u grad ili navece negdje u kafic a da ne slusas turbo muziku, odi posjedi ko cojk u kino pa da cujes zvucne efekte sa linije vrijedne 10 KM, pa eto odi sada u gimnaziju ali na Malu Lisu jer je rodjo coban zasjeo u opstinu pa je premjestio, i hoces dalje da ti nabrajam.
hehehehehehehe za smece ti svaka cast, a kad bi samo znao kome si ovo sve napricao.... :D al da ne idem s teme.

evo jedan izraz na koji si me podsjetio: kuruzar je vazda kuruzar :D cesto se kaze i "oso u kuruze" jel da, ti ces to znati bolje 8-)
amalka

Post by amalka »

Da te ispravim :oops:

"Oso u kuruze, treci red" :oops: :D :D :lol:
_stoKA_

Post by _stoKA_ »

pa ne ide mi bas najbolje :D al ima tu dovljno bisera koji ce da nam poprave prosijek. ima jedan izraz koji je meni osto u sjecanju jos od osnovne skole: "vilen". u zenskom bi ti rodu to bilo "amalka jesi vilena boze sacuvaj :D !"
Last edited by _stoKA_ on 07/06/2007 19:42, edited 1 time in total.
amalka

Post by amalka »

Ti si vilen :P :D
Bosanski_kralj

Post by Bosanski_kralj »

Fin je izraz u hatar`ti. Teško se prevodi a kroz rečenicu bi išao ovako "Hoću u hatar"- Hoću u inat
StLouis

Post by StLouis »

kamera - hrpa
budzak - ugao, kut
porl'ce - proljece :D
sonjo - smotanac
BISCANIN2

Post by BISCANIN2 »

plaćka plaćkati -pljačka ,pljačakati....ovo mi je najorginalniji uvijek se nasmjie kad cujem ovaj izraz ,toliko mi je drag da sam ga prihvatio iu redovnom govoru i ovaj mi je strašan i ovog sam udomaćio
šanak -šank
Sogan

Post by Sogan »

pohiti - pozuri
poleti - pozuri

Bumbar

Post by Bumbar »

Samo da kazem da je ovo jedina tema na nasem podforumu da je prevalila preko 7 stranice...do sada je prvo mjesto drzala poguzijska tema :D

dakle...mozemo...kad hocemo...i lele koliko nas ima :D :D
SilentWhisper

Post by SilentWhisper »

StLouis wrote:kamera - hrpa
budzak - ugao, kut
porl'ce - proljece :D
sonjo - smotanac
kamara - hrpa?! :)
cini mi se....
nemoj sta hatoriti (zamjeriti) :D
Sogan

Post by Sogan »

handriti :D

1. cesati se (intenzivno)
2. predigra i/ili sexualni akt (intenzivno)

vjerovatno ima jos znacenja, poprilicno upotrebljiv termin :D
StLouis

Post by StLouis »

Sogan wrote:handriti :D

1. cesati se (intenzivno)
2. predigra i/ili sexualni akt (intenzivno)

vjerovatno ima jos znacenja, poprilicno upotrebljiv termin :D
Post Reply