No bilo kako bilo, jedna mala cinjenica
E sad da svijet iz tih zemalja ne moze cekati, valjda je jasno?
Naravno da jeste- jos samo se u Bosni psuje...Tamo kod tvoje kuce se svi garant lijepo izrazavaju...cHupjahalic@ wrote:izrazavanje ti je na nivou.amrino wrote:Gdje zivis? Negdje vani ili si ostao s "pravom rajom"?! Ili si od onih koji samo prelijevaju iz supljeg u prazno- seru kako im je lose ali nikako da nadju ona muda sto su im se negdje zametnula pa da dignu sidro?
Treba ja sada nekome da se pravdam sto ne zelim da se selim iz svoje zemlje?! Ma aha al' malo Morgen...Sretno svima koji su otisli- sretno svima koji ce da idu i sretno onima koji traze svoja muda...![]()
kuca ti daleko od moje.
Zaista...tako je tesko shvatiti da neko moze drugacije razmisljati...tempora wrote:Patriotizam je valjda cista/pozitivna stvarNikako da shvatim taj slijepi ponos koji sve druge dijelove svijeta iskljucuje a sebe stavlja na pijedestal pravog zivljenja i pravih vrijednosti.
Pa ko biva, svi oni koji su ipak ostali negdje, oni znaju sta znaci ljubav i zrtva.
![]()
No bilo kako bilo, jedna mala cinjenicaNobelovac ekonomije ( 1969) Jan Tinbergen je izracunao da ce zemlje u razvoju ( da li i mi spadamo pod isto?) za nekih 538 godina doci na isti nivo "blagostanja" zapadnih zemalja.
suvisno je trositi minute na tebe.amrino wrote:Naravno da jeste- jos samo se u Bosni psuje...Tamo kod tvoje kuce se svi garant lijepo izrazavaju...cHupjahalic@ wrote:izrazavanje ti je na nivou.![]()
kuca ti daleko od moje.
Vrlo rado- na jedno sedam do deset danaMinnela wrote:ja mislila povesti tebeamrino wrote:Kad dodjes haj bogati povedi sa sobom ovog mostarca- sevapa ces zaradit...Minnela wrote: ma nikakoevo tek nakon mnogo godina skupila hrabrosti da odem po prvi put
..mada ni sad ne smijem sama
..sta znam,moze me neko istuci ,jer sam se usudila doci u Bosnu
![]()
![]()
reko,da vidis malo Skandinaviju..chupka i ja bi te provodale od juga do sjevera i nazad
..sve na nas racun..da vidis da nismo cicije
![]()
imas metlu pa mahni sa njom i poberi ove mrvice._BosanaC wrote:Jestel' to zachatale temu?
Vidim...Minnela wrote:Bosanac bi mogao platiti kartu cim ode za Australiju,a moze i sa mostarcem popolaamrino wrote:Vrlo rado- na jedno sedam do deset danaMinnela wrote: ja mislila povesti tebereko,da vidis malo Skandinaviju..chupka i ja bi te provodale od juga do sjevera i nazad
..sve na nas racun..da vidis da nismo cicije
![]()
![]()
Jel' vi placate kartu (povratnu) il' sama snosim troskove?!
Ne, apsolutno nije tesko, to mi je ipak dio specijalizacije.No ukoliko gledas samo iz svoje perspektive naravno da ces zanemariti one koji nemaju izbora.A takvih je u BiH mozda vise nego onih koji ga imaju! Kao sto ne osporavam nikome ostanak, bilo gdje i bilo kako ( jer zaboga miloga to je stvar licnog izbora!!!) tako i ne osporavam odluke onih koji negdje odlaze.To sto si ti tu a ja negdje drugdje ne moze se svrstati u negativno ili pozitivno, jer niti ti poznajes tezinu moga zivota, niti ja lakocu tvoga ili obratno.Na kraju krajeva, sve i da postoji neko saznanje o tome, niko od nas po tom pitanju nece imati nista.amrino wrote:Zaista...tako je tesko shvatiti da neko moze drugacije razmisljati...tempora wrote:Patriotizam je valjda cista/pozitivna stvarNikako da shvatim taj slijepi ponos koji sve druge dijelove svijeta iskljucuje a sebe stavlja na pijedestal pravog zivljenja i pravih vrijednosti.
Pa ko biva, svi oni koji su ipak ostali negdje, oni znaju sta znaci ljubav i zrtva.
![]()
No bilo kako bilo, jedna mala cinjenicaNobelovac ekonomije ( 1969) Jan Tinbergen je izracunao da ce zemlje u razvoju ( da li i mi spadamo pod isto?) za nekih 538 godina doci na isti nivo "blagostanja" zapadnih zemalja.
tempora wrote:Ne, apsolutno nije tesko, to mi je ipak dio specijalizacije.No ukoliko gledas samo iz svoje perspektive naravno da ces zanemariti one koji nemaju izbora.A takvih je u BiH mozda vise nego onih koji ga imaju! Kao sto ne osporavam nikome ostanak, bilo gdje i bilo kako ( jer zaboga miloga to je stvar licnog izbora!!!) tako i ne osporavam odluke onih koji negdje odlaze.To sto si ti tu a ja negdje drugdje ne moze se svrstati u negativno ili pozitivno, jer niti ti poznajes tezinu moga zivota, niti ja lakocu tvoga ili obratno.Na kraju krajeva, sve i da postoji neko saznanje o tome, niko od nas po tom pitanju nece imati nista.amrino wrote:Zaista...tako je tesko shvatiti da neko moze drugacije razmisljati...tempora wrote:Patriotizam je valjda cista/pozitivna stvarNikako da shvatim taj slijepi ponos koji sve druge dijelove svijeta iskljucuje a sebe stavlja na pijedestal pravog zivljenja i pravih vrijednosti.
![]()
Pogotovo kada se u takve teme uveze prica o patriotizmu, ljubavi i sl tek onda mi popucaju kapilari od silnog zmirkanja da shvatim kolektivnu vrijednost svega.
Jer da je mjesto boravka relativan pojam za "patriotizam" i ljubav prema zemlji, govori na hiljade slucajeva onih prognanih koji su dali svoje dijelove tijela i pogubili citave familije i sada zive negdje u dijaspori, a opet neki drugi zive u domovini a nisu izasli ispod stepenica cio rat.Ili jos bolje: prodavali su gips u hrani za bebe?![]()
Ja nemam pravo, niti ikada razmisljam, niti mi je ikada palo na pamet, da sudim o necijim odlascima ili necijim ostancima! Niti se vodim sveopstom histerijom koja etiketira bilo cije zivljenje.
No,ne treba zaboraviti, da danasnji ratovi nose 90% civilnih zrtava, a ne vojnih ( ako je to bilo nekada 10%!) i da je odliv stanovnistva upravo vezan za taj podatak.Jedan od podataka.
Niti meni ima ko pravo reci, ( iako se na tu kartu cesto igra ovdje i ona je jedan od krasnih argumenata koji umanjuju neciju pricu !) zasto sam ja gdje jesam i da li je moja "zrtva" manje vrijedna njegove.
On ili ona moze da me svrsta u razuzdanu dijasporusu koja dolazi u posjetu njegovoj/njenoj domovini, navlaceci na sebe sarene krpice i rasipajuci se blagodetima materijalnog zapada.I da li cu ja biti ostecena tom mislju? I da li ces ti biti bolja od toga sto ja mislim ovako ili onako? Sumnjam.
Ali se grozim primitivnih komentara koji ukljucuju dijasporu/domace ciji su zakljucci rijetko proizvod dubokog razmisljanja i potrebe da se svijet oko sebe razumije.Ta je misao ubijena minimalizmom!
dela bolan samo naprijedHocu li??!! ili ne............
poDApisujem!dawn_upon_dawn wrote:@blackpain
1. ako si u svome poslu izuzetno dobar, ako nesto radis bolje od prosjeka i ako ti nije mrsko dobro se potruditi da ostvaris svoj vrlo jasan cilj (ako ga imas) onda - IDI
2. ako zelis osnovati porodicu ili neki svoj zivot u svijetu koji nije savrsen, ali koji makar nije opterecen apsurdima kao ovaj nas ovdje - IDI
3. ako ti se ZIVOTARI, "poso, kuca, birtija" - OSTANI. zivotariti mozes i OVDJE, itekako.
sretno...
U pitanju je KVANTITET...Uporedi duzinu postova sa duzinom postova SVIH ostalih forumasa i sve ce ti se samo kasti...I hvala tebi na tom etiketiranju "recepti mahale" itd....da ti i to nije dio spesijalizacije?tempora wrote:Izvini, slijedeci put cu pricati po receptima mahale.Mozda tada ne budes zijevala.
Kako cu ja odgovarati na reakcije koje izazivaju moji postovi, je moja stvar, a ne dio tvoga misaonog folklora, pa stoga, ukoliko nemas vremena ili zelje da procitas napisano, nemoj ni reagovati na njih! Prebrojavanje slova i kolicina recenicaamrino wrote:U pitanju je KVANTITET...Uporedi duzinu postova sa duzinom postova SVIH ostalih forumasa i sve ce ti se samo kasti...I hvala tebi na tom etiketiranju "recepti mahale" itd....da ti i to nije dio spesijalizacije?tempora wrote:Izvini, slijedeci put cu pricati po receptima mahale.Mozda tada ne budes zijevala.
Iz svega sto si do sada napisala zakljucujem da ti je najuza specijalizacija- AROGANCIJA.tempora wrote:Kako cu ja odgovarati na reakcije koje izazivaju moji postovi, je moja stvar, a ne dio tvoga misaonog folklora, pa stoga, ukoliko nemas vremena ili zelje da procitas napisano, nemoj ni reagovati na njih! Prebrojavanje slova i kolicina recenicaamrino wrote:U pitanju je KVANTITET...Uporedi duzinu postova sa duzinom postova SVIH ostalih forumasa i sve ce ti se samo kasti...I hvala tebi na tom etiketiranju "recepti mahale" itd....da ti i to nije dio spesijalizacije?tempora wrote:Izvini, slijedeci put cu pricati po receptima mahale.Mozda tada ne budes zijevala.kroz koju ti mjeris kvalitet je tvoja mjerodavna jedinica!
A kada mi odgovor ponudis u obliku smajlija koji spava, ja takvu bahatost zasigurno ne mogu prihvatiti kao ozbiljan stav iako se uvijek trudim, da te bez obzira na razlicita razmisljanja ( koja za mene i jesu podstrek dijaloga!) shvatim kao ozbiljnog sugovornika.
Imas izbora, a ja ti ga zasigurno ne namecem, zaobidji moje odgovore i posveti se kvalitetu svojih postova. U te svrhe nudim ti glede ove teme, brz nacin educiranja i lakocu citanja:
http://www.mhrr.gov.ba/
ili
http://marri-rc.org/documents/Questionn ... -%20BH.pdf