Hocu li??!! ili ne............

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
tempora

Post by tempora »

Patriotizam je valjda cista/pozitivna stvar :roll: Nikako da shvatim taj slijepi ponos koji sve druge dijelove svijeta iskljucuje a sebe stavlja na pijedestal pravog zivljenja i pravih vrijednosti. :? Pa ko biva, svi oni koji su ipak ostali negdje, oni znaju sta znaci ljubav i zrtva. 8)
No bilo kako bilo, jedna mala cinjenica :D Nobelovac ekonomije ( 1969) Jan Tinbergen je izracunao da ce zemlje u razvoju ( da li i mi spadamo pod isto?) za nekih 538 godina doci na isti nivo "blagostanja" zapadnih zemalja.
E sad da svijet iz tih zemalja ne moze cekati, valjda je jasno? :D
amrino

Post by amrino »

cHupjahalic@ wrote:
amrino wrote:Gdje zivis? Negdje vani ili si ostao s "pravom rajom"?! Ili si od onih koji samo prelijevaju iz supljeg u prazno- seru kako im je lose ali nikako da nadju ona muda sto su im se negdje zametnula pa da dignu sidro?
Treba ja sada nekome da se pravdam sto ne zelim da se selim iz svoje zemlje?! Ma aha al' malo Morgen...Sretno svima koji su otisli- sretno svima koji ce da idu i sretno onima koji traze svoja muda...
izrazavanje ti je na nivou. :oops:
kuca ti daleko od moje. :oops:
Naravno da jeste- jos samo se u Bosni psuje...Tamo kod tvoje kuce se svi garant lijepo izrazavaju... :D
_BosanaC

Post by _BosanaC »

Mostarac ba, neka te, ostani s rajom :D Sad ce kafa :D
amrino

Post by amrino »

tempora wrote:Patriotizam je valjda cista/pozitivna stvar :roll: Nikako da shvatim taj slijepi ponos koji sve druge dijelove svijeta iskljucuje a sebe stavlja na pijedestal pravog zivljenja i pravih vrijednosti. :? Pa ko biva, svi oni koji su ipak ostali negdje, oni znaju sta znaci ljubav i zrtva. 8)
No bilo kako bilo, jedna mala cinjenica :D Nobelovac ekonomije ( 1969) Jan Tinbergen je izracunao da ce zemlje u razvoju ( da li i mi spadamo pod isto?) za nekih 538 godina doci na isti nivo "blagostanja" zapadnih zemalja.
Zaista...tako je tesko shvatiti da neko moze drugacije razmisljati... :roll:
cHupjahalic@

Post by cHupjahalic@ »

amrino wrote:
cHupjahalic@ wrote:izrazavanje ti je na nivou. :oops:
kuca ti daleko od moje. :oops:
Naravno da jeste- jos samo se u Bosni psuje...Tamo kod tvoje kuce se svi garant lijepo izrazavaju... :D
suvisno je trositi minute na tebe. :D
a to sto ne znas gdje sve imam kuce je jos jedan problem za tebe. :D
da si odrasla i odgojena sa normalnim normama ne bi se izrazavala tako kako se izrazavas, ali o tom po tom... da si vrijedna toga objasnila bih ti iil bi ti to i bez mene znala, ovako.... :zzzz: :zzzz:
_BosanaC

Post by _BosanaC »

Jestel' to zachatale temu? :D
amrino

Post by amrino »

Minnela wrote:
amrino wrote:
Minnela wrote: ma nikako :-) evo tek nakon mnogo godina skupila hrabrosti da odem po prvi put :D ..mada ni sad ne smijem sama :D ..sta znam,moze me neko istuci ,jer sam se usudila doci u Bosnu :D :lol: :lol:
Kad dodjes haj bogati povedi sa sobom ovog mostarca- sevapa ces zaradit... :D
ja mislila povesti tebe :-) reko,da vidis malo Skandinaviju..chupka i ja bi te provodale od juga do sjevera i nazad :D ..sve na nas racun..da vidis da nismo cicije :-) :D
Vrlo rado- na jedno sedam do deset dana :D
Jel' vi placate kartu (povratnu) il' sama snosim troskove?! :D
cHupjahalic@

Post by cHupjahalic@ »

_BosanaC wrote:Jestel' to zachatale temu? :D
imas metlu pa mahni sa njom i poberi ove mrvice. :D kad nece zumke ho`s ti. :D
(od mene dosta, jer pojedinima nikad nece uci iz *uzice u glavu da vode normalne diskusije).
amrino

Post by amrino »

_BosanaC wrote:Jestel' to zachatale temu? :D
Po obicaju... :D
amrino

Post by amrino »

Minnela wrote:
amrino wrote:
Minnela wrote: ja mislila povesti tebe :-) reko,da vidis malo Skandinaviju..chupka i ja bi te provodale od juga do sjevera i nazad :D ..sve na nas racun..da vidis da nismo cicije :-) :D
Vrlo rado- na jedno sedam do deset dana :D
Jel' vi placate kartu (povratnu) il' sama snosim troskove?! :D
Bosanac bi mogao platiti kartu cim ode za Australiju,a moze i sa mostarcem popola :D
Vidim... :oops: :D
tempora

Post by tempora »

amrino wrote:
tempora wrote:Patriotizam je valjda cista/pozitivna stvar :roll: Nikako da shvatim taj slijepi ponos koji sve druge dijelove svijeta iskljucuje a sebe stavlja na pijedestal pravog zivljenja i pravih vrijednosti. :? Pa ko biva, svi oni koji su ipak ostali negdje, oni znaju sta znaci ljubav i zrtva. 8)
Ne, apsolutno nije tesko, to mi je ipak dio specijalizacije.No ukoliko gledas samo iz svoje perspektive naravno da ces zanemariti one koji nemaju izbora.A takvih je u BiH mozda vise nego onih koji ga imaju! Kao sto ne osporavam nikome ostanak, bilo gdje i bilo kako ( jer zaboga miloga to je stvar licnog izbora!!!) tako i ne osporavam odluke onih koji negdje odlaze.To sto si ti tu a ja negdje drugdje ne moze se svrstati u negativno ili pozitivno, jer niti ti poznajes tezinu moga zivota, niti ja lakocu tvoga ili obratno.Na kraju krajeva, sve i da postoji neko saznanje o tome, niko od nas po tom pitanju nece imati nista.
Pogotovo kada se u takve teme uveze prica o patriotizmu, ljubavi i sl tek onda mi popucaju kapilari od silnog zmirkanja da shvatim kolektivnu vrijednost svega.
Jer da je mjesto boravka relativan pojam za "patriotizam" i ljubav prema zemlji, govori na hiljade slucajeva onih prognanih koji su dali svoje dijelove tijela i pogubili citave familije i sada zive negdje u dijaspori, a opet neki drugi zive u domovini a nisu izasli ispod stepenica cio rat.Ili jos bolje: prodavali su gips u hrani za bebe? :?

Ja nemam pravo, niti ikada razmisljam, niti mi je ikada palo na pamet, da sudim o necijim odlascima ili necijim ostancima! Niti se vodim sveopstom histerijom koja etiketira bilo cije zivljenje.
No,ne treba zaboraviti, da danasnji ratovi nose 90% civilnih zrtava, a ne vojnih ( ako je to bilo nekada 10%!) i da je odliv stanovnistva upravo vezan za taj podatak.Jedan od podataka.
Niti meni ima ko pravo reci, ( iako se na tu kartu cesto igra ovdje i ona je jedan od krasnih argumenata koji umanjuju neciju pricu ! :? ) zasto sam ja gdje jesam i da li je moja "zrtva" manje vrijedna njegove.
On ili ona moze da me svrsta u razuzdanu dijasporusu koja dolazi u posjetu njegovoj/njenoj domovini, navlaceci na sebe sarene krpice i rasipajuci se blagodetima materijalnog zapada.I da li cu ja biti ostecena tom mislju? I da li ces ti biti bolja od toga sto ja mislim ovako ili onako? Sumnjam.
Ali se grozim primitivnih komentara koji ukljucuju dijasporu/domace ciji su zakljucci rijetko proizvod dubokog razmisljanja i potrebe da se svijet oko sebe razumije.Ta je misao ubijena minimalizmom!
amrino

Post by amrino »

tempora wrote:
amrino wrote:
Ne, apsolutno nije tesko, to mi je ipak dio specijalizacije.No ukoliko gledas samo iz svoje perspektive naravno da ces zanemariti one koji nemaju izbora.A takvih je u BiH mozda vise nego onih koji ga imaju! Kao sto ne osporavam nikome ostanak, bilo gdje i bilo kako ( jer zaboga miloga to je stvar licnog izbora!!!) tako i ne osporavam odluke onih koji negdje odlaze.To sto si ti tu a ja negdje drugdje ne moze se svrstati u negativno ili pozitivno, jer niti ti poznajes tezinu moga zivota, niti ja lakocu tvoga ili obratno.Na kraju krajeva, sve i da postoji neko saznanje o tome, niko od nas po tom pitanju nece imati nista.
Pogotovo kada se u takve teme uveze prica o patriotizmu, ljubavi i sl tek onda mi popucaju kapilari od silnog zmirkanja da shvatim kolektivnu vrijednost svega.
Jer da je mjesto boravka relativan pojam za "patriotizam" i ljubav prema zemlji, govori na hiljade slucajeva onih prognanih koji su dali svoje dijelove tijela i pogubili citave familije i sada zive negdje u dijaspori, a opet neki drugi zive u domovini a nisu izasli ispod stepenica cio rat.Ili jos bolje: prodavali su gips u hrani za bebe? :?

Ja nemam pravo, niti ikada razmisljam, niti mi je ikada palo na pamet, da sudim o necijim odlascima ili necijim ostancima! Niti se vodim sveopstom histerijom koja etiketira bilo cije zivljenje.
No,ne treba zaboraviti, da danasnji ratovi nose 90% civilnih zrtava, a ne vojnih ( ako je to bilo nekada 10%!) i da je odliv stanovnistva upravo vezan za taj podatak.Jedan od podataka.
Niti meni ima ko pravo reci, ( iako se na tu kartu cesto igra ovdje i ona je jedan od krasnih argumenata koji umanjuju neciju pricu ! :? ) zasto sam ja gdje jesam i da li je moja "zrtva" manje vrijedna njegove.
On ili ona moze da me svrsta u razuzdanu dijasporusu koja dolazi u posjetu njegovoj/njenoj domovini, navlaceci na sebe sarene krpice i rasipajuci se blagodetima materijalnog zapada.I da li cu ja biti ostecena tom mislju? I da li ces ti biti bolja od toga sto ja mislim ovako ili onako? Sumnjam.
Ali se grozim primitivnih komentara koji ukljucuju dijasporu/domace ciji su zakljucci rijetko proizvod dubokog razmisljanja i potrebe da se svijet oko sebe razumije.Ta je misao ubijena minimalizmom!
:zzzz:
tempora

Post by tempora »

Izvini, slijedeci put cu pricati po receptima mahale.Mozda tada ne budes zijevala. :oops:
IMME

Post by IMME »

Hocul-necul - moram da se oglasim, podobro vremena izgubih citajuci vasa oglasavanja.

Student o kome zelim pricati, koji je cijeli zivot gledao u amidzine oci umjesto u oceve (otac je u dijaspori) i postivao ga da nema dalje, biva nagovoren da fax nastavi u dijaspori, da se konacno odmakne od amidzine porodice i pokusa zbliziti sa ocem koji je svo vrijeme kako je zaimao tog sina bio donji jer je taj sin odrastao uz amidzu u BiH. Gurao je finansijski i kad nije trebalo, pomogao tom burazu da postane Neko, a pri tom, on sam ostao dozivotni Niko.

Student je dosao kod oca, sve na gotovo.
Kao prvo, morao je pohadjati kurs (3 stepena), poloziti, da bi mogao da prati predavanja. Ode godina dok dlanom o dlan. A decko je zaista inteligentan.
Redovan student, cisti jedan po jedan od predmeta...s pocetka inekako u pozeljnom roku...al, osjeti se vec neko usporenje koje naglo prerasta u brebacivanje za neki drugi period, gomila se to vremenom.
Student, gle cuda, naglo se mijenja i njegovi prohtjevi postaju za kratak period ogromni...a babo je taj koji te prohtjeve osjeti podobro na grbaci. JaH...ne smijem zaboraviti da naglasim, da je Student vrebao svaki praznik i obavezno putovao za BiH.
Prohtjevi...uhaaa...ne moze da se zaustavi. Dolazi na ideju da na crnjaka dodje do love da se malo pogura. Al gorak je crnjak, tek se cini da je sladak. Zagrize on, bogme, osjeti se na fax-u...ne moze se raditi na gradjevini od jutra do kasne veceri pa onda pripet za knjigu, umor svlada, zaspi se, valja sutra poraniti pa opet tako, svakim tadnim danom, a onda i subota pocinje biti obavezna. Ako neces poslusat gazdu - ima ko hoce.
Nigdje ga...sem na gradjevini, radi ko rob. Nema vremena ni gace da ode da kupi. Cuva to sto krvavo zaradi.
Zagrizao je i fax stavlja u ko zna koji plan. Heej, on, on primjerni Student.
Slijedi prijava u firmu, sto znaci, gubi status studenta. Hajd, navikao je on vec na prljavo radno odijelo dok je jos radio na crnjaka.
Za nijansu je tek nesto malo popustio oca u placanju njegovih iznovijedanja. Zaradjuje sad sam, pa biva, ne ide da stari ama bas sve placa. I dalje je prvi koji ide preko grane u pravcu BiH svakim nagovjestajem praznika. Cura mu sarajka, a mjesto njegova prebivalista u BiH je nekih 60 km od Sarajeva.
"Student" je i polovni auto kupio. Nekad bii i udes, od auta nista, sto bi se reklo. Ama, djes bacit auto na takav nacin steceno. Prebacuje ga do amidze, ima on raju koja ce mu srediti za male pare. Ostalo auto polijepo kod amidze, hajd, nekad se i vrati studentu. Kao novo. I zadnji sarafcic je promijenjen novim.
Ko je ko on, Student. Radil? Radi, neg sta...a zivi samo za dan kad ce koji praznik, ko bi docekao godisnji odmor...kad bi morao, poludio bi do tad.

Radi, radi, do kasno. Oca vise ne vidi no sto vidi. Rodjacima je vec odavno prestao da dolazi u posjete bar ono smisla-reda radi-odavno vec. Nema kad, radi Student.

Posao Student na posao...autom koje ga je bas kostalo (a polovno je), odjednom se nasao na drugoj liniji, krh u auto koje mu se nadje direktno, zapuca se onda i drugo, a onda i trece auto. Jedno od ta 3 prevrnu se i ostade na krovu.
Zasto, kako :shock:
Zaspo "Student"...et kako i zasto...zaspo momak.
Prebace ga u bolnicu, on " ne voli bolnicu", potpisuje da izadje...mora odmah takav u policijsku upravu...ribanje...nije pijan, ne pije nikada...i ne pusi...nije zdravo, kaze.
Dovukao ga neko do stana, nema pojma sta mu je s autom, ni gdje je auto , sto je najgore, nema pojma sta je sa ostalim ucesnicima saobracajnog udesa.
Kuci cuje babine pridike...tako ti je kad si na svoju ruku...ode babo, ima on svoje planove...ode trazit dusi lijeka...osta on, sam...place kao dijete...place i kaze: " Zelim nazad u BiH za sva vremena".

Dal otisao il ne...eto, citaoce, posve je svejedno...meni bar.

A da mu jos u tom momentu pade na um da ce se za mozda godinu, dvije ozeniti, te da ce za nekih 4-5 god postati otac djeteta koje ce nabadati bosanski jezik i brukati ga zbog toga kad god dodju u BiH...ma daj.

Neznam kakvu je odluku donio Autor teme i jel je donio...ovo mi nije bilo mrslo tipkati, shvatice on i zasto nije.
A slicnih primjera je masa koji su ziva istina.
U svakom slucaju, njemu savjetujem da ostane u BiH...tudzina, kazu, kad te zagrli, umjesto ljepote osjeca se davez...i onima koji kazu: Kad je tako lose sto se ne vracaju dijasporasi " od srca zelim da i oni sto prije osjete taj "zagrljaj tudzine" i nek sami nadju odgovor zasto je nemoguce vratiti se u zeljenom momentu.
Premalo je onih koji se hvale dijasporom. A oni koji se na puna usta hvale, rado bih da im nesta kazem, al, nek stoji...ne zelim prozivku.

Autore teme...kako god da odlucis-neka je sa srecom...al imaj moje rijeci na umu: " Ostani u BiH, samo tu je zivot, svuda drugo to je tek prezivljavanje ".
_ambassador

Post by _ambassador »

Hocu li??!! ili ne............
dela bolan samo naprijed :-D
Bea_Trix
Location: 'Mount Everest: forbidding, aloof, terrifying. The mountain with the biggest tits in the world.'

Post by Bea_Trix »

@blackpain

1. ako si u svome poslu izuzetno dobar, ako nesto radis bolje od prosjeka i ako ti nije mrsko dobro se potruditi da ostvaris svoj vrlo jasan cilj (ako ga imas) onda - IDI

2. ako zelis osnovati porodicu ili neki svoj zivot u svijetu koji nije savrsen, ali koji makar nije opterecen apsurdima kao ovaj nas ovdje - IDI

3. ako ti se ZIVOTARI, "poso, kuca, birtija" - OSTANI. zivotariti mozes i OVDJE, itekako.

sretno...
basta sljezove boje

Post by basta sljezove boje »

sve je to individualna stvar. Ukoliko si prilagodljiv i lako sklapas nova prijateljstva, imas dobar preduvjet. Ako ne mozes bez raje i mahale, bolje bi bilo da to zaboravis. Poznajem curu koja se 1993. vratila iz Njemacke u Sarajevo, nije mogla tamo, sta se moze. A poznajem i tipa kojeg su vratili 1999. u Sarajevo kad je Njemacka istjerivala izbjeglice. Taj opet nije mogao u Sarajevu, pa se ozenio s nekom bakutom za "papire" i otisao za Frankfurt. Recepta tu nema, a standard i ne igra bas neku ogromnu ulogu, sto si stariji sve si sentimentalniji
_ambassador

Post by _ambassador »

mislim da vrijedi makar prosiriti horizont ako nista, uz stalnu mogucnost da se ponovo vratis ukoliko to nije ono sto trazis... a mozda se zajebes ko ja pa gdje god bio, nedostaje ti ono drugo... :roll: :-)
basta sljezove boje

Post by basta sljezove boje »

Novi Zeland je bas daleko da bi isao tamo na izlet :D

Poznajem jednog Engleza kojeg su roditelji kao dijete poslali godinu dana kod tetke na Novi Zeland. Kad se vratio u Englesku nikako se nije mogao navici da nosi cipele kad ide u skolu :D
Eshek

Post by Eshek »

dawn_upon_dawn wrote:@blackpain

1. ako si u svome poslu izuzetno dobar, ako nesto radis bolje od prosjeka i ako ti nije mrsko dobro se potruditi da ostvaris svoj vrlo jasan cilj (ako ga imas) onda - IDI

2. ako zelis osnovati porodicu ili neki svoj zivot u svijetu koji nije savrsen, ali koji makar nije opterecen apsurdima kao ovaj nas ovdje - IDI

3. ako ti se ZIVOTARI, "poso, kuca, birtija" - OSTANI. zivotariti mozes i OVDJE, itekako.

sretno...
poDApisujem!
_BosanaC

Post by _BosanaC »

To jos nije otis'o? :shock:
amrino

Post by amrino »

tempora wrote:Izvini, slijedeci put cu pricati po receptima mahale.Mozda tada ne budes zijevala. :oops:
U pitanju je KVANTITET...Uporedi duzinu postova sa duzinom postova SVIH ostalih forumasa i sve ce ti se samo kasti...I hvala tebi na tom etiketiranju "recepti mahale" itd....da ti i to nije dio spesijalizacije? :oops:
tempora

Post by tempora »

amrino wrote:
tempora wrote:Izvini, slijedeci put cu pricati po receptima mahale.Mozda tada ne budes zijevala. :oops:
U pitanju je KVANTITET...Uporedi duzinu postova sa duzinom postova SVIH ostalih forumasa i sve ce ti se samo kasti...I hvala tebi na tom etiketiranju "recepti mahale" itd....da ti i to nije dio spesijalizacije? :oops:
Kako cu ja odgovarati na reakcije koje izazivaju moji postovi, je moja stvar, a ne dio tvoga misaonog folklora, pa stoga, ukoliko nemas vremena ili zelje da procitas napisano, nemoj ni reagovati na njih! Prebrojavanje slova i kolicina recenica :? kroz koju ti mjeris kvalitet je tvoja mjerodavna jedinica!
A kada mi odgovor ponudis u obliku smajlija koji spava, ja takvu bahatost zasigurno ne mogu prihvatiti kao ozbiljan stav iako se uvijek trudim, da te bez obzira na razlicita razmisljanja ( koja za mene i jesu podstrek dijaloga!) shvatim kao ozbiljnog sugovornika.
Imas izbora, a ja ti ga zasigurno ne namecem, zaobidji moje odgovore i posveti se kvalitetu svojih postova. U te svrhe nudim ti glede ove teme, brz nacin educiranja i lakocu citanja:
http://www.mhrr.gov.ba/
ili
http://marri-rc.org/documents/Questionn ... -%20BH.pdf
amrino

Post by amrino »

tempora wrote:
amrino wrote:
Kako cu ja odgovarati na reakcije koje izazivaju moji postovi, je moja stvar, a ne dio tvoga misaonog folklora, pa stoga, ukoliko nemas vremena ili zelje da procitas napisano, nemoj ni reagovati na njih! Prebrojavanje slova i kolicina recenica :? kroz koju ti mjeris kvalitet je tvoja mjerodavna jedinica!
A kada mi odgovor ponudis u obliku smajlija koji spava, ja takvu bahatost zasigurno ne mogu prihvatiti kao ozbiljan stav iako se uvijek trudim, da te bez obzira na razlicita razmisljanja ( koja za mene i jesu podstrek dijaloga!) shvatim kao ozbiljnog sugovornika.
Imas izbora, a ja ti ga zasigurno ne namecem, zaobidji moje odgovore i posveti se kvalitetu svojih postova. U te svrhe nudim ti glede ove teme, brz nacin educiranja i lakocu citanja:
http://www.mhrr.gov.ba/
ili
http://marri-rc.org/documents/Questionn ... -%20BH.pdf
Iz svega sto si do sada napisala zakljucujem da ti je najuza specijalizacija- AROGANCIJA.
black

Post by black »

amrino ohladi

Image
Post Reply