Paypal u Bosni i Hercegovini
Moderator: anex
- bmx
#176 Re: Paypal poceo sa radom u Bosni i Hercegovini
ljudi, evo upravo se registrovah sa visa electron karticom na pay pal i tamo mi pise da za 2-3 dana provjerim "card statement" i nadjem neki cetverosifreni registracijski kod...e, sad, je li to znaci da za 2-3 dana nazovem banku i pitam da mi daju taj kod ili trebam cekati kraj mjeseca da dobijem printani izvod, pa da na njemu dobijem taj registracijski kod? hajd, pomagajte pls 
- Duhovni Vođa
#177 Re: Paypal poceo sa radom u Bosni i Hercegovini
mozes nazvati banku i pitati. ja sam tako uradio. inace ona zenska sto mi se javila nije mi htjela to dati tako preko telefona, nego mi je rekla da cekam izvod, ali sam je nekako premuntaobmx wrote:ljudi, evo upravo se registrovah sa visa electron karticom na pay pal i tamo mi pise da za 2-3 dana provjerim "card statement" i nadjem neki cetverosifreni registracijski kod...e, sad, je li to znaci da za 2-3 dana nazovem banku i pitam da mi daju taj kod ili trebam cekati kraj mjeseca da dobijem printani izvod, pa da na njemu dobijem taj registracijski kod? hajd, pomagajte pls
- bmx
#178 Re: Paypal poceo sa radom u Bosni i Hercegovini
e, hvalaDuhovni Vođa wrote:mozes nazvati banku i pitati. ja sam tako uradio. inace ona zenska sto mi se javila nije mi htjela to dati tako preko telefona, nego mi je rekla da cekam izvod, ali sam je nekako premuntaobmx wrote:ljudi, evo upravo se registrovah sa visa electron karticom na pay pal i tamo mi pise da za 2-3 dana provjerim "card statement" i nadjem neki cetverosifreni registracijski kod...e, sad, je li to znaci da za 2-3 dana nazovem banku i pitam da mi daju taj kod ili trebam cekati kraj mjeseca da dobijem printani izvod, pa da na njemu dobijem taj registracijski kod? hajd, pomagajte pls
EDIT: koja je procedura kada registrujem pay pal racun? onda povucem sa kartice koliko zelim para na pay pal ili kako?
- Duhovni Vođa
#179 Re: Paypal poceo sa radom u Bosni i Hercegovini
sve sto imas na kartici raspolozivo ti je na paypalu, ne moras nista povlaciti. spremi se da je muntas 
edit: da raiffeisen banka je u pitanju
- bmx
#180 Re: Paypal poceo sa radom u Bosni i Hercegovini
hvalaDuhovni Vođa wrote:sve sto imas na kartici raspolozivo ti je na paypalu, ne moras nista povlaciti. spremi se da je muntas
- bmx
#181 Re: Paypal poceo sa radom u Bosni i Hercegovini
jos jedno potencijalno glupo (citaj: paranoicno) pitanje: recimo imam 500 km na kartici i kad je registrujem, znaci imam isto 500 km na pay pal racunu..e, sad, je li pay pal registrira odmah promjene ako ja sada odem sa tom karticom u prodavnocu ispred zgrade i potrosim npr. 100km? odnosno, ako ja uplatim jos para na karticu u banci, da li mi to pay pal racun odmah evidentira?
EDIT: u biti, ono sto me zanima jeste da li ja u realnosti i dalje raspolazem novecem koji mi je na kartici koja je registrirana na virtualni pay pal racun?
EDIT: u biti, ono sto me zanima jeste da li ja u realnosti i dalje raspolazem novecem koji mi je na kartici koja je registrirana na virtualni pay pal racun?
- Duhovni Vođa
#182 Re: Paypal poceo sa radom u Bosni i Hercegovini
kroz moje dosadasnje iskustvo, cim platis s paypalom, u roku od 5 minuta skine ti se iznos s kartice. ne kontam kako, ali puno puta mi se desilo da kad uzmem kes s bankomata potraje dosta dok mi se stanje ne sravni.bmx wrote:jos jedno potencijalno glupo (citaj: paranoicno) pitanje: recimo imam 500 km na kartici i kad je registrujem, znaci imam isto 500 km na pay pal racunu..e, sad, je li pay pal registrira odmah promjene ako ja sada odem sa tom karticom u prodavnocu ispred zgrade i potrosim npr. 100km? odnosno, ako ja uplatim jos para na karticu u banci, da li mi to pay pal racun odmah evidentira?
moguce je zato da s paypalom platis vec potrosenim novcem, ali ces otici u minus na kartici (iako je debitna, banka ce te zaduziti)
-
Ibrahimovski
#183 Re: Paypal poceo sa radom u Bosni i Hercegovini
Izgleda da kartica mora biti kreditna?
- tranquil
#184 Re: Paypal poceo sa radom u Bosni i Hercegovini
Ne, može i Visa Electron debitna ako ima ona tri kontrolna broja.Ibrahimovski wrote:Izgleda da kartica mora biti kreditna?
- shiljak
#185 Re: Paypal poceo sa radom u Bosni i Hercegovini
Evo da pitam nesto, u cemu je razlika izmedju debitne i kreditne kartice?
Citao sam ove postove, pa sam odlucio da se prijavim kod raiffeisen banke (i da trebam uzeteti Visa Electron debitnu karticu ). Evo otisao sam na njihovu stranicu, i ovo u vezi kartica... http://www.raiffeisenbank.ba/bs/stanovn ... rtice3.htm
i pise ovo na kraju recenice Korisnik kartice: fizičko lice, državljanin BiH, sa redovnim mjesečnim prihodima, e kakvim mjesecnim prihodima? Jel to znaci da moram svaki mjesec da uplacujem?
Citao sam ove postove, pa sam odlucio da se prijavim kod raiffeisen banke (i da trebam uzeteti Visa Electron debitnu karticu ). Evo otisao sam na njihovu stranicu, i ovo u vezi kartica... http://www.raiffeisenbank.ba/bs/stanovn ... rtice3.htm
i pise ovo na kraju recenice Korisnik kartice: fizičko lice, državljanin BiH, sa redovnim mjesečnim prihodima, e kakvim mjesecnim prihodima? Jel to znaci da moram svaki mjesec da uplacujem?
-
d2
#186 Re: Paypal poceo sa radom u Bosni i Hercegovini
za debitnu ne moras, cim otvoris racun mozes traziti debitnu karticu niko te nece pitati koliko ces ti tu para imati i kako ce ti dolaziti
- nadgledach
#187 Re: Paypal poceo sa radom u Bosni i Hercegovini
Posto redovno kupujem preko e.bay-a placam paypal.om da zucnem jedno iskustvo.
Naime, uzeo sam neku stvar i platio je (bila je oko 30$), i onda sam skontao da sam uzeo pogresnu stvar. Napisah mail prodavacu da sam se zeznuo pa ako nije belaj da mi vrati pare i pare su vracene. Dobio sam izvod, pise da su te pare skinute i onda da mi je uplacen isti iznos.
Naime, uzeo sam neku stvar i platio je (bila je oko 30$), i onda sam skontao da sam uzeo pogresnu stvar. Napisah mail prodavacu da sam se zeznuo pa ako nije belaj da mi vrati pare i pare su vracene. Dobio sam izvod, pise da su te pare skinute i onda da mi je uplacen isti iznos.
-
d2
#188 Re: Paypal poceo sa radom u Bosni i Hercegovini
ako si u bih stize li ti to sto kupis preko ebaya ? kako znas da ce ti poslati, gledas ima li worldwide delivery ? prave li problem sto je BiH ? koji nacin isporuke odaberes ? tnx
- nadgledach
#189 Re: Paypal poceo sa radom u Bosni i Hercegovini
Do sad mi je sve doslo na kucnu adresu. Naravno uvijek gledam koliko je love shipment i kad pretrazujem stavim na shipping to BiH. Vecina stvari je bilo nekih kablova, torbica za psp, stylus.i za pda djaba dostava. Samo mi je knjizica iz engleske (manchester-sarajevo iz 67-e) bila dvije funte dostava. Neki dres reala (jaran narucio preko mene) je bio oko 12$ shipment.
Sve mi dodje najkasnije za 15 dana. Otprilike 10ak dana i postar donese.

i u sarajevu sam
Sve mi dodje najkasnije za 15 dana. Otprilike 10ak dana i postar donese.

i u sarajevu sam
-
d2
#190 Re: Paypal poceo sa radom u Bosni i Hercegovini
hvala, to su dobre vijesti !
- Epitop
#191 Re: Paypal poceo sa radom u Bosni i Hercegovini
Malo je offtopic, ali kakvi su naši sa carinjenjem? Mene nije strah za dostavu, ali me strah šta če naši na carini, a naručujem robu u vrijednosti nekih 100 US$.nadgledach wrote:Posto redovno kupujem preko e.bay-a placam paypal.om da zucnem jedno iskustvo.
- alica.k
#192 Re: Paypal poceo sa radom u Bosni i Hercegovini
epitop, na carini su "kakav im je dan tolko ces carine platit". ja stalno (al bas stalno) narucujem i samo jednom mi je doslo mislim 40KM carine na nekakvu glupost nidje veze. inace platim najvise 8.5KM (+1km u posti za nesto njihovo, djubrad pokvarena). (edit: skoro uvjek ces platit nesto oko 3KM jer tolko naplacuju otvaranje paketa)
al, ponesto zna i nestati. nekakvo sam arganovo ulje narucila i haman nikad ga nisam dobila.
ne znam kakav je zakon kod nas sto se carine tice, ima li neko da zna? bas me to nesto zanima.
al, ponesto zna i nestati. nekakvo sam arganovo ulje narucila i haman nikad ga nisam dobila.
ne znam kakav je zakon kod nas sto se carine tice, ima li neko da zna? bas me to nesto zanima.
-
Kjajević Majko
#193 Re: Paypal poceo sa radom u Bosni i Hercegovini
Na debitnoj možeš otići u minus samo onoliko koliko ti banka dozvoli. Ako npr. primaš platu na račun na kojoj imaš debitnu obično daju minus od max. 2-3 plate i te pare možeš trošiti. Ako preskočiš ratu iz nekog razloga kamate mogu da budu i do 300%.shiljak wrote:Evo da pitam nesto, u cemu je razlika izmedju debitne i kreditne kartice?
Ne moraš redovno uplaćivati, ali mislim da moraš imati nešto sitno na računu zbog mjesečnog izvoda, mislim da je on 1KM.
Kreditna je ustvari automatski kredit. Banka ti neko vrijeme prati stanje na računu, ako dižeš kredite kod njih i sl. iznos plate i onda ti tek ponude kreditnu karticu. Tu se unaprijed sklopi ugovor koliko ćeš mjesečno otplaćivati dug i ustvari imaš "neograničena" sredstva da trošiš, to su sve pare banke koja vraćaš preko redovnih primanja.
-
Kjajević Majko
#194 Re: Paypal poceo sa radom u Bosni i Hercegovini
http://www.uino.gov.ba/h/Carina/Zakonske_odredbe.htmlalica.k wrote:epitop, na carini su "kakav im je dan tolko ces carine platit". ja stalno (al bas stalno) narucujem i samo jednom mi je doslo mislim 40KM carine na nekakvu glupost nidje veze. inace platim najvise 8.5KM (+1km u posti za nesto njihovo, djubrad pokvarena). (edit: skoro uvjek ces platit nesto oko 3KM jer tolko naplacuju otvaranje paketa)
Nazovi pa pitaj za ulje (ako ti je prodavač poslao).
Carinska ispostava Sarajevo
Telefon: 033 455 563
Tel/Fax: 033 468 078
Radno vrijeme:
- zimsko: 08 - 18 sati
- ljetno: 08 - 20 sati
- subota: 09 - 15 sati
Šef ispostave: Alija Mašić
-
hare_sa
#195 Re: Paypal poceo sa radom u Bosni i Hercegovini
Pitanje je jako glupobmx wrote:jos jedno potencijalno glupo (citaj: paranoicno) pitanje: recimo imam 500 km na kartici i kad je registrujem, znaci imam isto 500 km na pay pal racunu..e, sad, je li pay pal registrira odmah promjene ako ja sada odem sa tom karticom u prodavnocu ispred zgrade i potrosim npr. 100km? odnosno, ako ja uplatim jos para na karticu u banci, da li mi to pay pal racun odmah evidentira?
- Duhovni Vođa
#196 Re: Paypal poceo sa radom u Bosni i Hercegovini
meni je evo reizdata moja visa kartica s kojom sam dosad imao lijepa iskustva na paypalu 
sad se brinem da kada preuzmem novu karticu da cu imati probleme. je li iko imao ova iskustva sa reizdavanjem? kako cu to rijesiti?
sad se brinem da kada preuzmem novu karticu da cu imati probleme. je li iko imao ova iskustva sa reizdavanjem? kako cu to rijesiti?
-
Kjajević Majko
#197 Re: Paypal poceo sa radom u Bosni i Hercegovini
Samo ti mijenjaju "kartičnu plastiku" račun ostaje isti, zašto bi imao probleme. 
- Duhovni Vođa
#198 Re: Paypal poceo sa radom u Bosni i Hercegovini
ali hoce li mi se promijeniti broj na kartici? hoce sigurno.... i exp date.... sad ne kontam kako da to promijenim... to je meni problem, jer sve kontam da ce mi opet traziti onaj validation code 
- Haris033
#199 Re: Paypal poceo sa radom u Bosni i Hercegovini
Imam staru debitnu karticu "HVB Central profit banke" (sadasnja "UniCredit Bank") i interesuje me da li moram promijeniti karticu da bi se registrovao na "PayPal", posto mi sadasnja kartica vrijedi do 01.12.2008.godine.
Osim toga registrovao sam se na "Ebay" i zelio sam naruciti nesto, pa mi je trazio
"Credit or debit card number: _________________" i
"Card Identification number:______________________" This is the 3-digit number on the back of your credit or debit card.
For American Express cards, use the 4-digit number on the front of the card.
Zanima me mogu li uopce placati sa svojom postojecom "HVB" karticom i sta se podrazumjeva pod ovim brojevima (3 digit number) jer na drugoj strani moje kartice ima više brojeva....
Hvala!!!!
Osim toga registrovao sam se na "Ebay" i zelio sam naruciti nesto, pa mi je trazio
"Credit or debit card number: _________________" i
"Card Identification number:______________________" This is the 3-digit number on the back of your credit or debit card.
For American Express cards, use the 4-digit number on the front of the card.
Zanima me mogu li uopce placati sa svojom postojecom "HVB" karticom i sta se podrazumjeva pod ovim brojevima (3 digit number) jer na drugoj strani moje kartice ima više brojeva....
Hvala!!!!
- burekodsira
#200 Re: Paypal poceo sa radom u Bosni i Hercegovini
broj se ne mjenja, datum isteka naravno. dobices obavjest od paypala da izmjenis a ako i ne onda odes u opcije i izmjenisDuhovni Vođa wrote:ali hoce li mi se promijeniti broj na kartici? hoce sigurno.... i exp date.... sad ne kontam kako da to promijenim... to je meni problem, jer sve kontam da ce mi opet traziti onaj validation code