Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
misha wrote:tog gazdu treba fakat pošteno kazniti, da mu ne padne napamet više ne brinut o higijeni i to uradit tako da bude primjer i ostalima..
ali realno, najrealnije, vlasnik i osoblje Pomodorina koliko god bili krivi za ovo šta se desilo, stvarna krivnja leži u mnogim slojevima i instancama društva!
Budimo realni, nijedan normalan čovjek, vlasnik restorana ne bi volio , želio da potruje ljude, nije mahnit da to namjerno uradi, dakle ne treba reagovat nasilno i sad nešto demolirat objekat, pa nije smako da potruje 600 ljudi.
Naravno da ga treba oštro kazniti u skladu sa zakonom kako to već ide, ali ne samo njega...sad je prilika krenut od vrha pa kažnjavat redom od kokošje farme gdje jaje ugleda svjetlost dana pa do majoneze u kojoj se rastočilo..
krivicna odgovornost je i u propustu, nebitno je sto nema namjere. Vlasnikov
javasluk je doveo do strasnih posljedica za veliki broj ljudi.
Šta je Salmonela?
Salmonela je uobičajena bakterijska infekcija crijeva.
Ko oboljeva od Salmonele?
Svako, ali najčešće bebe i djeca.
Kako se prenosi bakterija Salmonele?
Ljudi je obično dobiju jedući hranu zagađenu životinjskim izmetom. Zagađena hrana je često
životinjskog porijekla, poput govedine, peradi, mlijeka ili jaja, ali svaka hrana, uključujući povrće,
može postati zaražena. Hranu može zaraziti i osoba koja je priprema, ako ne opere ruke nakon dodira
sa zaraženom hranom.
Salmonela se takođe može naći u izmetu nekih kućnih ljubimaca, pogotovo onih koji imaju proljev, pa
se ljudi mogu zaraziti ukoliko ne peru ruke nakon dodira sa tim izmetom. Gmizavci su posebno
podložni salmoneli i ljudi bi trebali uvijek prati ruke nakon rada sa gmizavcima, čak i ako su zdravi.
Odrasli bi takođe trebali biti pažljivi kod djece i pranja ruku nakon dodira sa gmizavcima.U kućama u
kojima žive djeca ili osobe oslabljenog imuniteta ne bi tebalo držati gmizavce (kornjače, iguane, druge
guštere i zmije) kao kućne ljubimce.
Koji su simptomi infekcije Salmonelom?
Ljudi zaraženi salmonelom mogu imati blagi ili teški proljev, povišenu temperaturu, a ponekad i
povraćanje. Infekcije krvi mogu biti vrlo opasne, pogotovo kod veoma mladih ili starijih osoba.
Najopasniji oblik infekcije salmonelom je trbušni tifus.
Kako brzo se javljaju simptomi nakon zaraze Salmonelom?
Proljev i visoka temperatura se obično javljaju od 12 - 36 sati nakon zaraze, i u roku od 56 - 72 sata.
Gdje se Salmonela nalazi?
Salmonela se nalazi svuda, ali najčešće u svježem mesu, nekuhanim jajima, nepasterizovanom mlijeku
i siru. Nosioci salmonele mogu biti kućni ljubimci kornjače, iguane, zmije, i drugi gmizavci, i pilići,
pačići, štenad i mačići takođe mogu nositi Salmonelu.
Koliko dugo inficirana osoba nosi salmonelu?
Nekoliko dana a moguče je i više mjeseci. Bebe i ljudi liječeni antibioticima je mogu nositi duže od
ostalih.
Da li zaražene osobe treba da izostaju sa posla i iz škole?
Pošto se salmonela nalazi u izmetu (stolici), osobe koje imaju proljev (posebno djeca u dječijim
vrtičima i ljudi koji rade na pripremi hrane) ne bi trebali ići u školu i na posao. Većina zaraženih ljudi
se mogu vratiti na posao i u školu po prestanku proljeva, ukoliko pažljivo peru ruke poslije odlaska u
zahod i prije rukovanja hranom.
Kako se liječi salmonela?
Većina ljudi se oporavi bez ikakvog liječenja. Osobe koje imaju teški proljev, posebno mala djeca i
starci, trebalo bi da potraže ljekarsku pomoć.
Simply_Red wrote:Stani bolan, kakva majoneza. Ja koliko sam tamo bio, svi su jeli onaj pileci sendvic, u kojemu ima salata, piletina, i topljeni sir, i pizze, u kojima nema majoneze. A druga stvar, prestanite okrivljivati ljude i biti pametnjakovici, a nemate pojma ni sta je uzrocnik, ni kako je do toga doslo, ni zasto. Mozda je frajeru neko podmetnuo pokvarenu hranu dan prije...Covjek se jos do sad nije izjasnio, kad on kaze da je on za sve kriv, ni tad mu necu vjerovati, jer u kakvoj drzavi zivim, lako moze biti da je to uradio pod prisilom...
Kako bolan možeš braniti lika, 600 ljudi se otrovalo 99% ih kaže da su jeli u Pomodorinu. Šta se ima izjašnjavati, šta da kaže, bolje mu je pojavljivati se u javnosti i nadati se da će sutra moći sklopiti kraj s krajem. Svi znamo kako se ovdje radi u tim fast food-ovima, ili ti nikada nisi jeo u jednom od njih. Samo ti brani ovakva đubrad...
p.s. ovo je dobra prilika da se otvori McDonalds
e pa vidi sta je, jeo sam u pomodorinu jednom ili dvaput, najvise jedem kod trovaca i kod taleta. i stvarno mi smijesno bude, kad ona zena sto pravi sendvice, uzme one pare i istim tim rukama dira meso i somun itd. a ja to sve vidim i ako mi nesto bude ja sam kriv, sto sam tu jeo ikako. E ta 2 mjesta su sa pomodorinom medju najposjecenijima u gradu. A mislim prema onim izvjestajima koje smo imali priliku pogledati prije godinu dana, o cistoci fast food-ova kod nas, mislim da smo svi svjesni rizika jedenja vani. A tog covjeka ne branim, ali ja mislim da on nije navece legao spavati i rekao, e sutra cu da potrujem 600 ljudi. Nego sam svjedok na ovom forumu odavno da ljudi stvaraju stvarno losu sliku o necemu o cemu nemaju bas puno informacija. Do sad znamo da su ljudi otrovani i nista vise. Naravno slazem se da se to mjesto nikad vise ne otvori, jer iako opet proradi sumnjam da ce se ljudi tuci za sendvic. Samo mi je krivo sto odma po gazdi, a tu radi 6 ljudi, svaki je mogao napraviti neku gresku, slucajno ili namjerno, a gazda nije svemocan da sve vidi.
Gazda nije svemoćan, ali samim tim što je gazda odgovoran je za sve...
Da sve ovo nije bez osnova svjedoči izjava kantonalnog inspektora u današnjem oslobođenju, da ovaj lik može za ovo što se desilo dobiti čak 3 godine zatvora, međutim najtragičnije je što je inspektor također izjavio da je u ovom slučaju puno efikasnija - novčana kazna
Znači vjerovatno su pokrenuti mehanizmi da se sve završi sa nekoliko hiljada KM kazne i da gazda pod nečijim drugim imenom i na nekoj drugoj lokaciji nastavi da mlati pare, do neke nove tragedije..
A izjava ovog inspektora svjedoči koliko su ozbiljne bile kontrole u ovom i nekim drugim objektima. Samo naravno gazde inspektore ne časte svojim sendvičima nego janjetinom i plavim kovertama.
Rezultat - ovih loših stvari vezanih za nehigijenu i prljavštinu ima sve više i više..
Ovo se kad tad moralo desiti, ne mozes ti jarane imati sve zive kontrole, imati najkvalitetnije radnike, rukavice, trositi vodu ko lud itd. a onda praviti sendvice od pola kile. Fino cekaj dok se otvori mcdonalds, pa odes pojedes hamburger od 200 g za 3 marke, al budes cist ko suza
Najkvalitetnije radnikeee!!!???
si bio ti kad u Pomodorinu?!!!??? ha?
kad mu kažem Zapeci mi sendvič!, hoću reš! samo što ne traži 3 KM još!
kao da sam ga šakom opalio što sam to rekao!
to je jedan od većih problema u nas, svi konobari il šta već rade..misle da su kafane il pekare njihove!
jebotteee ponašaju se kao gazde lokala
uf!
ni osmjeh ni izvolite ni crknite ni evo jedi
ništa
katastrofa
Hierarchia wrote:Simply Red, mislim da je već objavljeno kako je salmonela bila u majonezi koju je vlasnik sam pravio.
Salmonela može nastati u prvoklasnoj majonezi, piletini, pivi....
Primjera radi, otvori pivi krajem jula mjeseca u 14 sati negdje na suncu....i pijuckaj 40 minuta (samo je drži otvorenu). Velike su šanse da će se nešto stvoriti. A majoneza je mnogo osjetljivija od pive. Nemoj je držat po propisu i gotovo je. Pa ti sad vidi kako se lako stvara salmonela.
Piletina je također poznata po salmonelama. Salmonela ima preko 100 vrsta. Svaki put postaješ imuna samo na jednu vrstu.
Simply_Red wrote:Stani bolan, kakva majoneza. Ja koliko sam tamo bio, svi su jeli onaj pileci sendvic, u kojemu ima salata, piletina, i topljeni sir, i pizze, u kojima nema majoneze. A druga stvar, prestanite okrivljivati ljude i biti pametnjakovici, a nemate pojma ni sta je uzrocnik, ni kako je do toga doslo, ni zasto. Mozda je frajeru neko podmetnuo pokvarenu hranu dan prije...Covjek se jos do sad nije izjasnio, kad on kaze da je on za sve kriv, ni tad mu necu vjerovati, jer u kakvoj drzavi zivim, lako moze biti da je to uradio pod prisilom...
Kako bolan možeš braniti lika, 600 ljudi se otrovalo 99% ih kaže da su jeli u Pomodorinu. Šta se ima izjašnjavati, šta da kaže, bolje mu je pojavljivati se u javnosti i nadati se da će sutra moći sklopiti kraj s krajem. Svi znamo kako se ovdje radi u tim fast food-ovima, ili ti nikada nisi jeo u jednom od njih. Samo ti brani ovakva đubrad...
Ima jedan Burger King u bazi na Butimiru, ali tamo moze jesti samo onaj koji moze uci u bazu. Pa da vidis kako se koriste rukavice i sta je cistoca...
Jedva cekam da se i kod nas u gradu otvori nesto slicno, ima da ovi salabajzeri propadnu preko noci!
chuchumbamayumbe wrote:
Ima jedan Burger King u bazi na Butimiru, ali tamo moze jesti samo onaj koji moze uci u bazu. Pa da vidis kako se koriste rukavice i sta je cistoca...
Jedva cekam da se i kod nas u gradu otvori nesto slicno, ima da ovi salabajzeri propadnu preko noci!
BK, McD i ostalo ima stroge propise. Nakon pusenja se ruke moraju oprati i dezinficirati, hamburgeri se smiju drzati samo deset minuta gotovi i ako se ne prodaju moraju se baciti. Problem je sto su cijene u ovim restoranima vise nego po imbisima i sto ce djeca opet ici tamo gdje im je jeftinije.
e pa vidi sta je, jeo sam u pomodorinu jednom ili dvaput, najvise jedem kod trovaca i kod taleta. i stvarno mi smijesno bude, kad ona zena sto pravi sendvice, uzme one pare i istim tim rukama dira meso i somun itd. a ja to sve vidim i ako mi nesto bude ja sam kriv, sto sam tu jeo ikako. E ta 2 mjesta su sa pomodorinom medju najposjecenijima u gradu. A mislim prema onim izvjestajima koje smo imali priliku pogledati prije godinu dana, o cistoci fast food-ova kod nas, mislim da smo svi svjesni rizika jedenja vani. A tog covjeka ne branim, ali ja mislim da on nije navece legao spavati i rekao, e sutra cu da potrujem 600 ljudi. Nego sam svjedok na ovom forumu odavno da ljudi stvaraju stvarno losu sliku o necemu o cemu nemaju bas puno informacija. Do sad znamo da su ljudi otrovani i nista vise. Naravno slazem se da se to mjesto nikad vise ne otvori, jer iako opet proradi sumnjam da ce se ljudi tuci za sendvic. Samo mi je krivo sto odma po gazdi, a tu radi 6 ljudi, svaki je mogao napraviti neku gresku, slucajno ili namjerno, a gazda nije svemocan da sve vidi.
Pa i treba da se udara po gazdi, valjda je njegov Pomodorino, nije od radnika. Ako ima pravo da bere profit i uzima sigurno 1000% veću platu od radnika onda morati imati i neke obaveze i odgovornosti. Čak i ukoliko je radnik kriv, opet je kriv gazda jer ga je on zaposlio, morao je vidjeti da taj radnik nije sposoban za rad u fast food-u. No to je ovdje problem kod nas, svi bi da imaju neka prava, ali bez ikakvih obaveza...
Sinoc vec cujem pricu kako mu je neko 'podmetnuo', neko od konkurencije... I naravno, niko nece odgovarati ni za sta, niti se digla bilo kakva frka... Enjoy Bosnia.
svasta....ovaj će mu razvaliti radnju ako je ponovo otvori...onome smeta što su konobari neljubazni a stalno ide da jede kod njih....svašta. Koji primitivizam. Ja neću da branim nikoga ali mi se "teorija zavjere", odnosno verzija po kojoj je salmonela podmetnuta, čini vjerovatnijom. Zar bi nas to u ovom gradu trebalo iznenaditi?
gevera071 wrote:svasta....ovaj će mu razvaliti radnju ako je ponovo otvori...onome smeta što su konobari neljubazni a stalno ide da jede kod njih....svašta. Koji primitivizam. Ja neću da branim nikoga ali mi se "teorija zavjere", odnosno verzija po kojoj je salmonela podmetnuta, čini vjerovatnijom. Zar bi nas to u ovom gradu trebalo iznenaditi?
I da jeste tako, kriv je što i tu mogućnost nije uzeo u obzir i organizovao posao tako da do toga ne može doći.
Ipak čovjek nahrani oko 1000 ljudi dnevno i drži njihovu sudbinu u svojim rukama.
gevera071 wrote:svasta....ovaj će mu razvaliti radnju ako je ponovo otvori...onome smeta što su konobari neljubazni a stalno ide da jede kod njih....svašta. Koji primitivizam. Ja neću da branim nikoga ali mi se "teorija zavjere", odnosno verzija po kojoj je salmonela podmetnuta, čini vjerovatnijom. Zar bi nas to u ovom gradu trebalo iznenaditi?
I da jeste tako, kriv je što i tu mogućnost nije uzeo u obzir i organizovao posao tako da do toga ne može doći.
Ipak čovjek nahrani oko 1000 ljudi dnevno i drži njihovu sudbinu u svojim rukama.
a kako zamisljas tu podvalu? Neko je potplatio nekog od njegovih radnika
da napravi majonezu od pokvarenih jaja? Ili je neko potplatio dobavljaca da donese pokvarena jaja?
Ljudi ba, prosetajte malo po Vilsonovom, pa pitajte ljude cime pse hrane
Prosle godine je moj pas jeo skoro dva mjeseca (a ima 60kg, sad skontajte koja je kolicina dnevno potrebna) samo pileca prsa i svinjsku sunku, onu istu sto se po trznim centrima moze naci kila za 25KM, tako sto se rok priblizio, naletio na lika koji radi u jednom od velikih distributera, i otisao i bukvalno napunio stan time. Pola marke - kila.
Takodje znam ljude ciji psi jedu hamburgere iz Merkatora. Pljeskavice u Merkatoru stoje po sedam dana, i nedeljom se moze kupiti kila za marku...
a kako zamisljas tu podvalu? Neko je potplatio nekog od njegovih radnika
da napravi majonezu od pokvarenih jaja? Ili je neko potplatio dobavljaca da donese pokvarena jaja?
Sreca pa se na jajetu ne primjeti kada je pokvareno
Munjevita (Od: Biti munjen) reakcija kantonali Vlade:
http://www.ks.gov.ba wrote:POJAČATI KONTROLU NAMIRNICA
11.05.2007. - PRESS SLUŽBA KS
Načelnici Sanitarne i Veterinarske inspekcije Kantona Sarajevo dr. Osman Kapetanović i Hasan Džinić upoznali su danas Vladu Kantona Sarajevo sa svim pojedinostima i preduzetim mjerama vezanim za trovanje naših sugrađana u ugostiteljskom objektu “Pomodorino” u ulici Branilaca Sarajeva 51.
Odmah po pismenom obavještenju sa Klinike za infektivne bolesti KC Univerziteta u Sarajevu da su četri pacijenta hospitalizirana zbog trovanja hranom, u srijedu, 09.05. 2007. godine Sanitarna inspekcija KS je primjenila odredbe skraćenog upravnog postupka i trenutno preventivno zatvorila pomenuti objekat te u istom trenutno obustavila svaki vid pripremanja i prometovanja hranom . Na licu mjesta, zajedno sa epidemiološkom ekipom Zavoda za javno zdravstvo KS poduzete su sve mjere koje su za ovakve slučajeve propisane Zakonom. Oko 320 našim sugrađana je do sada potražilo pomoć na Klinici za infektivne bolesti zbog trovanja , a slučaj će biti definitivno razrješen nakon dostave laboratorijskih nalaza sa Klinike za infektivne bolesti KCUS, Zavoda za javno zdravstvo KS te Zavoda za javno zdravstvo FBIH koji obrađuju ovaj slučaj, navodi se u saopštenju Sanitarne inspekcije KS.
Pored redovne kontrole koja se svakodnevno obavlja, inspekcije su dobile nalog da u narednom periodu,izvrše pojačane, neselektivne preglede mjesta gdje su mogući izvori trovanja i zaraza hranom. To se pogotovo odnosi na kotrolu slastičarni i ugostiteljskih objekata prodaje brze hrane.Takođe, prodaja pravljenih sladoleda na samim pločnicima zbog nehigijenskog okruženja, treba biti uklonjena , stav je Vlade Kantona Sarajevo.
Veterinarska inspekcija poduzet će pojačane mjere kontrole mjesta proizvodnje, uskladištenja, maloprodoje i veleprodaje mesa.
Joj zavjere, neko je podmetnuo pokvarena jaja halo ba šta vam je, lik je otrovao 600 ljudi i nadam se da će debelo da odgovara...moramo li uvijek tražiti izvlakušu iz svega. Uostalom, neka čovjek više da neki intervju, izjavu neku, bilo šta da čujemo njegovu verziju...no imam osjećaj da će se ovo ubrzo sve zataškati, isto kao i sa The Pelak Family...
Comrad wrote:Joj zavjere, neko je podmetnuo pokvarena jaja halo ba šta vam je, lik je otrovao 600 ljudi i nadam se da će debelo da odgovara...moramo li uvijek tražiti izvlakušu iz svega. Uostalom, neka čovjek više da neki intervju, izjavu neku, bilo šta da čujemo njegovu verziju...no imam osjećaj da će se ovo ubrzo sve zataškati, isto kao i sa The Pelak Family...
dia81 wrote:jel istina da je piletina iz vf-a bila???
Ne vjerujem da je do piletine.
A i da jeste, važnije je ko je proizvođač, nego go je veletrgovac
Oko nove godine je isto bila bruka pokvarene piletine na policama u trznim centrima s OK datumom... Sam sam bacio jedno pola kile... Kud mi kucu usmrdi...
dia81 wrote:jel istina da je piletina iz vf-a bila???
Ne vjerujem da je do piletine.
A i da jeste, važnije je ko je proizvođač, nego go je veletrgovac
Oko nove godine je isto bila bruka pokvarene piletine na policama u trznim centrima s OK datumom... Sam sam bacio jedno pola kile... Kud mi kucu usmrdi...
Citam ovu diskusiju i ne mogu da vjerujem. PA zar se kod nas mora ama bas sve iskomplicirati?
Ljudi se otruju u fast food-u, njih 600 evidentiranih u bolnici (a ima jos kojih stotinu koji nisu isli u bolnicu, znam 4 takva slucaj) i onda dodje neko i kaze "nije gazda kriv", "neko mu podmetnuo", "kriv je dobavljac", "krivi ljudi sto su jeli tamo"..... stvarno smijesno.
Covjek imao radnju, vrtio nenormalnu lovu (moram primjetiti da nije redovno izdavao racune; dobijes na papiru hemijskom napisano 2,8KM i odes po svoj sendvic...mislim da su racune dobili samo oni koji su sjedili....) i sad se desilo da je u hrani bila salmonela. To nije nista neuobicajeno za restorane gdje higijena nije na zadovoljavajucem nivou. Treba ga debelo kazniti - sto novcano sto zatvorskom kaznom. opravdanja nema. I o tome nema diskusije! (Jel' to sa silovateljem treba imati sazaljevanja zato sto je poremecen pa je silovao neku zenu?!)
A ovi koji su nastradali bi se mozda mogli organizovati pa da ga kolektivno tuze...Nisam pravnik, pa se pitam ima li osnove za privatnu tuzbu? Ipak im je ugrozio zdravlje....
zavrsavam pravo,stara mi je bila advokat i upravo pricamo o ovom trovanju u kuci.jeo sam u pomodorinu redovno maltene,suosjecam sa oboljelima.zelim im svima poruciti da imaju pravo na naknadu stete,pretrpljenog bola ili kako vec to njihov advokat odluci nazvati.kada se utvrdi odgovornost za nastalu situaciju tj. kad kazu lijepo ko je kriv(gazda )slobodno nek se skupe oboljeli i neka ga tuze brate.o ciframa nekim nije zahvalno govoriti ali zasto bi se to propustilo a i krivac ne smije proci nekaznjeno!!mislim da ce im biti lakse ako ih bude vise.krivac treba da plati.tako ti je to