Ulaganje na burzu za početnike

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
vratnik

#176 Re: Ulaganje na burzu za početnike

Post by vratnik »

8. 10. 13:29
ko je jamio, jamio je.
(sta god da se desavalo u zadnjih par dana, cini mi se da je gotovo. Ako pak ne bude gotovo, od danas necu Veleposlaniku govoriti Veleposlanik, nego samo poslanik)
kone

#177 Re: Ulaganje na burzu za početnike

Post by kone »

Na sta mislis sa ovim postom???
vratnik

#178 Re: Ulaganje na burzu za početnike

Post by vratnik »

kone wrote:Na sta mislis sa ovim postom???
(ako mislis na moju malenkost: EDIT: DANASNJA odluka (13:00) o smanjenju kamata drzava zapada bi trebala vratiti povjerenje u trziste dionica, znaci (konkretno DAX / Frankfurt) bi trebao da krene prema gore. To je onaj dio koji sam rekao, ko je jamio, jamio je.
A ako ne urodi plodom, odnosno ako se ne osjeti nikakva reakcija ( a osjeti se, ako nista pad na berzi (u 12 sati je DAX bio na 4900 poena, tackica, necega) je zaustavljen. Evo i DOW je krenuo gore... / onda nam nema spasa. to je pojasnjenje drugog dijela. Mislim, ako se trziste usprkos svim ovim mjerama ne konsoliduje (garancije vlada, smanjenje kamate, znaci sve te poluge koje regulisu trziste, onda smo donji.. Vrijeme ja za novi svijet posto je kapitalizam na kraju (to je objasnjenje za ono: Veleposlanik - Poslanik).
Ako si ista od ovog razumio, sto sam mislio reci, onda sam se pogresno izrazio. (da citiram A. Greenspama :) )
Last edited by vratnik on 08/10/2008 16:27, edited 1 time in total.
kone

#179 Re: Ulaganje na burzu za početnike

Post by kone »

Hvala na pojasnjenju :)
sebilj

#180 Re: Ulaganje na burzu za početnike

Post by sebilj »

vratnik wrote:Ja bih da imam love sad kupovao. Ali ne da drzim, vec da prodam brzo. Cini mi se da nije ni bitno sta kupiti, SVE je jeftino.
od ovog kometara do danas je proslo nekih 20 dana i sada vidi koliki je pad bio na berzama, tj. ovdje se jos ne zna gdje je kraj.
Moje licno misljenje do kraja godine slijedi jos par velikih korekcija da bi se sve svelo na realno sanje.
A to realno stanje je?
50 % kompanija nemam pojma sto uopste i postoje?
ahuseino

#181 Re: Ulaganje na burzu za početnike

Post by ahuseino »

vratnik wrote:
kone wrote:Na sta mislis sa ovim postom???
(ako mislis na moju malenkost: EDIT: DANASNJA odluka (13:00) o smanjenju kamata drzava zapada bi trebala vratiti povjerenje u trziste dionica, znaci (konkretno DAX / Frankfurt) bi trebao da krene prema gore. To je onaj dio koji sam rekao, ko je jamio, jamio je.
A ako ne urodi plodom, odnosno ako se ne osjeti nikakva reakcija ( a osjeti se, ako nista pad na berzi (u 12 sati je DAX bio na 4900 poena, tackica, necega) je zaustavljen. Evo i DOW je krenuo gore... / onda nam nema spasa. to je pojasnjenje drugog dijela. Mislim, ako se trziste usprkos svim ovim mjerama ne konsoliduje (garancije vlada, smanjenje kamate, znaci sve te poluge koje regulisu trziste, onda smo donji.. Vrijeme ja za novi svijet posto je kapitalizam na kraju (to je objasnjenje za ono: Veleposlanik - Poslanik).
Ako si ista od ovog razumio, sto sam mislio reci, onda sam se pogresno izrazio. (da citiram A. Greenspama :) )
Ja bih tako volio da si ti i priblizno u pravu. :sad:

U jednom jesi u pravu - ne kupuj sada.

Nismo mi ni blizu dnu marketa, dno je ispalo i nema ga.

Spremi se na dugu i neumoljivu recesiju.

Ako mislish kupovati, kupuj samo sto ima solidne knjige, dobar cash flow, jeftino je i ima fundamentalno dobru podlogu.

FED je promijenio ratu preko nochi (nisu chekali sjednicu) za 0.50%. Moze se ochekivati slichno od Evrope. Mozes ochekivati ponovnu promjenu rate na slijedechoj sjednici sa 1.50% na 1.00%. Ovakve stvari se pochnu 'osjetiti' u "normalnim" uslovima tek nakon 6 mjeseci. S obzirom na sentiment ulagacha danas, ja bih to vrijeme uduplao (i ovo je optimistichno).

Svaka druga recesija, ja bih se slozio da treba kupovati, jer je dno malo lakshe prepoznatljivo. U ovom sluchaju moze se lako desiti da smo na putu za novu Depresiju iz 1929.
seldzuk

#182 Re: Ulaganje na burzu za početnike

Post by seldzuk »

Danas je bh telecom bio 22,37 KM. Šta mislite vrijedi li to kupovati?
vratnik

#183 Re: Ulaganje na burzu za početnike

Post by vratnik »

DOW ispod 9000.. zadnji nek' ugasi svjetlo.
:run:
sebilj

#184 Re: Ulaganje na burzu za početnike

Post by sebilj »

vratnik wrote:DOW ispod 9000.. zadnji nek' ugasi svjetlo.
Ja mislim da je ovo definitivno zadnji pad, licno sada startujem i ulazim direktno na svim poljima, kes se vise ne drzi, dosao je trenutak da se pokupi kajmak.
vratnik

#185 Re: Ulaganje na burzu za početnike

Post by vratnik »

sebilj wrote:
Ja mislim da je ovo definitivno zadnji pad, licno sada startujem i ulazim direktno na svim poljima, kes se vise ne drzi, dosao je trenutak da se pokupi kajmak.
ja se nadam da si u pravu..
vratnik

#186 Re: Ulaganje na burzu za početnike

Post by vratnik »

DAX pao 10%.. Crni petak u Frankfurtu.

Edit: Daimler, pao 9%.. Continental, preko 10% (?!). Pada danima.. Nelogicno skroz.. Logicnije bi bilo da dionice rastu, posto znamo da dolazi vrijeme zimskih guma, sto znaci profit. ali ne.. Nek mi objasni ko ovo razumije. VW Dionica i danas raste (sve ostale padaju, ali bas sve) ova raste.. moze li mi ovo nejko objasniti?
tatoo

#187 Re: Ulaganje na burzu za početnike

Post by tatoo »

vratnik wrote:DAX pao 10%.. Crni petak u Frankfurtu.

Edit: Daimler, pao 9%.. Continental, preko 10% (?!). Pada danima.. Nelogicno skroz.. Logicnije bi bilo da dionice rastu, posto znamo da dolazi vrijeme zimskih guma, sto znaci profit. ali ne.. Nek mi objasni ko ovo razumije. VW Dionica i danas raste (sve ostale padaju, ali bas sve) ova raste.. moze li mi ovo nejko objasniti?
Porsche . . . :D
vratnik

#188 Re: Ulaganje na burzu za početnike

Post by vratnik »

Ama jasno da je to sve Porsche. I razumijem da je dionica rasla ludo do polovine septembra (tu su se nesto dogovarali sindikat i novi sef). Ali sad, u ovoj situaciji mi je to pravo nelogicno.. Mozda neko mijenja bezvrijedne dolare za dionice najjace auto - tvrtke, bez obzira na cijenu?
(ne mogu da zamislim da svi oni sto cupaju lovu iz finansijskog sektora, ali bas svi kupuju jednu dionicu..), razumijem da niko nece da kupuje bankarski sektor, osiguravajuca drustva.. Ali ima tu jos nekih dionica koje bi morale biti skuplje / pogotovo sada / continental npr. ili par firmi na tex-dax-u koje se bave jebenim istrazivanjima u energije buducnosti (preko solarne, vjetra...).. :?:
tatoo

#189 Re: Ulaganje na burzu za početnike

Post by tatoo »

vratnik wrote:Ama jasno da je to sve Porsche. I razumijem da je dionica rasla ludo do polovine septembra (tu su se nesto dogovarali sindikat i novi sef). Ali sad, u ovoj situaciji mi je to pravo nelogicno.. Mozda neko mijenja bezvrijedne dolare za dionice najjace auto - tvrtke, bez obzira na cijenu?
(ne mogu da zamislim da svi oni sto cupaju lovu iz finansijskog sektora, ali bas svi kupuju jednu dionicu..), razumijem da niko nece da kupuje bankarski sektor, osiguravajuca drustva.. Ali ima tu jos nekih dionica koje bi morale biti skuplje / pogotovo sada / continental npr. ili par firmi na tex-dax-u koje se bave jebenim istrazivanjima u energije buducnosti (preko solarne, vjetra...).. :?:
Nagadjam, ali mislim da Porsche ima klijentelu koju ovo sto se dogadja na trzistu boli puno manje od ostale ekipe, plus dosta izuma je u ladici koje ce biti "otkrivene" kad bude profitabilno . . . rijetki ce u auto industriji dobro proci u narednom periodu.
Cuj, da si prije 10 godina, a i mi svi ulozio u Solar World AG :cry: , sad bi bio dosta bezbrizan :zzzz: , cak i pored pada . . .
vratnik

#190 Re: Ulaganje na burzu za početnike

Post by vratnik »

tatoo wrote:
vratnik wrote:Ama jasno da je to sve Porsche. I razumijem da je dionica rasla ludo do polovine septembra (tu su se nesto dogovarali sindikat i novi sef). Ali sad, u ovoj situaciji mi je to pravo nelogicno.. Mozda neko mijenja bezvrijedne dolare za dionice najjace auto - tvrtke, bez obzira na cijenu?
Nagadjam, ali mislim da Porsche ima klijentelu koju ovo sto se dogadja na trzistu boli puno manje od ostale ekipe, plus dosta izuma je u ladici koje ce biti "otkrivene" kad bude profitabilno . . . rijetki ce u auto industriji dobro proci u narednom periodu.
Cuj, da si prije 10 godina, a i mi svi ulozio u Solar World AG :cry: , sad bi bio dosta bezbrizan :zzzz: , cak i pored pada . . .
(das Leben findet nicht im Konjunktiv statt) :)
Ma znam da klijentelu porsea to ne interesuje, ali interesuje recimo Audi.. Ako sam dobro informisan oni najvise love zaradjuju u americi / izvoz /, a pogotovo VW.. Ne moze Porsche sve to drzati, a pogotovo kad znamo da su vecinu dobiti napravili upravo trgovinom novcem, a ne proizvodnjom auta..)
ali da se vratimo trzistu dionicama za pocetnike: netnetnet.tv (na berzi pod skracenicom wjg)

(ima li ko u Svici da nam malo objasni ovu dionicu? ... trenutno / sta trenutno, ima vise od pola godine / se tu nista ne desava (€ 0,82 / komadu, a bila je oko 5 €), imaju valjda neke monitore za ono ulicno oglasavanje, kao i one monitore po shoping centrima, i neke zeznute patente i potpise (namjerno ne pisem vise, posto ko zna, zna i o cemu govorim).. Cini mi se da je to isto sansa u buducnosti, ali ne mogu da skupim po netu dovoljno podataka. Lijepo bi bilo kad bi nasi svicarci nesto napisali o istoj.
One_one

#191 Re: Ulaganje na burzu za početnike

Post by One_one »

Ako moze jedno pitanje za ljude koji su upuceni...

Postoji li u Sarajevu neka firma koja se bavi menadzmentom portfolija. Ja sam stvarno preveliki laik da bih mogao ulagati sam, ali smatram da je bolje da ulazem u nesto nego da mi pare samo sjede. Dakle, postoji li neka firma kojoj mozes povjeriti svoj novac, a koja moze da garantuje prihode, barem i neznatne?
ahuseino

#192 Re: Ulaganje na burzu za početnike

Post by ahuseino »

sebilj wrote:
Nisi u pravu. Po chemu zakljuchujesh?

Evo NYSE otvara upravo sada... dole opet...

Evropski marketi vech 6 sati trejdaju dole 8%.

Ovo ne prati nikakve postojeche trendove, niti stvarnu potraznju roba, i standardne biznis modele. U pitanju je 'confidence' kojeg nema, i chitava svjetska ekonomija pada vrtoglavo. Ne postoji nachid da se predvidi kad che stati.

Zasto se sve ovo deshava - zbog kreditne krize i nedostatka para (svi izvlache).... i nema kutka svijeta, niti kompanije koja neche biti dotaknuta (na neki nachin).

Jedino bih vjerovao Mr. W. Buffet-u sada u bilo kakvom predvidjanju. Sada je vrijeme da se samo maheri 'igraju' u ovoj situaciji.

Mi ostali, mozemo sjesti i postmatrati... mozda skloniti pare u neke sigurne commodities kao zlato, srebro etc...
vratnik

#193 Re: Ulaganje na burzu za početnike

Post by vratnik »

@ahuseino: zlato jeste sigurno, ali zar en mislis da je cijena bas fuj za kupovati? U redu, ko ima love, onda mora gledati gdje je sigurna, ali.. (jebena glad za profitom!).. Sta mislis o dionicama K & S (Kali & Salz AG, Frankfurt DAX), sirovine, od minerala do ne znam ti cega sve ne.. Mozda je to zanimljiva dionica.. Koliko su ostale bile precjenjene, toliko mi se ova cini potcjenjenom...
ahuseino

#194 Re: Ulaganje na burzu za početnike

Post by ahuseino »

vratnik wrote:@ahuseino: zlato jeste sigurno, ali zar en mislis da je cijena bas fuj za kupovati? U redu, ko ima love, onda mora gledati gdje je sigurna, ali.. (jebena glad za profitom!).. Sta mislis o dionicama K & S (Kali & Salz AG, Frankfurt DAX), sirovine, od minerala do ne znam ti cega sve ne.. Mozda je to zanimljiva dionica.. Koliko su ostale bile precjenjene, toliko mi se ova cini potcjenjenom...

... ma ima stotinama kompanija koje izgledaju atraktivne, ali stvar je u tome sto che biti jos atraktivnije za koji dan / sedmicu mozda mjesec, ako ne ta jedna koju gledash sada onda neka druga, ali u prosjeku, ovo je pad u provaliju.

Poenta je da ne mozes sada gledati ni jednu kompaniju po standardnim mjerilima.

Ja sam se opekao tokom "tech bubble" radechi samo tehnichku analizu. Tada su neke kompanije padale od 50 -90 % u toku par dana, ja recimo kupovao na pola puta dole mislechi da je 'gotovo' ... tzv. timing the market... ja bih prije rekao da sam pokushavao da 'time' (predvidim) koliko che kompaniji trebati da padne u provaliju bez da sam znao koliko je ova duboka.

Ali nije se josh rodio taj koji moze predvidjeti sentiment chovjeka; kad strah vlada onda sve postaje samo kocka.
vratnik

#195 Re: Ulaganje na burzu za početnike

Post by vratnik »

naravno. Strah je najveci neprijatelj kapitalizma..
Ma dobro, da buden iskren (a to sam negdje i napisao) ja mrzim ove dionice koje si ti spomenuo.. Vrijednost garaze sa 4 zaposlena od kojih je jedan ekscentricni genije procijenjena na XXX milijardi i sad ja treba da svoju lovu, (koju tesko zaradjujem u zivotu) ubacim u taj balon.. A obicno je to tako da ljudi s malo kapitala (a to su oni koji bi se stvarno trebali kloniti kocke) ulete u svijet dionica bas kad balon puca. Ja vise razmisljam o stvarnim vrijednostima, znaci ne samo prodaja love, vec firme koje imaju i zgrade, i auta, i zemljiste, i buducnost.. Ne mora se zaradjivati ludo, sve preko one sume koju garantuju drzavne banke (3-4%) je super. Ako ima kakve dividende, mrak. (i za firme i za ulagace).
Spekulanti su nas i doveli do ove tacke... Berze moraju poceti razmisljati u tom pravcu.. Ne moze svaki polubankar, samo zato sto je poceo trgovati na berzi, za par godina postati milioner.. (sta rece onomad jedan kreten: kako zive ti ljudi uopce sa zaradom ispod 120 000/anno?).
ahuseino

#196 Re: Ulaganje na burzu za početnike

Post by ahuseino »

vratnik wrote:naravno. Strah je najveci neprijatelj kapitalizma..
Ma dobro, da buden iskren (a to sam negdje i napisao) ja mrzim ove dionice koje si ti spomenuo.. Vrijednost garaze sa 4 zaposlena od kojih je jedan ekscentricni genije procijenjena na XXX milijardi i sad ja treba da svoju lovu, (koju tesko zaradjujem u zivotu) ubacim u taj balon.. A obicno je to tako da ljudi s malo kapitala (a to su oni koji bi se stvarno trebali kloniti kocke) ulete u svijet dionica bas kad balon puca. Ja vise razmisljam o stvarnim vrijednostima, znaci ne samo prodaja love, vec firme koje imaju i zgrade, i auta, i zemljiste, i buducnost.. Ne mora se zaradjivati ludo, sve preko one sume koju garantuju drzavne banke (3-4%) je super. Ako ima kakve dividende, mrak. (i za firme i za ulagace).
Spekulanti su nas i doveli do ove tacke... Berze moraju poceti razmisljati u tom pravcu.. Ne moze svaki polubankar, samo zato sto je poceo trgovati na berzi, za par godina postati milioner.. (sta rece onomad jedan kreten: kako zive ti ljudi uopce sa zaradom ispod 120 000/anno?).
Ti si tzv. 'value investor' :thumbup:

Ja sam se skoro potpuno na to okrenuo.

... i ja mislim da che se investicije te vrst prve oporaviti. Zato sam i rekao gore - ako morash ulagati - ulagati samo u co-s kije imaju uredne knjige i dobre fundamentale.

Ono sto nisam siguran je kako che duboko pasti... tek je pochelo.

Dzaba im sto imaju dobre fundamentale, zemlju, zgrade, mashineriju, kad im likvidnost treba :| .

... mah... :cry:

... jer p
vratnik

#197 Re: Ulaganje na burzu za početnike

Post by vratnik »

U Frankfurtu Bussines as usual.. :)
upravnik

#198 Re: Ulaganje na burzu za početnike

Post by upravnik »

i ovo je moguće: :D :D :D
Image
Master.DKP

#199 Re: Ulaganje na burzu za početnike

Post by Master.DKP »

upravnik wrote:i ovo je moguće: :D :D :D
Image
Izuzetno dobar rezultat @upravnik. Ustvari, razultat skoro na granicama nadrealnog i za najbolje analiticare i ucesnike u svijetu berze. Posto nisam aktivan na BH berzama, preko kojeg Brokera ( sa online servisom) vrsis trgovanje dionicama i koji je za preporuciti, tj. kakve su cijena, provizije po nalogu itd.

Hvala unaprijed.
kone

#200 Re: Ulaganje na burzu za početnike

Post by kone »

Ljudi sta da radim???Kupio sam dionice 03.ili 04.10.08,ali jos nista nisam dobio od registra vrijednosnih papira.Imam samo onaj nalog za kupovinu sto se dobije u brokerskoj kuci i ona uplatnica.
Nakon koliko dana se dobije potvrda o vlasnistvu iz registra vrijednosnih papira??

EDIT:Zar je tako tesko dati informaciju,jer vidim jako je puno likova vidjelo sta pise,a sve oni sto pucaju referate "sta i kako",a kad se postavi ovako banalno pitanje,niko nijedne :?
Post Reply