PVC prozori vs drvena stolarija
-
admir3
#176 Re: PVC prozori vs drvena stolarija
LJudi ne krivite stolariju.Svaka pvc stolarija je bolja od vecine drvene,vec je problem u montazi.Vecinom te firme koje se bave stolarijom redovno mjenjaju radnike tako ni jedan nema iskustva dovoljno.Nije samo stvar postaviti ga u vaservagu ima dosta caka koje treba uraditi da taj prozor ne klekne dole za neko vrijeme,namontiraj ga kako treba i nikad problema nece biti sigurno.Moras se posvetiti nekom poslu da bi znao kako sta ide a kod nas zidar postavlja prozore nigdje veze.Ovo nije reklama,ja cu najlosiji plasticni prozor postaviti da ce biti super.Jeste da moram skoro pola prozora rasklopiti da ga dovedem ured,ali bolje je i to nego da te neko zove za 10 dana ne reklamaciju.
- Tranquilizer
#177 Re: PVC prozori vs drvena stolarija
nomVe wrote:Ima li iko iskustva sa firmom Sarix?
Ja bogu'mi ne....mali
- aurora313
#178 Re: PVC prozori vs drvena stolarija
I ja sam se odlucio za Senam-Trocal iz Hadzica.
Kada su sve premjerili i poslali ponudu, otvezao sam se u Hadzice i vidio da je to mala fabrika sa galerijom primjeraka koja dobija elemente iz njemacke firme Trocal. Profili imaju mnogo celija a okovi izgledaju izvanredno cvrsti i trajni. Roletne koje prodaju nisu plasticne nego od aluminija, s tim da je svaka lamela jos popunjena nekom izolirajucom materijom (kao pjena) tako da daje dodatnu izlolaciju. Kostaju vise od plastike ali su svakako bolje.
Eh, sada treba da cekate moj izvjestaj oko ugradnje i ostalog. Do sada su sve radili profesionalno. Stay tuned!
Kada su sve premjerili i poslali ponudu, otvezao sam se u Hadzice i vidio da je to mala fabrika sa galerijom primjeraka koja dobija elemente iz njemacke firme Trocal. Profili imaju mnogo celija a okovi izgledaju izvanredno cvrsti i trajni. Roletne koje prodaju nisu plasticne nego od aluminija, s tim da je svaka lamela jos popunjena nekom izolirajucom materijom (kao pjena) tako da daje dodatnu izlolaciju. Kostaju vise od plastike ali su svakako bolje.
Eh, sada treba da cekate moj izvjestaj oko ugradnje i ostalog. Do sada su sve radili profesionalno. Stay tuned!
- Urban B.
#179 Re: PVC prozori vs drvena stolarija
Danas su nam dolsli majstori iz Senama da uzmu mjere za prozore i receno nam je da sada ugradju neki Trocal Greenline,dali neko ima iskustva sa tim prozorima? 
- aurora313
#180 Re: PVC prozori vs drvena stolarija
Nije to nista drugo neko 'ekoloski cisti' PVC. Mislim da se u procesu obrade PVC-a time izbjegava upotreba olovnih preparata.Urban B. wrote:Danas su nam dolsli majstori iz Senama da uzmu mjere za prozore i receno nam je da sada ugradju neki Trocal Greenline,dali neko ima iskustva sa tim prozorima?
- mrtva kokoš
#181 Re: PVC prozori vs drvena stolarija
otisli su drveni prozori sa moje kuce. lijepa plastika niti vlazi, za razliku od "novih"drvenih prozora koji su bili a niti je moras farbati i zajebavati se. prozori su uzeti u trocalu, ali ne u senamu vec u intergeosu. jedina zamjerka bi bila isporuka. od predvidjenih 15 dana, prozori su se kod mene bili 25.dan.
greenline, to je stajalo i kod mene..

-
Alloni
#182 Re: PVC prozori vs drvena stolarija
Pvc zakon kakvo drvo da se to farba i devera, i to u saplastu možda jesu skuplji ali zato kvalitet zagarantovan 
- Better Man
#183 Re: PVC prozori vs drvena stolarija
Jednom sa vec davno ovdje napisao da nema nista bolje od drveta,. manite se plastika, PVC-a i sl.
-
jaaaaaa
#184 Re: PVC prozori vs drvena stolarija
E samo da kažem da se ne slažem sa tobom nikako.Meni je Elox radio prije 3 godine kompletnu stolariju u kući i ja sam prezadovoljna, gubitak toplote mi je smanjen, buka mi se manje čuje, i još uvjek nemam nikakvih problema.Što se tiče ugradnje, mislim da je ona uračunata u cijenu, jer ja nisam ništa plaćala dodatno.

- Tranquilizer
#185 Re: PVC prozori vs drvena stolarija
Ma PVC je tito, pusti pricu ko ne proba ne zna sigurno 
-
muhah
#186 Re: PVC prozori vs drvena stolarija
ima li neko iskustva sa firmom SELECTA iz Zenice,dobio sam dobru ponudu,profil i sve ostalo izgleda ok
-
Mustafapasa
#187 Re: PVC prozori vs drvena stolarija
Ja znam da je u BiH ekspanzija evropskog PVC smeca...sve sto u evropi ne valja nadje dom kod nas, pa tako i ovo...Zasto se u jednoj njemackoj izbacuje postepeno PVC??? Licno nikada ne bih uzeo PVC pored drveta...Kako ce ljudsko vjestacko napravljeno recikliranjem biti bolje od Bozijeg zivog i prirodnog????
- kamikazo
#188 Re: PVC prozori vs drvena stolarija
Ja sam lično za drvo ali za proizvode koji nisu izlozeni spoljasnim uticajima kisi suncu i slicno..
Sto se tice prozora dovoljno je napraviti jednostavan test.
Pogledajte drveni prozor koji je postavljen prije pet godine i sve ce vam biti jasno ....
Vezano za izbacijanje PVC a u Njemackoj..... Ha ha ha ha ... Ako ljudi mjenjaju trabante mercedesima jel to znaci da izbacuju auta ? PVC prozori u njemackoj se rade vec pedesetak godina i normalno je da se oni prvi na kojima nije bilo ni termo staklo mjenjaju sa novim ali isto PVC a ne drvenim ... Ko kupuje drvene prozore u njemackoj ?
To nije ni deset posto trzista ...
PVC ili aluminijum i to je to... ali ne neki turski ili kineski koji kosta 50 KM nego pravi proizveden po greenline sistemu
( bez olova ) sa porijeklom i garancijom ...
Pogledajte drveni prozor koji je postavljen prije pet godine i sve ce vam biti jasno ....
Vezano za izbacijanje PVC a u Njemackoj..... Ha ha ha ha ... Ako ljudi mjenjaju trabante mercedesima jel to znaci da izbacuju auta ? PVC prozori u njemackoj se rade vec pedesetak godina i normalno je da se oni prvi na kojima nije bilo ni termo staklo mjenjaju sa novim ali isto PVC a ne drvenim ... Ko kupuje drvene prozore u njemackoj ?
PVC ili aluminijum i to je to... ali ne neki turski ili kineski koji kosta 50 KM nego pravi proizveden po greenline sistemu
( bez olova ) sa porijeklom i garancijom ...
-
sabanss
#189 Re: PVC prozori vs drvena stolarija
Evo dodji pogledaj drvene prozore kod mene. Pogotovo ove na juznoj strani bez nadstresnice, ako nadjes zamjerku da ne izgledaju kao novi platim ti PVC.kamikazo wrote:Ja sam lično za drvo ali za proizvode koji nisu izlozeni spoljasnim uticajima kisi suncu i slicno..
Za prodaju drvenih prozora vani, otidji i pogledaj knjige bilo kog renomiranog proizvodjaca kod nas. Vise od 90% je izvoz.
- saibaba
#190 Re: PVC prozori vs drvena stolarija
sabanss wrote:Evo dodji pogledaj drvene prozore kod mene. Pogotovo ove na juznoj strani bez nadstresnice, ako nadjes zamjerku da ne izgledaju kao novi platim ti PVC.kamikazo wrote:Ja sam lično za drvo ali za proizvode koji nisu izlozeni spoljasnim uticajima kisi suncu i slicno..
Za prodaju drvenih prozora vani, otidji i pogledaj knjige bilo kog renomiranog proizvodjaca kod nas. Vise od 90% je izvoz.
- PipiDugaDevetka
- Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.
#191 Re: PVC prozori vs drvena stolarija
Senam Trocal je i mene prevario.Splinter wrote:otisli su drveni prozori sa moje kuce. lijepa plastika niti vlazi, za razliku od "novih"drvenih prozora koji su bili a niti je moras farbati i zajebavati se. prozori su uzeti u trocalu, ali ne u senamu vec u intergeosu. jedina zamjerka bi bila isporuka. od predvidjenih 15 dana, prozori su se kod mene bili 25.dan.
Dojavi stanje sa stolarijom kada ponovo dođu prohladni zimski dani.
- PipiDugaDevetka
- Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.
- mrtva kokoš
#193 Re: PVC prozori vs drvena stolarija
nije pipi kod mene senam, vec intergeos, oni su ondje u sklopu energoinvesta. prosle godine smo zamjeniliPipiDugaDevetka wrote: Senam Trocal je i mene prevario.
Dojavi stanje sa stolarijom kada ponovo dođu prohladni zimski dani.
samo jedan prozor, i bas smo cekali zimu da vidimo kako ce reagovati. i nije bilo curenja, postavljanja peskira
bar sto se tice tog prozora. tako da smo ove godine odlucili da skinemo i posljednje drvene prozore koji su bili
na kuci. nema razloga da ne funkcionisu jer smo iste trazili sa istim low staklima. ali eto javim na zimu aBd..
-
aMeR_BH
#194 Re: PVC prozori vs drvena stolarija
Ponude sam uzeo od svih firmi iz Sarajeva koje se bave ovim poslom i jedino su oni detaljno napisali sta se i kako ugradjuje. Vec su imali tacne mjere prozora za moju zgradu pa sam odmah dobio i cijene. Nakon dosta citanja po forumima i uporedjivanja svih detalja odlucio sam se za Sarix. Uzeo sam profil Thyssen (srednja klasa) a sistem otvaranja/zatvaranja jedan od najboljih - Siegenia. Low-e sistem stakala. Cijenom su bili jedni od povoljnijih. Dobio sam i dobar popust za gotovinu.nomVe wrote:Ima li iko iskustva sa firmom Sarix?
Nakon 7 dana su dosli da ugrade. Izuzetno pedantni majstori. Jedno staklo je imalo ogrebotinu negdje na sredini a ja sam to primjetio tek nakon sto su otisli. Nazvao sam i rekao misleci da od toga nema nista. Nakon 2 sedmice su me zvali i pitali kad mogu doci da zamijene
Prijatelj je kod njih radio portale prosle godine i prezadovoljan je.
Veliki plus za Sarix
- Nogatrans
#195 Re: PVC prozori vs drvena stolarija
Ima li neko iskustva sa firmom Djonkoplastik iz Sarajeva. Nlaze se negdje u ulici Dzemala Bijedica.
Bilo bi super ako bi neko rekao nesto o njima.
Bilo bi super ako bi neko rekao nesto o njima.
-
luksi
#196 Re: PVC prozori vs drvena stolarija
Mozelimi iko reci cijenu pvc prozora,alu prozora i drvenih prozora dimenzije koje su njima poznate,hvala svima.
-
hurmasica
#197 Re: PVC prozori vs drvena stolarija
pobornik sam pvc stolarije, mada stari kazu da je drvena bolja i zdravija.
Medjutim meni je zdravije to sto mi za pvc treba 15 min da operem prozore, a bogami za drvenu puno vise, pa jos kad skonta covjek da mora haman svake godine da je osvjezava lakiranjem, mislim da je ipak bolje uzeti PVC.
Meni su u stanu PVC prozori ali su takvi da izgledaju kao tamno drvo, imaju cak i urezane godove i brazde. Super imitacija drveta.
Medjutim meni je zdravije to sto mi za pvc treba 15 min da operem prozore, a bogami za drvenu puno vise, pa jos kad skonta covjek da mora haman svake godine da je osvjezava lakiranjem, mislim da je ipak bolje uzeti PVC.
Meni su u stanu PVC prozori ali su takvi da izgledaju kao tamno drvo, imaju cak i urezane godove i brazde. Super imitacija drveta.
-
sabanss
#198 Re: PVC prozori vs drvena stolarija
Sve sto si rekla jednostavno nije tacnohurmasica wrote:pobornik sam pvc stolarije, mada stari kazu da je drvena bolja i zdravija.
PVC se vise prlja - narocito svijetla.
Prozori su se lakirali prije 30 godina, danasnje boje na drvu ne zahtijevaju nikakvo odrzavanje i imaju garanciju od 15-tak godina.
Svako uzima sta mu se svidja
-
hurmasica
#199 Re: PVC prozori vs drvena stolarija
sabanss wrote:Sve sto si rekla jednostavno nije tacnohurmasica wrote:pobornik sam pvc stolarije, mada stari kazu da je drvena bolja i zdravija.
Meni su u stanu PVC prozori ali su takvi da izgledaju kao tamno drvo, imaju cak i urezane godove i brazde. Super imitacija drveta.![]()
Prozori su se lakirali prije 30 godina, danasnje boje na drvu ne zahtijevaju nikakvo odrzavanje i imaju garanciju od 15-tak godina.
kod mene nije svijetla stolarija nego imitacija tamnog drveta.
-
sabanss
#200 Re: PVC prozori vs drvena stolarija
Koja opet ima manju garanciju. Garancije koje su meni svojevremeno davali na PVC stolariju su bile 10 godina na bijelu i 2 godine na one sa folijom sa imitacijom drveta.hurmasica wrote:sabanss wrote:
Sve sto si rekla jednostavno nije tacno![]()
kod mene nije svijetla stolarija nego imitacija tamnog drveta.
PVC je super i ima svoje prednosti ali molim vas nemojte podcjenjivati drvo, narocito argumentima koji nisu tacni.