Dječiji dom Bjelave - nesreća
- Soul_Sista
..neka im je laka zemlja, zao mi je sto se desilo.

-
Nancy Drew
-
_BosanaC
I sve te da suspendujes koje si nabrojala - ko ce brinuti o domu i djeci? Sorry ali meni je veci krivac Semiha Borovac, Mirsad Kebo, Kanton Sarajevo i ini supci koji se sjebase pricom o tome kako nekom pomazu i nesto daju nego ljudi koje si ti navela.Nancy Drew wrote:Mučno mi je uopće pisati o ovome ali moram ovo reći jer primjećujem da se stvari totalno brkaju i okreću u pogrešnom pravcu.
U NORMALNOJ zemlji, sa NORMALNIM zakonima po proceduri se rade NORMALNE stvari nakon ovakvih tragedija a to su:
Momentalna SUSPENZIJA i ISTRAGA protiv upravnika Doma i imenovanje privremene uprave.
ISTRAGE i ISPITIVANJE ODGOVORNOSTI svih dežurnih koji su u tom momentu bili zaduženi za brigu o djeci.
ISTRAGA u cilju utvrđivanja svih nepravilnosti koje su mogle dovesti do ovakve tragedije i svih drugih nepravilnosti u radu.
Živote ovih sirotih beba niko ne može vratiti ali u NORMALNIM zemljama za ovakve stvari neko ODGOVARA a bogami ide i u ZATVOR. Uz suze ili bez njih.
Tako to ide u NORMALNIM zemljama.
-
Nancy Drew
-
_BosanaC
Kakav narod takva vlast.Nancy Drew wrote:_BosanaC wrote:I sve te da suspendujes koje si nabrojala - ko ce brinuti o domu i djeci?Nancy Drew wrote:Mučno mi je uopće pisati o ovome ali moram ovo reći jer primjećujem da se stvari totalno brkaju i okreću u pogrešnom pravcu.
U NORMALNOJ zemlji, sa NORMALNIM zakonima po proceduri se rade NORMALNE stvari nakon ovakvih tragedija a to su:
Momentalna SUSPENZIJA i ISTRAGA protiv upravnika Doma i imenovanje privremene uprave.
ISTRAGE i ISPITIVANJE ODGOVORNOSTI svih dežurnih koji su u tom momentu bili zaduženi za brigu o djeci.
ISTRAGA u cilju utvrđivanja svih nepravilnosti koje su mogle dovesti do ovakve tragedije i svih drugih nepravilnosti u radu.
Živote ovih sirotih beba niko ne može vratiti ali u NORMALNIM zemljama za ovakve stvari neko ODGOVARA a bogami ide i u ZATVOR. Uz suze ili bez njih.
Tako to ide u NORMALNIM zemljama.
Sorry ali meni je veci krivac Semiha Borovac, Mirsad Kebo, Kanton Sarajevo i ini supci koji se sjebase pricom o tome kako nekom pomazu i nesto daju nego ljudi koje si ti navela.Šta to znači? Da odgovrni ne trebaju biti kažnjeni za ovo što se desilo? Kao nema ko drugi brinuti pa nek ostanu oni.
![]()
Ja gore napisah kako je u normalnim zemljama, a obzirom da živimo u nenormalnoj ne bi me iznenedilo da vuk pojede magarca .. a i cijela priča ide u tom pravcu da tako i bude.
A što se tiče izjava koje ovi budalaši lupaju nakon svega govore više o njihovom mozgu i kompetencijama.
U NORMALNOJ zemlji svi (iz vlasti koji se slikaju gore) bi govorili 'Utvrdićemo odgovornost, istražićemo slučaj i sl' a ne 'donijećemo im sokiće i igračke i poraviti grijalice ' eeeej haloko će odgovarati?
I da, to rukovodstvo doma je izabrano upravo od tih koji se slikaju i pričaju ovakve skandalozne i neprimjerene stvari.
Semihu Borovac ne možeš strpati u zatvor ali možeš one koje je ona birala a koji su za ovo odgovorni. I tu je kraj priče.
U NORMALNOJ zemlji.
Kakva vlast takva drzava.
-
Nancy Drew
-
vesela
Nancy Drew wrote:Tako to ide u NORMALNIM zemljama.
ne mogu se sa ovim sloziti!...u normalnoj drzavi Svedskoj se svasta dogadja u djecjim i starackim domovima, redovno se izvjestava o tome, ali jos nikada niko nije odgovarao!...uvijek se nadje nacin da se zataska!
naravno da treba kritikovati i traziti objasnjenja!
-
tempora
Bojim se da je malo takvih zemalja i da malo ljudi uopste odgovara za ucinjeno-a ljudima se ne moze zamjeriti sto misle, da je negdje drugdje to malo bolje uredjeno.vesela wrote:Nancy Drew wrote:Tako to ide u NORMALNIM zemljama.
ne mogu se sa ovim sloziti!...u normalnoj drzavi Svedskoj se svasta dogadja u djecjim i starackim domovima, redovno se izvjestava o tome, ali jos nikada niko nije odgovarao!...uvijek se nadje nacin da se zataska!
naravno da treba kritikovati i traziti objasnjenja!
U Holandiji su se u par godina desile dvije strasne tragedije.Eksplodirao je centar jednog grada-kompletan! - i izgorio kafic sa populacijom do 25. Desetero djece izgubilo je zivot u najstrasnijim mukama, a preko 100 njih zivjet ce sa posljedicama i opekotinama. Sta mislite, neko odgovaraO? Aha!
Za mene licno, ovdje odgovornost snosi direktor doma! Jer zaboga, zasto je on direktor? Da prima donacije? Pardon, novce?
-
vesela
upravo o tome i ja govorim!...kakvo da je god stanje u SA, ljudi zive najbolje kako znaju i umiju...i kad se desi nesto OVAKO tragicno opet se aktiviraju ljudi, za mene su to LJUDINE, sa ovog foruma i traze nacin da izraze protest i da POMOGNU na bilo koji nacin!
- spreca
8. sekretar SKOJ-a wrote:Čovjek izjavio za BHT da JESU uključivali grijalice.
Pišemo se za nekoliko dana kada budu
podnesene krivične prijave.
Sta je trbalo da se djeca nocu mrznu?
Kod nas izgleda vlada pravilo:Tacku K Z cemo naci samo da odaberemo zrtvu(krivca)
- spreca
vesela wrote:upravo o tome i ja govorim!...kakvo da je god stanje u SA, ljudi zive najbolje kako znaju i umiju...i kad se desi nesto OVAKO tragicno opet se aktiviraju ljudi, za mene su to LJUDINE, sa ovog foruma i traze nacin da izraze protest i da POMOGNU na bilo koji nacin!
Slazem se
Ali zar nije bolje sprijeciti nego lijeciti ili kako to kod nas kazu posle kise kabanica ne treba
-
senada
Umjesto da sestra tuzi glavne i odgovorne krivce, i dobije odstetu za pretrpljeni strah, shok, emocionalne i tjelesne traume, po ustaljenim federalnim-kantonalnim zakonima, "pravosudje i pravda" se opet prelamaju preko krivicom lokalnih mocnika vec polomljene kichme.Dječji dom zapalila grijalica; slijedi istraga protiv djelatnika Doma
Županijsko tužiteljstvo danas će službeno otvoriti i istragu u ovom slučaju jer postoji osnova sumnja da je u Dječijem domu na Bjelavama iz nehata počinjeno teško krivično djelo protiv opće sigurnosti ljudi i imovine.
SARAJEVO - Prema nalazima vještaka požar u Dječijem domu "Bjelave" u kojem je u nedjelju smrtno stradalo pet beba prouzrokovan je isijavanjem toplote grijalice, smještene u predvorju tri prostorije u kojima su bile smještene bebe, potvrdio je danas u Sarajevu županijski tužitelj, Dubravko Čampara.
Čampara je na konferenciji za medije predočio i nalaze vještaka o uzrocima smrti svih pet beba, a to je gušenje ugljenmonoksidom koji su sve one u krvi imale u količini većoj od smrtonosne.
Županijsko tužiteljstvo danas će službeno otvoriti i istragu u ovom slučaju jer postoji osnova sumnja da je u Dječijem domu na Bjelavama iz nehata počinjeno teško krivično djelo protiv opće sigurnosti ljudi i imovine.
Čampara je potvrdio kako će se istraga otvoriti prema odgovornoj osobi Doma, odnosno direktoru Amiru Zeliću te sestri koja je tog dana bila dežurna na Odjeljenju s bebama.
"Istraga će biti provedena na opširan i detaljan način i utvrdit će se svi segmenti koji se odnose na rad Doma na Bjelavama", rekao je.
U okviru istrage bit će saslušani svi svjedoci i tuženi, a ukoliko se utvrdi odgovornost i drugih osoba u Domu, istraga će biti proširena i na njih. Istragom je obuhvaćena i šesta beba koja je još u kritičnom stanju smještena na Pedijatriji KCUS-a, dok bi identitet već ukopane pete bebe trebao biti priopćen danas na osnovu rezultata DNK analize.
Glavni županijski tužitelj Branko Šljivar govorio je o slučaju beba u Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu te potvrdio da se u konačnici radi o smrti 14 beba, a od toga je njih osam umrlo od 15. do 17. travnja.
Također, on je priopćio da je s Pedijatrijske klinike izuzeta medicinska dokumentacija koja se odnosi na sve bebe, a od Sanitarne inspekcije KS-a zaplijenjen je izvještaj za razdoblje 2006. i 2007. godine.
Naređena je i obdukcija bebe Malagić te je jučer kasno poslijepodne u Tužiteljstvo stigao patohistološki nalaz za koji će mišljenje dati vještak za sudsku medicinu iz Tuzle. Za ekshumiranu bebu Mekić također je naređena obdukcija i očekuje se mišljenje sudskog vještaka. U tijeku je i uzimanje izjava od roditelja umrlih beba, a Tužiteljstvo ŽS-a će na slučaju angažirati i stručnjake entologe van BiH koji će uraditi ekspertizu izuzete medicinske dokumentacije.
Rezultati svih istraga utvrdit će postojanje odgovornosti i čije, rekao je Šljivar.
27.4.2007.
Pincom.info / Fena
-
Nancy Drew
-
Nancy Drew
-
mala-i
-
Sogan
*ebo te pa prezivi li ijedno novorodjence_BosanaC wrote:Na Kosevu umrle jos tri bebe![]()
S jedanaest brojka skocila na 14![]()
Jest da nije ova tema, ali ne mogu naci onu...